BAHAN API.....merupakan satu gas mudah terbakar mulanya dalam bentuk pepejal. Didalamnya mengandungi gas gas mudah terbakar yg diikat dengan ikatan kuat dan tidak dapat terbebas.

dari bahasa Greek petra – batu dan oleum – minyak) merupakan sejenis cecair gelap dan pekat yang juga dipanggil emas hitam. juga dikenali sebagai Georgius Agricola. .Petroleum (minyak batu. Istilah "petroleum" pertama kali digunakan di dalam karya bertajuk De Natura Fossilium. diterbitkan pada tahun 1546 oleh seorang pakar mineralogi berbangsa Jerman bernama Georg Bauer.

Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon. Selain sebagai bahan bakar dan pelincir. dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi. plastik. Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. pewangi. terutamanya siri alkana. bahan letupan dan lain-lain . sabun dan detergen. petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut. baja serta racun perosak.

dalam satu kepelbagaian yang kebanyakan tindakbalas endotermik pada suhu dan/atau tekanan tinggi . cenderung untuk membentuk arangbatu). dalam sebaliknya. Minyak yang digunakan sekarang adalah terbentuk dari baki zooplankton dan alga prasejarah. yang tenggelam di dasar laut atau tasik dalam kuantiti banyak di bawah keadaan anoksik(tinggalan prasejarah tumbuhan daratan. Pembentukan petroleum wujud daripada pirolisis hidrokarbon.Pandangan ahli geologi terhadap minyak mentah dan gas asli sebagai satu produk pemampatan dan pemanasan suatu bahan organik (contohnya kerogen) terhadap masa geologi. .

. dan telah terbenam di bawah lapisan-lapisan sedimen yang terhasil dalam aras haba dan tekanan yang tinggi (dikenali sebagai diagenesis). pada mulanya menjadi bahan melekit dipanggil kerogen yang boleh didapati dalam pelbagai syel minyak di sekeliling dunia. Ini menyebabkan bahan organik berubah secara kimia.Setelah waktu geologi bahan organik telah bercampur dengan lumpur. dan kemudian dengan lebih haba menjadi hydrokarbon cecair dan gas dalam satu proses dikenali sebagai katagenesis.

NEGARA PENGELUAR UTAMA MINYAK DUNIA IALAH: NEGARA – NEGARA PENGEKSPORT MINYAK UTAMA DUNIA IALAH .

berjuta-juta tahun dahulu. . seterusnya bertukar kepada arang batu. detergen dan bahan letupan. Arang batu digunakan sebagai bahan api dan sumber pelbagai jenis bahan kimia seperti minyak wangi. plastik. Arang batu terbentuk daripada sisa tumbuhan (di kawasan berpaya) yang mati. Sisa tumbuhan itu terdedah kepada suhu dan tekanan yang tinggi . kemudian tertimbus.BAHAN API FOSIL ARANG BATU Arang batu juga merupakan sumber asli hidrokarbon. Metana dapat diperoleh dengan memanaskan arang batu kepada suhu 1300 darjah Celsius. cat.

sebatian hidrokarbon terutamamnya gas Metana. Gas asli ialah gas yang terbentuk dalam lapisan magma di dalam bumi. . biasanya bersama-sama petroleum. Gas ini terperangkap di dalam lapisan-lapisan bumi. Komposisinya juga hampir sama.

SIFAT-SIFAT BAHAN API & KEGUNAANYA PETROLEUM ARANG BATU .

akibatnya pencemaran habuk dan seterusnya mengakibat masalah pernafasan kepada komuniti tempatan. dengan seriusnya. mengalakkan penghakisan tanah dan banjir. Pokok-pokok. merosakkan struktur rumah. hutan rimba dan merosakkan harta benda orang tempatan . bangunan dan jalan raya disebabkan oleh keruntuhan bawah tanah.KESAN-KESAN PENGGUNAAN BAHAN API TANAH. mengakibatkan tanah runtuh dan tanah tenggelam ke muka bumi. tumbuh-tumbuhan dan tanah yang subur akan dimusnahkan demi pembinaan kilang pembakaran arang batu. Perlombongan bawah tanah akan meninggalkan ruang kosong bawah tanah. Perlombongan arang batu dari gunung-ganang. Keruntuhan tanah. Proses ini akan. memusnahkan hutan rimba dan habitat hidupan liar. Cara perlombongan ini akan memusnahkan habitat. Kerosakan tanah.

dan juga semasa penyediaan pembakaran dan pengangkutan arang batu. Perlombongan arang batu dan penyediaan arang akan menghasilkan debu-debu dan bahan pencemar yang mana apabila bergabung dengan bahan kimia yang lain di udara akan mengakibatkan masalah pernafasan yang serius dan kematian akibat paru-paru yang hitam. .  Gas metana. Kedua-dua bahan pencemar ini boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah pernafasan yang serius dan serangan asma.  Pencemaran debu-debu arang batu. Lebih kurang 75% daripada pengangkutan arang batu di Negara Amerika Syarikat adalah melalui kereta api yang mana ia mengakibatkan debu-debu halus dan jerebu. Perlombongan arang batu membebaskan 26% gas metana setiap tahun di Amerika Syarikat. Gas metana merupakan gas pemanas global 20 kali ganda lebih serius daripada karbon dioksida dan dihasilkan oleh batu-batu di persekitaran arang batu apabila arang batu dilombong. UDARA.  Pengangkutan.

ia akan bergabung dengan air bawah tanah dan sungai. mengganggu system pengaliran air minuman dan membanjiri komuniti yang berdekatan di Amerika Syarikat. merosakkan tanah yang subur. Kaedah yang memusnahkan ini telah merosakkan atau memusnahkan lebih kurang 1. . Demi mengurangkan perbelanjaan pembuagan bahan pembuang seperti batu-batu yang tidak berguna. syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab akan membuang bahan pembuang ini ke teluk atau sungai-sungai yang berdekatan. Apabila air yang berasid ini mengalir keluar. AIR.  Pengaliran air lombong yang berasid adalah disebabkan lombong-lombong yang terbuang dimana air menjadi berasid apabila bercampur dengan besi dan mineral-mineral lain.200 batu sungai-sungai. manusia dan hidupan liar. Ini akan menyebabkan pengaliran bahan pencemar dalam bentuk lumpur yang di kenali sebagai “Slurry”…  Perlombongan arang batu dari gunug-ganang bermaksud perlombongan arang batu dengan meletupkan gunung-ganang untuk mendapatkan arang batu di kawasan yang lebih rata. mengakibatkan pencemaran. Ini akan mengakibatkan kerosakkan yang tetap terhadap ekosistem dan tanah lapang.  Penyediaan arang batu atau pembersihannya perlu menggunakan air dan bahan kimia yang banyak untuk mendapat arang batu yang berkualiti.

000 pelombongpelombong di Amerika Syarikat maut akibat daripada paru-paru hitam. Walaupun symptom-simpton ini dapat dikawal.  Paru-paru Hitam. pernafasan yang kurang dan seterusnya paru-paru menjadi keras dan tidak dapat berfungsi dengan baik. tetapi ia tidak boleh diubati. lebih kurang 12. Dari tahun 1992 hingga 2002. iaitu 10 tahun. . Simptom-simptom termasuk batukbatuk. Paru-paru hitam merupakan satu golongan penyakit pernafasan kepada pelombongpelombong yang boleh mengakibatkan kematian dan penyakit paru-paru. MANUSIA.

. kerugian setahun dianggarkan sebanyak $67 juta daripada sukan memancing disebabkan oleh sungaisungai yang tercemar dan berasid. Sebagai contoh di Pennsylvania. Perlombongan arang batu juga akan megurangkan hasil pendapatan komuniti tempatan termasuk kerugian dalam industry pelancongan dan rekreasi. menyebabkan rumah atau hartanah menjadi sukar dijual dan pindah. Perlombongan arang batu juga akan merosakkan rumah-rumah dan harga hartanah juga akan merosot. Komuniti. Amerika Syarikat.

API Statu Area % s s 0-50 51-100 101200 201300 Good 42 Mode 8 rate Unhe 0 althy Very Unhe 0 althy Haza 0 rdous 84% 16% 0% 0% >301 0% .

Selamatkan Bumi .

CONTOH ARANG BATU .

 Arab Saudi (OPEC)  Amerika Syarikat  Rusia  Iran (OPEC)  Mexico  China  Norway  Kanada  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  United Kingdom  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC) BACK .

 Arab Saudi (OPEC)  Rusia  Norway  Iran (OPEC)  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC)  Mexico  Algeria(OPEC)  Libya (OPEC)  .

Petroleum yang berwarna hitam adalah bersifat asphalt manakala petroleum yang berwarna hijau adalah bersifat parafin. Apakah warna petroleum?  Petroleum mempunyai banyak warna yang berbeza     seperti warna hitam dan coklat kekuning-kuningan. . Tetapi petroleum yang mengandungi kandungan sulfur yang tinggi dipanggil "masam" manakala petroleum yang mengandungi sedikit atau tiada sulfur dipanggil "manis" Apakah rasa petroleum? Berminyak. Apakah bau petroleum? Ia sangat sukar untuk menghidu bau petroleum yang berlainan. Kebanyakan petroleum mengandungi kandungan minyak parafin yang tinggi.

.

 Petrol-Digunakan sebagai bahan api untuk kereta dan kenderaan ringan. Pecahan-pecahan Petroleum Dan Kegunaannya. dadah. dan kain sintetik dalam industri petrokimia dan sebagai pelarut  Kerosin-Digunakan sebagai bahan api untuk pesawat terbang serta untuk pemanasan dan pencahayaan (lampu kerosin ) .  Nafta-Sumber bagi pembuatan plastik.  Gas-gas petroleum(takat didih paling rendah ) Dicairkan di bawah tekanan dan digunakan sebagai gas untuk memasak.

mesin kilang dan stesen jana kuasa Bitumen(takat didih paling tinggi) Digunakan untuk membuat jalan raya dan bahan kalis air. .bahan penggilap dan bahan pencuci Minyak Bahan Api-Digunakan sebagai bahan api dalam kapal . lori dan kereta api. Diesel-Digunakan sebagai bahan api untuk      kenderaan berat seperti bas . Minyak pelincir-Digunakan sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran Parafin-Digunakan untuk membuat lilin.

 makin likat pecahan itu makin gelap warnanya  makin sukar pecahan itu terbakar makin berjelaga nyalanya.  makin kurang likat pecahan itu makin cerah warnanya  makin mudah pecahan itu terbakar makin bersih nyalanya ( kurang berjelaga )  Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu . . Sifat Pecahan-Pecahan Petroleum Yang Diperolehi  Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu .

.CIRI-CIRI ARANG BATU  pepejal hitam  batuan yang keras  mudah terbakar KEGUNAAN  sumber utama bagi penjanaan tenaga elektrik di seluruh dunia.

Bahan bakar kenderaan (NGV) Gas memasak di dapur Alat pemanasan di rumah Penghasilan baja Industri petrokimia . CIRI-CIRI GAS ASLI  Paling kurang menghasilkan pencemaran berbanding Petroleum dan arang batu.  Mudah terbakar Kegunaan utama gas asli ialah :  Penghasilan tenaga elektrik di stesen janakuasa      elektrik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful