GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). . serangan jantung dan sebagainya. makanan dalam tin. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. mengandungi terlalu banyak garam.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Terlalu banyak garam Makanan segera. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. makanan mengambil masa antara 70 .

maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. .KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. Untuk memastikan anda makan berlebihan. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan.

.

Jangan makan dan minum sambil berdiri. dan bahan pewarna. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. mengandungi kafein dan gas. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.. berjalan atau baring. MSG. berlemak dan berkolestrol. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. betik. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". bahan pengawet. . Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Kurangkan minuman manis.. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. pisang dan lainlain pada awal pagi.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

protein. TGS dialasi air putih. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. penyakit jantung dsb. . Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. aktivitas fisik. dan berat badan (BB) ideal. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Sebaliknya. vitamin. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. kebersihan. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. garam mineral. status kesehatan dan aktivitas fisik. lipid. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Karena itu. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. tekanan darah tinggi. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan.

GAMBAR RAJAH 3 .

pisang. Kacang pea. Banyakkan juga memakan kekacang. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. Banyakkan minum air. 3. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. . tauhu. gandum. karbohidrat. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. 2.: 1. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. peluh dan wap daripada paru-paru. kentang. termasuk penghadaman. dan buah betik. perkumuhan. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. penyerapan dan pengangkutan zat. buah-buahan. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. Diantaranya ialah buah apple. nenas.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. Banyakkan makan makanan yang berbuah. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. sayur-sayuran dan makanan lain. protein sayuran bertekstur dan taugeh. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. tinja. tempe. bawang putih.

serangan jantung dan sebagainya. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. makanan dalam tin. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. Sebenarnya lemak itu penting. mengandungi terlalu banyak garam. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. krim dan mayonis).Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. 6.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. 5.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. Kurangkan garam Makanan segera.Jadi.4. minyak salad.  Memilih daging tanpa lemak. Kurangkan gula. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. mentega.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.

.

semalam. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.15 tengah hari waktu Malaysia.com. Menurut beliau.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Abdul Azeez berkata. . beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. KAHERAH 8 Dis. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut..5 tan makanan." katanya di sini hari ini.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. . ubat Daripada pengarang@utusan. Datuk Dr. Mohd.

Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Sementara itu. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Mohd. Mohd. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. . Dr.Katanya. Shahrul Nasrun Kamarudin. Fakrudin berkata. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr.

. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO.

.

.

Oleh itu. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. tetapi hendaklah ia bersabar. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. kalau tidak ditinggalkannya saja. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. Hendaklah sedaya upaya. ia memperkecilkan suapannya. tetapi jika suka dimakannya. dan bila selesai makan. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama.w.a. Rasulullah s. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. bahasa. . (9) Kalau memakan kurma. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. Jangan meniup makanan yang masih panas. dan budaya. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. janganlah pula ia mengambil yang lain.

maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. sebelum merasa terlalu kenyang. atau diletakkan bersam dalam satu piring.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. . tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. Membasuh tangan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil.

tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). tidak lebih dari itu. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. kerana sesudah itu. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. sedikitkah. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. . Berkata al-hasan bin Ali r. apatah lagi kalau. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. kerana takut orang mengatakan gelojoh. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. maka itu adalah lebih baik pula. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya.(3) Janganlah makan dengan tamak. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. Jika kawan itu menolak.

GAMBAR RAJAH 6 . Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. Andaikata kerana sesuatu sebab. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. tatkala mahu menyuap makanan itu. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. jangan mengawasinya. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. kemudian diambil dengan tangan kiri. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan.

.

ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Sebelum dan selepas makan. Makan dengan menggunakan tangan kanan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Makan dengan tertib. Menggunakan jari untuk makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat.

sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. .

.

Ketika makan. GAMBAR RAJAH 8 . kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Kebiasaannya. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. Dalam agama Budha. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah.

Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Makan menggunakan tangan. .  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.

HATTA : 2 DARUL NAIM NO. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful