ANATOMI DAN FISIOLOGI PJM 3106

SISTEM OTOT
NOR SHUHADA BINTI CHE OSMAN SITI NURBAITI BINTI HAMZAH

.PENGENALAN Otot Terkawal (Otot Berjalur) Otot Luarkawal (Otot Tanpa Jalur) • Tindakan otot ini bergantung kepada kawalan sistem saraf pusat dan gerakannya boleh dikawal dengan kemahuan diri kita. tetapi kuncupannya boleh dicepatkan atau dilambatkan dengan kuasa sistem saraf otonomi. • Tindakan otot ini bergantung kepada kawalan sistem saraf otonomi dan gerakannya tidak dapat dikawal dengan kemahuan diri kita. Otot Jantung • Otot ini adalah sejenis otot bebas istimewa yang boleh bertindak tanpa ransangan saraf.

.

.

Membantu dalam gerakan sendi bahu .frontalis Otot mengerut dahi FUNGSI Obikularis – okuli Obikularis .oris Temporalis dan Meseter Plastima Sterno . bahu dan bahagian atas dibelakang dada.mastoid Trapezius – Mengelilingi kelopak mata dan bertindak sebagai otot penutup mata Mengelilingi bibir menutup mulut Membantu tindakan otot buksinator pada masa mengunyah Menarik rahang bawah untuk membuka mulut dan membantu pada masa mengunyah Menarik kepala kesisi dan mengangguk kepala Otot segitiga yang besar dibelakang leher.BAHAGIAN KEPALA DAN LEHER NAMA Oksiput .

pergelangan tangan dan jari .BAHAGIAN LENGAN NAMA Deltoid Bisep dan Brakialis Trisep Otot lengan bawah FUNGSI Diatas bahu mengangkat lengan kearah dari sisi badan Dibahagian lengan atas. membengkok sendi siku Dibelakang lengan atas menjulur sendi siku Beberapa kumpulan otot terletak dibahagian depan dan bahagian belakang lengan bawah dan dibahagian tapak tangan dan jari. Semua otot ini menjalankan gerak geri di sendi siku.

Otot ini terjalar dari pinggir bawah pada satu tulang rusuk ke pinggir atas tulang rusuk yang dibawahnya. menarik bahu kehadapan Dari belakang dada kebahagian atas tulang pangkal lengan. memutar atau memusing lengan atas ke dalam. membengkok lengan atas kehadapan dada Pektoralis Minor Seratus Antika Latisimus Dorsi Dibawah otot pektoralis major menarik bahu ke bawah Disebelah rusuk kearah tulang belikat. Otot ini penting dalam gerakan bernafas Interkosta .BAHAGIAN BADAN NAMA FUNGSI Pektoralis Major Otot besar dihadapan dada. Fungsi otot ini menurun lengan kesisi badan selepas lengan telah diangkat.

BAHAGIAN DEPAN ABDOMEN ▫ Rektus abdominis (otot lurus) ▫ Eksterna oblikus (otot serong luar) ▫ Interna oblikus (otot serong dalam) ▫ Transversa abdominis melintang) (otot .

BAHAGIAN BELAKANG ABDOMEN ▫ Ilio-soas ▫ Kuadratus lumborum .

ia juga memutar peha ke sisi luar Gluteus Medius Gluteus Minimus Mengangkat peha ke hala luar Mengangkat peha ke hala luar serta memutar peha ke sisi dalam .BAHAGIAN PUNGGUNG NAMA Gluteus Maksima FUNGSI Melunjurkan sendi peha setelah sendi ini dibengkokkan.

BAHAGIAN PAHA NAMA Kuadrisep Ekstensor FUNGSI Dihadapan paha. membengkok sendi lutut serta melunjurkan sendi paha Hamstring Aduktor Disisi dalam peha. otot ini mengangkat peha ke hala dalam . melunjurkan sendi lutut setelah lutut dibengkokkan Dibelakang peha.

. Ada beberapa otot kecil di bahagian ini dan semuanya mengambil bahagian dalam gerak geri kaki.BAHAGIAN BATANG KAKI BAHAGIAN Dihadapan Batang Kaki NAMA Otot Tibialis Antika Otot Ekstensor Digitorium FUNGSI Yang membengkokan sendi pergelangan kaki ke atas Yang membengkokkan jari-jari kaki ke atas Membengkokkan sendi lutut dan membengkokkan tapak kaki ke bawah Membengkokkan tapak kaki ke bawah (planta fleksi) Dibelakang Batang Kaki Otot Gastronemius dan Otot Soleus Otot Tibialis Postika Disisi Luar Betis Otot Kaki Otot Peroneus Terdiri daripada tiga otot yang menarik tapak kaki kehala sisi luar.