Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

Jadi suasana banyak berubah. Paling ketara dari segi Suasana. Dulu nenek ada. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. Lebih terasa kemeriahannya. kerana kita dapat berseronok. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. Nenek pun masih ada. kenapa ? Ya. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. ii) Sekiranya tidak.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . c) Sekiranya tidak penting. kenapa ? Ada. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. Ibu melahirkan adik pada tahun ini.

ii) Sekiranya Tidak.dan budaya mereka sendiri. . kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload.

Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Pekerjaan 6. Alamat 9. Hobi 7. Taraf Pendidikan D. No. 119 Peringkat 2.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Tempat Lahir 4. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Nama 2 Tarikh Lahir 3. Umur C. Asal 8. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Umur 5. Jantina B. Tel 2 : Pn.

ii) Sekiranya tidak. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. semasa dan selepas perayaan. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. Begitu juga dengan anak-anak. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. kenapa ? Memang berlaku. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? .Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Baju lain merupakan baju moden sahaja.Contohnya Pn.

Sekiranya tidak dikekalkan. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda.i) Sekiranya Ya. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. ii) Catatan Sekiranya Tidak. . Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. hilanglah indentiti tersebut.

No. Asal 8. Peringkat 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Umur G. Umur 5. Hobi 7.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Taraf Pendidikan H. Jantina F. Felda Bukit Rokan : 019 . 83. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Pekerjaan 6. Tempat Lahir 4. Alamat 9. Tel 3 : En.

iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. sediakan kolam. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. kebanyakan dibeli atau . Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. juadah lain. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. pemakaian pakaian tradisional. c) Sekiranya tidak penting.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut. Macam Hari Raya Puasa. kuih-muih. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. Masa raya. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut.Tetapi sekarang persiapan ala kadar.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. Pakaian. kuih-kuih raya dan pakai baju baru. kemas rumah. Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. sambutan secara ala kadar. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua.

penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. Dothi dan Potto semakin dilupakan. inai. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. . Contohnya. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. Begitulah sebaliknya. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. pemakaian pakaian tradisional. Selain itu. Jadi. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. Faktor lain adalah. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan.nilai dan amalan baru pula. Kesibukan bekerja. penyediaan kolam. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah.tempah. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. amalan. nilai dan budaya bangsa serta agama. kenapa ? Ya. ii) Sekiranya tidak. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. amalan mandi minyak. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. Begitu juga dengan pemakaian Sari. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. ii) Sekiranya Tidak. Ini berlaku kerana penerapan budaya. potto.

adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. ii) Sekiranya tidak. potto. Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. kenapa ? h) Secara peribadi. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . dothi. Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful