BERBAKTI KEPADA IBU BAPA

Berbakti mengikut kamus bahasa merujuk kepada berbuat baik, berbuat taat dan setia serta berjasa. Berbakti mengikut istilah agama pula merujuk kepada perbuatan yang baik; sesuatu yang dilakukan untuk maksud bebrbuat kebajikan. Berbakti kepada ibu bapa secara keseluruhannya boleh ditakrifkan sebagai membuat perkara baik, taat dan setia kepada ibu bapa dengan tujuan membuat kebajikan. Berbakti kepada ibu bapa merupakan amal kebajikan yang sangat dituntut dan amat besar nilainya di mata Allah s.w.t. Buktinya, perintan berbakti kepada ibu bapa dan menyembah Allah selalunya digandingkan dalam satu ayat yang sama seperti yang terdapat dalam surah di bawah:

(surah al-isra’ ayat 23) “Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapakmu dengan sebaikbaiknya.”

Setiap anak yang dilahirkan di muka bumi ini wajib berbakti kepada ibu bapanya. Ini adalah kerana kesejahteraan sebuah masyarakat islam dan keharmonian sebuah negara bergantung kepada kesejahteraan di dalam keluarga. Setiap anak dituntut berbakti kepada kedua ibu bapa bukan sahaja selagi mereka masih hidup bahkan juga sesudah kematian mereka. Ibu bapa selayaknya mendapat perhatian dan kasih sayang dari anak-anak meraka kerana tanpa meraka siapalah anak itu. Ibu telah bersusah payah mengandungkan anaknya selama sembilan bulan, melahirkan, menyusukan dan mendidik anak itu sehingga dewasa. Ayah pula mencari rezeki, berkerja tanpa mengenal erti penat lelah untuk mendapatkan rezeki yang halal demi

1

Maka. mengutamakan mereka dalam segala hal. Tidak ada ertinya. Betapa besarnya pengorbanan ibu dan ayah. (surah luqman ayat 14) Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya. setiap anak hendaklah mentaati mereka. 2 .anak-anaknya. sahabat. Di dalam al-Quran telah dinyatakan dengan jelas kewajipan seorang anak terhadap kedua ibu bapanya. maka tidak perlu disangkal lagi penghormatan yang layak diberikan kepada ibu bapa. berakhlak mulia sepanjang masa kepada mereka. menjaga kebajikan dan kebaikan mereka lebih daripada diri sendiri dan orang lain. kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan). ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah). anak. jika seseorang individu muslim menjalinkan hubungan baik dengan orang lain seperti isteri. Hakikatnya. tanggungjawab anak-anak dalam melaksanakan hak-hak ibu bapa adalah hak yang paling penting selepas menunaikan tanggungjawab kepada Allah SWT dan Rasul-Nya. suami.

Ibu telah bersusah payah mengandungkan anaknya di dalam kandungan selama sembilan bulan tanpa. (Surah al-Ahqaf ayat 15). ibunya sudah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan melahirkannya dengan menanggung susah payah. Dari sperma ayah itulah terhasilnya anak di dalam kandungan ibu. masyarakat dan juga negara.” Ayah juga tidak kurang besar jasanya kepada seorang anak. haruslah membalas segala jasa dan pengorbanan mereka dengan berbakti dan menghormati mereka. Mengapa Allah mewajibkan individu berbakti kepada ibu bapa? Jawapan kepada persoalan ini amat mudah. kemudian menyusui sendiri anaknya dan berjaga siang dan malam demi anaknya yang kecil itu. “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya. Setiap anak ditatang bagai minyak yang penuh dengan harapan anak itu akan membesar menjadi insan yang berguna kepada agama. Ini adalah kerana ibu bapa telah banyak berkorban untuk anak-anaknya. bertarung nyawa melahirkan bayi tersebut. Kita sebagai anak.jiran tetangga dan lain-lain tetapi menderhakai dan menafikan hak-hak ibu bapanya sendiri. Sedangkan tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Ayah berusaha memberi didikan agama dan duniawi kepada anak dengan harapan anaknya itu akan dijauhi dari 3 .

Maka seba itulah. Terdapat segelintir individu yang tidak bertanggungjawab menghantar ibu dan bapa ke rumah orang tua dengan alasan terlalu sibuk bekerja. maka redha Allah juga telah berada dalam genggaman mereka. mendoakan kesejahteraan mereka serta menziarahi pusara mereka selepas mereka meninggal dunia. jangan engkau putuskan. nescaya Allah memadamkan cahayamu (hadith Rasulullah) Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa dan syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu. Diamanakah letaknya perasaan anak-anak ini?. Golongan yang disebutkan di atas. Anak-anak yang sudah berumah tangga mengutamakan isteri dan anak-anak. Mereka seakan tidak sedar akan hakikat Allah tidak redha sama sekali segala perbuatan atau pekerjaan mereka yang tidak mendapat redha ibu bapa. keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa.azab siksa api neraka. Dua sebab ini telah dengan jelas menjadikan berbakti kepada ibu bapa itu sangat penting kepada mereka yang bergelar muslim. semakin mereka dilupakan. Sebab jika engkau putuskan. Setiap individu muslim yang berbakti kepada kedua ibu bapanya dan mendapat redha dari mereka. Ibu bapa tidak mengharapkan anak-anak mereka membalas segala jasa dan pengorbanan dengan wang ringgit dan harta yang melimpah ruah. Mereka meletakkan tanggungjawab menjaga dan memelihara kedua orang tua kepada adik beradik yang lain kerana beranggapan mereka tidak lagi mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa. Mereka Cuma mengharapkan anak mereka memberi kasih sayang dan menghormati mereka selama mereka hidup. Amat mendukacitakan apabila anak-anak tidak mahu mengutamakan ibu bapa dalam kehidupan. 4 . Peliharalah ayahmu. Semakin ibu bapa bertambah usia. Di zaman yang serba moden ini. perlu diberikan peringatan akan peri pentingnya berbakti kepada ibu bapa iaitu. berbakti kepada mereka menjadi satu aspek yang sangat penting dalam kehidupan. kita dapat melihat pelbagai senario di mana anak-anak mengabaikan ibu dan bapa. Besarnya pengorbanan kedua orang tua tidak boleh disangkal lagi.

Berikutan peristiwa ini.” Tanya Abdullah: “ Sesudah itu apa lagi?” Jawab Nabi. aku tidak akan makan dan minum sehingga aku mati atau engkau kufur (kepada Nabi Muhammad saw). Perintah mentaati. anak juga dikehendaki melaksanakan wasiat mereka. Kewajipan berbakti kepada ibu bapa berbentuk umum dan tidak terbatas. “Apakah amal yang lebih disukai Allah?” Jawab nabi. “Sesudah itu berjasa dan berbakti kepada ibu bapa. membayar hutang mereka jika ada. “mengerjakan solat tepat pada waktunya. dan berbuat baik kepada sahabat-sahabat mereka. Aku tanyakan kepada Nabi s.” Sebenarnya kewajipan menghormati dan berbakti kepada ibu bapa ini tidak berhenti selepas mereka meninggal dunia. Diriwayatkan daripada Sa’id bin Abu Waqqas bahawa Ummu Sa'ad adalah seorang kafir kerana terlalu benci kepada Rasulullah SAW. Ini telah cukup untuk membuktikan bahawa amalan berbakti kepada ibu bapa adalah suatu amalan yang berterusan dan perlu dilaksanakan sepanjang hayat. anak dikehendaki berdoa supaya mereka mendapat keampunan Allah SWT.a. “Bukankah Allah menyuruh engkau berbuat baik kepada ibu bapamu? Demi Allah. Selain itu. berbuat baik dan menghormati mereka tetap diwajibkan kepada anak-anak yang ibu bapanya bukan muslim tetapi mestilah tidak melanggar perintah-perintah agama seperti mensyirikkan Allah yang esa.” (Riwayat Muslim). bahkan walaupun ibu bapa sudah tiada.Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud bahawa ia berkata.w. Allah SWT menurunkan ayat ini: (surah al anqabut ayat 8) 5 . Layanan yang sama harus diberikan kepada mereka. pada suatu hari Ummu Sa'ad berkata kepada anaknya. Sama ada ibu bapa individu itu muslim ataupun beragama selainnya.

kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang sudah kamu kerjakan. Untuk mendidik anak-anak murid dengan lebih khusus tentang kepentingan berbakti kepada ibu bapa. penting bagi individu untuk mengetahui tujuan pendidikan akhlak kepada pelajar di sekolah. guru perlulah menunjukkan contoh tauladan yang baik. Pendidikan akhlak boleh diajar sama ada di dalam atau di luar kelas dan tanggungjawab ini bukan sahaja untuk guru yang mengajar pendidikan islam malahan setiap guru muslim boleh melakukannya. Pelbagai cara dan inisiatif boleh diambil di dalam dan di luar waktu kelas. Bagi meningkatkan diri dengan ciri-ciri akhlak muslim yang akan bergelar guru. Seorang guru muslim harus bijak memainkan peranan mereka dalam mendidik anak-anak tentang amalan berbakti kepada ibu bapa ini. Guru perlu sentiasa mengingatkan pelajar-pelajar tentang peri pentingnya berjasa kepada kedua ibu bapa. Selain itu. dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya maka janganlah engkau taat kepada mereka.yang bermaksud: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada ibu bapanya. Mereka hanya perlu kembali kepada Allah kerana sesungguhnya. jelaslah disini. Si anak tidak perlu gentar atau takut kerana Allah maha menegetahui dan maha pengampun. Makan. berbakti kepada ibu bapa amat penting dalam kehidupan. guru haruslah memberi tunjuk ajar kepada anak-anak muridnya bagaimana cara untuk berbakti kepada ibu bapa dan mengajar mereka doa-doa lazim untuk kesejahteraan ibu bapa. Allah telah menjelaskan dengan lebih lanjut bagaimana untuk mengatasi masalah jika si anak berhadapan dengan ibu bapa yang mengkehendaki mereka melakukan sesuatu yang melanggar syariat islam. Jika anakanak telah dididik sejak usia muda. Kepada Akulah tempat kamu semua kembali. Guru bertanggungjawab mendidik anak-anak muridnya dengan pendidikan akhlak. mereka tidak melakukan dosa ke atas kedua orang tua mereka. 6 . Guru boleh meluangkan masa mereka dengan menceritakan kisah-kisah tauladan dari zaman rasulullah kepada muridnya di dalam kelas. Dengan penurunan ayat ini. nescaya mereka akan ingat dan melaksanakannya kerana meluntur buluh haruslah dari rebungnya.

Kesimpulannya. Seterusnya masyarakat penyayang mewujudkan kestabilan politik. 7 . ekonomi dan sosial dalam negara. menghormati dan anak berbuat yang baik kepada ibu bapa akan mewujudkan keluarga bahagia. Bagi membentuk anak-anak yang taat kepada ibu bapa. Guru muslim harus menjalankan tanggungjawab mereka untuk mengajar anak-anak didiknya tentang kepentingan berbakti kepada kedua orang tua. Kestabilan dan kebahagiaan dalam keluarga adalah pemangkin mewujudkan utama ke arah masyarakat penyayang.

E.Rujukan Alwi.sg/websites/rservices/oom_files/K871. Retrieved August Sunday. Kuala Lumpur: Berita Publishing Sdn. Firdaus. Bhd. Johor bahru: Penerbitan Al-Masyhur Sdn. Cara Hidup muslim. M. A. (2002. Apa Itu Islam? Batu Caves. Malaysia: PTS Islamika Sdn. L. May 24). Mendidik Peribadi Muslim. from Tanggungjawab Terhadap Ibu Bapa: http://www. Hakim. (1990).doc 8 .gov. 2010.muis. Bhd. Bhd. (1997). Majlis Ugama Islam Singapura. (2008).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful