P. 1
TOPIK 2 Bahan API

TOPIK 2 Bahan API

|Views: 4|Likes:
Published by Mohd Nazri

More info:

Published by: Mohd Nazri on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/18/2014

pdf

text

original

BAHAN API.....merupakan satu gas mudah terbakar mulanya dalam bentuk pepejal. Didalamnya mengandungi gas gas mudah terbakar yg diikat dengan ikatan kuat dan tidak dapat terbebas.

dari bahasa Greek petra – batu dan oleum – minyak) merupakan sejenis cecair gelap dan pekat yang juga dipanggil emas hitam. diterbitkan pada tahun 1546 oleh seorang pakar mineralogi berbangsa Jerman bernama Georg Bauer. .Petroleum (minyak batu. Istilah "petroleum" pertama kali digunakan di dalam karya bertajuk De Natura Fossilium. juga dikenali sebagai Georgius Agricola.

Selain sebagai bahan bakar dan pelincir. baja serta racun perosak. bahan letupan dan lain-lain . Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. sabun dan detergen. petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut. plastik. dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi. terutamanya siri alkana. pewangi.Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon.

Pembentukan petroleum wujud daripada pirolisis hidrokarbon. cenderung untuk membentuk arangbatu).Pandangan ahli geologi terhadap minyak mentah dan gas asli sebagai satu produk pemampatan dan pemanasan suatu bahan organik (contohnya kerogen) terhadap masa geologi. Minyak yang digunakan sekarang adalah terbentuk dari baki zooplankton dan alga prasejarah. yang tenggelam di dasar laut atau tasik dalam kuantiti banyak di bawah keadaan anoksik(tinggalan prasejarah tumbuhan daratan. dalam sebaliknya. dalam satu kepelbagaian yang kebanyakan tindakbalas endotermik pada suhu dan/atau tekanan tinggi . .

Ini menyebabkan bahan organik berubah secara kimia. pada mulanya menjadi bahan melekit dipanggil kerogen yang boleh didapati dalam pelbagai syel minyak di sekeliling dunia. . dan telah terbenam di bawah lapisan-lapisan sedimen yang terhasil dalam aras haba dan tekanan yang tinggi (dikenali sebagai diagenesis). dan kemudian dengan lebih haba menjadi hydrokarbon cecair dan gas dalam satu proses dikenali sebagai katagenesis.Setelah waktu geologi bahan organik telah bercampur dengan lumpur.

NEGARA PENGELUAR UTAMA MINYAK DUNIA IALAH: NEGARA – NEGARA PENGEKSPORT MINYAK UTAMA DUNIA IALAH .

seterusnya bertukar kepada arang batu. . kemudian tertimbus.BAHAN API FOSIL ARANG BATU Arang batu juga merupakan sumber asli hidrokarbon. Arang batu terbentuk daripada sisa tumbuhan (di kawasan berpaya) yang mati. cat. detergen dan bahan letupan. Arang batu digunakan sebagai bahan api dan sumber pelbagai jenis bahan kimia seperti minyak wangi. Metana dapat diperoleh dengan memanaskan arang batu kepada suhu 1300 darjah Celsius. Sisa tumbuhan itu terdedah kepada suhu dan tekanan yang tinggi . plastik. berjuta-juta tahun dahulu.

Gas ini terperangkap di dalam lapisan-lapisan bumi. sebatian hidrokarbon terutamamnya gas Metana. biasanya bersama-sama petroleum. Komposisinya juga hampir sama. Gas asli ialah gas yang terbentuk dalam lapisan magma di dalam bumi. .

SIFAT-SIFAT BAHAN API & KEGUNAANYA PETROLEUM ARANG BATU .

hutan rimba dan merosakkan harta benda orang tempatan . Kerosakan tanah. dengan seriusnya. memusnahkan hutan rimba dan habitat hidupan liar. Keruntuhan tanah. Perlombongan bawah tanah akan meninggalkan ruang kosong bawah tanah. Perlombongan arang batu dari gunung-ganang. Cara perlombongan ini akan memusnahkan habitat. akibatnya pencemaran habuk dan seterusnya mengakibat masalah pernafasan kepada komuniti tempatan. Pokok-pokok. bangunan dan jalan raya disebabkan oleh keruntuhan bawah tanah. Proses ini akan.KESAN-KESAN PENGGUNAAN BAHAN API TANAH. mengakibatkan tanah runtuh dan tanah tenggelam ke muka bumi. tumbuh-tumbuhan dan tanah yang subur akan dimusnahkan demi pembinaan kilang pembakaran arang batu. merosakkan struktur rumah. mengalakkan penghakisan tanah dan banjir.

 Pengangkutan. Kedua-dua bahan pencemar ini boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah pernafasan yang serius dan serangan asma. Gas metana merupakan gas pemanas global 20 kali ganda lebih serius daripada karbon dioksida dan dihasilkan oleh batu-batu di persekitaran arang batu apabila arang batu dilombong. UDARA. Lebih kurang 75% daripada pengangkutan arang batu di Negara Amerika Syarikat adalah melalui kereta api yang mana ia mengakibatkan debu-debu halus dan jerebu. Perlombongan arang batu dan penyediaan arang akan menghasilkan debu-debu dan bahan pencemar yang mana apabila bergabung dengan bahan kimia yang lain di udara akan mengakibatkan masalah pernafasan yang serius dan kematian akibat paru-paru yang hitam. Perlombongan arang batu membebaskan 26% gas metana setiap tahun di Amerika Syarikat. .  Gas metana.  Pencemaran debu-debu arang batu. dan juga semasa penyediaan pembakaran dan pengangkutan arang batu.

manusia dan hidupan liar. mengganggu system pengaliran air minuman dan membanjiri komuniti yang berdekatan di Amerika Syarikat. merosakkan tanah yang subur. Demi mengurangkan perbelanjaan pembuagan bahan pembuang seperti batu-batu yang tidak berguna. Ini akan mengakibatkan kerosakkan yang tetap terhadap ekosistem dan tanah lapang. Ini akan menyebabkan pengaliran bahan pencemar dalam bentuk lumpur yang di kenali sebagai “Slurry”…  Perlombongan arang batu dari gunug-ganang bermaksud perlombongan arang batu dengan meletupkan gunung-ganang untuk mendapatkan arang batu di kawasan yang lebih rata. Kaedah yang memusnahkan ini telah merosakkan atau memusnahkan lebih kurang 1. Apabila air yang berasid ini mengalir keluar. mengakibatkan pencemaran. AIR.  Penyediaan arang batu atau pembersihannya perlu menggunakan air dan bahan kimia yang banyak untuk mendapat arang batu yang berkualiti.200 batu sungai-sungai. syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab akan membuang bahan pembuang ini ke teluk atau sungai-sungai yang berdekatan. ia akan bergabung dengan air bawah tanah dan sungai.  Pengaliran air lombong yang berasid adalah disebabkan lombong-lombong yang terbuang dimana air menjadi berasid apabila bercampur dengan besi dan mineral-mineral lain. .

pernafasan yang kurang dan seterusnya paru-paru menjadi keras dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Paru-paru hitam merupakan satu golongan penyakit pernafasan kepada pelombongpelombong yang boleh mengakibatkan kematian dan penyakit paru-paru. Simptom-simptom termasuk batukbatuk. . Dari tahun 1992 hingga 2002. tetapi ia tidak boleh diubati. Walaupun symptom-simpton ini dapat dikawal. iaitu 10 tahun. MANUSIA.000 pelombongpelombong di Amerika Syarikat maut akibat daripada paru-paru hitam.  Paru-paru Hitam. lebih kurang 12.

menyebabkan rumah atau hartanah menjadi sukar dijual dan pindah. . kerugian setahun dianggarkan sebanyak $67 juta daripada sukan memancing disebabkan oleh sungaisungai yang tercemar dan berasid. Perlombongan arang batu juga akan megurangkan hasil pendapatan komuniti tempatan termasuk kerugian dalam industry pelancongan dan rekreasi. Komuniti. Amerika Syarikat. Sebagai contoh di Pennsylvania. Perlombongan arang batu juga akan merosakkan rumah-rumah dan harga hartanah juga akan merosot.

API Statu Area % s s 0-50 51-100 101200 201300 Good 42 Mode 8 rate Unhe 0 althy Very Unhe 0 althy Haza 0 rdous 84% 16% 0% 0% >301 0% .

Selamatkan Bumi .

CONTOH ARANG BATU .

 Arab Saudi (OPEC)  Amerika Syarikat  Rusia  Iran (OPEC)  Mexico  China  Norway  Kanada  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  United Kingdom  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC) BACK .

 Arab Saudi (OPEC)  Rusia  Norway  Iran (OPEC)  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC)  Mexico  Algeria(OPEC)  Libya (OPEC)  .

Tetapi petroleum yang mengandungi kandungan sulfur yang tinggi dipanggil "masam" manakala petroleum yang mengandungi sedikit atau tiada sulfur dipanggil "manis" Apakah rasa petroleum? Berminyak. Apakah warna petroleum?  Petroleum mempunyai banyak warna yang berbeza     seperti warna hitam dan coklat kekuning-kuningan. Kebanyakan petroleum mengandungi kandungan minyak parafin yang tinggi. Petroleum yang berwarna hitam adalah bersifat asphalt manakala petroleum yang berwarna hijau adalah bersifat parafin. Apakah bau petroleum? Ia sangat sukar untuk menghidu bau petroleum yang berlainan. .

.

dadah.  Nafta-Sumber bagi pembuatan plastik.  Petrol-Digunakan sebagai bahan api untuk kereta dan kenderaan ringan. Pecahan-pecahan Petroleum Dan Kegunaannya.  Gas-gas petroleum(takat didih paling rendah ) Dicairkan di bawah tekanan dan digunakan sebagai gas untuk memasak. dan kain sintetik dalam industri petrokimia dan sebagai pelarut  Kerosin-Digunakan sebagai bahan api untuk pesawat terbang serta untuk pemanasan dan pencahayaan (lampu kerosin ) .

lori dan kereta api. . mesin kilang dan stesen jana kuasa Bitumen(takat didih paling tinggi) Digunakan untuk membuat jalan raya dan bahan kalis air. Diesel-Digunakan sebagai bahan api untuk      kenderaan berat seperti bas .bahan penggilap dan bahan pencuci Minyak Bahan Api-Digunakan sebagai bahan api dalam kapal . Minyak pelincir-Digunakan sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran Parafin-Digunakan untuk membuat lilin.

 makin kurang likat pecahan itu makin cerah warnanya  makin mudah pecahan itu terbakar makin bersih nyalanya ( kurang berjelaga )  Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu . Sifat Pecahan-Pecahan Petroleum Yang Diperolehi  Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu .  makin likat pecahan itu makin gelap warnanya  makin sukar pecahan itu terbakar makin berjelaga nyalanya. .

CIRI-CIRI ARANG BATU  pepejal hitam  batuan yang keras  mudah terbakar KEGUNAAN  sumber utama bagi penjanaan tenaga elektrik di seluruh dunia. .

Bahan bakar kenderaan (NGV) Gas memasak di dapur Alat pemanasan di rumah Penghasilan baja Industri petrokimia .  Mudah terbakar Kegunaan utama gas asli ialah :  Penghasilan tenaga elektrik di stesen janakuasa      elektrik. CIRI-CIRI GAS ASLI  Paling kurang menghasilkan pencemaran berbanding Petroleum dan arang batu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->