SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

LATIHAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ]

PANITIA BAHASA MELAYU SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI BADONG

f) Dengan berbuat demikian. b) Di samping itu.... D) Persis kata cendekiawan. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. d) Maka. c) Secara tuntas.. e) Oleh hal yang demikian.. I ]PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN 1. Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini …— C) PENANDA HURAIAN ISI KARANGAN a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala E) PENANDA MENGHURAIKAN CONTOH a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Justifikasinya.. c) Akibatnya.. Biar kita lihat— 3...· Tiada ubat yang tiada penawarnya.... Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. 2.. 4. Biar kita ambil contoh— 4.... f) Sebagai penghias bicara akhir. F) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa .. B) PENANDA MEMULAKAN ISI BAHARU a) Selain itu... . semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020..... g) Jelaslah bahawa G] PENANDA MEMULAKAN ATAU MEMASUKKAN PERIBAHASA A) Persis kata peribahasa Melayu. 5... saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan …….... ... sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi... e) Dalam pada itu. c) Sementara itu... f) Lain daripada itu.. C) Persis kata mutiara. d) Konklusinya... . contoh yang boleh diketengahkan ialah— 5. f) Oleh sebab itu.. b) Natijahnya. 3.— Dasawarsa ini. B) Persis kata orang tua-tua.. h) Dalam pada itu.. g) Dengan keadaan sedemikian. i) Seterusnya. Sebagai analoginya. g) Pada waktu yang sama.— 6... e) Dengan itu..... D) PENANDA MEMBERI CONTOH DALAM KARANGAN 1.. yakni .... . Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. d) Lebih-lebih lagi.PENANDA WACANA CADANGAN A] PENANDA PERMULAAN KARANGAN 1.. b) Intihanya... E) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu.— Sudah terang lagi bersuluh. Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah F) PENANDA MENUTUP ISI a) Kesannya. maka langkah-langkah yang konkrit.Sebagai contohnya— 2. Bagi membuktikan perkara ini. Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini.... 2. e) Sebagai penutup wacana. .· Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi.. 3.. d) Akhirnya.... H] PENANDA MEMULAKAN PERENGGAN PENUTUP a) Sebelum mengakhiri wacana ini.

........ [Penanda wacana D............................. .............................[............]......................................................................... ibarat ke bukit sama didaki........................................................[........................ ... ialah ......................... sering dibincangkan secara serius di dada-dada akhbar tempatan..................... ...............................................................ISU SOALAN]..ISU SOALAN]............perlu ( digalakkan / dicegah )....................................................................] ................................................ [Penanda wacana I] ...... demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020......................................[.....CADANGAN BAHAGIAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] Penanda wacana A ....... seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan.......................... ..... ialah ....................................]............ .............................[......................................] ..................................[ KEHENDAK ISI 1 ]...............................................................[ KEHENDAK ISI 2 ].................................PENANDA WACANA B] .........................[ KEHENDAK ISI 3 ].............. .................... [Penanda wacana D................................ [Penanda wacana C................PENANDA WACANA B ].........ISI 3. [Penanda wacana C. ialah .......ISI 1........ [Penanda wacana D........... [Penanda wacana H..................... .........[............[ KEHENDAK ISI 4 ]......................................... ialah ..........]......[ISU SOALAN]........[PENANDA WACANA B ... [Penanda wacana C................] ................... [Penanda wacana C]............................................. insyallah perkara ini akan semakin ke arah [ positif / berkurang]...] .....].......................................................................................... Jika semua masyarakat berganding bahu...............................................................] ....................................................... ....ISI 2.....................................................ISI 4.............................................. [Penanda wacana D...................]........ [ Penanda wacana C.......... ke lurah sama dituruni.............KEHENDAK SOALAN]............................................................................................................................

[PMR 2002 ] B. Anda akan menyertai pertandingan syarahan. [PMR 2005 ] B. Kelab Komputer SMK Seri Mulia Pengerusi : Mohamad Redzuan Zaini Setiausaha : Ain Najihah Ahmad Bendahari : Nur Shahirah Ramlan Sebagai setiausaha kelab tersebut. [PMR 2006 ] C. anda diminta untuk menyiapkan laporan tentang aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang tahun.’ Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya. [PMR 2005 ] C. [PMR 2003 ] 3. Tulis laporan itu selengkapnya. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Pada hari perasmian. [PMR 2010] 2.“ Sukan Menyatupadukan Rakyat”. Dalam majlis tersebut. Tuliskan laporan itu selengkapnya. Anda telah menyertai pertandingan syarahan yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Anda akan menyertai pertandingan syarahan yang diadakan pada peringkat sekolah. Pihak sekolah anda akan mengadakan satu majlis perpisahan untuk meraikan seorang guru yang akan bersara. Tajuk syarahan yang anda pilih ialah ”Akademik dan Kokurikulum Penting untuk Melahirkan Pelajar Cemerlang” Sediakan teks syarahan tersebut selengkapnya. anda diminta untuk menyediakan laporan aktivitiaktiviti yang telah dijalankan. Syarahan A. Sebagai setiausaha. anda diminta untuk menyampaikan syarahan yang bertajuk ’Keselamatan di Jalan Raya Tanggungjawab Bersama’. Tajuk syarahan anda ialah ‘Muafakat Membawa Berkat’. Sediakan teks ucapan anda itu. Sekolah anda akan menganjurkan Minggu Keselamatan Jalan Raya. Persatuan Bahasa Melayu sekolah anda telah membuat lawatan sambil belajar ke salah sebuah institusi pengajian tinggi. [PMR 2008 ] D. Sediakan teks syarahan itu selengkapnya. Ceramah/Ucapan A. Sebagai setiausaha sebuah persatuan di sekolah. Tajuk syarahan yang dipilih ialah ‘Pembentukan Disiplin Anak-Anak Bermula dari Rumah.JENIS KARANGAN 1. anda ditugaskan membuat laporan tentang lawatan tersebut. Tajuk syarahan tersebut. [PMR 2003 ] B. Anda akan menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Laporan A. . Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. anda diminta menyampaikan ucapan.

[PMR 2005 ] E. Program Keceriaan Kawasan akan dilaksanakan di kawasan tempat tinggal anda.4. Surat Rasmi A. [PMR 2007 ] G. [PMR 2003 ] B. Perbincangan A.. Amalan menambung perlu dipupuk sejak kecil lagi. [PMR 2003 ] C. Tulis sepucuk surat kepada pengetua untuk mengemukakan cadangancadangan bagi mengatasi masalah itu. Wawancara/Dialog A.” Bersetujukah anda dengan penyataan tersebut? Berikan hujah-hujah anda. anda diminta supaya menulis sepucuk surat kepada wakil rakyat bagi memaklumkan tujuan program dan memohon bantuan untuk menjayakan program tersebut. [PMR2010] 6. [PMR 2007 ] . Bincangkan. Masyarakat mempunyai peranan penting menangani pelbagai gejala negatif dalam kalangan masyarakat. [PMR 2004 ] B.Nyatakan tempat pilihan anda dan jelaskan beberapa keistimewaan tempat tersebut. Pusat sumber sekolah anda kurang dikunjungi oleh pelajar walaupun mempunyai pelbagai kemudahan. Berikan pendapat anda. [PMR 2008 ] I. “ Perkembangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi ( ICT ) mempercepat kemajuan negara. [PMR 2004 ] 5. Sistem pengangkutan yang baik membantu pembangunan negara. Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. [PMR 2006] F. [PMR 2004 ] D. Berikan pendapat anda tentang pernyataan ini. Ibu bapa mempunyai peranan penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak. Berikan pendapat anda. Ibu bapa merupakan insan yang disayangi. Sediakan dialog tersebut dengan selengkapnya. Anda telah berbual dengan rakan anda tentang kegiatan yang berfaedah yang dilakukan selepas peperiksaan PMR. Keluarga memainkan peranan penting dalam membentuk keperibadian mulia anak-anak. [PMR 2007 ] H. Huraikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Jelaskan perkara-perkara yang patut anda lakukan sebagai bukti bahawa anda menyayangi mereka. Selaku wakil penduduk. Sempena kempen ’Cuti-Cuti Malaysia’ anda diberi peluang untuk melancong dalam negara.Bincangkan faedah-faedah yang diperoleh melalui amalan menabung ini.

Huraikan usaha yang perlu dilakukan untuk memajukan sektor pelancongan di negara kita. Amalan Berbudi Bahasa Banyak Faedahnya Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada amalan tersebut.” Berdasarkan petikan di atas balas surat rakan anda itu. Cadangkan langkahlangkah yang boleh diambil untuk mengatasi kelemahan-kelemahan tersebut. Surat Tidak Rasmi A. Setiap orang mempunyai impian dalam hidupnya. Pasukan rumah sukan anda telah berjaya menjadi johan dalam temasya sukan tahunan sekolah. [PMR 2002 ] B. Pada pendapat anda. Anda telah membaca sebuah cerpen yang menarik. Nyatakan impian anda itu dan usahausaha yang akan anda lakukan untuk mencapainya. Saya berminat untuk mengetahui usaha-usaha yang telah awak lakukan sehingga mencapai kejayaan tersebut. [PMR 2008 ] G. Anda telah berpeluang mengikuti ‘Program Kecemerlangan PMR’ anjuran pihak sekolah. Berikut ialah petikan surat yang anda terima daripada seorang rakan. Tuliskan pendapat anda tentang cerpen tersebut. Tuliskan sepucuk surat mengucapkan tahniah kepada kawan anda itu. Baru-baru ini anda telah terbaca berita di sebuah akhbar tempatan tentang kejayaan seorang rakan anda yang memenangi pertandingan menulis cerpen peringkat negeri. Huraikan faedah-faedah yang anda peroleh daripada program tersebut. apakah usaha-usaha yang perlu diambil bagi mempopularkan permainan ini semula? [PMR 2002 ] C. [PMR2010] . [PMR 2006 ] “…Tahniah saya ucapkan kerana awak telah memenangi beberapa pingat emas dalam kejohanan sukan tahunan sekolah. [PMR 2007 ] F.. Dalam perkhemahan itu terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. [PMR 2003 ] D. 9. Cerpen A. Anda telah menyertai suatu perkhemahan unit beruniform pada hujung minggu. [PMR 2006 ] E.Tuliskan langkah-langkah yang telah dibuat oleh pasukan rumah sukan anda sehingga berjaya dalam pertandingan tersebut. [PMR2010]. Penerangan Fakta A. [PMR 2002 ] B. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. [PMR 2006 ] 8. Sejak akhir-akhir ini permainan tradisional kian dilupakan.7.

Kamal tidak dapat menahan sebak di dada lantas memeluk ibunya sambil menangis. satu pameran “Makan Buah-Buahan Tempatan” telah diadakan. Terlihat ibunya sedang duduk di sisi sambil memegang tangannya. Tulis sebuah karangan berdasarkan maksud pantun di atas. Peribahasa. [PMR 2007 ] F. Hari-hari perayaan di Malaysia biasanya diraikan dengan meriah. Cerita berdasarkan peribahasa A. Gambarkan kemeriahan satu daripada sambutan perayaan tersebut. [PMR2010] . Peribahasa. dia berjanji bahawa pisang tidak akan berbuah dua kali. [PMR 2004 ] B. di mana bumi dipijak.” Tulis sebuah cerita yang berakhir dengan perenggan di atas. sering kali disebut dalam masyarakat kita. Dalam hatinya.’seperti aur dengan tebing’.10. [PMR 2005 ] D. sering digunakan untuk menasihati rakan supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. [PMR 2008 ] 11. Jelaskan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa tersebut. Perlahan-lahan Kamal membuka mata. Kepada saudara ibu dan bapa. Kempen memerangi nyamuk aedes telah diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2008 ] D. Ceritakan kebaikan pameran tersebut. Terang bulan di malam sepi. Tulis sebuah karangan berdasarkan peribahasa ini. Hidup tolong-menolong dapat digambarkan dalam peribahasa. Anda telah menyaksikan persembahan kebudayaan yang diadakan di tempat tinggal anda. [PMR 2004 ] C. [PMR 2002 ] B. Cahaya memancar ke pohon kelapa Hidup di dunia buatlah bakti. “Kamal tersedar daripada pengsan. Peribahasa ‘jika tidak dipecahkan ruyung. di situ langit dijunjung.di mana boleh mendapat sagu’. Pada musim buah-buahan yang lalu. membawa maksud kita mesti menurut perintah dan mematuhi peraturan di sesuatu tempat yang kita diami. Ceritakan acara-acara yang dipersembahkan dalam persembahan kebudayaan tersebut. [PMR 2006 ] E. Tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa itu. sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada berguna. Mata ibunya berkaca. [PMR 2005 ] C. Tulis pengalaman anda semasa menyertai kempen tersebut. Pengalaman A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful