P. 1
Istiadat Laungan Agung Dan Bendera

Istiadat Laungan Agung Dan Bendera

|Views: 439|Likes:
Published by Khalil Cikgu Noor
untuk pengakap kanak-kanak
untuk pengakap kanak-kanak

More info:

Published by: Khalil Cikgu Noor on Apr 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

ISTIADAT LAUNG AGONG

Istiadat Laung Agung adalah tradisi dalam Istiadat PKK dan telah digunakan di seluruh dunia. Ia dilakukan oleh PKK untuk menunjukkan bahawa mereka telah membuat "Sehabis Baik". Kata penghargaan itu ditujukan khas kepada pemimpin PKK atau Akela. Laung Agung hendaklah diadakan pada setiap awal dan akhir perjumpaan PEK 1. TUJUAN a. Menandakan permulaan atau tamat sesuatu perjumpaan b. Mengingati tradisi atau istiadat bagi PKK di seluruh dunia c. Untuk menghormati tetamu yang datang ke PEK d. Melahirkan semangat setiakawan, perpaduan serta membina disiplin e. Menyatakan bahawa PKK membuat "Sehabis Baik" 2. CARA PELAKSANAAN ISTIADAT LAUNG AGUNG 1. Akela berdiri di hadapan bendera dan berteriak " PEK " (1 kali – kuat & nyaring). Semua PKK berdiri diam dalam keadaan sedia 2. Akela berteriak "PEK, PEK, PEK" dan melipat tangan paras bahu sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan kecil bahu ke bahu mengeliling Akela PKK menjawab " P...E...K..." (5 harkat) dan berlari anak megelilingi Akela dengan membuat bulatan kecil bahu ke bahu. 3. Akela depakan tangan sebagai isyarat kepada PKK membuat bulatan besar mengikut sekawan mengelilingi Akela sambil berpegangan tangan. Apabila bulatan telah berada dalam keadaan sempurna, Akela turunkan tangan dan PKK menjatuhkan tangan mereka. 4. Akela angkat tangan depa dari bawah ke paras bahu dan PKK mengangkat tumit. Akela merapatkan tangan ke peha dan secara serentak PKK mencangkung dengan kedua-dua peha rapat ke hadapan dan tangan di sisi kedua-dua belah peha dengan hujung lima jari mencecah ke tanah sambil kepala memandang ke hadapan dan terus berkata serentak " A K E L A " KITA BUAT HABIS BAIK. Pada penghabisan perkataan BAIK, PKK sudah bangun tegak dalam keadaan sedia. 5. Petugas (Ketua Sekawan Bertugas) memberi hormat kepada Akela dan mencabar "KAMU BUAT HABIS BAIK?" PKK memberi hormat kepada Akela dan terus menjawab "KAMI BUAT HABIS BAIK" Akela membalas hormat dalam keadaan sedia (tidak berpusing). PKK tidak jatuhkan tangan mereka sehingga Akela menjatuhkan tangannya. 3. ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA 1. Akela akan berkata "BENDERA". Semua PKK mengadap bendera. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) keluar terus berjalan (berkawad) menuju ke tiang bendera. 2. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berhenti pada jarak satu langkah di hadapan tiang bendera. Dalam keadaan sedia, tangan kanan petugas merentap (1 kali sahaja) tali bendera untuk "memecah bendera" dan selangkah ke belakang untuk memberi hormat bendera serta diikuti pemimpin dan PKK. Petugas berpusing ke belakang dan kembali ke tempat asalnya dengan berkawad.

2 hendaklah berfungsi. Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat menadah tangan berdoa.1 dirancang dengan rapi . mengembirakan . Selepas itu. sesuaikan dengan peringkat umur ahli 2. Akela akan berkata "NEGARAKU". Cara menyediakan rancangan 2. Selepas itu Pemimpin dikehendaki memeriksa dan membetuklan kesilapan uniform PKK sebelum membuat pengumuman. 4.3 Perkara yang perlu dalam rancangan 1.ambil ujian . Tujuan 1.5 Rancangan dua hala antara majlis pemimpin dengan majlis ketua patrol 2. menarik. Selepas tamat doa Petugas (Ahli dalam Sekawan Bertugas) berkata "up" sebagai isyarat turunkan tangan.masing.3 beri peluang untuk ahli menambah ilmu Pengakap (masukkan perkara baru) 3.3. 6.faedah kepada ahli.1 Bagaimana sedia rancangan 1. Isi Rancangan 3.4 Tanggungjawab dan tugas-tugas pemimpin 1. Akela akan melapur kepada Ketua Pemimpin atau minta menjalankan tugas lain. Sekiranya ada Ketua Pemimpin.punyai unsur-unsur semangat berpengakap. Bagi yang bukan muslim.2 Kegunaan rancangan 1. yang ingin maju/tingkat prestasi . PENGAKAP KANAK-KANAK (AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP) PENGAKAP KANAK-KANAK • Umur : 8 – 12 tahun • Sistem Sekawan • “ Buat Habis Baik ” AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP 1. PKK secara serentak menyanyikan lagu "Negaraku" bersama-sama dan kuat. Selepas itu Akela berkata "DOA". tundukkan kepala dan pandang tumit sambil bertafakur mengikut agama masing. Pada akhir lagu semua PKK mengadap kembali ke dalam bulatan seperti asal. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 5.1 merupakan nadi kegiatan latihan/aktiviti kumpulan 2.

latihan luar  Akt.2 Pemimpin unit harus menggunakan imajinasi dan aktiviti yang berlainan 3.aktif dan prograsif. Hubungan Program Dengan Rancangan 4. 7.dll. Tujuan/maksud program 7. peti ubat. berkayak. tape .3 Dibuat dengan teliti dan disusun dalam dua peringkat: (a) Aktiviti luar kumpulan di luar kawasan perjumpaan mingguan. berenang. spt. model untuk bantuan pernafasan 6. diminatinya.2 Pembelajaran di laut 4. penyelamat. Selitkan juga dengan aktiviti luar spt. Mengembara. Alat Bantaun Mengajar 6. dijalankan / sebaliknya. Cemas. kump.alat demonstrasi spt.4 Pertolongan dari pakar – dapat idea juga digalak 6.3 Perbincangan perlu dengan majlis ketua patrol . (b) Latihan aktiviti dalam kumpulan -spt.2 Seimbangkan program latihan  Akt. dapur gas/pam.pita rakaman.2 Bantuan penolong pemimpin unit perlu untuk melaksanakan program 5.1 sediakan pelbagai alat . melukis dll. Guna alatan moden. 3. sesuai/menarik/ menjemukan. kompas dll.dapat kesan lebih baik . Aktiviti yang dirancang oleh Daerah dan Negeri juga perlu dimasukkan.3 (pelayaran) & di udara (penerbangan) -menarik minat ahli. seperti perkhemahan. 5. 5. yang Maju diberi galakan – buat kajian bidang yg. berperahu. mendaki gunung. per.1 Direkod untuk guna masa depan.1 Rancangan padat .menerangkan pionering perlu disediakan untuk menarik minat 7. perkhemahan dll. Keberkesanan program untuk pemimpin 5. Membaca kompas. membuat model.lencana kemajuan dan kepandaian. luar & pengembaraan .2 alat yang lebih kompleks . 4. mengembara. pertukangan tangan.1 rancang program amat perlu . 4.kesan program lepas & akan datang. slid.dapatkan pandangan dan sumbangan 5.

ahli pengakap remaja/raja matlamat memajukan pergerakan Pengakap.L. ……………….Bendera Malaysiadan Ben. tali 3 1150 Sesi .Lencana Keahlian . Negeri 2 1140 Permainan  Lari berhalang Bola.3 cungkil kebolehan dan kebijaksanaan pemimpin kumpulan-akt.melipat bendera. turun bendera dan melipat semula Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Laung Agung  Pemeriksaan Akhir  Pesanan akhir untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai ……………………. praktikal. disamping melaksanakan rancangan secara usahasama antara pemimpin dan ahlinya.….4 melahirkan benih yang baik dari rancangan yang baik -tambah bil. yg.…. K. menarik dan mengembirakan. Patrol & pengakap lama  Peluang untuk kemajuan individu  Melibatkan perhubungan luar. Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian . Akt. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur .5 melaksanakan perinsip berpengakap . 7.. 7.mengenalpasti setiap individu yang cergas dalam pergerakan . gelong rotan.naik dan kibar bendera. …………. utk. 7. Agung bendera 4 1205 Tunjukcara .Pengakap Kanak-kanak Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Pek  Laung Agung  Kibar bendera  Lagu Negaraku  Doa  Pemeriksaan pakaian seragam serta kebersihan diri PKK Tiang Bendera.

naik dan kibar bendera dan menghormatkan bendera Bendera 5 1225 Istiadat Penutup Perjumpaan  Berkumpul .Persetiaan Pengakap dan maknanya dengan ringkas . Negeri 2 1140 Contoh Permainan  Lari beganti-ganti Bola 3 1150 Sesi Lencana Keahlian .Mengulangi Persetiaan pengakap 4 1205 Tunjukcara ..tapak kuda/barisan mengikut patrol  Pemeriksaan Akhir  Pesanan untuk latihan minggu hadapannya  Turun bendera  Doa 6 1230 Bersurai …………………… ………….Pengakap Muda Tarikh:………………………Masa : 60 minit Bil Masa Isi Rancangan Alatan 1 1130 Istiadat Permulaan Perjumpaan Terup  Berkumpul di hadapan tiap bendera berkeadaan tapak kuda/barisan mengikut patrol  Kibar bendera  Hormatkan bendera  Lagu Negaraku/Negeri  Doa  Pemeriksaan Pakaian Seragam  Pengumuman Tiang Bendera.Tunjukcara .melipat bendera. Pemimpin Bertugas Kuasa Penganjur /Pem.…. Kumpulan Penolong Pemimpin PM…………………… .Bendera Malaysiadan Ben. Contoh Program Perjumpaan Lencana Keahlian .Penolong Pemimpin PKK…………………. ………………..

1 Pergerakan Pengakap mempunyai istiadat-istiadat yang sentiasa diamalkan 1.4 Istiadat menyampaikan Lencana Kepandaian 2.7 Melatihkan diri taatkan Tuhan 1.1 Kedudukan 3.5 Suburkan semangat Persaudaraan dan perpaduan 1.2 Istiadat Menurunkan Bendera 2.5 Istiadat Melantik 2.6 Menerapkan nilai kesopanan dan kesusilaan 1.3 Istiadat Laung Agung 2.4 Mengiangati semula asas atau asal usul berpengakap 1.3 Bentuk/melatih disiplin /sikap positif dan peraturan-peraturan yang baik 1.2 Fahami dan bina perasaan cintakan Negara -Nyanyi lagu Negaraku/Negeri -kibar bendera hormat bendera 1.ISTIADAT-ISTIADAT PENGAKAP 1.1 Istiadat Mengibarkan Bendera 2. Istiadat Mengibarkan Bendera 3.6 Istiadat Meningkat Naik 3. Tujuan: 1.1.Dalam Bulatan . JENIS-JENIS ISTIADAT DALAM PENGAKAP 2.1 Peserta .8 Penghargaan kepada pemimpin 2.

Pengibar bendera dengan segera langkah ke belakang dan hormat dan PKK yang lain ikut hormat bendera Petugas : “Negara ku” .2 Jurulatih . bila semua jurulatih sudah sedia.Sebaris di belakang tiang bendera.3 Bila jurulatih masuk (perintah) “baris sedia”.semua menyayi Petugas : (perintah) “Doa” . petugas bergerak ke hadapan ketua . pusing belakang .2.3 Bendera .majlis diserahkan kepada tuan” . diikuti oleh semua dan lafaz persetiaan Petugas : Bila selesai persetiaan. mengadap peserta. jurulatih sedia” “Keluar baris” .1.lapor “Istiadat selesai .2 Perjalanan Upacara 3. PEK sudah siap untuk memulakan acara Petugas : (Beri hormat.2.isyarat “Ap” Pembaca doa langkah selangkah ke hadapan dan terus membaca doa menadah tangan aras bahu.isyarat “Ap” Petugas terus angkat tangan.hormat .Sudah bergulung dan terikat di puncak tiang 3. Ketua berada di sebelah kanan dan jurulatih bertugas di sebelah kiri ketua 3.2 Petugas berdiri di tengah-tengah 3.pusing ke belakang (bergerak) mengambil tempat dalam barisan (sebelah tiang bendera) .3. barulah petugas mulakan upacara :- Petugas : (Mara ke hadapan memberi hormat) Assalamualaikum tuan.perintah “Baris senang diri” Jurulatih bertugas : mulakan tugas Petuagas : “Jurulatih.1.1 Peserta menyusun kedudukan dan menunggu kedatangan ketua dan jurulatih 3.bergerak ke tempat asal) Petugas : (Beri arahan) Bendera Petugas : (Bergerak mengadap bendera) Pengibar bendera terus tarik tali bendera Peserta hormat bendera sebaik sahaja tali bendera ditarik.2. bukan muslim tunduk pandang hujung kaki isyarat “Ap” untuk menurunkan tangan dalam kedudukan sedia Petugas : “Persetiaan” .

Pembaca doa selangkah ke hadapan dan terus membaca doa “Ap” .turun tangan Petugas : (beri arahan) “PEK ! Bersurai” 5.1. PKK akan mencangkung dengan kedua belah tangan mencecah tanah di luar peha dan berkata “A.LA !! KITA BUAT HABIS BAIK”. PKK angkat tumit. berhenti. balik ke sekawan Petugas : (beri arahan) “Doa” . bersedia di hadapan tiang bendera.PKK menyahut panggilan Akela sambil berlari menelilingi Akela dan menyebut “P…. Akela merapatkan tangan ke peha. berdiri tegak dan bersedia. seorang balik ke dalam sekawan.selangkah ke belakang . Istiadat Laung Agung Pengakap Kanak-kanak mempunyai pasukan yang dipanggil sekawan yang terdiri daripada 6 orang setiap pasukan.1. Segala istiadat dan gerakerja hendaklah secara berpasukan:  Akela berteriak “PEK” kepada PKK..1 Peserta : Dalam bulatan 4.4. beri hormat dan serahkan bendera . PKK bangun serentak..K ! ! ! !”  Akela memberi perintah membuat bulatan.1 Kedudukan 4.2 Jurulatih : Sedia di belakang tiang bendera mengadap peserta 4.“Ap” .3 Perjalanan Upacara Petugas : (Beri arahan) “PEK ! Sedia” Petugas : (Beri arahan) “Bendera” semua mengadap bendera. PKK lantas memegang tangan sekawan sambil membuat bulatan. seorang dari PKK menurunkan bendera dan seorang lagi mengawal dengan cermat supaya jangan ada bahagian bendera tercecah ke tanah dan menyangkutkan bendera ke bahu.1. dua orang PKK berjalan ke arah tiang bendera. Bila bulatan sudah siap. PKK diam dan berdiri tegak  Akela berteriak “PEK ! PEK ! PEK ! ! ! ! ! !” . seorang lagi (pemegang bendera) bergerak mengadap ketua. Istiadat Menurunkan Bendera 4.E….hormat.angkat tangan.KE. Kedua PKK tadi melipat bendera Petugas : (Beri arahan) “Serahkan bendera kepada ketua” PKK bergerak (arahan) “Ap” kedua PKK berpusing ke kanan.  Ketua sekawan bertugas akan mencabar dengan hormat sambil berkata dengan intonasi . PKK akan menjatuhkan tangan  Akela mendepa tangan.

Akela : “Adakah kamu ingin menjadi seorang Pengakap Kanak-Kanak” PKK baru : “Ya. diikuti oleh ahli-ahlinya dan diakhir barisan ialah Penolong Ketua Patrol. Penolong-penolong Pemimpin berdiri di luar bulatan di belakang Akela. Ketua sekawan membawa PKK yang baru . Pemimpin memanggil dengan menggunakan wisel.berdiri di hadapan Akela . ISTIADAT MELANTIK 1. Akela” Akela : “Adakah kamu bersedia untuk melafazkan Persetiaan Pengakap” PKK baru : “Ya. Akela berdiri di dalam bulatan. ISTIADAT PENGAKAP (PM/PR/PK) Pengakap mempunyai pasukan yang dipanggil Patrol terdiri daripada 8 orang ahli. Ketua Patrol berdiri di sebelah kanan sekali.  Akela membalas hormat. Pemimpin masuk ke dalam bulatan dan berdiri di sebelah Akela dengan membawa topi. Selepas Laung Agung bendera dikibarkan/diturunkan dan diikuti dengan doa. Laung Agung yang dibuat oleh PKK adalah untuk menunjukkan yang mereka telah membuat sehabis baik. Akela berjabat tangan dengan PKK baru & berkata :”Saya percaya . Segala istiadat dan aktiviti hendaklah dijalankan secara berpasukan. 4. PKK dalam keadaan sedia. 6.mencabar “KAMU BUAT HABIS BAIK”. Semua Pengakap akan berkumpul dalam formasi tapak kuda mengikut Patrol masing-masing. Istiadat ini mesti dijalankan setiap kali perjumpaan diadakan. PKK dalam bulatan. Serentak dengan itu Pen.  PKK akan memberi hormat kepada Akela sambil menjawab cabaran “KAMI BUAT HABIS BAIK”. Adik baru yang berada di luar bulatan dipanggil masuk ke dalam bulatan 3. Ketua sekawan balik ke tempatnya. Selepas itu. Akela” 6. PKK tidak menjatuh tangan sehingga Akela menjatuhkan tangannya. Laung Agung adalah menjadi tradisi dalam istiadat PKK. skaf dan lencana keahlian 5. Akela melafazkan Persetiaan Pengakap diikuti oleh PKK baru 7. iaitu pada permulaan dan akhir perjumpaan.

kamu akan buat habis baik dan menurut apa yang kamu janjikan. bergerak satu langkah ke hadapan -kanan pusing . Akela menyematkan lencana keahlian. menyarungkan skaf dan memakaikan topi kepada PKK 9. satu peristiwa yang gembira bagi PKK meningkat naik ke Kumpulan PM. PEK membalas hormat sebagai tanda mengalu-alukan PKK (adik baru) ke dalam PEK 10. PKK memberi hormat kepada pemimpin Pengakap Muda dan bersalam 7. Ketua Patrol membawa PKK ke patrolnya dan diperkenalkan kepada ahli kumpulan 9. Istiadat ini penting bagi Akela/Pemimpin dan Penolong yang telah melatih PKK itu Kedudukan : Pek dan Troop berdiri dalam bentuk tapak kuda berhadapan antara satu dengan lain Prosedur:1. Ketua sekawan dilantik terlebih dahulu dan ahli lain dilantik kemudian Peringatan : Ibu bapa PKK baru boleh dijemput untuk menyaksikan istiadat ini. ISTIADAT MENINGKAT NAIK(PKK KE PM) Satu istiadat yang sangat mustahak. Akela . menjadi kenangan. Kamu sekarang adalah seorang Pengakap kanak-kanak dan seorang ahli dalan Persaudaraan Pengakap Sedunia” 8.berslam dengan Pek terus maju ke Akela di garisan pemisah(tali) 4. Akela mara ke garisan pemisah 2. Sekiranya semua sekawan adalah ahli baru. Ketua sekawan membawa PKK baru & perkenalkan kepada sekawan 11. Istiadat ini diakhiri dengan Laung Agung yang dibuat kali pertama disertai PKK tersebut 12. Pemimpin menyerah PKK kepada Ketua Patrol 8.“Kumpulan Sedia” dan terangkan tujuan istiadat 3. salam dengan Akela -Akela dengan menggunakan tangan kiri memimpin PKK melangkah tali pemisah 6. maka istiadat perlantikan diadakan dalam dua peringkat.Pesanan terakhir kepada PKK 5. PKK meningkat naik. PKK berpusing dan hormat kepada PEK. PKK tabik hormat kepada Akela. PM ke PR. Sebaik sahaja Laung Agung selesai dijalankan. Pemimpin Kumpulan memberi arahan . PKK memberi hormat. Selesai semua sekali -Troop memberi sorakan “SELAMAT DATANG” .

10. Laung Agung dijalankan terlebih dahulu 2. Akela bersalam dan ucapan “Syabas”. Akela memanggil penerima lencana berbaris di hadapannya (di tengah bulatan) 4. Pemimpin berdiri di sebelah kanan sekali dan diikuti oleh penolong-penolong pemimpin. Posted by mohd nor izwan sulaiman at 10:15 PM Labels: PENGAKAP KANAK-KANAK AKTIVITI DAN ISTIADAT PENGAKAP ……………………………………………………………………………………………. 8. PKK balik ke sekawan masing-masing ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN/ KEPANDAIAN(PM/PR/PK) Istiadat bagi PM.1 Lencana Kemajuan di kiri lengan baju 6. Selesai semua . Akela maju ke arah PKK dan PKK tabik hormat 6.Pek beri sorakan “Tahniah” dan dijawab oleh penerima lencana 10. Akela menyematkan lencana 6. PKK tabik hormat 9. . Laung Agung bagi PEK yang tinggal ISTIADAT PENYAMPAIAN LENCANA KEMAJUAN (PKK) Lencana disediakan di dalam dulang dan di bawa oleh Penolong Pemimpin. Taklimat Akela tentang pentingnya lencana yang diterima oleh penerima 5. Akela bergerak ke bulatan di hadapan bendera 3.2 Lencana Kepandaian di kanan lengan baju 7. 1. Nota: Lencana mesti disampaikan oleh pihak Pengakap (Pemimpin/Pesuruhjaya dan bukan daripada orang yang bukan uniform).PR dan PK adalah serupa dengan PKK tetapi Troop berkumpul dalam bentuk tapak kuda .

Mendiang juga menjawat jawatan sebagai Penolong Pesuruhjaya Pengakap Malaya selama 13 tahun lamanya.Sejarah Pengakap PENGASAS PERGERAKAN PENGAKAP DUNIA ROBERT BADEN-POWELL. England. .R. Manakala di Johor pula. Frisby dan Wheeler dari Jabatan Pelajaran Pahang memajukan pergerakan ini.C. pergerakan Pengakap dihidupkan semula oleh H.Z. Negeri Melayu yang pertama memulakan Pergerakan Pengakap ialah Pahang (Pekan) oleh G. Ia dikenali sebagai "Coming Of Age Jamboree" sebagai penghargaan hari ulangtahun ke 21 Pengakap Sedunia.P. pergerakan ini bermula pada tahun 1928 dengan kumpulan pertamanya di Maktab Sultan Abu. Ia merupakan potret yang paling disukai oleh Baden-Powell. Ia dipamerkan kepada beliau pada 6 August 1929 di Jamboree Dunia Ke III di Arrowe Park. Switzerland.Laidlow.M. Pada tahun 1927.juga di Singapura. H. SEJARAH PERGERAKAN PENGAKAP DI MALAYSIA Sejarah Pengakap di MALAYSIA Pergerakan Pengakap mula berkembang di Malaysia (Malaya) apabila F.Sands menubuhkan pasukan Pengkap Kanak-Kanak (cubs) di Singapura pada tahun 1910 ( Dua tahun setelah BP mengasaskan Pergerakan ini di England).Bakar.R. Hashim dan Encik A. pergerakan Pengakap bermula di Kedah.M.Namun begitu. Di Perak pula. Potret Baden-Powell yang dipaparkan telah dihasilkan oleh David Jagger pada tahun 1929.Pada tahun 1922. pergerakan pengakap ditubuhkan di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) pada tahun 1926 oleh I. pada tahun 1919 Pasukan Pengakap untuk budak-budak Melayu telah diasaskan oleh Kapten N. Birkenhead. Potret asli beliau dipamerkan di ruang pameran di Ibupejabat Pengakap Dunia (WOSM) di Geneva.Alsagoff.Wheeler.Hertslet. pergerakan ini terus terkubur setelah G.Laidlow meninggal. Cheesman (seorang ahli pendidikan yang terkenal) telah menubuhkan pergerakan Pengakap di Pulau Pinang iatu di Penang Free School pada tahun 1915. Bergerak dari tarikh itu.M.

Dua buah bintang pecah lima warna ungu pada kelopak kiri dan kelopak kanan-melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu. Pada tahun 1963 (penubuhan Malaysia). Ringkasan Tahun Negeri Yang menubuhkan pergerakan Pengakap 1910 Singapura F.C. taat kepada Raja dan taat kepada Negara.R. Warna putih-kesucian dan kebersihan. Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu.J. Ikatan putih-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. Setelah merdeka pada tahun 1957. Sarawak menubuh pergerakan pengakap pada tahun 1913 dan Sabah pada tahun 1915. Selangor menubuhkan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Ameen Akbar. Dicatat oleh SKDUA di 9:04 PG 1 ulasan: Label: Sejarah Lambang Pengakap Dunia Pecahan tiga kelopak-melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga.dan di Kelantan pula ialah YM Tengku Ahmad Temenggong. menjadi ahli dalam Persidangan Pengakap Sedunia. Perlis pula ialah pada tahun 1931.Melaka dan Negeri Sembilan memulakan pergerakan Pengakap pada tahun 1926 oleh Brunstone. Sands 1913 Sarawak (tidak aktif sehingga tahun 1930) .AZ Alsagoff 1922 Kedah EC Hicks / EAG Stuart / RPS Walker 1926 Perak I. Lingkaran tali berwarna putih-melambangkan persaudaraan Pengakap Sedunia.Gracle. Warna ungu-warna Biro Pengakap Sedunia. Pengasas di Terengganu ialah A. Gracle 1927 Kelantan YM Tengku Ahmad Temenggong 1931 Perlis. iaitu taat kepada Tuhan. 1915 Pulau Pinang H. Terengganu dan Kelantan memulakan pergerakan ini pada tahun 1927. Dicatat oleh SKDUA di 9:02 PG Tiada ulasan: .J. Wheeler 1926 Melaka & Negeri Sembilan Brunstone 1926 Selangor Ameen Akbar 1928 Johor 1927 Terengganu A.Cheesman 1919 Singapura (pengakap Melayu) Kepten NM Hashim/En.R. Persekutuan Budak-Budak Pengakap Tanah Melayu ditukar kepada Persekutuan Pengakap Malaysia. 1915 Sabah (tidak aktif sehingga tahun 1930) .

Ikatan hijau-menunjukkan ikatan persaudaraan pengakap. Bintang pecah 14(warna kuning)-melambangkan 14 buah negeri(termasuk Wilayah Persekutuan) terkandung dalam Malaysia. Warna kuning pada anak bulan dan bintang-menunjukkan warna diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Dicatat oleh SKDUA di 8:57 PG Tiada ulasan: . iaitu agama Islam.Label: Maklumat asas Lambang Pengakap Malaysia Pecahan tiga kelopak melambangkan Persetiaan Pengakap yang tiga. iaitu: taat kepada Tuhan. Lingkaran tali berwarna biru tua-melambangkan perpaduan rakyat Malaysia. hijau dan merah-melambangkan unit-unit pengakap: kuning bagi Pengakap Muda dan merah bagi Pengakap Remaja. taat kepada Raja dan taat kepada Negara. Warna kuning. Dua buah bintang pecah lima berwarna hijau pada kelopak kiri dan kelopak kanan melambangkan Undang-undang Pengakap yang sepuluh itu.

Mengingatkan Pengakap Kanak-Kanak supaya ‘BUAT HABIS BAIK” 4. . 9. Penolong Pemimpin berdiri di belakang tiang bendera. 7. Petugas mara ke tiang bendera. 2. Setelah bendera sampai ke puncak tiang.dan diikuti oleh semua yang hadir. 3. Semua yang hadir memberi hormat. PKK berdiri dalam bentuk bulatan dalam keadaan sedia. 10. Petugas berundur satu langkah dan memberi hormat. 1. Menyanyi Lagu Pengakap Daerah 14. 11. sekali sahaja. AKELA mengarah semua yang hadir menyanyi lagu Kebangsaan. Akela memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain. Petugas kembali ke tempat asal. Membaca doa 10. Petugas mara ke tiang bendera dan terus menaikkan bendera. 3. Akela memberi arahan “SENANG DIRI” 11. Diamalkan di seluruh dunia. Petugas menarik tali.Label: Maklumat asas ISTIADAT ISTIADAT MENGIBARKAN BENDERA Istiadat ini diadakan selepas istiadat laung agung. Membaca doa 15. AKELA berteriak “BENDERA” 3. 5. 12. Petugas menjatuhkan tangan…. 2. 8. 7. Semua yang hadir memberi hormat. petugas berundur selangkah ke belakang dan memberi hormat. 5. Pemimpin berdiri menghadap bendera. Tradisi dalam Istiadat Pengakap Kanak-Kanak. Semua PKK berdiri dalam bulatan. Menyanyi Lagu Kebangsaan 13. AKELA berdiri di tengah-tengah bulatan dalam keadaan sedia. Untuk menghormati tetamu. Bendera dilipat dan diikat di puncak tiang. AKELA memberi nasihat/kata-kata perangsang dan lain-lain ISTIADAT MENAIKKAN BENDERA 1. Pemimpin berteriak “BENDERA” 6. AKELA memberi arahan “Senang diri” 16. Dicatat oleh SKDUA di 8:53 PG Tiada ulasan: Label: Istiadat LAUNG AGUNG Laung Agung merupakan: 1. 2. 8. 4. 6. Petugas balik ke tempat asal. 4. Menyanyi lagu Pengakap 9.

” (semua PKK mengelilingi AKELA sambil menyahut “P…E…. iaitu menandakan persaudaraan dan penghormatan. Dicatat oleh SKDUA di 8:48 PG Tiada ulasan: Label: Hormat Pengakap UNDANG-UNDANG PENGAKAP Pertama Pengakap adalah seorang yang sentiasa dipercayai maruah dan kehormatan dirinya. c) Kepala dilangutkan dan terus berkata>> ‘A K E L A. Dalam istiadat-istiadat menerima anugerah. 5. PKK menjatuhkan tangan setelah AKELA selesai memberi hormat. b) Kedua belah tangan mencecah ke tanah.PEK…. Bila diadakan? 1. sijil dan sebagainya. Selepas dan apabila menaikkan bendera Malaysia. Bila bulatan telah sempurna PKK menjatuhkan tangan.” 3.K….perpaduan serta membina displin. bendera negeri dan bendera pengakap. AKELA membalas hormat PKK. Apabila menemui pemimpin. 4.” (semua PKK berdiri dalam keadaan sedia) 2. Apabila menemui pengakap lain.PEK. Apabila Lagu kebangsaan dan lagu negeri dinyanyikan. 3. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK…. penolong pemimpin pengakap dan ketua patrol. AKELA (Pemimpin) berteriak “PEK. 6. Setiap kali semasa menamatkan perjumpaan. Petugas mencabar dengan hormat kepada AKELA dengan kata-kata:. 4.5. sama ada dalam atau luar negeri. Semua PKK hormat AKELA dengan menjawab ‘KAMI BUAT HABIS BAIK’ 8. AKELA merapatkan tangan ke paha>> a) PKK mencangkung. d) Selepas sebutan “BAIK” PKK bangun dalam keadaan sedia. Dicatat oleh SKDUA di 8:51 PG Tiada ulasan: Label: Laung agung HORMAT PENGAKAP 1.‘KAMU BUAT HABIS BAIK’ 7. AKELA memerintah PKK membentuk satu bulatan besar dengan memegang tangan. . Melahirkan semangat setiakawan. KITA BUAT HABIS BAIK. Setiap kali diadakan perjumpaan 2. AKELA mendepakan tangan >>> PKK mengangkat tumit. 9. 5. 2. ISTIADAT LAUNG AGUNG 1..

kepada Rajanya. Kelapan Pengakap itu seorang yang sentiasa sabar dan manis mukanya dalam kesusahan. kepala patrolnya atau pemimpin-pemimpin pengakapnya dengana tiada apa-apa soalan. Negaranya. Kelima Pengakap itu baik dan sempurna budi pekertinya dan sentiasa berbudi. orang-orang diatas dan orang-orang yang dibawahnya. ibu-bapanya. Ketiga Pengakap wajib menjadikan dirinya berguna dan menolong orang pada setiap masa.Kedua Pengakap adalah seorang yang taat kepada Yang Dipertuan Agong. pangkat dan agamanya sekalipun. Ketujuh Pengakap itu seorang yang sentiasa menurut perintah dan suruhan ibu-bapanya. Keenam Pengakap itu baik dan kasih kepada segala binatang. pemimpin-pemimpin pengakapnya. perkataannya dan . Kesembilan Pengakap itu jimat dan cermat Kesepuluh Pengakap itu bersih dan suci fikirannya. Keempat Pengakap itu sahabat kepada sekalian dan saudara kepada lain-lain pengakap walau apa negeri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->