P. 1
Nota KT Pengasasan Melaka

Nota KT Pengasasan Melaka

|Views: 10|Likes:
Published by Mohd Khalil
KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5, PENGASASAN MELAKA
KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5, PENGASASAN MELAKA

More info:

Published by: Mohd Khalil on Apr 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2014

pdf

text

original

UNIT 3 KESULTANAN MELAYU MELAKA

Melaka dibuka pada awal abad ke-15. Tahukah kamu siapakah yang mengasaskan Melaka? A. PENGASASAN MELAKA Kesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara. Parameswara telah mengasaskan Melaka pada sekitar tahun 1400. Mari kita lihat peristiwa Parameswara mengasaskan Melaka. Parameswara merupakan putera raja yang berasal dari Palembang. Sumatera. Parameswara berusaha untuk membebaskan palembang daripada naungan kerajaan Majapahit. Apabila gagal, Parameswara melarikan diri ke Temasik. Temasik merupakan negeri di bawah naungan kerajaan Siam. Parameswara telah menguasai Temasik. Tindakan Parameswara menimbulkan kemarahan Siam. Oleh itu, Siam mengatur rancangan untuk menyerang Temasik. Walau bagaimanapun, Parameswara bertindak melarikan diri ke Muar sebelum sempat Siam menyerang. Di Muart, Parameswara masih berasa dirinya tidak selamat. Parameswara meneruskan perjalanannya ke utara melalui Sening Ujung dan Bertam. Akhirnya, Parameswara tiba di sebuah perkampungan nelayan. Berdasarkan rajah dibawah, nyatakan tempat yang dilalui oleh Parameswara.

Parameswara dan pengikutnya berehat di bawah sepohon pokok. Apakah keistimewaan tersebut? i.Info Murid Temasik pada masa kini dikenali sebagai Singapura. Oleh itu. . Keistimewaan Melaka Parameswara mendapati Melaka banyak mempunyai keistimewaan. Parameswara telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih sehingga jatuh ke dalam sungai. Pokok bakau boleh dijadikan sumber kayu api dan dibuat tiang rumah. baginda telah menamakan kawasan tersebut sebagai Melaka sempena nama pokok tempat baginda berehat. Kegagahan pelanduk menyebabkan baginda merasakan tempat itu istimewa untuk mendirikan kerajaan. Melaka Mendapat Nama Tahukah kamu bagaimana Melaka mendapat nama? Semasa tiba di sebuah kampung nelayan. Pokok api-api pula dijadikan benteng pertahanan. peristiwa ini dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil dapat mengalahkan seekor anjing.

ketua utusan diraja ke seberang laut. PENGHULU BENDAHARI Penghulu Bendahari menguruskan perbelanjaan negeri. SULTAN Sultan merupakan ketua kerajaan dan ketua agama. terdapat beberapa orang tokoh yang telah menyumbang kea rah kemajuan negeri Melaka.ii. ketua protocol istana. Baginda dibantu oleh Pembesar Empat Lipatan yang terdiri daripada Bendahara. hakim kes-kes jenayah di darat.  Memajukan Melaka daripada sebuah perkampungan nelayan sehinggalah menjadi . Mari kita lihat sumbangan tokoh tersebut seperti jadual di bawah: TOKOH Parameswara SUMBANGAN  Mengasaskan Kesultanan Melayu Melaka. penguasa kota Melaka. Mari kita lihat tugas dan tanggungjawab Sultan dan Pembesar Berempat. Penghulu Bendahari. Ketua Syahbandar dan pemungut cukai atau ufti. pengawal keselamatan Sultan. Terdapat bukit yang boleh menjadi petunjuk pelayaran. ketua turus angkatan perang dan ketua hakim. Baginda mempunyai kuasa untuk melantik pembesar. Ketua Bendahari. Muara Sungai Melaka yang dalam dan kedudukannya yang terlindung daripada tiupan angin monsun sesuai dijadikan pelabuhan dan persinggahan kapal. Temenggung dan Laksamana. KEGEMILANGAN MELAKA Pentadbiran yang Sistematik Sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka berdasarkan Sistem Pembesar Empat Lipatan. Dari bukit ini juga mereka dapat mengawal kapal yang keluar dan masuk ke Melaka. ketua urus setia istana. Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sultan menjadi ketua kerajaan. ketua tentera dan menjalinkan hubungan diplomatik. iii. Baginda mempunyai kuasa mutlak dalam semua urusan pentadbiran negara. menyelaras kegiatan perdagangan. LAKSAMANA Laksamana merupakan ketua angkatan laut. BENDAHARA Bendahara merupakan ketua pentadbir negara. penasihat utama kepada Sultan. B. TEMENGGUNG Temenggung merupakan ketua polis dan ketua penjara. Bendahara juga menjadi pemangku sultan ketika sultan gering atau ke luar negara.

JAWATAN PENTADBIRAN ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA Bendahara Penghulu Bendahari TUGAS JAWATAN PENTADBIRAN NEGARA MALAYSIA PADA HARI INI Perdana Menteri Menteri Kewangan Temenggung Laksamana Ketua Pentadbir Negara Menjaga kewangan dan mengurus perbelanjaan negeri Menjaga keselamatan negara Menjaga perairannegara Menteri Dalam Negeri Ketua Turus Angkatan Tentera Laut Pusat Perdagangan Pelabuhan Melaka terletak di tengah-tengah jalan perdagangan di antara India dengan China. Menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara China. Sultan Muzaffar Shah   Sultan Mansor Shah Sultan Alauddin Riayat Shah Bendahara Tun Perak      pusat perdagangan. dinyatakan pedagangan yang berdagang di Melaka dan barang yang didagangkan. dan Siak. Menjadi bendahara semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. Menguruskan pentadbiran negara dengan bijaksana. Kedudukan Melaka selamat daripada tiupan angin kencang monsun barat daya kerana dihalang oleh Pulau Sumatera. Ada para pedagang yang membawa barangan dari pelabuhan di India kemudian di pasarkan di Melaka. Berdasarkan peta 3. Mari kita lihat dan bandingkan kedua-dua jawatan dalam struktur pentadbiran tersebut. Menjadikan Melaka sebagai pusat pengajian agama Islam. Buktinya beliau menguasi Pahang. Menggubal Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. Memastikan dasar perluasan kuasa berjaya. jawatan dalam struktur pentadbiran Melaka mempunyai persamaan dengan beberapa jawatan pentadbiran negara kita pada hari ini?. . Tahukah anda. Perak. Memperluas kuasa Melaka dengan menakluki Bernam. Mempertingkatkan keselamatan dan keamanan Melaka.2.

rakyat Melaka turut memeluk agama Islam. . mereka juga menjalankan kegiatan dakwah. pedagang tersebut datang berdagang sambil menyebarkan agama Islam di Melaka. Ulama telah menjadi guru agama di Melaka. Peranan Ulama Pedagang Islam semasa datang ke Melaka telah membawa ulama bersama-sama. Melaka muncul sebagai pusat pengajian dan penyebaran agama Islam. Peranan Pedagang dari Sumatera Pulau Sumatera menerima Islam pada abad ke 13. Sultan Melaka yang pertama memeluk agama Islam ialah Megat Iskandar Shah. Selain itu. Ramai pedagang dari Sumatera telah mengetahui Melaka sebagai sebuah pelabuhan. Oleh itu. Mereka turut bergaul dengan penduduk tempatan untuk menyebarkan agama Islam. Pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. ajaran Islam disebarkan pula di sana. Pendakwah telah mengislamkan Sultan Melaka. terdapat pedagang dari Pulau Jawa yang memeluk Islam di Melaka. Apabila sultan memeluk agama Islam.Faktor perdagangan tersebut menyebabkan Melaka munculs ebagai sebuat pelabuhan entrepot (pusat perdagangan yang biasanya menjadi tempat menngimport dan mengeksport semula barang dagangan. iaitu anak kepada Parameswara. Apabila mereka pulang ke tanah air. Ulama ini mengajar dan berdakwah di madrasah dan surau. Ada juga pedagang Islam yang berkahwin dengan penduduk tempatan. Di samping berdagang. Pedagang Islam Pedagang Islam datang dari negara India dan Arab. Pusat Penyebaran Agama Islam Agama islam telah berkembang di Melaka pada awal abad ke 15. Pendakwah bertemu dengan raja ataupun pemimpin tempatan. Oleh itu agama Islam juga dapat disebarkan.

Undang-undang Laut Melaka Digubal bagi menentukan peraturan pelayaran dan aktiviti perdagangan. dinyatakan negeri yang menjadi jajahan takluk Melaka. D. Kegiatan ilmu di sitana ini terhad kepada golongan istana dan bangsawan sahaja. Aktiviti yang dijalankan ialah penulisan. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama. istana merupakan pusat kegiatan ilmu. penterjemahan dan penyaduran kitabb agama Islam. MELAKA SEBAGAI PUSAT KEGIATAN ILMU Berdasarkan peta 3.4. pendakwah dan cendiakiawan Islam. peranan raja dan pembesar serta perundangan Islam. Istana Melaka menjadi tempat penyimpanan buku-buku yang ditulis oleh penulis tempatan dan asing. PERLUASAN KUASA MELAKA Cara Perluasan Semasa zaman kegemilangan. Kesultanan Melayu Melaka telah meluaskan jajahan takluknya. Hukum Kanun Melaka Merupakan dokumen undang-undang yang mengandungi 44 fasal. Berdasarkan peta 3. kanun ini menghuraikan kedudukan raja. Kegiatan penterjemah dan menyadur karya sastera Parsi dan Arab telah dilakukan oleh ulama dan jurutulis. Beberapa kitab perundangan seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka telah digubal.C. . Istana Melaka juga dijadikan tempat perbincangan dan perdebatan ulama tentang hal-hal agama. Kegiatan menyadur dannnn menggubal kitab-kitab perundangan Islam juga dijalankan. Semasa zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. dinyatakan kawasan yang menerima penyebaran agama Islam dari Melaka.3.

Kampar dan Inderagiri untuk keluar daripada jajahan takluk Melaka. Berjaya menghalang usaha Pahang. penguasaan kedua-dua bahagian pantai Selat Melaka memudahkan Melaka mengawal ancaman lanun. Kelantan dan Siak telah meluaskan pengaruh Melaka ke negeri-negeri tersebut. Perkahwinan putera dan puteri Sultan Melaka dengan putera dan puteri raja dari Pahang. Menguasai Pahang.   Sultan Muzaffar Shah Menjalin hubungan dengan China untuk mengelak serangan Siam dan disegani oleh kuasa lain di Asia Tenggara. Di samping itu. Para pedagang berasa selamat untuk singgah berdagang di pelabuhan Melaka. Cara-cara Melaka Meluaskan Kuasanya Melaka telah menakluki beberapa buah kerajaan seperti Kampar dan Pahang. Antaranya termasuklah Sultan Melaka dan Bendahara Melaka.   ii. Penaklukan Kerajaan Negeri Lain Perkahwinan Kebijaksanaan Pemimpin . i. Naungan ini dapat melindungi negeri-negeri tersebut daripada ancaman siam. Melaka dapat meluaskan tanah jajahan hasil daripada kebiksanaan pemimpinnya. Penaklukan ini disebabkan kebijaksanaan Sultan dan Bendahara Melaka melaksanakan peluasan kuasa. Perak dan Rokan.Melaka telah meluaskan pengaruhnya untuk menguasai kegiatan perdagangan di Selat Melaka. Inderagiri dan Kampar untuk mendapatkan keperluan bahan mentah bagi Melaka. Sultan Mansor Shah Menakluki Siak. Keagungan dan kekuatan Melaka menyebabkan pemerintah Jambi dan Lingga rela berada di bawah naungan kekuasaan Melaka.

Kedatangan Belanda Kedatangan British . Belanda dengan bantuan Johor telah menakluki Melaka pada tahun 1641. Mengarahkan askarnya menggunakan perahu kecil sebagai muslihat menentang tentera Siam. Tujuannya adalah untuk memberi semangat. Semasa Belanda menguasai Melaka. British hendak menguasai pelabuhan Melaka serta ingin menguasai kawasan bijih timah di Semenanjung Tanah Melayu.Kedatangan kuasa luar ini disebabkan oleh penemuan jalan laut. Pada awalnay kedatangan mereka hanya untuk berdagang. Selain itu. Melalui Perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 18824. Kedatangan Portugis Portugis telah datang ke Melaka pada tahun 1509. Siam akan beranggapan Melaka mempunyai askar yang ramai. oleh itu. KEDATANGAN KUASA LUAR Kemunculan Melaka sebagai pusat perdagangan telah menarik minat kuasa luar datang ke Melaka. Portugis telah menawan Melaka pada tahun 1511. Oleh sebab Melaka menjadi pusat perdagangan rempah dan enterpot yang terkenal.iii. E. Belanda juga hendak menguasai rempah dan bijih timah. pihak British telah bertapak di Pulau Pinang pada tahun 1786.   Bendahara Tun Perak Mengarahkan pengikutnya membawa bersama keluarga mereka dari Klang ke Melaka untuk menghadappi serangan Siam. Namun pelabuhan Pulau Pinang tidak berkembang maju. Belanda telah pun bertindakk di Betawi (Indonesia) semasa menguasai Melaka. penyebaran agama dan keperluan bahan mentah. British telah dapat menduduki Melaka. Belanda ingin monopoli kawasan perdagangan di Selat Melaka.

Merekka tidak bersatu padu mementang musuh. KEMEROSOTAN KESULTANAN MELAKA Melaka telah mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan Sultan Mansor Shah. Melaka mengalami kemerosotan. Fitnah tersebut menyebabkan beliau dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Melaka..F. Sultan Mahmud Shah pula kurang mengambil berat tentang hal-hal pentadbiran. Baginda telah menyerahkan kuasa kepada puteranya. Namun. Bendahara Tun Mutahir melantik saudara-saudaranya memegang jawatan penting dalam pentadbiran. Perebutan kuasa berlaku di kalangan pembesar. Tentera Portugis pula telah mendapat bantuan dari pangkalan tentera Portugis di Goa. Portugis dapat menawan Melaka setelah berjaya memusnahkan jambatan sungai Melaka. semasa pememrintahan Sultan Mahmud Shah. Askar Melaka menggunakan tombak. Keadaan ini menyebabkan pembesar yang diketuaiii oleh laksamana Khoja Hassan tidak berpuas hati. Selain it. Kelemahan Pemimpin Perebutan Kuasa Kelemahan Askar Melaka Rakyat Tidak Setia . Akibatnya. timbul fitnah terhadap Bendahara Tun Mutahir. Kematian Bendahara Tun Mutahir akibat fitnah telah menyebabkan rakyat berpecah belah. Keadaan ini telah melemahkan semangan juang di kalangan Askar Melaka. Mari kita kaji. Bendahara Tun Mutahir yang menggantikan Bendahara Tun Perak sebagai Bendahara Melaka bersikap pilih kasih dalam urusan pentadbiran negara. Sultan Ahmad Shah yang lemah dan tidak cekap. Pengganti Bendahara Tun Mutahir. askar upahan Jawa pula melarikan diri daripada medan perang. manakala Portugis menggunakan meriam dan senapang yang lebih canggih. Semasa menghadapi serangan Portugis. iaitu Bendahara Tun Perpatih Putih sudah tua dan uzur. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan tersebut?. India. keris. Kejayaan ini disebabkan oleh si Katol telah membocorkan rahsiia penting maklumat pertahanan Melakka kepada Portugis. panah dan sumpit beracun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->