SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

.... sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia.... Sebagai analoginya. b) Natijahnya. b) Intihanya. Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah ….. 5.. d) Lebih-lebih lagi. f) Oleh sebab itu. maka langkah-langkah yang konkrit.. 3.. Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya.. d) Akhirnya. Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya. Bagi membuktikan perkara ini. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi... g) Pada waktu yang sama... Biar kita ambil contoh— 4.. I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1.. e) Oleh hal yang demikian.PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1. H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini. . Biar kita lihat— 3. .. e) Sebagai penutup wacana. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. e) Dengan itu. b) Di samping itu. h) Dalam pada itu.— 6.Sebagai contohnya— 2. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa ... d) Konklusinya. .. B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu. c) Akibatnya........ f) Dengan berbuat demikian... E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu... ... d) Maka. f) Sebagai penghias bicara akhir.. 2.· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi.. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini....... yakni .. D) Persis kata cendekiawan.... D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1. c) Secara tuntas.. i) Seterusnya. 2.— Sudah terang lagi bersuluh. g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu.. g) Dengan keadaan sedemikian..... C) Persis kata mutiara. .· Tiada ubat yang tiada penawarnya.. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan …….. f) Lain daripada itu. B) Persis kata orang tua-tua..— Dasawarsa ini. e) Dalam pada itu.... c) Sementara itu. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020.. 4. 3. contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5..

...........................................................ISI 3.... [Penanda wacana D............ISI 2... [Penanda wacana C.............................ISU SOALAN]............................................................................................................] .......................... [Penanda wacana H............................].........perlu ( digalakkan / dicegah ).......................................PENANDA WACANA B ]..[ KEHENDAK ISI 2 ].......[ KEHENDAK ISI 1 ].... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan...[...................].......................................... ibarat ke bukit sama didaki.............................................. demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020.[.....................ISI 1.................... [Penanda wacana D.... [Penanda wacana C........ [Penanda wacana I] .............] ................... ...............CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ........................ [ Penanda wacana C................. ...............[ KEHENDAK ISI 3 ].................................................................................KEHENDAK SOALAN].......................................... ke lurah sama dituruni.ISI 4............... ialah .....................PENANDA WACANA B] ........... ialah ...........]........ ..........................................................[PENANDA WACANA B .............................................. [Penanda wacana C]....................................................... .[....................................] ....... ...................................... insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang]............................................................ ............................... .........[ISU SOALAN]......... Jika semua masyarakat berganding bahu..................................................................] ......................... [Penanda wacana D.......[..............................]...................................... sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan............. . [Penanda wacana D......................................................................................[.......................................ISU SOALAN]............... ialah .................................................................................... [Penanda wacana C.................................. ialah .....]...........] ...............................[ KEHENDAK ISI 4 ]..........

[PMR 2010] 2. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. [PMR 2008 ] D. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Sebagai setiausaha. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. Sediakan teks ucapan anda itu. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut. Ceramah/Ucapan A. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. Syarahan A. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. anda diminta menyampaikan ucapan. [PMR 2005 ] C. Laporan A. Tuliskan laporan itu selengkapnya. Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. [PMR 2005 ] B. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. [PMR 2003 ] 3.JENIS KARANGAN 1. Pada hari perasmian. . Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. [PMR 2002 ] B. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. [PMR 2006 ] C. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. Dalam majlis tersebut. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. Tajuk syarahan tersebut. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. [PMR 2003 ] B. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. Tulis laporan itu selengkapnya. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya.

Berikan pendapat anda. [PMR 2008 ] I. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. [PMR 2004 ] B. [PMR 2005 ] E. [PMR 2004 ] D. [PMR 2007 ] G. [PMR 2007 ] H. [PMR 2003 ] B. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. [PMR 2007 ] . Wawancara/Dialog A.. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. Bincangkan. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. Selaku wakil penduduk. [PMR 2003 ] C. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. Perbincangan A. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya.4. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. [PMR2010] 6. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. [PMR 2006] F. Berikan pendapat anda. [PMR 2004 ] 5. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. Surat Rasmi A.Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut.

[PMR 2002 ] B. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. [PMR 2008 ] G. 9. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita. Surat Tidak Rasmi A. Pada pendapat anda. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. [PMR 2006 ] E. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri. [PMR2010]. Penerangan Fakta A. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. [PMR 2002 ] B. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut. [PMR 2003 ] D..7. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. [PMR2010] . apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. [PMR 2006 ] 8. Cerpen A. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. [PMR 2007 ] F. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya.

di mana bumi dipijak.di mana boleh mendapat sagu’. di situ langit dijunjung. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2004 ] B. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. [PMR2010] . [PMR 2006 ] E. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. [PMR 2007 ] F. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. [PMR 2004 ] C. Kepada saudara ibu dan bapa. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. Pengalaman A.10. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. Terang bulan di malam sepi. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. “Kamal tersedar daripada pengsan. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. sering kali disebut dalam masyarakat kita. [PMR 2005 ] D. [PMR 2005 ] C.’seperti aur dengan tebing’. Mata ibunya berkaca. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. [PMR 2008 ] D. Cerita berdasarkan peribahasa A. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Dalam hatinya. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa. Pada musim buah-buahan yang lalu. Peribahasa. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. Peribahasa. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. [PMR 2002 ] B. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. [PMR 2008 ] 11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful