GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

makanan dalam tin.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Terlalu banyak garam Makanan segera. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Lemak boleh menyebabkan kegemukan.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). makanan mengambil masa antara 70 . Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. serangan jantung dan sebagainya. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. . Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. mengandungi terlalu banyak garam. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung.

Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Untuk memastikan anda makan berlebihan. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. . anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa.

.

mengandungi kafein dan gas. Jangan makan dan minum sambil berdiri.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. bahan pengawet. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. pisang dan lainlain pada awal pagi. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. berjalan atau baring.. . Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). MSG. berlemak dan berkolestrol. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Kurangkan minuman manis.. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. dan bahan pewarna. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. betik.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. TGS dialasi air putih. protein. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. aktivitas fisik. dan berat badan (BB) ideal. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. status kesehatan dan aktivitas fisik. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. garam mineral. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. Sebaliknya. penyakit jantung dsb. . pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. vitamin. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Karena itu. tekanan darah tinggi. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. lipid. kebersihan. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh.

GAMBAR RAJAH 3 .

3. gandum. penyerapan dan pengangkutan zat. Diantaranya ialah buah apple. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. karbohidrat.: 1. Kacang pea. Banyakkan juga memakan kekacang. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. protein sayuran bertekstur dan taugeh. pisang. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. termasuk penghadaman. buah-buahan. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. tinja. bawang putih. nenas.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. peluh dan wap daripada paru-paru. kentang. 2. sayur-sayuran dan makanan lain. dan buah betik. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. tempe. tauhu. . Banyakkan minum air. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. perkumuhan. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B).

5. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). Kurangkan garam Makanan segera.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.4. mentega.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. mengandungi terlalu banyak garam.  Memilih daging tanpa lemak.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. minyak salad.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. Sebenarnya lemak itu penting. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. serangan jantung dan sebagainya. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. makanan dalam tin. 6.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian.Jadi. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . krim dan mayonis).  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Kurangkan gula.

.

" katanya di sini hari ini. Abdul Azeez berkata.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. Menurut beliau.5 tan makanan. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.15 tengah hari waktu Malaysia.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. Mohd.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. ubat Daripada pengarang@utusan.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. Datuk Dr. semalam. KAHERAH 8 Dis.com. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut.. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. . . Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.

pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat.Katanya. Dr. . Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Shahrul Nasrun Kamarudin. Fakrudin berkata. Mohd. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Mohd. Sementara itu. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis.

Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. . Datuk Seri Dr. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO.

.

.

w.a. Oleh itu. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. tetapi jika suka dimakannya. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. Jangan meniup makanan yang masih panas. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. Rasulullah s. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. janganlah pula ia mengambil yang lain. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. dan budaya. . Hendaklah sedaya upaya. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. (9) Kalau memakan kurma. dan bila selesai makan. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. tetapi hendaklah ia bersabar. kalau tidak ditinggalkannya saja. ia memperkecilkan suapannya. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. bahasa.

padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. Membasuh tangan. sebelum merasa terlalu kenyang. atau diletakkan bersam dalam satu piring. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. . (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan.

bolehlah dipujuk hingga tiga kali. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. sedikitkah. Berkata al-hasan bin Ali r. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. Jika kawan itu menolak. kerana sesudah itu. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. . kerana takut orang mengatakan gelojoh.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu.(3) Janganlah makan dengan tamak. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. maka itu adalah lebih baik pula. apatah lagi kalau. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. tidak lebih dari itu. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang.

supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. GAMBAR RAJAH 6 . sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. kemudian diambil dengan tangan kiri. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. jangan mengawasinya. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Andaikata kerana sesuatu sebab. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. tatkala mahu menyuap makanan itu. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu.

.

Sebelum dan selepas makan. Menggunakan jari untuk makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Makan dengan menggunakan tangan kanan. Makan dengan tertib. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan.

GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. Dalam masyarakat India. . sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.

.

mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Kebiasaannya. GAMBAR RAJAH 8 . Ketika makan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Dalam agama Budha. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan.

Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.  Makan menggunakan tangan.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia. . Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.

KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. HATTA : 2 DARUL NAIM NO.