WARISAN BUDAYA CINA

Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Kelahiran

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindaktanduk dan kegiatan seharian mereka. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.

bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Dari segi penjagaan makanan. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali . terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi.  Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Jika perut ibu agak bulat.  Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai.

Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Kenduri Seperti masyarakat Melayu. kemudiannya digoreng. . unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru.pusat. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . halia dan lada. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Dari segi pemakanan. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara.

air. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan.  Oleh yang demikian. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Di Sunting dan Sumber dari Perpustakaan Negara Malaysia .  Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang.    Bunyi nama mestilah sedap didengar. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. api.Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. tanah dan kayu serta saling melengkapi. kemewahan dan kesejahteraan. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan.

Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan. 1 January 2008 ADAT RESAM & PANTANG LARANG KAUM CINA Penyapu Terdapat pelbagai pantang larang yang wujud di kalangan kaum cina tentang kegunaan penyapu.Tuesday. Adakalanya penyapu digunakan untuk menhilangkan semangat buruk atau lemah seseorang dengan menyapu seluruh badan sambil menghadap patung-patung pujaan. Semasa perayaan Tahun Baru Cina. Nombor Nombor memainkan peranan yang kedua penting selepas makanan dalam budaya kaum Cina. Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun. Dalam aktiviti perjudian. Sejurus selepas itu penyapu tersebut akan dipukul and dipijat seumpama untuk mengeluarkan semangat yang tidak diingini itu. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. roh ataupun semangat penyapu itu boleh‘diugut’ sehingga kembalinya tuah kepada pertaruhan yang sedang dilaksanakan. Ia sunggguh penting sehingga digunakan untuk menafsir nasib seperti menghasilkan nama seseorang . menyapu rumah ataupun kedai milik orang cina tidak dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan ini kerana ia boleh menghilangkan tuah. Ia dipercayai mempunyai roh atau semangat sendiri dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja.

Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. Kuku jari kaki dan tangan Dalam adat orang Cina. Walaupun terdapatnya wira-wira dan dewa dewa Cina yang memilikinya pada zaman dahulu. Mengikut kepercayan orang Cina. Nombor 4 pula melambangkan kematian oleh itu ia jarang digunakan sebagai nombor plat kereta. anjing berkebolehan melihat mahluk ghaib dan akan menyalak apabila terserempak dengannya. kerana mengikut adat. ia masih di percayai tidak akan membawa tuah kepadanya. airmata dari seekor anjing jika . kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. Sebagai contoh. Sisa sisa kuku yang telah dipotong mestilah dibuangkan di tempat yang tersembunyi. Misai dan Janggut Sesiapa yang gemar menyimpan misaim ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu. Jikalau anjing itu menyalak tidak terhenti-henti.bayi. nombor 8 adalah paling digemari oleh orang Cina kerana sebutannya dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bererti tuah. ia boleh digunakan untuk menjatuhkan umpahan terhadap pemilik kuku itu. Nombor-nombor lain yang dielakkan kegunaan secara umum adalah 7 dan 1 kerana mereka melambangkan kematian dan kesunyian masing-masing. alamat dan lain-lain. Oleh demikian itu adanya nombor yang dipercayai boleh membawa tuah dan ada yang tidak. Airmata anjing Adalah dipercayai. bererti satu kematian akan terlangsung tidak lama lagi. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan. memotong kuku jari kaki atau tangan pada waktu senja akan mengalu-alukan kehadiran hantu dan roh-roh jahat.

Lain-lain kepercayaan dan pantang larang. iaitu sejenis tumbuh-tumbuhan dan cangkerang kura-kura dianggap sebagai benda pembawa tuah. satu pergaduhan akan berlaku. . . akan memperolehi keupayaan untuk melihat ke dalam alam rohroh. . mereka akan ditimpa kematian. Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang. Seorang perantara biasanya akan menyapu airmata anjing keatas mata tersebut untuk melihat ke dalam dunia ghaib itu. Ada yang percaya bahawa sesiapa yang melakukannya dengan sesuka hati.disapukan di atas mata seseorang. terutama roh nenek moyang.Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah.Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya .Yarrow.

kebudayaan Cina membenarkan percintaan. Isi kandungan [sorokkan]   1 Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme 2 Perkahwinan Cina prasejarah o o o o    2.2 Perkahwinan antara adik-beradik 2.1 Perkahwinan dalam Masyarakat-masyarakat Awal 2.1 Perkahwinan ganti tikar 5. pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan.4 Poliandri 6 Rujukan . walaupun ia tidak ditunjukkan dalam gamabr ini Perkahwinan Cina (Bahasa Cina: 婚姻. Kedua-dua ibu bapa diberikan tempat duduk. Suatu perkahwinan Dinasti Qing.4 Perkahwinan sistem saka dan monogami 3 Upacara amal perkahwinan tradisional 4 Proses penceraian tradisional 5 Poligami o o o o  5.2 Isteri berbilang dengan status sama 5. Pengantin perempuan memakai topi biru. Pada asalnya.3 Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis 2. menghidang tehke ibu. dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik Cina.3 Sekedudukan 5.Perkahwinan Cina Daripada Wikipedia. Pengantin lelaki biasanya memakai selendang berbentuk "X" di hadapannya. Kadangkadang "X" itu termasuk sebuah alat pemanah besar atau bunga. ensiklopedia bebas.

perkahwinan kekadang juga berkait dengan politik. terdapat banyak perkahwinan yang menjejaskan kestabilan politik negara dan hubungan-hubungan antarabangsanya. dan Turki. manfaat dan kelemahan sesuatu perkahwinan adalah penting kepada seluruh keluarga. pernah dilaporkan dalam mitologi Cina yang amat awal. Oleh itu. bukannya sahaja kepada pasangan yang berkenaan. Manchu. perkahwinan merapatkan keluarga-keluarga dengan nama keluarga yang berlainan dan meneruskan jurai keturunan klan bapanya. sering menuntut perempuanperempuan daripada keluarga diraja Cina. ini merupakan sebab utama mengapa anak lelaki diutamakan berbanding dengan anak perempuan ketika melahirkan anak. Xiongnu. Secara amnya. Ketika itu. kebapaan. Sebahagian daripada "misi peradaban"Konfusianisme adalah untuk mentakrifkan apa yang dimaksudkan dengan konsep bapa atau suami. Mereka berkata. 7 Lihat juga [sunting]Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme Dalam pemikiran Konfusianisme. Secara sosial. raja puakpuak asing yang kuat seperti puak Mongol. "Jika Engkau membenarkan kami berkahwin. perkahwinan merupakan suatu peristiwa yang amat penting kepada kedua-dua unit keluarga serta masyarakat. . orang-orang dalam masyarakat "primitif" tidak berkahwin. mereka ke bukit Kunlun Shan dan berdoa kepada Syurga agar memberikan kebenaran untuk mereka berkahwin. dunia masih tidak mempunyai banyak penduduk. apa lagi tentang penjodohan dan upacara perkahwinan. Adik beradik itu hendak berkahwin tetapi mereka berasa malu. dan tidak mempunyai konsep yang tepat terhadap keibuan. Supaya dapat melindungi rasa malunya. sila menyelubungi kami dengan kabus. Mereka dianggap sebagai menghidup seperti haiwan-haiwan yang lain. [sunting]Perkahwinan [sunting]Perkahwinan Cina prasejarah dalam Masyarakat-masyarakat Awal Dalam pemikiran Cina tradisional. Sejak zaman Dinasti Han. serta jantina. walaupun dilarang dalam kebudayaan Cina. suami dan isteri. Secara tradisi dalam kebudayaan Cina. serta untuk mengajar manusia menghormati hubungan yang wajar antara ahli-ahli keluarga. Pada hari ini di sesetengah desa di China. Dalam sejarah Cina. Oleh itu. [sunting]Perkahwinan antara adik-beradik Perkahwinan antara adik-beradik. pengantin-pengantin perempuan masih mengamalkan adat resam yang menyembunyikan muka mereka dengan sebuah kipas. insestelah ditakrifkan sebagai perkahwinan antara dua orang dengan nama keluarga yang sama. Nüwa dikatakan melitupi merah mukanya dengan sebuah kipas. sepasang suami isteri dianggap sebagai unit asas masyarakat Cina. Banyak zaman dalam sejarah Cina juga dikuasai oleh keluarga isteri atau ibu Maharaja. Oleh itu. Terdapat sebuah cerita tentang perkahwinan antara Nüwa(perempuan) dan Fu Xi (lelaki) yang merupakan adik-beradik. Dari sudut pandangan sebuah keluarga yang menganuti Konfusianisme. adik-beradik.

Perkahwinan antitesis masih berlaku di China moden. "Ahchu" lelaki tinggal dan bekerja di rumah "Ahchu" perempuan. dan suami-suami diperlukan tinggal dengan keluarga isterinya. seorang lelaki yang menjadi menantu akan tinggal di dalam rumah isterinya. [sunting]Upacara amal perkahwinan tradisional . Dia juga diperlukan menukarkan nama keluarganya menjadi nama keluarga isterinya. Menurut cendekiawan-cendekiawan Cina moden daripada aliran fikiran Marxisme. Bagaimanapun. mereka dikebumikan secara berasingan di dalam perkuburan klan masing-masing. dan puak Yan Di yang mempunyai nama keluarga Jiang. Ini berlaku dalam peralihan daripada perkahwinan antitesis kepada monogami yang menandakan kemerosotan sistem saka serta pertumbuhan penguasaan sistem baka (iaitu sistem kuasa bapa) di China kuno. terdapat banyak klan yang penting yang tinggal di sepanjang Sungai Kuning di China kuno. Klan-klan yang berbeza mungkin mempunyai lebih daripada satu nama keluarga. atau lebih dikenali sebagai perkahwinan antitesis. seperti puak Huang Di yang mempunyai nama keluarga Ji. lelaki tidak dibenarkan berkahwin dengan perempuan yang mempunyai nama keluarga yang sama (ini tidak lagi diendahkan pada zaman baru-baru ini ketika jumlah penduduk Cina bertambah sehingga mereka yang mempunyai nama keluarga yang sama mungkin tidak mempunyai sebarang hubungan antara satu sama lain). sistem saka (iaitu sistem kuasa ibu) diamalkan dalam masyarakat ketika itu. nama keluarga orang biasa.[sunting]Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis Dalam masyarakat Cina. Bagaimanapun. Oleh sebab perkahwinan dengan saudara-saudara sebelah ibu tidak dianggap sebagai inses. perkahwinan antara seorang anak lelaki dengan saudara-saudara sebelah ibunya tidak diperlihatkan sebagai inses. perpindahan orang-orang Cina semakin meningkat. keluarga-keluarga itu kadang-kadang berkahwin antara satu generasi dengan generasi yang lain. [sunting]Perkahwinan sistem saka dan monogami Dalam perkahwinan sistem saka. Dari segi sejarah. Dengan masa berlalu. Di Yunnan. Perkahwinan tersebut diperlihatkan sebagai inses dan dianggap akan membawa risiko terhadap kelahiran anak yang cacat. iaitu sekitar 5000 SM. Ini terjadi pada pertengahan Zaman Batu Baru. Anak-anak dikebumikan dengan ibu mereka. lelaki dan perempuan dalam kelompok minoriti yang dikenali sebagai Nakhi membentuk pasangan sementara dan mereka menggelar satu sama lain sebagai "Ahchu" dan bukannya "suami dan isteri". Pasangan-pasangan berkahwin dalam apa yang dipanggil perkahwinan luar klan. lelaki-lelaki itu masih merupakan ahli keluarga kandung mereka. Apabila suami isteri meninggal dunia.

Perkahwinan Cina menjadi satu adat resam antara tahun 402 . keluarga pengantin perempuan memilih bakal suaminya.Suatu perkahwinan moden dijalankan dalam suatu formatDiansti Ming.221 SM. . Sebaliknya.  Pembandingan Hari Jadi: Jika keluarga bakal menantu perempuan tidak membantah terhadap pinangan.  Harga pengantin perempuan (Hadiah Pertunangan): Keluarga anak lelaki akan mengatur tukang risik untuk menyampaikan harga pengantin perempuan (hadiah pertunangan). mereka akan meneruskan ke langkah yang berikut. tukang risik akan membandingkan hari jadi pasangan tersebut. Perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan dan nama baik keluarga. Walaupun China mempunyai sejarah yang lama serta banyak kawasan geografi yang berbeza. Jika pasangan itu adalah sesuai menurut astrologi Cina. Sebelum zaman moden.  Pinangan: Ketika ibu bapa seorang anak lelaki menentukan bakal menantu perempuan. termasuk surat pertunangan) kepada keluarga bakal pengantin perempuan. mereka akan mencari tukang risik yang kerjanya adalah untuk mengurangkan konflik kepentingan serta rasa malu ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan antara dua buah keluarga yang biasanya tidak rapat atau langsung dikenali. serta keperluan bapa dan suaminya. perempuan tidak dibenarkan memilih pasangan untuk berkahwin. terdapat enam upacara amal pada umumnya yang secara am dikenali sebagai tiga aksara dan enam etiket.

 Penyampaian Hadiah Perkahwinan: Hadiah perkahwinan berbeza-berbeza. terdapat tiga cara utama untuk membubarkan perkahwinan: 1. Ini menyebabkan mentua berupaya membubarkan perkahwinan tanpa kerelaan hati pasangan. perceraian tersebut harus mendasarkan salah satu daripada tujuh alasan yang berikut: 1. Pengisytiharan perceraian satu pihak oleh suami: Bagaimanapun. sebuah perkahwinan boleh dibubarkan atas sebab tidak bersesuaian. jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐjǐu yang secara harfiahnya bermaksud "wain kegembiraan". Upacara Perkahwinan: Upacara terakhir ialah upacara perkahwinan sebenar yang menjadikan pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebagai suami isteri. [sunting]Proses penceraian tradisional Dalam masyarakat Cina tradisional. . 2. 2. Upacara-upacara tersebut berbeza-beza dari tempat ke tempat. sepasukan pengapit pengantin perempuan (jika ada). dan kekadang adalah jauh lebih penting daripada majlis perkahwinan pada dirinya.   Pemilihan Hari Perkahwinan: Takwim Cina akan dirujuk untuk menetapkan hari yang bertuah. dan terdiri daripada beberapa bahagian yang teliti:  Perarakan Perkahwinan: Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan bergerak ke rumah pengantin lelaki. Pembubaran perkahwinan melalui mandat negara: Ini berlaku jika salah satu pasangan melakukan jenayah serius (ditakrifkan dengan berbagai-bagai cara. serta antara satu sama lain. pasangan. untuk berkuatkuasa di sisi undang-undang. tetapi ditakrifkan dengan lebih longgar untuk isteri) terhadap pasangan atau klan pasangannya. Isteri tidak taat kepada ibubapa mentua. Perceraian tanpa kesalahan: Menurut kod undang-undang Dinasti Tang (618-907). Perarakan itu terdiri daripada sebuah tandu pengantin perempuan. bergantung kepada adat resam tempatan serta kekayaan keluarga. Adanya juga upacara-upacara seperti menuang wain atau teh untuk ibu bapa.  Jamuan Perkahwinan: Dalam masyarakat Cina. 3. sebuah pancaragam tradisional. ibu bapa pengantin lelaki. Makanan dan makanan istimewa merupakan hadiah yang biasa. asalkan suami menulis catatan perceraian. serta hantaran kahwin pengantin perempuan dalam bentuk wang.  Penyambutan Pengantin Perempuan: Perarakan perkahwinan berhenti di hadapan pintu rumah pengantin lelaki.  Upacara Perkahwinan Sebenar: Sepadan dengan melafazkan ikrar perkahwinan di Barat. Terdapat upacara-upacara tertentu yang dipatuhi untuk menyambut pengantin perempuan dan ahli-ahli perarakan ke dalam rumah pengantin lelaki. Isteri tidak berjaya melahirkan anak lelaki. pasangan akan memberi penghormatan-penghormatan kepada Syurga dan Bumi. dan para tetamu.

Ini termasuk membantah suami kerana berkahwin lagi seorang isteri atau mengambil gundik. Istilah ini kemudian diperluas untuk merangkumi saudara-saudara sepupu atau perempuan-perempuan daripada klan yang sama. Isteri pernah berkabung selama tiga tahun penuh untuk seorang mertua. serta keupayaan seseorang lelaki untuk menyara mereka. poligini pada dasarnya terhad kepada golongan atasan dan kelas menengah manakala di kalangan mereka yang lain. Isteri suka mengumpat. Kebudayaan tradisional tidak melarang atau menggalakkan poligini dengan tersurat. Jelas alasan-alasan tersebut boleh diputarbelitkan untuk menyesuaikan suami dan keluarganya. Rekod-rekod sejarah tertulis mungkin berat sebelah tentang kejadian poligami yang sebenar. Perkahwinan ganti tikar boleh berlaku pada bila-bila masa. 3. [sunting]Perkahwinan ganti tikar Perkahwinan sororat atau perkahwinan ganti tikar ialah adat resam yang mana seseorang lelaki berkahwin dengan kakak atau adik isterinya. Suami miskin pada masa perkahwinan. Oleh itu. Isteri tidak beradab atau berzina. Undang-undang di atas adalah berkenaan dengan penceraian satu pihak yang dikuatkuasakan sejak dari masa Dinasti Tang sehingga dibubarkan oleh kerajaan Republik China pada tahun 1930. Isteri mempunyai penyakit yang keji. 4. ataupun juga selepas isterinya telah meninggal dunia. Bagaimanapun. Isteri mencuri. Isteri cemburu. Amalan poligini dalam masyarakat Cina tradisional hanya terhad kepada bilangan perempuan yang boleh didapat. baik pada waktu yang sama dengan perkahwinan isteri pertama. 5. atau semasa isterinya masih hidup. 6. 7. dengan amalan ini juga berlaku pada zaman-zaman yang kemudian.3. 2. tetapi kini telah menjadi kaya. [sunting]Poligami Bahagian ini membincangan aspek-aspek sosial dan undang-undang poligami. Isteri tidak ada keluarga untuk pulang. khususnya poligini (seorang lelaki dengan banyak perempuan) dalam masyarakat Cina tradisional. terdapat tiga kekecualian yang jelas yang penceraian satu pihak tidak dibenarkan: 1. kerana golongan elit bolehlah dianggap sebagai lebih ditonjolkan dalam rekod-rekod tersebut. kecuali sebagai cara untuk memperoleh anak-anak lelaki. Amalan ini amat biasa semasa Dinasti Zhou di kalangan orang bangsawan. monogami bolehlah dianggap sebagai norma. .

[sunting]Isteri berbilang dengan status sama Maharaja-maharaja bagi sesetengah dinasti yang agak kecil diketahui mempunyai banyak maharani. dan bapa saudaranya tidak mempunyai anak lelaki. tetapi masih hendak mengekalkan hubungan kekeluargaan Cina yang wajar. Apabila seseorang suami terpaksa tinggal jauh daripada keluarganya. Mereka disatukan semula dan kedua-dua isterinya diakui. kejadian ini juga boleh berlaku dalam keadaan-keadaan yang khas. seperti pedagang kembara. dia boleh mengahwini lagi seorang isteri. Anak lelaki daripada perkahwinan ini akan menjadi cucu dan pewaris kepada bapa saudaranya. Umpamanya semasa perang. Mereka harus mengambil anak angkat daripada orang luar (yang dianggap oleh banyak orang sebagai memberi kekayaan kepada "orang luar" yang tidak bersaudara). sepasangan suami isteri mungkin berpisah dan suami itu salah menganggap bahawa isterinya telah meninggal dunia. Perkahwinan perempuan-perempuan itu tidak dilakukan dengan sebarang upacara. dan boleh diceraikan dengan sewenang-wenangnya. Selain daripada keinginan tradisional untuk mempunyai anak lelaki agar dapat meneruskan nama keluarga. jadi dengan persetujuan bersama. Dikenali sebagai "pewarisan berbilang". Perempuan-perempuan yang lari bersama kekasih mungkin juga menjadi gundik kerana perkahwinan yang rasmi memerlukan penyertaan ibu bapa mereka. Bilangan gundik yang boleh dikahwini oleh seseorang lelaki kekadang dikawal. atau menjadi tidak mempunyai sebarang pewaris. seorang isteri dijangka akan tinggal dengan keluarga suaminya. isterinya harus tinggal dengan mertua dan menjaga mereka. Perkahwinan-perkahwinan pewarisan berbilang memberikan jalan keluar ketika adik-beradik suami mempunyai seorang anak lelaki. dengan maharaja hampir selalu boleh mempunyai banyak gundik. Seorang lelaki yang menderita pemisahan kronik daripada isterinya. Secara tradisi. Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing mula membenarkan poligami yang bertujuan khusus untuk melahirkan pewaris bagi lagi satu cabang keluarga. Pada umumnya. Oleh itu. kebenaran ini pada setakatnya dapat mengatasi dilema yang ditimbulkan oleh Maharaja Qianlong sendiri. sepasangan suami isteri tidah boleh mengambil anak angkat daripada keluarga luasnya. Proses ini boleh diulangi untuk bapa-bapa saudara yang lain. [sunting]Sekedudukan Perempuan-perempuan yang menjadi gundik diperlakukan sebagai orang yang berkedudukan rendah dan dijangka harus menyerah dan menurut perintah isteri (jika ada) lelaki yang berkenaan. Satu bentuk sekedudukan yang agak berlainan ialah apa yang dipanggil "dua isteri utama". Baginda ketika itu baru sahaja mengharamkan sebarang bentuk pewarisan bukan nasab bapa. Dia berkahwin semula dan kemudian mendapati bahawa isteri pertamanya masih hidup. mempunyai hak yang kurang dalam hubungan. boleh "berkahwin" dengan lagi seorang perempuan dan memulakan rumah tangga yang berasingan dengannya. mereka datang daripada status sosial yang lebih rendah atau dibeli sebagai abdi. Disebabkan . Selain itu. jika seorang lelaki merupakan anak tunggal.

walaupun perkahwinannya tidak diakui di sisi undang-undang dan dia masih dianggap sebagai gundik. [sunting]Rujukan ↑ "Gundik-gundik Cina Baru". . Amalan ini telah mempengaruhi pertambahan poligami yang mendadak pada baru-baru ini di tanah besar China. Sejak pembukaan sempadan China pada dekad 1970-an. Sejak dari masa itu. Tidak ada hal macam ini. Pada zaman dahulu.oleh perpisahan geografi. ahli-ahli perniagaan dariHong Kong dan Taiwan telah mengahwini "isteri-isteri sekunder" di tanah besar. perempuan kedua itu sering menganggap diri sebagai isteri penuh . perempuan yang telah masuk ke rumah suaminya sudah dianggap sebagai ahli keluarganya dan perlu patuh pada undang-undang rumah dan patuh pada suaminya. [1]. amalan ini juga mempengaruhi orang-orang kaya tempatan. ini hanya idaman isterinya yang ingin mempunyai suami lain kerana mereka mungkin berkahwin secara tidak bersuka rela dan mungkin sekali juga ternampak lelaki lain yang lebih kaya atau kacak. [sunting]Poliandri Poliandri ialah amalan seorang wanita mempunyai banyak suami. mungkin sekali ada isteri yang ada lelaki lain yang dipanggil [xiao bai lian] tetapi tidak berkahwin dan dengan itu tidak mungkin mempunyai banyak suami. Pada zaman kini. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful