P. 1
T1A2-Maklumat Peribadi Responden

T1A2-Maklumat Peribadi Responden

|Views: 7|Likes:
Published by Zai Ri

More info:

Published by: Zai Ri on Apr 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2014

pdf

text

original

Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

kerana kita dapat berseronok. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. kenapa ? Ada. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Dulu nenek ada. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. Jadi suasana banyak berubah. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. kenapa ? Ya. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Nenek pun masih ada. Ibu melahirkan adik pada tahun ini. Paling ketara dari segi Suasana.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. c) Sekiranya tidak penting. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. Lebih terasa kemeriahannya. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. ii) Sekiranya tidak.

ii) Sekiranya Tidak.dan budaya mereka sendiri. kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. .

No. 119 Peringkat 2. Jantina B. Alamat 9. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Tempat Lahir 4. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Taraf Pendidikan D. Pekerjaan 6. Tel 2 : Pn. Umur 5. Umur C.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Asal 8.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Hobi 7.

Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. Baju lain merupakan baju moden sahaja. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? . Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. ii) Sekiranya tidak. Begitu juga dengan anak-anak.Contohnya Pn. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. semasa dan selepas perayaan. kenapa ? Memang berlaku. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya .Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran.

kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. . hilanglah indentiti tersebut.i) Sekiranya Ya. Sekiranya tidak dikekalkan. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. ii) Catatan Sekiranya Tidak.

Pekerjaan 6. Umur 5. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Umur G. Asal 8. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Hobi 7. 83. Jantina F. Alamat 9. Peringkat 1.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Tel 3 : En. Taraf Pendidikan H. Tempat Lahir 4. Felda Bukit Rokan : 019 . No. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E.

kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. kuih-kuih raya dan pakai baju baru. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. juadah lain. kebanyakan dibeli atau . Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. sediakan kolam. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Macam Hari Raya Puasa. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. pemakaian pakaian tradisional.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. Masa raya. sambutan secara ala kadar. Pakaian. kuih-muih. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. c) Sekiranya tidak penting. kemas rumah.

Kesibukan bekerja. nilai dan budaya bangsa serta agama. Contohnya. amalan. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. Jadi. Faktor lain adalah. potto. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. Begitulah sebaliknya. Selain itu. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. pemakaian pakaian tradisional. amalan mandi minyak. Begitu juga dengan pemakaian Sari. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. .tempah. ii) Sekiranya Tidak. ii) Sekiranya tidak.nilai dan amalan baru pula. inai. Ini berlaku kerana penerapan budaya. penyediaan kolam. Dothi dan Potto semakin dilupakan. kenapa ? Ya.

dothi. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. potto. kenapa ? h) Secara peribadi. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. ii) Sekiranya tidak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->