TARIAN

Tarian Bharat Natyam

INDIA

Tarian Bharata Natyam merupakan salah satu gaya tarian klassik India. Tarian klassik Bharata Natyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi, yang mana untuk menguasainya perlu mengambil masa bertahun-tahun kerana terdapat pelbagai gerakan tangan, kaki dan mata yang harus dipelajari demi untuk mempersembahkan tarian warisan lama yang dihormati ini secara lengkap, penuh dengan kegemilangan. Tarian ini berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India. Secara tradisionalnya, tarian ini di persembahkan secara solo oleh seorang penari wanita. Suatu persembahan yang lengkap dalam tarian ini merangkumi enam peringkat di kenali sebagai Alarippu, Jatiswaram, Sabdam, Varnam, Padam dan Thillana. Peringkat-peringkat ini menggabungkan elemen Nritta atau tarian tulen dan Nritya ( Tarian Ekspressi ).

Sejarah

Kebudayaan India telahpun wujud selama beribu tahun dahulu. Dengan itu, kebudayaan India sangat kaya dengan pelbagai jenis tarian suku kaum India.Tarian India boleh dibahagikan kepada gaya klasik dan gaya tradisional. Daripada tujuh gaya klasiknya yang paling dikenali adalah Bharata Natyam, Odissi, Mohiniattam, Khatak, Kathakali, Kuchupuddi dan Manipuri. Tarian itu banyak bersandarkan unsur keagamaan Hindu dan cerita daripada tulisan purba Sanskrit

Setelah belajar Bharata Natyam selama tiga tahun. tarian ini secara khususnya dilakukan oleh perempuan. Semasa zaman pertengahan. pertama ialah lasya iaitu wanita yang lemah lembut. Tarian ini merupakan gaya tarian klasik India yang paling banyak diamalkan di Selatan India. Walaupun sebahagian besar penari Bharata Natyam pada masa itu adalah menari untuk tujuan hiburan. disebut Nattuvanars. Kejatuhan kerajaan Hindu di selatan menandakan kehilangan tarian gaya Natya Shastra. yang sama konsep dengan Yin dan Yang di budaya Cina. Cathir pula. tarian gaya Natya Shastra adalah tarian suci dalam upacara Hindu untuk meninggikan rohani para penonton. dan sesuatu tindakan ketaatan. Ini adalah bentuk tarian abad ke-20 rekonstruksi Cathir. upacara. Krishna Iyer adalah salah satu orang yang menaikkan status sosial Bharata Natyam dan mempopularkannya. pada tahun 1936 Rukmini Devi Arundale mendirikan sekolah Kalakshetra luar kota Madras untuk mengajar dan untuk mempromosikan muzik dan seni India. Tarian yang suci ini telah hilang ditelan zaman. Tarian Bharata Natyam dan muzik Carnatic tidak dapat dipisahkan dalam sesuatu persembahan. Pada waktu itu. Bharata Natyam ialah “seni bercerita”. Dia salah satu guru yang pertama memberi arahan kepada beberapa orang lelaki untuk mempersembahkan tarian Bharata Natyam. Rukmini Devi Arundale pula menarik perhatian Barat pada Bharata Natyam. tetapi rajanarthaki menari untuk tujuan hiburan semata-mata. Bharata Natyam adalah tarian yang dipersembahkan secara solo dengan dua aspek. dan Mohiniattam iaitu unsur udara. hanya pernah mengajar Bharata Natyam tanpa benar-benar melakukannya. Bharata Natyam dikatakan merupakan perwujudan muzik dalam bentuk visual. E. peristiwa ini melahirkan penari-penari kategori baru iaitu rajanarthakis. Bharata Natyam merupakan manifestasi daripada idea dahulu kala iaitu perayaan alam semesta yang kekal melalui perayaan dari keindahan tubuh manusia.Natyashastra. seni penari-penari di candi. Beberapa teknik dalam Bharata Natyam boleh dikesan balik pada gaya Kaisiki. namum begitu. sedangkan lelaki. raja-raja setempat sering mengundang penari-penari di candi iaitu devadasi untuk menari di istana. merupakan turunan dari bentuk-bentuk tarian zaman dahulu. dari sifat asalnya yang merupakan ekspresi menghambakan diri kepada tuhan-tuhan Hindu. Interpretasi umum untuk nama Bharata Natyam: BHA (ekspresi) + RA (muzik) + TA (irama) + NATYAM (tarian) = Bharata Natyam Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India dan dikenali sebagai tarian kebangsaan India. . Ia adalah salah satu dari lima gaya besar yang merangkumi Odissi iaitu unsur air. Gerakan penari Bharata Natyam yang asli menyerupai gerakan api. Seorang devadasi harus memenuhi jiwa sendiri semasa menari dan berserah kepada Tuhan. dan kedua ialah tandava iaitu aspek maskulin. Bharata Natyam sebagai bentuk tari dan muzik Carnatic menetapkannya dalam Bhakti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful