TARIAN

Tarian Bharat Natyam

INDIA

Tarian Bharata Natyam merupakan salah satu gaya tarian klassik India. Tarian klassik Bharata Natyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi, yang mana untuk menguasainya perlu mengambil masa bertahun-tahun kerana terdapat pelbagai gerakan tangan, kaki dan mata yang harus dipelajari demi untuk mempersembahkan tarian warisan lama yang dihormati ini secara lengkap, penuh dengan kegemilangan. Tarian ini berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India. Secara tradisionalnya, tarian ini di persembahkan secara solo oleh seorang penari wanita. Suatu persembahan yang lengkap dalam tarian ini merangkumi enam peringkat di kenali sebagai Alarippu, Jatiswaram, Sabdam, Varnam, Padam dan Thillana. Peringkat-peringkat ini menggabungkan elemen Nritta atau tarian tulen dan Nritya ( Tarian Ekspressi ).

Sejarah

Kebudayaan India telahpun wujud selama beribu tahun dahulu. Dengan itu, kebudayaan India sangat kaya dengan pelbagai jenis tarian suku kaum India.Tarian India boleh dibahagikan kepada gaya klasik dan gaya tradisional. Daripada tujuh gaya klasiknya yang paling dikenali adalah Bharata Natyam, Odissi, Mohiniattam, Khatak, Kathakali, Kuchupuddi dan Manipuri. Tarian itu banyak bersandarkan unsur keagamaan Hindu dan cerita daripada tulisan purba Sanskrit

upacara. tetapi rajanarthaki menari untuk tujuan hiburan semata-mata. raja-raja setempat sering mengundang penari-penari di candi iaitu devadasi untuk menari di istana. Seorang devadasi harus memenuhi jiwa sendiri semasa menari dan berserah kepada Tuhan. tarian gaya Natya Shastra adalah tarian suci dalam upacara Hindu untuk meninggikan rohani para penonton. Bharata Natyam adalah tarian yang dipersembahkan secara solo dengan dua aspek. Pada waktu itu. Setelah belajar Bharata Natyam selama tiga tahun.Natyashastra. pertama ialah lasya iaitu wanita yang lemah lembut. Beberapa teknik dalam Bharata Natyam boleh dikesan balik pada gaya Kaisiki. Tarian Bharata Natyam dan muzik Carnatic tidak dapat dipisahkan dalam sesuatu persembahan. tarian ini secara khususnya dilakukan oleh perempuan. merupakan turunan dari bentuk-bentuk tarian zaman dahulu. Bharata Natyam dikatakan merupakan perwujudan muzik dalam bentuk visual. namum begitu. Tarian ini merupakan gaya tarian klasik India yang paling banyak diamalkan di Selatan India. pada tahun 1936 Rukmini Devi Arundale mendirikan sekolah Kalakshetra luar kota Madras untuk mengajar dan untuk mempromosikan muzik dan seni India. Cathir pula. Interpretasi umum untuk nama Bharata Natyam: BHA (ekspresi) + RA (muzik) + TA (irama) + NATYAM (tarian) = Bharata Natyam Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India dan dikenali sebagai tarian kebangsaan India. Walaupun sebahagian besar penari Bharata Natyam pada masa itu adalah menari untuk tujuan hiburan. dan Mohiniattam iaitu unsur udara. seni penari-penari di candi. sedangkan lelaki. Kejatuhan kerajaan Hindu di selatan menandakan kehilangan tarian gaya Natya Shastra. . Ia adalah salah satu dari lima gaya besar yang merangkumi Odissi iaitu unsur air. peristiwa ini melahirkan penari-penari kategori baru iaitu rajanarthakis. Bharata Natyam ialah “seni bercerita”. Bharata Natyam sebagai bentuk tari dan muzik Carnatic menetapkannya dalam Bhakti. yang sama konsep dengan Yin dan Yang di budaya Cina. Semasa zaman pertengahan. disebut Nattuvanars. Dia salah satu guru yang pertama memberi arahan kepada beberapa orang lelaki untuk mempersembahkan tarian Bharata Natyam. Krishna Iyer adalah salah satu orang yang menaikkan status sosial Bharata Natyam dan mempopularkannya. E. Ini adalah bentuk tarian abad ke-20 rekonstruksi Cathir. Rukmini Devi Arundale pula menarik perhatian Barat pada Bharata Natyam. dan sesuatu tindakan ketaatan. Tarian yang suci ini telah hilang ditelan zaman. dari sifat asalnya yang merupakan ekspresi menghambakan diri kepada tuhan-tuhan Hindu. Bharata Natyam merupakan manifestasi daripada idea dahulu kala iaitu perayaan alam semesta yang kekal melalui perayaan dari keindahan tubuh manusia. dan kedua ialah tandava iaitu aspek maskulin. Gerakan penari Bharata Natyam yang asli menyerupai gerakan api. hanya pernah mengajar Bharata Natyam tanpa benar-benar melakukannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful