GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

serangan jantung dan sebagainya. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. makanan mengambil masa antara 70 . Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. makanan dalam tin. Terlalu banyak garam Makanan segera.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. . kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. mengandungi terlalu banyak garam. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi.

Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. . Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Untuk memastikan anda makan berlebihan.

.

Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Jangan makan dan minum sambil berdiri. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.. MSG. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. bahan pengawet. dan bahan pewarna. .. berjalan atau baring. betik. Kurangkan minuman manis. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. mengandungi kafein dan gas. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. pisang dan lainlain pada awal pagi. berlemak dan berkolestrol. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

dan berat badan (BB) ideal. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. TGS dialasi air putih. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. aktivitas fisik. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. Karena itu. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. Sebaliknya. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. status kesehatan dan aktivitas fisik. garam mineral. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. lipid. vitamin.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. protein. penyakit jantung dsb. kebersihan. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. . tekanan darah tinggi. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga.

GAMBAR RAJAH 3 .

Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. protein sayuran bertekstur dan taugeh. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. dan buah betik. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. nenas. Kacang pea. pisang. Diantaranya ialah buah apple. 2. tempe. kentang. sayur-sayuran dan makanan lain. bawang putih. buah-buahan. Banyakkan minum air. Banyakkan makan makanan yang berbuah. peluh dan wap daripada paru-paru. tauhu. gandum. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. karbohidrat. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Banyakkan juga memakan kekacang.: 1. perkumuhan. penyerapan dan pengangkutan zat. .Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. termasuk penghadaman. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. 3. tinja. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B).

 Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . Kurangkan garam Makanan segera. mentega. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). serangan jantung dan sebagainya.4. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. Sebenarnya lemak itu penting.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. makanan dalam tin. minyak salad. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. 5.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. krim dan mayonis). 6.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.Jadi.  Memilih daging tanpa lemak. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Kurangkan gula. mengandungi terlalu banyak garam.

.

Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. . Datuk Dr." katanya di sini hari ini.15 tengah hari waktu Malaysia. KAHERAH 8 Dis. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia. Mohd. . ubat Daripada pengarang@utusan.5 tan makanan. Menurut beliau.com.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. semalam. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut..15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Abdul Azeez berkata.

Katanya. . Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Sementara itu. Mohd. Dr. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Fakrudin berkata. Mohd. Shahrul Nasrun Kamarudin. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat.

Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. . Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Datuk Seri Dr. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG.

.

.

melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. (9) Kalau memakan kurma.a. janganlah pula ia mengambil yang lain. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. tetapi hendaklah ia bersabar. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. Oleh itu. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. dan budaya. bahasa. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. ia memperkecilkan suapannya. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. dan bila selesai makan. Jangan meniup makanan yang masih panas.w. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. Rasulullah s. . kalau tidak ditinggalkannya saja. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. Hendaklah sedaya upaya. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. tetapi jika suka dimakannya.

tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. sebelum merasa terlalu kenyang. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Membasuh tangan. . (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. atau diletakkan bersam dalam satu piring.

Berkata al-hasan bin Ali r. Jika kawan itu menolak. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. apatah lagi kalau. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. . Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. maka itu adalah lebih baik pula. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. tidak lebih dari itu. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai.(3) Janganlah makan dengan tamak. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. kerana sesudah itu. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. kerana takut orang mengatakan gelojoh. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. sedikitkah.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa.

Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Andaikata kerana sesuatu sebab. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. jangan mengawasinya. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. tatkala mahu menyuap makanan itu. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. GAMBAR RAJAH 6 . jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. kemudian diambil dengan tangan kiri. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan.

.

Makan dengan tertib. Menggunakan jari untuk makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Sebelum dan selepas makan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Makan dengan menggunakan tangan kanan.

GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. Dalam masyarakat India. .

.

Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. GAMBAR RAJAH 8 . mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. Kebiasaannya.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Dalam agama Budha. Ketika makan. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak.

Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. .  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka.  Makan menggunakan tangan. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.

HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful