P. 1
Karangan PMR Bahagian-c1

Karangan PMR Bahagian-c1

|Views: 23|Likes:
Published by chandranSub

More info:

Published by: chandranSub on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

. d) Konklusinya.— Dasawarsa ini.. yakni ..— 6..... ... g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu.· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi. D) Persis kata cendekiawan. E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu.. . e) Dengan itu... I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1. 3. . 5.— Sudah terang lagi bersuluh. Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020.. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……. f) Sebagai penghias bicara akhir.Sebagai contohnya— 2... B) Persis kata orang tua-tua. e) Sebagai penutup wacana. d) Akhirnya.... Sebagai analoginya. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa . Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat.. h) Dalam pada itu. 4. f) Dengan berbuat demikian. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia.... C) Persis kata mutiara. H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini.. Biar kita lihat— 3.... Biar kita ambil contoh— 4. d) Lebih-lebih lagi... 2.PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1... b) Intihanya. c) Akibatnya.. c) Secara tuntas.. f) Lain daripada itu. g) Dengan keadaan sedemikian.. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini.. contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi. Bagi membuktikan perkara ini. ...... B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu.. e) Oleh hal yang demikian... c) Sementara itu.... b) Natijahnya. e) Dalam pada itu...... 3... g) Pada waktu yang sama. 2...· Tiada ubat yang tiada penawarnya.. Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya... D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1. .. maka langkah-langkah yang konkrit.... b) Di samping itu. Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. i) Seterusnya. d) Maka. f) Oleh sebab itu.

.................. .....[..] ...................[ISU SOALAN]........................................] ...........................................................CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ......................].......... ialah ....................................] ...... insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang]......] ................................................................................... ialah ............. [Penanda wacana I] .perlu ( digalakkan / dicegah )............... demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020................ [Penanda wacana D.................................................... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan...................................... ........................ ........................PENANDA WACANA B] .... [Penanda wacana C............ISI 3........[.........ISU SOALAN]..... [Penanda wacana C...............................ISU SOALAN].................................PENANDA WACANA B ]................................................ISI 1...... ialah ...........................................................................]............... [Penanda wacana C]...................ISI 2........................................]........ ....... ke lurah sama dituruni.............[............... Jika semua masyarakat berganding bahu............................................... [Penanda wacana D.........................................[ KEHENDAK ISI 4 ].......... ...........................................................................................[................. [Penanda wacana H.....[ KEHENDAK ISI 1 ]......KEHENDAK SOALAN]............................................................. ......... [Penanda wacana C......... ................. ialah ........................... [ Penanda wacana C................................................................ sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan...............................................................] .......................................[PENANDA WACANA B ............................]..... [Penanda wacana D....................................................]......................[ KEHENDAK ISI 2 ]............................................................................ [Penanda wacana D............. ibarat ke bukit sama didaki.................[......[ KEHENDAK ISI 3 ].......................... .........ISI 4...................................

anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. Laporan A. Dalam majlis tersebut. Pada hari perasmian. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. [PMR 2008 ] D. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. [PMR 2006 ] C. [PMR 2010] 2.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. [PMR 2005 ] C. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. Sebagai setiausaha. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. .JENIS KARANGAN 1. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. [PMR 2003 ] B. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. anda diminta menyampaikan ucapan. Ceramah/Ucapan A.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. Tuliskan laporan itu selengkapnya. Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. Syarahan A. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. Tajuk syarahan tersebut. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. [PMR 2003 ] 3. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. [PMR 2005 ] B. Sediakan teks ucapan anda itu. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut. Tulis laporan itu selengkapnya. [PMR 2002 ] B.

Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. Bincangkan.. Wawancara/Dialog A. [PMR 2004 ] B. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. [PMR 2007 ] G.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Perbincangan A. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya. [PMR 2008 ] I. [PMR 2007 ] . [PMR 2007 ] H.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. [PMR 2005 ] E. [PMR 2004 ] 5. Selaku wakil penduduk. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Berikan pendapat anda. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. [PMR 2006] F. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara.4. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. [PMR 2003 ] C. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat.Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. [PMR 2003 ] B. Berikan pendapat anda. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. [PMR2010] 6. Surat Rasmi A. [PMR 2004 ] D. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan.

[PMR2010]. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut. 9. Cerpen A.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. [PMR 2008 ] G. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. [PMR 2007 ] F. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita.7. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. Penerangan Fakta A. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. [PMR 2006 ] 8. [PMR2010] . Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah. Pada pendapat anda. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut.. [PMR 2006 ] E. Surat Tidak Rasmi A. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. [PMR 2002 ] B. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. [PMR 2002 ] B. [PMR 2003 ] D. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri.

Pengalaman A. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa. [PMR 2006 ] E.10. [PMR 2008 ] D. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. Mata ibunya berkaca. [PMR 2008 ] 11.’seperti aur dengan tebing’. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis.di mana boleh mendapat sagu’. [PMR 2004 ] C. Peribahasa. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. [PMR2010] . di situ langit dijunjung. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. [PMR 2002 ] B. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Cerita berdasarkan peribahasa A. [PMR 2007 ] F. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Kepada saudara ibu dan bapa. Peribahasa. Dalam hatinya. Terang bulan di malam sepi. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. [PMR 2005 ] D. [PMR 2005 ] C. Pada musim buah-buahan yang lalu. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. di mana bumi dipijak. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. “Kamal tersedar daripada pengsan. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. sering kali disebut dalam masyarakat kita. [PMR 2004 ] B. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->