P. 1
Sukan & Rekreasi

Sukan & Rekreasi

|Views: 5|Likes:
Published by Khatijah Abdullah
PENDIDIKAN JASMANI
PENDIDIKAN JASMANI

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Khatijah Abdullah on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2014

pdf

text

original

KONSEP SUKAN DAN REKREASI

KONSEP SUKAN Berasal dari bahasa Latin „Desportso‟ bermaksud untuk memikul sesuatu. „Coaclay‟….terdapat 3 aspek dalam mendefinisikan perkataan sukan iaitu:  Jenis aktiviti yang terlibat Bentuk dan situasi dimana sesuatu aktiviti dijalankan  Penyertaan dalam sesuatu aktiviti .

iaitu Rekreasi aktif dan Rekreasi pasif. Rekreasi Rekreasi terbahagi kepada 2. .membawa maksud aktiviti yang terancang yang dilakukan untuk memenuhi masa lapang bukan untuk tujuan pertandingan tetapi untuk memperolehi ketenangan minda dan merehatkan badan.

Ini merangkumi perkem bangan pengetahuan. kemahiran dan sikap khusus nya penggunaan masa senggang. Ford (1981) Mendefinisikan rekreasi sebagai program yang me liputi penggunaan persekitaran semula jadi bagi tu juan mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran kurikulum yang sedia ada. .

. Sukan rekreasi telah diubahsuai selaras dengan matlamat “humanization education” iaitu perkembangan potensi insan dari segi intelek. rohani dan emosi diberi penekanan yang sama dengan aspek jasmani. Knapp (1981) menyatakan bahawa sukan rekreasi sebagai alat untuk mencapai matlamat dan objektif pendidikan. Sukan rekreasi adalah untuk membina dan mengekalkan keadaan mental.

. Untuk mencapai matlamat pendidikan secara menyeluruh dan seimbang bagi perkembangan pelajar dari aspek jasmani. keluarga. rohani dan intelek serta emosi bagi memenuhi keperluan diri sendiri. masyarakat dan negara amnya.

 Mengajar bagaimana cara untuk berdikari. . Membudayakan dan mempertingkatkan penglibatan pelajar dalam pelbagai aktiviti sukan dan rekreasi ke arah kecermerlangan sukan di semua peringkat. dan berkepimpinan dalam sesebuah kumpulan  Mengajar para pelajar supaya lebih berdikari.

 Memberi para pelajar pengalaman dan pengetahuan yang berguna kepada mereka. perpaduan dan integrasi nasional dalam kalangan para pelajar dan generasi yang akan datang. . Untuk mengenalkan aktiviti-aktiviti rekreasi untuk mengisi masa lapang.  Menyemai perasaan muhibah.mengurangkan masalah sosial remaja.   Menyemai nilai-nilai pendidikan dalam aktiviti kokurikulum.

PERKAITAN SUKAN REKREASI DALAM KURIKULUM SEKOLAH .

 Untuk membina kesepaduan dan toleransi dalam kurikulum sukatan Pendidikan Jasmani diselitkan unsur sains maka matapelajaran dapat dibentuk.  .Dapat melahirkan insan yang seimbang dari segi keupayaan psikomotor. afektif dan kognitif bersesuaian dengan falsafah pendidikan kebangsaan dalam membina modal insan.

kepimpinan dan kepaduan digabungkan dengan mudah.  Seterusnya adalah dapat memperkembangkan potensi individu. alatan dan tempat melakukan aktiviti  .  Memberi kefahaman kepada murid tentang keselamatan diri.Dalam Pendidikan Jasmani nilai kerjasama.  Meningkatkan dan mengembangkan keupayaan fizikal dan kecergasa. Sukatan PJ berupaya mengurangkan masalah sosial dan gaya hidup yang sihat.

.

Sukan Rekreasi penting dalam pembentukan personaliti yang baik dan tentunya modal insan negara kelas pertama  Aktiviti rekreasi akan membantu terhadap pembangunan mentaliti dan kualiti masyarakat bukannya kuantiti.  Membentuk satu gaya hidup yang sihat bersosial dan berinteraksi antara satu sama lain tanpa mengira kaum.  Membina nilai kepimpinan dalam diri seseorang supaya individu itu  .

 Namun.Pendidikan jasmani merupakan subjek yang flexsible dan berkait rapat dengan mata pelajaran lain. sains. kajian tempatan/ilmu alam dan lain-lain lagi. terdapat mata pelajaran civik. pendidikan jasmani tidak terdapat didalam mana-mana mata pelajaran lain. matematik.  .  Didalam pendidikan jasmani.

SAINS Perkaitannya dengan subjek pendidikan jasmani. pokok herba dan sebagainya  .contohnya 1) flora dan fauna di hutan berkait rapat dengan pembelajarn sains. 2) Mengelaskan jenis pokok seperti pokok parasit.

Civik Melalui pendidikan sukan dan rekreasi. pengajian civik dapat dipraktikkan selari dengan keperluan berkerja dalam kumpulan semasa melakukan aktiviti rekreasi  . pendidikan civik dapat diperaktikkan.  Antaranya seperti sikap berkerjasama. mengambil berat satu dengan yang lain dan sebagainya. tolak ansur.‟  Semasa aktiviti rekreasi berlangsung.

 Perlu untuk pengiraan liga bagi menetukan kedudukan pemain badminton.  Contohnya. memerlukan pengiraan untuk mengira denyutan nadi.  .MATEMATIK Terdapat pengiraan dalam pendidikan jasmani.

struktur tanah atau keadaan yang dapat dilihat sendiri oleh pelajar.  Pelajar dapat mengaplikasikan pembelajaran penggunaan kompas dengan betul.Kajian tempatan  Semasa rekreasi. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->