P. 1
101093602-Rpt-Mate-Ting-1-Pbs-2012

101093602-Rpt-Mate-Ting-1-Pbs-2012

|Views: 3|Likes:
Published by Anuar Musa
files that contains rpt mathematics pbs form 1
files that contains rpt mathematics pbs form 1

More info:

Published by: Anuar Musa on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

SMK MUADZAM JAYA RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2012 MATEMATIK TINGKATAN 1 Bul an Mingg u 1 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil

Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1. NOMBOR BULAT (i) Membilang, membaca dan 1.1 Memahami konsep menulis nombor nombor bulat. bulat (ii) Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. (iii) Membundarkan nombor bulat. Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. B2D1 Mengetahui dan memahami Nombor Bulat. B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta. B2D1E1 Kenal pasti nilai tempat dan nilai digit nombor bulat sehingga juta. B3D1E1 Membundarkan nombor bulat.

Jan

2

1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Menambah nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. (iii) Menolak nombor bulat. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat.

B3D1E2 Melakukan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi ke atas nombor bulat.

1

1.3

Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Mendarab dua atau lebih nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban nombor bulat. (iii) Membahagi suatu nombor bulat dengan suatu nombor bulat yang lebih kecil. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pembahagian nombor bulat.

Bula n Jan

Mingg u 3

Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1.4 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan yang yang melibatkan melibatkan gabungan sebarang gabungan operasi operasi tambah, tolak, tambah, darab dan bahagi nombor tolak, darab dan bahagi bulat untuk nombor bulat menyelesaikan masalah. termasuk menggunakan tanda kurung. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat

Standard Prestasi Deskriptor B4D1 Melakukan operasi gabungan yang melibatkan nombor bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta.

B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi.

B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat, pecahan dan nombor perpuluhan.
2

B2D2E1 Menghuraikan bentuk urutan nombor yang diberi. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. B3D2E1 Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi.termasuk penggunaan tanda kurung. 3 4. (ii) Melanjutkan urutan nombor. membuat (ii) Membuat pernyataan umum pernyataan umum berkenaan dengan nombor berkenaan genap dengan nombor Standard Prestasi Deskriptor Eviden B2D2E2 Menyenaraikan nombor ganjil dan nombor genap. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. URUTAN DAN POLA NOMBOR 2. Bula n Jan Mingg u 4 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. Melanjutkan urutanurutan nombor. (iv) Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. (i) Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi..2 Mengenal nombor (i) Mengenal pasti dan genap dan menghuraikan nombor genap nombor ganjil dan dan nombor ganjil. (iii) Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz. B2D2 Mengetahui dan Menyatakan perbezaan antara nombor ganjil 3 .

(ii) B2D2E3 Mengenalpasti ciri-ciri nombor perdana.tersebut.3 Memahami ciri-ciri nombor perdana. 4 . (i) Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. dengan nombor genap. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. 2.4 5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. (iii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. memahami pola dan urutan nombor. B3D2E3 Menentukan faktor dan faktor perdana bagi suatu nombor bulat. dan nombor ganjil. 2. (ii) Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. (i) Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. B3D2E2 Menentukan nombor perdana. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor.5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. 2. (iii) Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada100. (i) Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktorfaktor.

B4D2 Menyelesaikan urutan dan pola nombor. B4D2E3 Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor. B4D2E4 Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor. 5 .7 Memahami ciri-ciri (i) Mencari gandaan sepunya dan menggunakan bagi dua atau tiga nombor pengetahuan tentang bulat. (iii) Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi. gandaan sepunya dan (ii) Menentukan sama ada satu Gandaan Sepunya Terkecil nombor adalah gandaan (GSTK) suatu nombor bulat sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi. 5 2. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi.Bula n Jan Mingg u 5 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. Eviden B2D2E4 Menyenaraikan gandaan nombor-nombor bulat. 2. gandaan bagi nombor bulat. (iii) Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi Standard Prestasi Deskriptor B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. (i) Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat. B4D2E2 Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. B4D2E1 Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor.6 Memahami dan (i) Menyenaraikan gandaan bagi menggunakan pengetahuan nombor bulat.

3.Bula n Feb Mingg u 6 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6.2 Memahami dan (i) Mencari pecahan setara menggunakan pengetahuan bagi pecahan yang diberi.3 Memahami konsep (i) Mengenal nombor nombor bercampur dan perwakilannya. tentang pecahan setara (ii) Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. 6 . 3. nombor yang mewakili (iii) Mewakilkan suatu sebahagian daripada pecahan dengan gambar keseluruhan. (iv) Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. 3. nombor bercampur. (iv) Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. B2D3 Mengetahui dan memahami nilai Pecahan. (iii) Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor Eviden B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. (ii) Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. bercampur. B2D3E1 Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi. rajah. pecahan wajar dan pecahan tak wajar.1 Memahami dan (ii) Menerangkan pecahan menggunakan pengetahuan sebagai sebahagian daripada tentang pecahan sebagai keseluruhan. B2D3E2 Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar dan sebaliknya. PECAHAN (i) Menyebut suatu pecahan. (v) Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. (iii) Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi.

pecahan wajar dan pecahan tak wajar. d) Pecahan dan nombor bercampur. tolak. darab dan bahagi ke atas 7 . (i) Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. menyelesaikan masalah. Bula n Feb Mingg u 8 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Melakukan penambahan 3. Standard Prestasi Deskriptor Eviden B3D3 B3D3E1 Melakukan operasi asas ke Melakukan operasi atas Pecahan.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut pecahan untuk yang sama. (ii) Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. nombor bercampur. B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. c) Nombor bulat dan pecahan. (iii) Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur.rajah yang diberi. tambah. e) Nombor bercampur.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. 3. (ii) Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. (iv) Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor.

b) Pecahan dengan nombor bulat. (iii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan. c) Pecahan dengan pecahan. iii) Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. d) Pecahan dan nombor bercampur. 3. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan. c) Nombor bulat dengan pecahan. b) Pecahan dengan pecahan.6 Memahami konsep (i) Mendarab: pendaraban dan a) Nombor bulat dengan pembahagian pecahan untuk pecahan atau menyelesaikan masalah.8. e) Nombor bercampur. nombor bercampur. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur. pecahan.9 c) Nombor bulat dan pecahan. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 8 .

pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. i) Mewakilkan pecahan-pecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. c) Menukar pecahanpecahan kepada nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. 7. penolakan. ii) Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. b) Mewakilkan pecahanpecahan dengan penyebut 10. (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. pecahan dan nombor perpuluhan. 100 dan 1000 sebagai nombornombor perpuluhan. iv) Menukar pecahan kepada perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. 9 . B2D4E1 a) Mewakilkan pecahanpecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. iii) Membaca dan menulis perpuluhan sehingga ‘perseribu’. penolakan. penolakan. PERPULUHAN Mac 10 4. B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat.Feb 9 3. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan.

(ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. 10 . (iv) Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. B3D4 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas nombor perpuluhan. Standard Prestasi Deskriptor B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. (i) Mendarab dua atau lebih perpuluhan. (iii) Menolak perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. B3D4E2 Melakukan operasi tambah. 12 4. tolak. B2D4E3 Membandingkan nilainilai bagi dua nombor perpuluhan. B3D4E1 Membundarkan nombor perpuluhan. (iii) Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. 11 4. (i) Menambah perpuluhan. perpuluhan. Eviden B2D4E2 Menyatakan setiap nilai tempat dan nilai digit dalam nombor-nombor perpuluhan. (iii) Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat. darab dan bahagi ke atas nombor perpuluhan.Bula n Mac Mingg u 10 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. 11 . (ii) Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi.2 Memahami konsep nilai (i) Menyatakan nilai tempat dan tempat dan nilai setiap digit nilai bagi setiap digit dalam dalam perpuluhan.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah.

pecahan dan nombor perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. Bula n Mac Mingg u 12 April 13 . B2D5E2 Menukar pecahan dan nombor perpuluhan kepada peratus dan 11 B2D5 Memahami konsep peratusan. Standard Prestasi Deskriptor B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. penolakan. . 8. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. pendaraban. penambahan. Eviden B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. c) Perpuluhan dengan pecahan. 14 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4.1 Memahami konsep daripada setiap 100 bahagian peratusan dan hubungan (ii) Menukarkan pecahan dan antara peratusan dengan perpuluhan kepada peratusan dan pecahan atau perpuluhan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. masalah. penolakan. B2D5E1 Memberikan peratusan satu kuantiti. begitu juga sebaliknya. termasuk penggunaan tanda kurung. penolakan. dan pendaraban dan pembahagian pembahagian perpuluhan perpuluhan. PERATUSAN (i) Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian 5.5 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan melibatkan gabungan operasi operasi penambahan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru.b) Perpuluhan dengan perpuluhan. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. termasuk untuk menyelesaikan penggunaan tanda kurung.

(ii) Mewakilkan integer pada garis nombor. 12 . 16 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. Bula n Mingg u April 15 . (iii) Membandingkan nilai dua integer. B5D2E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. B2D6E1 Membandingkan nilainilai bagi dua integer dengan menggunakan simbol > dan <. (v) Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. Eviden B1D1E3 Menyebut dan menulis integer. B4D4 Membuat pengiraan melibatkan peratus. B4D4E1 Mencari peratusan kenaikan atau penurunan.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. (ii) Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan. 5. (iii) Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya.1 Memahami dan integer. (i) Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. (v) Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. (iv) Menyusun integer dalam urutan. B5D2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. menggunakan pengetahuan integer. (iv) Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan .sebaliknya. B2D6 Mengetahui dan memahami nilai integer. INTEGER (i) Membaca dan menulis 6.

7. (iii) Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. (i) Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah.2 Memahami konsep sebutan algebra. (iv) Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi.1 Memahami konsep pembolehubah.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah. b) penolakan. (ii) Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. (iii) Menolak integer. pembolehubah. 13 . untuk mewakili pembolehubah. B1D2 B1D2E1 Mengetahui perkara asas Menggunakan abjad tentang algebra. e) sebutan serupa bagi sebutan yang diberi. (i) Menambah integer. d) sebutan serupa dan tak serupa dengan satu pembolehubah. c) pekali dalam sebutan algebra dengan satu pembolehubah. B5D3E1 Menyelesaikan masalah integer yang melibatkan: a) penambahan. B4D3 Melakukan operasi yang melibatkan gabungan jenis-jenis nombor. 7. B5D3 Menyelesaikan masalah yang melibatkan integer. Mei 17 UNGKAPAN ALGEBRA (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. (ii) Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi. 7. B2D7E1 Menyatakan: a) pembolehubah dalam satu situasi. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. B4D3E1 Melakukan pengiraan yang melibatkan manamana gabungan jenisjenis nombor. 6.huraian. (i) Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. B2D7 b) sebutan algebra Mempunyai kefahaman dengan satu tentang Algebra.

Bula n Mei Mingg u 18 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 7..3 Memahami konsep (i) Mengenal ungkapan ungkapan algebra. 8. (ii) Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. 18 . b) menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra. B3D5E1 Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. cm. 8. (iii) Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: a) panjang sesuatu objek B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) panjang. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. m dan km). .2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah (i) Mengukur jisim objek. B1D3E1 Mengukur dan menyatakan panjang sesuatu objek menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita ukur. B1D3E2 Menimbang dan menyatakan jisim 14 B3D5 Memudahkan ungkapan algebra. cm.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. UKURAN ASAS Standard Prestasi Deskriptor B2D7 Mempunyai kefahaman tentang Algebra. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. (ii) Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. 20 8. 19 (i) Mengukur panjang objek. (iii) Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: a) panjang (mm. Eviden B2D7E2 a) mengenal ungkapan algebra. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. algebra. m dan km).

hari. kg. sesuatu objek menggunakan alat penimbang. Standard Prestasi Deskriptor B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. tan). minit. minggu. 22 (ii) Menukar unit ukuran masa (saat. g. Eviden B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan:-b)Jisim B1D3E3 Menyatakan: a) kesesuaian pengukuran masa bagi sesuatu peristiwa. jam. bulan dan tahun. minit. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: b) jisim (mg. g. minggu. (iii) Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. jam. bulan dan tahun). hari. 8.bulan dan tahun). minit. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. bulan dan tahun. kg dan tan). b) Masa dalam sistem 12 jam c) Masa dalam sistem 24 jam B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: c) masa (saat.minit.hari. Memahami konsep masa dalam saat.(ii) Menukar unit metrik jisim (mg. minggu. hari. yang sesuai bagi peristiwa minggu. jam. 15 21. tertentu. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran.jam. . B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: b) jisim bagi sesuatu objek Bula n Jun Mingg u 21 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim.3 Memahami konsep masa (i) Menentukan ukuran masa dalam saat. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas.

Bula n Julai Mingg u 24 . sudut tegak. SUDUT DAN GARIS (i) Mengenal sudut.(iii) Menganggar jangka masa suatu peristiwa. 16 . (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. (i) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. B2D9E1 Menandakan dan melabelkan sudut. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. (ii) Menanda dan melabel sudut. (iv) Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. (ii) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. (iii) Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu. 9. B2D8E3 a) Menukar masa dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam.1 Memahami konsep sudut. Eviden B1D4E1 Mengenalpasti sudut tirus. b) Menentukan tempoh masa antara dua masa yang diberi. sudut cakah dan sudut refleks. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: c) tempoh masa bagi sesuatu peristiwa B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: c) masa B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. Standard Prestasi Deskriptor B1D4 Mengetahui perkara asas tentang sudut. 25 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 9. 23 8.

B4D6E2 Menentukan: a) sudut-sudut pada garis lurus sama dengan 180◦. dan refleks dengan protraktor. (i) Mengenal pasti garis selari. membanding dan mengkelas sudut tirus. membanding dan B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. b) Melukis sudut menggunakan protraktor. sudut cakah dan sudut refleks. b) satu pusingan lengkap ialah 360◦. B3D6E1 a) Mengukur sudut menggunakan protraktor.(iii) Mengukur sudut dengan protraktor. (iii) Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90° 25 9. tegak.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang. sudut cakah dan sudut refleks menggunakan protraktor. (iv) (v) Melukis sudut dengan Mengenal. protraktor. b) garis serenjang. B4D6E1 Melukis sudut tirus. (vi) Melukis sudut tirus. mengelaskan sudut sebagai tirus. (ii) Mengenal pasti garis serenjang. tegak. (vii) Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°. cakah. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: a) garis selari. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. (viii) Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. B2D9E3 Memahami sudut 90◦. cakah dan refleks. B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. sudut tegak. sudut tegak. c) Mengenal. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 17 .

3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. bucu dan pepenjuru) bagi poligon. B1D5 Mengetahui perkara asas tentang poligon. heksagon. (iv) Menyelesaikan masalah yang B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. pentagon. 10. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. pelengkap dan penggenap. B1D5E1 Mengenalpasti ciri-ciri poligon. B4D6E3 Menyelesaikan masalah melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. B3D7E1 Melakar poligon. sisi empat. B3D6E2 Menentukan: a) ciri-ciri sudut bertentangan bucu. (ii) Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. heptagon dan oktagon). (i) Mengenal pasti garis bersilang. sisi empat. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: c) garis bersilang. B2D10 Mengetahui dan memahami konsep poligon. 10. heptagon dan oktagon). (iii) Menentukan bilangan sisi. B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi.Julai 26 9. (iv) Melakar poligon. pentagon. B2D10E1 Menamakan poligon (segi tiga. melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. penggenap dan pelengkap. (iii) Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. Ogo s 27 POLIGON (i) Mengenal poligon. B2D10E2 Menyatakan ciri-ciri (bilangan bagi sisi.1 Memahami konsep poligon (ii) Menamakan poligon (segitiga. heksagon. b) nilai sudut pada satu garis. 18 .

28 .2 Memahami konsep paksi simetri. b) Melukis reka bentuk menggunakan konsep simetri.Bula n Ogo s Mingg u 28 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Menentukan dan melukis 10. Standard Prestasi Deskriptor B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. (ii) Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. 29 10. Eviden B3D7E2 Menentu dan melukis garis-garis simetri bagi sesuatu bentuk. B4D7 Membina bentuk geometri. (iii) Melukis corak menggunakan konsep simetri. B4D7E1 a) Melengkapkan suatu bentuk apabila sebahagian bentuk tersebut dan garis simetri diberi. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. B4D7 Membina bentuk geometri. B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. simetri suatu bentuk. (v) Menyelesaikan masalah B5D4 B5D4E1 19 . (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. (i) Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. (iii) Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. (ii) Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi.

31 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 10. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat.4 Mengenal pasti dan (i) Menentukan dan melukis garis menggunakan ciri geometri simetri bagi sisi empat yang diberi. B5D4E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: 20 . B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. (iii) Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. sisi empat untuk (ii) Melukis suatu sisi empat menyelesaikan masalah. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: a) Segi tiga. B5D4 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. Bula n Ogo s Mingg u 30 . menggunakan protraktor dan pembaris Standard Prestasi Deskriptor Eviden B4D7 Membina bentuk geometri.yang melibatkan segitiga.

(ii) Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. B2D11E1 a) Menyatakan perimeter bagi suatu kawasan. (ii) Menentukan luas segitiga. segi empat selari dan trapezium. PERIMETER DAN LUAS 11. B3D8 Mencari perimeter dan luas.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. (i) Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga. segiempat selari dan trapezium. Standard Prestasi Deskriptor Eviden 35 .2 Memahami konsep (i) Menganggar luas suatu bentuk luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah (ii) Menentukan luas segiempat tepat. (i) Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. 36 11. segiempat selari dan trapezium. 34 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 11. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B3D8E1 Mencari perimeter bagi suatu gambarajah. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) perimeter.b) Sisi empat 32 11. B3D8E2 Mencari luas b) segi tiga. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. B3D8E2 Mencari luas a) segi empat tepat B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: b) luas B2D11E1 b) Menentukan tinggi dan tapak bagi segi tiga. B3D8 Mencari perimeter dan luas. 21 . Bula n Sept Mingg u 33 .3 Memahami konsep luas segitiga.

(iii) Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. Standard Prestasi Deskriptor B4D9 Membuat model pepejal. B4D8E2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segi tiga. b) Melipatkan bentangan yang diberi. segiempat selari dan trapezium. (ii) Menentukan isi padu kuboid. (ii) Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. 12.1 Memahami ciri geometri kubus dan kuboid. segiempat selari atau trapezium. b) Mencari isi padu kuboid. 12. b) Kertas kosong. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. B4D10 Mencari isi padu bentuk tiga matra. segi empat tepat. kuboid. B4D10E1 a) Menganggarkan isi padu kuboid. e) gabungan rajah. PEPEJAL GEOMETRI (i) Mengenal pasti pepejal geometri. segi empat selari dan trapezium. B2D12E1 Menyatakan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. B3D9E1 Melukis bentangan kubus dan kuboid.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. 22 . Bula n Okt – Nov Mingg u 38 – 41 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yangdiberi. B3D9 Menentukan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. Eviden B4D9E1 Membuat model kubus dan kuboid. segiempat tepat. B1D6E1 Mengenalpasti objekobjek kubus dan kuboid. B1D6 Mengetahui perkara asas tentang kubus dan kuboid. d) trapezium. segiempat tepat. B2D12 Mengetahui dan memahami konsep kubus dan kuboid. (iii) Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. Sept 37 12. (i) Menganggar isi padu c) segi empat selari.

B5D5 Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu pepejal. B5D5E1 Menyelesaikan masalah melibatkan isi padu kuboid.(iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->