P. 1
Nota KT Pengasasan Melaka

Nota KT Pengasasan Melaka

|Views: 10|Likes:
Published by Mohd Khalil
KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5, PENGASASAN MELAKA
KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5, PENGASASAN MELAKA

More info:

Published by: Mohd Khalil on Apr 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2014

pdf

text

original

UNIT 3 KESULTANAN MELAYU MELAKA

Melaka dibuka pada awal abad ke-15. Tahukah kamu siapakah yang mengasaskan Melaka? A. PENGASASAN MELAKA Kesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara. Parameswara telah mengasaskan Melaka pada sekitar tahun 1400. Mari kita lihat peristiwa Parameswara mengasaskan Melaka. Parameswara merupakan putera raja yang berasal dari Palembang. Sumatera. Parameswara berusaha untuk membebaskan palembang daripada naungan kerajaan Majapahit. Apabila gagal, Parameswara melarikan diri ke Temasik. Temasik merupakan negeri di bawah naungan kerajaan Siam. Parameswara telah menguasai Temasik. Tindakan Parameswara menimbulkan kemarahan Siam. Oleh itu, Siam mengatur rancangan untuk menyerang Temasik. Walau bagaimanapun, Parameswara bertindak melarikan diri ke Muar sebelum sempat Siam menyerang. Di Muart, Parameswara masih berasa dirinya tidak selamat. Parameswara meneruskan perjalanannya ke utara melalui Sening Ujung dan Bertam. Akhirnya, Parameswara tiba di sebuah perkampungan nelayan. Berdasarkan rajah dibawah, nyatakan tempat yang dilalui oleh Parameswara.

Oleh itu. Parameswara dan pengikutnya berehat di bawah sepohon pokok. baginda telah menamakan kawasan tersebut sebagai Melaka sempena nama pokok tempat baginda berehat. Kegagahan pelanduk menyebabkan baginda merasakan tempat itu istimewa untuk mendirikan kerajaan.Info Murid Temasik pada masa kini dikenali sebagai Singapura. . Parameswara telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih sehingga jatuh ke dalam sungai. Apakah keistimewaan tersebut? i. peristiwa ini dianggap luar biasa kerana pelanduk yang kecil dapat mengalahkan seekor anjing. Pokok api-api pula dijadikan benteng pertahanan. Melaka Mendapat Nama Tahukah kamu bagaimana Melaka mendapat nama? Semasa tiba di sebuah kampung nelayan. Pokok bakau boleh dijadikan sumber kayu api dan dibuat tiang rumah. Keistimewaan Melaka Parameswara mendapati Melaka banyak mempunyai keistimewaan.

Temenggung dan Laksamana. ketua urus setia istana. ketua tentera dan menjalinkan hubungan diplomatik. penguasa kota Melaka. Dari bukit ini juga mereka dapat mengawal kapal yang keluar dan masuk ke Melaka. penasihat utama kepada Sultan. Penghulu Bendahari. menyelaras kegiatan perdagangan.ii. Bendahara juga menjadi pemangku sultan ketika sultan gering atau ke luar negara. B. KEGEMILANGAN MELAKA Pentadbiran yang Sistematik Sistem pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka berdasarkan Sistem Pembesar Empat Lipatan. terdapat beberapa orang tokoh yang telah menyumbang kea rah kemajuan negeri Melaka. ketua utusan diraja ke seberang laut. Ketua Bendahari. Muara Sungai Melaka yang dalam dan kedudukannya yang terlindung daripada tiupan angin monsun sesuai dijadikan pelabuhan dan persinggahan kapal. ketua turus angkatan perang dan ketua hakim. SULTAN Sultan merupakan ketua kerajaan dan ketua agama. Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Baginda mempunyai kuasa mutlak dalam semua urusan pentadbiran negara. Baginda dibantu oleh Pembesar Empat Lipatan yang terdiri daripada Bendahara. iii. TEMENGGUNG Temenggung merupakan ketua polis dan ketua penjara. LAKSAMANA Laksamana merupakan ketua angkatan laut. Terdapat bukit yang boleh menjadi petunjuk pelayaran. Ketua Syahbandar dan pemungut cukai atau ufti.  Memajukan Melaka daripada sebuah perkampungan nelayan sehinggalah menjadi . hakim kes-kes jenayah di darat. Mari kita lihat tugas dan tanggungjawab Sultan dan Pembesar Berempat. PENGHULU BENDAHARI Penghulu Bendahari menguruskan perbelanjaan negeri. Sultan menjadi ketua kerajaan. Baginda mempunyai kuasa untuk melantik pembesar. Mari kita lihat sumbangan tokoh tersebut seperti jadual di bawah: TOKOH Parameswara SUMBANGAN  Mengasaskan Kesultanan Melayu Melaka. pengawal keselamatan Sultan. BENDAHARA Bendahara merupakan ketua pentadbir negara. ketua protocol istana.

Kedudukan Melaka selamat daripada tiupan angin kencang monsun barat daya kerana dihalang oleh Pulau Sumatera. dinyatakan pedagangan yang berdagang di Melaka dan barang yang didagangkan. Mari kita lihat dan bandingkan kedua-dua jawatan dalam struktur pentadbiran tersebut. Perak. Ada para pedagang yang membawa barangan dari pelabuhan di India kemudian di pasarkan di Melaka.2. Menggubal Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. Menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara China. jawatan dalam struktur pentadbiran Melaka mempunyai persamaan dengan beberapa jawatan pentadbiran negara kita pada hari ini?. Menjadi bendahara semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. Memastikan dasar perluasan kuasa berjaya. Sultan Muzaffar Shah   Sultan Mansor Shah Sultan Alauddin Riayat Shah Bendahara Tun Perak      pusat perdagangan. Tahukah anda. Memperluas kuasa Melaka dengan menakluki Bernam. Berdasarkan peta 3. Mempertingkatkan keselamatan dan keamanan Melaka. dan Siak. Menguruskan pentadbiran negara dengan bijaksana. Buktinya beliau menguasi Pahang. . Menjadikan Melaka sebagai pusat pengajian agama Islam. JAWATAN PENTADBIRAN ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA Bendahara Penghulu Bendahari TUGAS JAWATAN PENTADBIRAN NEGARA MALAYSIA PADA HARI INI Perdana Menteri Menteri Kewangan Temenggung Laksamana Ketua Pentadbir Negara Menjaga kewangan dan mengurus perbelanjaan negeri Menjaga keselamatan negara Menjaga perairannegara Menteri Dalam Negeri Ketua Turus Angkatan Tentera Laut Pusat Perdagangan Pelabuhan Melaka terletak di tengah-tengah jalan perdagangan di antara India dengan China.

Pedagang Islam Pedagang Islam datang dari negara India dan Arab. Pada zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah. rakyat Melaka turut memeluk agama Islam. Pendakwah bertemu dengan raja ataupun pemimpin tempatan. . Oleh itu. Melaka muncul sebagai pusat pengajian dan penyebaran agama Islam. Pendakwah telah mengislamkan Sultan Melaka. Pusat Penyebaran Agama Islam Agama islam telah berkembang di Melaka pada awal abad ke 15. mereka juga menjalankan kegiatan dakwah. Peranan Pedagang dari Sumatera Pulau Sumatera menerima Islam pada abad ke 13. Di samping berdagang. Apabila sultan memeluk agama Islam. Selain itu. Oleh itu agama Islam juga dapat disebarkan. iaitu anak kepada Parameswara. pedagang tersebut datang berdagang sambil menyebarkan agama Islam di Melaka. terdapat pedagang dari Pulau Jawa yang memeluk Islam di Melaka. Sultan Melaka yang pertama memeluk agama Islam ialah Megat Iskandar Shah.Faktor perdagangan tersebut menyebabkan Melaka munculs ebagai sebuat pelabuhan entrepot (pusat perdagangan yang biasanya menjadi tempat menngimport dan mengeksport semula barang dagangan. Apabila mereka pulang ke tanah air. Ada juga pedagang Islam yang berkahwin dengan penduduk tempatan. Mereka turut bergaul dengan penduduk tempatan untuk menyebarkan agama Islam. Ulama telah menjadi guru agama di Melaka. Ramai pedagang dari Sumatera telah mengetahui Melaka sebagai sebuah pelabuhan. ajaran Islam disebarkan pula di sana. Peranan Ulama Pedagang Islam semasa datang ke Melaka telah membawa ulama bersama-sama. Ulama ini mengajar dan berdakwah di madrasah dan surau.

Semasa zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. Berdasarkan peta 3. PERLUASAN KUASA MELAKA Cara Perluasan Semasa zaman kegemilangan. Undang-undang Laut Melaka Digubal bagi menentukan peraturan pelayaran dan aktiviti perdagangan. MELAKA SEBAGAI PUSAT KEGIATAN ILMU Berdasarkan peta 3. Kegiatan menyadur dannnn menggubal kitab-kitab perundangan Islam juga dijalankan. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama. Kegiatan ilmu di sitana ini terhad kepada golongan istana dan bangsawan sahaja.3. dinyatakan kawasan yang menerima penyebaran agama Islam dari Melaka. Beberapa kitab perundangan seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka telah digubal. D. . istana merupakan pusat kegiatan ilmu.C. Kesultanan Melayu Melaka telah meluaskan jajahan takluknya. Istana Melaka juga dijadikan tempat perbincangan dan perdebatan ulama tentang hal-hal agama. Istana Melaka menjadi tempat penyimpanan buku-buku yang ditulis oleh penulis tempatan dan asing. Hukum Kanun Melaka Merupakan dokumen undang-undang yang mengandungi 44 fasal. dinyatakan negeri yang menjadi jajahan takluk Melaka. penterjemahan dan penyaduran kitabb agama Islam. Aktiviti yang dijalankan ialah penulisan. Kegiatan penterjemah dan menyadur karya sastera Parsi dan Arab telah dilakukan oleh ulama dan jurutulis. peranan raja dan pembesar serta perundangan Islam.4. pendakwah dan cendiakiawan Islam. kanun ini menghuraikan kedudukan raja.

i. Naungan ini dapat melindungi negeri-negeri tersebut daripada ancaman siam. Perak dan Rokan. Berjaya menghalang usaha Pahang. Antaranya termasuklah Sultan Melaka dan Bendahara Melaka. Menguasai Pahang. Kelantan dan Siak telah meluaskan pengaruh Melaka ke negeri-negeri tersebut. Penaklukan Kerajaan Negeri Lain Perkahwinan Kebijaksanaan Pemimpin . Keagungan dan kekuatan Melaka menyebabkan pemerintah Jambi dan Lingga rela berada di bawah naungan kekuasaan Melaka. Di samping itu. Kampar dan Inderagiri untuk keluar daripada jajahan takluk Melaka. penguasaan kedua-dua bahagian pantai Selat Melaka memudahkan Melaka mengawal ancaman lanun. Cara-cara Melaka Meluaskan Kuasanya Melaka telah menakluki beberapa buah kerajaan seperti Kampar dan Pahang. Para pedagang berasa selamat untuk singgah berdagang di pelabuhan Melaka. Perkahwinan putera dan puteri Sultan Melaka dengan putera dan puteri raja dari Pahang. Inderagiri dan Kampar untuk mendapatkan keperluan bahan mentah bagi Melaka. Penaklukan ini disebabkan kebijaksanaan Sultan dan Bendahara Melaka melaksanakan peluasan kuasa. Sultan Mansor Shah Menakluki Siak.Melaka telah meluaskan pengaruhnya untuk menguasai kegiatan perdagangan di Selat Melaka. Melaka dapat meluaskan tanah jajahan hasil daripada kebiksanaan pemimpinnya.   Sultan Muzaffar Shah Menjalin hubungan dengan China untuk mengelak serangan Siam dan disegani oleh kuasa lain di Asia Tenggara.   ii.

Kedatangan Portugis Portugis telah datang ke Melaka pada tahun 1509.Kedatangan kuasa luar ini disebabkan oleh penemuan jalan laut. penyebaran agama dan keperluan bahan mentah. Semasa Belanda menguasai Melaka. Belanda juga hendak menguasai rempah dan bijih timah. oleh itu. Mengarahkan askarnya menggunakan perahu kecil sebagai muslihat menentang tentera Siam. Portugis telah menawan Melaka pada tahun 1511. Belanda dengan bantuan Johor telah menakluki Melaka pada tahun 1641. British telah dapat menduduki Melaka. Kedatangan Belanda Kedatangan British . Belanda ingin monopoli kawasan perdagangan di Selat Melaka. Oleh sebab Melaka menjadi pusat perdagangan rempah dan enterpot yang terkenal. Tujuannya adalah untuk memberi semangat. British hendak menguasai pelabuhan Melaka serta ingin menguasai kawasan bijih timah di Semenanjung Tanah Melayu. E. Selain itu. KEDATANGAN KUASA LUAR Kemunculan Melaka sebagai pusat perdagangan telah menarik minat kuasa luar datang ke Melaka.   Bendahara Tun Perak Mengarahkan pengikutnya membawa bersama keluarga mereka dari Klang ke Melaka untuk menghadappi serangan Siam. Siam akan beranggapan Melaka mempunyai askar yang ramai. pihak British telah bertapak di Pulau Pinang pada tahun 1786. Melalui Perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 18824.iii. Namun pelabuhan Pulau Pinang tidak berkembang maju. Belanda telah pun bertindakk di Betawi (Indonesia) semasa menguasai Melaka. Pada awalnay kedatangan mereka hanya untuk berdagang.

. Namun. Tentera Portugis pula telah mendapat bantuan dari pangkalan tentera Portugis di Goa. panah dan sumpit beracun. Sultan Ahmad Shah yang lemah dan tidak cekap. manakala Portugis menggunakan meriam dan senapang yang lebih canggih. Bendahara Tun Mutahir melantik saudara-saudaranya memegang jawatan penting dalam pentadbiran. Perebutan kuasa berlaku di kalangan pembesar. Portugis dapat menawan Melaka setelah berjaya memusnahkan jambatan sungai Melaka. Kejayaan ini disebabkan oleh si Katol telah membocorkan rahsiia penting maklumat pertahanan Melakka kepada Portugis.F. India. Keadaan ini menyebabkan pembesar yang diketuaiii oleh laksamana Khoja Hassan tidak berpuas hati. KEMEROSOTAN KESULTANAN MELAKA Melaka telah mencapai zaman kegemilangannya semasa pemerintahan Sultan Mansor Shah. timbul fitnah terhadap Bendahara Tun Mutahir. semasa pememrintahan Sultan Mahmud Shah. Merekka tidak bersatu padu mementang musuh. iaitu Bendahara Tun Perpatih Putih sudah tua dan uzur. Fitnah tersebut menyebabkan beliau dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Melaka. Keadaan ini telah melemahkan semangan juang di kalangan Askar Melaka. Kelemahan Pemimpin Perebutan Kuasa Kelemahan Askar Melaka Rakyat Tidak Setia . Melaka mengalami kemerosotan. Semasa menghadapi serangan Portugis. Bendahara Tun Mutahir yang menggantikan Bendahara Tun Perak sebagai Bendahara Melaka bersikap pilih kasih dalam urusan pentadbiran negara. Sultan Mahmud Shah pula kurang mengambil berat tentang hal-hal pentadbiran. Akibatnya. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan tersebut?. Selain it. Kematian Bendahara Tun Mutahir akibat fitnah telah menyebabkan rakyat berpecah belah. Pengganti Bendahara Tun Mutahir. Baginda telah menyerahkan kuasa kepada puteranya. keris. Askar Melaka menggunakan tombak. Mari kita kaji. askar upahan Jawa pula melarikan diri daripada medan perang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->