P. 1
Kursus Tadika Anjuran Persatuan Tadika Islam Malaysia

Kursus Tadika Anjuran Persatuan Tadika Islam Malaysia

|Views: 176|Likes:
Published by Telemetric Sight
tadika
tadika

More info:

Published by: Telemetric Sight on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2013

pdf

text

original

KURSUS TADIKA ANJURAN PERSATUAN TADIKA ISLAM MALAYSIA Tajuk Kursus: Memupuk ciri-ciri khalifah dalam pendidikan

awal kanak-kanak & pergerakan kreatif Sasaran: pengetua, guru-guru dan kakitangan tadika Pengisian: (i)Teknik dan konsep bagaimana untuk memupuk ciri-ciri khalifah dalam diri kanak-kanak dan menerapkan kecintaan kepada Allah dalam diri guru dan murid. (ii) Pergerakan kreatif bagi membantu perkembangan emosi dan sosial kanak-kanak. Tarikh: 27/Julai/2008 Masa: 8.30 pagi hingga 5.00 petang Tempat: Bilik Titanium, Blok 2, SIRIM Berhad, Shah Alam, Selangor Penceramah: (i) Dr Azizan Bin Ahmad (Pensyarah kanan Universiti Kebangsaan Malaysia) (ii) Puan Khairul Bariah Bt Haroen ( Dip. Creative Movement, Uni. Toronto, D.Degree in TESL & Music, Uni. Michigan, Master in Human Development, UPM) Bayaran: RM60 seorang (termasuk makan 3X, bahan dan sijil) PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG! Sila hubungi Pn. Hjh Siti Pauziah (0193321963)

KEAHLIAN PERSATUAN TADIKA ISLAM MALAYSIA (PERTIM) berita baik untuk semua pengusaha tadika melayu, guru tadika, bakal pengusaha tadika dan sesiapa sahaja yang berminat dalam perniagaan tadika, Persatuan Tadika Islam Malaysia sedang membuka pengambilan baru keahlian bagi sesi 2008. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Sementara pendaftaran masih dibuka, anda dijemput mendaftar dengan PERTIM . Untuk pendaftaran keahlian, sila hubungi Hajah Zaharah: 012-2788879 PERMIT MENGAJAR GURU Tahukah anda, sesorang yang ingin menganjar perlu mempunyai permit mengajar yang sah?

Permit Mengajar ini boleh menjadi sokongan bagi permohonan penubuhan tadika. Seterusnya. pastikan majikan anda membuat permit mengajar untuk anda. Bayaran yag dikenakan untuk permohonan permit mengajar tersebut ialah RM5 dan bayaran proses sebanyak RM2 (jumlah semua RM7 untuk seorang guru (terlalu murahkan?)). Anda juga perlu menyertakan lampiran-lampiran yang diminta seperti salinan kad pengenalan.Bagaimana mendapat permit mengajar? Apabila anda diterima bekerja sebagai seorang guru tadika di Tadika Swasta yang berdaftar. sijil-sijil lain (jika ada). guru yang mempunyai Permit Mengajar selama 3 tahun (tak semestinya berturut-turut). Gaji guru besar sudah tentu lebih tinggi dari guru biasa! 3. sekiranya anda bercadang untuk membuka tadika pada suatu masa nanti. 2. layak menjadi guru besar di institusi Tadika (sekiranya anda ingin menubuhkan tadika anda sendiri atau ada sesiapa yang menawarkan jawatan guru besar di tadika mereka. Borang permohonan permit mengajar boleh didapati di pejabat pendidikan negeri secara percuma. Manakala bayaran pembaharuan permit mengajar adalah RM2 setahun. maka anda layak menjadi guru besar di tadika tersebut). >>Kos bayaran terlalu murah jadi tiada alasan untuk tidak memohon permit mengajar Mengapa guru tadika perlu mempunyai permit mengajar? antara kepentingan Permit Mengajar ialah:1. sila klik link di bawah . Borang tersebut hendaklah diisi dengan lengkap. Permit yang dikeluarkan ini sah selama setahun dan perlu diperbaharui setiap tahun. 2 keping gambar bersaiz pasport dan Laporan perubatan. sijil SPM. tanpa rasa bimbang kerana guru yang mengajar di tadika tanpa Permit Mengajar yang sah boleh dikenakan denda oleh pihak Jabatan Pendidikan Negeri Untuk melihat contoh permit mengajar. anda boleh mengajar / bekerja dengan penuh ketenangan.

.

May & Nov 2008 (during terms breaks) step 1. PTM works very closely with the Ministry of Education and the Minister of Education has approved this training programme. 3 & 5 (5 days) . 4.KURSUS TADIKA OLEH PERSATUAN TADIKA MALAYSIA Preschool Skills Training Certificates Persatuan Tadika Malaysia (PTM) conducts preshool skills’ training course for kindergarten teachers (Sep 1 . FEES : RM320 (for step 1 & 2) FEES: RM200 (for steps 3 & 4) FEES: RM200 (for steps 5 & 6) ** a penalty of RM20 will becharged after CLOSING DATE REGISTRATION IS NOW OPEN FOR STEPS 1 . This is the cheapest and most affordable course in the market.31/5/2008 to 4/6/2008 This certificates course prepares the individual to implement the National Preschool Curriculum as required by Akta 550 or te Education Act 1996. .com Assalamualaikum dan salam sejahtera.26/5/2008 to 30/5/2008 step 2.7) TWICE A YEAR . & 6 (5 days) . Five textbooks on the National Preschool Curiculum are included in the fees. kindly contact : PERSATUAN TADIKA MALAYSIA No 58.6 BETWEEN 9AM . Jalan SS2/72 47300 Petaling Jaya Selangor Tel: 03-79574610 | Fax: 03-79544610 Persediaan Dokumen Untuk Kertas Kerja TADIKA MyTadika.4 PM More information.

Pelan Lokasi ke premis (lukisan computer) ( 5 salinan dikepilkan ) 8. 1. Semoga kita sama-sama dapat mengambil manfaat dan menambah ilmu yang sedia ada khasnya dalam penubuhan TADIKA. SUSUNAN KERTAS KERJA & DOKUMEN PERSEDIAAN INSTITUSI PENDIDIKAN SWASTA TADIKA. DOKUMEN Iringan dalam Kertas Kerja: 1. Johor Bahru. Saya ingin berkongsi intipati seminar tersebut dengan anda semua. Surat Perjanjian Perkongsian ( Deed of Partnership ) JIKA BERKONGSI NIAGA MENUBUHKAN TADIKA . Saya yakin setiap pengunjung blog ini mempunyai impian masing-masing. Hari ini saya akan menyambung post saya yang lepas iaitu berkenaan dengan seminar TADIKA yang telah saya hadiri pada 28.4. Permit Guru Besar ( 3 tahun ) / Sijil Guru Besar (Pesara Guru / Bekas Guru) 4. Surat SSM (ROB) – Pengesahan Carian Nama IPS (Booking Nama Tadika) 3. Surat Perjanjian Sewaan Premis / Sale Purchase Agreement (Milik Sendiri) 6. Salinan Kad Penganalan semua nama yang tersenarai dalam kertas kerja dan Sijil Akademik /Profesional 5. inilah masanya untuk anda mengatur langkah agar impian anda itu tercapai. jadi.2009 di Good Hope Hotel. Pelan Lantai dengan ukuran dalam kiraan kaki ( 5 salinan dikepilkan ) ( 5 set salinan dokumen di atas tidak dibinding/ dimasukkan dalam kertas kerja) 9.Bagaimana dengan cuti Hari Pekerja yang lepas?. Semoga kita semua lebih bersemangat untuk memburu impian. Surat Perjanjian Franchais ( jika terlibat) 10. Gambar Premis dari sudut hadapan dan tepi (Tadika ) 2. CFO Premis / Cukai Tahunan Premis ( 5 salinan dikepilkan ) 7.

ISIKAN Borang PIPS dengan cermat dan lengkap ( Guna komputer ) Ambil Perhatian ketika mengisi bahagian penting terutama a) L1. 2 Ahli Lembaga dan 1 GB (Setiausaha) ) b) E1 – Maklumat Kursus dan Yuran c) E2. Contoh Papan Iklan Tadika (Warna) 15. Suratcara Pengelolaan yang lengkap dan ditandatangani oleh Pengerusi 13. Sijil Penyertaan Seminar 2. Surat Kebenaran / Persetujuan Jiran perlu diperolehi terlebih dahulu TERUTAMANYA premis Tadika dalam kawasan Bandaraya – contoh disertakan 18. Surat lantikan Pengerusi / Guru Besar dan surat pengesahan terima lantikan 12. Surat Kebenaran Merancang (KM) perlu diperolehi terlebih dahulu sekiranya premis Tadika dalam kawasan Bandaraya – luas kawasan mesti lebih 3500k. Kurikulum Prasekolah Kebangsaan ( Tadika ) FOTOKOPI DAN LAMPIRKAN 16.p.11.Yuran-Yuran Lain d) F1. Peraturan dan Dasar Kutipan Yuran Tadika 14.Lembaga Pengelola ( 1 Pengerusi. KERTAS KERJA dibuat dalam DUA ( 2 ) salinan a) 1 salinan untuk JPNJ b) 1 salinan untuk Pemohon / Pengerusi 1. 17.Maklumat Guru (Seorang GB & minimum seorang guru lain ) e) Dokumen Suratcara Pengelolaan (Lembaga Pengelola Tadika ) 3. Borang dan Dokumen hendaklah diisi dengan komputer ( Mudah dibaca ) .

Gunakan ’Binding Ring’ untuk menjilid kertas kerja 3. Gunakan plastik lutsinar sebagai Kulit luar (cover Kertas Kerja) .Saperator 5. Susun Borang dan Dokumen Mengikut Senarai Semak Yang dibekalkan ( Warna Kuning –IPS dan warna Hijau –Tadika) 4.2. Gunakan kertas warna sebagai kertas Pemisah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->