Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

kerana kita dapat berseronok. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. Paling ketara dari segi Suasana. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. Dulu nenek ada. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. Jadi suasana banyak berubah. Nenek pun masih ada. kenapa ? Ada. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Lebih terasa kemeriahannya. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . ii) Sekiranya tidak.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. c) Sekiranya tidak penting. kenapa ? Ya. Ibu melahirkan adik pada tahun ini.

ii) Sekiranya Tidak. kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.dan budaya mereka sendiri. .

Umur 5. Tempat Lahir 4. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Pekerjaan 6. Alamat 9.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . 119 Peringkat 2. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Hobi 7. Asal 8. Tel 2 : Pn. No. Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Umur C. Jantina B. Taraf Pendidikan D.

Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. kenapa ? Memang berlaku.Contohnya Pn. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? . b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. semasa dan selepas perayaan. Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. Baju lain merupakan baju moden sahaja. Begitu juga dengan anak-anak. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. ii) Sekiranya tidak.

kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. Sekiranya tidak dikekalkan. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. hilanglah indentiti tersebut. Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. ii) Catatan Sekiranya Tidak. .i) Sekiranya Ya.

Umur G. Pekerjaan 6. Alamat 9. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Felda Bukit Rokan : 019 .Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Tempat Lahir 4. No. Umur 5.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Peringkat 1. Tel 3 : En. Nama 2 Tarikh Lahir 3. 83. Hobi 7. Jantina F. Asal 8. Taraf Pendidikan H.

Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. sambutan secara ala kadar. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. sediakan kolam. kemas rumah. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. Mereka akan bercuti untuk merayakannya.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. Macam Hari Raya Puasa. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. kuih-muih. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. pemakaian pakaian tradisional. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. c) Sekiranya tidak penting. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. Pakaian. kebanyakan dibeli atau .Tetapi sekarang persiapan ala kadar. juadah lain. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. Masa raya. kuih-kuih raya dan pakai baju baru.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua.

penyediaan kolam. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. Faktor lain adalah. kenapa ? Ya. Contohnya. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. amalan mandi minyak. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. ii) Sekiranya tidak.tempah. pemakaian pakaian tradisional. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. Jadi. Begitulah sebaliknya. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. Selain itu. Begitu juga dengan pemakaian Sari. inai. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. nilai dan budaya bangsa serta agama. Ini berlaku kerana penerapan budaya. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. Dothi dan Potto semakin dilupakan. amalan. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. . penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. ii) Sekiranya Tidak. potto. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. Kesibukan bekerja. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis.nilai dan amalan baru pula.

Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. dothi. kenapa ? h) Secara peribadi. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. ii) Sekiranya tidak. potto.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful