P. 1
Instrumen Pengesanan Disleksia (Isd)

Instrumen Pengesanan Disleksia (Isd)

|Views: 36|Likes:
Published by yassin_cmi4442

More info:

Published by: yassin_cmi4442 on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/22/2014

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA (ISD)

UJIAN SARINGAN BAGI MENENTUKAN KEBARANGKALIAN MURID MENGALAMI MASALAH PEMBELAJARAJAN SPESIFIK DISLEKSIA

PERINGATAN 1. Instrumen ini mengandungi 11 halaman. 2. Instrumen ini disertakan bersama manual penggunaan ISD.

Penilai dikenalpasti telah mengajar murid yang hendak dinilai dengan pengajaran yang sesuai dan memuaskan selama tidak kurang daripada enam bulan. MAKLUMAT AM KRITERIA MURID YANG DINILAI Murid telah melalui alam persekolahan dengan mendapat pengajaran yang sesuai dan memuaskan untuk tempoh tidak kurang daripada enam bulan . Murid menunjukkan ketidakbolehan yang sangat ketara dalam kemahiran membaca.     KRITERIA PENILAI Penilai mestilah guru Bahasa Melayu yang mengajar murid yang hendak dinilai. DAN Murid telah diberi langkah-langkah pemulihan melalui program pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. DAN Penilai telah memberikan langkah-langkah pemulihan kepada murid yang hendak dinilai melalui pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. Murid mempunyai kecerdasan kognitif searas atau lebih tinggi daripada murid biasa . walaupun menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam subjek bercorak kemahiran.3. 2   Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 .    PROSEDUR PENILAIAN Penilaian dijalankan berdasarkan persepsi guru terhadap penguasaan kemahiran literasi murid yang hendak dinilai . mengeja dan menulis. DAN Sekiranya terdapat masalah kurang kepastian terhadap item-item dalam instrumen yang disertakan. Sila baca MANUAL INSTRUMEN dan maklumat am di halaman 2 sebelum menggunakan instrumen ini. penilai boleh menjalankan ujian khas yang direka sendiri bersesuaian dengan keperluan murid yang hendak dinilai.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 3 .Jabatan Pendidikan Khas.

Tahun persekolahan Tahun 1 2 3 4 5 6 3. Mengikuti Program Pemulihan Khas Sedang Tidak 5. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 4 . Kedatangan ke sekolah Baik Memuaskan Sederhana Lemah Jabatan Pendidikan Khas. Pencapaian akademik A B C D E Bahasa Malaysia Bahasa Inggeris Matematik Sains Kajian Tempatan Kemahiran Hidup Pend. Islam/Moral P. Jasmani & Kes Muzik 6. Nama murid: 2. Keturunan Melayu Cina India Bumiputra Sabah Bumiputra Sarawak Bumiputra Orang Asli Lain-lain 7.INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA Bahagian A BIODATA MURID 1. Jantina Lelaki Perempuan 4.

Daerah 10. Tanda Tangan Jabatan Pendidikan Khas. P. Negeri Perlis Kedah Pulau Pinang Perak Selangor W. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 5 .8. Labuan 12. Kuala Lumpur Negeri Sembilan Melaka Johor Pahang Terengganu Kelantan Sarawak Sabah W. Nama Sekolah 9. Tarikh 14. Nama Pengisi Maklumat 13. Lokasi Sekolah Bandar Luar Bandar 11. P.

menambah perkataan pada bacaannya. menyusun abjad dalam perkataan menggabung suku kata secara terbalik Tidak : Tahap penguasaan mengeja. Jabatan Pendidikan Khas. i. ii. melangkau baris. 4.Bahagian B SENARAI SEMAK Arahan : Tandakan √ pada petak yang sesuai Elemen 1 A. 2. menggugurkan perkataan. membaca dan menulis Murid keliru membezakan bunyi abjad yang hampir sama dalam suku kata B. Murid sukar mengeja perkataan mudah Murid sering mengeja perkataan yang tiada langsung kaitan makna dengan perkataan asal Murid kerap melakukan kesalahan i. iii. 3. ii. iv. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 6 . Membaca 5 6 Murid ketinggalan dalam kebolehan membaca berbanding rakan sebaya Kesalahan yang kerap dilakukan oleh murid semasa membaca ialah. tidak menghiraukan tanda bacaan. Mengeja Ya 1.

Murid menulis lambat berbanding dengan rakan sebaya. perkataan. Hasil kerja bertulis murid tidak kemas Murid sukar menyalin maklumat : i ii dari papan tulis . Murid menulis secara terbalik i Ii abjad-abjad tertentu. C. yang diperdengarkan. 15. Jabatan Pendidikan Khas. Murid berminat terhadap perkara baru. 12. Tulisan murid sukar dibaca. diftong Murid sukar membaca ayat panjang Tidak 8. Murid boleh menjawab soalan secara lisan dengan baik. Murid mengalami kesukaran dalam membaca perkataan yang mempunyai vokal berganding. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 7 . 11. i ii tunggal bersiri Elemen 2 14.Ya 7. : Kekuatan pada murid Murid boleh bertutur dengan baik. 10. 17. 16. 13. Menulis 9. Murid boleh menghasilkan cerita berpandukan gambar.

Jabatan Pendidikan Khas. Murid boleh menyesuaikan diri dalam pergaulan. Tidak 25. 22. Isi kandungan penulisan murid baik tetapi mengandungi banyak kesalahan bahasa. 24. Murid seorang yang kreatif. 21.. 32. Murid mempunyai kecenderungan dalam bidangbidang tertentu. 26. 29. Murid boleh bertindak mengikut situasi. Murid mempunyai sifat-sifat ingin tahu yang tinggi. 20. Murid boleh menceritakan semula petikan yang diperdengarkan. 30. Murid boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan. 23. 19. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 8 . Murid mempunyai idea yang baik tetapi gagal untuk memindahkannya dalam bentuk tulisan. 31. Murid boleh berkebolehan dalam membuat jangkaan. Murid mempunyai pengetahuan am yang baik. Murid mempunyai kebolehan lisan setanding dengan rakan sebaya. Murid kelihatan berpotensi untuk berjaya tetapi pencapaian akademiknya rendah. Murid mempunyai pencapaian yang baik dalam subjek-subjek kemahiran berbanding dengan subjek-subjek akademik. 27. Murid mempunyai banyak idea ( full of ideas ). 28.Ya 18.

42. Murid sering cuai dalam pergerakan. 37. Murid sering gopoh semasa bertindak. Murid menghadapi masalah dalam pengurusan masa. Murid menghadapi kesukaran dengan konsep turutan. Murid mengalami masalah tingkah laku. Tidak 35.Elemen 3 33. 39. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 9 . 41. Murid kerap memberi alasan untuk mengelak daripada membuat kerja sekolah yang melibatkan bacaan dan penulisan. Murid keliru dengan konsep arah. 34. : Kelemahan yang ditunjukkan. Murid tidak dapat mengingati arahan yang panjang. Jabatan Pendidikan Khas. 36. 38. 40. Murid mempunyai daya tumpuan yang singkat. Ya Murid / anak mempunyai masalah rendah diri.

membaca dan menulis. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Jumlah Tidak BAHAGIAN B (diisi oleh guru pendidikan khas disleksia) Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. membaca dan menulis.PERMARKAHAN BAHAGIAN A (diisi oleh penilai) Jumlah Ya Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 10 . Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Tandatangan : Nama : Disahkan T/T Guru Besar : Nama : Cop Sekolah: Jabatan Pendidikan Khas.

. Saya yang menjalankan tugas....……….. Adalah diperakukan bahawa kanak-kanak ini (Tandakan √ pada petak berkenaan) Tidak mengalami masalah disleksia. Setelah meneliti laporan dari pihak tuan. ……………….PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri (U... Sijil Kelahiran : ……………………………………. ………………………………… Nama: Cop Jawatan: Tarikh : Jabatan Pendidikan Khas. No.…………………………………. 3. Berkemungkinan mengalami masalah disleksia Memerlukan rujukan ke pakar untuk pemeriksaan lanjut Sekian dimaklumkan. dan setelah menjalankan pemeriksaan berikut didapati Ulasan Penglihatan Pendengaran Fizikal normal / tidak normal normal / tidak normal normal / tidak normal ………………….…. Adalah dimaklumkan bahawa.P Unit Pendidikan Khas) PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Nama :………………. …………. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 11 . 2..

Halaman kosong Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->