P. 1
T1A2-Maklumat Peribadi Responden

T1A2-Maklumat Peribadi Responden

|Views: 7|Likes:
Published by Zai Ri

More info:

Published by: Zai Ri on Apr 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2014

pdf

text

original

Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

Paling ketara dari segi Suasana. Jadi suasana banyak berubah. kenapa ? Ya. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. Ibu melahirkan adik pada tahun ini. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. kenapa ? Ada. c) Sekiranya tidak penting. ii) Sekiranya tidak.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. Nenek pun masih ada. Lebih terasa kemeriahannya.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. Dulu nenek ada. kerana kita dapat berseronok. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri.

kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.dan budaya mereka sendiri. . ii) Sekiranya Tidak.

Hobi 7. Taraf Pendidikan D. Umur 5. Tel 2 : Pn. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Jantina B.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Alamat 9. Pekerjaan 6.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Asal 8. 119 Peringkat 2. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. No. Umur C. Tempat Lahir 4.

Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran.Contohnya Pn. kenapa ? Memang berlaku. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? .Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Begitu juga dengan anak-anak. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. Baju lain merupakan baju moden sahaja. ii) Sekiranya tidak. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. semasa dan selepas perayaan. Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan.

ii) Catatan Sekiranya Tidak. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. . Sekiranya tidak dikekalkan. hilanglah indentiti tersebut.i) Sekiranya Ya.

Tempat Lahir 4. Jantina F. Asal 8. Umur 5. Peringkat 1. 83.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Nama 2 Tarikh Lahir 3. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Alamat 9. Tel 3 : En. Umur G. Pekerjaan 6. Felda Bukit Rokan : 019 . Taraf Pendidikan H. No. Hobi 7.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1.

Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. kebanyakan dibeli atau . Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. kuih-kuih raya dan pakai baju baru.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. sediakan kolam. kemas rumah. c) Sekiranya tidak penting. Macam Hari Raya Puasa. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. juadah lain. Masa raya. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. kuih-muih. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. Pakaian. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. pemakaian pakaian tradisional. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. sambutan secara ala kadar. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut.

nilai dan amalan baru pula. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. Begitu juga dengan pemakaian Sari. Kesibukan bekerja. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. pemakaian pakaian tradisional. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. Faktor lain adalah. ii) Sekiranya Tidak. ii) Sekiranya tidak. Jadi. nilai dan budaya bangsa serta agama. amalan mandi minyak. amalan. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. inai. Ini berlaku kerana penerapan budaya. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. . i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. penyediaan kolam. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi.tempah. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. Begitulah sebaliknya. Contohnya. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. Dothi dan Potto semakin dilupakan. kenapa ? Ya. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. Selain itu. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. potto. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja.

dothi. Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. potto. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. kenapa ? h) Secara peribadi.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. ii) Sekiranya tidak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->