GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. makanan dalam tin. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Terlalu banyak garam Makanan segera. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. mengandungi terlalu banyak garam. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. serangan jantung dan sebagainya. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. makanan mengambil masa antara 70 . . daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.

Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. . Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Untuk memastikan anda makan berlebihan. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak.

.

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. MSG. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng). Jangan makan dan minum sambil berdiri. Kurangkan minuman manis.. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. mengandungi kafein dan gas. pisang dan lainlain pada awal pagi. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. bahan pengawet. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. berjalan atau baring. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. berlemak dan berkolestrol. .. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. betik. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. dan bahan pewarna.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. tekanan darah tinggi. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. vitamin. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. lipid. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. protein. aktivitas fisik. dan berat badan (BB) ideal. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. status kesehatan dan aktivitas fisik. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. . garam mineral. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. kebersihan. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. TGS dialasi air putih. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. Sebaliknya. Karena itu. penyakit jantung dsb. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif.

GAMBAR RAJAH 3 .

Diantaranya ialah buah apple. Kacang pea. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. 2. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. Banyakkan minum air. gandum. bawang putih. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein.: 1. protein sayuran bertekstur dan taugeh. pisang. penyerapan dan pengangkutan zat.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. tempe. 3. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. nenas. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Banyakkan juga memakan kekacang. tinja. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. perkumuhan. tauhu. dan buah betik. termasuk penghadaman. kentang. buah-buahan. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. sayur-sayuran dan makanan lain. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). peluh dan wap daripada paru-paru. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. karbohidrat. .

makanan dalam tin.Jadi. 6.4.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar.  Memilih daging tanpa lemak. Sebenarnya lemak itu penting. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. Kurangkan gula.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. mentega.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. mengandungi terlalu banyak garam. Kurangkan garam Makanan segera. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). 5. serangan jantung dan sebagainya. krim dan mayonis).  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. minyak salad.

.

5 tan makanan.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Datuk Dr. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.15 tengah hari waktu Malaysia. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu.com. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. ubat Daripada pengarang@utusan. Menurut beliau.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. Abdul Azeez berkata. KAHERAH 8 Dis..15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. . Mohd.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. . Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia." katanya di sini hari ini. semalam.

Dr. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Mohd. Mohd. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Fakrudin berkata. Shahrul Nasrun Kamarudin. . Sementara itu.Katanya.

Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. Datuk Seri Dr. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. .

.

.

a. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. janganlah pula ia mengambil yang lain. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. bahasa. kalau tidak ditinggalkannya saja. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. tetapi hendaklah ia bersabar.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. Jangan meniup makanan yang masih panas. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. tetapi jika suka dimakannya. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. dan budaya. ia memperkecilkan suapannya. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. dan bila selesai makan. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. Hendaklah sedaya upaya. . Rasulullah s.w. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. Oleh itu. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. (9) Kalau memakan kurma. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang.

tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. atau diletakkan bersam dalam satu piring. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. sebelum merasa terlalu kenyang. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. Membasuh tangan. . (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya.

hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Berkata al-hasan bin Ali r. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. tidak lebih dari itu. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. apatah lagi kalau. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. . tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu.(3) Janganlah makan dengan tamak. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. sedikitkah. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. kerana sesudah itu. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. kerana takut orang mengatakan gelojoh. Jika kawan itu menolak. maka itu adalah lebih baik pula. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus.

(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. Andaikata kerana sesuatu sebab. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. kemudian diambil dengan tangan kiri. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. jangan mengawasinya. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. GAMBAR RAJAH 6 . Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. tatkala mahu menyuap makanan itu.

.

Makan dengan menggunakan tangan kanan.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Makan dengan tertib. Sebelum dan selepas makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Menggunakan jari untuk makan. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan .

sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup. .GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. Dalam masyarakat India.

.

Ketika makan. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. GAMBAR RAJAH 8 . Dalam agama Budha. Kebiasaannya. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak.

 Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. . terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.  Makan menggunakan tangan.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.

NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA . HATTA : 2 DARUL NAIM NO.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful