SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1.... i) Seterusnya. 3.. .... c) Secara tuntas. 2.· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi.. b) Natijahnya... d) Maka.— Dasawarsa ini.. D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1.— Sudah terang lagi bersuluh.. 3. maka langkah-langkah yang konkrit.. d) Konklusinya... Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah ….. g) Dengan keadaan sedemikian. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia... Sebagai analoginya. f) Lain daripada itu. f) Dengan berbuat demikian. yakni ... f) Oleh sebab itu.... g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu. ....— 6. H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini. Bagi membuktikan perkara ini.. Biar kita ambil contoh— 4. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat..... . contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5. 2.. d) Akhirnya.. b) Di samping itu. Biar kita lihat— 3. b) Intihanya..... E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu.. Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya.. I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1. C) Persis kata mutiara. 4.. D) Persis kata cendekiawan. 5.. h) Dalam pada itu.. f) Sebagai penghias bicara akhir.. e) Dengan itu.. e) Dalam pada itu.... d) Lebih-lebih lagi.. ... c) Sementara itu... B) Persis kata orang tua-tua. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini.... B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu. c) Akibatnya. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa . saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan …….Sebagai contohnya— 2.... . semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. g) Pada waktu yang sama.. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi.· Tiada ubat yang tiada penawarnya. e) Sebagai penutup wacana.. Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya. e) Oleh hal yang demikian..

.................... [ Penanda wacana C............................perlu ( digalakkan / dicegah )............................................................................................]....... .................................................................................. [Penanda wacana H.......................................]. ke lurah sama dituruni...................[ KEHENDAK ISI 2 ].................[ KEHENDAK ISI 1 ]..........] ..CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ............ .................................................... [Penanda wacana D.....].................... [Penanda wacana D............... ibarat ke bukit sama didaki....ISI 4................................................... ... [Penanda wacana C. Jika semua masyarakat berganding bahu..........[................................................. insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang]..ISI 2..........PENANDA WACANA B] ......... [Penanda wacana D......................................................................[.......................................... [Penanda wacana C.......................ISU SOALAN]... ialah ........................................[ KEHENDAK ISI 4 ]..............[PENANDA WACANA B .................................................... [Penanda wacana C].............]................................] .........KEHENDAK SOALAN].............................. ialah .PENANDA WACANA B ]............ ialah ................] .....[.......................................................................ISI 3......................................................................ISI 1....ISU SOALAN]...................................... sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan...............................................................]............................... [Penanda wacana D....................................... [Penanda wacana C....... ..........................] ............................... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan................ demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020....................................................................... [Penanda wacana I] ................... ................................[...[ KEHENDAK ISI 3 ]..................................... ialah ......................] ........................[.......... ................ ..... ................[ISU SOALAN]...........................................................

Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. Pada hari perasmian. Sediakan teks ucapan anda itu. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. Sebagai setiausaha. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. . Dalam majlis tersebut. anda diminta menyampaikan ucapan. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. [PMR 2002 ] B.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. [PMR 2005 ] B. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. Laporan A. [PMR 2003 ] B. Tajuk syarahan tersebut. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya.JENIS KARANGAN 1. [PMR 2003 ] 3. Syarahan A. Ceramah/Ucapan A. Tuliskan laporan itu selengkapnya. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. [PMR 2005 ] C. Tulis laporan itu selengkapnya. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. [PMR 2008 ] D. [PMR 2010] 2. [PMR 2006 ] C.

[PMR 2004 ] D. [PMR 2007 ] G. Selaku wakil penduduk. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan. [PMR2010] 6. [PMR 2007 ] . Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. Wawancara/Dialog A. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. [PMR 2006] F. [PMR 2008 ] I. Bincangkan. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. Berikan pendapat anda. Berikan pendapat anda..Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. [PMR 2005 ] E. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. [PMR 2007 ] H. [PMR 2004 ] 5. [PMR 2003 ] B. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara. Surat Rasmi A. [PMR 2004 ] B.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. [PMR 2003 ] C.4. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Perbincangan A. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya.

Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. [PMR 2003 ] D. [PMR 2007 ] F. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri. [PMR 2002 ] B. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita. Surat Tidak Rasmi A.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. [PMR 2006 ] E. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. [PMR2010]. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah.7. [PMR 2008 ] G.. Penerangan Fakta A. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. Pada pendapat anda.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut. [PMR2010] . [PMR 2002 ] B. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. Cerpen A. [PMR 2006 ] 8. 9. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu.

Pengalaman A. Peribahasa. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. di mana bumi dipijak. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Terang bulan di malam sepi. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. Kepada saudara ibu dan bapa. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. [PMR 2002 ] B.10. Peribahasa. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. Pada musim buah-buahan yang lalu. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. [PMR2010] . Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2005 ] D. Cerita berdasarkan peribahasa A. [PMR 2004 ] B. [PMR 2005 ] C.’seperti aur dengan tebing’. [PMR 2006 ] E. [PMR 2008 ] D. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. [PMR 2004 ] C. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. [PMR 2007 ] F. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. Mata ibunya berkaca. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. di situ langit dijunjung. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. [PMR 2008 ] 11. “Kamal tersedar daripada pengsan. sering kali disebut dalam masyarakat kita. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung.di mana boleh mendapat sagu’. Dalam hatinya. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful