UNIT 3 KESULTANAN MELAYU MELAKA

Melaka dibuka pada awal abad ke-15. Tahukah kamu siapakah yang mengasaskan Melaka? A. PENGASASAN MELAKA Kesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara. Parameswara telah mengasaskan Melaka pada sekitar tahun 1400. Mari kita lihat peristiwa Parameswara mengasaskan Melaka. Parameswara merupakan putera raja yang berasal dari Palembang. Sumatera. Parameswara berusaha untuk membebaskan palembang daripada naungan kerajaan Majapahit. Apabila gagal, Parameswara melarikan diri ke Temasik. Temasik merupakan negeri di bawah naungan kerajaan Siam. Parameswara telah menguasai Temasik. Tindakan Parameswara menimbulkan kemarahan Siam. Oleh itu, Siam mengatur rancangan untuk menyerang Temasik. Walau bagaimanapun, Parameswara bertindak melarikan diri ke Muar sebelum sempat Siam menyerang. Di Muart, Parameswara masih berasa dirinya tidak selamat. Parameswara meneruskan perjalanannya ke utara melalui Sening Ujung dan Bertam. Akhirnya, Parameswara tiba di sebuah perkampungan nelayan. Berdasarkan rajah dibawah, nyatakan tempat yang dilalui oleh Parameswara.

Keistimewaan Melaka Parameswara mendapati Melaka banyak mempunyai keistimewaan. Parameswara dan pengikutnya berehat di bawah sepohon pokok. Pokok bakau boleh dijadikan sumber kayu api dan dibuat tiang rumah. .Info Murid Temasik pada masa kini dikenali sebagai Singapura. Kegagahan pelanduk menyebabkan baginda merasakan tempat itu istimewa untuk mendirikan kerajaan. Oleh itu. baginda telah menamakan kawasan tersebut sebagai Melaka sempena nama pokok tempat baginda berehat. Parameswara telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih sehingga jatuh ke dalam sungai. Melaka Mendapat Nama Tahukah kamu bagaimana Melaka mendapat nama? Semasa tiba di sebuah kampung nelayan. Pokok api-api pula dijadikan benteng pertahanan. peristiwa ini dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil dapat mengalahkan seekor anjing. Apakah keistimewaan tersebut? i.

Mari kita lihat tugas dan tanggungjawab Sultan dan Pembesar Berempat. ketua utusan diraja ke seberang laut. Baginda mempunyai kuasa untuk melantik pembesar. penasihat utama kepada Sultan.ii. TEMENGGUNG Temenggung merupakan ketua polis dan ketua penjara. terdapat beberapa orang tokoh yang telah menyumbang kea rah kemajuan negeri Melaka. ketua tentera dan menjalinkan hubungan diplomatik. Mari kita lihat sumbangan tokoh tersebut seperti jadual di bawah: TOKOH Parameswara SUMBANGAN  Mengasaskan Kesultanan Melayu Melaka. Dari bukit ini juga mereka dapat mengawal kapal yang keluar dan masuk ke Melaka. Bendahara juga menjadi pemangku sultan ketika sultan gering atau ke luar negara. B. hakim kes-kes jenayah di darat. KEGEMILANGAN MELAKA Pentadbiran yang Sistematik Sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka berdasarkan Sistem Pembesar Empat Lipatan. Baginda dibantu oleh Pembesar Empat Lipatan yang terdiri daripada Bendahara. SULTAN Sultan merupakan ketua kerajaan dan ketua agama. Baginda mempunyai kuasa mutlak dalam semua urusan pentadbiran negara. ketua turus angkatan perang dan ketua hakim. Ketua Bendahari. pengawal keselamatan Sultan. Penghulu Bendahari. menyelaras kegiatan perdagangan. Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. ketua urus setia istana. LAKSAMANA Laksamana merupakan ketua angkatan laut. ketua protocol istana. Ketua Syahbandar dan pemungut cukai atau ufti. Temenggung dan Laksamana. penguasa kota Melaka. iii. BENDAHARA Bendahara merupakan ketua pentadbir negara. Muara Sungai Melaka yang dalam dan kedudukannya yang terlindung daripada tiupan angin monsun sesuai dijadikan pelabuhan dan persinggahan kapal. PENGHULU BENDAHARI Penghulu Bendahari menguruskan perbelanjaan negeri.  Memajukan Melaka daripada sebuah perkampungan nelayan sehinggalah menjadi . Sultan menjadi ketua kerajaan. Terdapat bukit yang boleh menjadi petunjuk pelayaran.

Mari kita lihat dan bandingkan kedua-dua jawatan dalam struktur pentadbiran tersebut. Menguruskan pentadbiran negara dengan bijaksana. Menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara China. Buktinya beliau menguasi Pahang. JAWATAN PENTADBIRAN ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA Bendahara Penghulu Bendahari TUGAS JAWATAN PENTADBIRAN NEGARA MALAYSIA PADA HARI INI Perdana Menteri Menteri Kewangan Temenggung Laksamana Ketua Pentadbir Negara Menjaga kewangan dan mengurus perbelanjaan negeri Menjaga keselamatan negara Menjaga perairannegara Menteri Dalam Negeri Ketua Turus Angkatan Tentera Laut Pusat Perdagangan Pelabuhan Melaka terletak di tengah-tengah jalan perdagangan di antara India dengan China. Sultan Muzaffar Shah   Sultan Mansor Shah Sultan Alauddin Riayat Shah Bendahara Tun Perak      pusat perdagangan. . Kedudukan Melaka selamat daripada tiupan angin kencang monsun barat daya kerana dihalang oleh Pulau Sumatera.2. Berdasarkan peta 3. dan Siak. Ada para pedagang yang membawa barangan dari pelabuhan di India kemudian di pasarkan di Melaka. Tahukah anda. Memastikan dasar perluasan kuasa berjaya. Menjadikan Melaka sebagai pusat pengajian agama Islam. Menggubal Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. jawatan dalam struktur pentadbiran Melaka mempunyai persamaan dengan beberapa jawatan pentadbiran negara kita pada hari ini?. Mempertingkatkan keselamatan dan keamanan Melaka. Perak. Memperluas kuasa Melaka dengan menakluki Bernam. dinyatakan pedagangan yang berdagang di Melaka dan barang yang didagangkan. Menjadi bendahara semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah.

Apabila mereka pulang ke tanah air. Melaka muncul sebagai pusat pengajian dan penyebaran agama Islam. Pedagang Islam Pedagang Islam datang dari negara India dan Arab. Ulama ini mengajar dan berdakwah di madrasah dan surau. Selain itu. Ramai pedagang dari Sumatera telah mengetahui Melaka sebagai sebuah pelabuhan. Peranan Pedagang dari Sumatera Pulau Sumatera menerima Islam pada abad ke 13. Pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. rakyat Melaka turut memeluk agama Islam. Ada juga pedagang Islam yang berkahwin dengan penduduk tempatan. Oleh itu. Oleh itu agama Islam juga dapat disebarkan. pedagang tersebut datang berdagang sambil menyebarkan agama Islam di Melaka. Pusat Penyebaran Agama Islam Agama islam telah berkembang di Melaka pada awal abad ke 15. Peranan Ulama Pedagang Islam semasa datang ke Melaka telah membawa ulama bersama-sama. Apabila sultan memeluk agama Islam. iaitu anak kepada Parameswara. Pendakwah telah mengislamkan Sultan Melaka. mereka juga menjalankan kegiatan dakwah. ajaran Islam disebarkan pula di sana. Pendakwah bertemu dengan raja ataupun pemimpin tempatan. Ulama telah menjadi guru agama di Melaka. Di samping berdagang.Faktor perdagangan tersebut menyebabkan Melaka munculs ebagai sebuat pelabuhan entrepot (pusat perdagangan yang biasanya menjadi tempat menngimport dan mengeksport semula barang dagangan. . Sultan Melaka yang pertama memeluk agama Islam ialah Megat Iskandar Shah. Mereka turut bergaul dengan penduduk tempatan untuk menyebarkan agama Islam. terdapat pedagang dari Pulau Jawa yang memeluk Islam di Melaka.

Kesultanan Melayu Melaka telah meluaskan jajahan takluknya. D. Semasa zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.4. Beberapa kitab perundangan seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka telah digubal. Istana Melaka menjadi tempat penyimpanan buku-buku yang ditulis oleh penulis tempatan dan asing. istana merupakan pusat kegiatan ilmu. Kegiatan penterjemah dan menyadur karya sastera Parsi dan Arab telah dilakukan oleh ulama dan jurutulis. Istana Melaka juga dijadikan tempat perbincangan dan perdebatan ulama tentang hal-hal agama. pendakwah dan cendiakiawan Islam. dinyatakan negeri yang menjadi jajahan takluk Melaka. Hukum Kanun Melaka Merupakan dokumen undang-undang yang mengandungi 44 fasal. Berdasarkan peta 3. kanun ini menghuraikan kedudukan raja. MELAKA SEBAGAI PUSAT KEGIATAN ILMU Berdasarkan peta 3. Kegiatan menyadur dannnn menggubal kitab-kitab perundangan Islam juga dijalankan. dinyatakan kawasan yang menerima penyebaran agama Islam dari Melaka. Aktiviti yang dijalankan ialah penulisan. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama. PERLUASAN KUASA MELAKA Cara Perluasan Semasa zaman kegemilangan.C. penterjemahan dan penyaduran kitabb agama Islam. Undang-undang Laut Melaka Digubal bagi menentukan peraturan pelayaran dan aktiviti perdagangan.3. Kegiatan ilmu di sitana ini terhad kepada golongan istana dan bangsawan sahaja. peranan raja dan pembesar serta perundangan Islam. .

Melaka telah meluaskan pengaruhnya untuk menguasai kegiatan perdagangan di Selat Melaka. Kelantan dan Siak telah meluaskan pengaruh Melaka ke negeri-negeri tersebut.   ii. Penaklukan Kerajaan Negeri Lain Perkahwinan Kebijaksanaan Pemimpin . Cara-cara Melaka Meluaskan Kuasanya Melaka telah menakluki beberapa buah kerajaan seperti Kampar dan Pahang. Keagungan dan kekuatan Melaka menyebabkan pemerintah Jambi dan Lingga rela berada di bawah naungan kekuasaan Melaka. Di samping itu. Menguasai Pahang. Melaka dapat meluaskan tanah jajahan hasil daripada kebiksanaan pemimpinnya. Perak dan Rokan. Para pedagang berasa selamat untuk singgah berdagang di pelabuhan Melaka. i. Perkahwinan putera dan puteri Sultan Melaka dengan putera dan puteri raja dari Pahang. Kampar dan Inderagiri untuk keluar daripada jajahan takluk Melaka. Antaranya termasuklah Sultan Melaka dan Bendahara Melaka. Penaklukan ini disebabkan kebijaksanaan Sultan dan Bendahara Melaka melaksanakan peluasan kuasa. Berjaya menghalang usaha Pahang. Sultan Mansor Shah Menakluki Siak. penguasaan kedua-dua bahagian pantai Selat Melaka memudahkan Melaka mengawal ancaman lanun. Inderagiri dan Kampar untuk mendapatkan keperluan bahan mentah bagi Melaka.   Sultan Muzaffar Shah Menjalin hubungan dengan China untuk mengelak serangan Siam dan disegani oleh kuasa lain di Asia Tenggara. Naungan ini dapat melindungi negeri-negeri tersebut daripada ancaman siam.

Pada awalnay kedatangan mereka hanya untuk berdagang. penyebaran agama dan keperluan bahan mentah.Kedatangan kuasa luar ini disebabkan oleh penemuan jalan laut. British telah dapat menduduki Melaka. Mengarahkan askarnya menggunakan perahu kecil sebagai muslihat menentang tentera Siam. Kedatangan Belanda Kedatangan British . Belanda ingin monopoli kawasan perdagangan di Selat Melaka. KEDATANGAN KUASA LUAR Kemunculan Melaka sebagai pusat perdagangan telah menarik minat kuasa luar datang ke Melaka. Belanda dengan bantuan Johor telah menakluki Melaka pada tahun 1641. Tujuannya adalah untuk memberi semangat.iii. Portugis telah menawan Melaka pada tahun 1511. pihak British telah bertapak di Pulau Pinang pada tahun 1786. Oleh sebab Melaka menjadi pusat perdagangan rempah dan enterpot yang terkenal. oleh itu. Melalui Perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 18824. Siam akan beranggapan Melaka mempunyai askar yang ramai. Semasa Belanda menguasai Melaka. E.   Bendahara Tun Perak Mengarahkan pengikutnya membawa bersama keluarga mereka dari Klang ke Melaka untuk menghadappi serangan Siam. Namun pelabuhan Pulau Pinang tidak berkembang maju. British hendak menguasai pelabuhan Melaka serta ingin menguasai kawasan bijih timah di Semenanjung Tanah Melayu. Belanda juga hendak menguasai rempah dan bijih timah. Kedatangan Portugis Portugis telah datang ke Melaka pada tahun 1509. Selain itu. Belanda telah pun bertindakk di Betawi (Indonesia) semasa menguasai Melaka.

Melaka mengalami kemerosotan. Kejayaan ini disebabkan oleh si Katol telah membocorkan rahsiia penting maklumat pertahanan Melakka kepada Portugis. Mari kita kaji. semasa pememrintahan Sultan Mahmud Shah. Kematian Bendahara Tun Mutahir akibat fitnah telah menyebabkan rakyat berpecah belah. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan tersebut?. Askar Melaka menggunakan tombak. Baginda telah menyerahkan kuasa kepada puteranya. iaitu Bendahara Tun Perpatih Putih sudah tua dan uzur. KEMEROSOTAN KESULTANAN MELAKA Melaka telah mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan Sultan Mansor Shah. timbul fitnah terhadap Bendahara Tun Mutahir. Bendahara Tun Mutahir melantik saudara-saudaranya memegang jawatan penting dalam pentadbiran. Fitnah tersebut menyebabkan beliau dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Melaka. Merekka tidak bersatu padu mementang musuh. Kelemahan Pemimpin Perebutan Kuasa Kelemahan Askar Melaka Rakyat Tidak Setia . panah dan sumpit beracun. Tentera Portugis pula telah mendapat bantuan dari pangkalan tentera Portugis di Goa. Sultan Ahmad Shah yang lemah dan tidak cekap.. Semasa menghadapi serangan Portugis. Namun. keris. askar upahan Jawa pula melarikan diri daripada medan perang. Pengganti Bendahara Tun Mutahir. Keadaan ini telah melemahkan semangan juang di kalangan Askar Melaka. Keadaan ini menyebabkan pembesar yang diketuaiii oleh laksamana Khoja Hassan tidak berpuas hati. Sultan Mahmud Shah pula kurang mengambil berat tentang hal-hal pentadbiran. Selain it. Bendahara Tun Mutahir yang menggantikan Bendahara Tun Perak sebagai Bendahara Melaka bersikap pilih kasih dalam urusan pentadbiran negara. Perebutan kuasa berlaku di kalangan pembesar. India.F. Portugis dapat menawan Melaka setelah berjaya memusnahkan jambatan sungai Melaka. manakala Portugis menggunakan meriam dan senapang yang lebih canggih. Akibatnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful