P. 1
LOMPAT TINGGI

LOMPAT TINGGI

|Views: 11|Likes:
Published by Wei Kai
ansur maju
ansur maju

More info:

Published by: Wei Kai on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

LOMPAT TINGGI

Terdapat beberapa gaya dalam acara Lompat Tinggi seperti berikut : 1) 2) 3) 4) 5) Gaya Gunting (Scissors) Gaya Eastern Cut-Off. Gaya Guling Barat (Western Roll). Gaya Guling Pelana (Straddle). Gaya Flop

FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI (GAYA FLOP) Dalam acara Lompat Tinggi (gaya flop) seseorang atlit akan melalui empat fasa iaitu : a) b) c) d) Fasa Lari Landas. Fasa Lonjakan. Fasa Layangan. Fasa Mendarat.

Penerangan Fasa secara lanjut a) FASA LARI LANDAS Dua faktor yang mempengaruhi lari landas 1. Kelajuan : Atlit dikehendaki berlari secepat mungkin tetapi dengan halaju yang terkawal. 2. Arah : Atlit hendaklah menuju ke arah palang pada sudut 20° hingga 30° dari satah tegak palang. Terdapat tiga gaya lari landas yang sering digunakan dalam gaya flop: 1. Lari lengkung dari mula lari landas untuk mendapat kepantasan yang optima seperti Dick Fosbury. 2. Bermula lari secara lurus kemudian melencong pada empat langkah terakhir. 3. Secara lari atas garisan lurus menuju ke palang.

Serentak dengan ini sejurus sahaja badan terangkat dari bumi. Atlit akan mengangkat kepalanya dan ini akan mengangkat bahagian bahu. Kemudian kaki lonjakan diguling dari tumit ke tengah kaki ke jari kaki sambil menekan bumi. Kakinya hendaklah dikangkang sedikit. Gerakan ini akan bertindakbalas secara kakinya akan melurus sambil melintas atas palang.  .b) FASA LONJAKAN  Tujuan lonjakan adalah untuk mengubah pergerakan mendatar kepada pergerakan menengak dan untuk mengangkat pusat graviti atlit ke atas palang. d) FASA MENDARAT  Dalam fasa ini badan atlit setelah melepasi palang sedang jatuh dari tinggi ke bumi. kaki bebas di angkat sambil dipusing ke dalam untuk mendapat daya putaran supaya badan mencapai layangan istimewa flop. Jenis daya yang dihasilkan adalah daya kinetik yang makin jatuh makin bertambah.  Pada akhir lari landas kaki lonjakan dihentak pada bumi dengan tumit untuk mendapat daya tindakbalas yang akan mengangkat badan.    c) FASA LAYANGAN      Membawa pusat graviti melepaskan palang secara ekonomikal dan mudah. Badan di condong sedikit ke belakang sambil kedua tangan dihayun ke atas. Seseorang atlit ketika ini mesti menyediakan dirinya dengan mengadakan kedua lutut jauh dan dagunya rapat pada dada. Putaran yang dihasilkan oleh kaki bebas dalam fasa lonjakan tadi akan membawa badannya secara belakang atlit menghadap palang. Ketika ini kaki masih belum melepasi palang dan pusat graviti masih berada di belakang dan rendah dari palang. Pada masa ini kepala dihalakan ke palang dan atlit mesti melihat palang.

  Mulutnya mesti ditutup supaya tidak tergigit lidah. Untuk mengurangkan hentakan maka atlit mesti cuba mendarat pada bahunya. b) Kaki yang digunakan untuk lonjakan dihulurkan sejauh yang boleh ke hadapan. Langkah 3 : Pengasingan dilakukan bagi pelompat yang menggunakan kaki kiri dan kaki kanan. Langkah 5 : Arahan diberikan agar pelatih bergerak ke arah hadapan. Pada masa yang sama kaki ditendang sebebasnya ke atas dengan kencang dan dipandu dengan kedua-dua tangan yang dihayunkan ke atas. Kedudukan pelatih pula ialah. c) d) . Kedua-dua belah tangan digerakkan ke belakang badan. pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kanan berada di sebelah kanan mengadap palang manakala pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kiri berada di sebelah kiri mengadap palang. Langkah 4 : Pada permulaannya tali getah hendaklah digunakan sebagai menggantikan palang agar memberi keyakinan kepada pelatih. LATIHAN ANSUR MAJU Gaya Straddle Langkah 1 :menentukan kaki lonjakan Langkah 2 : Larian dilakukan dan terus loncat ataupun melompat di atas kaki yang telah dipilih untuk membuat lonjakan. Ikatkan sesuatu tanda sebagai penanda bagi pengamatan tahap lompatan. Langkah 6 : a) Kedudukan badan hendaklah disandarkan ke belakang. Sekiranya tenaga kinetik terlampau ia dikehendaki melakukan gulingan ke belakang untuk menyerap hentakan impact. Ini diikuti dengan arahan agar kaki dihayun bebas setinggi yang boleh supaya dapat menyentuh penanda yang telah diikat pada tali getah tadi.

Satu langkah diambil di atas bangku. Dalam setiap pasangan. 2. 5. LATIHAN –LATIHAN PERSEDIAAN 1.  Penyokong atau pembantu kepada pelaku akan memegang pergelangan kaki sebelah lagi. Oleh itu secara otomatik badan akan berputar ke arah sisi. Kaki tersebut diputarkan ke arah kaki sebelah lagi sebagai imbangan. Latihan Kepantasan Dan Kekuatan Kaki Latihan Melonjak Latihan Gulingan Badan . Langkah 10 : Bila teknik ini telah dikuasai. Kaki dihayunkan bebas ke atas dan jatuhan ialah di atas tulag belikat di atas tilam.  Perkara yang harus ditegaskan dan ditekankan ialah badan haruslah diangkat ke bawah. Seterusnya gaya ini dilatih untuk beberapa langkah. Kepala perlu direndahkan. barulah diperkenalkan langkah atau teknik larian landas. Bangku dikeluarkan. manakala tangan diturunkan. 3.Langkah 7 : Kesemua langkah di atas dilakukan dipraktikkan di tali getah yang menggantikan palang. Ianya menggunakan 5 hingga 7 langkah mengikut keselesaan. Langkah 8 :  Memperkenalkan aksi peringkat putaran. 4. Latihan Garisan Latihan Pergerakan Kaki. pelompat akan menendang sebelah kaki ke atas. Langkah 9 : Bangku panjang disediakan dan diletakkan di sisi tilam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->