P. 1
Kertas Kerja Seni Budaya Tarian

Kertas Kerja Seni Budaya Tarian

|Views: 36|Likes:
Published by Zue Layhar
gerko
gerko

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zue Layhar on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

1.

0

PENDAHULUAN

Seni Tarian Etnik ini diadakan untuk memenuhi Sukatan Pelajaran Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan dalam kompenan GERKO Persatuan.Di samping itu, juga memberi peluang kepada guru-guru pelatih mempelajari jenis-jenis tarian tradisional. Projek ini juga bertujuan member peluang kepada para guru-guru pelatih mengaplikasikan teori kemahiran yang dipelajari melalui kuliah. Selain itu, bakat-bakat kesenian yang terpendam dapat dicungkil melalui penglibatan dalam tarian ini. Dengan ini secara langsung, dapat mengeratkan talisilaturahim antara guru-guru pelatih . Diharapkan dengan adanya projek Seni Tarian Tradisional ini dapat diperkembangkan di kalangan generasi muda agar ianya tidak akan lenyap ditelan arus pembangunan negara yang semakin pesat berkembang.

2.0

MATLAMAT  Memperolehi kemahiran pengurusan aktiviti dalam situasi yang sebenar.  Menambah ilmu pengetahuan tentang beberapa tarian tradisional yang terdapat di Malaysia.  Mendalami kemahiran serta pergerakkan dalam jenis-jenis tarian yang berbeza.  Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan pelatih.

3.0

OBJEKTIF  Mempelajari kemahiran mengurus aktiviti kokurikulum.  Mempelajari beberapa seni tarian dengan teknik yang betul.  Mewarisi serta mempertahankan warisan seni tarian.  Melahirkan insan yang mencintai warisan seni tarian.

4.45 a.0 SASARAN  Unit PPISMP BM1 (SJK C)  Unit PPISMP BM2 (SJK T) 25 Orang 20 Orang 6. Sewa pakaian: RM 20 x 45 RM 900 Pakaian tarian disewa daripada KEKWA .0 TEMA  Seni Tarian Etnik 5.30 a. Merapatkan tali persaudaraan dan perhubungan antara guru pelatih PPISMP BM1 (SJK C) DAN BM2 (SJK T) Ambilan Julai 2010.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Memohon jasa baik pihak institut agar dapat memberi sumbangan dalam menjayakan projek mini ini.m 7.0 BUTIRAN PELAKSANAAN PROJEK Tarikh Tempat Masa : : : 8Oktober 2010 (Jumaat) Dewan Hone 9.m – 11. BIL PERKARA JUMLAH CATATAN 1.

50 x 45 RM 157. Hadiah: (a) Johan (RM 50) (b) Naib Johan (RM40) (c) Ketiga (RM 30) (d) Saguhati (RM 20 x 3) RM 180 3.50 . Makanan dan minuman: RM 3.2.50 Jumlah: RM 1237.

VASUTHEVAN A/L DAMOTHARAN : : TN.15 pagi : Pertandingan dimulakan  Taklimat  Perasmian  Pertandingan  Penyampaian hadiah 11. MARY TERESA KINAJIL – PENGARAH EN.0 JAWATANKUASA INDUK PENASIHAT PENGERUSI KETUA UNIT KOKURIKULUM PENYELARAS PERSATUAN KETUA PROJEK : : PN.30 pagi : Ketibaan para peserta Ketibaan pensyarah Bacaan doa Nyanyian lagu “Sabah Tanah Airku” dan lagu IPG 10. HJH.00 pagi : 9. HJ. RAMLAH ALAS . MOHD ROZAIMI ABD.45 pagi : Jamuan Majlis bersurai 10.1 TENTATIF KESELURUHAN PROGRAM 9.0 TENTATIF PROGRAM 8. ROMLI DARUS – TIMBALAN PENGARAH : EN. D. RAZAK PN.8.

CAROLINE DAVID 10.PENOLONG PROJEK : CIK. MUHIDDIN BIN SAMSUDDIN FAIZATUL HANIM BINTI MATDIN SHELLA BINTI DAUD GAN ABDULLAH NUR NADRAH BINTI HASFINIE JENNY BINTI BAILIN LESLIE WILLIAM CHIN LIONAD LIUS (KETUA) MOHD ALIF HAIQAL BIN TARMIZI FHENYSIUS DUASIN UMI NAQIAH BINTI HAMRUD (KETUA) NURHAMIZAH FATHIN BINTI YEW ARIATHY FAIRUZ BINTI ALI PEYONA BINTI MOKHTAR SHERNA SUFINA BINTI SAHADAN (KETUA) SAHARIA RAHMAN HAFEEZ SHAFEEK AHSOH (KETUA) MUHD IRHAM BIN TOKIJOH EVYLIN YUTIS TIMBALAN SETIAUSAHA : BENDAHARI : TIMBALAN BENDAHARI : JURUGAMBAR : : : : : : : : : : : : LAPORAN DOKUMENTASI TEKNIKAL .0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA PENGERUSI PROJEK TIMBALAN PENGERUSI SETIAUSAHA : : : MUHD.

MAKANAN : : : : : : : : : : : NORMAH BINTI ALAM(KETUA) MOHD HAIRY BIN SAID MOHD FIKRI BIN IBRAHIM MUJID BENAZER (KETUA) SURIANA BINTI KADIR SITI NURHAFIZAH BINTI BOLONG NORSHEILA BINTI ABDUL RAHMAN RAHIM BIN NANANG (KETUA) JONATHAN GREYGORY NURUL MAIYAH BINTI YAHYA NORLINAH RAIS PROTOKOL HADIAH HIASAN PENTAS DAN PENYUSUNAN DEWAN : : : : : : : : : : : : GHAZALI BIN MOHD SHUKOR (KETUA) MASBILLAH BIN MOROGOS NORLINAH BINTI GAPARE SARIMAH BINTI LANTONG MOHD FADHLI BIN MOHD YAKOF (KETUA) HENDERY GAMBIAS ROHAYU BINTI BACHO ROSLINA MUSLIMIN SITI ZULAIHA BINTI KASBY (KETUA) HELDA PILIM KARTINI HAPSAH BINTI SARIM SITI NIRWANAH BINTI DARASIN PENYIAPAN DEWAN PUBLISITI JURUACARA : FAIZATUL HANIM BINTI MATDIN (KETUA) .

: BIBI HERDA BINTI KIM TUGAS-TUGAS KHAS : : : MOHD HAFIZUL BIN RAKMADIN (KETUA) ROSNEY BINTI GANI ZAITUN BINTI HJ. Semoga berkat usaha semua. majlis ini dapat dijalankan dengan lebih meriah dan jayanya. guru-guru pelatih baru akan dapat menonjolkan bakat yang selama ini terpendam begitu sahaja. . KISUN 11.0 PENUTUP Dengan adanya program seperti ini. Melalui program ini juga. Hasil kerjasama yang diberikan oleh semua pihak dalam menjayakan program ini agar berjalan dengan lancar amatlah dihargai. bakat-bakat baru akan terhasil.

Disokong oleh. Disemakoleh. . Ulasan : ________________ (Pn. IPGM KAMPUS KENT.Disediakan oleh. Diluluskan oleh. RAMLAH ALAS) KETUA PENASIHAT. Ulasan : ________________ (En. MARY TERESA KINAJIL) PENGARAH. Ulasan : ________________ (Pn. D. Ulasan : ________________ (SHELLA BINTI DAUD GAN) SETIAUSAHA PROJEK. HJH.VASUTHEVAN A/L DAMOTHARAN) KETUA UNIT KOKURIKULUM. PERSATUAN SENI BUDAYA (TARIAN).

INSTITUSI PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KENT KERTAS KERJA HARI SENI WARISAN MELAYU KURSUS : PENGURUSAN GERKO ANJURAN : PPISMP BM (SJKC) DAN BM (SJKT) AMBILAN JUN 2010 TEMPAT : DEWAN HONE TARIKH : 8 OKTOBER 2010 (HARI JUMAAT) .

Kehadiran dan perhatian mereka sangat memberansangkan terutama sekali apabila perbincangan dilakukan. kami dapat menyiapkan tugasan ini dengan berpandukan maklumat-maklumat dan tunjuk ajar dari beliau. Tanpa bimbingan dari beliau. kami tidak akan mempunyai petunjuk ataupun panduan untuk melaksanakan seterusnya menyiapkan tugasan ini. Dengan keprihatinan beliau. Seterusnya tidak lupa juga kepada kedua ibu bapa yang sentiasa memberikan sokongan kepada walaupun terdapat perbezaan jarak yang menyukarkan kami untuk berjumpa. mereka bukan sahaja menyumbang dari segi tenaga fizikal yang mereka miliki namun mereka juga menyumbangkan akal fikiran yang relevan dalam menyiapkan kerja kursus ini. Ribuan terima kasih juga kami ingin tujukan kepada semua rakan-rakan yang lain atas sokongan dan kerjasama mereka dalam bersama-sama menyiapkan kerja kursus ini.PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi. atas limpah dan kurnia-Nya saya dan rakan-rakan Berjaya menyiapkan kerja kursus ini dengan jayanya walaupun telah menghadapi beberapa masalah sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. Selain itu. Di ruangan penghargaan ini. kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih terutama sekali kepada pensyarah pembimbing Persatuan Seni Budaya Tarian iaitu Puan Hajah Ramlah Alias dan Cik Caroline David kerana telah banyak memberi tunjuk ajar kepada saya dan rakan-rakan yang lain untuk menyiapkan kerja kursus ini. .

kami turut dapat menimba ilmu dan memperdalamkan pengetahuan berkaitan dengan pergerakkan tarian dan cara mengendalikan sesuatu aktiviti atau program. kami telah mengalami beberapa kesukaran yang sememangnya sedikit sebanyak menyebabkan proses menyiapkan tugasan ini terganggu. Ini adalah disebabkan Pusat Sumber kekurangan bahan yang boleh dijadikan rujukan untuk menyiapkan kerja kursus ini. Namun. namun kami bersyukur dapat menyiapkan kerja kursus ini dengan jayanya. masa dan jadual yang padat sedikit sebanyak mempengaruhi proses penyiapan kerja kursus ini berjalan dengan lancar disebabkan kerja kursus yang ditugaskan kepada kami agak banyak dan perlu dihantar pada masa yang ditetapkan. Antaranya ialah. . Di samping itu juga. Walaupun telah menghadapi kesukaran.REFLEKSI Sepanjang saya dan rakan-rakan menyiapkan kerja kursus pendek ini. Dengan itu juga. Selain itu. Kami telah bekerjasama mencari bahan rujukan di perpustakaan Tuaran dan akhirnya mendapat sedikit sebanyak bahan yang boleh membantu kami. proses mencari bahan turut menjadi faktor kepada kami. menunggu kejayaan tanpa usaha adalah sia-sia. jaringan internet yang disekat dan kesukaran untuk mencari maklumat kerana pengaksesan internet yang selalu terganggu.

Pelaksanaan program vii. Mengadakan mesyuarat v.FORMAT PELAKSANAAN i. Mengadakan mesyuarat ii. Pelaporan . Mesyuarat pelaporan dan semakan kerja vi. Menyediakan kertas kerja iii. Sesi pembentangan iv.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->