P. 1
Teknik Lompat Tinggi

Teknik Lompat Tinggi

|Views: 20|Likes:
cara dan teknik untuk lompat tingg
cara dan teknik untuk lompat tingg

More info:

Published by: Mohammad Syazwi Roslan on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2013

pdf

text

original

TEKNIK LOMPAT TINGGI

LOMPAT TINGGI 1.0 PENGENALAN Acara lompat tinggi secara amnya dikuasai oleh atlitatlit yang bertubuh tinggi dengan kualiti lonjakan yang baik. Kelajuan memecut tidak dianggap sebagai kriteria yang penting seperti dalam acara lompat jauh atau lompat kijang. Namun begitu, terdapat juga atlit yang bertubuh rendah tetapi telah mencapai kejayaan kerana kualiti lonjakan yang istimewa. atlit-atlit yang bertubuh rendah dengan kualiti lonjakan yang baik biasanya akan lebih berjaya dalam acara lompat jauh atau lompat kijang berbanding dengan acara lompat tinggi. 2.0 SEJARAH ACARA LOMPAT TINGGI Acara lompatan mula menjadi sebahagian daripada acara olahraga yang penting apabila olahraga telah menjadi lebih formal pada tahun-tahun dalam abad-19 dan abad ke-20. Dalam abad ke-19, atlit lompat tinggi mula melompat dan mendarat di aats tanah berumput.oleh demikian, untuk menjaga keselamatan pelompat, maka teknik lompat tinggi gaya gunting digunakan.seterusnya, untuk meningkatkan lagi kualiti keselamatan, pasir dilonggokkan di tempat mendarat untuk mengurangkan impak pendaratan. Pada masa yang sama, gaya gunting cara membelakang digunakan tetapi caar ini banyak mencederakan para atlit. Selepas ini iaitu sebelum tahun 1940-an, Gaya Timur adalah popular walaupun teknik ini lebih sukar dilakukan. Dalam tahun-tahun 1940-an gaya guling mula diminati. Pada tahun 50-an, Gaya Guling Barat merupakan gaya pertama yang dipopularkan dan ia digunakan ramai atlit sehingga pertengahan taun 1950-an. Walau bagaimanapun, Gaya Pelana mula menjadi dominan sehingga sukan Olimpik 1968 di Mexico. Pada sukan Olimpik 1968 itu Dick Fosbury telah menggunakan gaya baru iaitu Fosbury Flop untuk membuat lompatan . 3.0 GAYA LOMPAT TINGGI Tujuan seorang pelompat adalah untuk melompat setinggi yang boleh. Walaupun gaya lompatan tidak penting, tetapi perkembangan semasa

gaya pelana. 3. Gaya gunting diajar sebagai latihan mendorong sebelum gaya Fosbury Flop diajar. gaya timur dan gaya fosbury flop. gaya barat. Semasa melonjak. Pendaratan . Bahu berhampiran palang dikekal tinggi dan tidak condong ke arah palang. terdapat lima gaya lompat tinggi iaitu gaya gunting. Pelonjak melonjak dengan kaki luar. memulakan larian dengan kaki kanan. Pelompat menggunakan 7-9 langkah. Kaki bebas dihayun kuat ke atas. 3.menunjukkan bahawa atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop mencapai lebih kejayaan berbanding dengan atlet yang menggunakan gaya gunting. Kebanyakan orang baru menggunakan gaya ini kerana ia selamat dan senang digunakan. Gaya Lompat Tinggi Pada amnya. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. Layangan 1. 2. memulakan larian dengan kaki kiri. kaki melonjak di depan pinggul dan pinggul di hadapan bahu untuk mencondongkan badan semasa membuat lonjakan. Pelompat menuju ke palang secara bersudut kira-kira 30 darjah. 2. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. 4. Kaki lonjak dihayun ke atas. Lonjakan 1. selari dengan palang. 2. 1. Rekod lompat tinggi kategori lelaki dan wanita dipegang oleh atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop.Gaya Gunting Penujuan 1.

6. Pelonjak melonjak dengan cepat dan kuat menggunakan kaki luar palang. 4. Larian dilakukan dengan cepat dan beritma.Gaya Fosbury Flop Penujuan 1. Di udara pelompat memandang palang sambil melentikkan badan.Aktiviti mendorong a. 3. luruskan kedua belah kaki dan gerakkan ke atas sambil mengangkat kepala ke atas. Kaki di hadapan badan. 2. Pendaratan 1. 2. 5. memulakan larian dengan kaki kiri. Guna larian 5-9 langkah dengan tiga langkah terakhir secara melengkung. Lonjakan 1. 4. Pelompat melompat di atas punggung atau dengan dua belah kaki. Kaki bebas diangkat tinggi dengan lutut dibengkokkan. Berlari dalam bulatan . Pelompat mendarat di atas bahagian belakang badannya. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. 2. Setelah badan melepasi palang. Tangan yang dibengkokkan juga dihayun ke atas. 2. Berlari dengan lutut tinggi c. Kedua-dua lutut dibengkokkan. Lutut digerak melintang badan untuk membantu pusingan badan. Kedua-dua belah tangan di sisi badan. Badan ditegakkan atau condong sedikit ke belakang. Layangan 1. memulakan larian dengan kaki kanan. 3. 3.1. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. Berjalan dengan lutut tinggi b. Latihan Ansur Maju 1. 4.

d. e.Latihan Lompatan a. Memulakan lompatan dengan gaya gunting. 2. Membuat lompatan dengan mengambil langkah 7-9 langkah. Peserta-peserta hendaklah melakukan lonjakan dengan sebelah kaki. Peraturan 182 Lompat TInggi Pertandingan 1. e. Melompat gaya gunting dan mendarat 90 darjah denagn kaki mengahala kea rah palang. Melonjak untuk menyentuh bola yang tergantung. Selepas sesuatu lompatan. Melonjak f. Ulang (f) dengan papan anjal. Landas Lari dan Kawasan Lonjak . Ulang (e) dengan berdiri di atas kerusi panjang atau peti lombol satu tingkat. h. kaki selari denagn palang. palang jatuh dari tiangnya akibat aksi peserta itu sendiri semasa melompat atau. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’. dan pada hemat hakim tidak akan memberi kelebihan padanya. Berlari mengikut laluan angka lapan. jika seseorang peserta itu menyentuh tempat mendarat dengan kakinya. melompat secara dirian dan mendarat. c. b. f. sebelum melepasi palang. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’ serta kaki bersudut 45 darjah. i. maka atas sebab ini lompatan tersebut tidak dianggap batal. Berdiri membelakangkan tempat mendarat. Seorang peserta itu gagal sekiranya: a. g. d. Peserta itu menyentuh bumi termasuk tempat mendarat melebihi satah mencancang dan sama ada luar atau di antara tiang dengan mana-mana bahagian badannya. b. Menentukan titik semak. 2. Walau bagaimanapun sewaktu melompat.

8. Sangga-sangga ini hendaklah melekap kukuh pada tiang semasa lompatan dilakukan dan kedudukannya mengahadap ke dalam. Sangga hendaklah rata dan berbentuk empat segi bujur.jika demikian. apabila tersentuh oleh peserta. perubahan hanya boleh dibuat selepas selesainya satu pusingan. Keduaduanya hendaklah mempunyai sangga untuk menopang palang dengan mantap. jarak minimum ini sepatutnya 25m. Keseluruhan kecerunan maksimum pada 15m terakhir landas lari dan kawasan lonjak berbentuk separuh bulatan yang pusatnya terletak di tengah-tengah di antara tiang-tiang tegak dan berjejari minimum seperti yang dinyatakan dalam peraturan 182. tidak juga ia boleh dipasang dengan apa jua jenis spring. Hujung palang akan terletak di atasnya supaya palang mudah jatuh. ke depan atau ke belakang. Jarak minimum landas lari ialah 15m kecuali dalam pertandinganpertandingan yang dijalankan mengikut peraturan 1 (a) . Tiang-tiang tersebut juga mestilah cukup tinggi supaya sekurang-kurangnya ia melebihi 10sm daripada paras sebenar palang dinaikkan. 4. Tiang. Tiang tersebut tidak boleh dianjak semasa pertandingan melainkan Refri merasakan sama ada landas lari dan kawasan lonjak menjadi tidak sesuai.4 dan Manual Trek dan Padang IAAF Alat-Alat 6. 5.3. 7. Sangga Palang. Apa jua bentuk tiang boleh digunakan asalkan tegap. 4smx6sm. Sangga hendaklah saam tinggi di atas kawasan lonjak betul-betul . jika keadaan mengizinkan . Sangga-sangga ini tidak boleh dibalut dengan getah atau dengan sebarang barang lain yang akan meningkatkan kesan geserannya dengan palang atau. Kawasan mendarat mesti ditempatkan supaya kemaraan atlet ke arah kecerunan menurun. Kawasan lonjak hendaklah rata atau sebarang kecerunan hendaklah peraturan 182.3 itu tidak melebihi 1: 250. (b) dan (c) yang jarak minimumnya ialah 20m.

Kawasan mendarat hendaklah berukuran tidak kurang daripada 5mx 3m. disarankan kawasan mendarat tidak kecil dari 6mx4mx0.di bawah setiap hujung palang. Hendaklah ada ruang di antara hujung palang dengan bang sekurangkurangnya 1sm.7m. Kawasan Mendarat 10. bagi pertandingan-pertandingan yang mengikuti peraturan 1. 9. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->