GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

makanan dalam tin. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. . mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. mengandungi terlalu banyak garam. serangan jantung dan sebagainya. makanan mengambil masa antara 70 . Terlalu banyak garam Makanan segera. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.

Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Untuk memastikan anda makan berlebihan. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. . anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak.

.

pisang dan lainlain pada awal pagi. betik. Kurangkan minuman manis. mengandungi kafein dan gas.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. berlemak dan berkolestrol.. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. bahan pengawet. . Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". MSG. berjalan atau baring. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. Jangan makan dan minum sambil berdiri. dan bahan pewarna.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

dan berat badan (BB) ideal. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. lipid. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. TGS dialasi air putih. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. garam mineral. penyakit jantung dsb. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. vitamin. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. protein. Karena itu. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. status kesehatan dan aktivitas fisik. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. aktivitas fisik. kebersihan. tekanan darah tinggi. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. Sebaliknya. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. . Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat.

GAMBAR RAJAH 3 .

gandum. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. pisang. karbohidrat. sayur-sayuran dan makanan lain. dan buah betik. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. buah-buahan. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. protein sayuran bertekstur dan taugeh. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. Banyakkan juga memakan kekacang. kentang. tinja. Kacang pea. penyerapan dan pengangkutan zat. 3.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. . 2. tauhu. nenas. Banyakkan minum air. bawang putih. tempe. perkumuhan. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Banyakkan makan makanan yang berbuah. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). peluh dan wap daripada paru-paru. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. Diantaranya ialah buah apple.: 1. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. termasuk penghadaman.

5.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian.Jadi.  Memilih daging tanpa lemak. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.4. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. krim dan mayonis).  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. Kurangkan gula. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. makanan dalam tin.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Sebenarnya lemak itu penting. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Kurangkan garam Makanan segera. mentega.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. mengandungi terlalu banyak garam. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . minyak salad. serangan jantung dan sebagainya. 6.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh.

.

KAHERAH 8 Dis.15 tengah hari waktu Malaysia. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Datuk Dr. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. . Abdul Azeez berkata. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin.5 tan makanan. Menurut beliau. semalam. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6.com. . Mohd." katanya di sini hari ini.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12.. ubat Daripada pengarang@utusan.

Mohd. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Dr. Mohd.Katanya. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Fakrudin berkata. Sementara itu. Shahrul Nasrun Kamarudin. . Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis.

Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. Datuk Seri Dr. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. .GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG.

.

.

janganlah pula ia mengambil yang lain. Jangan meniup makanan yang masih panas. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. bahasa. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. . (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. dan budaya. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. dan bila selesai makan. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. kalau tidak ditinggalkannya saja.a. tetapi hendaklah ia bersabar. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. (9) Kalau memakan kurma. Oleh itu. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. Hendaklah sedaya upaya. Rasulullah s. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang.w. ia memperkecilkan suapannya. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. tetapi jika suka dimakannya. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya.

iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. atau diletakkan bersam dalam satu piring. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. . tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Membasuh tangan. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. sebelum merasa terlalu kenyang. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan.

Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). tidak lebih dari itu. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. . sedikitkah. kerana sesudah itu.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. maka itu adalah lebih baik pula. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya.(3) Janganlah makan dengan tamak. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. apatah lagi kalau. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. Berkata al-hasan bin Ali r. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. Jika kawan itu menolak. kerana takut orang mengatakan gelojoh. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah.

Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. kemudian diambil dengan tangan kiri. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. jangan mengawasinya. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. GAMBAR RAJAH 6 . sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. tatkala mahu menyuap makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. Andaikata kerana sesuatu sebab.

.

Sebelum dan selepas makan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Makan dengan menggunakan tangan kanan. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Menggunakan jari untuk makan. Makan dengan tertib. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat.

. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India.

.

ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Kebiasaannya. GAMBAR RAJAH 8 . mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. Ketika makan. Dalam agama Budha.

terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Makan menggunakan tangan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan. .  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.

HATTA : 2 DARUL NAIM NO. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.