P. 1
Tamadun Islam Dan Tokoh

Tamadun Islam Dan Tokoh

|Views: 7|Likes:
Published by Muhammad Muizzudin
ipg
ipg

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Muhammad Muizzudin on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/11/2014

pdf

text

original

Pengenalan

Tamadun islam merupakan salah satu tamadun dunia yang terunggul. Kajian demi kajian telah dilakukan dan sehingga hari ini masih lagi terdapat penemuan baru dalam tamadun islam yang masih belum disingkap oleh masyarakat moden. Sumbangannya tidak ternilai dalam membentuk generasi manusia yang bertamadun dan maju. Dalam kerja khusus ini, kami akan membincangkan sumbangan intelektual islam dalam bidang sains dan matematik iaitu dalam skop perubatan, astronomi, fizik dan biologi.

Definisi Intelektual
Intelektual bermaksud golongan cerdik pandai atau golongan terpelajar. Hasil daya berfikir dan akal budi yang tinggi golongan ini telah melahirkan pelbagai ilmu dan teori yang membolehkan masyarakat hidup lebih beradab dan bertamadun. Bidang ilmu yang diterokai para intelektual merangkumi ilmu sains tulen dan sains social termasuk ilmu-ilmu agama dan bukan agama. Dalam tamadun islam terdapat ramai tokoh-tokoh intelektual yang menyumbang kepada perkembangan tamadun islam. Antaranya ialah Ibn Sina, Ibn Khaldun, Ibn Rusyd, Al- Biruni, Al-Razi, Al- khawarizmi dan ramai lagi.

Namun demikian beliau juga merupakan seorang doctor yang terkenal.Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Sains 1. iv. tetapi umat Islam akhirnya telah muncul sebagai tokoh-tokoh ilmu perubatan yang disegani dunia. Beliau merupakan tokoh doctor Islam yang terunggul sehingga dilantik menjadi ketua doctor-doktor di Baghdad. Antara pakar perubatan Islam yang terulung ialah: i. v. . Ibnu Sina (meninggal 428 Hijrah). Beliau dilantik menjadi doctor peribadi Khalifah Daulah Al-Buwaihiah. iii. Beliau menjadi pengarah rumah sakit Jundisyapur. Beliau lebih dikenali sebagai ahli falsafah. Mereka bukan sahaja menguasai ilmu perubatan. Ibnu As-Sahal (meninggal 255 Hijrah). Ibnu Masiwaihi (meninggal 243 Hijrah) beliau telah banyak menghasilkan kitab perubatan. Perubatan Pencapaian tamadun islam dalam bidang sains perubatan berada di puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah. Ali bin Abas (meninggal 428 Hijrah). Ar-Razi (meninggal 320 Hijrah). Walaupun ilmu ini berasal daripada tamadun asing iaitu Rom. malah telah menyumbang sesuatu kepada bidang tersebut. ii.

Beliau telah menghasilkan tiga kitab besar iaitu Al-Mughni (berkaitan farmasi). Beliau mengarang banyak kitab matematik dan kejuruteraan. Jami Mufaradah Al-Adwiyah Wa Al-Aghziyah (berkaitan permakanan) Mizan at-Tib (panduan kepada doctor. iii. ii.Adwiyah al. Sinan Ali Muhammad bin Hasan bin Haitham. Beliau telah mengarang kitab al. ii. Disamping menjadi doctor.mufradah (berkaitan dengan farmasi). Antaranya ialah Ma Yahtaj Ilaiahi al-‘Ummal wa al-Kuttab Min San‘ah al. Antara mereka ialah: i. Jubair bin Haiyan. Kitab fi istikhraj al. Muhammad bin Musa Al.khawarizmi . iii. Beliau mengarang kitab Hisab alAhillah (matematik). Rasyiduddin (meninggsl 634 Hijrah). Antara umat Islam yang pakar dalam bidang ini pada masa itu ialah: i.2.Hisab (matematik dan kejuruteraan). iv. beliau juga merupakan pakar dalam bidang astronomi.(221-288 Hijrah). Thabit bin Qurrah al-Hirani. Pada zaman itu lahir ramai sarjana dalam kedua-dua bidang ini. Abdul Wafa Muhammad bin Muhammmad Ismail bin Abas (meninggal 328 Hijrah).handasiah (kejuruteraan) dan lainnya. Ibnu Baithar. Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Matematik Ilmu matematik dan kejuruteraan juga telah mencapai puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah. Farmasi Dan Kimia Ilmu farmasi dan kimia juga amat berkembang pada zaman Bani Abasyiah.

Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Astronomi Astronomi bersumberkan tamadun Yunani. iv. Beliau dianggap sebagai pakar astronomi Islam yang terbesar pada zaman itu. Parsi dan Arab Jahiliah. Hindi. Pada zaman Bani Abasyiah lahir ramai ulama falak. Jabir Batani (meninggal 319 Hijrah) sumbangannya yang terbesar dalam ilmu falak ialah mencipta teropong bintang. Antaranya ialah Ilhbat al-‘Ulum al-Hai’ah al-Falak. Antaranya ialah: i. iii.mas’udi dan Istikhraj al-Autad. . Raihan al-Bairuni (meninggal 440 Hijrah). Ia dimanfaatkan oleh umat islam untuk kepentingan syariat Islamiah yang dikenali dengan istilah ilmu Falak. Beliau telah mengarang kitab falak. ii. Abu Mansur al-Falaki (meninggal 272 Hijrah). Antara kitab falak karangannya ialah Tarikh al-Hind. al. Abu Hassan (277-352 Hijrah).Qanun al.

Hubungan ini telah membolehkan Ibnu Rusyd dilantik sebagai hakim di Sevilla pada tahun 1169. Dua tahun . Pengaruhnya bukan sahaja berkembang luas di dunia Islam. Di barat beliau lebih dikenali dengan nama Averroues. Selain menjalin perhubungan yang akrab dengan Ibnu Zuhr. beliau telah menghasilkan bukunya yang terkenal Al Taysir. Keturunannya terdiri daripada golongan yang berilmu dan ternama. Sumbangannya Dalam Tamadun Islam Sebelum meninggal dunia. IBNU RASYD Latarbelakang Ibnu Rusyd atau nama lengkapnya Abu Walid Muhammad Ibnu Ahmad lahir di Kardova pada tahun 1126 dan meninggal dunia pada tahun 1198. Namun demikian sumbangannya dalam bidang perubatan dan biologi sangat besar. Beliau pernah berguru kepada Ibnu Zuhr. Buku itu telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan bahasa Inggeris dengan judul Faclititation of Treatment. Beliau lebih terkenal sebagai ahli falsafah yang pemikirannya merintis kepada Renaissance di barat. Beliau merupakan ahli falsafah yang paling agung pernah dilahirkan dalam sejarah Islam. tetapi juga di kalangan masyarakat di Eropah. Bapanya dan datuknya merupakan kadi di Kardova.TOKOH-TOKOH INTELEKTUAL ISLAM 1. Ibnu Rusyd juga mempunyai hubungan yang baik dengan kerajaan Islam Muwahidin.

Buku "Kulliyah fitThibb" telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada tahun 1255 oleh Bonacosa. . Beliau pernah menyatakan bahawa demam campak hanya akan dialami oleh setiap orang sekali sahaja. Sumbangan beliau bukan sahaja dalam bidang perubatan tetapi juga meliputi bidang falsafah. Kehebatannya dalam . tatabahasa. beliau dilantik menjadi hakim di Kardova. Taslul. orang Yahudi dari Padua. Dalam bidang perubatan pula. Kasyful Adillah. ulasannya terhadap buku Imam Al-Ghazali yang berjudul Tahafatul Falaisafah. buku mengenai ilmu kalam. Tafsir Urjuza yang membicarakan perubatan dan tauhid.. Beberapa pandangan yang dikemukakan dalam bidang perubatan juga didapati mendahului zamannya. falak. dan Muwafaqatil Hikmah Wal Syari'a yang menyentuh persamaan antara falsafah dengan agama. beliau dilantik sebagai doktor istana pada tahun 1182 berikutan persaraan Ibn Tufail. Kemudian buku itu diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dengan judul General Rules of Medicine. muzik. Tahafatul Tahafut. dan nahu Antara karya besar yang pernah dihasilkan oleh Ibnu Rusyd termasuklah "Kulliyah fit-Thibb" yang mengandungi 16 jilid. ilmu kalam. yang mengungkap persoalan falsafah dan agama. Selepas beberapa waktu menjadi hakim. Mabadil Falsafah (Pengantar Ilmu Falsafah). terutamanya dalam bidang falsafah. mengenai perubatan secara umum. Hasil pemikiran yang dimuatkan dalam tulisannya. kaji bintang. fiqh. Siri karya tulisan tersebut menunjukkan betapa penguasaan Ibnu Rusyd dalam pelbagai bidang dan cabang ilmu begitu ketara sekali sehingga usaha untuk menterjemahkan tulisan beliau telah dilakukan ke dalam bahasa lain. telah mempengaruhi ahli falsafah Barat. Ibnu Rusyd memberi penekanan tentang kepentingan menjaga kesihatan.kemudian.

Malahan dalam banyak perkara. Kajiannya dalam bidang kimia . Terdapat sebanyak 22 risalah yang antaranya berkaitan dengan alkimia (Al-Kimiya dari bahasa Arab) dan ilmu kimia. juga dikenali sebagai Geber oleh orang-orang Barat. Keterampilan Ibnu Rusyd dalam pelbagai bidang ini. pemikiran Ibnu Rusyd jauh lebih besar dan berpengaruh jika dibandingkan dengan ahli falsafah yang pernah hidup sebelum zamannya ataupun selepas kematiannya 2. Sumbangannya Dalam Tamadun Islam Sumbangan terbesar beliau ialah dalam lapangan ilmu kimia. menunjukkan bahawa beliau merupakan tokoh ilmuwan Islam yang tiada tolok bandingannya. Beliau berasal dari Kufah. Nama penuh beliau ialah Abu Musa Jabir Ibn Hayyan. Beliau juga digelar sebagai “Bapa Ilmu Kimia Moden”. tetapi juga merangkum pembedahan dan fungsi organ di dalam tubuh manusia. Beliau bukan sahaja terkenal dalam bidang perubatan tetapi juga dalam bidang kimia. beliau pernah berguru dengan Barmaki Vizier iaitu semasa zaman Khalifah Abbasiah pimpinan Harun Ar-Rasyid. JABIR IBN HAIYAN Latarbelakang Jabir Ibnu Haiyan (750-803 masihi).bidang perubatan tidak berlegar di sekitar perubatan umum. Pada peringkat awal kerjayanya. Iraq. Beliau cukup terkenal kerana hasil penulisan yang melebihi daripada seratus risalah yang telah diabadikan sehingga kini.

hidroklorik. dan tartarik. Antara beberapa kejayaannya yang lain dalam bidang kimia. penyaringan. Beliau telah berjaya menggabungkan kaedah kajian secara tradisional dengan kajian secara moden menerusi ekperimen dan makmal. Beliau juga telah memperkenalkan model penelitian dengan cara eksperimen di dunia alkimia. Jadi. Beliau juga banyak mengabdikan dirinya dengan melakukan eksperimen dan pengembangan kaedah untuk mencapai kemajuan dalam bidang penyelidikan. beliau yang menjana momentum bagi perkembangan ilmu kimia moden. Beliau mencurahkan daya upayanya pada proses pengembangan kaedah asas ilmu kimia dan kajian terhadap pelbagai mekanisme tindak balas kimia. Oleh sebab itulah. Bahkan dalam tulisan Max Mayerhaff. (arab: al-qali) iaitu garam kalium untuk mebuat baja. beliau mengembangkan ilmu kimia sebagai cabang ilmu alkimia. sitrik. Disamping itu. penghabluran dan penyulingan. disebutkan bahawa jika ingin mencari susur galur perkembangan ilmu kimia di Eropah maka bolehlah dijejaki secara langsung pada karya-karya Jabir Ibnu Haiyan.menyebabkan beliau disanjung pada zamannya. mengapa Jabir diberi kehormatan sebagai "Bapa Ilmu Kimia Moden" oleh rakan sejawatnya diseluruh dunia. . Maknanya. beliau telah memperkenalkan beberapa istilah kimia seperti alkali. salah satunya ialah dalam penyediaan asid nitrik. Antara sumbangannya yang paling bermakna ialah kejayaan mencipta teori peleburan logam seperti raksa. pengewapan. Penekanan Jabir dalam bidang eksperimen sistematik ini diketahui umum tidak ada tandingannya di dunia. sabun dan bahan kimia.

Pengenalan   Tamadun islam merupakan salah satu tamadun dunia yang terunggul. Ia dimanfaatkan oleh umat islam untuk kepentingan syariat Islamiah yang dikenali dengan istilah ilmu Falak. Rasyiduddin dan Jubair bin Haiyan. Muhammad bin Musa Alkhawarizmi Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Astronomi Astronomi bersumberkan tamadun Yunani. Antara mereka ialah Thabit bin Qurrah al-Hirani. Sumbangannya tidak ternilai dalam membentuk generasi manusia yang bertamadun dan maju. Antara umat Islam yang pakar dalam bidang ini pada masa itu ialah Ibnu Baithar. Sinan Ali Muhammad bin Hasan bin Haitham.  .  Farmasi Dan Kimia Ilmu farmasi dan kimia juga amat berkembang pada zaman Bani Abasyiah. Abdul Wafa Muhammad bin Muhammmad Ismail bin Abas. Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Sains  Perubatan Pencapaian tamadun islam dalam bidang sains perubatan berada di puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah. Hasil daya berfikir dan akal budi yang tinggi golongan ini telah melahirkan pelbagai ilmu dan teori yang membolehkan masyarakat hidup lebih beradab dan bertamadun. tetapi umat Islam akhirnya telah muncul sebagai tokoh-tokoh ilmu perubatan yang disegani dunia. Parsi dan Arab Jahiliah. Hindi.   Pada zaman itu lahir ramai sarjana dalam kedua-dua bidang ini. Definisi intelektual   Intelektual bermaksud golongan cerdik pandai atau golongan terpelajar. Walaupun ilmu ini berasal daripada tamadun asing iaitu Rom. Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Matematik  Ilmu matematik dan kejuruteraan juga telah mencapai puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah.

Beliau dianggap sebagai pakar astronomi Islam yang terbesar pada zaman itu.mas’udi dan Istikhraj al-Autad. • • • Namun demikian sumbangannya dalam bidang perubatan dan biologi sangat besar.  Raihan al-Bairuni (meninggal 440 Hijrah).Qanun al.   Jabir Batani.  Pada zaman Bani Abasyiah lahir ramai ulama falak. tetapi juga di kalangan masyarakat di Eropah. Pengaruhnya bukan sahaja berkembang luas di dunia Islam. Di barat beliau lebih dikenali dengan nama Averroues. Abu Hassan (277-352 Hijrah). IBNU RASYD Latarbelakang • • • • Ibnu Rusyd atau nama lengkapnya Abu Walid Muhammad Ibnu Ahmad. Antaranya ialah Ilhbat al-‘Ulum al-Hai’ah al-Falak. Sumbangannya Dalam Tamadun Islam . Antara kitab falak karangannya ialah Tarikh al-Hind. al. Beliau lebih terkenal sebagai ahli falsafah yang pemikirannya merintis kepada Renaissance di barat. sumbangannya yang terbesar dalam ilmu falak ialah mencipta teropong bintang. Antaranya ialahAbu Mansur al-Falaki Beliau telah mengarang kitab falak. Lahir di Kardova pada tahun 1126 dan meninggal dunia pada tahun 1198. TOKOH-TOKOH INTELEKTUAL ISLAM 1. Beliau merupakan ahli falsafah yang paling agung pernah dilahirkan dalam sejarah Islam.

beliau pernah berguru dengan Barmaki Vizier iaitu semasa zaman Khalifah Abbasiah pimpinan Harun Ar-Rasyid. • Dalam bidang perubatan pula. pemikiran Ibnu Rusyd jauh lebih besar dan berpengaruh jika dibandingkan dengan ahli falsafah yang pernah hidup sebelum zamannya ataupun selepas kematiannya. Malahan dalam banyak perkara. Iraq. • Keterampilan Ibnu Rusyd dalam pelbagai bidang ini. • Sumbangan beliau bukan sahaja dalam bidang perubatan tetapi juga meliputi bidang falsafah. 2. Beliau juga digelar sebagai “Bapa Ilmu Kimia Moden”.. ilmu kalam. . kaji bintang. Buku itu telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan bahasa Inggeris dengan judul Faclititation of Treatment. mengenai perubatan secara umum. JABIR IBN HAIYAN Latarbelakang • • • • • Jabir Ibnu Haiyan (750-803 masihi). Beliau berasal dari Kufah. dan nahu • Antara karya besar yang pernah dihasilkan oleh Ibnu Rusyd termasuklah "Kulliyah fit-Thibb" yang mengandungi 16 jilid. tatabahasa. • Kehebatannya dalam bidang perubatan tidak berlegar di sekitar perubatan umum. juga dikenali sebagai Geber oleh orang-orang Barat. Pada peringkat awal kerjayanya. Ibnu Rusyd memberi penekanan tentang kepentingan menjaga kesihatan. tetapi juga merangkum pembedahan dan fungsi organ di dalam tubuh manusia. falak. fiqh. Beliau bukan sahaja terkenal dalam bidang perubatan tetapi juga dalam bidang kimia. Beberapa pandangan yang dikemukakan dalam bidang perubatan juga didapati mendahului zamannya.• Sebelum meninggal dunia. menunjukkan bahawa beliau merupakan tokoh ilmuwan Islam yang tiada tolok bandingannya. Nama penuh beliau ialah Abu Musa Jabir Ibn Hayyan. beliau telah menghasilkan bukunya yang terkenal Al Taysir. muzik. Beliau pernah menyatakan bahawa demam campak hanya akan dialami oleh setiap orang sekali sahaja.

dan tartarik. • Antara sumbangannya yang paling bermakna ialah kejayaan mencipta teori peleburan logam seperti raksa. • Antara beberapa kejayaannya yang lain dalam bidang kimia. salah satunya ialah dalam penyediaan asid nitrik.Sumbangannya Dalam Tamadun Islam • • Sumbangan terbesar beliau ialah dalam lapangan ilmu kimia. Beliau juga banyak mengabdikan dirinya dengan melakukan eksperimen dan pengembangan kaedah untuk mencapai kemajuan dalam bidang penyelidikan. • Disamping itu. mengapa Jabir diberi kehormatan sebagai "Bapa Ilmu Kimia Moden" oleh rakan sejawatnya diseluruh dunia. • • Kajiannya dalam bidang kimia menyebabkan beliau disanjung pada zamannya. Bahkan dalam tulisan Max Mayerhaff. penyaringan. • Beliau telah berjaya menggabungkan kaedah kajian secara tradisional dengan kajian secara moden menerusi ekperimen dan makmal. penghabluran dan penyulingan. Beliau cukup terkenal kerana hasil penulisan yang melebihi daripada seratus risalah yang telah diabadikan sehingga kini. • Penekanan Jabir dalam bidang eksperimen sistematik ini diketahui umum tidak ada tandingannya di dunia. beliau telah memperkenalkan beberapa istilah kimia seperti alkali. pengewapan. disebutkan bahawa jika ingin mencari susur galur perkembangan ilmu kimia di Eropah maka bolehlah dijejaki secara langsung pada karya-karya Jabir Ibnu Haiyan. beliau yang menjana momentum bagi perkembangan ilmu kimia moden. Maknanya. • Beliau mencurahkan daya upayanya pada proses pengembangan kaedah asas ilmu kimia dan kajian terhadap pelbagai mekanisme tindak balas kimia. Terdapat sebanyak 22 risalah yang antaranya berkaitan dengan alkimia (Al-Kimiya dari bahasa Arab) dan ilmu kimia. . (arab: al-qali) iaitu garam kalium untuk mebuat baja. sabun dan bahan kimia. Beliau juga telah memperkenalkan model penelitian dengan cara eksperimen di dunia alkimia. • Oleh sebab itulah. sitrik. hidroklorik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->