P. 1
Istiadat Laungan Agung Dan Bendera

Istiadat Laungan Agung Dan Bendera

|Views: 439|Likes:
Published by Khalil Cikgu Noor
untuk pengakap kanak-kanak
untuk pengakap kanak-kanak

More info:

Published by: Khalil Cikgu Noor on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

ISTIADAT LAUNG AGONG

Istiadat Laung Agung adalah tradisi dalam Istiadat PKK dan telah digunakan di seluruh dunia. Ia dilakukan oleh PKK untuk menunjukkan bahawa mereka telah membuat "Sehabis Baik". Kata penghargaan itu ditujukan khas kepada pemimpin PKK atau Akela. Laung Agung hendaklah diadakan pada setiap awal dan akhir perjumpaan PEK 1. TUJUAN a. Menandakan permulaan atau tamat sesuatu perjumpaan b. Mengingati tradisi atau istiadat bagi PKK di seluruh dunia c. Untuk menghormati tetamu yang datang ke PEK d. Melahirkan semangat setiakawan, perpaduan serta membina disiplin e. Menyatakan bahawa PKK membuat "Sehabis Baik" 2. CARA PELAKSANAAN ISTIADAT LAUNG AGUNG 1. Akela berdiri di hadapan bendera dan berteriak " PEK " (1 kali – kuat & nyaring). Semua PKK berdiri diam dalam keadaan sedia 2. Akela berteriak "PEK, PEK, PEK" dan melipat tangan paras bahu sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan kecil bahu ke bahu mengeliling Akela PKK menjawab " P...E...K..." (5 harkat) dan berlari anak megelilingi Akela dengan membuat bulatan kecil bahu ke bahu. 3. Akela depakan tangan sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan besar mengikut sekawan mengelilingi Akela sambil berpegangan tangan. Apabila bulatan telah berada dalam keadaan sempurna, Akela turunkan tangan dan PKK menjatuhkan tangan mereka. 4. Akela angkat tangan depa dari bawah ke paras bahu dan PKK mengangkat tumit. Akela merapatkan tangan ke peha dan secara serentak PKK mencangkung dengan kedua-dua peha rapat ke hadapan dan tangan di sisi kedua-dua belah peha dengan hujung lima jari mencecah ke tanah sambil kepala memandang ke hadapan dan terus berkata serentak " A K E L A " KITA BUAT HABIS BAIK. Pada penghabisan perkataan BAIK, PKK sudah bangun tegak dalam keadaan sedia. 5. Petugas (Ketua Sekawan Bertugas) memberi hormat kepada Akela dan mencabar "KAMU BUAT HABIS BAIK?" PKK memberi hormat kepada Akela dan terus menjawab "KAMI BUAT HABIS BAIK" Akela membalas hormat dalam keadaan sedia (tidak berpusing). PKK tidak jatuhkan tangan mereka sehingga Akela menjatuhkan tangannya. 3. ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA 1. Akela akan berkata "BENDERA". Semua PKK mengadap bendera. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) keluar terus berjalan (berkawad) menuju ke tiang bendera. 2. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berhenti pada jarak satu langkah di hadapan tiang bendera. Dalam keadaan sedia, tangan kanan petugas merentap (1 kali sahaja) tali bendera untuk "memecah bendera" dan selangkah ke belakang untuk memberi hormat bendera serta diikuti pemimpin dan PKK. Petugas berpusing ke belakang dan kembali ke tempat asalnya dengan berkawad.

Akela akan berkata "NEGARAKU". sesuaikan dengan peringkat umur ahli 2.3.4 Tanggungjawab dan tugas-tugas pemimpin 1. Selepas itu Pemimpin dikehendaki memeriksa dan membetuklan kesilapan uniform PKK sebelum membuat pengumuman. yang ingin maju/tingkat prestasi .2 Kegunaan rancangan 1. Selepas itu.5 Rancangan dua hala antara majlis pemimpin dengan majlis ketua patrol 2.punyai unsur-unsur semangat berpengakap. PENGAKAP KANAK-KANAK (AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP) PENGAKAP KANAK-KANAK • Umur : 8 – 12 tahun • Sistem Sekawan • “ Buat Habis Baik ” AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP 1. 5.2 hendaklah berfungsi.1 Bagaimana sedia rancangan 1. 6. Cara menyediakan rancangan 2. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………. mengembirakan . 4. Akela akan melapur kepada Ketua Pemimpin atau minta menjalankan tugas lain.3 beri peluang untuk ahli menambah ilmu Pengakap (masukkan perkara baru) 3.1 merupakan nadi kegiatan latihan/aktiviti kumpulan 2. Bagi yang bukan muslim. Tujuan 1. PKK secara serentak menyanyikan lagu "Negaraku" bersama-sama dan kuat. Pada akhir lagu semua PKK mengadap kembali ke dalam bulatan seperti asal.faedah kepada ahli.masing. Sekiranya ada Ketua Pemimpin. menarik. Isi Rancangan 3. tundukkan kepala dan pandang tumit sambil bertafakur mengikut agama masing.ambil ujian . Selepas itu Akela berkata "DOA".3 Perkara yang perlu dalam rancangan 1. Selepas tamat doa Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat turunkan tangan.1 dirancang dengan rapi . Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat menadah tangan berdoa.

2 alat yang lebih kompleks . 5. 7.2 Bantuan penolong pemimpin unit perlu untuk melaksanakan program 5. kompas dll. penyelamat.dapatkan pandangan dan sumbangan 5. luar & pengembaraan . melukis dll.2 Pemimpin unit harus menggunakan imajinasi dan aktiviti yang berlainan 3. dijalankan / sebaliknya. perkhemahan dll. Mengembara. Tujuan/maksud program 7. berenang. Cemas.kesan program lepas & akan datang.lencana kemajuan dan kepandaian. 3. tape .1 rancang program amat perlu . Guna alatan moden.2 Seimbangkan program latihan  Akt.alat demonstrasi spt.latihan luar  Akt.1 sediakan pelbagai alat . membuat model. peti ubat.1 Rancangan padat . model untuk bantuan pernafasan 6. 4.dapat kesan lebih baik . Aktiviti yang dirancang oleh Daerah dan Negeri juga perlu dimasukkan. Membaca kompas.1 Direkod untuk guna masa depan. sesuai/menarik/ menjemukan. (b) Latihan aktiviti dalam kumpulan -spt.pita rakaman. 4. Hubungan Program Dengan Rancangan 4.dll. berkayak. slid.4 Pertolongan dari pakar – dapat idea juga digalak 6. dapur gas/pam. Keberkesanan program untuk pemimpin 5. Alat Bantaun Mengajar 6. spt. Selitkan juga dengan aktiviti luar spt. mendaki gunung. pertukangan tangan. kump.menerangkan pionering perlu disediakan untuk menarik minat 7. diminatinya.aktif dan prograsif. seperti perkhemahan.3 (pelayaran) & di udara (penerbangan) -menarik minat ahli. mengembara. berperahu. yang Maju diberi galakan – buat kajian bidang yg.3 Perbincangan perlu dengan majlis ketua patrol .3 Dibuat dengan teliti dan disusun dalam dua peringkat: (a) Aktiviti luar kumpulan di luar kawasan perjumpaan mingguan. 5.2 Pembelajaran di laut 4. per.

L. …………. disamping melaksanakan rancangan secara usahasama antara pemimpin dan ahlinya. Patrol & pengakap lama  Peluang untuk kemajuan individu  Melibatkan perhubungan luar. Negeri 2 1140 Permainan  Lari berhalang Bola. Agung bendera 4 1205 Tunjukcara . turun bendera dan melipat semula Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Laung Agung  Pemeriksaan Akhir  Pesanan akhir untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai ……………………. menarik dan mengembirakan..Lencana Keahlian .melipat bendera. ahli pengakap remaja/raja matlamat memajukan pergerakan Pengakap. gelong rotan. ……………….Pengakap Kanak-kanak Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Pek  Laung Agung  Kibar bendera  Lagu Negaraku  Doa  Pemeriksaan pakaian seragam serta kebersihan diri PKK Tiang Bendera.5 melaksanakan perinsip berpengakap . yg. Akt.naik dan kibar bendera. 7. praktikal.Bendera Malaysiadan Ben.…. 7.4 melahirkan benih yang baik dari rancangan yang baik -tambah bil. Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian .….3 cungkil kebolehan dan kebijaksanaan pemimpin kumpulan-akt. tali 3 1150 Sesi . utk. 7. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur . K.mengenalpasti setiap individu yang cergas dalam pergerakan .

….Pengakap Muda Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Terup  Berkumpul di hadapan tiap bendera berkeadaan tapak kuda/barisan mengikut patrol  Kibar bendera  Hormatkan bendera  Lagu Negaraku/Negeri  Doa  Pemeriksaan Pakaian Seragam  Pengumuman Tiang Bendera... Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian .Mengulangi Persetiaan pengakap 4 1205 Tunjukcara .melipat bendera. ………………. Negeri 2 1140 Contoh Permainan  Lari beganti-ganti Bola 3 1150 Sesi Lencana Keahlian . Kumpulan Penolong Pemimpin PM…………………… .Penolong Pemimpin PKK………………….tapak kuda/barisan mengikut patrol  Pemeriksaan Akhir  Pesanan untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai …………………… ………….Persetiaan Pengakap dan maknanya dengan ringkas .Tunjukcara .Bendera Malaysiadan Ben. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur /Pem.naik dan kibar bendera dan menghormatkan bendera Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Berkumpul .

2 Istiadat Menurunkan Bendera 2.1 Pergerakan Pengakap mempunyai istiadat-istiadat yang sentiasa diamalkan 1.Dalam Bulatan .1.8 Penghargaan kepada pemimpin 2.1 Istiadat Mengibarkan Bendera 2.1 Kedudukan 3.6 Menerapkan nilai kesopanan dan kesusilaan 1. JENIS-JENIS ISTIADAT DALAM PENGAKAP 2.2 Fahami dan bina perasaan cintakan Negara -Nyanyi lagu Negaraku/Negeri -kibar bendera hormat bendera 1.5 Istiadat Melantik 2. Istiadat Mengibarkan Bendera 3. Tujuan: 1.4 Mengiangati semula asas atau asal usul berpengakap 1.7 Melatihkan diri taatkan Tuhan 1.1 Peserta .5 Suburkan semangat Persaudaraan dan perpaduan 1.3 Istiadat Laung Agung 2.ISTIADAT-ISTIADAT PENGAKAP 1.4 Istiadat menyampaikan Lencana Kepandaian 2.3 Bentuk/melatih disiplin /sikap positif dan peraturan-peraturan yang baik 1.6 Istiadat Meningkat Naik 3.

pusing ke belakang (bergerak) mengambil tempat dalam barisan (sebelah tiang bendera) .3. bukan muslim tunduk pandang hujung kaki isyarat “Ap” untuk menurunkan tangan dalam kedudukan sedia Petugas : “Persetiaan” .Sudah bergulung dan terikat di puncak tiang 3.hormat .2 Jurulatih .2 Perjalanan Upacara 3.1.3 Bila jurulatih masuk (perintah) “baris sedia”. petugas bergerak ke hadapan ketua .1 Peserta menyusun kedudukan dan menunggu kedatangan ketua dan jurulatih 3. pusing belakang .Sebaris di belakang tiang bendera. Ketua berada di sebelah kanan dan jurulatih bertugas di sebelah kiri ketua 3. bila semua jurulatih sudah sedia.2.2.lapor “Istiadat selesai . barulah petugas mulakan upacara :- Petugas : (Mara ke hadapan memberi hormat) Assalamualaikum tuan. Pengibar bendera dengan segera langkah ke belakang dan hormat dan PKK yang lain ikut hormat bendera Petugas : “Negara ku” .perintah “Baris senang diri” Jurulatih bertugas : mulakan tugas Petuagas : “Jurulatih.3 Bendera . PEK sudah siap untuk memulakan acara Petugas : (Beri hormat. mengadap peserta.2 Petugas berdiri di tengah-tengah 3. diikuti oleh semua dan lafaz persetiaan Petugas : Bila selesai persetiaan.semua menyayi Petugas : (perintah) “Doa” . jurulatih sedia” “Keluar baris” .bergerak ke tempat asal) Petugas : (Beri arahan) Bendera Petugas : (Bergerak mengadap bendera) Pengibar bendera terus tarik tali bendera Peserta hormat bendera sebaik sahaja tali bendera ditarik.2.majlis diserahkan kepada tuan” .1.isyarat “Ap” Pembaca doa langkah selangkah ke hadapan dan terus membaca doa menadah tangan aras bahu.isyarat “Ap” Petugas terus angkat tangan.

seorang balik ke dalam sekawan.PKK menyahut panggilan Akela sambil berlari menelilingi Akela dan menyebut “P….1 Kedudukan 4. Istiadat Menurunkan Bendera 4. seorang dari PKK menurunkan bendera dan seorang lagi mengawal dengan cermat supaya jangan ada bahagian bendera tercecah ke tanah dan menyangkutkan bendera ke bahu.KE. seorang lagi (pemegang bendera) bergerak mengadap ketua. Istiadat Laung Agung Pengakap Kanak-kanak mempunyai pasukan yang dipanggil sekawan yang terdiri daripada 6 orang setiap pasukan. Pembaca doa selangkah ke hadapan dan terus membaca doa “Ap” . PKK lantas memegang tangan sekawan sambil membuat bulatan.1 Peserta : Dalam bulatan 4. Bila bulatan sudah siap.1..hormat.2 Jurulatih : Sedia di belakang tiang bendera mengadap peserta 4.selangkah ke belakang . berdiri tegak dan bersedia.1. PKK akan menjatuhkan tangan  Akela mendepa tangan. bersedia di hadapan tiang bendera. Segala istiadat dan gerakerja hendaklah secara berpasukan:  Akela berteriak “PEK” kepada PKK. balik ke sekawan Petugas : (beri arahan) “Doa” . berhenti.angkat tangan.4. PKK akan mencangkung dengan kedua belah tangan mencecah tanah di luar peha dan berkata “A. beri hormat dan serahkan bendera . PKK bangun serentak. dua orang PKK berjalan ke arah tiang bendera. PKK diam dan berdiri tegak  Akela berteriak “PEK ! PEK ! PEK ! ! ! ! ! !” .LA !! KITA BUAT HABIS BAIK”.E…..3 Perjalanan Upacara Petugas : (Beri arahan) “PEK ! Sedia” Petugas : (Beri arahan) “Bendera” semua mengadap bendera. PKK angkat tumit.“Ap” . Kedua PKK tadi melipat bendera Petugas : (Beri arahan) “Serahkan bendera kepada ketua” PKK bergerak (arahan) “Ap” kedua PKK berpusing ke kanan. Akela merapatkan tangan ke peha.K ! ! ! !”  Akela memberi perintah membuat bulatan.turun tangan Petugas : (beri arahan) “PEK ! Bersurai” 5.  Ketua sekawan bertugas akan mencabar dengan hormat sambil berkata dengan intonasi .1.

Akela” Akela : “Adakah kamu bersedia untuk melafazkan Persetiaan Pengakap” PKK baru : “Ya. PKK tidak menjatuh tangan sehingga Akela menjatuhkan tangannya. diikuti oleh ahli-ahlinya dan diakhir barisan ialah Penolong Ketua Patrol. PKK dalam bulatan. skaf dan lencana keahlian 5. Laung Agung adalah menjadi tradisi dalam istiadat PKK. Selepas Laung Agung bendera dikibarkan/diturunkan dan diikuti dengan doa. 6. Akela : “Adakah kamu ingin menjadi seorang Pengakap Kanak-Kanak” PKK baru : “Ya. ISTIADAT MELANTIK 1.mencabar “KAMU BUAT HABIS BAIK”. Pemimpin masuk ke dalam bulatan dan berdiri di sebelah Akela dengan membawa topi.  PKK akan memberi hormat kepada Akela sambil menjawab cabaran “KAMI BUAT HABIS BAIK”. ISTIADAT PENGAKAP (PM/PR/PK) Pengakap mempunyai pasukan yang dipanggil Patrol terdiri daripada 8 orang ahli. Ketua Patrol berdiri di sebelah kanan sekali. Serentak dengan itu Pen. Semua Pengakap akan berkumpul dalam formasi tapak kuda mengikut Patrol masing-masing. Akela” 6. Ketua sekawan membawa PKK yang baru . iaitu pada permulaan dan akhir perjumpaan.berdiri di hadapan Akela .  Akela membalas hormat. 4. Segala istiadat dan aktiviti hendaklah dijalankan secara berpasukan. Penolong-penolong Pemimpin berdiri di luar bulatan di belakang Akela. Ketua sekawan balik ke tempatnya. Laung Agung yang dibuat oleh PKK adalah untuk menunjukkan yang mereka telah membuat sehabis baik. Adik baru yang berada di luar bulatan dipanggil masuk ke dalam bulatan 3. Akela berdiri di dalam bulatan. Akela melafazkan Persetiaan Pengakap diikuti oleh PKK baru 7. Istiadat ini mesti dijalankan setiap kali perjumpaan diadakan. Selepas itu. Pemimpin memanggil dengan menggunakan wisel. PKK dalam keadaan sedia. Akela berjabat tangan dengan PKK baru & berkata :”Saya percaya .

Istiadat ini diakhiri dengan Laung Agung yang dibuat kali pertama disertai PKK tersebut 12.Pesanan terakhir kepada PKK 5. Ketua sekawan membawa PKK baru & perkenalkan kepada sekawan 11. Akela menyematkan lencana keahlian. ISTIADAT MENINGKAT NAIK(PKK KE PM) Satu istiadat yang sangat mustahak. PM ke PR.kamu akan buat habis baik dan menurut apa yang kamu janjikan. Istiadat ini penting bagi Akela/Pemimpin dan Penolong yang telah melatih PKK itu Kedudukan : Pek dan Troop berdiri dalam bentuk tapak kuda berhadapan antara satu dengan lain Prosedur:1. Ketua sekawan dilantik terlebih dahulu dan ahli lain dilantik kemudian Peringatan : Ibu bapa PKK baru boleh dijemput untuk menyaksikan istiadat ini. PKK berpusing dan hormat kepada PEK. Sekiranya semua sekawan adalah ahli baru. Sebaik sahaja Laung Agung selesai dijalankan. menyarungkan skaf dan memakaikan topi kepada PKK 9. salam dengan Akela -Akela dengan menggunakan tangan kiri memimpin PKK melangkah tali pemisah 6. PKK memberi hormat kepada pemimpin Pengakap Muda dan bersalam 7. Kamu sekarang adalah seorang Pengakap kanak-kanak dan seorang ahli dalan Persaudaraan Pengakap Sedunia” 8. Akela mara ke garisan pemisah 2. PKK memberi hormat. PKK tabik hormat kepada Akela. Akela . Ketua Patrol membawa PKK ke patrolnya dan diperkenalkan kepada ahli kumpulan 9. PKK meningkat naik. Selesai semua sekali -Troop memberi sorakan “SELAMAT DATANG” . PEK membalas hormat sebagai tanda mengalu-alukan PKK (adik baru) ke dalam PEK 10. satu peristiwa yang gembira bagi PKK meningkat naik ke Kumpulan PM.“Kumpulan Sedia” dan terangkan tujuan istiadat 3. Pemimpin Kumpulan memberi arahan . maka istiadat perlantikan diadakan dalam dua peringkat. bergerak satu langkah ke hadapan -kanan pusing . menjadi kenangan.berslam dengan Pek terus maju ke Akela di garisan pemisah(tali) 4. Pemimpin menyerah PKK kepada Ketua Patrol 8.

Akela maju ke arah PKK dan PKK tabik hormat 6.1 Lencana Kemajuan di kiri lengan baju 6.10. Taklimat Akela tentang pentingnya lencana yang diterima oleh penerima 5. Akela bersalam dan ucapan “Syabas”. Nota: Lencana mesti disampaikan oleh pihak Pengakap (Pemimpin/Pesuruhjaya dan bukan daripada orang yang bukan uniform). .Pek beri sorakan “Tahniah” dan dijawab oleh penerima lencana 10. Akela bergerak ke bulatan di hadapan bendera 3. Akela memanggil penerima lencana berbaris di hadapannya (di tengah bulatan) 4. Selesai semua . Laung Agung dijalankan terlebih dahulu 2. PKK tabik hormat 9. 1. 8.2 Lencana Kepandaian di kanan lengan baju 7.PR dan PK adalah serupa dengan PKK tetapi Troop berkumpul dalam bentuk tapak kuda . Akela menyematkan lencana 6. PKK balik ke sekawan masing-masing ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN/ KEPANDAIAN(PM/PR/PK) Istiadat bagi PM. Posted by mohd nor izwan sulaiman at 10:15 PM Labels: PENGAKAP KANAK-KANAK AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP ……………………………………………………………………………………………. Pemimpin berdiri di sebelah kanan sekali dan diikuti oleh penolong-penolong pemimpin. Laung Agung bagi PEK yang tinggal ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN (PKK) Lencana disediakan di dalam dulang dan di bawa oleh Penolong Pemimpin.

England.Wheeler.Sejarah Pengakap PENGASAS PERGERAKAN PENGAKAP DUNIA ROBERT BADEN-POWELL.M. Ia merupakan potret yang paling disukai oleh Baden-Powell.Hertslet.Sands menubuhkan pasukan Pengkap Kanak-Kanak (cubs) di Singapura pada tahun 1910 ( Dua tahun setelah BP mengasaskan Pergerakan ini di England). Birkenhead. Negeri Melayu yang pertama memulakan Pergerakan Pengakap ialah Pahang (Pekan) oleh G.juga di Singapura.C. Potret Baden-Powell yang dipaparkan telah dihasilkan oleh David Jagger pada tahun 1929. pergerakan ini bermula pada tahun 1928 dengan kumpulan pertamanya di Maktab Sultan Abu.M.Namun begitu.Laidlow.P. pergerakan ini terus terkubur setelah G.Bakar.Laidlow meninggal. Switzerland. Bergerak dari tarikh itu. Hashim dan Encik A. Pada tahun 1927. SEJARAH PERGERAKAN PENGAKAP DI MALAYSIA Sejarah Pengakap di MALAYSIA Pergerakan Pengakap mula berkembang di Malaysia (Malaya) apabila F. Potret asli beliau dipamerkan di ruang pameran di Ibupejabat Pengakap Dunia (WOSM) di Geneva.Pada tahun 1922. pada tahun 1919 Pasukan Pengakap untuk budak-budak Melayu telah diasaskan oleh Kapten N. Manakala di Johor pula. Ia dikenali sebagai "Coming Of Age Jamboree" sebagai penghargaan hari ulangtahun ke 21 Pengakap Sedunia.R. Di Perak pula.Z. Ia dipamerkan kepada beliau pada 6 August 1929 di Jamboree Dunia Ke III di Arrowe Park.R.M. Mendiang juga menjawat jawatan sebagai Penolong Pesuruhjaya Pengakap Malaya selama 13 tahun lamanya. Frisby dan Wheeler dari Jabatan Pelajaran Pahang memajukan pergerakan ini. . pergerakan pengakap ditubuhkan di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada tahun 1926 oleh I. pergerakan Pengakap bermula di Kedah.Alsagoff. pergerakan Pengakap dihidupkan semula oleh H. Cheesman (seorang ahli pendidikan yang terkenal) telah menubuhkan pergerakan Pengakap di Pulau Pinang iatu di Penang Free School pada tahun 1915. H.

R. Gracle 1927 Kelantan YM Tengku Ahmad Temenggong 1931 Perlis. Dicatat oleh SKDUA di 9:02 PG Tiada ulasan: . Perlis pula ialah pada tahun 1931. Terengganu dan Kelantan memulakan pergerakan ini pada tahun 1927. Dicatat oleh SKDUA di 9:04 PG 1 ulasan: Label: Sejarah Lambang Pengakap Dunia Pecahan tiga kelopak-melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga. 1915 Sabah (tidak aktif sehingga tahun 1930) . menjadi ahli dalam Persidangan Pengakap Sedunia. iaitu taat kepada Tuhan. Warna ungu-warna Biro Pengakap Sedunia. Warna putih-kesucian dan kebersihan. Lingkaran tali berwarna putih-melambangkan persaudaraan Pengakap Sedunia. taat kepada Raja dan taat kepada Negara.Gracle. Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu.J. Ringkasan Tahun Negeri Yang menubuhkan pergerakan Pengakap 1910 Singapura F. Setelah merdeka pada tahun 1957.Cheesman 1919 Singapura (pengakap Melayu) Kepten NM Hashim/En.Melaka dan Negeri Sembilan memulakan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Brunstone. Selangor menubuhkan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Ameen Akbar.J.C. Ikatan putih-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu ditukar kepada Persekutuan Pengakap Malaysia. Pada tahun 1963 (penubuhan Malaysia). Pengasas di Terengganu ialah A.R.AZ Alsagoff 1922 Kedah EC Hicks / EAG Stuart / RPS Walker 1926 Perak I. Sarawak menubuh pergerakan pengakap pada tahun 1913 dan Sabah pada tahun 1915. 1915 Pulau Pinang H.dan di Kelantan pula ialah YM Tengku Ahmad Temenggong. Dua buah bintang pecah lima warna ungu pada kelopak kiri dan kelopak kanan-melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu. Wheeler 1926 Melaka & Negeri Sembilan Brunstone 1926 Selangor Ameen Akbar 1928 Johor 1927 Terengganu A. Sands 1913 Sarawak (tidak aktif sehingga tahun 1930) .

Ikatan hijau-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. Lingkaran tali berwarna biru tua-melambangkan perpaduan rakyat Malaysia. iaitu agama Islam. iaitu: taat kepada Tuhan. Dua buah bintang pecah lima berwarna hijau pada kelopak kiri dan kelopak kanan melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu. taat kepada Raja dan taat kepada Negara. hijau dan merah-melambangkan unit-unit pengakap: kuning bagi Pengakap Muda dan merah bagi Pengakap Remaja. Bintang pecah 14(warna kuning)-melambangkan 14 buah negeri(termasuk Wilayah Persekutuan) terkandung dalam Malaysia.Label: Maklumat asas Lambang Pengakap Malaysia Pecahan tiga kelopak melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga. Dicatat oleh SKDUA di 8:57 PG Tiada ulasan: . Warna kuning pada anak bulan dan bintang-menunjukkan warna diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Warna kuning.

AKELA mengarah semua yang hadir menyanyi lagu Kebangsaan. . Semua yang hadir memberi hormat. AKELA berdiri di tengah-tengah bulatan dalam keadaan sedia. Petugas kembali ke tempat asal. Petugas menarik tali. 4. Menyanyi Lagu Pengakap Daerah 14. Semua yang hadir memberi hormat. AKELA berteriak “BENDERA” 3. 4. 2. 12.dan diikuti oleh semua yang hadir. 2. sekali sahaja. Dicatat oleh SKDUA di 8:53 PG Tiada ulasan: Label: Istiadat LAUNG AGUNG Laung Agung merupakan: 1. 9. Petugas menjatuhkan tangan…. 3. Akela memberi arahan “SENANG DIRI” 11. Petugas mara ke tiang bendera dan terus menaikkan bendera. 5. 7.Label: Maklumat asas ISTIADAT ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA Istiadat ini diadakan selepas istiadat laung agung. AKELA memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain ISTIADAT MENAIKKAN BENDERA 1. 11. 10. Untuk menghormati tetamu. 2. 8. 6. Petugas balik ke tempat asal. Mengingatkan Pengakap Kanak-Kanak supaya ‘BUAT HABIS BAIK” 4. 8. Tradisi dalam Istiadat Pengakap Kanak-Kanak. 5. Petugas berundur satu langkah dan memberi hormat. Menyanyi lagu Pengakap 9. Membaca doa 10. Akela memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain. AKELA memberi arahan “Senang diri” 16. Diamalkan di seluruh dunia. 1. PKK berdiri dalam bentuk bulatan dalam keadaan sedia. Pemimpin berteriak “BENDERA” 6. Menyanyi Lagu Kebangsaan 13. Semua PKK berdiri dalam bulatan. Penolong Pemimpin berdiri di belakang tiang bendera. Bendera dilipat dan diikat di puncak tiang. 7. petugas berundur selangkah ke belakang dan memberi hormat. Pemimpin berdiri menghadap bendera. Setelah bendera sampai ke puncak tiang. 3. Petugas mara ke tiang bendera. Membaca doa 15.

5. bendera negeri dan bendera pengakap. KITA BUAT HABIS BAIK.5. 4. c) Kepala dilangutkan dan terus berkata>> ‘A K E L A. Bila bulatan telah sempurna PKK menjatuhkan tangan. sijil dan sebagainya.” (semua PKK berdiri dalam keadaan sedia) 2. iaitu menandakan persaudaraan dan penghormatan. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK. . 6. b) Kedua belah tangan mencecah ke tanah. Bila diadakan? 1. AKELA memerintah PKK membentuk satu bulatan besar dengan memegang tangan.PEK. 3. d) Selepas sebutan “BAIK” PKK bangun dalam keadaan sedia. Setiap kali diadakan perjumpaan 2. Setiap kali semasa menamatkan perjumpaan.PEK…. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK…. AKELA mendepakan tangan >>> PKK mengangkat tumit. Petugas mencabar dengan hormat kepada AKELA dengan kata-kata:. Dalam istiadat-istiadat menerima anugerah. 2. Apabila menemui pengakap lain.” (semua PKK mengelilingi AKELA sambil menyahut “P…E…. Dicatat oleh SKDUA di 8:48 PG Tiada ulasan: Label: Hormat Pengakap UNDANG-UNDANG PENGAKAP Pertama Pengakap adalah seorang yang sentiasa dipercayai maruah dan kehormatan dirinya. AKELA membalas hormat PKK.perpaduan serta membina displin. Dicatat oleh SKDUA di 8:51 PG Tiada ulasan: Label: Laung agung HORMAT PENGAKAP 1.‘KAMU BUAT HABIS BAIK’ 7. ISTIADAT LAUNG AGUNG 1. 5. AKELA merapatkan tangan ke paha>> a) PKK mencangkung. Semua PKK hormat AKELA dengan menjawab ‘KAMI BUAT HABIS BAIK’ 8. 9. Apabila Lagu kebangsaan dan lagu negeri dinyanyikan. penolong pemimpin pengakap dan ketua patrol. 4.K…. PKK menjatuhkan tangan setelah AKELA selesai memberi hormat.. Apabila menemui pemimpin. Melahirkan semangat setiakawan.” 3. sama ada dalam atau luar negeri. Selepas dan apabila menaikkan bendera Malaysia.

Keempat Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri. Negaranya. Ketujuh Pengakap itu seorang yang sentiasa menurut perintah dan suruhan ibu-bapanya. Kelapan Pengakap itu seorang yang sentiasa sabar dan manis mukanya dalam kesusahan. perkataannya dan .Kedua Pengakap adalah seorang yang taat kepada Yang Dipertuan Agong. kepala patrolnya atau pemimpin-pemimpin pengakapnya dengana tiada apa-apa soalan. Kesembilan Pengakap itu jimat dan cermat Kesepuluh Pengakap itu bersih dan suci fikirannya. Keenam Pengakap itu baik dan kasih kepada segala binatang. pemimpin-pemimpin pengakapnya. pangkat dan agamanya sekalipun. Kelima Pengakap itu baik dan sempurna budi pekertinya dan sentiasa berbudi. kepada Rajanya. ibu-bapanya. Ketiga Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada setiap masa. orang-orang diatas dan orang-orang yang dibawahnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->