GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

makanan dalam tin. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). . Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. mengandungi terlalu banyak garam. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. serangan jantung dan sebagainya. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. Terlalu banyak garam Makanan segera. makanan mengambil masa antara 70 .Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh.

maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Untuk memastikan anda makan berlebihan. . oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari.

.

Kurangkan minuman manis. pisang dan lainlain pada awal pagi. betik. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. berlemak dan berkolestrol. .. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. mengandungi kafein dan gas. dan bahan pewarna. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. MSG. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa.. bahan pengawet. berjalan atau baring.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". Jangan makan dan minum sambil berdiri. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng).

GAMBAR RAJAH 2 .

.

Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. status kesehatan dan aktivitas fisik. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. aktivitas fisik. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. lipid. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. tekanan darah tinggi. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. penyakit jantung dsb. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. vitamin. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. kebersihan. . Karena itu. dan berat badan (BB) ideal. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. protein. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. Sebaliknya. TGS dialasi air putih. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. garam mineral.

GAMBAR RAJAH 3 .

buah-buahan. tempe. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. protein sayuran bertekstur dan taugeh.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. peluh dan wap daripada paru-paru. kentang. termasuk penghadaman. pisang. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. sayur-sayuran dan makanan lain. gandum. Banyakkan juga memakan kekacang. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. 2. karbohidrat. nenas. bawang putih. penyerapan dan pengangkutan zat. Banyakkan minum air. perkumuhan. 3. dan buah betik. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Banyakkan makan makanan yang berbuah. Diantaranya ialah buah apple. tinja. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Kacang pea. . Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein.: 1. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. tauhu. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri.

Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. 5. mentega. Kurangkan gula. mengandungi terlalu banyak garam.  Memilih daging tanpa lemak. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.4. Kurangkan garam Makanan segera. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. Sebenarnya lemak itu penting.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. makanan dalam tin. 6. minyak salad. krim dan mayonis).Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi.Jadi.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. serangan jantung dan sebagainya. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam).

.

my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. . beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. . Datuk Dr. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu.com. Menurut beliau. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir.5 tan makanan.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. Mohd. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.15 tengah hari waktu Malaysia.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12.." katanya di sini hari ini. ubat Daripada pengarang@utusan. semalam. Abdul Azeez berkata. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. KAHERAH 8 Dis.

Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Sementara itu. Shahrul Nasrun Kamarudin. Dr.Katanya. . Mohd. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. Fakrudin berkata. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Mohd.

GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. . Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. Datuk Seri Dr.

.

.

(6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. dan budaya. tetapi hendaklah ia bersabar. Hendaklah sedaya upaya. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. tetapi jika suka dimakannya. Oleh itu. bahasa. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. Rasulullah s. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. kalau tidak ditinggalkannya saja. ia memperkecilkan suapannya. (9) Kalau memakan kurma. janganlah pula ia mengambil yang lain. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. Jangan meniup makanan yang masih panas. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. dan bila selesai makan. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan.a. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya.w. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. .

Membasuh tangan.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. sebelum merasa terlalu kenyang. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. . supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. atau diletakkan bersam dalam satu piring. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama.

kerana takut orang mengatakan gelojoh. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. Jika kawan itu menolak. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. kerana sesudah itu. . tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu.(3) Janganlah makan dengan tamak. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. Berkata al-hasan bin Ali r. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. maka itu adalah lebih baik pula. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. tidak lebih dari itu. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. apatah lagi kalau. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. sedikitkah.

Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. Andaikata kerana sesuatu sebab. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. GAMBAR RAJAH 6 . Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. tatkala mahu menyuap makanan itu. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. jangan mengawasinya. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. kemudian diambil dengan tangan kiri.

.

Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Sebelum dan selepas makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Menggunakan jari untuk makan. Makan dengan menggunakan tangan kanan. Makan dengan tertib. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu.

Dalam masyarakat India. .GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.

.

mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. GAMBAR RAJAH 8 . Dalam agama Budha.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Kebiasaannya. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Ketika makan. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan.

 Makan menggunakan tangan. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. .

HATTA : 2 DARUL NAIM NO. KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful