Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. Nenek pun masih ada. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. Dulu nenek ada. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. ii) Sekiranya tidak.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . c) Sekiranya tidak penting. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Jadi suasana banyak berubah. Paling ketara dari segi Suasana. kerana kita dapat berseronok. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. kenapa ? Ya. kenapa ? Ada. Lebih terasa kemeriahannya. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. Ibu melahirkan adik pada tahun ini.

. kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.dan budaya mereka sendiri. ii) Sekiranya Tidak.

No. Tel 2 : Pn. Tempat Lahir 4. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Umur C. Taraf Pendidikan D. Asal 8. Jantina B. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Hobi 7.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Pekerjaan 6. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Alamat 9. 119 Peringkat 2. Umur 5.

Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. semasa dan selepas perayaan. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? . e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. Baju lain merupakan baju moden sahaja. ii) Sekiranya tidak. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. Begitu juga dengan anak-anak. kenapa ? Memang berlaku.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas.Contohnya Pn. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting.

Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. Sekiranya tidak dikekalkan.i) Sekiranya Ya. ii) Catatan Sekiranya Tidak. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. . hilanglah indentiti tersebut.

Umur G. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Jantina F. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Taraf Pendidikan H. Peringkat 1. Hobi 7. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Alamat 9. 83. Felda Bukit Rokan : 019 .3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Umur 5. No. Tel 3 : En. Asal 8. Pekerjaan 6.

Mereka akan bercuti untuk merayakannya. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. Pakaian. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. kebanyakan dibeli atau . Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. juadah lain. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. sediakan kolam. kuih-kuih raya dan pakai baju baru. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. sambutan secara ala kadar.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. kemas rumah. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. kuih-muih. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. Masa raya.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. c) Sekiranya tidak penting. Macam Hari Raya Puasa. pemakaian pakaian tradisional.

kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. Begitulah sebaliknya. penyediaan kolam. amalan mandi minyak. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. potto. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. Faktor lain adalah.nilai dan amalan baru pula. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja.tempah. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. nilai dan budaya bangsa serta agama. inai. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. Contohnya. amalan. Selain itu. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. ii) Sekiranya tidak. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. Dothi dan Potto semakin dilupakan. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. Ini berlaku kerana penerapan budaya. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. Kesibukan bekerja. kenapa ? Ya. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. pemakaian pakaian tradisional. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. Begitu juga dengan pemakaian Sari. Jadi. ii) Sekiranya Tidak. .

Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. dothi. ii) Sekiranya tidak. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. kenapa ? h) Secara peribadi. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. potto.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful