UNIT 3 KESULTANAN MELAYU MELAKA

Melaka dibuka pada awal abad ke-15. Tahukah kamu siapakah yang mengasaskan Melaka? A. PENGASASAN MELAKA Kesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara. Parameswara telah mengasaskan Melaka pada sekitar tahun 1400. Mari kita lihat peristiwa Parameswara mengasaskan Melaka. Parameswara merupakan putera raja yang berasal dari Palembang. Sumatera. Parameswara berusaha untuk membebaskan palembang daripada naungan kerajaan Majapahit. Apabila gagal, Parameswara melarikan diri ke Temasik. Temasik merupakan negeri di bawah naungan kerajaan Siam. Parameswara telah menguasai Temasik. Tindakan Parameswara menimbulkan kemarahan Siam. Oleh itu, Siam mengatur rancangan untuk menyerang Temasik. Walau bagaimanapun, Parameswara bertindak melarikan diri ke Muar sebelum sempat Siam menyerang. Di Muart, Parameswara masih berasa dirinya tidak selamat. Parameswara meneruskan perjalanannya ke utara melalui Sening Ujung dan Bertam. Akhirnya, Parameswara tiba di sebuah perkampungan nelayan. Berdasarkan rajah dibawah, nyatakan tempat yang dilalui oleh Parameswara.

Parameswara telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih sehingga jatuh ke dalam sungai. Apakah keistimewaan tersebut? i. Oleh itu. Pokok bakau boleh dijadikan sumber kayu api dan dibuat tiang rumah. Pokok api-api pula dijadikan benteng pertahanan. . peristiwa ini dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil dapat mengalahkan seekor anjing. Melaka Mendapat Nama Tahukah kamu bagaimana Melaka mendapat nama? Semasa tiba di sebuah kampung nelayan. Keistimewaan Melaka Parameswara mendapati Melaka banyak mempunyai keistimewaan. Parameswara dan pengikutnya berehat di bawah sepohon pokok. Kegagahan pelanduk menyebabkan baginda merasakan tempat itu istimewa untuk mendirikan kerajaan. baginda telah menamakan kawasan tersebut sebagai Melaka sempena nama pokok tempat baginda berehat.Info Murid Temasik pada masa kini dikenali sebagai Singapura.

Terdapat bukit yang boleh menjadi petunjuk pelayaran. Ketua Syahbandar dan pemungut cukai atau ufti. TEMENGGUNG Temenggung merupakan ketua polis dan ketua penjara. B. BENDAHARA Bendahara merupakan ketua pentadbir negara. Sultan menjadi ketua kerajaan. Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. SULTAN Sultan merupakan ketua kerajaan dan ketua agama. Baginda dibantu oleh Pembesar Empat Lipatan yang terdiri daripada Bendahara. iii. Ketua Bendahari.ii. Temenggung dan Laksamana. penguasa kota Melaka. LAKSAMANA Laksamana merupakan ketua angkatan laut. Baginda mempunyai kuasa untuk melantik pembesar. Mari kita lihat sumbangan tokoh tersebut seperti jadual di bawah: TOKOH Parameswara SUMBANGAN  Mengasaskan Kesultanan Melayu Melaka. Penghulu Bendahari. hakim kes-kes jenayah di darat.  Memajukan Melaka daripada sebuah perkampungan nelayan sehinggalah menjadi . terdapat beberapa orang tokoh yang telah menyumbang kea rah kemajuan negeri Melaka. ketua protocol istana. ketua turus angkatan perang dan ketua hakim. ketua urus setia istana. PENGHULU BENDAHARI Penghulu Bendahari menguruskan perbelanjaan negeri. Muara Sungai Melaka yang dalam dan kedudukannya yang terlindung daripada tiupan angin monsun sesuai dijadikan pelabuhan dan persinggahan kapal. Mari kita lihat tugas dan tanggungjawab Sultan dan Pembesar Berempat. Bendahara juga menjadi pemangku sultan ketika sultan gering atau ke luar negara. penasihat utama kepada Sultan. pengawal keselamatan Sultan. KEGEMILANGAN MELAKA Pentadbiran yang Sistematik Sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka berdasarkan Sistem Pembesar Empat Lipatan. Baginda mempunyai kuasa mutlak dalam semua urusan pentadbiran negara. ketua utusan diraja ke seberang laut. menyelaras kegiatan perdagangan. Dari bukit ini juga mereka dapat mengawal kapal yang keluar dan masuk ke Melaka. ketua tentera dan menjalinkan hubungan diplomatik.

Menjadi bendahara semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. Ada para pedagang yang membawa barangan dari pelabuhan di India kemudian di pasarkan di Melaka. Buktinya beliau menguasi Pahang. . Menjadikan Melaka sebagai pusat pengajian agama Islam. Memastikan dasar perluasan kuasa berjaya. jawatan dalam struktur pentadbiran Melaka mempunyai persamaan dengan beberapa jawatan pentadbiran negara kita pada hari ini?. Berdasarkan peta 3. Menggubal Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. Menguruskan pentadbiran negara dengan bijaksana. Menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara China. Memperluas kuasa Melaka dengan menakluki Bernam. Tahukah anda.2. Perak. Mempertingkatkan keselamatan dan keamanan Melaka. dinyatakan pedagangan yang berdagang di Melaka dan barang yang didagangkan. Sultan Muzaffar Shah   Sultan Mansor Shah Sultan Alauddin Riayat Shah Bendahara Tun Perak      pusat perdagangan. dan Siak. JAWATAN PENTADBIRAN ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA Bendahara Penghulu Bendahari TUGAS JAWATAN PENTADBIRAN NEGARA MALAYSIA PADA HARI INI Perdana Menteri Menteri Kewangan Temenggung Laksamana Ketua Pentadbir Negara Menjaga kewangan dan mengurus perbelanjaan negeri Menjaga keselamatan negara Menjaga perairannegara Menteri Dalam Negeri Ketua Turus Angkatan Tentera Laut Pusat Perdagangan Pelabuhan Melaka terletak di tengah-tengah jalan perdagangan di antara India dengan China. Mari kita lihat dan bandingkan kedua-dua jawatan dalam struktur pentadbiran tersebut. Kedudukan Melaka selamat daripada tiupan angin kencang monsun barat daya kerana dihalang oleh Pulau Sumatera.

ajaran Islam disebarkan pula di sana. Peranan Ulama Pedagang Islam semasa datang ke Melaka telah membawa ulama bersama-sama. Selain itu. Ada juga pedagang Islam yang berkahwin dengan penduduk tempatan. Pendakwah telah mengislamkan Sultan Melaka. Apabila mereka pulang ke tanah air. Ulama telah menjadi guru agama di Melaka. Pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. Di samping berdagang. Pendakwah bertemu dengan raja ataupun pemimpin tempatan. Oleh itu agama Islam juga dapat disebarkan. Mereka turut bergaul dengan penduduk tempatan untuk menyebarkan agama Islam. Sultan Melaka yang pertama memeluk agama Islam ialah Megat Iskandar Shah. . mereka juga menjalankan kegiatan dakwah. Peranan Pedagang dari Sumatera Pulau Sumatera menerima Islam pada abad ke 13. Pedagang Islam Pedagang Islam datang dari negara India dan Arab. Melaka muncul sebagai pusat pengajian dan penyebaran agama Islam. rakyat Melaka turut memeluk agama Islam. Pusat Penyebaran Agama Islam Agama islam telah berkembang di Melaka pada awal abad ke 15. terdapat pedagang dari Pulau Jawa yang memeluk Islam di Melaka. Ulama ini mengajar dan berdakwah di madrasah dan surau. Apabila sultan memeluk agama Islam. iaitu anak kepada Parameswara. pedagang tersebut datang berdagang sambil menyebarkan agama Islam di Melaka.Faktor perdagangan tersebut menyebabkan Melaka munculs ebagai sebuat pelabuhan entrepot (pusat perdagangan yang biasanya menjadi tempat menngimport dan mengeksport semula barang dagangan. Ramai pedagang dari Sumatera telah mengetahui Melaka sebagai sebuah pelabuhan. Oleh itu.

MELAKA SEBAGAI PUSAT KEGIATAN ILMU Berdasarkan peta 3. . istana merupakan pusat kegiatan ilmu. Semasa zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.C. Istana Melaka menjadi tempat penyimpanan buku-buku yang ditulis oleh penulis tempatan dan asing.3. Berdasarkan peta 3. Istana Melaka juga dijadikan tempat perbincangan dan perdebatan ulama tentang hal-hal agama. kanun ini menghuraikan kedudukan raja. D. penterjemahan dan penyaduran kitabb agama Islam. pendakwah dan cendiakiawan Islam. Kegiatan penterjemah dan menyadur karya sastera Parsi dan Arab telah dilakukan oleh ulama dan jurutulis. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama. Kegiatan ilmu di sitana ini terhad kepada golongan istana dan bangsawan sahaja. dinyatakan negeri yang menjadi jajahan takluk Melaka. Beberapa kitab perundangan seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka telah digubal.4. dinyatakan kawasan yang menerima penyebaran agama Islam dari Melaka. Undang-undang Laut Melaka Digubal bagi menentukan peraturan pelayaran dan aktiviti perdagangan. peranan raja dan pembesar serta perundangan Islam. Hukum Kanun Melaka Merupakan dokumen undang-undang yang mengandungi 44 fasal. Aktiviti yang dijalankan ialah penulisan. Kegiatan menyadur dannnn menggubal kitab-kitab perundangan Islam juga dijalankan. PERLUASAN KUASA MELAKA Cara Perluasan Semasa zaman kegemilangan. Kesultanan Melayu Melaka telah meluaskan jajahan takluknya.

Cara-cara Melaka Meluaskan Kuasanya Melaka telah menakluki beberapa buah kerajaan seperti Kampar dan Pahang. penguasaan kedua-dua bahagian pantai Selat Melaka memudahkan Melaka mengawal ancaman lanun. Kampar dan Inderagiri untuk keluar daripada jajahan takluk Melaka. Penaklukan Kerajaan Negeri Lain Perkahwinan Kebijaksanaan Pemimpin .   ii. Melaka dapat meluaskan tanah jajahan hasil daripada kebiksanaan pemimpinnya. Antaranya termasuklah Sultan Melaka dan Bendahara Melaka. Naungan ini dapat melindungi negeri-negeri tersebut daripada ancaman siam. Perak dan Rokan. Sultan Mansor Shah Menakluki Siak. Berjaya menghalang usaha Pahang. Kelantan dan Siak telah meluaskan pengaruh Melaka ke negeri-negeri tersebut.Melaka telah meluaskan pengaruhnya untuk menguasai kegiatan perdagangan di Selat Melaka.   Sultan Muzaffar Shah Menjalin hubungan dengan China untuk mengelak serangan Siam dan disegani oleh kuasa lain di Asia Tenggara. Perkahwinan putera dan puteri Sultan Melaka dengan putera dan puteri raja dari Pahang. Keagungan dan kekuatan Melaka menyebabkan pemerintah Jambi dan Lingga rela berada di bawah naungan kekuasaan Melaka. Di samping itu. Inderagiri dan Kampar untuk mendapatkan keperluan bahan mentah bagi Melaka. Penaklukan ini disebabkan kebijaksanaan Sultan dan Bendahara Melaka melaksanakan peluasan kuasa. Menguasai Pahang. i. Para pedagang berasa selamat untuk singgah berdagang di pelabuhan Melaka.

Melalui Perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 18824. Tujuannya adalah untuk memberi semangat. Portugis telah menawan Melaka pada tahun 1511. Belanda juga hendak menguasai rempah dan bijih timah. Pada awalnay kedatangan mereka hanya untuk berdagang. Namun pelabuhan Pulau Pinang tidak berkembang maju. pihak British telah bertapak di Pulau Pinang pada tahun 1786. KEDATANGAN KUASA LUAR Kemunculan Melaka sebagai pusat perdagangan telah menarik minat kuasa luar datang ke Melaka. Belanda telah pun bertindakk di Betawi (Indonesia) semasa menguasai Melaka. penyebaran agama dan keperluan bahan mentah.Kedatangan kuasa luar ini disebabkan oleh penemuan jalan laut. British telah dapat menduduki Melaka. Oleh sebab Melaka menjadi pusat perdagangan rempah dan enterpot yang terkenal. Semasa Belanda menguasai Melaka. Siam akan beranggapan Melaka mempunyai askar yang ramai.   Bendahara Tun Perak Mengarahkan pengikutnya membawa bersama keluarga mereka dari Klang ke Melaka untuk menghadappi serangan Siam.iii. Mengarahkan askarnya menggunakan perahu kecil sebagai muslihat menentang tentera Siam. Selain itu. E. Belanda dengan bantuan Johor telah menakluki Melaka pada tahun 1641. oleh itu. British hendak menguasai pelabuhan Melaka serta ingin menguasai kawasan bijih timah di Semenanjung Tanah Melayu. Kedatangan Belanda Kedatangan British . Belanda ingin monopoli kawasan perdagangan di Selat Melaka. Kedatangan Portugis Portugis telah datang ke Melaka pada tahun 1509.

Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan tersebut?. askar upahan Jawa pula melarikan diri daripada medan perang. keris. Askar Melaka menggunakan tombak. Perebutan kuasa berlaku di kalangan pembesar. Bendahara Tun Mutahir melantik saudara-saudaranya memegang jawatan penting dalam pentadbiran. Baginda telah menyerahkan kuasa kepada puteranya. semasa pememrintahan Sultan Mahmud Shah. Pengganti Bendahara Tun Mutahir. Sultan Mahmud Shah pula kurang mengambil berat tentang hal-hal pentadbiran. iaitu Bendahara Tun Perpatih Putih sudah tua dan uzur. Portugis dapat menawan Melaka setelah berjaya memusnahkan jambatan sungai Melaka. Melaka mengalami kemerosotan.F. Akibatnya. Tentera Portugis pula telah mendapat bantuan dari pangkalan tentera Portugis di Goa. Keadaan ini menyebabkan pembesar yang diketuaiii oleh laksamana Khoja Hassan tidak berpuas hati. Namun. Merekka tidak bersatu padu mementang musuh. Selain it. Sultan Ahmad Shah yang lemah dan tidak cekap. India.. Kelemahan Pemimpin Perebutan Kuasa Kelemahan Askar Melaka Rakyat Tidak Setia . Bendahara Tun Mutahir yang menggantikan Bendahara Tun Perak sebagai Bendahara Melaka bersikap pilih kasih dalam urusan pentadbiran negara. panah dan sumpit beracun. Semasa menghadapi serangan Portugis. Kematian Bendahara Tun Mutahir akibat fitnah telah menyebabkan rakyat berpecah belah. Keadaan ini telah melemahkan semangan juang di kalangan Askar Melaka. Mari kita kaji. Fitnah tersebut menyebabkan beliau dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Melaka. timbul fitnah terhadap Bendahara Tun Mutahir. KEMEROSOTAN KESULTANAN MELAKA Melaka telah mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan Sultan Mansor Shah. Kejayaan ini disebabkan oleh si Katol telah membocorkan rahsiia penting maklumat pertahanan Melakka kepada Portugis. manakala Portugis menggunakan meriam dan senapang yang lebih canggih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful