P. 1
Karangan PMR Bahagian-c1

Karangan PMR Bahagian-c1

|Views: 23|Likes:
Published by chandranSub

More info:

Published by: chandranSub on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

i) Seterusnya. 3. e) Sebagai penutup wacana. . 2. B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu.. I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1. Sebagai analoginya... d) Lebih-lebih lagi.. e) Dengan itu. b) Natijahnya. g) Dengan keadaan sedemikian.. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. f) Dengan berbuat demikian. c) Secara tuntas. 5. e) Dalam pada itu. d) Maka.... b) Di samping itu. contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5.. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini.Sebagai contohnya— 2... 2... semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. g) Pada waktu yang sama.. .. yakni . F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa .— Dasawarsa ini... maka langkah-langkah yang konkrit.... Bagi membuktikan perkara ini. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat.. b) Intihanya..... saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan …….... f) Sebagai penghias bicara akhir....— 6.— Sudah terang lagi bersuluh..... f) Lain daripada itu. 4... Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah ….. h) Dalam pada itu.... 3.....· Tiada ubat yang tiada penawarnya. e) Oleh hal yang demikian.. Biar kita lihat— 3.. B) Persis kata orang tua-tua. . sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi.... .· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi. D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1. d) Konklusinya. .... D) Persis kata cendekiawan. c) Akibatnya. Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya. c) Sementara itu.. Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya. H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini.... g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu. C) Persis kata mutiara. f) Oleh sebab itu.... E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu.PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1. Biar kita ambil contoh— 4.. d) Akhirnya.

....... insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang].......................................................PENANDA WACANA B ]..................[ KEHENDAK ISI 2 ]............... ...ISU SOALAN]................ [Penanda wacana D.......................................................................................................................................... .................................. [Penanda wacana H....[ KEHENDAK ISI 4 ]...perlu ( digalakkan / dicegah )........................................... [ Penanda wacana C......ISI 1..... .......................[ KEHENDAK ISI 1 ].................... ialah ........................] .........................].................... [Penanda wacana C...] .....[.............................................................................................. [Penanda wacana C............... [Penanda wacana D.................................................... ialah .............. ialah ............................................ [Penanda wacana D...................................................... [Penanda wacana C.................................. ialah ........[ISU SOALAN].........PENANDA WACANA B] ........................... ibarat ke bukit sama didaki..............................] ............................. [Penanda wacana I] ..................... Jika semua masyarakat berganding bahu... [Penanda wacana D...........................ISI 3................................................] .] .................[....[..............]........................ ................CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ........ sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan.......................ISI 4................................. ........[....................................................[ KEHENDAK ISI 3 ]..........]............KEHENDAK SOALAN]................................................................... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan...................................................... ........................................ [Penanda wacana C]............................]....... ke lurah sama dituruni..................... .......................................[.....[PENANDA WACANA B ................... demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020..........................................................]..... ...................................................................ISI 2....................ISU SOALAN]....

Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Sebagai setiausaha. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas.JENIS KARANGAN 1. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Tulis laporan itu selengkapnya. [PMR 2002 ] B. Pada hari perasmian. Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. [PMR 2003 ] B. Tuliskan laporan itu selengkapnya. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. Dalam majlis tersebut. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. Sediakan teks ucapan anda itu. Tajuk syarahan tersebut. Ceramah/Ucapan A. [PMR 2008 ] D. . anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. [PMR 2006 ] C. Laporan A. [PMR 2010] 2. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. [PMR 2003 ] 3. [PMR 2005 ] B. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. anda diminta menyampaikan ucapan. [PMR 2005 ] C. Syarahan A. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut.

Bincangkan. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. Perbincangan A. [PMR 2007 ] H.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. [PMR2010] 6. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. [PMR 2003 ] C. [PMR 2004 ] B. Wawancara/Dialog A. [PMR 2003 ] B. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. [PMR 2008 ] I. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu..Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. Selaku wakil penduduk. [PMR 2004 ] D. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. [PMR 2005 ] E. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Surat Rasmi A. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. [PMR 2007 ] G. Berikan pendapat anda.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini.4. Berikan pendapat anda. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. [PMR 2004 ] 5. [PMR 2006] F. [PMR 2007 ] . Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara.

[PMR 2002 ] B. [PMR 2006 ] 8. [PMR 2003 ] D. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri.. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut.7. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. [PMR 2006 ] E. [PMR 2007 ] F. Penerangan Fakta A. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. 9. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. [PMR2010] . Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. [PMR 2008 ] G. [PMR 2002 ] B.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Pada pendapat anda. [PMR2010]. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah. Surat Tidak Rasmi A. Cerpen A. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara.

“Kamal tersedar daripada pengsan. Pengalaman A. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. [PMR 2007 ] F. [PMR 2008 ] 11. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa.10. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. [PMR 2002 ] B.di mana boleh mendapat sagu’. [PMR2010] .’seperti aur dengan tebing’. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. [PMR 2005 ] D. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. di situ langit dijunjung. di mana bumi dipijak. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. [PMR 2004 ] C. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Mata ibunya berkaca. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. Terang bulan di malam sepi. [PMR 2005 ] C. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. Peribahasa. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2006 ] E. Dalam hatinya. [PMR 2004 ] B. Pada musim buah-buahan yang lalu. [PMR 2008 ] D. Peribahasa. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. Kepada saudara ibu dan bapa. Cerita berdasarkan peribahasa A. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. sering kali disebut dalam masyarakat kita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->