GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. .80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). Terlalu banyak garam Makanan segera. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. mengandungi terlalu banyak garam. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. serangan jantung dan sebagainya. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. makanan dalam tin. makanan mengambil masa antara 70 . Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi.

bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Untuk memastikan anda makan berlebihan.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. .

.

Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. betik. dan bahan pewarna. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.. Kurangkan minuman manis. berjalan atau baring. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. mengandungi kafein dan gas. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Jangan makan dan minum sambil berdiri. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah". MSG. bahan pengawet. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa.TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. berlemak dan berkolestrol. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng).. pisang dan lainlain pada awal pagi. .

GAMBAR RAJAH 2 .

.

TGS dialasi air putih. dan berat badan (BB) ideal. tekanan darah tinggi. protein. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Sebaliknya. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. status kesehatan dan aktivitas fisik.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. garam mineral. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. Karena itu. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. aktivitas fisik. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. . lipid. yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. kebersihan. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. penyakit jantung dsb. vitamin. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan.

GAMBAR RAJAH 3 .

karbohidrat. kentang. tinja. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. termasuk penghadaman. sayur-sayuran dan makanan lain. tauhu. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. dan buah betik. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. pisang. Diantaranya ialah buah apple. Banyakkan makan makanan yang berbuah. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). gandum. Banyakkan juga memakan kekacang. perkumuhan. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. penyerapan dan pengangkutan zat. 3.: 1. buah-buahan. Kacang pea. nenas. bawang putih. protein sayuran bertekstur dan taugeh. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. tempe. Banyakkan minum air. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. 2. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. peluh dan wap daripada paru-paru. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. .

 Memilih daging tanpa lemak. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. 6. krim dan mayonis). serangan jantung dan sebagainya. Sebenarnya lemak itu penting. minyak salad.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Jadi.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. mentega. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). 5.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . Kurangkan gula. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. makanan dalam tin.Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. Kurangkan garam Makanan segera.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan. tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian. oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. mengandungi terlalu banyak garam. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.4.

.

Abdul Azeez berkata.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. KAHERAH 8 Dis. Mohd.15 tengah hari waktu Malaysia. .com.my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6. semalam. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu.5 tan makanan. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya.. Datuk Dr. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. ." katanya di sini hari ini. ubat Daripada pengarang@utusan. Menurut beliau. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut.

Fakrudin berkata. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Sementara itu. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Mohd.Katanya. . pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat. Mohd. Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Dr. Shahrul Nasrun Kamarudin.

Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. . 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. Datuk Seri Dr.

.

.

dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. tetapi hendaklah ia bersabar. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan. dan budaya. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. Rasulullah s. kalau tidak ditinggalkannya saja. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan. dan bila selesai makan. (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. janganlah pula ia mengambil yang lain. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. Jangan meniup makanan yang masih panas. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. .a. (9) Kalau memakan kurma. tetapi jika suka dimakannya. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. Hendaklah sedaya upaya. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. Oleh itu. bahasa.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain.w. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. ia memperkecilkan suapannya. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan.

tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. sebelum merasa terlalu kenyang. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. Membasuh tangan. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. atau diletakkan bersam dalam satu piring. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. .

Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. sedikitkah. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent).a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. . hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. melainkan jika semua orang yang makan sedikit.(3) Janganlah makan dengan tamak. apatah lagi kalau. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. kerana takut orang mengatakan gelojoh. tidak lebih dari itu. (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. kerana sesudah itu. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. Jika kawan itu menolak. maka itu adalah lebih baik pula. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Berkata al-hasan bin Ali r. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu.

(6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. GAMBAR RAJAH 6 . ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. Andaikata kerana sesuatu sebab. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. tatkala mahu menyuap makanan itu. kemudian diambil dengan tangan kiri. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain. Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. jangan mengawasinya. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut.

.

ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Makan dengan menggunakan tangan kanan. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Sebelum dan selepas makan. Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat. Menggunakan jari untuk makan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan . Makan dengan tertib.

Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. . sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.

.

kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. Ketika makan.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan. Dalam agama Budha. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah. Kebiasaannya. GAMBAR RAJAH 8 . mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan.

terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan. .Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia. Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.  Makan menggunakan tangan.

KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA .NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B. HATTA : 2 DARUL NAIM NO.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful