WARISAN BUDAYA CINA

Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Kelahiran

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindaktanduk dan kegiatan seharian mereka. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.

Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali . terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin. Dari segi penjagaan makanan. Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan.  Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam.  Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Jika perut ibu agak bulat. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan.

pusat. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. Kenduri Seperti masyarakat Melayu. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. halia dan lada. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Dari segi pemakanan. kemudiannya digoreng. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. . Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam.

sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu. air. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat. tanah dan kayu serta saling melengkapi.  Oleh yang demikian. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang.  Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas.Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. Di Sunting dan Sumber dari Perpustakaan Negara Malaysia . Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. kemewahan dan kesejahteraan.    Bunyi nama mestilah sedap didengar. Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. api.

Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun. Dalam aktiviti perjudian. Ia dipercayai mempunyai roh atau semangat sendiri dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja. Semasa perayaan Tahun Baru Cina. Adakalanya penyapu digunakan untuk menhilangkan semangat buruk atau lemah seseorang dengan menyapu seluruh badan sambil menghadap patung-patung pujaan. roh ataupun semangat penyapu itu boleh‘diugut’ sehingga kembalinya tuah kepada pertaruhan yang sedang dilaksanakan. Ia sunggguh penting sehingga digunakan untuk menafsir nasib seperti menghasilkan nama seseorang . Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan. 1 January 2008 ADAT RESAM & PANTANG LARANG KAUM CINA Penyapu Terdapat pelbagai pantang larang yang wujud di kalangan kaum cina tentang kegunaan penyapu. Nombor Nombor memainkan peranan yang kedua penting selepas makanan dalam budaya kaum Cina.Tuesday. menyapu rumah ataupun kedai milik orang cina tidak dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan ini kerana ia boleh menghilangkan tuah. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. Sejurus selepas itu penyapu tersebut akan dipukul and dipijat seumpama untuk mengeluarkan semangat yang tidak diingini itu.

alamat dan lain-lain. kerana mengikut adat. nombor 8 adalah paling digemari oleh orang Cina kerana sebutannya dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bererti tuah. Kuku jari kaki dan tangan Dalam adat orang Cina. ia masih di percayai tidak akan membawa tuah kepadanya. Oleh demikian itu adanya nombor yang dipercayai boleh membawa tuah dan ada yang tidak. Sebagai contoh. airmata dari seekor anjing jika .bayi. bererti satu kematian akan terlangsung tidak lama lagi. Nombor-nombor lain yang dielakkan kegunaan secara umum adalah 7 dan 1 kerana mereka melambangkan kematian dan kesunyian masing-masing. kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. Airmata anjing Adalah dipercayai. Walaupun terdapatnya wira-wira dan dewa dewa Cina yang memilikinya pada zaman dahulu. Jikalau anjing itu menyalak tidak terhenti-henti. ia boleh digunakan untuk menjatuhkan umpahan terhadap pemilik kuku itu. anjing berkebolehan melihat mahluk ghaib dan akan menyalak apabila terserempak dengannya. Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. Sisa sisa kuku yang telah dipotong mestilah dibuangkan di tempat yang tersembunyi. Nombor 4 pula melambangkan kematian oleh itu ia jarang digunakan sebagai nombor plat kereta. Misai dan Janggut Sesiapa yang gemar menyimpan misaim ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu. memotong kuku jari kaki atau tangan pada waktu senja akan mengalu-alukan kehadiran hantu dan roh-roh jahat. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan. Mengikut kepercayan orang Cina.

disapukan di atas mata seseorang. akan memperolehi keupayaan untuk melihat ke dalam alam rohroh. Ada yang percaya bahawa sesiapa yang melakukannya dengan sesuka hati. satu pergaduhan akan berlaku.Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya . .Yarrow. .Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah. Seorang perantara biasanya akan menyapu airmata anjing keatas mata tersebut untuk melihat ke dalam dunia ghaib itu. iaitu sejenis tumbuh-tumbuhan dan cangkerang kura-kura dianggap sebagai benda pembawa tuah. . Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang. terutama roh nenek moyang. mereka akan ditimpa kematian. Lain-lain kepercayaan dan pantang larang.

4 Perkahwinan sistem saka dan monogami 3 Upacara amal perkahwinan tradisional 4 Proses penceraian tradisional 5 Poligami o o o o  5.2 Perkahwinan antara adik-beradik 2.1 Perkahwinan ganti tikar 5.2 Isteri berbilang dengan status sama 5. Pengantin perempuan memakai topi biru.4 Poliandri 6 Rujukan . dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik Cina.3 Sekedudukan 5. Pengantin lelaki biasanya memakai selendang berbentuk "X" di hadapannya. Pada asalnya. Kadangkadang "X" itu termasuk sebuah alat pemanah besar atau bunga. Isi kandungan [sorokkan]   1 Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme 2 Perkahwinan Cina prasejarah o o o o    2. menghidang tehke ibu. Suatu perkahwinan Dinasti Qing. pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan.Perkahwinan Cina Daripada Wikipedia. ensiklopedia bebas. walaupun ia tidak ditunjukkan dalam gamabr ini Perkahwinan Cina (Bahasa Cina: 婚姻.3 Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis 2. kebudayaan Cina membenarkan percintaan.1 Perkahwinan dalam Masyarakat-masyarakat Awal 2. Kedua-dua ibu bapa diberikan tempat duduk.

Terdapat sebuah cerita tentang perkahwinan antara Nüwa(perempuan) dan Fu Xi (lelaki) yang merupakan adik-beradik. Manchu. Mereka dianggap sebagai menghidup seperti haiwan-haiwan yang lain. dan tidak mempunyai konsep yang tepat terhadap keibuan. Banyak zaman dalam sejarah Cina juga dikuasai oleh keluarga isteri atau ibu Maharaja. dan Turki. Supaya dapat melindungi rasa malunya. serta jantina. Oleh itu. insestelah ditakrifkan sebagai perkahwinan antara dua orang dengan nama keluarga yang sama. Secara sosial. Oleh itu. terdapat banyak perkahwinan yang menjejaskan kestabilan politik negara dan hubungan-hubungan antarabangsanya. kebapaan. Sebahagian daripada "misi peradaban"Konfusianisme adalah untuk mentakrifkan apa yang dimaksudkan dengan konsep bapa atau suami. Secara amnya. Xiongnu. pernah dilaporkan dalam mitologi Cina yang amat awal. suami dan isteri. orang-orang dalam masyarakat "primitif" tidak berkahwin. Pada hari ini di sesetengah desa di China. apa lagi tentang penjodohan dan upacara perkahwinan. Oleh itu. sila menyelubungi kami dengan kabus. raja puakpuak asing yang kuat seperti puak Mongol. Dalam sejarah Cina. . perkahwinan merapatkan keluarga-keluarga dengan nama keluarga yang berlainan dan meneruskan jurai keturunan klan bapanya. Dari sudut pandangan sebuah keluarga yang menganuti Konfusianisme. 7 Lihat juga [sunting]Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme Dalam pemikiran Konfusianisme. pengantin-pengantin perempuan masih mengamalkan adat resam yang menyembunyikan muka mereka dengan sebuah kipas. manfaat dan kelemahan sesuatu perkahwinan adalah penting kepada seluruh keluarga. adik-beradik. mereka ke bukit Kunlun Shan dan berdoa kepada Syurga agar memberikan kebenaran untuk mereka berkahwin. serta untuk mengajar manusia menghormati hubungan yang wajar antara ahli-ahli keluarga. perkahwinan merupakan suatu peristiwa yang amat penting kepada kedua-dua unit keluarga serta masyarakat. sepasang suami isteri dianggap sebagai unit asas masyarakat Cina. Ketika itu. Adik beradik itu hendak berkahwin tetapi mereka berasa malu. [sunting]Perkahwinan [sunting]Perkahwinan Cina prasejarah dalam Masyarakat-masyarakat Awal Dalam pemikiran Cina tradisional. Nüwa dikatakan melitupi merah mukanya dengan sebuah kipas. sering menuntut perempuanperempuan daripada keluarga diraja Cina. Mereka berkata. perkahwinan kekadang juga berkait dengan politik. "Jika Engkau membenarkan kami berkahwin. walaupun dilarang dalam kebudayaan Cina. Secara tradisi dalam kebudayaan Cina. Sejak zaman Dinasti Han. ini merupakan sebab utama mengapa anak lelaki diutamakan berbanding dengan anak perempuan ketika melahirkan anak. bukannya sahaja kepada pasangan yang berkenaan. dunia masih tidak mempunyai banyak penduduk. [sunting]Perkahwinan antara adik-beradik Perkahwinan antara adik-beradik.

Pasangan-pasangan berkahwin dalam apa yang dipanggil perkahwinan luar klan. sistem saka (iaitu sistem kuasa ibu) diamalkan dalam masyarakat ketika itu. seperti puak Huang Di yang mempunyai nama keluarga Ji. Perkahwinan antitesis masih berlaku di China moden. Perkahwinan tersebut diperlihatkan sebagai inses dan dianggap akan membawa risiko terhadap kelahiran anak yang cacat. lelaki dan perempuan dalam kelompok minoriti yang dikenali sebagai Nakhi membentuk pasangan sementara dan mereka menggelar satu sama lain sebagai "Ahchu" dan bukannya "suami dan isteri". Dari segi sejarah. Klan-klan yang berbeza mungkin mempunyai lebih daripada satu nama keluarga. perkahwinan antara seorang anak lelaki dengan saudara-saudara sebelah ibunya tidak diperlihatkan sebagai inses. iaitu sekitar 5000 SM. Bagaimanapun. Di Yunnan. Anak-anak dikebumikan dengan ibu mereka. Bagaimanapun. perpindahan orang-orang Cina semakin meningkat. terdapat banyak klan yang penting yang tinggal di sepanjang Sungai Kuning di China kuno. seorang lelaki yang menjadi menantu akan tinggal di dalam rumah isterinya. "Ahchu" lelaki tinggal dan bekerja di rumah "Ahchu" perempuan. keluarga-keluarga itu kadang-kadang berkahwin antara satu generasi dengan generasi yang lain. Apabila suami isteri meninggal dunia. Oleh sebab perkahwinan dengan saudara-saudara sebelah ibu tidak dianggap sebagai inses. Dia juga diperlukan menukarkan nama keluarganya menjadi nama keluarga isterinya. nama keluarga orang biasa. lelaki tidak dibenarkan berkahwin dengan perempuan yang mempunyai nama keluarga yang sama (ini tidak lagi diendahkan pada zaman baru-baru ini ketika jumlah penduduk Cina bertambah sehingga mereka yang mempunyai nama keluarga yang sama mungkin tidak mempunyai sebarang hubungan antara satu sama lain). Ini berlaku dalam peralihan daripada perkahwinan antitesis kepada monogami yang menandakan kemerosotan sistem saka serta pertumbuhan penguasaan sistem baka (iaitu sistem kuasa bapa) di China kuno. Dengan masa berlalu. dan puak Yan Di yang mempunyai nama keluarga Jiang.[sunting]Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis Dalam masyarakat Cina. atau lebih dikenali sebagai perkahwinan antitesis. Ini terjadi pada pertengahan Zaman Batu Baru. [sunting]Perkahwinan sistem saka dan monogami Dalam perkahwinan sistem saka. [sunting]Upacara amal perkahwinan tradisional . mereka dikebumikan secara berasingan di dalam perkuburan klan masing-masing. dan suami-suami diperlukan tinggal dengan keluarga isterinya. lelaki-lelaki itu masih merupakan ahli keluarga kandung mereka. Menurut cendekiawan-cendekiawan Cina moden daripada aliran fikiran Marxisme.

 Pinangan: Ketika ibu bapa seorang anak lelaki menentukan bakal menantu perempuan. serta keperluan bapa dan suaminya. mereka akan mencari tukang risik yang kerjanya adalah untuk mengurangkan konflik kepentingan serta rasa malu ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan antara dua buah keluarga yang biasanya tidak rapat atau langsung dikenali. Walaupun China mempunyai sejarah yang lama serta banyak kawasan geografi yang berbeza.  Harga pengantin perempuan (Hadiah Pertunangan): Keluarga anak lelaki akan mengatur tukang risik untuk menyampaikan harga pengantin perempuan (hadiah pertunangan). Jika pasangan itu adalah sesuai menurut astrologi Cina. mereka akan meneruskan ke langkah yang berikut.Suatu perkahwinan moden dijalankan dalam suatu formatDiansti Ming. perempuan tidak dibenarkan memilih pasangan untuk berkahwin.  Pembandingan Hari Jadi: Jika keluarga bakal menantu perempuan tidak membantah terhadap pinangan. . Sebaliknya. termasuk surat pertunangan) kepada keluarga bakal pengantin perempuan. keluarga pengantin perempuan memilih bakal suaminya. Perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan dan nama baik keluarga. terdapat enam upacara amal pada umumnya yang secara am dikenali sebagai tiga aksara dan enam etiket.221 SM. tukang risik akan membandingkan hari jadi pasangan tersebut. Sebelum zaman moden. Perkahwinan Cina menjadi satu adat resam antara tahun 402 .

dan terdiri daripada beberapa bahagian yang teliti:  Perarakan Perkahwinan: Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan bergerak ke rumah pengantin lelaki.  Penyambutan Pengantin Perempuan: Perarakan perkahwinan berhenti di hadapan pintu rumah pengantin lelaki. Pembubaran perkahwinan melalui mandat negara: Ini berlaku jika salah satu pasangan melakukan jenayah serius (ditakrifkan dengan berbagai-bagai cara. untuk berkuatkuasa di sisi undang-undang. pasangan. tetapi ditakrifkan dengan lebih longgar untuk isteri) terhadap pasangan atau klan pasangannya. Makanan dan makanan istimewa merupakan hadiah yang biasa. sebuah perkahwinan boleh dibubarkan atas sebab tidak bersesuaian. Penyampaian Hadiah Perkahwinan: Hadiah perkahwinan berbeza-berbeza. 3. Adanya juga upacara-upacara seperti menuang wain atau teh untuk ibu bapa. Pengisytiharan perceraian satu pihak oleh suami: Bagaimanapun.  Upacara Perkahwinan Sebenar: Sepadan dengan melafazkan ikrar perkahwinan di Barat. serta hantaran kahwin pengantin perempuan dalam bentuk wang. dan kekadang adalah jauh lebih penting daripada majlis perkahwinan pada dirinya. Isteri tidak taat kepada ibubapa mentua. . jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐjǐu yang secara harfiahnya bermaksud "wain kegembiraan". serta antara satu sama lain. Upacara-upacara tersebut berbeza-beza dari tempat ke tempat. Isteri tidak berjaya melahirkan anak lelaki. sebuah pancaragam tradisional. ibu bapa pengantin lelaki. Terdapat upacara-upacara tertentu yang dipatuhi untuk menyambut pengantin perempuan dan ahli-ahli perarakan ke dalam rumah pengantin lelaki. Perarakan itu terdiri daripada sebuah tandu pengantin perempuan.  Jamuan Perkahwinan: Dalam masyarakat Cina. sepasukan pengapit pengantin perempuan (jika ada).   Pemilihan Hari Perkahwinan: Takwim Cina akan dirujuk untuk menetapkan hari yang bertuah. 2. terdapat tiga cara utama untuk membubarkan perkahwinan: 1. asalkan suami menulis catatan perceraian. Upacara Perkahwinan: Upacara terakhir ialah upacara perkahwinan sebenar yang menjadikan pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebagai suami isteri. bergantung kepada adat resam tempatan serta kekayaan keluarga. [sunting]Proses penceraian tradisional Dalam masyarakat Cina tradisional. pasangan akan memberi penghormatan-penghormatan kepada Syurga dan Bumi. Perceraian tanpa kesalahan: Menurut kod undang-undang Dinasti Tang (618-907). 2. perceraian tersebut harus mendasarkan salah satu daripada tujuh alasan yang berikut: 1. dan para tetamu. Ini menyebabkan mentua berupaya membubarkan perkahwinan tanpa kerelaan hati pasangan.

Isteri mencuri. Amalan poligini dalam masyarakat Cina tradisional hanya terhad kepada bilangan perempuan yang boleh didapat. Bagaimanapun. Ini termasuk membantah suami kerana berkahwin lagi seorang isteri atau mengambil gundik. Isteri suka mengumpat. Isteri mempunyai penyakit yang keji. 7. kerana golongan elit bolehlah dianggap sebagai lebih ditonjolkan dalam rekod-rekod tersebut. Rekod-rekod sejarah tertulis mungkin berat sebelah tentang kejadian poligami yang sebenar. 3.3. Isteri tidak beradab atau berzina. Undang-undang di atas adalah berkenaan dengan penceraian satu pihak yang dikuatkuasakan sejak dari masa Dinasti Tang sehingga dibubarkan oleh kerajaan Republik China pada tahun 1930. [sunting]Perkahwinan ganti tikar Perkahwinan sororat atau perkahwinan ganti tikar ialah adat resam yang mana seseorang lelaki berkahwin dengan kakak atau adik isterinya. kecuali sebagai cara untuk memperoleh anak-anak lelaki. Isteri cemburu. terdapat tiga kekecualian yang jelas yang penceraian satu pihak tidak dibenarkan: 1. atau semasa isterinya masih hidup. dengan amalan ini juga berlaku pada zaman-zaman yang kemudian. Suami miskin pada masa perkahwinan. Isteri pernah berkabung selama tiga tahun penuh untuk seorang mertua. 5. 6. poligini pada dasarnya terhad kepada golongan atasan dan kelas menengah manakala di kalangan mereka yang lain. [sunting]Poligami Bahagian ini membincangan aspek-aspek sosial dan undang-undang poligami. monogami bolehlah dianggap sebagai norma. 2. . Istilah ini kemudian diperluas untuk merangkumi saudara-saudara sepupu atau perempuan-perempuan daripada klan yang sama. Isteri tidak ada keluarga untuk pulang. 4. Oleh itu. Perkahwinan ganti tikar boleh berlaku pada bila-bila masa. Jelas alasan-alasan tersebut boleh diputarbelitkan untuk menyesuaikan suami dan keluarganya. khususnya poligini (seorang lelaki dengan banyak perempuan) dalam masyarakat Cina tradisional. serta keupayaan seseorang lelaki untuk menyara mereka. tetapi kini telah menjadi kaya. ataupun juga selepas isterinya telah meninggal dunia. baik pada waktu yang sama dengan perkahwinan isteri pertama. Amalan ini amat biasa semasa Dinasti Zhou di kalangan orang bangsawan. Kebudayaan tradisional tidak melarang atau menggalakkan poligini dengan tersurat.

Disebabkan . dan boleh diceraikan dengan sewenang-wenangnya. Mereka disatukan semula dan kedua-dua isterinya diakui. atau menjadi tidak mempunyai sebarang pewaris. kejadian ini juga boleh berlaku dalam keadaan-keadaan yang khas. Baginda ketika itu baru sahaja mengharamkan sebarang bentuk pewarisan bukan nasab bapa. dia boleh mengahwini lagi seorang isteri. Selain itu. mereka datang daripada status sosial yang lebih rendah atau dibeli sebagai abdi. sepasangan suami isteri mungkin berpisah dan suami itu salah menganggap bahawa isterinya telah meninggal dunia. tetapi masih hendak mengekalkan hubungan kekeluargaan Cina yang wajar. Oleh itu. Perkahwinan perempuan-perempuan itu tidak dilakukan dengan sebarang upacara. Dia berkahwin semula dan kemudian mendapati bahawa isteri pertamanya masih hidup. Dikenali sebagai "pewarisan berbilang". Seorang lelaki yang menderita pemisahan kronik daripada isterinya. dan bapa saudaranya tidak mempunyai anak lelaki. mempunyai hak yang kurang dalam hubungan. [sunting]Sekedudukan Perempuan-perempuan yang menjadi gundik diperlakukan sebagai orang yang berkedudukan rendah dan dijangka harus menyerah dan menurut perintah isteri (jika ada) lelaki yang berkenaan. Apabila seseorang suami terpaksa tinggal jauh daripada keluarganya.[sunting]Isteri berbilang dengan status sama Maharaja-maharaja bagi sesetengah dinasti yang agak kecil diketahui mempunyai banyak maharani. Mereka harus mengambil anak angkat daripada orang luar (yang dianggap oleh banyak orang sebagai memberi kekayaan kepada "orang luar" yang tidak bersaudara). Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing mula membenarkan poligami yang bertujuan khusus untuk melahirkan pewaris bagi lagi satu cabang keluarga. sepasangan suami isteri tidah boleh mengambil anak angkat daripada keluarga luasnya. isterinya harus tinggal dengan mertua dan menjaga mereka. jika seorang lelaki merupakan anak tunggal. Pada umumnya. Perkahwinan-perkahwinan pewarisan berbilang memberikan jalan keluar ketika adik-beradik suami mempunyai seorang anak lelaki. kebenaran ini pada setakatnya dapat mengatasi dilema yang ditimbulkan oleh Maharaja Qianlong sendiri. dengan maharaja hampir selalu boleh mempunyai banyak gundik. Anak lelaki daripada perkahwinan ini akan menjadi cucu dan pewaris kepada bapa saudaranya. Proses ini boleh diulangi untuk bapa-bapa saudara yang lain. Bilangan gundik yang boleh dikahwini oleh seseorang lelaki kekadang dikawal. seorang isteri dijangka akan tinggal dengan keluarga suaminya. Perempuan-perempuan yang lari bersama kekasih mungkin juga menjadi gundik kerana perkahwinan yang rasmi memerlukan penyertaan ibu bapa mereka. seperti pedagang kembara. Secara tradisi. boleh "berkahwin" dengan lagi seorang perempuan dan memulakan rumah tangga yang berasingan dengannya. Satu bentuk sekedudukan yang agak berlainan ialah apa yang dipanggil "dua isteri utama". Selain daripada keinginan tradisional untuk mempunyai anak lelaki agar dapat meneruskan nama keluarga. Umpamanya semasa perang. jadi dengan persetujuan bersama.

Pada zaman dahulu. [sunting]Poliandri Poliandri ialah amalan seorang wanita mempunyai banyak suami. amalan ini juga mempengaruhi orang-orang kaya tempatan.oleh perpisahan geografi. perempuan kedua itu sering menganggap diri sebagai isteri penuh . Sejak pembukaan sempadan China pada dekad 1970-an. ini hanya idaman isterinya yang ingin mempunyai suami lain kerana mereka mungkin berkahwin secara tidak bersuka rela dan mungkin sekali juga ternampak lelaki lain yang lebih kaya atau kacak. mungkin sekali ada isteri yang ada lelaki lain yang dipanggil [xiao bai lian] tetapi tidak berkahwin dan dengan itu tidak mungkin mempunyai banyak suami. ahli-ahli perniagaan dariHong Kong dan Taiwan telah mengahwini "isteri-isteri sekunder" di tanah besar. [sunting]Rujukan ↑ "Gundik-gundik Cina Baru". perempuan yang telah masuk ke rumah suaminya sudah dianggap sebagai ahli keluarganya dan perlu patuh pada undang-undang rumah dan patuh pada suaminya. . [1]. Pada zaman kini. 1. Sejak dari masa itu. Tidak ada hal macam ini. Amalan ini telah mempengaruhi pertambahan poligami yang mendadak pada baru-baru ini di tanah besar China. walaupun perkahwinannya tidak diakui di sisi undang-undang dan dia masih dianggap sebagai gundik.