BAHAN API.....merupakan satu gas mudah terbakar mulanya dalam bentuk pepejal. Didalamnya mengandungi gas gas mudah terbakar yg diikat dengan ikatan kuat dan tidak dapat terbebas.

Istilah "petroleum" pertama kali digunakan di dalam karya bertajuk De Natura Fossilium.Petroleum (minyak batu. . diterbitkan pada tahun 1546 oleh seorang pakar mineralogi berbangsa Jerman bernama Georg Bauer. juga dikenali sebagai Georgius Agricola. dari bahasa Greek petra – batu dan oleum – minyak) merupakan sejenis cecair gelap dan pekat yang juga dipanggil emas hitam.

dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi.Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon. Selain sebagai bahan bakar dan pelincir. plastik. baja serta racun perosak. terutamanya siri alkana. sabun dan detergen. bahan letupan dan lain-lain . Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. pewangi. petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut.

Pandangan ahli geologi terhadap minyak mentah dan gas asli sebagai satu produk pemampatan dan pemanasan suatu bahan organik (contohnya kerogen) terhadap masa geologi. yang tenggelam di dasar laut atau tasik dalam kuantiti banyak di bawah keadaan anoksik(tinggalan prasejarah tumbuhan daratan. Pembentukan petroleum wujud daripada pirolisis hidrokarbon. cenderung untuk membentuk arangbatu). . Minyak yang digunakan sekarang adalah terbentuk dari baki zooplankton dan alga prasejarah. dalam sebaliknya. dalam satu kepelbagaian yang kebanyakan tindakbalas endotermik pada suhu dan/atau tekanan tinggi .

dan telah terbenam di bawah lapisan-lapisan sedimen yang terhasil dalam aras haba dan tekanan yang tinggi (dikenali sebagai diagenesis).Setelah waktu geologi bahan organik telah bercampur dengan lumpur. dan kemudian dengan lebih haba menjadi hydrokarbon cecair dan gas dalam satu proses dikenali sebagai katagenesis. pada mulanya menjadi bahan melekit dipanggil kerogen yang boleh didapati dalam pelbagai syel minyak di sekeliling dunia. . Ini menyebabkan bahan organik berubah secara kimia.

NEGARA PENGELUAR UTAMA MINYAK DUNIA IALAH: NEGARA – NEGARA PENGEKSPORT MINYAK UTAMA DUNIA IALAH .

BAHAN API FOSIL ARANG BATU Arang batu juga merupakan sumber asli hidrokarbon. Metana dapat diperoleh dengan memanaskan arang batu kepada suhu 1300 darjah Celsius. detergen dan bahan letupan. Arang batu digunakan sebagai bahan api dan sumber pelbagai jenis bahan kimia seperti minyak wangi. . berjuta-juta tahun dahulu. seterusnya bertukar kepada arang batu. cat. plastik. Sisa tumbuhan itu terdedah kepada suhu dan tekanan yang tinggi . Arang batu terbentuk daripada sisa tumbuhan (di kawasan berpaya) yang mati. kemudian tertimbus.

biasanya bersama-sama petroleum. sebatian hidrokarbon terutamamnya gas Metana. Gas ini terperangkap di dalam lapisan-lapisan bumi. Komposisinya juga hampir sama. . Gas asli ialah gas yang terbentuk dalam lapisan magma di dalam bumi.

SIFAT-SIFAT BAHAN API & KEGUNAANYA PETROLEUM ARANG BATU .

hutan rimba dan merosakkan harta benda orang tempatan . Cara perlombongan ini akan memusnahkan habitat. akibatnya pencemaran habuk dan seterusnya mengakibat masalah pernafasan kepada komuniti tempatan. bangunan dan jalan raya disebabkan oleh keruntuhan bawah tanah. tumbuh-tumbuhan dan tanah yang subur akan dimusnahkan demi pembinaan kilang pembakaran arang batu. dengan seriusnya. Perlombongan bawah tanah akan meninggalkan ruang kosong bawah tanah. Proses ini akan. Perlombongan arang batu dari gunung-ganang. merosakkan struktur rumah.KESAN-KESAN PENGGUNAAN BAHAN API TANAH. mengalakkan penghakisan tanah dan banjir. Pokok-pokok. memusnahkan hutan rimba dan habitat hidupan liar. mengakibatkan tanah runtuh dan tanah tenggelam ke muka bumi. Keruntuhan tanah. Kerosakan tanah.

Kedua-dua bahan pencemar ini boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah pernafasan yang serius dan serangan asma.  Pengangkutan. UDARA. . Perlombongan arang batu membebaskan 26% gas metana setiap tahun di Amerika Syarikat.  Gas metana.  Pencemaran debu-debu arang batu. Gas metana merupakan gas pemanas global 20 kali ganda lebih serius daripada karbon dioksida dan dihasilkan oleh batu-batu di persekitaran arang batu apabila arang batu dilombong. Lebih kurang 75% daripada pengangkutan arang batu di Negara Amerika Syarikat adalah melalui kereta api yang mana ia mengakibatkan debu-debu halus dan jerebu. Perlombongan arang batu dan penyediaan arang akan menghasilkan debu-debu dan bahan pencemar yang mana apabila bergabung dengan bahan kimia yang lain di udara akan mengakibatkan masalah pernafasan yang serius dan kematian akibat paru-paru yang hitam. dan juga semasa penyediaan pembakaran dan pengangkutan arang batu.

mengakibatkan pencemaran.  Penyediaan arang batu atau pembersihannya perlu menggunakan air dan bahan kimia yang banyak untuk mendapat arang batu yang berkualiti. AIR. Ini akan mengakibatkan kerosakkan yang tetap terhadap ekosistem dan tanah lapang. manusia dan hidupan liar. Apabila air yang berasid ini mengalir keluar. Demi mengurangkan perbelanjaan pembuagan bahan pembuang seperti batu-batu yang tidak berguna. mengganggu system pengaliran air minuman dan membanjiri komuniti yang berdekatan di Amerika Syarikat. merosakkan tanah yang subur. Ini akan menyebabkan pengaliran bahan pencemar dalam bentuk lumpur yang di kenali sebagai “Slurry”…  Perlombongan arang batu dari gunug-ganang bermaksud perlombongan arang batu dengan meletupkan gunung-ganang untuk mendapatkan arang batu di kawasan yang lebih rata. . ia akan bergabung dengan air bawah tanah dan sungai. Kaedah yang memusnahkan ini telah merosakkan atau memusnahkan lebih kurang 1.  Pengaliran air lombong yang berasid adalah disebabkan lombong-lombong yang terbuang dimana air menjadi berasid apabila bercampur dengan besi dan mineral-mineral lain.200 batu sungai-sungai. syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab akan membuang bahan pembuang ini ke teluk atau sungai-sungai yang berdekatan.

Walaupun symptom-simpton ini dapat dikawal. Paru-paru hitam merupakan satu golongan penyakit pernafasan kepada pelombongpelombong yang boleh mengakibatkan kematian dan penyakit paru-paru.000 pelombongpelombong di Amerika Syarikat maut akibat daripada paru-paru hitam. tetapi ia tidak boleh diubati. lebih kurang 12. iaitu 10 tahun. Dari tahun 1992 hingga 2002. Simptom-simptom termasuk batukbatuk.  Paru-paru Hitam. MANUSIA. . pernafasan yang kurang dan seterusnya paru-paru menjadi keras dan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Amerika Syarikat. Komuniti. Perlombongan arang batu juga akan megurangkan hasil pendapatan komuniti tempatan termasuk kerugian dalam industry pelancongan dan rekreasi. . kerugian setahun dianggarkan sebanyak $67 juta daripada sukan memancing disebabkan oleh sungaisungai yang tercemar dan berasid. Sebagai contoh di Pennsylvania. menyebabkan rumah atau hartanah menjadi sukar dijual dan pindah. Perlombongan arang batu juga akan merosakkan rumah-rumah dan harga hartanah juga akan merosot.

API Statu Area % s s 0-50 51-100 101200 201300 Good 42 Mode 8 rate Unhe 0 althy Very Unhe 0 althy Haza 0 rdous 84% 16% 0% 0% >301 0% .

Selamatkan Bumi .

CONTOH ARANG BATU .

 Arab Saudi (OPEC)  Amerika Syarikat  Rusia  Iran (OPEC)  Mexico  China  Norway  Kanada  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  United Kingdom  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC) BACK .

 Arab Saudi (OPEC)  Rusia  Norway  Iran (OPEC)  Amiriah Arab Bersatu (OPEC)  Venezuela (OPEC)  Kuwait (OPEC)  Nigeria (OPEC)  Mexico  Algeria(OPEC)  Libya (OPEC)  .

Kebanyakan petroleum mengandungi kandungan minyak parafin yang tinggi. Tetapi petroleum yang mengandungi kandungan sulfur yang tinggi dipanggil "masam" manakala petroleum yang mengandungi sedikit atau tiada sulfur dipanggil "manis" Apakah rasa petroleum? Berminyak. Petroleum yang berwarna hitam adalah bersifat asphalt manakala petroleum yang berwarna hijau adalah bersifat parafin. Apakah bau petroleum? Ia sangat sukar untuk menghidu bau petroleum yang berlainan. Apakah warna petroleum?  Petroleum mempunyai banyak warna yang berbeza     seperti warna hitam dan coklat kekuning-kuningan. .

.

 Petrol-Digunakan sebagai bahan api untuk kereta dan kenderaan ringan. dadah. Pecahan-pecahan Petroleum Dan Kegunaannya.  Gas-gas petroleum(takat didih paling rendah ) Dicairkan di bawah tekanan dan digunakan sebagai gas untuk memasak.  Nafta-Sumber bagi pembuatan plastik. dan kain sintetik dalam industri petrokimia dan sebagai pelarut  Kerosin-Digunakan sebagai bahan api untuk pesawat terbang serta untuk pemanasan dan pencahayaan (lampu kerosin ) .

mesin kilang dan stesen jana kuasa Bitumen(takat didih paling tinggi) Digunakan untuk membuat jalan raya dan bahan kalis air. Diesel-Digunakan sebagai bahan api untuk      kenderaan berat seperti bas . Minyak pelincir-Digunakan sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran Parafin-Digunakan untuk membuat lilin. lori dan kereta api.bahan penggilap dan bahan pencuci Minyak Bahan Api-Digunakan sebagai bahan api dalam kapal . .

 Sifat Pecahan-Pecahan Petroleum Yang Diperolehi  Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu . .  makin likat pecahan itu makin gelap warnanya  makin sukar pecahan itu terbakar makin berjelaga nyalanya.  makin kurang likat pecahan itu makin cerah warnanya  makin mudah pecahan itu terbakar makin bersih nyalanya ( kurang berjelaga )  Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu .

CIRI-CIRI ARANG BATU  pepejal hitam  batuan yang keras  mudah terbakar KEGUNAAN  sumber utama bagi penjanaan tenaga elektrik di seluruh dunia. .

 Mudah terbakar Kegunaan utama gas asli ialah :  Penghasilan tenaga elektrik di stesen janakuasa      elektrik. CIRI-CIRI GAS ASLI  Paling kurang menghasilkan pencemaran berbanding Petroleum dan arang batu. Bahan bakar kenderaan (NGV) Gas memasak di dapur Alat pemanasan di rumah Penghasilan baja Industri petrokimia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful