T1A2-Maklumat Peribadi Responden

Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. Dulu nenek ada. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. Ibu melahirkan adik pada tahun ini. Nenek pun masih ada. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. Dari segi pakaian dan penyediaan kolam. Jadi suasana banyak berubah. ii) Sekiranya tidak. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . kenapa ? Ya. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. c) Sekiranya tidak penting. kerana kita dapat berseronok. Paling ketara dari segi Suasana. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . Lebih terasa kemeriahannya. kenapa ? Ada.

dan budaya mereka sendiri. kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. . ii) Sekiranya Tidak.

No. Pekerjaan 6. Jantina B. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Asal 8. Umur 5. Taraf Pendidikan D.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin . Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. 119 Peringkat 2. Hobi 7. Umur C.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Tel 2 : Pn. Alamat 9. Tempat Lahir 4.

Baju lain merupakan baju moden sahaja. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. semasa dan selepas perayaan. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran. ii) Sekiranya tidak.Contohnya Pn. kenapa ? Memang berlaku. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting. Begitu juga dengan anak-anak. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? . Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak.

ii) Catatan Sekiranya Tidak. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. Sekiranya tidak dikekalkan. . kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda.i) Sekiranya Ya. hilanglah indentiti tersebut. Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India.

No. Asal 8. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Pekerjaan 6. Peringkat 1. Hobi 7. Umur 5. Taraf Pendidikan H. Jantina F. Tel 3 : En. Tempat Lahir 4.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Umur G.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . 83. Alamat 9. Felda Bukit Rokan : 019 . Nama 2 Tarikh Lahir 3.

Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. kebanyakan dibeli atau . Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. Pakaian. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya. kuih-muih. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. kuih-kuih raya dan pakai baju baru. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. sambutan secara ala kadar. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. pemakaian pakaian tradisional. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. Macam Hari Raya Puasa. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. juadah lain. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. c) Sekiranya tidak penting. Masa raya.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. sediakan kolam. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. kemas rumah.

Begitulah sebaliknya. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. Faktor lain adalah. amalan. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. penyediaan kolam. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis.nilai dan amalan baru pula. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. amalan mandi minyak. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. Kesibukan bekerja. Dothi dan Potto semakin dilupakan. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. kenapa ? Ya. Selain itu. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. Ini berlaku kerana penerapan budaya. Contohnya. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. . nilai dan budaya bangsa serta agama. Jadi. inai. ii) Sekiranya tidak. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya .tempah. potto. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. Begitu juga dengan pemakaian Sari. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. ii) Sekiranya Tidak. pemakaian pakaian tradisional.

Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. dothi. semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. kenapa ? h) Secara peribadi. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. ii) Sekiranya tidak. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload . potto. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful