GAMBAR RAJAH 1

PEMBUKA BICARA

Kesihatan diri merupakan harta yang paling berharga namun ramai yang tidak menyedarinya sehingga ditimpa sesuatu penyakit yang tenat. Ramai juga yang tidak menyedari akan peranan pengambilan makanan yang berkhasiat untuk memastikan kesihatan yang baik. Punca utama serangan penyakit-penyakit tenat seperti kanser dan penyakit jantung ialah kerana tidak memakan makanan yang sempurna dan kurang memakan makanan yang berkhasiat. Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan" dan kenyataan ini benar dalam soal kesihatan. Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana diet yang tidak teratur memburukkan kesihatan.

Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe berkata rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya Diet for a Small Planet beliau berkata penduduk negara itu memakan terlalu banyak daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan berserat. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan berproses. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Adakah diet anda mempunyai ciri-ciri seperti berikut?

. Terlalu sedikit serat Tanpa pengambilan serat. vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. mengandungi terlalu banyak garam. makanan mengambil masa antara 70 . daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. makanan dalam tin. Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema). Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi.80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Lemak boleh menyebabkan kegemukan. Makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol begitu juga dengan makanan jualan penjaja. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. mendorong serangan jantung dan meningkatkan risiko serangan kanser sementara kolesterol menjadi punca utama sakit jantung. Terlalu banyak garam Makanan segera. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui saluran itu dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh.Terlalu banyak lemak dan kolesterol Makanan seperti daging telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju merupakan sumber protein. serangan jantung dan sebagainya. Terlalu banyak gula Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat.

Diet anda menentukan keadaan kesihatan anda sepertimana pepatah diri anda ialah apa yang anda makan. Jika anda berkejar ke sana ke mari sepanjang hari. bererti anda telah menggunakan lebih banyak tenaga berbanding jika anda hanya duduk sepanjang masa. oleh itu anda harus menentukan sendiri apa yang terbaik untuk diri anda. maka lebihan makanan itu akan tersimpan sebagai lemak. Untuk memastikan anda makan berlebihan. Oleh itu penting bagi anda mengamalkan tabiat makan yang baik dari peringkat muda lagi. Jika anda memakan melebihi keperluan tubuh.KESIMPULAN Setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza. Kita perlu mengimbangi tenaga (makanan) yang kita perolehi dengan tenaga yang digunakan untuk kegiatan seharian. . anda mungkin perlu menimbang berat badan dari semasa ke semasa atau perhatikan sama ada terdapat perubahan ketika berpakaian iaitu sama ada pakaian kian sendat atau tetap seperti biasa.

.

Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa. Jangan makan dan minum sambil berdiri. berjalan atau baring. Kurangkan minuman manis. dan bahan pewarna. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng).TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan. . Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi. pisang dan lainlain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.. bahan pengawet. betik. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah".. mengandungi kafein dan gas. berlemak dan berkolestrol. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda. MSG. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.

GAMBAR RAJAH 2 .

.

Sebaliknya. Untuk membantu setiap orang memilih makanan dengan jenis dan jumlah yang tepat. penyakit jantung dsb. yang terdiri atas potongan-potongan tumpeng. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan. tekanan darah tinggi. Luasnya potongan menunjukkan porsi yang harus dikonsumsi setiap hari. pedoman gizi seimbang disusun berdasarkan kebutuhan yang berbeda pada setiap golongan usia. lipid. Karena itu. Vitamin dan garam mineral pula diperlukan untuk pemeliharaan kesihatan badan. dengan memerhatikan prinsip keanekaragaman atau variasi makanan. Serabut diperlukan untuk merangsang tindakan peristalsis manakala air pula diperlukan sebagai medium tindak balas biokimia dalam badan. serta pola makan yang padat energi (kalori) maka ia akan beresiko terkena berbagai penyakit seperti diabetes. Gizi seimbang mesti mengandungi karbohidrat dan lipid yang mencukupi untuk membekalkan tenaga.Tentang Gizi Seimbang Gizi seimbang adalah susunan makanan sehari-hari yang mengandung zat gizi dalam jenis dan jumlah yang sesuai dengan kebutuhan tubuh. protein. kebutuhan asupan gizi divisualisasikan dalam bentuk Tumpeng Gizi Seimbang (TGS). yang terjadi akibat asupan gizi di bawah kebutuhan. maka ia akan lebih rentan terkena penyakit dan kurang produktif. aktivitas fisik. vitamin. garam mineral. . TGS dialasi air putih. dan berat badan (BB) ideal. kebersihan. Jika seseorang mengalami kekurangan gizi. Protein diperlukan untuk membina tisu baru dan menggantikan sel yang telah rosak atau mati. status kesehatan dan aktivitas fisik. jika memiliki kelebihan gizi akibat asupan gizi yang melebihi kebutuhan. artinya air putih merupakan bagian terbesar dari zat gizi esensial bagi kehidupan untuk hidup sehat dan aktif. Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat.

GAMBAR RAJAH 3 .

tempe. tauhu. perkumuhan. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. protein sayuran bertekstur dan taugeh.Tips Diet Seimbang Antara beberapa tips diet seimbang yang boleh diamalkan. Kacang pea. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). . tinja. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak.: 1. Banyakkan makan makanan yang berbuah. pisang. Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. Diantaranya ialah buah apple. Banyakkan minum air. 3. sayur-sayuran dan makanan lain. gandum. bawang putih. dan buah betik. penyerapan dan pengangkutan zat. nenas. 2. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri. termasuk penghadaman. buah-buahan. Banyakkan juga memakan kekacang. Kalau nak kira memang banyak sebenarnya buah yang sedap lagi berkhasiat. Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. peluh dan wap daripada paru-paru. karbohidrat. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. kentang. Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain.

tetapi dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% sahaja dalam jumlah keperluan tenaga harian.Sesetengah orang mungkin menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit (edema) . serangan jantung dan sebagainya.Jadi.  Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.  Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. Kurangkan garam Makanan segera. mengandungi terlalu banyak garam.4. 6. daging yang diawet dan makanan ringan bergaram seperti kentang goreng. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam). oleh itu kita harus elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan:  Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol. 5.  Memilih daging tanpa lemak.  Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. kegemukan dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. Sebenarnya lemak itu penting. krim dan mayonis).Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi. makanan dalam tin.  Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja. minyak salad. Makanan yang diproses dan makanan manis seperti kek coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan atau serat. Kurangkan gula. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.Kehadiran gula juga menggantikan makanan yang berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dari tubuh. mentega.

.

Menurut beliau. . .my AZMAN MD NOOR GAMBAR RAJAH 4 Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di Kaherah pada pukul 6.com. "Dua buah lori dan sebuah bas akan digunakan bagi membawa dan mengangkut para sukarelawan serta barangan itu. beliau bersyukur kerana kumpulan sukarelawan tersebut selamat tiba di sini untuk meneruskan misi membawa barangan makanan dan ubat-ubatan tersebut. semalam. KAHERAH 8 Dis.Misi bantuan kemanusiaan bawa 4..15 tengah hari waktu Malaysia." katanya di sini hari ini.15 pagi waktu tempatan atau kirakira pukul 12. Fakrudin Abdul Mukti dan para pegawainya. Kesemua mereka akan berada di Gaza sehingga 17 Disember ini dengan enam anggota sukarelawan sudah pun berada di kawasan itu sejak minggu lalu. Duta Malaysia di sini akan membantu pihaknya menguruskan penghantaran kesemua barangan tersebut. Ketibaan kumpulan misi bantuan yang diketuai Presiden Kelab Putera 1Malaysia.5 tan makanan.Kesemua 56 anggota Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza selamat tiba di bandar ini sebelum memasuki Gaza hari ini untuk menyerahkan sebanyak 430 kotak makanan dan bekalan ubat-ubatan bagi penduduk Palestin. ubat Daripada pengarang@utusan. Abdul Azeez berkata. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (gambar) itu disambut oleh Duta Malaysia di Mesir. Datuk Dr. Mohd.

Dr. . Kesemua sukarelawan akan memasuki sempadan Rafah kira-kira pukul 5 petang dengan jarak perjalanan mengambil masa kira-kira lima jam. kumpulan berkenaan terdiri daripada anggota pasukan perubatan yang diketuai Datuk Dr. Fakrudin berkata. Juanda Jaya dan Presiden Gerakan Gagasan Belia 1Malaysia. Alwi Abdul Rahman dan turut serta dalam misi bantuan itu ialah Mufti Perlis. Shahrul Nasrun Kamarudin. Sementara itu. Mohd. Mohd. pihaknya memberi jaminan kesemua barangan yang mahu dibawa ke Gaza akan dipastikan tiba dengan selamat.Katanya.

Datuk Seri Dr. Sumbangan ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang gigih mempertahankan kedaulatan negara dari serangan pihak pengganas di Sabah. Ahmad Zahid bin Hamidi di Bangunan Pergerakan Udara Pangkalan Udara Subang.GAMBAR RAJAH 5 12 Mac 13 : Penyerahan Bantuan Makanan Kepada Pasukan Keselamatan Di Lahad Datu SUBANG. Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil kepada Menteri Pertahanan. 12 Mac 13 – YBhg Jen Tan Sri Dato’Sri Rodzali bin Daud TUDM yang mewakili Panglima Angkatan Tentera telah menghadiri majlis penyerahan sumbangan berupa bahan makanan dan surah Yassin yang di sampaikan oleh Ketua Pergerakan Wanita UMNO. .

.

.

w. (2) (3) (4) Hendaklah ia mengunyah makanan yang dimakan itu baik-baik dan selagi makanan itu belum di telan. Oleh itu. bahasa. Hendaklah ia menggunakan tangan kanan.a. Jangan meniup makanan yang masih panas. adab makanan bagi setiap agama adalah berbeza antara satu sama lain. Rasulullah s. tetapi biji yang dikeluarkan dari mulutnya itu diletakkan di belakang tapak tangannya lalu dibuang. ia memperkecilkan suapannya. (7) Jangan letak piring atau sebagainya di atas roti atau lain-lain makanan. sehingga makanan itu sejuk dan mudah untuk dimakan. Kerana yang demikian itu dikira gelojoh. melainkan jika barang-barang itu memang mahu digunakan untuk memakan. tidak pernah mencela sebarang makanan yang dihidangkan kepadanya. (8) Jangan mengesat tangannya dengan roti atau dengan makanan yang lain. . (6) Hendaklah ia memakan makanan yang ada berhampiran dengannya saja. dia mengucapkan dengan Alhamdulillah pula. Ucapan ini lebih baik jika dibaca dengan suara tinggi untuk mengingatkan orang-orang yang makan bersamasamanya. ADAB MAKAN CARA ISLAM (1) Hendaklah memulakan dengan membaca Bismillah pada mula menyuap makanan. kecuali jika makanan itu merupakan buah-buahan maka bolehlah ia menghulurkan tangannya. dan bila selesai makan. ataupun dikumpulkan bijinya dalam genggaman tangan.Malaysia sememangnya bertuah kerana terdiri daripada pelbagai agama yang berbeza dari segi agama. (5) Jangan sekali-kali mencela makanan yang terhidang. tetapi hendaklah ia bersabar. Demikian pula caranya dibuat pada buahbuahan yang lain yang berbiji atau berkulit. dan budaya. kalau tidak ditinggalkannya saja. tetapi jika suka dimakannya. jangan diletakkan bijinya dengan kurma itu dalam satu bekas. janganlah pula ia mengambil yang lain. Hendaklah sedaya upaya. (9) Kalau memakan kurma.

padahal mereka itu telah berkumpul untuk makan bersama-sama. tetapi hendaklah mengasingkannya pada bekas yang lain. . haruslah diperhatikan perkara-perkara yang berikut. Membasuh tangan. iaitu sebanyak tujuh perkara: (1) Jangan mulakan makan dulu bila ada hadir bersamanya orang yang mesti didahulukan. Adab Selepas Makan (1) (2) Hendaklah berhenti makan. seperti orang tua atau orang yang lebih utama daripadanya. (3) Hendaklah ia bersyukur kepada Allah dengan sepenuh hati terhadap makanan yang telah direzekikan. maka ketika itu janganlah ia melambat-lambatkan sehingga orang lain terpaksa menunggu lama. ataupun jika ia memang betul-betul dahaga.(10) Janganlah dibiarkan makanan yang sudah basi bercampur dengan makanan yang baik. Adab makan bersama Bila makan bersama-sama orang ramai. atau diletakkan bersam dalam satu piring. kecuali kalau tercekik oleh makanan itu. (2) Janganlah sampai semua orang berdiam diri di waktu makan. Tetapi jika mengambil makanan itu mengikut giliran dan sudah sampai pula gilirannya untuk mengambil. tetapi sebaik-baiknya hendaklah berbual-bual tentang perkara-perkara yang baik. supaya tidak mengelirukan orang lain yang ingin memakannya. kemudian membersihkan celah-celah gigi dari makanan yang terselit. (11) Jangan terlalu banyak minum ketika makan. dan menganggap makanan itu sebagai nikmat dari Allah. sebelum merasa terlalu kenyang.

hukumnya haram jika tidak mendapat keredhaan kawan yang memakan bersama-sama dalam satu hidangan. bolehlah dipujuk hingga tiga kali. dikurangi sedikit dari kadar makananan biasa untuk melebihkan kawang-kawannya. tentulah ia akan merasa bosan dan menganggap itu sebagai memaksanya. sehingga ketara seolah-olah ia amat memerlukan makanan itu. Sebaik-baiknya melatihkan diri bersopan-santun ketika makan bersendirian di rumah. Ya kalau boleh sewaktu makan beramai-ramai itu. maka sikap yang demikian adalah paling utama sekali. Jangan pula memerhatikan kelakuannya ketika sedang makan: banyakkah. Berkata al-hasan bin Ali r.(3) Janganlah makan dengan tamak. Jangan pula meninggalkan lebihan makanan di tempat makannya. sedangkan selera untuk memakannya masih ada. tidak lebih dari itu. bahkan hendaklah ia bersikap seperti seorang yang menanggung makan kawannya. bahkan hendaklah mengingat kawan-kawan yang makan bersama-sama dalam satu hidang.a: Makanan itu lebih ringan daripada seorang yang bersumpah untuk memjuk kawannya supaya makan lagi (Maksudnya jika tak dihabiskan pun tak mengapa. melainkan jika semua orang yang makan sedikit. tetapi jangan bersumpah untuk menyuruh orang lain memakannya — pent). (4) Janganlah terlalu menggesa kawan untuk memakan. kerana takut orang mengatakan gelojoh. ia mengetahui bahwa mereka itu amat memerlukan makanan itu. yakni seperti ia makan seorang diri di rumah. maka itu adalah lebih baik pula. Jangan pula memakan dua butir kurma sekaligus. . sedikitkah. Sebaik-baiknya ia melebihkan makanan itu pada kawan-kawannya. Tetapi hendaklah ia makan seperti biasa. Jika kawan itu menolak. kerana sesudah itu. supaya nanti tidak teragak-agak lagi untuk bersikap sama bila makan dengan orang ramai. hendaklah ia menggalakkannya supaya menambah lagi dan menimbulkan seleranya untuk makan. apatah lagi kalau. Begitu juga ia makan lebih dengan niat menggalakkan kawan-kawannya memakan lebih dan menaikkan semangat mereka untuk menambah lagi. sebab yang demikian itu adalah semacam kepura-puraan. Janganlah makan lebih dari kadar yang ditetapkan baginya kerana makan lebih dar kadar itu. Adapun bersumpah untuk memakan lagi adalah di larang.

GAMBAR RAJAH 6 . Jangan pula menyebut-nyebut hal-hal yang boleh menjijikan atau memuakkan ketika sedang makan. maka hendaklah ia meminta izin berhenti terlebih dulu. Demikian pula dengan lebihan makanan yang telah digigit. Sebaiknya bersikap pura-pura tidak nampak dan menumpukan segala perhatian pada dirinya sendiri lebih-lebih lagi jika mereka sedang sedap makan. ataupun mencelupkan tangan ke dalam bekas makanan itu. sebab memberi khidmat kepada tetamu adalah suatu kewajiban. jangan dicelupkan ke dalam lauk-pauk atau cuka. supaya mereka tidak merasa malu dengan kelakuan mereka itu. jangan mengawasinya. sehingga tetamu-tetamu itu merasa puas dengan makanan yang dihidangkan. hendaklah memalingkan muka dari bekas makanan itu. Jangan terlampau menundukkan kepala ke bekas makanan. Andaikata kerana sesuatu sebab. Jika mahu mengeluarkan sesuatu dari mulut. kelak dikhuatirinya mereka akan merasa malu. Jangan dicelupkan suapan yang berlemak ke dalam cuka (atau sebagainya) kerana cara begitu mungkin tidak diingini oleh orang lain. Janganlah pula berhenti dulu tetapi hendaklah menyuap terus sedikit demi sedikit. Mereka berkata: Janganlah engkau terperanjat pada apa yang engkau lihat daripadaku ini.(5) Tidak mengapa membasuh tangan di dalam bekas makanan itu (jika bekas itu telah bersih dari makanan — pent) Oleh itu sayugialah tuan rumah sendiri yang patut menuangkan air untuk membasuh tangan tetamu-tetamunya. kemudian diambil dengan tangan kiri. ia tidak dapat meneruskan makan-makanan itu. (6) Janganlah tuan rumah memerhatikan kelakuan tetamu-tetamunya ketika sedang makan. Demikianlah yang dilakukan oleh Imam-imam besar Malik dan Syafi’I radhiallahuanhuma pada hari tetamu itu mula tinggal bersamanya. tatkala mahu menyuap makanan itu. (7) Jangan melakukan sesuatu yang boleh menjijikkan orang lain.

.

Lauk-pauk diletakkan di dalam bekas besi yang tahan karat.ADAB MAKAN AGAMA HINDU Bertafakur sebelum makan Dalam masyarakat Hindu. Sebelum dan selepas makan. Makan dengan tertib. Menggunakan jari untuk makan. mereka sering menggunakan daun pisang bagi menggantikan pinggan makan. tangan dicuci dengan menggunakan kendi air. Makan dengan menggunakan tangan kanan. Tidak bercakap dengan kuat semasa makan .

. Dalam masyarakat India.GAMBAR RAJAH 7 Daun pisang yang menggantikan pinggan mempunyai simbol tersendiri kepada masyarakat India. sifat semula jadi pokok pisang yang mudah hidup diumpamakan seperti mengharapkan kesejahteraan dalam hidup.

.

Kebiasaannya. Ketika makan. kebanyakan mereka menggunakan penyepit yang dipegang secara tegak. mangkuk sup di angkat dengan menggunakan tangan kiri dan sup di ceduk menggunakan tangan kanan. Dalam agama Budha. Sisa makanan diletakkan di tepi piring layan atau mangkuk yang telah disediakan. GAMBAR RAJAH 8 . mangkuk di angkat pada paras yang selesa supaya dapat menikmati hidangan dengan mudah.ADAB MAKAN AGAMA BUDHA Bertafakur sebelum makan.

terdapat beberapa ciri yang sama diterapkan di dalam adab atau etika ketika makan walaupun berlainan agama.  Cara makan seseorang itu adalah melambangkan keperibadian mereka. Jadi di bawah ini saya senaraikan beberapa ciri adab makan yang sama tersebut:  Berdoa / bertafakur sebelum makan. Chopstik yang digunakan kaum Cina dipegang menggunakan tangan kanan.Kesimpulan Jika kita teliti perkaitan antara ketiga-tiga agama yang paling tinggi peratusnya di Malaysia.  Makan menggunakan tangan.  Adab itu sendiri iaitu semua agama menerapkan adab atau etika ketika makan kepada penganut masing-masing dan semestinya adab yang digariskan semuanya berlandaskan kesopanan dan tatatertib. . Perkara ini digariskan adalah untuk kebaikan mengikut kepercayaan agama masing-masing.

KAD PENGENALAN : 750321115208 SUBJEK TAJUK NAMA GURU : SAINS : BEAD21 BAND6 : PUAN SITI NURHALIZA . HATTA : 2 DARUL NAIM NO.NAMA TINGKATAN : SHAHRUL BAHRIN B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful