P. 1
Teknik Lompat Tinggi

Teknik Lompat Tinggi

|Views: 20|Likes:
cara dan teknik untuk lompat tingg
cara dan teknik untuk lompat tingg

More info:

Published by: Mohammad Syazwi Roslan on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2013

pdf

text

original

TEKNIK LOMPAT TINGGI

LOMPAT TINGGI 1.0 PENGENALAN Acara lompat tinggi secara amnya dikuasai oleh atlitatlit yang bertubuh tinggi dengan kualiti lonjakan yang baik. Kelajuan memecut tidak dianggap sebagai kriteria yang penting seperti dalam acara lompat jauh atau lompat kijang. Namun begitu, terdapat juga atlit yang bertubuh rendah tetapi telah mencapai kejayaan kerana kualiti lonjakan yang istimewa. atlit-atlit yang bertubuh rendah dengan kualiti lonjakan yang baik biasanya akan lebih berjaya dalam acara lompat jauh atau lompat kijang berbanding dengan acara lompat tinggi. 2.0 SEJARAH ACARA LOMPAT TINGGI Acara lompatan mula menjadi sebahagian daripada acara olahraga yang penting apabila olahraga telah menjadi lebih formal pada tahun-tahun dalam abad-19 dan abad ke-20. Dalam abad ke-19, atlit lompat tinggi mula melompat dan mendarat di aats tanah berumput.oleh demikian, untuk menjaga keselamatan pelompat, maka teknik lompat tinggi gaya gunting digunakan.seterusnya, untuk meningkatkan lagi kualiti keselamatan, pasir dilonggokkan di tempat mendarat untuk mengurangkan impak pendaratan. Pada masa yang sama, gaya gunting cara membelakang digunakan tetapi caar ini banyak mencederakan para atlit. Selepas ini iaitu sebelum tahun 1940-an, Gaya Timur adalah popular walaupun teknik ini lebih sukar dilakukan. Dalam tahun-tahun 1940-an gaya guling mula diminati. Pada tahun 50-an, Gaya Guling Barat merupakan gaya pertama yang dipopularkan dan ia digunakan ramai atlit sehingga pertengahan taun 1950-an. Walau bagaimanapun, Gaya Pelana mula menjadi dominan sehingga sukan Olimpik 1968 di Mexico. Pada sukan Olimpik 1968 itu Dick Fosbury telah menggunakan gaya baru iaitu Fosbury Flop untuk membuat lompatan . 3.0 GAYA LOMPAT TINGGI Tujuan seorang pelompat adalah untuk melompat setinggi yang boleh. Walaupun gaya lompatan tidak penting, tetapi perkembangan semasa

Gaya gunting diajar sebagai latihan mendorong sebelum gaya Fosbury Flop diajar. Bahu berhampiran palang dikekal tinggi dan tidak condong ke arah palang. Rekod lompat tinggi kategori lelaki dan wanita dipegang oleh atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop. 3. Gaya Lompat Tinggi Pada amnya. 4. Semasa melonjak. 1. 2. Pelonjak melonjak dengan kaki luar. Pendaratan . gaya timur dan gaya fosbury flop. Pelompat menuju ke palang secara bersudut kira-kira 30 darjah. Pelompat menggunakan 7-9 langkah. 2.menunjukkan bahawa atlet yang menggunakan gaya Fosbury Flop mencapai lebih kejayaan berbanding dengan atlet yang menggunakan gaya gunting. memulakan larian dengan kaki kanan.Gaya Gunting Penujuan 1. gaya barat. Kaki lonjak dihayun ke atas. memulakan larian dengan kaki kiri. kaki melonjak di depan pinggul dan pinggul di hadapan bahu untuk mencondongkan badan semasa membuat lonjakan. selari dengan palang. 2. gaya pelana. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. Layangan 1. Lonjakan 1. Kaki bebas dihayun kuat ke atas. terdapat lima gaya lompat tinggi iaitu gaya gunting. 3. Kebanyakan orang baru menggunakan gaya ini kerana ia selamat dan senang digunakan.

Layangan 1. 6. Berlari dengan lutut tinggi c. memulakan larian dengan kaki kiri. Latihan Ansur Maju 1. Guna larian 5-9 langkah dengan tiga langkah terakhir secara melengkung. Pelompat melompat di atas punggung atau dengan dua belah kaki. luruskan kedua belah kaki dan gerakkan ke atas sambil mengangkat kepala ke atas. 4. Setelah badan melepasi palang. Kaki di hadapan badan. Kedua-dua belah tangan di sisi badan. 3. Pelompat mendarat di atas bahagian belakang badannya. Di udara pelompat memandang palang sambil melentikkan badan. 2.Aktiviti mendorong a. 3. Tangan yang dibengkokkan juga dihayun ke atas. 4. Lonjakan 1. 4. Lutut digerak melintang badan untuk membantu pusingan badan. 3. 2. Badan ditegakkan atau condong sedikit ke belakang. Berjalan dengan lutut tinggi b. Berlari dalam bulatan . memulakan larian dengan kaki kanan. 5. Pelompat yang melonjak dengan kaki kanan akan berlari dari sebelah kiri. Kaki bebas diangkat tinggi dengan lutut dibengkokkan. Larian dilakukan dengan cepat dan beritma. 2. Pelompat yang melonjak dengan kaki kiri akan berlari dari sebelah kanan. Pendaratan 1.1. Kedua-dua lutut dibengkokkan. Pelonjak melonjak dengan cepat dan kuat menggunakan kaki luar palang. 2.Gaya Fosbury Flop Penujuan 1.

Melompat gaya gunting dan mendarat 90 darjah denagn kaki mengahala kea rah palang. Peserta itu menyentuh bumi termasuk tempat mendarat melebihi satah mencancang dan sama ada luar atau di antara tiang dengan mana-mana bahagian badannya. Ulang (f) dengan papan anjal. c. sebelum melepasi palang. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’. Peraturan 182 Lompat TInggi Pertandingan 1. Selepas sesuatu lompatan. melompat secara dirian dan mendarat. e. Memulakan lompatan dengan gaya gunting. b. e. d. Landas Lari dan Kawasan Lonjak . dan pada hemat hakim tidak akan memberi kelebihan padanya. Berdiri membelakangkan tempat mendarat.Latihan Lompatan a. Berlari mengikut laluan angka lapan. maka atas sebab ini lompatan tersebut tidak dianggap batal. Melompat gaya gunting dan mendarat bentuk ‘L’ serta kaki bersudut 45 darjah. palang jatuh dari tiangnya akibat aksi peserta itu sendiri semasa melompat atau. f. 2. Membuat lompatan dengan mengambil langkah 7-9 langkah. kaki selari denagn palang. h. Ulang (e) dengan berdiri di atas kerusi panjang atau peti lombol satu tingkat.d. Melonjak f. Peserta-peserta hendaklah melakukan lonjakan dengan sebelah kaki. Menentukan titik semak. b. i. Walau bagaimanapun sewaktu melompat. Melonjak untuk menyentuh bola yang tergantung. Seorang peserta itu gagal sekiranya: a. 2. jika seseorang peserta itu menyentuh tempat mendarat dengan kakinya. g.

Kawasan mendarat mesti ditempatkan supaya kemaraan atlet ke arah kecerunan menurun. Sangga hendaklah saam tinggi di atas kawasan lonjak betul-betul . 4. 5. jika keadaan mengizinkan . Apa jua bentuk tiang boleh digunakan asalkan tegap. 8. Tiang tersebut tidak boleh dianjak semasa pertandingan melainkan Refri merasakan sama ada landas lari dan kawasan lonjak menjadi tidak sesuai. jarak minimum ini sepatutnya 25m. (b) dan (c) yang jarak minimumnya ialah 20m. Jarak minimum landas lari ialah 15m kecuali dalam pertandinganpertandingan yang dijalankan mengikut peraturan 1 (a) . apabila tersentuh oleh peserta. Kawasan lonjak hendaklah rata atau sebarang kecerunan hendaklah peraturan 182. Sangga-sangga ini tidak boleh dibalut dengan getah atau dengan sebarang barang lain yang akan meningkatkan kesan geserannya dengan palang atau. Sangga-sangga ini hendaklah melekap kukuh pada tiang semasa lompatan dilakukan dan kedudukannya mengahadap ke dalam. tidak juga ia boleh dipasang dengan apa jua jenis spring. Keduaduanya hendaklah mempunyai sangga untuk menopang palang dengan mantap. 4smx6sm.jika demikian. Tiang. ke depan atau ke belakang.3.3 itu tidak melebihi 1: 250. Sangga hendaklah rata dan berbentuk empat segi bujur. Hujung palang akan terletak di atasnya supaya palang mudah jatuh. Tiang-tiang tersebut juga mestilah cukup tinggi supaya sekurang-kurangnya ia melebihi 10sm daripada paras sebenar palang dinaikkan. Sangga Palang. Keseluruhan kecerunan maksimum pada 15m terakhir landas lari dan kawasan lonjak berbentuk separuh bulatan yang pusatnya terletak di tengah-tengah di antara tiang-tiang tegak dan berjejari minimum seperti yang dinyatakan dalam peraturan 182. 7.4 dan Manual Trek dan Padang IAAF Alat-Alat 6. perubahan hanya boleh dibuat selepas selesainya satu pusingan.

bagi pertandingan-pertandingan yang mengikuti peraturan 1. Kawasan Mendarat 10. disarankan kawasan mendarat tidak kecil dari 6mx4mx0. Hendaklah ada ruang di antara hujung palang dengan bang sekurangkurangnya 1sm. Kawasan mendarat hendaklah berukuran tidak kurang daripada 5mx 3m. 9. .7m.di bawah setiap hujung palang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->