BAHAN API.....merupakan satu gas mudah terbakar mulanya dalam bentuk pepejal. Didalamnya mengandungi gas gas mudah terbakar yg diikat dengan ikatan kuat dan tidak dapat terbebas.

juga dikenali sebagai Georgius Agricola. dari bahasa Greek petra – batu dan oleum – minyak) merupakan sejenis cecair gelap dan pekat yang juga dipanggil emas hitam. . diterbitkan pada tahun 1546 oleh seorang pakar mineralogi berbangsa Jerman bernama Georg Bauer.Petroleum (minyak batu. Istilah "petroleum" pertama kali digunakan di dalam karya bertajuk De Natura Fossilium.

petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut. plastik.Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon. Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. pewangi. dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi. sabun dan detergen. Selain sebagai bahan bakar dan pelincir. bahan letupan dan lain-lain . baja serta racun perosak. terutamanya siri alkana.

yang tenggelam di dasar laut atau tasik dalam kuantiti banyak di bawah keadaan anoksik(tinggalan prasejarah tumbuhan daratan. dalam sebaliknya.Pandangan ahli geologi terhadap minyak mentah dan gas asli sebagai satu produk pemampatan dan pemanasan suatu bahan organik (contohnya kerogen) terhadap masa geologi. dalam satu kepelbagaian yang kebanyakan tindakbalas endotermik pada suhu dan/atau tekanan tinggi . Pembentukan petroleum wujud daripada pirolisis hidrokarbon. . Minyak yang digunakan sekarang adalah terbentuk dari baki zooplankton dan alga prasejarah. cenderung untuk membentuk arangbatu).

Ini menyebabkan bahan organik berubah secara kimia. dan telah terbenam di bawah lapisan-lapisan sedimen yang terhasil dalam aras haba dan tekanan yang tinggi (dikenali sebagai diagenesis). dan kemudian dengan lebih haba menjadi hydrokarbon cecair dan gas dalam satu proses dikenali sebagai katagenesis. . pada mulanya menjadi bahan melekit dipanggil kerogen yang boleh didapati dalam pelbagai syel minyak di sekeliling dunia.Setelah waktu geologi bahan organik telah bercampur dengan lumpur.

NEGARA PENGELUAR UTAMA MINYAK DUNIA IALAH: NEGARA – NEGARA PENGEKSPORT MINYAK UTAMA DUNIA IALAH .

cat. Sisa tumbuhan itu terdedah kepada suhu dan tekanan yang tinggi . kemudian tertimbus. seterusnya bertukar kepada arang batu. berjuta-juta tahun dahulu.BAHAN API FOSIL ARANG BATU Arang batu juga merupakan sumber asli hidrokarbon. . Metana dapat diperoleh dengan memanaskan arang batu kepada suhu 1300 darjah Celsius. Arang batu digunakan sebagai bahan api dan sumber pelbagai jenis bahan kimia seperti minyak wangi. detergen dan bahan letupan. Arang batu terbentuk daripada sisa tumbuhan (di kawasan berpaya) yang mati. plastik.

. Gas asli ialah gas yang terbentuk dalam lapisan magma di dalam bumi. biasanya bersama-sama petroleum. Komposisinya juga hampir sama. sebatian hidrokarbon terutamamnya gas Metana. Gas ini terperangkap di dalam lapisan-lapisan bumi.

SIFAT-SIFAT BAHAN API & KEGUNAANYA PETROLEUM ARANG BATU .

merosakkan struktur rumah. mengalakkan penghakisan tanah dan banjir. Pokok-pokok. hutan rimba dan merosakkan harta benda orang tempatan . Proses ini akan. bangunan dan jalan raya disebabkan oleh keruntuhan bawah tanah. Cara perlombongan ini akan memusnahkan habitat. Kerosakan tanah. akibatnya pencemaran habuk dan seterusnya mengakibat masalah pernafasan kepada komuniti tempatan. dengan seriusnya. tumbuh-tumbuhan dan tanah yang subur akan dimusnahkan demi pembinaan kilang pembakaran arang batu. Keruntuhan tanah. memusnahkan hutan rimba dan habitat hidupan liar. Perlombongan arang batu dari gunung-ganang. mengakibatkan tanah runtuh dan tanah tenggelam ke muka bumi. Perlombongan bawah tanah akan meninggalkan ruang kosong bawah tanah.KESAN-KESAN PENGGUNAAN BAHAN API TANAH.

. Perlombongan arang batu dan penyediaan arang akan menghasilkan debu-debu dan bahan pencemar yang mana apabila bergabung dengan bahan kimia yang lain di udara akan mengakibatkan masalah pernafasan yang serius dan kematian akibat paru-paru yang hitam.  Gas metana.  Pencemaran debu-debu arang batu. UDARA. Perlombongan arang batu membebaskan 26% gas metana setiap tahun di Amerika Syarikat. Kedua-dua bahan pencemar ini boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah pernafasan yang serius dan serangan asma. Lebih kurang 75% daripada pengangkutan arang batu di Negara Amerika Syarikat adalah melalui kereta api yang mana ia mengakibatkan debu-debu halus dan jerebu. dan juga semasa penyediaan pembakaran dan pengangkutan arang batu.  Pengangkutan. Gas metana merupakan gas pemanas global 20 kali ganda lebih serius daripada karbon dioksida dan dihasilkan oleh batu-batu di persekitaran arang batu apabila arang batu dilombong.

 AIR. Ini akan menyebabkan pengaliran bahan pencemar dalam bentuk lumpur yang di kenali sebagai “Slurry”…  Perlombongan arang batu dari gunug-ganang bermaksud perlombongan arang batu dengan meletupkan gunung-ganang untuk mendapatkan arang batu di kawasan yang lebih rata.  Penyediaan arang batu atau pembersihannya perlu menggunakan air dan bahan kimia yang banyak untuk mendapat arang batu yang berkualiti. mengakibatkan pencemaran. Demi mengurangkan perbelanjaan pembuagan bahan pembuang seperti batu-batu yang tidak berguna. Apabila air yang berasid ini mengalir keluar.  Pengaliran air lombong yang berasid adalah disebabkan lombong-lombong yang terbuang dimana air menjadi berasid apabila bercampur dengan besi dan mineral-mineral lain.200 batu sungai-sungai. mengganggu system pengaliran air minuman dan membanjiri komuniti yang berdekatan di Amerika Syarikat. Ini akan mengakibatkan kerosakkan yang tetap terhadap ekosistem dan tanah lapang. Kaedah yang memusnahkan ini telah merosakkan atau memusnahkan lebih kurang 1. syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab akan membuang bahan pembuang ini ke teluk atau sungai-sungai yang berdekatan. manusia dan hidupan liar. ia akan bergabung dengan air bawah tanah dan sungai. merosakkan tanah yang subur. .

. lebih kurang 12.  Paru-paru Hitam.000 pelombongpelombong di Amerika Syarikat maut akibat daripada paru-paru hitam. pernafasan yang kurang dan seterusnya paru-paru menjadi keras dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Dari tahun 1992 hingga 2002. iaitu 10 tahun. tetapi ia tidak boleh diubati. MANUSIA. Walaupun symptom-simpton ini dapat dikawal. Paru-paru hitam merupakan satu golongan penyakit pernafasan kepada pelombongpelombong yang boleh mengakibatkan kematian dan penyakit paru-paru. Simptom-simptom termasuk batukbatuk.

menyebabkan rumah atau hartanah menjadi sukar dijual dan pindah. Komuniti. . Sebagai contoh di Pennsylvania. kerugian setahun dianggarkan sebanyak $67 juta daripada sukan memancing disebabkan oleh sungaisungai yang tercemar dan berasid. Perlombongan arang batu juga akan merosakkan rumah-rumah dan harga hartanah juga akan merosot. Amerika Syarikat. Perlombongan arang batu juga akan megurangkan hasil pendapatan komuniti tempatan termasuk kerugian dalam industry pelancongan dan rekreasi.

API Statu Area % s s 0-50 51-100 101200 201300 Good 42 Mode 8 rate Unhe 0 althy Very Unhe 0 althy Haza 0 rdous 84% 16% 0% 0% >301 0% .

Selamatkan Bumi .

CONTOH ARANG BATU .

 Arab Saudi (OPEC)  Amerika Syarikat  Rusia  Iran (OPEC)  Mexico  China  Norway  Kanada  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  United Kingdom  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC) BACK .

 Arab Saudi (OPEC)  Rusia  Norway  Iran (OPEC)  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC)  Mexico  Algeria(OPEC)  Libya (OPEC)  .

Petroleum yang berwarna hitam adalah bersifat asphalt manakala petroleum yang berwarna hijau adalah bersifat parafin. . Apakah warna petroleum?  Petroleum mempunyai banyak warna yang berbeza     seperti warna hitam dan coklat kekuning-kuningan. Apakah bau petroleum? Ia sangat sukar untuk menghidu bau petroleum yang berlainan. Kebanyakan petroleum mengandungi kandungan minyak parafin yang tinggi. Tetapi petroleum yang mengandungi kandungan sulfur yang tinggi dipanggil "masam" manakala petroleum yang mengandungi sedikit atau tiada sulfur dipanggil "manis" Apakah rasa petroleum? Berminyak.

.

 Gas-gas petroleum(takat didih paling rendah ) Dicairkan di bawah tekanan dan digunakan sebagai gas untuk memasak. dan kain sintetik dalam industri petrokimia dan sebagai pelarut  Kerosin-Digunakan sebagai bahan api untuk pesawat terbang serta untuk pemanasan dan pencahayaan (lampu kerosin ) . dadah. Pecahan-pecahan Petroleum Dan Kegunaannya.  Nafta-Sumber bagi pembuatan plastik.  Petrol-Digunakan sebagai bahan api untuk kereta dan kenderaan ringan.

lori dan kereta api. Diesel-Digunakan sebagai bahan api untuk      kenderaan berat seperti bas . . mesin kilang dan stesen jana kuasa Bitumen(takat didih paling tinggi) Digunakan untuk membuat jalan raya dan bahan kalis air.bahan penggilap dan bahan pencuci Minyak Bahan Api-Digunakan sebagai bahan api dalam kapal . Minyak pelincir-Digunakan sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran Parafin-Digunakan untuk membuat lilin.

 Sifat Pecahan-Pecahan Petroleum Yang Diperolehi  Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu . .  makin kurang likat pecahan itu makin cerah warnanya  makin mudah pecahan itu terbakar makin bersih nyalanya ( kurang berjelaga )  Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu .  makin likat pecahan itu makin gelap warnanya  makin sukar pecahan itu terbakar makin berjelaga nyalanya.

.CIRI-CIRI ARANG BATU  pepejal hitam  batuan yang keras  mudah terbakar KEGUNAAN  sumber utama bagi penjanaan tenaga elektrik di seluruh dunia.

 Mudah terbakar Kegunaan utama gas asli ialah :  Penghasilan tenaga elektrik di stesen janakuasa      elektrik. Bahan bakar kenderaan (NGV) Gas memasak di dapur Alat pemanasan di rumah Penghasilan baja Industri petrokimia . CIRI-CIRI GAS ASLI  Paling kurang menghasilkan pencemaran berbanding Petroleum dan arang batu.