Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

ii) Sekiranya tidak. c) Sekiranya tidak penting. kenapa ? Ada. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . kenapa ? Ya. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. Nenek pun masih ada. Ibu melahirkan adik pada tahun ini. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . Jadi suasana banyak berubah. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. Paling ketara dari segi Suasana. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. kerana kita dapat berseronok. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. Lebih terasa kemeriahannya. Dulu nenek ada. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil.

. ii) Sekiranya Tidak. kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.dan budaya mereka sendiri.

Hobi 7. Umur 5. Tempat Lahir 4. Pekerjaan 6. 119 Peringkat 2.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. No. Umur C. Nama 2 Tarikh Lahir 3.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Alamat 9. Asal 8. Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Jantina B. Tel 2 : Pn. Taraf Pendidikan D.

b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. Baju lain merupakan baju moden sahaja.Contohnya Pn. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. semasa dan selepas perayaan. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? . kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Begitu juga dengan anak-anak. ii) Sekiranya tidak. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. kenapa ? Memang berlaku.

. Sekiranya tidak dikekalkan. hilanglah indentiti tersebut. ii) Catatan Sekiranya Tidak.i) Sekiranya Ya. Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.

83. No. Hobi 7. Tempat Lahir 4. Umur G. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Pekerjaan 6. Tel 3 : En.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Jantina F.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Taraf Pendidikan H. Alamat 9. Felda Bukit Rokan : 019 . Asal 8. Umur 5. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Peringkat 1.

lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. kuih-muih.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut. sediakan kolam. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. Macam Hari Raya Puasa. Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. c) Sekiranya tidak penting. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. kuih-kuih raya dan pakai baju baru. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. juadah lain. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. pemakaian pakaian tradisional. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. sambutan secara ala kadar. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. kebanyakan dibeli atau . Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. kemas rumah. Masa raya.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. Pakaian. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat.

Ini berlaku kerana penerapan budaya. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. potto. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Kesibukan bekerja. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. Selain itu. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. Begitulah sebaliknya. ii) Sekiranya Tidak. Begitu juga dengan pemakaian Sari. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. amalan mandi minyak. . ii) Sekiranya tidak. inai. amalan. Jadi. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. kenapa ? Ya. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. Contohnya. Dothi dan Potto semakin dilupakan. pemakaian pakaian tradisional. penyediaan kolam. nilai dan budaya bangsa serta agama.nilai dan amalan baru pula. Faktor lain adalah.tempah. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi.

Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. potto. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. kenapa ? h) Secara peribadi. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. ii) Sekiranya tidak. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. dothi. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload .Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu.