TARIAN

Tarian Bharat Natyam

INDIA

Tarian Bharata Natyam merupakan salah satu gaya tarian klassik India. Tarian klassik Bharata Natyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi, yang mana untuk menguasainya perlu mengambil masa bertahun-tahun kerana terdapat pelbagai gerakan tangan, kaki dan mata yang harus dipelajari demi untuk mempersembahkan tarian warisan lama yang dihormati ini secara lengkap, penuh dengan kegemilangan. Tarian ini berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India. Secara tradisionalnya, tarian ini di persembahkan secara solo oleh seorang penari wanita. Suatu persembahan yang lengkap dalam tarian ini merangkumi enam peringkat di kenali sebagai Alarippu, Jatiswaram, Sabdam, Varnam, Padam dan Thillana. Peringkat-peringkat ini menggabungkan elemen Nritta atau tarian tulen dan Nritya ( Tarian Ekspressi ).

Sejarah

Kebudayaan India telahpun wujud selama beribu tahun dahulu. Dengan itu, kebudayaan India sangat kaya dengan pelbagai jenis tarian suku kaum India.Tarian India boleh dibahagikan kepada gaya klasik dan gaya tradisional. Daripada tujuh gaya klasiknya yang paling dikenali adalah Bharata Natyam, Odissi, Mohiniattam, Khatak, Kathakali, Kuchupuddi dan Manipuri. Tarian itu banyak bersandarkan unsur keagamaan Hindu dan cerita daripada tulisan purba Sanskrit

dan Mohiniattam iaitu unsur udara. dan sesuatu tindakan ketaatan. Tarian ini merupakan gaya tarian klasik India yang paling banyak diamalkan di Selatan India. Ia adalah salah satu dari lima gaya besar yang merangkumi Odissi iaitu unsur air. Rukmini Devi Arundale pula menarik perhatian Barat pada Bharata Natyam. seni penari-penari di candi. Semasa zaman pertengahan. . sedangkan lelaki. raja-raja setempat sering mengundang penari-penari di candi iaitu devadasi untuk menari di istana. namum begitu. Dia salah satu guru yang pertama memberi arahan kepada beberapa orang lelaki untuk mempersembahkan tarian Bharata Natyam. tarian ini secara khususnya dilakukan oleh perempuan. dari sifat asalnya yang merupakan ekspresi menghambakan diri kepada tuhan-tuhan Hindu. Tarian Bharata Natyam dan muzik Carnatic tidak dapat dipisahkan dalam sesuatu persembahan. E. Bharata Natyam ialah “seni bercerita”. merupakan turunan dari bentuk-bentuk tarian zaman dahulu. Setelah belajar Bharata Natyam selama tiga tahun. tetapi rajanarthaki menari untuk tujuan hiburan semata-mata. Cathir pula. Bharata Natyam dikatakan merupakan perwujudan muzik dalam bentuk visual.Natyashastra. peristiwa ini melahirkan penari-penari kategori baru iaitu rajanarthakis. Walaupun sebahagian besar penari Bharata Natyam pada masa itu adalah menari untuk tujuan hiburan. Beberapa teknik dalam Bharata Natyam boleh dikesan balik pada gaya Kaisiki. Ini adalah bentuk tarian abad ke-20 rekonstruksi Cathir. Kejatuhan kerajaan Hindu di selatan menandakan kehilangan tarian gaya Natya Shastra. pada tahun 1936 Rukmini Devi Arundale mendirikan sekolah Kalakshetra luar kota Madras untuk mengajar dan untuk mempromosikan muzik dan seni India. Bharata Natyam sebagai bentuk tari dan muzik Carnatic menetapkannya dalam Bhakti. Pada waktu itu. tarian gaya Natya Shastra adalah tarian suci dalam upacara Hindu untuk meninggikan rohani para penonton. Tarian yang suci ini telah hilang ditelan zaman. pertama ialah lasya iaitu wanita yang lemah lembut. Seorang devadasi harus memenuhi jiwa sendiri semasa menari dan berserah kepada Tuhan. Interpretasi umum untuk nama Bharata Natyam: BHA (ekspresi) + RA (muzik) + TA (irama) + NATYAM (tarian) = Bharata Natyam Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India dan dikenali sebagai tarian kebangsaan India. upacara. hanya pernah mengajar Bharata Natyam tanpa benar-benar melakukannya. yang sama konsep dengan Yin dan Yang di budaya Cina. dan kedua ialah tandava iaitu aspek maskulin. Gerakan penari Bharata Natyam yang asli menyerupai gerakan api. Bharata Natyam merupakan manifestasi daripada idea dahulu kala iaitu perayaan alam semesta yang kekal melalui perayaan dari keindahan tubuh manusia. Krishna Iyer adalah salah satu orang yang menaikkan status sosial Bharata Natyam dan mempopularkannya. disebut Nattuvanars. Bharata Natyam adalah tarian yang dipersembahkan secara solo dengan dua aspek.