P. 1
PERKUMUHAN 4E

PERKUMUHAN 4E

|Views: 53|Likes:
powerpoint untuk ajar
powerpoint untuk ajar

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Fakhriah Hamidah Sabri on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2014

pdf

text

original

SOALAN TEKA-TEKI

PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN

SOALAN 1 Melawat Johor singgah di Muar, Ke hulu ke hilir mencari bahan, Tidak ku minta ia keluar Membasahi diriku yang keletihan

.SOALAN 2 Tidur malam tersangatlah nyenyak. Memaksanya lagi untuk keluar. Minum air tersangatlah banyak. Sehingga terlupa memakai seluar.

Selalu terlepas kerana terleka. Siapalah aku cubalah teka.SOALAN 3 Adik termenung menanggung rahsia. . Organ terbesar di badanmu manusia.

. di bawah hati.SOALAN 4 Balik kampung ke pasar tani. Singgah ke kedai membeli roti. Berbentuk kacang diriku ini. Berada di pinggang.

PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN MANUSIA 4 ENGLISH .

SISTEM PERKUMUHAN MANUSIA SISTEM PERKUMUHAN? PARU-PARU KULIT GINJAL .

SISTEM PERKUMUHAN? Merupakan satu proses pembuangan bahan yang tidak diingini oleh badan. bahan-bahan tersebut akan membahayakan sel-sel didalam badan. Manusia mempunyai TIGA organ perkumuhan: 1) Paru-paru 2) Kulit 3) Ginjal . Sekiranya bahan buangan dalam badan tidak dikumuhkan.

PA R U -P A R U PARU-PARU di klasifikasikan sebagai organ perkumuhan. . Ini adalah kerana paru-paru membantu menyingkirkan KARBON DIOKSIDA dan AIR daripada badan semasa bernafas.

PARU-PARU Bahan buangan : Karbon dioksida. dan Wap air Cara perkumuhan: Menghembus nafas .

. badan kita mengeluarkan AIR dan GARAM MINERAL melalui kulit.K U L I T Apabila kita berpeluh.

Urea.K U L I T Bahan buangan : Air. dan Garam Mineral Cara perkumuhan : Berpeluh .

Sisa-sisa tersebut larut didalam air yang berlebihan dan menjadi air kencing yang dikumuhkan didalam ginjal. . GARAM MINERAL dan bahan buangan NITROGEN lain daripada darah. Ginjal membuang pelbagai bahan seperti AIR YANG BERLEBIHAN.G I NJA L GINJAL merupakan organ perkumuhan manusia yang penting.

Urea. dan Garam Mineral Cara perkumuhan : Penghasilan air kencing .G I NJA L Bahan buangan : Air.

SISTEM PERNYAHTINJAAN MANUSIA SISTEM PERNYAHTINJ AAN? .

SISTEM PENYAHTINJAAN • Proses mengeluarkan najis daripada badan Najis: sisa makanan yang tidak dicernakan oleh badan • Terbentuk di dalam USUS BESAR .

USUS BESAR PERUT USUS KECIL REKTUM USUS BESAR .

Akibat USUS yang tidak sihat: 1. Kanser kolon . Sembelit 2. Penyerapan nutrien lemah 4. Mempercepat penuaan 3.

sebanyak 37. (National Cancer Registry Malaysia) .000 kes baru dilaporkan setiap tahun.000 didiagnoskan dengan kanser rectum setiap tahun.KESAN SISTEM PENYAHTINJAAN YANG ROSAK • Kanser kolon adalah kanser yang paling biasa dengan 94. Manakala. (The Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Centre at John Hopkins) • Kanser yang menjejaskan kolon dan rectum adalah yang paling kerap berlaku dalam kalangan lelaki Malaysia dan yang ke-3 paling kerap dalam kalangan wanita.

KEPENTINGAN PERKUMUHAN DAN PENYAHTINJAAN MANUSIA .

.

RUMUSAN .

air kencing. ginjal dan kulit Organ terlibat Peluh. Bahan wap air dan karbon buangan dioksida .Perkumuhan Aspek Pernyahtinjaan Proses pembuangan bahan yang tidak dapat dicernakan oleh badan Usus besar Najis@ tinja Proses pembuangan Definisi bahan kumuh yang tidak diperlukan oleh badan Peparu.

wap air Air kencing (air. garam mineral. garam mineral.PERKUMUHAN Organ Paru-paru Ginjal Kulit Bahan buangan (bahan kumuh) Karbon dioksida. urea) . urea) Peluh (air.

PERNYAHTINJAAN Organ Usus besar Bahan buangan Najis (bahan yang tidak dicerna oleh badan) .

Mengapa badan kita perlu berkumuh dan bernyahtinja??? @_@ • Kawal suhu badan • Elakkan bahan bertoksik kekal di dalam badan • Kekalkan jumlah air dalam badan .

Soalan???? .

Terima Kasih ^_^ .Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->