P. 1
Kursus Tadika Anjuran Persatuan Tadika Islam Malaysia

Kursus Tadika Anjuran Persatuan Tadika Islam Malaysia

|Views: 175|Likes:
Published by Telemetric Sight
tadika
tadika

More info:

Published by: Telemetric Sight on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2013

pdf

text

original

KURSUS TADIKA ANJURAN PERSATUAN TADIKA ISLAM MALAYSIA Tajuk Kursus: Memupuk ciri-ciri khalifah dalam pendidikan

awal kanak-kanak & pergerakan kreatif Sasaran: pengetua, guru-guru dan kakitangan tadika Pengisian: (i)Teknik dan konsep bagaimana untuk memupuk ciri-ciri khalifah dalam diri kanak-kanak dan menerapkan kecintaan kepada Allah dalam diri guru dan murid. (ii) Pergerakan kreatif bagi membantu perkembangan emosi dan sosial kanak-kanak. Tarikh: 27/Julai/2008 Masa: 8.30 pagi hingga 5.00 petang Tempat: Bilik Titanium, Blok 2, SIRIM Berhad, Shah Alam, Selangor Penceramah: (i) Dr Azizan Bin Ahmad (Pensyarah kanan Universiti Kebangsaan Malaysia) (ii) Puan Khairul Bariah Bt Haroen ( Dip. Creative Movement, Uni. Toronto, D.Degree in TESL & Music, Uni. Michigan, Master in Human Development, UPM) Bayaran: RM60 seorang (termasuk makan 3X, bahan dan sijil) PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG! Sila hubungi Pn. Hjh Siti Pauziah (0193321963)

KEAHLIAN PERSATUAN TADIKA ISLAM MALAYSIA (PERTIM) berita baik untuk semua pengusaha tadika melayu, guru tadika, bakal pengusaha tadika dan sesiapa sahaja yang berminat dalam perniagaan tadika, Persatuan Tadika Islam Malaysia sedang membuka pengambilan baru keahlian bagi sesi 2008. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Sementara pendaftaran masih dibuka, anda dijemput mendaftar dengan PERTIM . Untuk pendaftaran keahlian, sila hubungi Hajah Zaharah: 012-2788879 PERMIT MENGAJAR GURU Tahukah anda, sesorang yang ingin menganjar perlu mempunyai permit mengajar yang sah?

sijil SPM. guru yang mempunyai Permit Mengajar selama 3 tahun (tak semestinya berturut-turut). layak menjadi guru besar di institusi Tadika (sekiranya anda ingin menubuhkan tadika anda sendiri atau ada sesiapa yang menawarkan jawatan guru besar di tadika mereka. maka anda layak menjadi guru besar di tadika tersebut). Seterusnya. anda boleh mengajar / bekerja dengan penuh ketenangan. Permit Mengajar ini boleh menjadi sokongan bagi permohonan penubuhan tadika. Borang tersebut hendaklah diisi dengan lengkap. sila klik link di bawah . sijil-sijil lain (jika ada). pastikan majikan anda membuat permit mengajar untuk anda. tanpa rasa bimbang kerana guru yang mengajar di tadika tanpa Permit Mengajar yang sah boleh dikenakan denda oleh pihak Jabatan Pendidikan Negeri Untuk melihat contoh permit mengajar. Bayaran yag dikenakan untuk permohonan permit mengajar tersebut ialah RM5 dan bayaran proses sebanyak RM2 (jumlah semua RM7 untuk seorang guru (terlalu murahkan?)). >>Kos bayaran terlalu murah jadi tiada alasan untuk tidak memohon permit mengajar Mengapa guru tadika perlu mempunyai permit mengajar? antara kepentingan Permit Mengajar ialah:1. Gaji guru besar sudah tentu lebih tinggi dari guru biasa! 3. Permit yang dikeluarkan ini sah selama setahun dan perlu diperbaharui setiap tahun. Anda juga perlu menyertakan lampiran-lampiran yang diminta seperti salinan kad pengenalan. sekiranya anda bercadang untuk membuka tadika pada suatu masa nanti. 2. 2 keping gambar bersaiz pasport dan Laporan perubatan. Borang permohonan permit mengajar boleh didapati di pejabat pendidikan negeri secara percuma. Manakala bayaran pembaharuan permit mengajar adalah RM2 setahun.Bagaimana mendapat permit mengajar? Apabila anda diterima bekerja sebagai seorang guru tadika di Tadika Swasta yang berdaftar.

.

PTM works very closely with the Ministry of Education and the Minister of Education has approved this training programme. .May & Nov 2008 (during terms breaks) step 1. 3 & 5 (5 days) . Five textbooks on the National Preschool Curiculum are included in the fees.31/5/2008 to 4/6/2008 This certificates course prepares the individual to implement the National Preschool Curriculum as required by Akta 550 or te Education Act 1996. kindly contact : PERSATUAN TADIKA MALAYSIA No 58. & 6 (5 days) .4 PM More information.26/5/2008 to 30/5/2008 step 2.com Assalamualaikum dan salam sejahtera. FEES : RM320 (for step 1 & 2) FEES: RM200 (for steps 3 & 4) FEES: RM200 (for steps 5 & 6) ** a penalty of RM20 will becharged after CLOSING DATE REGISTRATION IS NOW OPEN FOR STEPS 1 .7) TWICE A YEAR . 4.KURSUS TADIKA OLEH PERSATUAN TADIKA MALAYSIA Preschool Skills Training Certificates Persatuan Tadika Malaysia (PTM) conducts preshool skills’ training course for kindergarten teachers (Sep 1 . Jalan SS2/72 47300 Petaling Jaya Selangor Tel: 03-79574610 | Fax: 03-79544610 Persediaan Dokumen Untuk Kertas Kerja TADIKA MyTadika. This is the cheapest and most affordable course in the market.6 BETWEEN 9AM .

Gambar Premis dari sudut hadapan dan tepi (Tadika ) 2.Bagaimana dengan cuti Hari Pekerja yang lepas?. CFO Premis / Cukai Tahunan Premis ( 5 salinan dikepilkan ) 7. Surat Perjanjian Perkongsian ( Deed of Partnership ) JIKA BERKONGSI NIAGA MENUBUHKAN TADIKA . Hari ini saya akan menyambung post saya yang lepas iaitu berkenaan dengan seminar TADIKA yang telah saya hadiri pada 28. Permit Guru Besar ( 3 tahun ) / Sijil Guru Besar (Pesara Guru / Bekas Guru) 4. 1. Semoga kita semua lebih bersemangat untuk memburu impian.4. Salinan Kad Penganalan semua nama yang tersenarai dalam kertas kerja dan Sijil Akademik /Profesional 5. Semoga kita sama-sama dapat mengambil manfaat dan menambah ilmu yang sedia ada khasnya dalam penubuhan TADIKA. SUSUNAN KERTAS KERJA & DOKUMEN PERSEDIAAN INSTITUSI PENDIDIKAN SWASTA TADIKA. Saya ingin berkongsi intipati seminar tersebut dengan anda semua. DOKUMEN Iringan dalam Kertas Kerja: 1. Saya yakin setiap pengunjung blog ini mempunyai impian masing-masing.2009 di Good Hope Hotel. inilah masanya untuk anda mengatur langkah agar impian anda itu tercapai. Surat Perjanjian Franchais ( jika terlibat) 10. Pelan Lantai dengan ukuran dalam kiraan kaki ( 5 salinan dikepilkan ) ( 5 set salinan dokumen di atas tidak dibinding/ dimasukkan dalam kertas kerja) 9. Pelan Lokasi ke premis (lukisan computer) ( 5 salinan dikepilkan ) 8. Surat Perjanjian Sewaan Premis / Sale Purchase Agreement (Milik Sendiri) 6. jadi. Johor Bahru. Surat SSM (ROB) – Pengesahan Carian Nama IPS (Booking Nama Tadika) 3.

Lembaga Pengelola ( 1 Pengerusi. Sijil Penyertaan Seminar 2.Maklumat Guru (Seorang GB & minimum seorang guru lain ) e) Dokumen Suratcara Pengelolaan (Lembaga Pengelola Tadika ) 3. Suratcara Pengelolaan yang lengkap dan ditandatangani oleh Pengerusi 13. 2 Ahli Lembaga dan 1 GB (Setiausaha) ) b) E1 – Maklumat Kursus dan Yuran c) E2. Surat lantikan Pengerusi / Guru Besar dan surat pengesahan terima lantikan 12. Surat Kebenaran / Persetujuan Jiran perlu diperolehi terlebih dahulu TERUTAMANYA premis Tadika dalam kawasan Bandaraya – contoh disertakan 18. Borang dan Dokumen hendaklah diisi dengan komputer ( Mudah dibaca ) . 17. Peraturan dan Dasar Kutipan Yuran Tadika 14. KERTAS KERJA dibuat dalam DUA ( 2 ) salinan a) 1 salinan untuk JPNJ b) 1 salinan untuk Pemohon / Pengerusi 1.p. Kurikulum Prasekolah Kebangsaan ( Tadika ) FOTOKOPI DAN LAMPIRKAN 16. Surat Kebenaran Merancang (KM) perlu diperolehi terlebih dahulu sekiranya premis Tadika dalam kawasan Bandaraya – luas kawasan mesti lebih 3500k. ISIKAN Borang PIPS dengan cermat dan lengkap ( Guna komputer ) Ambil Perhatian ketika mengisi bahagian penting terutama a) L1.Yuran-Yuran Lain d) F1.11. Contoh Papan Iklan Tadika (Warna) 15.

Gunakan plastik lutsinar sebagai Kulit luar (cover Kertas Kerja) .2. Gunakan kertas warna sebagai kertas Pemisah .Saperator 5. Susun Borang dan Dokumen Mengikut Senarai Semak Yang dibekalkan ( Warna Kuning –IPS dan warna Hijau –Tadika) 4. Gunakan ’Binding Ring’ untuk menjilid kertas kerja 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->