WARISAN BUDAYA CINA

Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Kelahiran

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindaktanduk dan kegiatan seharian mereka. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.

Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan.  Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Dari segi penjagaan makanan. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin.  Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Jika perut ibu agak bulat. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali . Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung.

bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. . Kenduri Seperti masyarakat Melayu. Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. kemudiannya digoreng.pusat. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. halia dan lada. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Dari segi pemakanan. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu.

api. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang.  Oleh yang demikian.Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. kemewahan dan kesejahteraan.    Bunyi nama mestilah sedap didengar. tanah dan kayu serta saling melengkapi. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. Di Sunting dan Sumber dari Perpustakaan Negara Malaysia . air.  Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan.

roh ataupun semangat penyapu itu boleh‘diugut’ sehingga kembalinya tuah kepada pertaruhan yang sedang dilaksanakan. Nombor Nombor memainkan peranan yang kedua penting selepas makanan dalam budaya kaum Cina. 1 January 2008 ADAT RESAM & PANTANG LARANG KAUM CINA Penyapu Terdapat pelbagai pantang larang yang wujud di kalangan kaum cina tentang kegunaan penyapu. Adakalanya penyapu digunakan untuk menhilangkan semangat buruk atau lemah seseorang dengan menyapu seluruh badan sambil menghadap patung-patung pujaan. Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan.Tuesday. Dalam aktiviti perjudian. Ia dipercayai mempunyai roh atau semangat sendiri dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja. Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun. Semasa perayaan Tahun Baru Cina. Ia sunggguh penting sehingga digunakan untuk menafsir nasib seperti menghasilkan nama seseorang . menyapu rumah ataupun kedai milik orang cina tidak dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan ini kerana ia boleh menghilangkan tuah. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. Sejurus selepas itu penyapu tersebut akan dipukul and dipijat seumpama untuk mengeluarkan semangat yang tidak diingini itu.

ia boleh digunakan untuk menjatuhkan umpahan terhadap pemilik kuku itu. bererti satu kematian akan terlangsung tidak lama lagi. airmata dari seekor anjing jika . Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan.bayi. Sisa sisa kuku yang telah dipotong mestilah dibuangkan di tempat yang tersembunyi. alamat dan lain-lain. Nombor 4 pula melambangkan kematian oleh itu ia jarang digunakan sebagai nombor plat kereta. Walaupun terdapatnya wira-wira dan dewa dewa Cina yang memilikinya pada zaman dahulu. anjing berkebolehan melihat mahluk ghaib dan akan menyalak apabila terserempak dengannya. Oleh demikian itu adanya nombor yang dipercayai boleh membawa tuah dan ada yang tidak. Nombor-nombor lain yang dielakkan kegunaan secara umum adalah 7 dan 1 kerana mereka melambangkan kematian dan kesunyian masing-masing. Mengikut kepercayan orang Cina. Jikalau anjing itu menyalak tidak terhenti-henti. Kuku jari kaki dan tangan Dalam adat orang Cina. nombor 8 adalah paling digemari oleh orang Cina kerana sebutannya dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bererti tuah. memotong kuku jari kaki atau tangan pada waktu senja akan mengalu-alukan kehadiran hantu dan roh-roh jahat. Sebagai contoh. Airmata anjing Adalah dipercayai. ia masih di percayai tidak akan membawa tuah kepadanya. kerana mengikut adat. Misai dan Janggut Sesiapa yang gemar menyimpan misaim ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu.

Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya . Seorang perantara biasanya akan menyapu airmata anjing keatas mata tersebut untuk melihat ke dalam dunia ghaib itu. akan memperolehi keupayaan untuk melihat ke dalam alam rohroh. . terutama roh nenek moyang. iaitu sejenis tumbuh-tumbuhan dan cangkerang kura-kura dianggap sebagai benda pembawa tuah.disapukan di atas mata seseorang. Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang. Lain-lain kepercayaan dan pantang larang. Ada yang percaya bahawa sesiapa yang melakukannya dengan sesuka hati.Yarrow. .Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah. mereka akan ditimpa kematian. satu pergaduhan akan berlaku. .

Pada asalnya. Kedua-dua ibu bapa diberikan tempat duduk.2 Perkahwinan antara adik-beradik 2. menghidang tehke ibu.1 Perkahwinan dalam Masyarakat-masyarakat Awal 2. dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik Cina.3 Sekedudukan 5.Perkahwinan Cina Daripada Wikipedia.3 Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis 2. Pengantin perempuan memakai topi biru. Pengantin lelaki biasanya memakai selendang berbentuk "X" di hadapannya. ensiklopedia bebas. pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan.2 Isteri berbilang dengan status sama 5. Kadangkadang "X" itu termasuk sebuah alat pemanah besar atau bunga. Isi kandungan [sorokkan]   1 Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme 2 Perkahwinan Cina prasejarah o o o o    2. walaupun ia tidak ditunjukkan dalam gamabr ini Perkahwinan Cina (Bahasa Cina: 婚姻.4 Poliandri 6 Rujukan . kebudayaan Cina membenarkan percintaan.4 Perkahwinan sistem saka dan monogami 3 Upacara amal perkahwinan tradisional 4 Proses penceraian tradisional 5 Poligami o o o o  5. Suatu perkahwinan Dinasti Qing.1 Perkahwinan ganti tikar 5.

suami dan isteri. perkahwinan kekadang juga berkait dengan politik. Dari sudut pandangan sebuah keluarga yang menganuti Konfusianisme. 7 Lihat juga [sunting]Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme Dalam pemikiran Konfusianisme. dunia masih tidak mempunyai banyak penduduk. Manchu. sepasang suami isteri dianggap sebagai unit asas masyarakat Cina. Oleh itu. Oleh itu. dan Turki. Mereka dianggap sebagai menghidup seperti haiwan-haiwan yang lain. manfaat dan kelemahan sesuatu perkahwinan adalah penting kepada seluruh keluarga. Terdapat sebuah cerita tentang perkahwinan antara Nüwa(perempuan) dan Fu Xi (lelaki) yang merupakan adik-beradik. sila menyelubungi kami dengan kabus. walaupun dilarang dalam kebudayaan Cina. serta jantina. Secara sosial. Oleh itu. "Jika Engkau membenarkan kami berkahwin. Sejak zaman Dinasti Han. Ketika itu. Mereka berkata. Supaya dapat melindungi rasa malunya. sering menuntut perempuanperempuan daripada keluarga diraja Cina. kebapaan. bukannya sahaja kepada pasangan yang berkenaan. Secara tradisi dalam kebudayaan Cina. Secara amnya. pernah dilaporkan dalam mitologi Cina yang amat awal. Banyak zaman dalam sejarah Cina juga dikuasai oleh keluarga isteri atau ibu Maharaja. perkahwinan merapatkan keluarga-keluarga dengan nama keluarga yang berlainan dan meneruskan jurai keturunan klan bapanya. Nüwa dikatakan melitupi merah mukanya dengan sebuah kipas. Pada hari ini di sesetengah desa di China. orang-orang dalam masyarakat "primitif" tidak berkahwin. terdapat banyak perkahwinan yang menjejaskan kestabilan politik negara dan hubungan-hubungan antarabangsanya. apa lagi tentang penjodohan dan upacara perkahwinan. adik-beradik. . Sebahagian daripada "misi peradaban"Konfusianisme adalah untuk mentakrifkan apa yang dimaksudkan dengan konsep bapa atau suami. mereka ke bukit Kunlun Shan dan berdoa kepada Syurga agar memberikan kebenaran untuk mereka berkahwin. Adik beradik itu hendak berkahwin tetapi mereka berasa malu. ini merupakan sebab utama mengapa anak lelaki diutamakan berbanding dengan anak perempuan ketika melahirkan anak. [sunting]Perkahwinan [sunting]Perkahwinan Cina prasejarah dalam Masyarakat-masyarakat Awal Dalam pemikiran Cina tradisional. dan tidak mempunyai konsep yang tepat terhadap keibuan. raja puakpuak asing yang kuat seperti puak Mongol. insestelah ditakrifkan sebagai perkahwinan antara dua orang dengan nama keluarga yang sama. serta untuk mengajar manusia menghormati hubungan yang wajar antara ahli-ahli keluarga. [sunting]Perkahwinan antara adik-beradik Perkahwinan antara adik-beradik. pengantin-pengantin perempuan masih mengamalkan adat resam yang menyembunyikan muka mereka dengan sebuah kipas. perkahwinan merupakan suatu peristiwa yang amat penting kepada kedua-dua unit keluarga serta masyarakat. Dalam sejarah Cina. Xiongnu.

Perkahwinan antitesis masih berlaku di China moden. Dengan masa berlalu. lelaki dan perempuan dalam kelompok minoriti yang dikenali sebagai Nakhi membentuk pasangan sementara dan mereka menggelar satu sama lain sebagai "Ahchu" dan bukannya "suami dan isteri". seperti puak Huang Di yang mempunyai nama keluarga Ji. Menurut cendekiawan-cendekiawan Cina moden daripada aliran fikiran Marxisme. mereka dikebumikan secara berasingan di dalam perkuburan klan masing-masing. Apabila suami isteri meninggal dunia. Ini terjadi pada pertengahan Zaman Batu Baru. seorang lelaki yang menjadi menantu akan tinggal di dalam rumah isterinya. dan suami-suami diperlukan tinggal dengan keluarga isterinya. [sunting]Upacara amal perkahwinan tradisional . "Ahchu" lelaki tinggal dan bekerja di rumah "Ahchu" perempuan. Dari segi sejarah. perpindahan orang-orang Cina semakin meningkat. keluarga-keluarga itu kadang-kadang berkahwin antara satu generasi dengan generasi yang lain. Klan-klan yang berbeza mungkin mempunyai lebih daripada satu nama keluarga. Anak-anak dikebumikan dengan ibu mereka. atau lebih dikenali sebagai perkahwinan antitesis. Ini berlaku dalam peralihan daripada perkahwinan antitesis kepada monogami yang menandakan kemerosotan sistem saka serta pertumbuhan penguasaan sistem baka (iaitu sistem kuasa bapa) di China kuno. Dia juga diperlukan menukarkan nama keluarganya menjadi nama keluarga isterinya. terdapat banyak klan yang penting yang tinggal di sepanjang Sungai Kuning di China kuno.[sunting]Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis Dalam masyarakat Cina. Di Yunnan. iaitu sekitar 5000 SM. Perkahwinan tersebut diperlihatkan sebagai inses dan dianggap akan membawa risiko terhadap kelahiran anak yang cacat. sistem saka (iaitu sistem kuasa ibu) diamalkan dalam masyarakat ketika itu. Oleh sebab perkahwinan dengan saudara-saudara sebelah ibu tidak dianggap sebagai inses. Bagaimanapun. Bagaimanapun. [sunting]Perkahwinan sistem saka dan monogami Dalam perkahwinan sistem saka. lelaki-lelaki itu masih merupakan ahli keluarga kandung mereka. Pasangan-pasangan berkahwin dalam apa yang dipanggil perkahwinan luar klan. perkahwinan antara seorang anak lelaki dengan saudara-saudara sebelah ibunya tidak diperlihatkan sebagai inses. lelaki tidak dibenarkan berkahwin dengan perempuan yang mempunyai nama keluarga yang sama (ini tidak lagi diendahkan pada zaman baru-baru ini ketika jumlah penduduk Cina bertambah sehingga mereka yang mempunyai nama keluarga yang sama mungkin tidak mempunyai sebarang hubungan antara satu sama lain). dan puak Yan Di yang mempunyai nama keluarga Jiang. nama keluarga orang biasa.

mereka akan mencari tukang risik yang kerjanya adalah untuk mengurangkan konflik kepentingan serta rasa malu ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan antara dua buah keluarga yang biasanya tidak rapat atau langsung dikenali.  Pembandingan Hari Jadi: Jika keluarga bakal menantu perempuan tidak membantah terhadap pinangan. perempuan tidak dibenarkan memilih pasangan untuk berkahwin. . Sebelum zaman moden. Sebaliknya. tukang risik akan membandingkan hari jadi pasangan tersebut. serta keperluan bapa dan suaminya.  Pinangan: Ketika ibu bapa seorang anak lelaki menentukan bakal menantu perempuan. keluarga pengantin perempuan memilih bakal suaminya. Perkahwinan Cina menjadi satu adat resam antara tahun 402 .Suatu perkahwinan moden dijalankan dalam suatu formatDiansti Ming. Walaupun China mempunyai sejarah yang lama serta banyak kawasan geografi yang berbeza.  Harga pengantin perempuan (Hadiah Pertunangan): Keluarga anak lelaki akan mengatur tukang risik untuk menyampaikan harga pengantin perempuan (hadiah pertunangan). terdapat enam upacara amal pada umumnya yang secara am dikenali sebagai tiga aksara dan enam etiket. termasuk surat pertunangan) kepada keluarga bakal pengantin perempuan. mereka akan meneruskan ke langkah yang berikut. Jika pasangan itu adalah sesuai menurut astrologi Cina.221 SM. Perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan dan nama baik keluarga.

terdapat tiga cara utama untuk membubarkan perkahwinan: 1. 3. pasangan. Adanya juga upacara-upacara seperti menuang wain atau teh untuk ibu bapa. 2. sebuah pancaragam tradisional. [sunting]Proses penceraian tradisional Dalam masyarakat Cina tradisional. Terdapat upacara-upacara tertentu yang dipatuhi untuk menyambut pengantin perempuan dan ahli-ahli perarakan ke dalam rumah pengantin lelaki. untuk berkuatkuasa di sisi undang-undang. .  Jamuan Perkahwinan: Dalam masyarakat Cina.   Pemilihan Hari Perkahwinan: Takwim Cina akan dirujuk untuk menetapkan hari yang bertuah. Isteri tidak berjaya melahirkan anak lelaki. Ini menyebabkan mentua berupaya membubarkan perkahwinan tanpa kerelaan hati pasangan. asalkan suami menulis catatan perceraian. bergantung kepada adat resam tempatan serta kekayaan keluarga. sebuah perkahwinan boleh dibubarkan atas sebab tidak bersesuaian. Makanan dan makanan istimewa merupakan hadiah yang biasa. Perarakan itu terdiri daripada sebuah tandu pengantin perempuan. serta antara satu sama lain. 2.  Upacara Perkahwinan Sebenar: Sepadan dengan melafazkan ikrar perkahwinan di Barat. dan para tetamu. Pengisytiharan perceraian satu pihak oleh suami: Bagaimanapun. dan terdiri daripada beberapa bahagian yang teliti:  Perarakan Perkahwinan: Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan bergerak ke rumah pengantin lelaki. jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐjǐu yang secara harfiahnya bermaksud "wain kegembiraan". Perceraian tanpa kesalahan: Menurut kod undang-undang Dinasti Tang (618-907). ibu bapa pengantin lelaki. Penyampaian Hadiah Perkahwinan: Hadiah perkahwinan berbeza-berbeza. sepasukan pengapit pengantin perempuan (jika ada). Pembubaran perkahwinan melalui mandat negara: Ini berlaku jika salah satu pasangan melakukan jenayah serius (ditakrifkan dengan berbagai-bagai cara. pasangan akan memberi penghormatan-penghormatan kepada Syurga dan Bumi.  Penyambutan Pengantin Perempuan: Perarakan perkahwinan berhenti di hadapan pintu rumah pengantin lelaki. Upacara-upacara tersebut berbeza-beza dari tempat ke tempat. Upacara Perkahwinan: Upacara terakhir ialah upacara perkahwinan sebenar yang menjadikan pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebagai suami isteri. Isteri tidak taat kepada ibubapa mentua. tetapi ditakrifkan dengan lebih longgar untuk isteri) terhadap pasangan atau klan pasangannya. dan kekadang adalah jauh lebih penting daripada majlis perkahwinan pada dirinya. serta hantaran kahwin pengantin perempuan dalam bentuk wang. perceraian tersebut harus mendasarkan salah satu daripada tujuh alasan yang berikut: 1.

Suami miskin pada masa perkahwinan. Bagaimanapun. monogami bolehlah dianggap sebagai norma. Kebudayaan tradisional tidak melarang atau menggalakkan poligini dengan tersurat. 4. Istilah ini kemudian diperluas untuk merangkumi saudara-saudara sepupu atau perempuan-perempuan daripada klan yang sama. Amalan poligini dalam masyarakat Cina tradisional hanya terhad kepada bilangan perempuan yang boleh didapat. [sunting]Poligami Bahagian ini membincangan aspek-aspek sosial dan undang-undang poligami. Isteri cemburu. 2. Isteri suka mengumpat. Perkahwinan ganti tikar boleh berlaku pada bila-bila masa. 5. Rekod-rekod sejarah tertulis mungkin berat sebelah tentang kejadian poligami yang sebenar. . 6. baik pada waktu yang sama dengan perkahwinan isteri pertama. Isteri tidak ada keluarga untuk pulang. kerana golongan elit bolehlah dianggap sebagai lebih ditonjolkan dalam rekod-rekod tersebut. [sunting]Perkahwinan ganti tikar Perkahwinan sororat atau perkahwinan ganti tikar ialah adat resam yang mana seseorang lelaki berkahwin dengan kakak atau adik isterinya. terdapat tiga kekecualian yang jelas yang penceraian satu pihak tidak dibenarkan: 1. Jelas alasan-alasan tersebut boleh diputarbelitkan untuk menyesuaikan suami dan keluarganya. poligini pada dasarnya terhad kepada golongan atasan dan kelas menengah manakala di kalangan mereka yang lain. tetapi kini telah menjadi kaya. Isteri tidak beradab atau berzina. khususnya poligini (seorang lelaki dengan banyak perempuan) dalam masyarakat Cina tradisional. ataupun juga selepas isterinya telah meninggal dunia. 7. dengan amalan ini juga berlaku pada zaman-zaman yang kemudian. Oleh itu. Undang-undang di atas adalah berkenaan dengan penceraian satu pihak yang dikuatkuasakan sejak dari masa Dinasti Tang sehingga dibubarkan oleh kerajaan Republik China pada tahun 1930. Isteri pernah berkabung selama tiga tahun penuh untuk seorang mertua. atau semasa isterinya masih hidup. Ini termasuk membantah suami kerana berkahwin lagi seorang isteri atau mengambil gundik. 3. kecuali sebagai cara untuk memperoleh anak-anak lelaki. serta keupayaan seseorang lelaki untuk menyara mereka.3. Isteri mempunyai penyakit yang keji. Amalan ini amat biasa semasa Dinasti Zhou di kalangan orang bangsawan. Isteri mencuri.

Proses ini boleh diulangi untuk bapa-bapa saudara yang lain. Baginda ketika itu baru sahaja mengharamkan sebarang bentuk pewarisan bukan nasab bapa. Disebabkan . Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing mula membenarkan poligami yang bertujuan khusus untuk melahirkan pewaris bagi lagi satu cabang keluarga. dengan maharaja hampir selalu boleh mempunyai banyak gundik. jika seorang lelaki merupakan anak tunggal. Secara tradisi. atau menjadi tidak mempunyai sebarang pewaris. isterinya harus tinggal dengan mertua dan menjaga mereka. dia boleh mengahwini lagi seorang isteri. kejadian ini juga boleh berlaku dalam keadaan-keadaan yang khas. Apabila seseorang suami terpaksa tinggal jauh daripada keluarganya. Seorang lelaki yang menderita pemisahan kronik daripada isterinya. [sunting]Sekedudukan Perempuan-perempuan yang menjadi gundik diperlakukan sebagai orang yang berkedudukan rendah dan dijangka harus menyerah dan menurut perintah isteri (jika ada) lelaki yang berkenaan. tetapi masih hendak mengekalkan hubungan kekeluargaan Cina yang wajar. Oleh itu. Mereka harus mengambil anak angkat daripada orang luar (yang dianggap oleh banyak orang sebagai memberi kekayaan kepada "orang luar" yang tidak bersaudara). Satu bentuk sekedudukan yang agak berlainan ialah apa yang dipanggil "dua isteri utama". Perkahwinan-perkahwinan pewarisan berbilang memberikan jalan keluar ketika adik-beradik suami mempunyai seorang anak lelaki. kebenaran ini pada setakatnya dapat mengatasi dilema yang ditimbulkan oleh Maharaja Qianlong sendiri. jadi dengan persetujuan bersama. Bilangan gundik yang boleh dikahwini oleh seseorang lelaki kekadang dikawal. Pada umumnya. sepasangan suami isteri mungkin berpisah dan suami itu salah menganggap bahawa isterinya telah meninggal dunia. mempunyai hak yang kurang dalam hubungan. dan boleh diceraikan dengan sewenang-wenangnya. seperti pedagang kembara. Dikenali sebagai "pewarisan berbilang". Selain daripada keinginan tradisional untuk mempunyai anak lelaki agar dapat meneruskan nama keluarga.[sunting]Isteri berbilang dengan status sama Maharaja-maharaja bagi sesetengah dinasti yang agak kecil diketahui mempunyai banyak maharani. dan bapa saudaranya tidak mempunyai anak lelaki. Anak lelaki daripada perkahwinan ini akan menjadi cucu dan pewaris kepada bapa saudaranya. Dia berkahwin semula dan kemudian mendapati bahawa isteri pertamanya masih hidup. Umpamanya semasa perang. Perempuan-perempuan yang lari bersama kekasih mungkin juga menjadi gundik kerana perkahwinan yang rasmi memerlukan penyertaan ibu bapa mereka. boleh "berkahwin" dengan lagi seorang perempuan dan memulakan rumah tangga yang berasingan dengannya. Selain itu. Perkahwinan perempuan-perempuan itu tidak dilakukan dengan sebarang upacara. mereka datang daripada status sosial yang lebih rendah atau dibeli sebagai abdi. Mereka disatukan semula dan kedua-dua isterinya diakui. sepasangan suami isteri tidah boleh mengambil anak angkat daripada keluarga luasnya. seorang isteri dijangka akan tinggal dengan keluarga suaminya.

oleh perpisahan geografi. . Amalan ini telah mempengaruhi pertambahan poligami yang mendadak pada baru-baru ini di tanah besar China. perempuan yang telah masuk ke rumah suaminya sudah dianggap sebagai ahli keluarganya dan perlu patuh pada undang-undang rumah dan patuh pada suaminya. walaupun perkahwinannya tidak diakui di sisi undang-undang dan dia masih dianggap sebagai gundik. 1. amalan ini juga mempengaruhi orang-orang kaya tempatan. [sunting]Poliandri Poliandri ialah amalan seorang wanita mempunyai banyak suami. perempuan kedua itu sering menganggap diri sebagai isteri penuh . ini hanya idaman isterinya yang ingin mempunyai suami lain kerana mereka mungkin berkahwin secara tidak bersuka rela dan mungkin sekali juga ternampak lelaki lain yang lebih kaya atau kacak. Pada zaman kini. Sejak dari masa itu. ahli-ahli perniagaan dariHong Kong dan Taiwan telah mengahwini "isteri-isteri sekunder" di tanah besar. Sejak pembukaan sempadan China pada dekad 1970-an. mungkin sekali ada isteri yang ada lelaki lain yang dipanggil [xiao bai lian] tetapi tidak berkahwin dan dengan itu tidak mungkin mempunyai banyak suami. Tidak ada hal macam ini. Pada zaman dahulu. [sunting]Rujukan ↑ "Gundik-gundik Cina Baru". [1].

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful