Tahlil Arwah

TAHLIL ARWAH

kekasih kami dan penolong kami nabi Muhammad S. Al-Fatihah .Tahlil Arwah Kehadrat penghulu kami.70 - . dan kepada semua roh ibubapa. rahmat Allah ke atas Nabi Muhammad dan mereka semuanya dan ke atas keluarga setiap sahabat dan sanak saudara dan pengikut-pengikut semuanya beroleh kebaikan hingga hari akhirat. Kepada roh ibubapa kami.A. para sahabat dari kalangan nabi-nabi dan rasul-rasul. guru-guru kami dan orang yang mempunyai hak ke atas diri kami sekalian.W.

Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar ( 3) . lagi Maha Mengasihani (4) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat) (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) yang kami sembah. (4) Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.Tahlil Arwah Al-Fatihah (1) Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani . dan Ia pula tidak diperanakkan. bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai. (2) Segala puji tertentu bagi Allah. dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan (6) Tunjukilah kami jalan yang lurus (7) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka. (3) Ia tiada beranak. Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam (3) Yang Maha Pemurah.71 - . (2) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat. dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat Al-Ikhlas (1) Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.

(6) (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia. (2) Yang Menguasai sekalian manusia.72 - . (5) Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya. Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar . Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar An-Nas (1) Katakanlah (wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Pemelihara sekalian manusia. (5) Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. (4) Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan).Tahlil Arwah Al-Falaq (1) Katakanlah (Wahai Muhammad): Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk. (3) Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk. (4) Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. (3) Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. (2) Dari bencana makhluk-makhluk yang ia ciptakan.

. (4) Dan mereka yang beriman kepada kitab al-Quran yang telah diturunkan kepadamu dan kitab-kitab yang terdahulu sebelummu. Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam (3) Yang Maha Pemurah. petunjuk bagi mereka yang bertakwa. dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat. dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan (6) Tunjukilah kami jalan yang lurus (7) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka. Al-Baqarah : 1-5 (1) Alif Lam Mim (hanya Tuhan mengetahui maksudnya) (2) Kitab al-Quran ini tiada keraguan padanya. yang mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari rezeki yang kami anugerahkan kepada mereka. (3) Iaitu mereka yang beriman kepada ghaib. (2) Segala puji tertentu bagi Allah. bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai. serta mereka yakin akan adanya kehidupan akhirat. lagi Maha Mengasihani (4) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat) (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) yang kami sembah. (5) Mereka itu yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka dan merekalah orang-orang yang beruntung.73 - .Tahlil Arwah Al-Fatihah (1) Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Al-Baqarah: 255 (Ayat Kursi) (255) Allah.Tahlil Arwah Al-Baqarah: 163 (163) Dan Tuhan kamu ialah Tuhan Yang Maha Esa. dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan dengan apa yang dikehendakiNya. Allah mengetahui apa yang di hadapan mereka dan yang di belakang mereka. dan Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu. KepunyaanNya segala yang di langit dan bumi. Tiada tuhan melainkan Dia Yang Amat Pemurah lagi Amat Penyayang. Al-Baqarah: 284 (284) Kepunyaan Allahlah segala apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya. Kursi (ilmu) Allah meliputi langit dan bumi.74 - . Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya. Tiada yang dapat memberi syafaat melainkan dengan keizinanNya. dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. nescaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. tidak ada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia yang hidup kekal lagi terus menerus menguasai (makhlukNya) tidak mengantuk dan tidak tidur. dan Allah menyiksa siapa yang dikehendakiNya. . Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendakiNya.

Engkaulah penolong kami. janganlah engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. malaikat-malaikatNya. Mereka berdoa: Ampunilah kami ya Tuhan kami Dan kepada Mu kami dikembalikan. dan mereka mengatakan: Kami dengar dan kami taat. Ya Tuhan kami. dan rahmatilah kami. Berikan kami kemaafan. Mereka berkata: Kami tidak membezakan antara seseorang pun dengan yang lain dari rasul-rasulNya. Mereka berdoa: Ya Tuhan Kami.75 - . Semuanya beriman kepada Allah.Tahlil Arwah Al-Baqarah: 285 (285) Rasul telah beriman kepada al-Quran diturunkan kepadanya dari TuhanNya. ( 3 ) . janganlah Engkau bebankan kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. kitab-kitabNya dan rasul-rasulNya. ampunilah kami. Al-Baqarah: 286 (286) Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. demikian pula orang-orang yang beriman. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang dilakukannya dan ia mendapat dosa (dari kejahatan) yang dilakukannya. maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

Wahai ahlil bait dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya. . Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya mengucap selawat ke atas Nabi. kami pohon setinggi-tinggi selawat dan salam ke atas semulia-mulia makhlukMu iaitu kekasih Allah. dan pelupa-pelupa pula melupaiMu.Tahlil Arwah ( 3 ) Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Sesungguhnya Allah Maha Terpuji lagi Maha Pemurah.76 - . Wahai orang-orang yang beriman ucapkan selawat dan salam yang selayaknye ke atas baginda Ya Allah. penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya dan sahabatnya akan beberapa maklumat dan kalimat. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu. Rahmat Allah dan keberkatanNya ke atas kamu. apabila para pengingat menyebutMu. kasihanilah kami. ahli keluarga Rasulullah.

77 - . kami pohon setinggi-tinggi selawat dan salam ke atas makhlukMu iaitu cahaya pagi. Dan Allah Taala meredhai pemimpinpemimpin kami dan sahabat-sahabat rasul semuanya. penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya dan sahabatnya akan beberapa maklumat dan kalimat. penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya dan sahabatnya akan beberapa maklumat dan kalimat.Tahlil Arwah Ya Allah. Ya Allah. dan pelupa-pelupa pula melupaiMu. Dan cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung dan tidak ada upaya melainkan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Besar. kami pohon setinggi-tinggi selawat dan salam ke atas semulia-mulia makhlukMu iaitu bulan purnama. apabila para pengingat menyebutMu. dan pelupa-pelupa pula melupaiMu . apabila para pengingat menyebutMu. .

Muhammad itu kekasih Allah.a.w ( 2) Ya Allah aku pohon selawat ke atas Nabi Muhammad Ya Tuhan selawat dan salam ke atasnya. Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. Al-Fatihah .78 - . 3 ( ( ( ( 100 70 ) ) ) 33 ) Ya Allah aku pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad s. Yang kekal) Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah (Yang hidup. Yang dihajati) Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. Sebaik-baik zikir maka ketahuilah sesungguhnya ia adalah : Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah (Yang hidup.Tahlil Arwah Aku memohon keampunan dari Allah yang Maha Besar KekuasaanNya. Yang sebenar-benar wujud) Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah (Yang hidup. Muhammad itu pesuruh Allah.

Maha suci Engkau ya Allah.79 - .Tahlil Arwah DOA TAHLIL Doa Tahlil Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. kepadaMu tertumpu segala pujian sebagaimana layak bagi kebesaran pemerintahanMu. maka kepadaMu segala pujian . dan selawat itu engkau bersihkan kami dari segala keburukan dan Engkau angkatkan kami disisiMu setinggi darjat dan Engkau sampaikan ke hujung harapan dan cita-cita kami dari segala kebaikan semasa kami hidup dan selepas mati. Wahai Tuhan kami. Tunaikanlah ya Allah segala hajat kami. kami pohonkan selawat dan salamMu ke atas penghulu kami Nabi Muhammad sebagai selawat yang melepaskan diri kami dari bala bencana. Pujian yang memadai dan menyamai akan pertambahan segala nikmatNya. Ya Allah. kami tidak dapat mengira pujian kami ke atasMu sebagaimana Engkau puji ke atas diriMu.

. dan pahala bacaan yang kami tahlilkan dari “La ilaha illallah” dan pahala bacaan istighfarnya dan pahala bacaan zikir dari sebutan “Ya Allah” dan pahala selawat dan salam kami ke atas Nabi Muhammad pada saat yang berkat ini sebagai hadiah dari kami sebagai penghubung dan ia sebagai rahmat dariMu yang turun membawa berkat yang meliputi. Ya Allah jadikanlah. sampaikanlah dan terimalah pahala bacaan yang kami baca daripada kitab Al-Quran yang agong. Ya Allah pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di permulaan dan pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di hari penghabisan dan pohon selawat ke atas Nabi Muhammad setinggi-tingginya sehingga hari kiamat dan selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad sehingga diwarisi bumi dan Engkau adalah sebaik-baik pewaris.80 - .Tahlil Arwah sehingga Engkau redhai dan untukMu pujian apabila Engkau redha dan untukMu pujian selepas Engkau redha.

penyelamat. jadikan selawat itu pemisah.W. jadikanlah kami dan rakan-rakan kami dan rakan ibubapa kami juga dengan sekelian yang hadir dan ibubapa mereka semuanya 3 . dikemukakan dan dihadiahkan kehadrat penghulu kami Nabi Muhammad S. Kemudian berikanlah pahala sedemikian juga kepada roh-roh ibubapa kami dan guru-guru kami dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa kami dan guru-guru kami dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa dan guru-guru kepada ibubapa kami seterusnya sekelian orang Islam dari timur ke barat. Ya Allah.81 - . ampunilah. keluarganya dan sahabat-sahabatnya dan tabiin.Tahlil Arwah juga sebagai sedekah yang diterima. pendinding dan penebus mereka dari api neraka. Ya Allah. sihatkanlah dan maafkanlah mereka. tabi’ tabiin bagi mereka kebaikan hingga hari kiamat. kemudian kepada roh-roh para isterinya. kasihanilah.A. Ya Allah.

siddiq. orang-orang Solih dan Orang-orang yang mendampingi mereka dengan baik. Wahai Tuhan Yang Amat Kasih Sayang. pohon pindahkan dari mereka kesempitan lubang kubur dan lahad kepada syurga abadiMu. Dan Allah telah beri rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami Nabi Muhammad. syahid. penganugerahan yang mengindahkan langit dan bumi.Tahlil Arwah berada dalam rahmat dan kasih sayang. Masukkan kami dan mereka ke dalam syurgaMu yang saujana luas. keluarga dan sahabatnya. Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang. Dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Al-Fatihah .82 - . Wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Ya Allah. kepada naungan yang terbentang luas dan air yang tercurah dan buah-buahan yang banyak yang tidak terhenti buahnya dan tidak terlarang mengambilnya dan tilam-tilam yang tebal lagi empuk bersama orang-orang yang mendapat nikmat yang terdiri dari para-para Nabi.

terimalah doa kami. dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat. DOA PENUTUP Doa Penutup Perkenankanlah permintaan kami ya Allah. (2) Segala puji tertentu bagi Allah. Sesunguhnya Engkaulah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. wahai Tuhan yang Maha Mulia dan kami akhiri doa ini dengan segalapujian bagi Mu Allah Tuhan semesta Alam.Tahlil Arwah Al-Fatihah (1) Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani . sesungguhnya engkaulah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani. lagi Maha Mengasihani (4) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat) (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) yang kami sembah. dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan (6) Tunjukilah kami jalan yang lurus (7) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka. wahai tuhan yang mentadbir seluruh alam. Semoga Allah menerima doa kita semua. Janganlah Engkau mengenakan kami dosa-dosa besar. Ya Tuhan kami. bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai. Tuhan Yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam (3) Yang Maha Pemurah.83 - . . Terimalah taubat kami ya Allah.

Saya terpuji pembawa petunjuk Muhammad. Sebanyak baris-baris tulisan ini. Wahai Imam dua Kiblat. Engkaulah pelita hati. Tuhan yang mengetahui semua rahsia dan yang tersembunyi. semoga sejahtera engkau. engkaulah bulan. Engkaulah matahari. Semoga engkau dirahmati Allah. semoga sejahtera engkau. Dengan seluruh kebaikan. Wahai Tuhan. wahai Muhammad. wahai orang yang dimuliakan. Wahai Kekasih. Wahai Rasul. semoga sejahtera engkau. Engkau logam yang menjadi emas. Wahai wajah yang berseri-seri. Yang mempunyai wajah yang terang-benderang . Wahai pengantin dua makhluk. Kami tidak pernah melihat orang secantik engkau. Maka samarlah bintang-bintang kerananya. Semoga rahmat Allah tetap ke atas Muhammad. Engkaulah cahaya di atas cahaya. Wahai Kekasihku.Tahlil Arwah Selawat Nabi Selawat Nabi Wahai Nabi. Telah terbitlah bulan purnama ke atas kami. Yang memperkenankan segala permintaan.84 - . Wahai orang yang dikuatkan. rahmatilah kami semua.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful