P. 1
Instrumen Pengesanan Disleksia (Isd)

Instrumen Pengesanan Disleksia (Isd)

|Views: 36|Likes:
Published by yassin_cmi4442

More info:

Published by: yassin_cmi4442 on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/22/2014

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA (ISD)

UJIAN SARINGAN BAGI MENENTUKAN KEBARANGKALIAN MURID MENGALAMI MASALAH PEMBELAJARAJAN SPESIFIK DISLEKSIA

PERINGATAN 1. Instrumen ini mengandungi 11 halaman. 2. Instrumen ini disertakan bersama manual penggunaan ISD.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 . walaupun menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam subjek bercorak kemahiran. mengeja dan menulis.3. Penilai dikenalpasti telah mengajar murid yang hendak dinilai dengan pengajaran yang sesuai dan memuaskan selama tidak kurang daripada enam bulan. DAN Penilai telah memberikan langkah-langkah pemulihan kepada murid yang hendak dinilai melalui pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. DAN Sekiranya terdapat masalah kurang kepastian terhadap item-item dalam instrumen yang disertakan. Sila baca MANUAL INSTRUMEN dan maklumat am di halaman 2 sebelum menggunakan instrumen ini. Murid mempunyai kecerdasan kognitif searas atau lebih tinggi daripada murid biasa . DAN Murid telah diberi langkah-langkah pemulihan melalui program pemulihan dalam kelas atau Program Pemulihan Khas. 2   Jabatan Pendidikan Khas.     KRITERIA PENILAI Penilai mestilah guru Bahasa Melayu yang mengajar murid yang hendak dinilai. MAKLUMAT AM KRITERIA MURID YANG DINILAI Murid telah melalui alam persekolahan dengan mendapat pengajaran yang sesuai dan memuaskan untuk tempoh tidak kurang daripada enam bulan .    PROSEDUR PENILAIAN Penilaian dijalankan berdasarkan persepsi guru terhadap penguasaan kemahiran literasi murid yang hendak dinilai . Murid menunjukkan ketidakbolehan yang sangat ketara dalam kemahiran membaca. penilai boleh menjalankan ujian khas yang direka sendiri bersesuaian dengan keperluan murid yang hendak dinilai.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 3 .Jabatan Pendidikan Khas.

Keturunan Melayu Cina India Bumiputra Sabah Bumiputra Sarawak Bumiputra Orang Asli Lain-lain 7. Nama murid: 2. Islam/Moral P. Jantina Lelaki Perempuan 4. Pencapaian akademik A B C D E Bahasa Malaysia Bahasa Inggeris Matematik Sains Kajian Tempatan Kemahiran Hidup Pend. Jasmani & Kes Muzik 6. Mengikuti Program Pemulihan Khas Sedang Tidak 5. Tahun persekolahan Tahun 1 2 3 4 5 6 3.INSTRUMEN SENARAI SEMAK DISLEKSIA KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA Bahagian A BIODATA MURID 1. Kedatangan ke sekolah Baik Memuaskan Sederhana Lemah Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 4 .

Labuan 12. Nama Pengisi Maklumat 13. P. Kuala Lumpur Negeri Sembilan Melaka Johor Pahang Terengganu Kelantan Sarawak Sabah W. P. Negeri Perlis Kedah Pulau Pinang Perak Selangor W. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 5 . Daerah 10.8. Nama Sekolah 9. Lokasi Sekolah Bandar Luar Bandar 11. Tarikh 14. Tanda Tangan Jabatan Pendidikan Khas.

menyusun abjad dalam perkataan menggabung suku kata secara terbalik Tidak : Tahap penguasaan mengeja. melangkau baris. menambah perkataan pada bacaannya. 4. Membaca 5 6 Murid ketinggalan dalam kebolehan membaca berbanding rakan sebaya Kesalahan yang kerap dilakukan oleh murid semasa membaca ialah. ii. menggugurkan perkataan. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 6 . membaca dan menulis Murid keliru membezakan bunyi abjad yang hampir sama dalam suku kata B. Jabatan Pendidikan Khas. 2.Bahagian B SENARAI SEMAK Arahan : Tandakan √ pada petak yang sesuai Elemen 1 A. 3. i. tidak menghiraukan tanda bacaan. iii. iv. Murid sukar mengeja perkataan mudah Murid sering mengeja perkataan yang tiada langsung kaitan makna dengan perkataan asal Murid kerap melakukan kesalahan i. ii. Mengeja Ya 1.

Murid boleh menghasilkan cerita berpandukan gambar. Murid menulis secara terbalik i Ii abjad-abjad tertentu. 10. perkataan. Hasil kerja bertulis murid tidak kemas Murid sukar menyalin maklumat : i ii dari papan tulis . Murid boleh menjawab soalan secara lisan dengan baik.Ya 7. 17. Murid berminat terhadap perkara baru. diftong Murid sukar membaca ayat panjang Tidak 8. C. 15. Tulisan murid sukar dibaca. 13. Murid menulis lambat berbanding dengan rakan sebaya. : Kekuatan pada murid Murid boleh bertutur dengan baik. yang diperdengarkan. Menulis 9. 12. 11. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 7 . Jabatan Pendidikan Khas. Murid mengalami kesukaran dalam membaca perkataan yang mempunyai vokal berganding. i ii tunggal bersiri Elemen 2 14. 16.

. Murid boleh menceritakan semula petikan yang diperdengarkan. Murid mempunyai kecenderungan dalam bidangbidang tertentu. Murid mempunyai pencapaian yang baik dalam subjek-subjek kemahiran berbanding dengan subjek-subjek akademik. Murid kelihatan berpotensi untuk berjaya tetapi pencapaian akademiknya rendah. Tidak 25. Murid mempunyai banyak idea ( full of ideas ). 31.Ya 18. 27. Murid mempunyai kebolehan lisan setanding dengan rakan sebaya. Murid boleh bertindak mengikut situasi. Murid boleh menyesuaikan diri dalam pergaulan. Murid boleh menjawab secara lisan soalan kefahaman daripada bahan yang diperdengarkan. 22. 28. 32. 19. 20. Murid mempunyai sifat-sifat ingin tahu yang tinggi. Isi kandungan penulisan murid baik tetapi mengandungi banyak kesalahan bahasa. Murid boleh berkebolehan dalam membuat jangkaan. Murid mempunyai idea yang baik tetapi gagal untuk memindahkannya dalam bentuk tulisan. 29. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 8 . Murid mempunyai pengetahuan am yang baik. 30. 26. 24. 23. 21. Jabatan Pendidikan Khas. Murid seorang yang kreatif.

Murid mempunyai daya tumpuan yang singkat. 41. 34. Murid keliru dengan konsep arah. Murid sering gopoh semasa bertindak. 36. 39. : Kelemahan yang ditunjukkan. Murid sering cuai dalam pergerakan. 37. Ya Murid / anak mempunyai masalah rendah diri. Jabatan Pendidikan Khas. Murid kerap memberi alasan untuk mengelak daripada membuat kerja sekolah yang melibatkan bacaan dan penulisan. 38. Murid menghadapi kesukaran dengan konsep turutan. 42. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 9 . 40. Murid tidak dapat mengingati arahan yang panjang. Murid menghadapi masalah dalam pengurusan masa.Elemen 3 33. Tidak 35. Murid mengalami masalah tingkah laku.

Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 10 . membaca dan menulis.PERMARKAHAN BAHAGIAN A (diisi oleh penilai) Jumlah Ya Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Tandatangan : Nama : Disahkan T/T Guru Besar : Nama : Cop Sekolah: Jabatan Pendidikan Khas. Kekuatan pada murid Kelemahan yang ditunjukkan Jumlah Tidak BAHAGIAN B (diisi oleh guru pendidikan khas disleksia) Elemen 1 Elemen 2 Elemen 3 : : : Tahap penguasaan mengeja. membaca dan menulis.

. Adalah dimaklumkan bahawa. Setelah meneliti laporan dari pihak tuan.. Adalah diperakukan bahawa kanak-kanak ini (Tandakan √ pada petak berkenaan) Tidak mengalami masalah disleksia. 2. dan setelah menjalankan pemeriksaan berikut didapati Ulasan Penglihatan Pendengaran Fizikal normal / tidak normal normal / tidak normal normal / tidak normal …………………. Saya yang menjalankan tugas. ………………. 3.………………………………….. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 11 .…. Sijil Kelahiran : ……………………………………. ………………………………… Nama: Cop Jawatan: Tarikh : Jabatan Pendidikan Khas.P Unit Pendidikan Khas) PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Nama :……………….PERAKUAN PENGAMAL PERUBATAN Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri (U.. Berkemungkinan mengalami masalah disleksia Memerlukan rujukan ke pakar untuk pemeriksaan lanjut Sekian dimaklumkan. No.. …………...………..

Halaman kosong Jabatan Pendidikan Khas. Kementerian Pendidikan Malaysia 2003 12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->