SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia.. Bagi membuktikan perkara ini..— Sudah terang lagi bersuluh. h) Dalam pada itu... Sebagai analoginya. yakni .. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi.· Tiada ubat yang tiada penawarnya. .. B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu... maka langkah-langkah yang konkrit. Biar kita lihat— 3......— 6. 5.. 4. I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1. 2. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat.. H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini.... 3. 2. c) Sementara itu.. b) Intihanya. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020... b) Natijahnya. Biar kita ambil contoh— 4. g) Dengan keadaan sedemikian... Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya.. . e) Sebagai penutup wacana. c) Akibatnya. .. e) Oleh hal yang demikian.... .Sebagai contohnya— 2... c) Secara tuntas. ...— Dasawarsa ini.. Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah ….... f) Lain daripada itu. d) Akhirnya. g) Pada waktu yang sama.. B) Persis kata orang tua-tua. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……... e) Dalam pada itu. 3.... Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya.... e) Dengan itu.. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa . f) Dengan berbuat demikian. C) Persis kata mutiara. d) Konklusinya..PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1. d) Lebih-lebih lagi. E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu.... g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu. D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1. f) Sebagai penghias bicara akhir.. D) Persis kata cendekiawan..· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi... contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5.. b) Di samping itu..... d) Maka. f) Oleh sebab itu... i) Seterusnya. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini.

.........................]...................[ISU SOALAN].......................[..........................................................ISU SOALAN].............................................CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ...........].........] ..............................[ KEHENDAK ISI 3 ].......................................................................... ialah ............................. [Penanda wacana D............ sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan...................... [Penanda wacana D...........................................]...... ..... [Penanda wacana D.................. [Penanda wacana C]........................ ialah ...........[....................] ........................................................ .....................................................] .............................................. ialah .............................................................................................KEHENDAK SOALAN].. ........................................PENANDA WACANA B ]..............[ KEHENDAK ISI 1 ]........... [Penanda wacana I] ........... ..................................................................PENANDA WACANA B] ..........[...................... ialah ...................................... demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020................. seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan............. [Penanda wacana C.....................................[........... Jika semua masyarakat berganding bahu........ [Penanda wacana C....... insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang].............................................................................ISI 1.................................................. [ Penanda wacana C...]... [Penanda wacana H................[ KEHENDAK ISI 4 ].................................................[PENANDA WACANA B .......................] ........... ke lurah sama dituruni.............ISU SOALAN]...................................................... ...................... ............................................................................................. ..................ISI 3................................. [Penanda wacana C........ [Penanda wacana D....................[........................ ibarat ke bukit sama didaki......ISI 4.]............] .. ........[ KEHENDAK ISI 2 ].ISI 2....................................perlu ( digalakkan / dicegah )..........

Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. Pada hari perasmian. Sediakan teks ucapan anda itu. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. [PMR 2010] 2. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. [PMR 2006 ] C. Ceramah/Ucapan A. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. .“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. Tulis laporan itu selengkapnya. [PMR 2003 ] 3. [PMR 2003 ] B.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. [PMR 2005 ] C. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. Tajuk syarahan tersebut. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. [PMR 2008 ] D. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya. [PMR 2002 ] B.JENIS KARANGAN 1. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Tuliskan laporan itu selengkapnya. [PMR 2005 ] B. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. Laporan A. anda diminta menyampaikan ucapan. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. Sebagai setiausaha. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. Dalam majlis tersebut. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. Syarahan A. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’.

4. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu.Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. [PMR 2008 ] I.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. [PMR 2005 ] E. Selaku wakil penduduk. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. [PMR 2004 ] 5. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. [PMR 2004 ] B. [PMR 2003 ] B.. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. [PMR 2004 ] D. [PMR 2006] F. Berikan pendapat anda. [PMR 2007 ] G. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. Berikan pendapat anda. [PMR2010] 6. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan. Perbincangan A. [PMR 2003 ] C. Bincangkan. Wawancara/Dialog A. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. [PMR 2007 ] H. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. [PMR 2007 ] . Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. Surat Rasmi A.

Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. [PMR 2006 ] 8. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah. [PMR2010]. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri. [PMR 2003 ] D. [PMR 2007 ] F. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. [PMR 2008 ] G. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi.. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Surat Tidak Rasmi A. [PMR 2006 ] E. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. [PMR 2002 ] B.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. [PMR 2002 ] B. 9. Penerangan Fakta A. [PMR2010] . Cerpen A.7. Pada pendapat anda.

Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2008 ] 11. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. Peribahasa. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. [PMR 2008 ] D.10. Pengalaman A. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. di mana bumi dipijak. Terang bulan di malam sepi. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa. [PMR 2006 ] E. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Peribahasa. Dalam hatinya. [PMR 2002 ] B. sering kali disebut dalam masyarakat kita. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. [PMR 2005 ] D. “Kamal tersedar daripada pengsan.di mana boleh mendapat sagu’. [PMR 2004 ] C. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. Pada musim buah-buahan yang lalu. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. Kepada saudara ibu dan bapa. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. Cerita berdasarkan peribahasa A. [PMR 2007 ] F. Mata ibunya berkaca. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. [PMR 2005 ] C.’seperti aur dengan tebing’. di situ langit dijunjung. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. [PMR 2004 ] B. [PMR2010] . Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti.