Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. B. C. D.

Jantina Umur Taraf Pendidikan Taraf Perkahwinan 1 : Nithyasree A / P Ganesan : 03 April 2003 : Hospital Kuala Pilah : 10 Tahun : Pelajar : Bermain Bola Jaring : Negeri Sembilan : No 119 Peringkat 2, Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : Menjadi Seorang Doktor Perempuan 10 tahun Bersekolah Bujang

Kumpulan 1. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Tempat Lahir 4. Umur 5. Pekerjaan 6. Hobi 7. Asal 8. Alamat 9. Cita-cita

kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? i) Sekiranya Ya. Jadi suasana banyak berubah. Lebih terasa kemeriahannya. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . ii) Sekiranya tidak. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: i) Pada tahun 2011 Masa ini lebih meriah sebab ibu mempunyai banyak masa. kenapa ? Ada. ii) Pada zaman sekarang ? Nenek telah tiada. Ibu melahirkan adik pada tahun ini.perlu dikekalkan supaya generasi akan datang mengenali adat resam . Dari segi pakaian dan penyediaan kolam.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 1 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Bagi meraikan kemenangan untuk melawan orang yang jahat/ b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Penting. Ibu tidak mengamalkan pemakaian sari sebab tidak ada orang untuk tolong ikat dan leceh bila ada adik yang masih kecil. Paling ketara dari segi Suasana. kenapa ? Ya. Jadi kurang membuat persiapan iii) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Banyak beza dari segi persiapan dan suasana. c) Sekiranya tidak penting. memakai pakaian baru dan berjumpa Dengan saudara –mara yang jauh. kerana kita dapat berseronok. Nenek pun masih ada. Dulu nenek ada. Jadi persiapan Deepavali banyak disediakan sendiri.

dan budaya mereka sendiri. . kenapa ? Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. ii) Sekiranya Tidak.

Pekerjaan 6. Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Umur C. Nama 2 Tarikh Lahir 3. Manohari A / P Ramalinggam : 03 September 1981 : Hospital Tampin : 32 Tahun : Suri Rumah Tangga : Memasak : Negeri Sembilan : No. Asal 8. Jantina B. Tel 2 : Pn. Taraf Pendidikan D. No.6822441 Perempuan 32 Tahun SPM Berkahwin .Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi A. Umur 5. Felda Bukit Rokan ( LKTP ) : 019 . Alamat 9. Hobi 7. Tempat Lahir 4. 119 Peringkat 2.

Beliau menyediakan sepasang baju Punjabi sahaja untuk anak-anaknya khusus untuk hari pertama Deepavali. pakaian dan juga Amalan-amalan yang dilaksanakan sebelum. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza dari segi cara menyediakan persiapan. semasa dan selepas perayaan. Pada zaman sekarang ? Kurang meriah sebab sudah dewasa. ada tanggungjawab kepada suami dan Anak-anak. ii) Sekiranya tidak. kenapa ? Memang berlaku. Manohari sendiri tidak lagi memakai Sari kerana di rumahnya tiada wanita dewasa yang boleh membantunya mengikatnya. Begitu juga dengan anak-anak. kenapa? Penting sebab ia melibatkan amalan keagamaan dan juga sebagai hari kebesaran. Baju lain merupakan baju moden sahaja. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? c) Sekiranya tidak penting.Contohnya Pn. Beliau lebih kepada pemakaian baju Punjabi kerana lebih mudah dan ringkas. Perlu fikirkan persiapan untuk keluarga. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? .Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 2 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Untuk raikan kejayaan melawan kuasa jahat di zaman dahulu kala. d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: Pada zaman kanak-kanak Paling meriah walaupun kehidupan tidak sesenang sekarang sebab semua Persiapan dibuat sendiri secara bekerjasama sesama ahli keluarga mahupun Saudara-mara dan juga jiran-jiran.

Sekiranya tidak dikekalkan. kenapa ? Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload. hilanglah indentiti tersebut. . Itu juga merupakan identiti sebenarnya masyarakat India. kenapa ? Perlu sebenarnya supaya amalan dan budaya yang diwarisi daripada nenek moyang akan terus amalkan oleh generasi muda. ii) Catatan Sekiranya Tidak.i) Sekiranya Ya.

Umur G. Asal 8. Taraf Pendidikan H. Umur 5. Nama 2 Tarikh Lahir 3. No.Maklumat Peribadi Responden Bahagian 1 : Latar Belakang Demografi E. Jantina F. Hobi 7. Felda Bukit Rokan : 019 . Tel 3 : En.3563452 Lelaki 55 Tahun SPM Bujang . Taraf Perkahwinan Kumpulan 1. Pekerjaan 6. Peringkat 1. 83. Tempat Lahir 4. Arumugam A / L Vedan : 16 Oktober 1957 : Felda Bukit Rokan : 55 Tahun : Pegawai Aset SK Bukit Rokan : Bersukan / kriket : Kuala Pilah : No. Alamat 9.

kuih-kuih raya dan pakai baju baru. potto dan sebagainya menjadi kewajipan. sambutan secara ala kadar. Masa itulah dapat makan makanan yang enak-enak. kuih-muih. iii) Pada zaman sekarang ? Sekarang ini semua persiapan adalah tanggungjawab diri sendiri dari persiapan pakaian. Pakaian.Malahan disediakan secara tradisional seperti penggunaan dapur kayu atau arang. Amalan mandi minyak di pagi Deepavali. Dahulu ikatan antara saudara-mara sangat kuat. kenapa? d) Bagaimana suasana sambutan diadakan: ii) Pada zaman kanak-kanak ? Zaman kanak-kanaklah yang paling seronok sebab semua keperluan hanya dilakukan oleh ketua keluarga dan orang dewasa. Walaupun nilai duit raya dahulu kecil tetapi amat bermakna bagi kami. Mereka akan bercuti untuk merayakannya. b) Pada pendapat anda adakah sambutan ini penting ? Sekiranya penting kenapa? Sangat penting sebab ini amalan agama Hindu. Tahun Baru Cina dan Krismas yang disambut. Macam Hari Raya Puasa. Begitu juga dengan kanakkanak makin kurang beraya ke rumah saudara-mara. Malahan pakaian baru juga tidak disediakan. kanak-kanak berjalan ke seluruh kampung untuk beraya tanpa mengira rumah siapa. Hari Deepavali merupakan masa berkumpul dan bergembira. Tidak ada perasaan takut langsung untuk beraya.Apalagi ke rumah jiran atau kawan-kawan. Dahulu semua kuih-muih dibuat sendiri. lama-kelamaan generasi akan datang akan terus melupakan tuntutan Agama ini. sediakan kolam. iv) Apakah perbezaan di antara sambutan di kedua-duanya? Sangat berbeza. pemakaian pakaian tradisional. juadah lain.Persiapan dilakukan secara bekerjasama dengan bersungguh. Masa raya. kuih-muih dan malahan perlu sediakan duit raya untuk anak-anak saudara. kebanyakan dibeli atau . kemas rumah. Memandangkan beliau masih bujang lagi dan telah kehilangan kedua orang tua. c) Sekiranya tidak penting. Amalan kunjung-mengunjungi semakin kurang.Bahagian 2 : Transkripsi Temuramah Kumpulan 3 a) Apakah Tujuan sambutan Deepavali dibuat ? Lebih kepada aspek keagamaan yang dituntut dilakukan oleh semua penganut.Tetapi sekarang persiapan ala kadar. Kuih banyak yang dibeli tetapi bukan semua. Sekiranya perayaan setiap agama tidak disambut.

Faktor lain adalah.nilai dan amalan baru pula.tempah. Begitulah sebaliknya. sembahyang untuk memperingati orang yang telah meninggal dunia. Generasi muda akan mengenali dan menghormati genarasi tua. Begitu juga dengan pemakaian Sari. penyediaan kuih yang menggunakan minyak atau bergoreng ( sepatutnya mesti ada ) kunjung-mengunjungi dan lain-lain lagi. Seterusnya ibu bapa sibuk bekerja. Ini berlaku kerana penerapan budaya. kenapa ? g) Adakah sesuai amalan-amalan yang dikongsi daripada kepercayaan kaum dan agama lain seperti makan bersama dan pemberian duit raya sebagaimana diamalkan dalam agama Budha dan bangsa Cina atau ziarah-menziarahi diteruskan? i) Sekiranya perlu atau sesuai. ii) Sekiranya tidak. arus pemodenan juga memainkan peranan juga menyebabkan banyak amalan ini semakin terhakis. Jadi. Contohnya. inai. Kesibukan bekerja. rancangan yang disogokkan melalui televisyen amat menarik menyebabkan generasi sekarang sayang untuk meninggalkan rumah. belajar dan urusan seharian menyebabkan ahli keluarga terpaksa tinggal di tempat yang berasingan. Secara tidak langsung mereka akan mengamalkan budaya. potto. penyediaan kolam. e) Apakah berlaku masalah kemerosotan / kehakisan nilai atau amalan-amalan semasa sambutan Deepavali disambut ? i) Sekiranya Ya . nilai dan budaya bangsa serta agama. kenapa ? f) Perlukah amalan-amalan dan nilai-nilai tersebut dikekalkan ? Amalan. budaya dan nilai yang bersesuaian serta tidak bercanggah dengan sangat perlu dikekalkan. amalan. . pemakaian pakaian tradisional. i) Kenapa ? Supaya generasi akan datang mengenali dan mengetahui asal-usul. kenapa? Perlu diteruskan untuk mengekalkan hubungan antara adik-beradik dan saudara-mara. Sekiranya dilupakan identity bangsa dan agama pupus begitu sahaja. Selain itu. amalan dan nilai daripada generasi tua kepada generasi muda tidak dilakukan sejak mereka kecil lagi. amalan mandi minyak. Dothi dan Potto semakin dilupakan. amalan inilah diperlukan bagi mengekalkan hubungan yang erat sesame mereka. ii) Sekiranya Tidak. Malahan ada yang bekerja di hari Deepavali ini. kenapa ? Ya. jadi tidak berkesempatan membuat persiapan sebagaimana generasi lama dahulu.

semasa sambutan Deepavali ? Untuk pemakaian bagi kehidupan seharian adalah tidak praktikal kerana generasi sekarang bekerja dan bergerak ke sana-sini bagi menguruskan kehidupan seharian. nilai dan amalan yang diwarisi daripada nenek moyang dahulu. i) Adakah anda akan memastikan apa yang diamalkan oleh nenek moyang anda akan turut diwarisi kepada generasi akan datang? Walaupun beliau masih bujang. potto.Sekiranya tidak dilakukan pasti berlaku kes sepupu tidak mengenali sepupu. ii) Sekiranya tidak. tetapi masih memastikan kaum kerabatnya terus mengamalkan budaya. Setiap satu yang diwarisi itu ada kebaikan dan keistimewaannya. Bapa saudara tidak mengenali anak saudara dan sebaliknya. adakah anda akan mengekalkan pemakaian Sari. Tetapi bagi program atau acara keagamaan di kuil dan majlis keramaian beliau akan memastikan ianya terus dikekalkan. dothi. kenapa ? h) Secara peribadi. Catatan Ada maklumat yang tidak terdapat di dalam rakaman video kerana terpaksa diedit bagi mengecilkan failnya bagi memudahkan urusan upload .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful