WARISAN BUDAYA CINA

Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Kelahiran

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindaktanduk dan kegiatan seharian mereka. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.

Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali . wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan.  Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan.  Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. Jika perut ibu agak bulat. Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. Dari segi penjagaan makanan. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang.

masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. halia dan lada. Kenduri Seperti masyarakat Melayu. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. kemudiannya digoreng. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Dari segi pemakanan. Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. . Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru.pusat.

api. air. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat.Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. tanah dan kayu serta saling melengkapi.    Bunyi nama mestilah sedap didengar. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama.  Oleh yang demikian. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. Di Sunting dan Sumber dari Perpustakaan Negara Malaysia .  Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. kemewahan dan kesejahteraan.

Ia dipercayai mempunyai roh atau semangat sendiri dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja. Ia sunggguh penting sehingga digunakan untuk menafsir nasib seperti menghasilkan nama seseorang . Semasa perayaan Tahun Baru Cina. menyapu rumah ataupun kedai milik orang cina tidak dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan ini kerana ia boleh menghilangkan tuah. Nombor Nombor memainkan peranan yang kedua penting selepas makanan dalam budaya kaum Cina. Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun.Tuesday. Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. Dalam aktiviti perjudian. Sejurus selepas itu penyapu tersebut akan dipukul and dipijat seumpama untuk mengeluarkan semangat yang tidak diingini itu. Adakalanya penyapu digunakan untuk menhilangkan semangat buruk atau lemah seseorang dengan menyapu seluruh badan sambil menghadap patung-patung pujaan. 1 January 2008 ADAT RESAM & PANTANG LARANG KAUM CINA Penyapu Terdapat pelbagai pantang larang yang wujud di kalangan kaum cina tentang kegunaan penyapu. roh ataupun semangat penyapu itu boleh‘diugut’ sehingga kembalinya tuah kepada pertaruhan yang sedang dilaksanakan.

kerana mengikut adat. alamat dan lain-lain. Nombor 4 pula melambangkan kematian oleh itu ia jarang digunakan sebagai nombor plat kereta. ia masih di percayai tidak akan membawa tuah kepadanya. Misai dan Janggut Sesiapa yang gemar menyimpan misaim ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu. Mengikut kepercayan orang Cina. bererti satu kematian akan terlangsung tidak lama lagi. Sisa sisa kuku yang telah dipotong mestilah dibuangkan di tempat yang tersembunyi. anjing berkebolehan melihat mahluk ghaib dan akan menyalak apabila terserempak dengannya. Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. Jikalau anjing itu menyalak tidak terhenti-henti. Airmata anjing Adalah dipercayai. kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. Oleh demikian itu adanya nombor yang dipercayai boleh membawa tuah dan ada yang tidak. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan. Sebagai contoh. airmata dari seekor anjing jika . Kuku jari kaki dan tangan Dalam adat orang Cina. ia boleh digunakan untuk menjatuhkan umpahan terhadap pemilik kuku itu. memotong kuku jari kaki atau tangan pada waktu senja akan mengalu-alukan kehadiran hantu dan roh-roh jahat. Nombor-nombor lain yang dielakkan kegunaan secara umum adalah 7 dan 1 kerana mereka melambangkan kematian dan kesunyian masing-masing. nombor 8 adalah paling digemari oleh orang Cina kerana sebutannya dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bererti tuah. Walaupun terdapatnya wira-wira dan dewa dewa Cina yang memilikinya pada zaman dahulu.bayi.

terutama roh nenek moyang. .Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah.disapukan di atas mata seseorang. . iaitu sejenis tumbuh-tumbuhan dan cangkerang kura-kura dianggap sebagai benda pembawa tuah.Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya . . satu pergaduhan akan berlaku. Seorang perantara biasanya akan menyapu airmata anjing keatas mata tersebut untuk melihat ke dalam dunia ghaib itu. Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang.Yarrow. mereka akan ditimpa kematian. Ada yang percaya bahawa sesiapa yang melakukannya dengan sesuka hati. akan memperolehi keupayaan untuk melihat ke dalam alam rohroh. Lain-lain kepercayaan dan pantang larang.

Kedua-dua ibu bapa diberikan tempat duduk. Isi kandungan [sorokkan]   1 Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme 2 Perkahwinan Cina prasejarah o o o o    2. Kadangkadang "X" itu termasuk sebuah alat pemanah besar atau bunga.1 Perkahwinan ganti tikar 5. Pada asalnya.2 Perkahwinan antara adik-beradik 2. pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan. kebudayaan Cina membenarkan percintaan. dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik Cina. Suatu perkahwinan Dinasti Qing.3 Sekedudukan 5. menghidang tehke ibu.1 Perkahwinan dalam Masyarakat-masyarakat Awal 2.4 Poliandri 6 Rujukan .3 Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis 2. Pengantin lelaki biasanya memakai selendang berbentuk "X" di hadapannya.2 Isteri berbilang dengan status sama 5.Perkahwinan Cina Daripada Wikipedia. walaupun ia tidak ditunjukkan dalam gamabr ini Perkahwinan Cina (Bahasa Cina: 婚姻.4 Perkahwinan sistem saka dan monogami 3 Upacara amal perkahwinan tradisional 4 Proses penceraian tradisional 5 Poligami o o o o  5. ensiklopedia bebas. Pengantin perempuan memakai topi biru.

Sejak zaman Dinasti Han. Sebahagian daripada "misi peradaban"Konfusianisme adalah untuk mentakrifkan apa yang dimaksudkan dengan konsep bapa atau suami. walaupun dilarang dalam kebudayaan Cina. Ketika itu. Supaya dapat melindungi rasa malunya. sering menuntut perempuanperempuan daripada keluarga diraja Cina. [sunting]Perkahwinan antara adik-beradik Perkahwinan antara adik-beradik. sepasang suami isteri dianggap sebagai unit asas masyarakat Cina. Secara amnya. pernah dilaporkan dalam mitologi Cina yang amat awal. Mereka dianggap sebagai menghidup seperti haiwan-haiwan yang lain. Oleh itu. Adik beradik itu hendak berkahwin tetapi mereka berasa malu. adik-beradik. 7 Lihat juga [sunting]Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme Dalam pemikiran Konfusianisme. Pada hari ini di sesetengah desa di China. Secara tradisi dalam kebudayaan Cina. Mereka berkata. dunia masih tidak mempunyai banyak penduduk. kebapaan. terdapat banyak perkahwinan yang menjejaskan kestabilan politik negara dan hubungan-hubungan antarabangsanya. serta jantina. perkahwinan kekadang juga berkait dengan politik. Dalam sejarah Cina. serta untuk mengajar manusia menghormati hubungan yang wajar antara ahli-ahli keluarga. Manchu. perkahwinan merapatkan keluarga-keluarga dengan nama keluarga yang berlainan dan meneruskan jurai keturunan klan bapanya. Terdapat sebuah cerita tentang perkahwinan antara Nüwa(perempuan) dan Fu Xi (lelaki) yang merupakan adik-beradik. Banyak zaman dalam sejarah Cina juga dikuasai oleh keluarga isteri atau ibu Maharaja. "Jika Engkau membenarkan kami berkahwin. pengantin-pengantin perempuan masih mengamalkan adat resam yang menyembunyikan muka mereka dengan sebuah kipas. [sunting]Perkahwinan [sunting]Perkahwinan Cina prasejarah dalam Masyarakat-masyarakat Awal Dalam pemikiran Cina tradisional. orang-orang dalam masyarakat "primitif" tidak berkahwin. dan tidak mempunyai konsep yang tepat terhadap keibuan. apa lagi tentang penjodohan dan upacara perkahwinan. manfaat dan kelemahan sesuatu perkahwinan adalah penting kepada seluruh keluarga. raja puakpuak asing yang kuat seperti puak Mongol. ini merupakan sebab utama mengapa anak lelaki diutamakan berbanding dengan anak perempuan ketika melahirkan anak. sila menyelubungi kami dengan kabus. dan Turki. mereka ke bukit Kunlun Shan dan berdoa kepada Syurga agar memberikan kebenaran untuk mereka berkahwin. . insestelah ditakrifkan sebagai perkahwinan antara dua orang dengan nama keluarga yang sama. suami dan isteri. Nüwa dikatakan melitupi merah mukanya dengan sebuah kipas. perkahwinan merupakan suatu peristiwa yang amat penting kepada kedua-dua unit keluarga serta masyarakat. Dari sudut pandangan sebuah keluarga yang menganuti Konfusianisme. Oleh itu. bukannya sahaja kepada pasangan yang berkenaan. Oleh itu. Xiongnu. Secara sosial.

Perkahwinan tersebut diperlihatkan sebagai inses dan dianggap akan membawa risiko terhadap kelahiran anak yang cacat. Pasangan-pasangan berkahwin dalam apa yang dipanggil perkahwinan luar klan. Perkahwinan antitesis masih berlaku di China moden. Ini berlaku dalam peralihan daripada perkahwinan antitesis kepada monogami yang menandakan kemerosotan sistem saka serta pertumbuhan penguasaan sistem baka (iaitu sistem kuasa bapa) di China kuno. seorang lelaki yang menjadi menantu akan tinggal di dalam rumah isterinya. Anak-anak dikebumikan dengan ibu mereka. perpindahan orang-orang Cina semakin meningkat. [sunting]Perkahwinan sistem saka dan monogami Dalam perkahwinan sistem saka. Di Yunnan. Bagaimanapun. Bagaimanapun. lelaki dan perempuan dalam kelompok minoriti yang dikenali sebagai Nakhi membentuk pasangan sementara dan mereka menggelar satu sama lain sebagai "Ahchu" dan bukannya "suami dan isteri". perkahwinan antara seorang anak lelaki dengan saudara-saudara sebelah ibunya tidak diperlihatkan sebagai inses. Dengan masa berlalu. lelaki-lelaki itu masih merupakan ahli keluarga kandung mereka. atau lebih dikenali sebagai perkahwinan antitesis. Oleh sebab perkahwinan dengan saudara-saudara sebelah ibu tidak dianggap sebagai inses. mereka dikebumikan secara berasingan di dalam perkuburan klan masing-masing. nama keluarga orang biasa. dan puak Yan Di yang mempunyai nama keluarga Jiang.[sunting]Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis Dalam masyarakat Cina. Dari segi sejarah. Apabila suami isteri meninggal dunia. keluarga-keluarga itu kadang-kadang berkahwin antara satu generasi dengan generasi yang lain. [sunting]Upacara amal perkahwinan tradisional . Menurut cendekiawan-cendekiawan Cina moden daripada aliran fikiran Marxisme. seperti puak Huang Di yang mempunyai nama keluarga Ji. sistem saka (iaitu sistem kuasa ibu) diamalkan dalam masyarakat ketika itu. Ini terjadi pada pertengahan Zaman Batu Baru. lelaki tidak dibenarkan berkahwin dengan perempuan yang mempunyai nama keluarga yang sama (ini tidak lagi diendahkan pada zaman baru-baru ini ketika jumlah penduduk Cina bertambah sehingga mereka yang mempunyai nama keluarga yang sama mungkin tidak mempunyai sebarang hubungan antara satu sama lain). Dia juga diperlukan menukarkan nama keluarganya menjadi nama keluarga isterinya. iaitu sekitar 5000 SM. "Ahchu" lelaki tinggal dan bekerja di rumah "Ahchu" perempuan. terdapat banyak klan yang penting yang tinggal di sepanjang Sungai Kuning di China kuno. Klan-klan yang berbeza mungkin mempunyai lebih daripada satu nama keluarga. dan suami-suami diperlukan tinggal dengan keluarga isterinya.

Suatu perkahwinan moden dijalankan dalam suatu formatDiansti Ming. termasuk surat pertunangan) kepada keluarga bakal pengantin perempuan. Sebelum zaman moden. Walaupun China mempunyai sejarah yang lama serta banyak kawasan geografi yang berbeza. Perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan dan nama baik keluarga. . perempuan tidak dibenarkan memilih pasangan untuk berkahwin. Perkahwinan Cina menjadi satu adat resam antara tahun 402 . mereka akan mencari tukang risik yang kerjanya adalah untuk mengurangkan konflik kepentingan serta rasa malu ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan antara dua buah keluarga yang biasanya tidak rapat atau langsung dikenali. keluarga pengantin perempuan memilih bakal suaminya. tukang risik akan membandingkan hari jadi pasangan tersebut.221 SM.  Pembandingan Hari Jadi: Jika keluarga bakal menantu perempuan tidak membantah terhadap pinangan. terdapat enam upacara amal pada umumnya yang secara am dikenali sebagai tiga aksara dan enam etiket. mereka akan meneruskan ke langkah yang berikut.  Harga pengantin perempuan (Hadiah Pertunangan): Keluarga anak lelaki akan mengatur tukang risik untuk menyampaikan harga pengantin perempuan (hadiah pertunangan).  Pinangan: Ketika ibu bapa seorang anak lelaki menentukan bakal menantu perempuan. Sebaliknya. serta keperluan bapa dan suaminya. Jika pasangan itu adalah sesuai menurut astrologi Cina.

Ini menyebabkan mentua berupaya membubarkan perkahwinan tanpa kerelaan hati pasangan. Penyampaian Hadiah Perkahwinan: Hadiah perkahwinan berbeza-berbeza. perceraian tersebut harus mendasarkan salah satu daripada tujuh alasan yang berikut: 1. terdapat tiga cara utama untuk membubarkan perkahwinan: 1. bergantung kepada adat resam tempatan serta kekayaan keluarga.  Penyambutan Pengantin Perempuan: Perarakan perkahwinan berhenti di hadapan pintu rumah pengantin lelaki. Makanan dan makanan istimewa merupakan hadiah yang biasa. jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐjǐu yang secara harfiahnya bermaksud "wain kegembiraan". sepasukan pengapit pengantin perempuan (jika ada). serta hantaran kahwin pengantin perempuan dalam bentuk wang. Isteri tidak berjaya melahirkan anak lelaki.  Jamuan Perkahwinan: Dalam masyarakat Cina. asalkan suami menulis catatan perceraian. Perarakan itu terdiri daripada sebuah tandu pengantin perempuan. Isteri tidak taat kepada ibubapa mentua. Pengisytiharan perceraian satu pihak oleh suami: Bagaimanapun. pasangan.  Upacara Perkahwinan Sebenar: Sepadan dengan melafazkan ikrar perkahwinan di Barat. Terdapat upacara-upacara tertentu yang dipatuhi untuk menyambut pengantin perempuan dan ahli-ahli perarakan ke dalam rumah pengantin lelaki. pasangan akan memberi penghormatan-penghormatan kepada Syurga dan Bumi.   Pemilihan Hari Perkahwinan: Takwim Cina akan dirujuk untuk menetapkan hari yang bertuah. Perceraian tanpa kesalahan: Menurut kod undang-undang Dinasti Tang (618-907). Pembubaran perkahwinan melalui mandat negara: Ini berlaku jika salah satu pasangan melakukan jenayah serius (ditakrifkan dengan berbagai-bagai cara. [sunting]Proses penceraian tradisional Dalam masyarakat Cina tradisional. 3. serta antara satu sama lain. 2. sebuah perkahwinan boleh dibubarkan atas sebab tidak bersesuaian. dan terdiri daripada beberapa bahagian yang teliti:  Perarakan Perkahwinan: Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan bergerak ke rumah pengantin lelaki. dan kekadang adalah jauh lebih penting daripada majlis perkahwinan pada dirinya. sebuah pancaragam tradisional. untuk berkuatkuasa di sisi undang-undang. Adanya juga upacara-upacara seperti menuang wain atau teh untuk ibu bapa. 2. Upacara Perkahwinan: Upacara terakhir ialah upacara perkahwinan sebenar yang menjadikan pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebagai suami isteri. tetapi ditakrifkan dengan lebih longgar untuk isteri) terhadap pasangan atau klan pasangannya. . Upacara-upacara tersebut berbeza-beza dari tempat ke tempat. ibu bapa pengantin lelaki. dan para tetamu.

poligini pada dasarnya terhad kepada golongan atasan dan kelas menengah manakala di kalangan mereka yang lain. 7. Isteri tidak beradab atau berzina. serta keupayaan seseorang lelaki untuk menyara mereka. tetapi kini telah menjadi kaya. Isteri tidak ada keluarga untuk pulang. Isteri mempunyai penyakit yang keji. Kebudayaan tradisional tidak melarang atau menggalakkan poligini dengan tersurat. 3. Perkahwinan ganti tikar boleh berlaku pada bila-bila masa. khususnya poligini (seorang lelaki dengan banyak perempuan) dalam masyarakat Cina tradisional. ataupun juga selepas isterinya telah meninggal dunia. 2. monogami bolehlah dianggap sebagai norma. [sunting]Poligami Bahagian ini membincangan aspek-aspek sosial dan undang-undang poligami. [sunting]Perkahwinan ganti tikar Perkahwinan sororat atau perkahwinan ganti tikar ialah adat resam yang mana seseorang lelaki berkahwin dengan kakak atau adik isterinya. Isteri mencuri. 6. baik pada waktu yang sama dengan perkahwinan isteri pertama.3. Isteri cemburu. Rekod-rekod sejarah tertulis mungkin berat sebelah tentang kejadian poligami yang sebenar. Suami miskin pada masa perkahwinan. kecuali sebagai cara untuk memperoleh anak-anak lelaki. 5. Jelas alasan-alasan tersebut boleh diputarbelitkan untuk menyesuaikan suami dan keluarganya. Istilah ini kemudian diperluas untuk merangkumi saudara-saudara sepupu atau perempuan-perempuan daripada klan yang sama. terdapat tiga kekecualian yang jelas yang penceraian satu pihak tidak dibenarkan: 1. Isteri pernah berkabung selama tiga tahun penuh untuk seorang mertua. . atau semasa isterinya masih hidup. dengan amalan ini juga berlaku pada zaman-zaman yang kemudian. Amalan ini amat biasa semasa Dinasti Zhou di kalangan orang bangsawan. Oleh itu. Amalan poligini dalam masyarakat Cina tradisional hanya terhad kepada bilangan perempuan yang boleh didapat. Undang-undang di atas adalah berkenaan dengan penceraian satu pihak yang dikuatkuasakan sejak dari masa Dinasti Tang sehingga dibubarkan oleh kerajaan Republik China pada tahun 1930. Isteri suka mengumpat. Ini termasuk membantah suami kerana berkahwin lagi seorang isteri atau mengambil gundik. kerana golongan elit bolehlah dianggap sebagai lebih ditonjolkan dalam rekod-rekod tersebut. 4. Bagaimanapun.

Umpamanya semasa perang. dengan maharaja hampir selalu boleh mempunyai banyak gundik. mempunyai hak yang kurang dalam hubungan. atau menjadi tidak mempunyai sebarang pewaris. Bilangan gundik yang boleh dikahwini oleh seseorang lelaki kekadang dikawal. Disebabkan . seperti pedagang kembara. Oleh itu. seorang isteri dijangka akan tinggal dengan keluarga suaminya. kejadian ini juga boleh berlaku dalam keadaan-keadaan yang khas. kebenaran ini pada setakatnya dapat mengatasi dilema yang ditimbulkan oleh Maharaja Qianlong sendiri. dia boleh mengahwini lagi seorang isteri. boleh "berkahwin" dengan lagi seorang perempuan dan memulakan rumah tangga yang berasingan dengannya. dan bapa saudaranya tidak mempunyai anak lelaki. Perkahwinan-perkahwinan pewarisan berbilang memberikan jalan keluar ketika adik-beradik suami mempunyai seorang anak lelaki. Apabila seseorang suami terpaksa tinggal jauh daripada keluarganya. Mereka disatukan semula dan kedua-dua isterinya diakui. Anak lelaki daripada perkahwinan ini akan menjadi cucu dan pewaris kepada bapa saudaranya. Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing mula membenarkan poligami yang bertujuan khusus untuk melahirkan pewaris bagi lagi satu cabang keluarga. sepasangan suami isteri tidah boleh mengambil anak angkat daripada keluarga luasnya. Secara tradisi. Perkahwinan perempuan-perempuan itu tidak dilakukan dengan sebarang upacara. Selain daripada keinginan tradisional untuk mempunyai anak lelaki agar dapat meneruskan nama keluarga. [sunting]Sekedudukan Perempuan-perempuan yang menjadi gundik diperlakukan sebagai orang yang berkedudukan rendah dan dijangka harus menyerah dan menurut perintah isteri (jika ada) lelaki yang berkenaan. Perempuan-perempuan yang lari bersama kekasih mungkin juga menjadi gundik kerana perkahwinan yang rasmi memerlukan penyertaan ibu bapa mereka.[sunting]Isteri berbilang dengan status sama Maharaja-maharaja bagi sesetengah dinasti yang agak kecil diketahui mempunyai banyak maharani. jadi dengan persetujuan bersama. Dikenali sebagai "pewarisan berbilang". isterinya harus tinggal dengan mertua dan menjaga mereka. tetapi masih hendak mengekalkan hubungan kekeluargaan Cina yang wajar. Selain itu. Baginda ketika itu baru sahaja mengharamkan sebarang bentuk pewarisan bukan nasab bapa. jika seorang lelaki merupakan anak tunggal. mereka datang daripada status sosial yang lebih rendah atau dibeli sebagai abdi. sepasangan suami isteri mungkin berpisah dan suami itu salah menganggap bahawa isterinya telah meninggal dunia. dan boleh diceraikan dengan sewenang-wenangnya. Pada umumnya. Mereka harus mengambil anak angkat daripada orang luar (yang dianggap oleh banyak orang sebagai memberi kekayaan kepada "orang luar" yang tidak bersaudara). Dia berkahwin semula dan kemudian mendapati bahawa isteri pertamanya masih hidup. Seorang lelaki yang menderita pemisahan kronik daripada isterinya. Satu bentuk sekedudukan yang agak berlainan ialah apa yang dipanggil "dua isteri utama". Proses ini boleh diulangi untuk bapa-bapa saudara yang lain.

. Sejak dari masa itu. walaupun perkahwinannya tidak diakui di sisi undang-undang dan dia masih dianggap sebagai gundik. [sunting]Poliandri Poliandri ialah amalan seorang wanita mempunyai banyak suami. 1.oleh perpisahan geografi. Pada zaman dahulu. Tidak ada hal macam ini. ini hanya idaman isterinya yang ingin mempunyai suami lain kerana mereka mungkin berkahwin secara tidak bersuka rela dan mungkin sekali juga ternampak lelaki lain yang lebih kaya atau kacak. Sejak pembukaan sempadan China pada dekad 1970-an. perempuan kedua itu sering menganggap diri sebagai isteri penuh . ahli-ahli perniagaan dariHong Kong dan Taiwan telah mengahwini "isteri-isteri sekunder" di tanah besar. [sunting]Rujukan ↑ "Gundik-gundik Cina Baru". Amalan ini telah mempengaruhi pertambahan poligami yang mendadak pada baru-baru ini di tanah besar China. [1]. amalan ini juga mempengaruhi orang-orang kaya tempatan. perempuan yang telah masuk ke rumah suaminya sudah dianggap sebagai ahli keluarganya dan perlu patuh pada undang-undang rumah dan patuh pada suaminya. Pada zaman kini. mungkin sekali ada isteri yang ada lelaki lain yang dipanggil [xiao bai lian] tetapi tidak berkahwin dan dengan itu tidak mungkin mempunyai banyak suami.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful