GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. makanan mengambil masa antara 70 . serangan jantung dan sebagainya. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. mengandungi terlalu banyak garam. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Terlalu banyak garam Makanan segera. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema).80 jam untuk melalui saluran penghadaman. . makanan dalam tin. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh.

Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Untuk memastikan anda makan berlebihan.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. . anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa.

.

Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma.. . dan bahan pewarna. Kurangkan minuman manis. pisang dan lainlain pada awal pagi.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. mengandungi kafein dan gas. berjalan atau baring. betik. MSG. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Jangan makan dan minum sambil berdiri. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.. berlemak dan berkolestrol. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). bahan pengawet.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. . air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. kebersihan. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Karena itu. garam mineral. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. TGS dialasi air putih. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. status kesehatan dan aktivitas fisik. tekanan darah tinggi.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. Sebaliknya. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. dan berat badan (BB) ideal. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. lipid. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. penyakit jantung dsb. vitamin. protein. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. aktivitas fisik.

GAMBAR RAJAH 3 .

3. kentang. pisang. penyerapan dan pengangkutan zat. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. . peluh dan wap daripada paru-paru. karbohidrat.: 1. sayur-sayuran dan makanan lain. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. Banyakkan minum air. termasuk penghadaman. tinja. bawang putih. buah-buahan. tempe. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Diantaranya ialah buah apple. dan buah betik. perkumuhan. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Kacang pea. gandum. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. protein sayuran bertekstur dan taugeh. nenas. Banyakkan juga memakan kekacang. tauhu. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. 2.

5. 6. Kurangkan garam Makanan segera.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin.  Memilih daging tanpa lemak. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. Sebenarnya lemak itu penting. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. minyak salad.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Kurangkan gula.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) .4. serangan jantung dan sebagainya.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. mentega. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. makanan dalam tin.Jadi.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. mengandungi terlalu banyak garam. krim dan mayonis). Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.

.

Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Abdul Azeez berkata.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12.5 tan makanan. Mohd. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.com. semalam. Datuk Dr." katanya di sini hari ini. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. ubat Daripada pengarang@utusan. Menurut beliau. KAHERAH 8 Dis. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut.15 tengah hari waktu Malaysia.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6.. . .Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin.

Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. . Shahrul Nasrun Kamarudin. Sementara itu. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Mohd. Mohd. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Dr. Fakrudin berkata. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia.Katanya. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam.

Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. Datuk Seri Dr. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. . Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG.

.

.

(6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. Oleh itu. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. Jangan meniup makanan yang masih panas. janganlah pula ia mengambil yang lain. tetapi jika suka dimakannya. dan budaya. kalau tidak ditinggalkannya saja.a. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. (9) Kalau memakan kurma. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. bahasa. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain.w. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. tetapi hendaklah ia bersabar. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. dan bila selesai makan. ia memperkecilkan suapannya. Rasulullah s. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. . tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. Hendaklah sedaya upaya. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya.

ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. Membasuh tangan. . seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. sebelum merasa terlalu kenyang. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. atau diletakkan bersam dalam satu piring. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit.

bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. kerana sesudah itu. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. tidak lebih dari itu. Jika kawan itu menolak. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan.(3) Janganlah makan dengan tamak. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. . Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Berkata al-hasan bin Ali r. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. apatah lagi kalau. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. maka itu adalah lebih baik pula. sedikitkah. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. kerana takut orang mengatakan gelojoh. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang.

Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. GAMBAR RAJAH 6 . sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. tatkala mahu menyuap makanan itu. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Andaikata kerana sesuatu sebab. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. jangan mengawasinya. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. kemudian diambil dengan tangan kiri. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya.

.

Makan dengan tertib. Sebelum dan selepas makan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Menggunakan jari untuk makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Makan dengan menggunakan tangan kanan.

. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. Dalam masyarakat India.

.

Dalam agama Budha.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Kebiasaannya. Ketika makan. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. GAMBAR RAJAH 8 . mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan.

 Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. .  Makan menggunakan tangan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.

HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful