GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

Lemak boleh menyebabkan kegemukan.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. makanan dalam tin.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. mengandungi terlalu banyak garam. serangan jantung dan sebagainya. makanan mengambil masa antara 70 . daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. . kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Terlalu banyak garam Makanan segera. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh.

maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Untuk memastikan anda makan berlebihan. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. . bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari.

.

. bahan pengawet. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. berlemak dan berkolestrol. berjalan atau baring. betik. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. mengandungi kafein dan gas. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. . (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Kurangkan minuman manis. MSG. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. pisang dan lainlain pada awal pagi. Jangan makan dan minum sambil berdiri. dan bahan pewarna.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

tekanan darah tinggi. kebersihan. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. protein. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. vitamin. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. TGS dialasi air putih. garam mineral.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. dan berat badan (BB) ideal. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. penyakit jantung dsb. Karena itu. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. status kesehatan dan aktivitas fisik. aktivitas fisik. . yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Sebaliknya. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. lipid.

GAMBAR RAJAH 3 .

Banyakkan makan makanan yang berbuah. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). . 3. Banyakkan juga memakan kekacang. penyerapan dan pengangkutan zat. gandum.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. Kacang pea. kentang. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. nenas. 2. protein sayuran bertekstur dan taugeh. tempe. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. peluh dan wap daripada paru-paru. buah-buahan. sayur-sayuran dan makanan lain.: 1. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. Diantaranya ialah buah apple. perkumuhan. karbohidrat. pisang. dan buah betik. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. tauhu. tinja. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. termasuk penghadaman. Banyakkan minum air. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. bawang putih. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain.

mengandungi terlalu banyak garam. Kurangkan gula. Sebenarnya lemak itu penting.Jadi. mentega. 5. minyak salad. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian.4.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. Kurangkan garam Makanan segera. krim dan mayonis). serangan jantung dan sebagainya.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) .Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. 6.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. makanan dalam tin.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar.  Memilih daging tanpa lemak. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.

.

. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Menurut beliau. KAHERAH 8 Dis. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. Mohd. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya.com. . Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. Datuk Dr..Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut.15 tengah hari waktu Malaysia. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. Abdul Azeez berkata.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. semalam. ubat Daripada pengarang@utusan.5 tan makanan." katanya di sini hari ini.

Mohd. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Fakrudin berkata. . Shahrul Nasrun Kamarudin. Dr. Mohd. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia.Katanya. Sementara itu. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat.

Datuk Seri Dr. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. .

.

.

. Rasulullah s. ia memperkecilkan suapannya. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. Hendaklah sedaya upaya. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. Oleh itu. (9) Kalau memakan kurma. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. tetapi hendaklah ia bersabar. tetapi jika suka dimakannya. janganlah pula ia mengambil yang lain. Jangan meniup makanan yang masih panas. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. dan budaya. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan.w. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. dan bila selesai makan.a. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. kalau tidak ditinggalkannya saja. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. bahasa.

Membasuh tangan. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. . maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. sebelum merasa terlalu kenyang. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. atau diletakkan bersam dalam satu piring. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama.

Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. maka itu adalah lebih baik pula. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. kerana sesudah itu. tidak lebih dari itu. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. sedikitkah.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. Berkata al-hasan bin Ali r. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. . Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. Jika kawan itu menolak. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. apatah lagi kalau.(3) Janganlah makan dengan tamak. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. kerana takut orang mengatakan gelojoh. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya.

kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Andaikata kerana sesuatu sebab. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. tatkala mahu menyuap makanan itu. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. kemudian diambil dengan tangan kiri. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. GAMBAR RAJAH 6 . ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. jangan mengawasinya. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan.

.

Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Sebelum dan selepas makan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Makan dengan menggunakan tangan kanan. Makan dengan tertib. Menggunakan jari untuk makan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air.

Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. . sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.

.

mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Ketika makan. GAMBAR RAJAH 8 . Dalam agama Budha. Kebiasaannya.

Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.  Makan menggunakan tangan.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia. . Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.

KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA . HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful