WARISAN BUDAYA CINA

Adat Budaya Cina Masyarakat Cina mempunyai adat resam atau pantang larang yang agak unik. Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib. Dalam pelbagai perkara, tukang tilik mempunyai peranan yang besar sebagai pakar rujuk dalam hal-hal kelahiran, perkahwinan dan kematian. Adat resam dan pantang larang ini diamalkan secara berbeza-beza mengikut kaum-kaum tertentu dalam masyarakat Cina, namun apa yang diterangkan seperti berikut merangkumi adat resam masyarakat Cina secara keseluruhannya.

Kelahiran

Pelbagai adat resam dan pantang larang tertentu diamalkan oleh masyarakat Cina dalam aspek ini dan ia merangkumi peringkat sewaktu mengandung dan selepas lahir. Sewaktu Mengandung Pelbagai bentuk adat resam dan pantang larang diamalkan oleh wanita masyarakat Cina semasa mengandung dan juga selepas bersalin untuk memastikan bayi yang bakal lahir itu tidak ditimpa kejadian buruk seperti keguguran, kecacatan atau kematian. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindaktanduk dan kegiatan seharian mereka. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya.

Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. Selepas Lahir Adat-adat berikut diamalkan oleh masyarakat Cina selepas melahirkan bayi. wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang “tajam” seperti nenas dan mangga serta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin.  Hindari Permasaalahan Di samping itu mereka juga digalakkan bekerja bagi memudahkan proses bersalin. Dari segi penjagaan makanan. Pusat bayi yang baru dilahirkan diikat dan dililit dengan sehelai kain pada perutnya. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi. maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil.  Di Larang menggosok Perut/ Makanan Yang Tajam Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. Jika perut ibu agak bulat. Sewaktu mengandung sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. bayi yang di kandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam. Pantang Larang Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung. terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas. Antaranya mereka tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. Ini bertujuan untuk mengelakkan perut bayi dimasuki angin dan untuk mengeringkan tali . Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. Untuk menentukan sam ada kandungan itu lelaki atau perempuan. Berpantang Wanita-wanita Cina yang baru melahirkan anak terpaksa berpantang selama empat puluh hari hari. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang.

Mencukur Rambut Seperti masyarakat Melayu. Mereka akan mengaitkan telinga yang lebar dan tebal sebagai bakal menjalani kehidupan yang kaya. Anak tersebut dipercayai akan menjalani kehidupan yang senang pada masa depan. Terdapat lima aspek penting yang perlu diberi perhatian dalam memberi nama bayi yang baru lahir. masyarakat Cina juga turut mengadakan kenduri iaitu apabila bayi mencapai umur sebulan. Kenduri Seperti masyarakat Melayu. Nama ketiga pula merupakan nama bagi panggilan diri sendiri. Kuih khas yang berbentuk bulat berwarna merah dan kuning yang berintikan kacang dan tau su serta telur yang diwarnai merah kemudiannya diberikan kepada saudara-mara yang terdekat. masyarakat Cina menggunakan sejenis arak yang dibuat daripada beras yang diperam dalam masakan mereka. Rambut yang tumbuh semasa dalam kandungan perlu dicukur untuk menumbuhi rambut baru. Masakan panas dan pedas ini dipercayai dapat mengeluarkan angin daripada badan wanita yang bersalin di samping menguatkan semula tenaga. masyarakat Cina juga mengamalkan adat mencukur rambut Mereka mencukur rambut bayi kerana beranggapan rambut bayi yang dilahirkan adalah rambut sementara. Pusat bayi yang tenggelam ke dalam adalah petanda bagi masyarakat Cina. Dari segi pemakanan. bayi akan menjadi nakal dan tidak mendengar kata. kemudiannya digoreng. Masyarakat Cina mempercayai sekiranya terdapat lebih daripada satu pusar di atas kepala. Bayi yang baru lahir selalu diperhatikan bentuk fizikalnya oleh orang-orang tua. unsur Yin dan Yang serta dibuat mengikut perhitungan matematik Cina.pusat. halia dan lada. Arak tersebut dimasukkan bersama-sama ayam. Adat ini sebagai pengiktirafan terhadap kelahiran orang baru ke dalam masyarakat. Memberi Nama Nama orang Cina terdiri dari 3 perkataan yang dimulai dengan nama keluarga. Patah kata kedua mewakili nama segenerasi di kalangan adik-beradik dan sanak-saudara. Mereka yang mendapat kuih dan telur ini akan membalasnya dengan membawa hadiah berupa pakaian bayi dan pati ayam untuk ibu-ibu. Manakala pusat yang tersembul dikaitkan dengan hidup yang kurang baik. Sistem nama yang baik perlu mengambil kira makna . .

 Oleh yang demikian. kemewahan dan kesejahteraan. sam ada akan ditimpa kecelakaan atau mendapat kesejahteraan. Nama mestilah dibuat berdasarkan kiraan matematik iaitu angka yang terhasil tidak bertentangan dan seelok-eloknya sepadan. Di Sunting dan Sumber dari Perpustakaan Negara Malaysia . Kerumitan orang Cina memilih nama yang sesuai untuk seseorang bayi kadangkala menyebabkan mereka mengambil masa yang agak lama. Kegagalan memberikan nama yang baik juga akan mempengaruhi perjalanan hidup seseorang. api. tanah dan kayu serta saling melengkapi.    Bunyi nama mestilah sedap didengar. Nama yang diberikan patut mempunyai timbangan unsur Yin dan Yang yang sama berat.  Nama mestilah mempunyai lima unsur iaitu emas. khususnya bagi mereka yang masih terikat dengan adat yang terpaksa merujuk kepada kitab-kitab tertentu.Nama yang diberi haruslah mengandungi maksud yang baik seperti lambang kekayaan. air. nama seseorang bayi harus disusun secara seimbang yang mengandungi unsur Yin dan Yang.

Tuesday. 1 January 2008 ADAT RESAM & PANTANG LARANG KAUM CINA Penyapu Terdapat pelbagai pantang larang yang wujud di kalangan kaum cina tentang kegunaan penyapu. Semasa perayaan Tahun Baru Cina. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. menyapu rumah ataupun kedai milik orang cina tidak dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan ini kerana ia boleh menghilangkan tuah. Ia dipercayai mempunyai roh atau semangat sendiri dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja. roh ataupun semangat penyapu itu boleh‘diugut’ sehingga kembalinya tuah kepada pertaruhan yang sedang dilaksanakan. Ia sunggguh penting sehingga digunakan untuk menafsir nasib seperti menghasilkan nama seseorang . Adakalanya penyapu digunakan untuk menhilangkan semangat buruk atau lemah seseorang dengan menyapu seluruh badan sambil menghadap patung-patung pujaan. Dalam aktiviti perjudian. Sejurus selepas itu penyapu tersebut akan dipukul and dipijat seumpama untuk mengeluarkan semangat yang tidak diingini itu. Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun. Nombor Nombor memainkan peranan yang kedua penting selepas makanan dalam budaya kaum Cina. Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan.

Mengikut kepercayan orang Cina. ia boleh digunakan untuk menjatuhkan umpahan terhadap pemilik kuku itu. memotong kuku jari kaki atau tangan pada waktu senja akan mengalu-alukan kehadiran hantu dan roh-roh jahat. anjing berkebolehan melihat mahluk ghaib dan akan menyalak apabila terserempak dengannya. kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. Misai dan Janggut Sesiapa yang gemar menyimpan misaim ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu. Nombor 4 pula melambangkan kematian oleh itu ia jarang digunakan sebagai nombor plat kereta. Walaupun terdapatnya wira-wira dan dewa dewa Cina yang memilikinya pada zaman dahulu. Jikalau anjing itu menyalak tidak terhenti-henti. Sisa sisa kuku yang telah dipotong mestilah dibuangkan di tempat yang tersembunyi. Oleh demikian itu adanya nombor yang dipercayai boleh membawa tuah dan ada yang tidak. Kuku jari kaki dan tangan Dalam adat orang Cina. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan. ia masih di percayai tidak akan membawa tuah kepadanya. Nombor-nombor lain yang dielakkan kegunaan secara umum adalah 7 dan 1 kerana mereka melambangkan kematian dan kesunyian masing-masing. Sebagai contoh. Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. nombor 8 adalah paling digemari oleh orang Cina kerana sebutannya dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bererti tuah. Airmata anjing Adalah dipercayai. bererti satu kematian akan terlangsung tidak lama lagi.bayi. airmata dari seekor anjing jika . alamat dan lain-lain. kerana mengikut adat.

Ada yang percaya bahawa sesiapa yang melakukannya dengan sesuka hati. Seorang perantara biasanya akan menyapu airmata anjing keatas mata tersebut untuk melihat ke dalam dunia ghaib itu.Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya . satu pergaduhan akan berlaku.Yarrow. . mereka akan ditimpa kematian. .Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah. terutama roh nenek moyang. Lain-lain kepercayaan dan pantang larang. akan memperolehi keupayaan untuk melihat ke dalam alam rohroh. . iaitu sejenis tumbuh-tumbuhan dan cangkerang kura-kura dianggap sebagai benda pembawa tuah. Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang.disapukan di atas mata seseorang.

kebudayaan Cina membenarkan percintaan.3 Sekedudukan 5. Kedua-dua ibu bapa diberikan tempat duduk. dengan monogami merupakan norma masyarakat etnik Cina.4 Perkahwinan sistem saka dan monogami 3 Upacara amal perkahwinan tradisional 4 Proses penceraian tradisional 5 Poligami o o o o  5. menghidang tehke ibu. walaupun ia tidak ditunjukkan dalam gamabr ini Perkahwinan Cina (Bahasa Cina: 婚姻.2 Perkahwinan antara adik-beradik 2. Pengantin perempuan memakai topi biru. pinyin: hūn yīn) secara tradisi diatur antara keluarga-keluarga berkenaan.2 Isteri berbilang dengan status sama 5.3 Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis 2. Suatu perkahwinan Dinasti Qing. Isi kandungan [sorokkan]   1 Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme 2 Perkahwinan Cina prasejarah o o o o    2.4 Poliandri 6 Rujukan . Pada asalnya. Pengantin lelaki biasanya memakai selendang berbentuk "X" di hadapannya. Kadangkadang "X" itu termasuk sebuah alat pemanah besar atau bunga. ensiklopedia bebas.1 Perkahwinan ganti tikar 5.1 Perkahwinan dalam Masyarakat-masyarakat Awal 2.Perkahwinan Cina Daripada Wikipedia.

[sunting]Perkahwinan [sunting]Perkahwinan Cina prasejarah dalam Masyarakat-masyarakat Awal Dalam pemikiran Cina tradisional. Nüwa dikatakan melitupi merah mukanya dengan sebuah kipas. dunia masih tidak mempunyai banyak penduduk. walaupun dilarang dalam kebudayaan Cina. . [sunting]Perkahwinan antara adik-beradik Perkahwinan antara adik-beradik. Oleh itu. kebapaan. suami dan isteri. Pada hari ini di sesetengah desa di China. pengantin-pengantin perempuan masih mengamalkan adat resam yang menyembunyikan muka mereka dengan sebuah kipas. Manchu. Dalam sejarah Cina. Oleh itu. Mereka dianggap sebagai menghidup seperti haiwan-haiwan yang lain. raja puakpuak asing yang kuat seperti puak Mongol. serta untuk mengajar manusia menghormati hubungan yang wajar antara ahli-ahli keluarga. Terdapat sebuah cerita tentang perkahwinan antara Nüwa(perempuan) dan Fu Xi (lelaki) yang merupakan adik-beradik. Dari sudut pandangan sebuah keluarga yang menganuti Konfusianisme. Oleh itu. serta jantina. Mereka berkata. manfaat dan kelemahan sesuatu perkahwinan adalah penting kepada seluruh keluarga. orang-orang dalam masyarakat "primitif" tidak berkahwin. pernah dilaporkan dalam mitologi Cina yang amat awal. mereka ke bukit Kunlun Shan dan berdoa kepada Syurga agar memberikan kebenaran untuk mereka berkahwin. sepasang suami isteri dianggap sebagai unit asas masyarakat Cina. "Jika Engkau membenarkan kami berkahwin. perkahwinan merapatkan keluarga-keluarga dengan nama keluarga yang berlainan dan meneruskan jurai keturunan klan bapanya. Sejak zaman Dinasti Han. ini merupakan sebab utama mengapa anak lelaki diutamakan berbanding dengan anak perempuan ketika melahirkan anak. terdapat banyak perkahwinan yang menjejaskan kestabilan politik negara dan hubungan-hubungan antarabangsanya. dan tidak mempunyai konsep yang tepat terhadap keibuan. bukannya sahaja kepada pasangan yang berkenaan. Secara sosial. Secara amnya. Xiongnu. Adik beradik itu hendak berkahwin tetapi mereka berasa malu. Sebahagian daripada "misi peradaban"Konfusianisme adalah untuk mentakrifkan apa yang dimaksudkan dengan konsep bapa atau suami. dan Turki. insestelah ditakrifkan sebagai perkahwinan antara dua orang dengan nama keluarga yang sama. Banyak zaman dalam sejarah Cina juga dikuasai oleh keluarga isteri atau ibu Maharaja. Secara tradisi dalam kebudayaan Cina. sila menyelubungi kami dengan kabus. Supaya dapat melindungi rasa malunya. Ketika itu. perkahwinan kekadang juga berkait dengan politik. perkahwinan merupakan suatu peristiwa yang amat penting kepada kedua-dua unit keluarga serta masyarakat. apa lagi tentang penjodohan dan upacara perkahwinan. adik-beradik. sering menuntut perempuanperempuan daripada keluarga diraja Cina. 7 Lihat juga [sunting]Perkahwinan dalam konteks Konfusianisme Dalam pemikiran Konfusianisme.

Ini berlaku dalam peralihan daripada perkahwinan antitesis kepada monogami yang menandakan kemerosotan sistem saka serta pertumbuhan penguasaan sistem baka (iaitu sistem kuasa bapa) di China kuno. Oleh sebab perkahwinan dengan saudara-saudara sebelah ibu tidak dianggap sebagai inses. atau lebih dikenali sebagai perkahwinan antitesis. dan puak Yan Di yang mempunyai nama keluarga Jiang. Dari segi sejarah.[sunting]Perkahwinan antara klan dan perkahwinan antitesis Dalam masyarakat Cina. Bagaimanapun. keluarga-keluarga itu kadang-kadang berkahwin antara satu generasi dengan generasi yang lain. Dia juga diperlukan menukarkan nama keluarganya menjadi nama keluarga isterinya. Pasangan-pasangan berkahwin dalam apa yang dipanggil perkahwinan luar klan. lelaki tidak dibenarkan berkahwin dengan perempuan yang mempunyai nama keluarga yang sama (ini tidak lagi diendahkan pada zaman baru-baru ini ketika jumlah penduduk Cina bertambah sehingga mereka yang mempunyai nama keluarga yang sama mungkin tidak mempunyai sebarang hubungan antara satu sama lain). dan suami-suami diperlukan tinggal dengan keluarga isterinya. perkahwinan antara seorang anak lelaki dengan saudara-saudara sebelah ibunya tidak diperlihatkan sebagai inses. Ini terjadi pada pertengahan Zaman Batu Baru. Dengan masa berlalu. Anak-anak dikebumikan dengan ibu mereka. iaitu sekitar 5000 SM. Perkahwinan tersebut diperlihatkan sebagai inses dan dianggap akan membawa risiko terhadap kelahiran anak yang cacat. [sunting]Perkahwinan sistem saka dan monogami Dalam perkahwinan sistem saka. mereka dikebumikan secara berasingan di dalam perkuburan klan masing-masing. Klan-klan yang berbeza mungkin mempunyai lebih daripada satu nama keluarga. Di Yunnan. lelaki dan perempuan dalam kelompok minoriti yang dikenali sebagai Nakhi membentuk pasangan sementara dan mereka menggelar satu sama lain sebagai "Ahchu" dan bukannya "suami dan isteri". "Ahchu" lelaki tinggal dan bekerja di rumah "Ahchu" perempuan. seorang lelaki yang menjadi menantu akan tinggal di dalam rumah isterinya. nama keluarga orang biasa. sistem saka (iaitu sistem kuasa ibu) diamalkan dalam masyarakat ketika itu. Perkahwinan antitesis masih berlaku di China moden. seperti puak Huang Di yang mempunyai nama keluarga Ji. Menurut cendekiawan-cendekiawan Cina moden daripada aliran fikiran Marxisme. terdapat banyak klan yang penting yang tinggal di sepanjang Sungai Kuning di China kuno. Apabila suami isteri meninggal dunia. [sunting]Upacara amal perkahwinan tradisional . Bagaimanapun. lelaki-lelaki itu masih merupakan ahli keluarga kandung mereka. perpindahan orang-orang Cina semakin meningkat.

 Pinangan: Ketika ibu bapa seorang anak lelaki menentukan bakal menantu perempuan.  Pembandingan Hari Jadi: Jika keluarga bakal menantu perempuan tidak membantah terhadap pinangan. Walaupun China mempunyai sejarah yang lama serta banyak kawasan geografi yang berbeza. Sebelum zaman moden. keluarga pengantin perempuan memilih bakal suaminya. Jika pasangan itu adalah sesuai menurut astrologi Cina.Suatu perkahwinan moden dijalankan dalam suatu formatDiansti Ming.221 SM. Perkahwinan dipilih berdasarkan keperluan untuk pembiakan dan nama baik keluarga. . tukang risik akan membandingkan hari jadi pasangan tersebut.  Harga pengantin perempuan (Hadiah Pertunangan): Keluarga anak lelaki akan mengatur tukang risik untuk menyampaikan harga pengantin perempuan (hadiah pertunangan). termasuk surat pertunangan) kepada keluarga bakal pengantin perempuan. serta keperluan bapa dan suaminya. Sebaliknya. mereka akan mencari tukang risik yang kerjanya adalah untuk mengurangkan konflik kepentingan serta rasa malu ketika membincangkan kemungkinan perkahwinan antara dua buah keluarga yang biasanya tidak rapat atau langsung dikenali. perempuan tidak dibenarkan memilih pasangan untuk berkahwin. terdapat enam upacara amal pada umumnya yang secara am dikenali sebagai tiga aksara dan enam etiket. mereka akan meneruskan ke langkah yang berikut. Perkahwinan Cina menjadi satu adat resam antara tahun 402 .

Terdapat upacara-upacara tertentu yang dipatuhi untuk menyambut pengantin perempuan dan ahli-ahli perarakan ke dalam rumah pengantin lelaki.  Penyambutan Pengantin Perempuan: Perarakan perkahwinan berhenti di hadapan pintu rumah pengantin lelaki. sebuah perkahwinan boleh dibubarkan atas sebab tidak bersesuaian. sebuah pancaragam tradisional. Pembubaran perkahwinan melalui mandat negara: Ini berlaku jika salah satu pasangan melakukan jenayah serius (ditakrifkan dengan berbagai-bagai cara. 2. bergantung kepada adat resam tempatan serta kekayaan keluarga. pasangan akan memberi penghormatan-penghormatan kepada Syurga dan Bumi. Perceraian tanpa kesalahan: Menurut kod undang-undang Dinasti Tang (618-907). 3. Adanya juga upacara-upacara seperti menuang wain atau teh untuk ibu bapa.  Upacara Perkahwinan Sebenar: Sepadan dengan melafazkan ikrar perkahwinan di Barat. Upacara-upacara tersebut berbeza-beza dari tempat ke tempat. Perarakan itu terdiri daripada sebuah tandu pengantin perempuan. pasangan. Isteri tidak berjaya melahirkan anak lelaki. perceraian tersebut harus mendasarkan salah satu daripada tujuh alasan yang berikut: 1. jamuan perkahwinan dikenali sebagai xǐjǐu yang secara harfiahnya bermaksud "wain kegembiraan". . Penyampaian Hadiah Perkahwinan: Hadiah perkahwinan berbeza-berbeza. ibu bapa pengantin lelaki. Isteri tidak taat kepada ibubapa mentua. dan para tetamu. tetapi ditakrifkan dengan lebih longgar untuk isteri) terhadap pasangan atau klan pasangannya. 2. untuk berkuatkuasa di sisi undang-undang. dan kekadang adalah jauh lebih penting daripada majlis perkahwinan pada dirinya. Upacara Perkahwinan: Upacara terakhir ialah upacara perkahwinan sebenar yang menjadikan pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebagai suami isteri. serta antara satu sama lain. Pengisytiharan perceraian satu pihak oleh suami: Bagaimanapun. [sunting]Proses penceraian tradisional Dalam masyarakat Cina tradisional. serta hantaran kahwin pengantin perempuan dalam bentuk wang. asalkan suami menulis catatan perceraian. dan terdiri daripada beberapa bahagian yang teliti:  Perarakan Perkahwinan: Perarakan perkahwinan dari rumah pengantin perempuan bergerak ke rumah pengantin lelaki. Makanan dan makanan istimewa merupakan hadiah yang biasa. Ini menyebabkan mentua berupaya membubarkan perkahwinan tanpa kerelaan hati pasangan. terdapat tiga cara utama untuk membubarkan perkahwinan: 1.   Pemilihan Hari Perkahwinan: Takwim Cina akan dirujuk untuk menetapkan hari yang bertuah.  Jamuan Perkahwinan: Dalam masyarakat Cina. sepasukan pengapit pengantin perempuan (jika ada).

monogami bolehlah dianggap sebagai norma. 5. 2. Isteri tidak ada keluarga untuk pulang. Rekod-rekod sejarah tertulis mungkin berat sebelah tentang kejadian poligami yang sebenar. Ini termasuk membantah suami kerana berkahwin lagi seorang isteri atau mengambil gundik. ataupun juga selepas isterinya telah meninggal dunia. poligini pada dasarnya terhad kepada golongan atasan dan kelas menengah manakala di kalangan mereka yang lain. 7. tetapi kini telah menjadi kaya. Isteri suka mengumpat. Kebudayaan tradisional tidak melarang atau menggalakkan poligini dengan tersurat. Suami miskin pada masa perkahwinan. khususnya poligini (seorang lelaki dengan banyak perempuan) dalam masyarakat Cina tradisional. Isteri tidak beradab atau berzina. baik pada waktu yang sama dengan perkahwinan isteri pertama. Isteri pernah berkabung selama tiga tahun penuh untuk seorang mertua. atau semasa isterinya masih hidup. terdapat tiga kekecualian yang jelas yang penceraian satu pihak tidak dibenarkan: 1. 4. Amalan poligini dalam masyarakat Cina tradisional hanya terhad kepada bilangan perempuan yang boleh didapat.3. [sunting]Poligami Bahagian ini membincangan aspek-aspek sosial dan undang-undang poligami. Oleh itu. Isteri mempunyai penyakit yang keji. serta keupayaan seseorang lelaki untuk menyara mereka. Isteri mencuri. Amalan ini amat biasa semasa Dinasti Zhou di kalangan orang bangsawan. kecuali sebagai cara untuk memperoleh anak-anak lelaki. Istilah ini kemudian diperluas untuk merangkumi saudara-saudara sepupu atau perempuan-perempuan daripada klan yang sama. Undang-undang di atas adalah berkenaan dengan penceraian satu pihak yang dikuatkuasakan sejak dari masa Dinasti Tang sehingga dibubarkan oleh kerajaan Republik China pada tahun 1930. 6. Isteri cemburu. Jelas alasan-alasan tersebut boleh diputarbelitkan untuk menyesuaikan suami dan keluarganya. . Bagaimanapun. 3. kerana golongan elit bolehlah dianggap sebagai lebih ditonjolkan dalam rekod-rekod tersebut. Perkahwinan ganti tikar boleh berlaku pada bila-bila masa. [sunting]Perkahwinan ganti tikar Perkahwinan sororat atau perkahwinan ganti tikar ialah adat resam yang mana seseorang lelaki berkahwin dengan kakak atau adik isterinya. dengan amalan ini juga berlaku pada zaman-zaman yang kemudian.

Disebabkan . Secara tradisi. Maharaja Qianlong daripada Dinasti Qing mula membenarkan poligami yang bertujuan khusus untuk melahirkan pewaris bagi lagi satu cabang keluarga. mempunyai hak yang kurang dalam hubungan. boleh "berkahwin" dengan lagi seorang perempuan dan memulakan rumah tangga yang berasingan dengannya. sepasangan suami isteri tidah boleh mengambil anak angkat daripada keluarga luasnya. Apabila seseorang suami terpaksa tinggal jauh daripada keluarganya. Mereka disatukan semula dan kedua-dua isterinya diakui. Baginda ketika itu baru sahaja mengharamkan sebarang bentuk pewarisan bukan nasab bapa. Perkahwinan perempuan-perempuan itu tidak dilakukan dengan sebarang upacara. seorang isteri dijangka akan tinggal dengan keluarga suaminya. Mereka harus mengambil anak angkat daripada orang luar (yang dianggap oleh banyak orang sebagai memberi kekayaan kepada "orang luar" yang tidak bersaudara). atau menjadi tidak mempunyai sebarang pewaris. Oleh itu.[sunting]Isteri berbilang dengan status sama Maharaja-maharaja bagi sesetengah dinasti yang agak kecil diketahui mempunyai banyak maharani. Pada umumnya. jika seorang lelaki merupakan anak tunggal. Anak lelaki daripada perkahwinan ini akan menjadi cucu dan pewaris kepada bapa saudaranya. Umpamanya semasa perang. dia boleh mengahwini lagi seorang isteri. Perempuan-perempuan yang lari bersama kekasih mungkin juga menjadi gundik kerana perkahwinan yang rasmi memerlukan penyertaan ibu bapa mereka. dan boleh diceraikan dengan sewenang-wenangnya. Dia berkahwin semula dan kemudian mendapati bahawa isteri pertamanya masih hidup. kebenaran ini pada setakatnya dapat mengatasi dilema yang ditimbulkan oleh Maharaja Qianlong sendiri. Selain daripada keinginan tradisional untuk mempunyai anak lelaki agar dapat meneruskan nama keluarga. tetapi masih hendak mengekalkan hubungan kekeluargaan Cina yang wajar. Dikenali sebagai "pewarisan berbilang". Bilangan gundik yang boleh dikahwini oleh seseorang lelaki kekadang dikawal. Proses ini boleh diulangi untuk bapa-bapa saudara yang lain. Seorang lelaki yang menderita pemisahan kronik daripada isterinya. Selain itu. dengan maharaja hampir selalu boleh mempunyai banyak gundik. seperti pedagang kembara. jadi dengan persetujuan bersama. sepasangan suami isteri mungkin berpisah dan suami itu salah menganggap bahawa isterinya telah meninggal dunia. dan bapa saudaranya tidak mempunyai anak lelaki. Satu bentuk sekedudukan yang agak berlainan ialah apa yang dipanggil "dua isteri utama". isterinya harus tinggal dengan mertua dan menjaga mereka. Perkahwinan-perkahwinan pewarisan berbilang memberikan jalan keluar ketika adik-beradik suami mempunyai seorang anak lelaki. [sunting]Sekedudukan Perempuan-perempuan yang menjadi gundik diperlakukan sebagai orang yang berkedudukan rendah dan dijangka harus menyerah dan menurut perintah isteri (jika ada) lelaki yang berkenaan. mereka datang daripada status sosial yang lebih rendah atau dibeli sebagai abdi. kejadian ini juga boleh berlaku dalam keadaan-keadaan yang khas.

Pada zaman dahulu. perempuan kedua itu sering menganggap diri sebagai isteri penuh . 1. amalan ini juga mempengaruhi orang-orang kaya tempatan. Sejak dari masa itu. Pada zaman kini.oleh perpisahan geografi. Tidak ada hal macam ini. [sunting]Poliandri Poliandri ialah amalan seorang wanita mempunyai banyak suami. [sunting]Rujukan ↑ "Gundik-gundik Cina Baru". [1]. Sejak pembukaan sempadan China pada dekad 1970-an. Amalan ini telah mempengaruhi pertambahan poligami yang mendadak pada baru-baru ini di tanah besar China. perempuan yang telah masuk ke rumah suaminya sudah dianggap sebagai ahli keluarganya dan perlu patuh pada undang-undang rumah dan patuh pada suaminya. walaupun perkahwinannya tidak diakui di sisi undang-undang dan dia masih dianggap sebagai gundik. ini hanya idaman isterinya yang ingin mempunyai suami lain kerana mereka mungkin berkahwin secara tidak bersuka rela dan mungkin sekali juga ternampak lelaki lain yang lebih kaya atau kacak. mungkin sekali ada isteri yang ada lelaki lain yang dipanggil [xiao bai lian] tetapi tidak berkahwin dan dengan itu tidak mungkin mempunyai banyak suami. . ahli-ahli perniagaan dariHong Kong dan Taiwan telah mengahwini "isteri-isteri sekunder" di tanah besar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful