GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Terlalu banyak garam Makanan segera. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. makanan mengambil masa antara 70 . . makanan dalam tin. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. serangan jantung dan sebagainya. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. mengandungi terlalu banyak garam. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein.

Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Untuk memastikan anda makan berlebihan. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. . Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza.

.

berlemak dan berkolestrol. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa.. Jangan makan dan minum sambil berdiri. Kurangkan minuman manis. . Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. dan bahan pewarna. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. pisang dan lainlain pada awal pagi. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). betik. MSG. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". berjalan atau baring. bahan pengawet. mengandungi kafein dan gas.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

. Karena itu. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. TGS dialasi air putih. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. vitamin. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. dan berat badan (BB) ideal. aktivitas fisik. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS).Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. Sebaliknya. status kesehatan dan aktivitas fisik. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. kebersihan. tekanan darah tinggi. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. protein. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. garam mineral. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. penyakit jantung dsb. lipid.

GAMBAR RAJAH 3 .

tauhu.: 1. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). 2. karbohidrat. . kentang. sayur-sayuran dan makanan lain. penyerapan dan pengangkutan zat. protein sayuran bertekstur dan taugeh. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. gandum. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. pisang. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. termasuk penghadaman. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Diantaranya ialah buah apple. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. bawang putih. 3. peluh dan wap daripada paru-paru. buah-buahan.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. Banyakkan minum air. Banyakkan juga memakan kekacang. dan buah betik. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. perkumuhan. nenas. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. Kacang pea. tinja. tempe. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda.

Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . Sebenarnya lemak itu penting. 5. mentega. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. minyak salad. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. serangan jantung dan sebagainya.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.4.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar.Jadi.  Memilih daging tanpa lemak. Kurangkan garam Makanan segera. makanan dalam tin. 6. Kurangkan gula. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. krim dan mayonis). serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). mengandungi terlalu banyak garam.

.

Datuk Dr. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. Mohd.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin." katanya di sini hari ini. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut.. KAHERAH 8 Dis. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. .15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12.5 tan makanan.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. . Abdul Azeez berkata. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. ubat Daripada pengarang@utusan. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu.15 tengah hari waktu Malaysia. Menurut beliau. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya.com. semalam.

Mohd. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr.Katanya. Sementara itu. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Fakrudin berkata. Mohd. Shahrul Nasrun Kamarudin. . Dr. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis.

Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. . Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Datuk Seri Dr.

.

.

ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. (9) Kalau memakan kurma. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. tetapi hendaklah ia bersabar. kalau tidak ditinggalkannya saja. dan bila selesai makan. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. Jangan meniup makanan yang masih panas. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. tetapi jika suka dimakannya. janganlah pula ia mengambil yang lain. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. bahasa. .a. Oleh itu. Rasulullah s. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. ia memperkecilkan suapannya. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh.w. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. dan budaya. Hendaklah sedaya upaya.

maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. Membasuh tangan. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. sebelum merasa terlalu kenyang. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. atau diletakkan bersam dalam satu piring. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. .

kerana sesudah itu. sedikitkah. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. apatah lagi kalau. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. tidak lebih dari itu. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Berkata al-hasan bin Ali r. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya.(3) Janganlah makan dengan tamak. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Jika kawan itu menolak. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. kerana takut orang mengatakan gelojoh. maka itu adalah lebih baik pula. . bolehlah dipujuk hingga tiga kali. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu.

Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. kemudian diambil dengan tangan kiri. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. tatkala mahu menyuap makanan itu. jangan mengawasinya. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. Andaikata kerana sesuatu sebab. GAMBAR RAJAH 6 . sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu.

.

Menggunakan jari untuk makan. Sebelum dan selepas makan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Makan dengan tertib. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Makan dengan menggunakan tangan kanan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan .

sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. . Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India.

.

mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Kebiasaannya. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Dalam agama Budha. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Ketika makan. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. GAMBAR RAJAH 8 .

Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing. .  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.  Makan menggunakan tangan.

HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful