P. 1
Perkara-Perkara Yg Blh Membatalkan Iman

Perkara-Perkara Yg Blh Membatalkan Iman

|Views: 4|Likes:
tgfg
tgfg

More info:

Published by: محمد عبد الفتاح on Apr 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2014

pdf

text

original

Mohammad Saiful Hilmi b. Ab.

Rahim 920517-03-5807

Iman Terbatal Dengan Cara Berikut : ·Melalui niat iaitu meyakini dan iktikad dalam hati tentang perkara yang bertentangan dengan Islam seperti yakin bahawa terdapat agama lain yang lebih baik dari agama Islam. · Melalui perkataan iaitu menghina. mencaci. · Melalui perbuatan iaitu yang dilakukan untuk menghormati dan menyembah mana-mana makhluk. mencerca & mempermainkan Allah & hukum Islam. .

w. · Menghina Al-Quran dan Sunnah *Memuja makhluk setaraf dengan Allah s.Ucapan Yang Boleh Merosakkan Iman. .t · Menghina ketentuan hukum Allah. * Mengaku keluar dari Islam. · Tidak menerima mana-mana hukum iman seperti tidak menerima ketuntuan qada’ & qadar.

Syirik terbahagi kepada 2 bahagian :SYIRIK KHOFI (Sembunyi) SYIRIK JALI (Nyata) I ) Sifat riak & takabbur dalam diri manusia. . Iii) Tenun Nasib ( Nombor Ekor). · Syirik iaitu menduakan Allah dengan sesuatu @ mempercayai ada kuasa lain selain Allah atau ada kuasa lain yang bergabung dengan kuasa Allah.s itu anak Allah.Amalan Yang Boleh Membatalkan Iman Dalam Masyarakat Kini. I ) Mengatakan Nabi Isa a. ii) Menyembah Berhala. ii) Percaya kepada tangkal yang boleh memberi kesan kepada pemakainya.

.w.Bid’ah iaitu mengadakan sesuatu perkara baru yang tidak terdapat dalam ajaran Islam . · Bunuh Diri dengan memakan racun & sebagainya adalah dosa besar & dibalas dengan seksa neraka. · Menghina Al-Quran samada isi kandungan atau memijaknya.· Sihir iaitu menggunakan pertolongan syaitan untuk mengelirukan & memudhoratkan orang lain. · Mempercayai perkara Khurafat yang boleh memberi manfaat atau mudhorat.a. · Menolak Hadis iaitu tidak mempercayai hadis dan ajaran Nabi Muhammad s.

Sebab Islam Melarang Perkara Membawa Syirik : · Boleh rosakkan akidah dan menyebabkan terkeluar dari Islam. · Timbul permusuhan didalam masyarakat. · Hilangkan keyakinan terhadap kekuasaan Allah. · Boleh sebabkan menyamakan kuasa Allah sama dengan kuasa makhluk yang lain · Dosa perbuatan syirik tidak akan diampunkan oleh Allah s. .t serta mendapat azab pedih diakhirat.w.

. jika engkau berbuat demikian.ً ‫ت فإنك إ‬ َ ‫ فإِن‬،‫رك‬ َ ‫ين‬ ْ‫ع‬ َ ‫ل‬ # ‫ذا مِن الظالمين‬ َ‫ف‬ ُّ ‫ض‬ ُ ‫ي‬ َ ‫عك وال‬ ُ‫ف‬ َ ‫ع من دون هللا ما ال‬ ُ ‫وال تد‬ َ # Maksudnya : Dan janganlah engkau(Muhammad) menyembah selain Allah yang tidak memberi manfaat & tidak pula memberi mudhorat kepada engkau. sesungguhnya engkau termasuk golongan orang orang yang zalim.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->