P. 1
17566464-Gimnastik-Artistik

17566464-Gimnastik-Artistik

|Views: 17|Likes:
Gimnastik-Artistik
Gimnastik-Artistik

More info:

Published by: Sir-attha Mohd Hatta on Apr 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

PENGENALAN Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal.

Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa, fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah: • • • • • • Pendaratan Statik Gerak edar Putaran Hamburan Ayunan

Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik, ialah: • Keuapayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan, fleksibiliti, daya tahan dan kekuatan otot, ketangkasan imbangan, kemahiran serta melombol. • • Kebolehan merangkaikan imbangan, ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan. Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar.

1

mengarah dan memandu gimnas bagi menjalani latihan sepanjang tahun.• • • Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. Periodisasi latihan dibahagikan kepada: • • Fasa-fasa latihan Latihan Mingguan 2 . PROGRAM LATIHAN GIMNASTIK ARTISTIK Program latihan adalah merupakan alat yang digunakan oleh jurulatih untuk merancang. Dalam kerangka program latihan terdapat peridosiasi iaitu tempoh atau jangka masa. Periodisasi merupakan proses di mana pelan tahunan dibahagikan kepada beberapa fasa latihan kecil supaya program yang dirancang dapat dijalankan dengan teratur. Memudahkan proses pemantauan dan penilaian. Periodisasi adalah proses pembahagian pelan latihan tahunan kepada beberapa fasa latihan dan bahagian –bahagian kecil bertujuan untuk : i) ii) iii) iv) v) Memudahkan penyediaan program latihan Lebh mudah untuk meramalkan hasil atau pencapaian matlamat Dijadikan garis panduan bagi menentkan pencapaian puncak yang betul dan tepat semasa fasa pertandingan utama. Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik. Membantu jurulatih dan atlet menjalani latihan dengan lebih teratur dan bersistematik.

Antara keperluan-keperluan yang perlu dipertimbangkan ialah: Perancangan Jangka Panjang Perlu Berkait dengan Perancangan Semasa Perancangan jangka panjang adalah keperluan penting dalam proses latihan yang digunakan oleh para jurulatih sebagai matlamat latihan. Sesuatu rancangan latihan perlu merangkumi kedua-dua aspek iaitu kemahiran dan prestasi. yang sepatutnya meningkat dalam setiap latihan. makro dan mikro. 3 . Persedian Prapertandingan Pertandingan Umum Khusus Kemahiran Pergerakan Apparatus Startegi Psikologi Motivasi Motivasi Psikologi Latihan Semua Komponen Kecergasan Apparatus Kemahiran pergerakan Latihan Komponen Ketangkasan Kekuatan Kelenturan Koordinasi Latihan Kemahiran Jan Mac Mei Dis Apabila seseorang jurulatih membuat satu rancangan latihan beliau perlu mematuhi beberapa keperluan asas dalam proses perancangan. bertujuan untuk membantu dalam latihan gimnastik. la juga perlu mempunyai kesinambungan antara objektif semasa dan jangka panjang.• • Latihan Harian Sesi latihan Berikut adalah lakaran program latihan gimnastik daripada pra musim hingga ke pertandingan. Program ini dijalan sepanjang tahun. Objektif dalam program latihan jangka masa panjang bergantung kepada garis pengukur dan kandungan latihan yang terdapat dalam rancangan tahunan.

Bukan sesuatu yang luar biasa komponen latihan berjadual ini diabaikan oleh ramai jurulatih kerana mahu meningkatkan volum dan intensiti latihan bagi pencapaian prestasi atlet ke tahap maksimum dengan lebih cepat. tidak mengikut apa yang dirancang. seseorang jurulatih perlu menetap dan mencatatkan objektif yang perlu dicapai oleh atlet gimanstiknya pada sesi akhir latihan tersebut. sebagai pengesan dalam peningkatan tahap latihan dan kemampuan prestasi atlet gimnastik.Mengekal dan Menekankan Faktor Utama dalam Latihan Semasa latihan seseorang jurulatih perlu selalu menekankan kesederhanaan atau berdasarkan keperluan gimnas dalam setiap aspek latihan. seperti mana pentingnya volum dan intensiti latihan itu sendiri. malah boleh menurunkan prestasi mereka. jurulatih perlu mengubah suai program latihan atau memberi tumpuan kepada aspek kelemahan gimnas. Merancang Pencapaian Secara Berperingkat Semasa memulakan setiap fasa latihan. Semasa dalam pertandingan atau ujian seseorang jurulatih perlu dapat menilai pencapaian gimnas untuk dibandingkan dengan objektif latihan yang telah ditetapkan. Jika terdapat kelemahan prestasi gimnas dalam aspek tertentu. Dalam masa yang sama juga untuk memastikan program latihan berjalan teratur dan berkualiti. Tindakan atau perancangan yang tidak teratur ini bukan sahaja tidak akan membantu dalam peningkatan prestasi atlet. Objektif yang ingin dicapai dalam setiap sesi latihan perlu teratur dan berjadual. dan menekankan tahap 4 . Justeru seseorang jurulatih perlu mematuhi konsep pencapaian prestasi khusus. Inilah yang dikatakan mengekalkan faktor utama dalam latihan dan pada masa yang sama mengekal dan meningkatkan kelebihan atlet gimnastik dalam aspek yang menunjukkan prestasi yang baik sebagaimana objektif latihan.

yang ditetapkan atau objektif prestasi atlet. dan tahap kordinasi yang tinggi.Matlamat latihan hendaklah ditentukan terlebih dahulu sebelum sesuatu program latihan dijalankan sama ada latihan jangkamasa pendek atau jangkamasa panjang dan matlamat hendaklah dicapai menjelang sesuatu kejohanan atau pertandingan sebenar. komposisi otot dan kekenyalan. dalam usaha mencapai potensi kejayaan yang sebenar. Bagi mencapai matlamat asas latihan iaitu peningkatan tahap kemahiran dan prestasi terdapat berapa objektif umum latihan yang perlu dicapai. kekuatan. Walau apa sekali pun hubungan atau komunikasi antara jurulatih dan atlet gimanstik adalah penting demi mencapai matlamat tersebut. Program latihan yang berkualiti seharusnya ialah tingkat prestasi yang tinggi. Pembentukan Keperluan Fizikal yang Khusus untuk Sukan Tertentu Membentuk dan meningkatkan kekuatan relatif dan sepatutnya. pergerakan dan masa tindak balas dan koordinasi serta kelembutan. kelenturan. Hasil dari latihan ini membolehkan atlet melakukan semua jenis pergerakan berdasarkan keperluan sukan tertentu dengan licin dan kemas. Antara objektif-objektif tersebut adalah Pembentukan atau Peningkatan Pelbagai Aspek Fizikal Pembentukan kecergasan yang menyeluruh seperti meningkatkan daya tahan. tiap matlamat yang hendak dicapai haruslah relevan dan sesuatu yang mampu dicapai. Matlamat Matlamat mestilah jelas dan tidak spesifik baik pada jurulatih mahu pun kepada atlet. kesimbangan. Ini perlu dilihat dari aspek berlandaskan perlakuan motor dan berdasarkan latihan. kekuatan khusus dalam sukan atau acara tertentu. 5 .

Fasa-Fasa Latihan Satu kelendar sukan tahunan boleh dibahagikan kepada tiga fasa iaitu fasa persediaan. dan memandu atlet latihan sepanjang tahun. Di dalam kerangka program latihan terdapat periodisasi iaitu tempoh atau jangka masa. Setiap fasa adalah terdiri daripada kitar makro (long cycle) dan kitar mikro (short cycle). pertandingan dan fasa transisi. Fasa persediaan dibahagikan lagi kepada dua subfasa iaitu: Persediaan Umum gimnastik bagi menjalani 6 . Fasa Persediaan Fasa persediaan mempunyai kepentingan yang besar dalam keseluruhan program latihan yang dijalankan. Setiap fasa ini mempunyai ciriciri tertentu dan dibahagikan lagi kepada sub. Setiap kitar ini mempunyai matlamat yang berbeza. terutamanya fasa pertandingan.fasa.Kerangka Program Latihan Program latihan adalah merupakan alat yang digunakan oleh jurulatih untuk merancang mengarah. Kekurangan tumpuan pada fasa ini menjejaskan persediaan fasa-fasa berikutnya. Periodisasi adalah proses yang mana pelan tahunan dibahagikan kepada beberapa fasa latihan kecil supaya program latihan yang dirancang dapat dijalankan secara teratur.

jangka masa bagi fasa ini adalah antara 6 hingga 14 minggu. fleksibiliti. menyokong.Dalam fasa persediaan umum jurulatih perlu memberi tumpuan kepada pembinaan kecergasan fizikal yang menyeluruh terutamanya dalam aspek daya tahan kardiovaskular. daya tahan otot dan kekuatan asas sebelum gimnas menjalani latihan pembinaan komponen fizikal yang diperlukan untuk melahirkan gimnas yang mampu bersaing di peringkat yan lebih tinggi. melenting. Bergantung kepada masa yang diperuntukkan. Dengan kemahiran asas inilah seorang gimnas berupaya melakukan pergerakan senaman lantai dan penggunaan alatan dengan baik dan kemas. Tahap kecergasan yang rendah boleh menyebabkan teknik permainan tidak dapat dilakukan dengan lebih berkesan. memusing dan mengilas. kuasa. jurulatih perlu menekankan aspek-aspek kemahiran pergerakan dalam sukan gimnastik . ketangkasan. imbangan. Seseorang gimnas perlu menguasai kemahiran-kemahiran asas seperti melentur dan meregang. Jurulatih yang baik seharusnya tahu mengenai kecergasan khusus untuk permainan dan mengimbangkan program pelaziman dalam sesi latihan. Dalam fasa persediaan umum ini . jurulatih semestinya mengelolakan sesi latihan yang melibatkan semua komponen kecergasan fizikal berlandaskan kesihatan seperti daya tahan kardiovaskular. mengimbang. Isipadu latihan adalah tinggi antara 85% hingga 100% dan intensiti latihan adalah sederhana antara 40% hingga 70%. kekuatan otot. dan juga komposisi badan manakala kecergasan fizikal berlandaskan perlakuan motor terdiri daripada kelajuan. 7 . koordinasi dan masa tindak balas. melonjak. mengguling. daya tahan otot. melompat dan melayang. mengayun. Selain daripada komponen kecergasan . kecergasan fizikal merupakan faktor yang amat penting untuk mencapai prestasi kemahiran yang tinggi. Selain itu.

beban dan aliran serta membina daya kreatif .Pergerakan asas menggunakan alatan seperti pergerakan menggunakan lombol lalu. masa. Gaya Dirian Seseorang gimnas perlu mempunyai cara berdiri yang sempurna dan kemas bagi setiap permulaan pergerakan. Guling hadapan 3. Kedudukan gaya dirian yang baik dapat membantu gimnas memungut mata dalam persembahannya. Beberapa pergerakan asas ketangkasan. Dirian tangan kepala 8 . Guling Belakang 4. Sebagai jurulatih beberapa kemahiran pergerakan yang perlu diajar termasuklah : 1. Dirian 5. lombong kangkang dan lombol muka perlu dikuasai oleh gimnas terlebih dahulu. 2. reka cipta dan pengubahsuaian bagi menghasilkan rangkaian pergerakan yang harmoni dan estetik. imbangan dan lombol akan memberi kesedaran ruang. Pergerakan ini akan membantu seseorang gimnas menguasai pergerakan menggunakan alatn yang memerlukan kekuatan tangan dan pendaratan yang baik.

hambur belakang 9 .Hambur melenting 12. Hambur tangan 9.Hambur kepala 8.6.Hambur terbang 10. Roda kereta 7.

mengguling. Jangka masa latihan bagi fasa ini adalah antara enam hingga 10 minggu. kecergasan fizikal dan teknik-teknik kemahiran. jurulatih perlu memainkan peranan untuk memotivasikan para gimnas semasa sesi latihan dan dalam pertandingan.ketangkasan. Persediaan Spesifik (Khusus) Fasa ini memberi penekanan khusus kepada komponen-komponen fizikal yang lebih dominan dalam sesuatu sukan gimnastik . memusing dan mengilas. seseorang gimnas individu perlu mempunyai moitvasi yang tinggi untuk melibatkan diri dalam acara individu. Sebagai asas. Motivasi merupakan penyokong kepada semua kemahiran lain dan kemahiran-kemahiran bergantung kepada motivasi bagi menentukan seseorang itu berjaya atau tidak. menghambur. Kemahiran seseorang individu merangkumi empat elemen penting iaitu motivasi. Oleh itu.Setiap kemahiran asas yang telah diajar kepada murid perlu dipertingkatkan dengan melakukan lakuan ansur maju . mengimbang. Bagi sukan gimnastik komponen-komponen fizikal yang dominan ialah. Justeru itu. kelenturan. Isipadu latihan yang dijalankan dikurangkan kepada 65% hingga 80%. Di samping itu . mengayun dan melenting. kekuatan. motivasi perlu dididik semasa fasa persediaan lagi. 10 . jurulatih juga perlu mempertingkatkan latihan kemahiran pergerakan dalam gimnastik artistik seperti melentur dan meregang. keseimbangan . pergerakan asas. kaedah-kaedah latihan seperti latihan kecergasan diteruskan. Bagi sukan gimnastik . dan juga koordinasi .

keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. BENTUK PERTANDINGAN GIMNASTIK Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan . Acara yang dipertandingkan bagi ahli gimnastik lelaki ialah : • • • • • • • • • • Senamai lantai Kekuda pelana Gelang Lombol Palang sejajar Palang tunggal Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara iaitu: Senaman lantai Lombol Palang bertingkat Batang titian KEMAHIRAN ASAS DALAM GIMNASTIK A. Selain itu . Pergerakan seperti dirian tangan dan kuang hadapan biasanya dijadikan salah satu 11 . SENAMAN LANTAI Senaman lantai merupakan asas pergerakan dalam sukan gimnastk. setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan.Senaman lantai mempengaruhi pergerakan gimnas di alatan. gimnas juga perlu diajar dengan menggunakan alatan sebenar yang digunakan dalam pertandingan.Jurulatih juga perlu mendedahkan bentuk-bentuk pertandingan dan acaraacara yang dipertandingkan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Dalam kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik.

12 . tunjalan. yang dikenali sebagai bapa gimnastik moden. gelang dan palang tunggal. kekuda lombol. B. palang sejajar. lonjakan. Lombol mempunyai enam fasa iaitu larian penujuan. Apabila melakukan lombol. penerbangan akhir dan pendaratan. gimnas lelaki dan wanita menggunakan papan anjal untuk mendapatkan anjalan yang lebih tinggi. ACARA LOMBOL Kekuda lombol merupakan direka oleh Ludwig Jahn. batang titian. penerbangan awal.pergerakan di palang bertingkat.

Pergerakan di kedua-dua alatan ini lebih menumpukan kepada pergerakan ayunan daripada pergerakan kekuatan. tetapi mempunyai dua pemegang kayu di atasnya digelar bonjol pelana. 13 .C. imbangan dan rentak. satu daripada palang telah direndahkan dan dikenali sebagai palang bertingkat khas untuk wanita. Peserta akan menggunakan bonjol pelana ii untuk memindahkan keseluruhan berat badannya di atas sebelah atau kedua-dua lenganya. D. KUDA BERPELANA Alatan yang digunakan dalam acara kuda berpelana lebih sama bentuk dengan kekuda lombol . Kejayaan persembahan dalam acara kekuda berpelana bergantung kepada tumpuan . Para gimnas wanita pernah menggunakan palang sejajar sehingga 1930. Selepas itu . ACARA PALANG Palang sejajar telah dicipta bertujuan membantu gimnas membina kekuatan lengan dan bahu bagi melakukan pergerakan .

Ciri-ciri terpenting dalam acara batang titian ialah pergerakan imbangan yang mesti dilakukan dengan berhati-hati di ataas alatan yang lebarnya hanya 10 cm. ACARA GELANG Dalam acara gelang setiap gimnas akan dibantu oleh jurulatih untuk mendapatkan pegangan pertama. BATANG TITIAN Batang titian merupakan satu alatan gimnastik yang membantu perkembanngan pembentukan dirian tubuh. 14 . Semasa mendarat peserta tidak dibenarkan melangkah. F.E. Jika peserta terjatuh. dan gaya yang baik. tetapi boleh membetulkan imbangannya tanpa ditolak markah. dia mempunyai 30 saat untuk naik semula.

ACARA PALANG Acara palang TUNGGAL tunggal merupakan acra terakhir dan selalu 15 .G.

isipadu latihan adalah sederhana antara 60% hingga 70%. Isipadu latihan masih tinggi bagi sukan berasaskan daya tahan. Selain daripada latihan khusus seperti dinyatakan di atas. Fasa Pertandingan Fasa pertandingan dibahagi kepada dua subfasa iaitu: i) Pra pertandingan Fasa ini memberi penekanan khusus kepada komponen fizikal yang terdapat dalam sesuatu sukan yang dilatih.dapat mewujudkan suasana kemuncak pertandingan. Bagi sukan yang berasaskan kelajuan dan kekuatan. Latihan dilakukan dalam situasi pertandingan sebenar atau melalui simulasi pertandingan. Seseorang gimnas yang bermotivasi tinggi akan berlatih dengan bersungguhsungguh. Semua gerakan di atas palang tunggal ini melalui tangan dan bahagian depan lengan. Latihan bebanan masih boleh diteruskan dan tumpuan diberikan kepada peningkatan dan pengekalan 16 . Berbeza daripada fasa persediaan khusus. kesedaran ruang .kesedaran beban. kesedarn aliran. kesedaran ritma diteruskan . sementara intesiti bergantung kepada keperluan sebenar sukan. kaedah-kaedah seperti latihan tubuh badan. latihan pada fasa pra pertandingan ini bertujuan meningkatkan atau mengekalkan tahap kecergasan. Di samping itu juga jurulatih perlu sentiasa memberikan motivasi kepada para gimnas. kesedaran masa . sementara intensiti latihan boleh ditingkatkan sehingga 100%.

juru latih berkemampuan untuk merancang serta melaksanakan latihan bagi memastikan atlet mereka mendapat faedah yang sewajarnya hasil daripada latihan yang sistematik 17 . ii) Pertandingan Fasa ini memberi tumpuan kepada pengekalan kecergasan optimum yang diperlukan oleh sukan yang diceburi.latihan taktikal amat diperlukan dalam fasa ini. Isipadu dan intensiti amat diperlukan pada fasa ini bagi memastikan para gimnas berada pada prestasi puncak terutamanya pada hari pertandingan sebenar. jangka masa bagi fasa ini adalah antara enam hingga lapan minggu. Jurulatih juga perlu memberi pendedahan tentang taktik dan juga psikologi kepada para pemain.juga perlu memainkan peranan untuk memotivasikan pemain-pemain yang bakal berhadapan dengan pihak lawan. bergantung kepada masa yang diperuntukkan. Selain itu. Pengetahuan yang mendalam amat diperlukan oleh jurulatih dalam melaksanakan program latihan.daya tahan otot. Tapering off ubahsuai isipadu dan intensi (lazimnya penurunan). Dengan pengetahuan yang mendalam . Justeru itu. isipadu dan intensiti latihan adalah sekurang- kurangnya sama dengan keperluan sebenar sukan tersebut. Ujian pasca kecergasan diperlukan. Kesimpulan. Kecergasan dikekalkan dan dinilai melalui perrtandingan sebenar . Jurulatih. Bagi sukan gimnastik. Latihan tekanan amat diperlukan dalam fasa pra pertandingan.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu ditekankan dalam langkahlangkah keselamatan para gimnas : 1. 2.Langkah-langkah keselamatan Aspek Keselamatan Aspek keselamatan amat dititikberatkan ketika menjalankan aktiviti gimnastik. Aktiviti memanaskan badan. Di samping itu . Justeru itu. 3. sesuai dan selamat. peralatan itu juga hendaklah diperiksa secara berkala untuk memastikan keselamatan pada alatan tersebut. Kita mestilah memahami penjelasan konsep-konsep penting pergerakan dan aspek biomekanik seperti aplikasi dan penyerapan daya serta kedudukan pusat seperti aplikasi dan penyerapan daya serta kedudukan pusat graviti. sebelum latihan dijalankan. Jika para gimnas melakukan aktiviti sukar yang tidak bersesuaian dengan kemampuannya boleh mengakibatkan kecederaan. Jurulatih perlu menggunakan ruang yang maksimum dengan selamat tanpa sebarang objek yang boleh mendatangkan kecerderaan kepada para gimnas. Peralatan di gimnasium tersebut mestilah diperiksa pada setiap kali hendak digunakan. 1. kelonggaran dan regangan yang secukupnya pada bahagian-bahagian otot dan sendi utama bagi mengelakkan risiko kecederaan. Oleh itu. Para gimnas juga mesti mengamalkan beberapa perkara berikut untuk mengelakkan risiko kecederaan. Jurulatih juga perlu memastikan alatan yang digunakan semasa latihan Alatan yang digunakan dalam latihan perlu berada dalam keadaan selamat. 18 . sebelum melakukan sebarang aktiviti. alatan yang sempurna. jurulatih perlu memastikan para gimnas melakukan aktiviti memanaskan badan . jurulatih perlu memastikan tiada sebarang objek yang berbahaya di kawasan latihan. Para gimnas perlu sedar bahawa setiap perlakuan yang hendak dilakukan perlulah mengikut kemampuan dan kematangan.

Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan (2007). Petaling Jaya.2. Setiap akiviti yang hendak dilakukan oleh gimans perlu dibuat setelah menerima arahan guru dengan jelas Selain itu . Kualiti Books Sdn. Para gimnas juga harus melakukan latihan di kawasan yang bertilam. Bhd. 3. Penerbitan Fajar Bakti Sdn. Jurulatih juga perlu memastikan setiap alatan disusun dengan betul dan kedudukan alatan tersebut hendaklah memikirkan keselamata para gimnas semasa melakukan latihan. 4. Ketebalan tilam untuk senaman lantai mestilah bersesuaian dengan latihan yang hendak dijalankan. Jurulatih juga perlu menyediakan tilam-tilam keselamatan di kawasan yang berisiko.wikipedia. para gimnas perlu mendapatkan bantuan penyokong semasa melakukan aktiviti yang sukar. 2. 4. Rujukan: 1. Selangor. Open University Malaysia.org/wiki/Gimnastik_artistik" HBPE 2103. Gimnastik. 3. Ini disebabkan oleh aktiviti dalam gimnastik terdedah kepada kecederaan. 19 . Bimbingan Intesif Sains Sukan (2005). Bhd http://ms. Yusof Ismail (1994) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->