P. 1
Sukan & Rekreasi

Sukan & Rekreasi

|Views: 5|Likes:
Published by Khatijah Abdullah
PENDIDIKAN JASMANI
PENDIDIKAN JASMANI

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Khatijah Abdullah on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2014

pdf

text

original

KONSEP SUKAN DAN REKREASI

KONSEP SUKAN Berasal dari bahasa Latin „Desportso‟ bermaksud untuk memikul sesuatu.terdapat 3 aspek dalam mendefinisikan perkataan sukan iaitu:  Jenis aktiviti yang terlibat Bentuk dan situasi dimana sesuatu aktiviti dijalankan  Penyertaan dalam sesuatu aktiviti . „Coaclay‟….

iaitu Rekreasi aktif dan Rekreasi pasif. Rekreasi Rekreasi terbahagi kepada 2.membawa maksud aktiviti yang terancang yang dilakukan untuk memenuhi masa lapang bukan untuk tujuan pertandingan tetapi untuk memperolehi ketenangan minda dan merehatkan badan. .

kemahiran dan sikap khusus nya penggunaan masa senggang. . Ford (1981) Mendefinisikan rekreasi sebagai program yang me liputi penggunaan persekitaran semula jadi bagi tu juan mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran kurikulum yang sedia ada. Ini merangkumi perkem bangan pengetahuan.

Sukan rekreasi telah diubahsuai selaras dengan matlamat “humanization education” iaitu perkembangan potensi insan dari segi intelek. Knapp (1981) menyatakan bahawa sukan rekreasi sebagai alat untuk mencapai matlamat dan objektif pendidikan. Sukan rekreasi adalah untuk membina dan mengekalkan keadaan mental. . rohani dan emosi diberi penekanan yang sama dengan aspek jasmani.

masyarakat dan negara amnya. Untuk mencapai matlamat pendidikan secara menyeluruh dan seimbang bagi perkembangan pelajar dari aspek jasmani. keluarga. rohani dan intelek serta emosi bagi memenuhi keperluan diri sendiri. .

 Membudayakan dan mempertingkatkan penglibatan pelajar dalam pelbagai aktiviti sukan dan rekreasi ke arah kecermerlangan sukan di semua peringkat. .  Mengajar bagaimana cara untuk berdikari. dan berkepimpinan dalam sesebuah kumpulan  Mengajar para pelajar supaya lebih berdikari.

mengurangkan masalah sosial remaja.  Menyemai perasaan muhibah.  Memberi para pelajar pengalaman dan pengetahuan yang berguna kepada mereka. perpaduan dan integrasi nasional dalam kalangan para pelajar dan generasi yang akan datang. Untuk mengenalkan aktiviti-aktiviti rekreasi untuk mengisi masa lapang. .   Menyemai nilai-nilai pendidikan dalam aktiviti kokurikulum.

PERKAITAN SUKAN REKREASI DALAM KURIKULUM SEKOLAH .

 . afektif dan kognitif bersesuaian dengan falsafah pendidikan kebangsaan dalam membina modal insan.  Untuk membina kesepaduan dan toleransi dalam kurikulum sukatan Pendidikan Jasmani diselitkan unsur sains maka matapelajaran dapat dibentuk.Dapat melahirkan insan yang seimbang dari segi keupayaan psikomotor.

 Meningkatkan dan mengembangkan keupayaan fizikal dan kecergasa.Dalam Pendidikan Jasmani nilai kerjasama. kepimpinan dan kepaduan digabungkan dengan mudah. Sukatan PJ berupaya mengurangkan masalah sosial dan gaya hidup yang sihat.  Seterusnya adalah dapat memperkembangkan potensi individu.  Memberi kefahaman kepada murid tentang keselamatan diri. alatan dan tempat melakukan aktiviti  .

.

Sukan Rekreasi penting dalam pembentukan personaliti yang baik dan tentunya modal insan negara kelas pertama  Aktiviti rekreasi akan membantu terhadap pembangunan mentaliti dan kualiti masyarakat bukannya kuantiti.  Membentuk satu gaya hidup yang sihat bersosial dan berinteraksi antara satu sama lain tanpa mengira kaum.  Membina nilai kepimpinan dalam diri seseorang supaya individu itu  .

 . terdapat mata pelajaran civik.  Namun.  Didalam pendidikan jasmani. sains. pendidikan jasmani tidak terdapat didalam mana-mana mata pelajaran lain.Pendidikan jasmani merupakan subjek yang flexsible dan berkait rapat dengan mata pelajaran lain. matematik. kajian tempatan/ilmu alam dan lain-lain lagi.

SAINS Perkaitannya dengan subjek pendidikan jasmani.contohnya 1) flora dan fauna di hutan berkait rapat dengan pembelajarn sains. pokok herba dan sebagainya  . 2) Mengelaskan jenis pokok seperti pokok parasit.

pengajian civik dapat dipraktikkan selari dengan keperluan berkerja dalam kumpulan semasa melakukan aktiviti rekreasi  . pendidikan civik dapat diperaktikkan. tolak ansur.  Antaranya seperti sikap berkerjasama.‟  Semasa aktiviti rekreasi berlangsung. mengambil berat satu dengan yang lain dan sebagainya.Civik Melalui pendidikan sukan dan rekreasi.

 Contohnya.  Perlu untuk pengiraan liga bagi menetukan kedudukan pemain badminton.  . memerlukan pengiraan untuk mengira denyutan nadi.MATEMATIK Terdapat pengiraan dalam pendidikan jasmani.

 Pelajar dapat mengaplikasikan pembelajaran penggunaan kompas dengan betul. . struktur tanah atau keadaan yang dapat dilihat sendiri oleh pelajar.Kajian tempatan  Semasa rekreasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->