GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. makanan mengambil masa antara 70 . Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. . Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. serangan jantung dan sebagainya. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. mengandungi terlalu banyak garam. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. makanan dalam tin. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Terlalu banyak garam Makanan segera. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung.

Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. . maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Untuk memastikan anda makan berlebihan. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa.

.

. Jangan makan dan minum sambil berdiri. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. bahan pengawet. Kurangkan minuman manis.. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". mengandungi kafein dan gas. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. dan bahan pewarna. . Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. berlemak dan berkolestrol. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. berjalan atau baring. betik. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. MSG. pisang dan lainlain pada awal pagi.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

dan berat badan (BB) ideal. Karena itu. penyakit jantung dsb.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. aktivitas fisik. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. protein. tekanan darah tinggi. vitamin. . Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. Sebaliknya. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. status kesehatan dan aktivitas fisik. kebersihan. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. TGS dialasi air putih. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. garam mineral. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). lipid.

GAMBAR RAJAH 3 .

gandum. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. Kacang pea. Banyakkan minum air. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. 2. pisang. buah-buahan.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. kentang. protein sayuran bertekstur dan taugeh. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. tinja. Diantaranya ialah buah apple. . Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri.: 1. peluh dan wap daripada paru-paru. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. termasuk penghadaman. tempe. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. tauhu. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. bawang putih. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. 3. perkumuhan. nenas. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). karbohidrat. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. sayur-sayuran dan makanan lain. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. dan buah betik. penyerapan dan pengangkutan zat. Banyakkan juga memakan kekacang.

Jadi.4. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.  Memilih daging tanpa lemak. Kurangkan garam Makanan segera.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . mentega. mengandungi terlalu banyak garam. minyak salad. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Kurangkan gula. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. serangan jantung dan sebagainya. 6. krim dan mayonis). 5. Sebenarnya lemak itu penting. makanan dalam tin.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.

.

15 tengah hari waktu Malaysia. KAHERAH 8 Dis.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. Menurut beliau. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Mohd." katanya di sini hari ini. Datuk Dr.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. . Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. .Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut.. Abdul Azeez berkata. ubat Daripada pengarang@utusan.com. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia. semalam.5 tan makanan.

Katanya. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Sementara itu. Shahrul Nasrun Kamarudin. Mohd. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Dr. Fakrudin berkata. . Mohd. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat.

Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. . Datuk Seri Dr.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang.

.

.

Hendaklah sedaya upaya. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. tetapi hendaklah ia bersabar. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. tetapi jika suka dimakannya. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. Rasulullah s. Oleh itu. ia memperkecilkan suapannya. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. Jangan meniup makanan yang masih panas. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. dan bila selesai makan. janganlah pula ia mengambil yang lain.a. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. dan budaya.w. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. kalau tidak ditinggalkannya saja. (9) Kalau memakan kurma. bahasa. . (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit.

Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. atau diletakkan bersam dalam satu piring. . Membasuh tangan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. sebelum merasa terlalu kenyang. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit.

ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. apatah lagi kalau. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. maka itu adalah lebih baik pula. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). sedangkan selera untuk memakannya masih ada. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. Berkata al-hasan bin Ali r. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. tidak lebih dari itu. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. . bolehlah dipujuk hingga tiga kali. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Jika kawan itu menolak. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang.(3) Janganlah makan dengan tamak. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. sedikitkah. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. kerana sesudah itu. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. kerana takut orang mengatakan gelojoh. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya.

kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Andaikata kerana sesuatu sebab. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. jangan mengawasinya. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. GAMBAR RAJAH 6 . hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. tatkala mahu menyuap makanan itu. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. kemudian diambil dengan tangan kiri.

.

ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Makan dengan menggunakan tangan kanan. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Sebelum dan selepas makan. Makan dengan tertib. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Menggunakan jari untuk makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat.

GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. . Dalam masyarakat India.

.

mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Dalam agama Budha. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. GAMBAR RAJAH 8 . kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Kebiasaannya. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. Ketika makan.

Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan. .Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.  Makan menggunakan tangan. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib.

KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA . HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.