SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

. f) Sebagai penghias bicara akhir. b) Natijahnya.. b) Di samping itu... D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1....· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa . sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia.. e) Dalam pada itu. Sebagai analoginya.— Dasawarsa ini...· Tiada ubat yang tiada penawarnya.. d) Akhirnya...— Sudah terang lagi bersuluh. yakni .. e) Oleh hal yang demikian.. . f) Oleh sebab itu.. D) Persis kata cendekiawan. B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu. 5.. g) Pada waktu yang sama. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020....Sebagai contohnya— 2.PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1.. 4. B) Persis kata orang tua-tua.. c) Secara tuntas. 2... f) Dengan berbuat demikian. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini. d) Lebih-lebih lagi. . b) Intihanya. e) Dengan itu.... Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya.. f) Lain daripada itu.. E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu..— 6. i) Seterusnya. g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu... 3. maka langkah-langkah yang konkrit. h) Dalam pada itu. c) Sementara itu. c) Akibatnya.... C) Persis kata mutiara... I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1.. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……... Biar kita lihat— 3.. Bagi membuktikan perkara ini... H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini.... sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi.. e) Sebagai penutup wacana..... Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5.. Biar kita ambil contoh— 4.... Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya.. 3. d) Konklusinya.. .. ... g) Dengan keadaan sedemikian. 2.. d) Maka. .

......ISI 2....[ISU SOALAN]...........ISU SOALAN]..............[ KEHENDAK ISI 4 ]................. [Penanda wacana D.. [ Penanda wacana C................[ KEHENDAK ISI 1 ]........................ [Penanda wacana C..........................] ................................................................................................... ialah .......... ..... [Penanda wacana C..................................[..................]..........]........................................... [Penanda wacana D...... [Penanda wacana I] .....] . ................................................. ................] ... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan........................................................................... ialah ....] .................................................................. .........................................................................................................perlu ( digalakkan / dicegah ).................. [Penanda wacana C].....ISI 3............................PENANDA WACANA B] .........................] ...........................................................[ KEHENDAK ISI 2 ]........................................................................................ [Penanda wacana H..........]........................................[.......................CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ................[PENANDA WACANA B ...................... [Penanda wacana C.................... [Penanda wacana D............... ialah ....................... ....... .............................ISI 4...................................................................................ISU SOALAN]...........].........................].....[...................................[......... ibarat ke bukit sama didaki...KEHENDAK SOALAN]................................................ ialah .[................................... ke lurah sama dituruni.................... .......................... ....................ISI 1.. sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan............... Jika semua masyarakat berganding bahu.... insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang].........PENANDA WACANA B ]............................................ [Penanda wacana D.....................................................................................................[ KEHENDAK ISI 3 ]............ demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020...........................

Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Sediakan teks ucapan anda itu. . Sediakan teks syarahan itu selengkapnya. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah.JENIS KARANGAN 1. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. Tajuk syarahan tersebut. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. Laporan A.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. Pada hari perasmian. [PMR 2003 ] B. anda diminta menyampaikan ucapan. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah. Tulis laporan itu selengkapnya. Ceramah/Ucapan A. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. [PMR 2003 ] 3. [PMR 2010] 2. Dalam majlis tersebut. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. [PMR 2008 ] D. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. Tuliskan laporan itu selengkapnya. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. [PMR 2005 ] B. Syarahan A. Sebagai setiausaha. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. [PMR 2002 ] B. [PMR 2005 ] C. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. [PMR 2006 ] C. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut.

Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya. [PMR 2004 ] D. [PMR 2005 ] E. [PMR 2003 ] B. [PMR 2004 ] 5. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. [PMR2010] 6. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Surat Rasmi A. [PMR 2007 ] H.Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda. Wawancara/Dialog A.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. Perbincangan A. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara. Bincangkan. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan.. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. [PMR 2007 ] G. [PMR 2003 ] C. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara. [PMR 2007 ] .4. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu. [PMR 2008 ] I. Selaku wakil penduduk. Berikan pendapat anda. [PMR 2004 ] B.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. Berikan pendapat anda. [PMR 2006] F.

Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan. 9. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. [PMR2010] . Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut.. [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. [PMR 2002 ] B. [PMR 2007 ] F. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. [PMR2010]. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. [PMR 2006 ] 8. [PMR 2006 ] E. [PMR 2003 ] D. Surat Tidak Rasmi A.7. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut. [PMR 2008 ] G. Pada pendapat anda. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Penerangan Fakta A. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. Cerpen A. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri. [PMR 2002 ] B. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut.

Peribahasa. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali.10. Kepada saudara ibu dan bapa. [PMR 2007 ] F. Terang bulan di malam sepi. [PMR 2004 ] B. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. [PMR2010] . satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. [PMR 2008 ] D. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. Mata ibunya berkaca. [PMR 2005 ] D. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. sering kali disebut dalam masyarakat kita.’seperti aur dengan tebing’. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut.di mana boleh mendapat sagu’. di mana bumi dipijak. Cerita berdasarkan peribahasa A. [PMR 2006 ] E. Peribahasa. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. [PMR 2005 ] C. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. di situ langit dijunjung. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. [PMR 2008 ] 11. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. Pengalaman A. Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. Dalam hatinya. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. “Kamal tersedar daripada pengsan. [PMR 2002 ] B. [PMR 2004 ] C. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Pada musim buah-buahan yang lalu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful