P. 1
Sce 3110

Sce 3110

|Views: 278|Likes:
Published by Jerry Pui Chaw Min

More info:

Published by: Jerry Pui Chaw Min on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

Institut Pendidikan Guru Kampus Kent Pentaksiran Kerja Kursus –Projek (Jadual Spesifikasi Tugasan, Soalan Tugasan dan

Rubrik Pemarkahan)

Kursus: SCE 3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Program: Kumpulan:
PPISMP

Tempoh :

Tarikh Mula:

18 Feb 2013

Tarikh Serahan: 1 April 2013 Tahun/ Semester: 2013/ Semester 1

PISMP Sains Ambilan Jan 2011 Sem 5 Disediakan oleh: Disahkan oleh: Penyelaras Kursus Nama & Tandatangan: Ketua Jabatan

LOW KEE SUN

LOW KEE SUN

SUZIELA BT. MD TAHIR Ketua Jabatan Sains & Matematik

Tarikh:

29 Jan 2013

1

2 . Menjawab soalan-soalan berkaitan dengan setiap amali dan aktiviti PCK. Membincangkan sistem suria.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KENT JADUAL SPESIFIKASI TUGASAN PROJEK JABATAN MATA PELAJARAN KUMPULAN SEMESTER TARIKH MULA : JABATAN SAINS DAN MATEMATIK : SCE 3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS : PISMP SAINS Ambilan Jan 2011 : Lima 18 Feb 2013 TARIKH HANTAR 1 April 2013 Hasil Pembelajaran Kursus 1. 3. pengetahuan dan amali dalam ‘Bumi dan Angkasa Lepas’ melalui pengetahuan pedagogi isi kandungan dalam kurikulum sains sekolah rendah. 3. Membincangkan tentang planet Bumi dan atmosferanya. Membincangkan kandungan alam semesta. Tulis laporan berdasarkan amali dan aktiviti-aktiviti PCK yang telah dibuat. Menghubungkaitkan teori. 2. 2. 6. Mengumpul maklumat berkaitan dengan amali dan PCK bagi “Bumi dan Angkasa Lepas” Memprolehi ilmu dan memahami konsep dari amali dan aktiviti-aktiviti PCK yang akan dijalankan. 4. 5. Mempamerkan kompetensi dalam penggunaan peralatan saintifik untuk memerhati dan merekodkan perubahan di angkasa raya. Objektif Projek: Di akhir projek ini. 4. pelajar dapat: 1. Menerangkan perubahan pada lanskap fizikal Bumi berdasarkan prinsip dan proses sains bumi.

Menunjukkan kesungguhan dan penglibatan penuh dalam tugasan .Rujukan dan bahanbahan sokongan Komitmen . 3.Persembahan . Ujian (30%) .Berusaha mencari bahan rujukan relevan dan terkini 30% 3 . mengumpul maklumat berkaitan dengan 2 amali dan 2 PCK bagi “Bumi dan Angkasa Lepas” 2.Organisasi . Tugasan Wajaran Catatan 1. menjawab soalan-soalan berkaitan dengan setiap amali dan aktiviti PCK 2.Perbincangan kritikal dan reflektif .Menduduki ujian topikal bagi subtopik yang diberi.Kandungan . tulis laporan berdasarkan 2 amali dan aktiviti-aktiviti 2 PCK yang telah dibuat. memprolehi ilmu dan memahami konsep dari amali dan aktiviti-aktiviti PCK yang akan dijalankan.Bahasa . 4.Amali dan PCK (70%) 1. 40 % Kriteria penilaian: .Spesifikasi Tugasan Tajuk PCK 1: Kitaran Air PCK 3: Sistem Suria Amali 2 : Mengenalpasti batuabatuan Amali 4 : Pergerakan bintang dan fasa bulan.

Kerja kursusu ini bertujuan untuk menilai hasil pembelajaran 1 hingga 6. Objektif Kerja Kursus: Pelajar dapat melaksanakan tugas-tugas berikut: 1. Mempamerkan kompetensi dalam penggunaan peralatan saintifik untuk memerhati dan merekodkan perubahan di angkasa raya. menjawab soalan-soalan berkaitan dengan setiap amali dan aktiviti PCK. 2. 4. 4. Tugasan Projek (100%) Kursus ini membincangkan tetang struktur dan fenomena bumi dan angkasa lepas serta teknik-teknik pemerhatian dalam astronomi dan kajian cuaca. 3. 5. 4 . pengetahuan dan amali dalam ‘Bumi dan Angkasa Lepas’ melalui pengetahuan pedagogi isi kandungan dalam kurikulum sains sekolah rendah. A. mengumpul maklumat berkaitan dengan amali dan PCK bagi “Bumi dan Angkasa Lepas” 2. Menghubungkaitkan teori. 3. Membincangkan kandungan alam semesta. Membincangkan tentang planet Bumi dan atmosferanya. memprolehi ilmu dan memahami konsep dari amali dan aktiviti-aktiviti PCK yang akan dijalankan.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KENT TUGASAN PROJEK TAJUK PROGRAM : PISMP SAINS Ambilan Jan 2011 Sem 5 NAMA PELAJAR : TAJUK KURSUS : SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS SEMESTER : 2013/ Sem 1 TARIKH MULA 18 Feb 2013 TARIKH HANTAR 1 April 2013 Hasil Pembelajaran 1. Menerangkan perubahan pada lanskap fizikal Bumi berdasarkan prinsip dan proses sains bumi. Membincangkan sistem suria. . 6. tulis laporan berdasarkan amali dan aktiviti-aktiviti PCK yang telah dibuat.

merancang dan mereka amali dan menjawab soalan dalam setiap amali dan aktiviti-aktiviti PCK. anda perlu : 1. konsisten dan terperinci. menulis laporan untuk 2 amali dan 2 PCK. laras bahasa yang sesuai dan tiada kesalahan ejaan dan kematangan hujah. Bahagian B: Ujian (30%) Secara individu. 10. Mengumpul maklumat daripada sekurang-kurangnya tiga sumber rujukan dari sumber yang sah seperti buku. Liputan isi kandungan yang menyeluruh. 8. Bahan dari internet mestilah dari sumber/ laman sesawang yang boleh dipercayai. Segala rujukan perlu disenaraikan dalam senarai rujukan. menduduki ujian topikal bagi subtopik yang terlibat. 7. anda perlu (a) C. Amalan plagiat tidak dibenarkan. tarikh penghantaran laporan ialah seminggu selepas setiap kali amali dan aktiviti aktiviti PCK selesai dilaksanakan. 3. 2. 2. 4. Panduan Pelaksanaan Kerja Kursus Bahagian A: Projek Fizik ( 70 %) Secara individu. 9. padat dan lengkap. Bukti-bukti dan data-data yang dikumpul yang dapat menyokong hujah-hujah anda hendaklah dikemukakan/ dilampirkan dalam fail yang berasingan. Portfolio disediakan secara berpasangan dan memuatkan semua hasil tugasan kumpulan dan individu. Jika didapati berlaku pelajar akan digagalkan kerja kursus ini. 3. 5. kumpulkan maklumat yang berkenaan dengan “Bumi dan Angkasa Lepas ‘daripada beberapa sumber yang berkaitan. Pengurusan grafik yang dipilih perlu sesuai. Keseluruhan isi dan pengolahan perlu menunjukkan keaslian dengan sokongan ilmiah. 4. Penulisan laporan harus menunjukkan kefasihan bahasa. Tugasan anda haruslah meliputi semua perkara seperti yang disebut di bahagian panduan pelaksanaan kerja kursus. majalah atau jurnal. Tugasan Yang baik harus menunjukkan kriteria-kriteria berikut: 1.B. 6. Muka depan portfolio perlu mempunyai maklumat berikut: 5 .

.............. Disediakan oleh: (Low Kee Sun) Penyelaras kursus SN3311P4 Jabatan Sains & Matematik IPG Kampus Kent Tarikh: Disemak oleh: ( Haslan Bin Manja ) Pakar Bidang (SME)...................... Jabatan................................ IPG Kampus Kent Tarikh: Disahkan oleh : (Suziela Md Tahir) Ketua Jabatan Jabatan Sains dan Matematik IPG Kampus Kent Tarikh :...................... 6 .....* * * * * * Nama pelajar Nombor Kad Pengenalan Kumpulan/ Unit Nama dan kod kursus Nama pensyarah Tarikh Penyerahan Kriteria Pemarkahan: Pemarkahan tugasan adalah berdasarkan kriteria yang ditetapkan untuk kursus ini....

   9-17 Bukti pembacaan yang sedehana. 0-8 Berdasarkan skema permakahan 0-11 Laporan yang lengkap dan ditulis dengan format yang betul .    Aspek Penilaian dan Pemberatan Lemah 0-8 Bukti pembacaan yang sangat lemah. 24-35 Laporan yang lengkap dan ditulis dengan format yang betul . Lebih dari 4 jenis sumber rujukan yang berlainan. Julat hasil amali yang boleh diterima. Julat hasil amli yang boleh diterima.PISMP SAINS Jan 2011 SCE3110 Bumi dan Angkasa Lepas RUBRIK PENILAIAN KERJA KURSUS PROJEK Kriteria Komponen Tugasan Baik Sederhana 18-25  A (25%) Pemerolehan ilmu Pendokumentasian maklumat-maklumat yang dikumpulkan dari pelbagai sumber. Menunjukkan pemahaman kosep yang jelas dalam perbincanagn dan huraian hasil amali . Menunjukkan pemahaman kosep yang lemah dalam perbincanagn dan huraian hasil amali. C (35%) Pemindahan ilmu dan kemahiran Melaksanakan amali dan aktiviti PCK serta menulis laporan utuk Amali 1-4 dan PCK 14. presis dan sesuai. Isikandunagn yang sesuai tetapi kurang lengkap. Kurang daripada 3 jenis sumber rujukan yang berlainan. 18-25 Berdasarkan skema permakahan. Isikandungan yang kurang sesuai. Menunjukkan pemahaman kosep yang baik dalam perbincanagn dan huraian hasil amali . 9-17 Berdasarkan skema permakahan 12-23 Laporan yang lengkap dan ditulis dengan format yang betul . Isikandungan yang lengkap. 7 .   Bukti pembacaan yang sangat jelas. . 3-4 jenis sumber rujukan yang berlainan. B (25%) Penguasaan Ilmu dan kemahiran Menjawap soalansoalan dalam semua amali dan aktiviti PCK. Julat hasil amli yang boleh diterima.

Kurang ketelitian dan kurang menunjukkan minat semasa menjalankan tugasan. Lemah 0-1 Tidak menunjukan komitmen semasa melaksanakan tugasan. Lemah dan tidak menunjukkan minat menjalankan tugas. D (15%) Sikap dan sahsiah Kollaborasi dengan rakan-rakan dan pensyarah (10%) Jumlah markah kerja kursusu berasaskan ilmu =100 markah dan akan ditukar kepada keputusan akhir dengan pemberatan 60% 8 . Menunjukkan ketelitan dan minat yang tinggi dalam menjalankan tugasan. 0-4 Tidak berdikari dan tidak bekerjsama dengan orang lain. 5-7 Boleh berdikari atau bekerjsama dengan orang lain.Aspek Penilaian dan Pemberatan Komponen Tugasan Baik Komitmen (5%) 4-5 Komitmen yang tinggi dalam melaksanakan tugasan. Kriteria Sederhana 2-3 Kurang komitmen semasa melaksanakan tugasan. 8 – 10 Boleh berdikari dan bekerjsama dengan orang lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->