P. 1
101093602-Rpt-Mate-Ting-1-Pbs-2012

101093602-Rpt-Mate-Ting-1-Pbs-2012

|Views: 3|Likes:
Published by Anuar Musa
files that contains rpt mathematics pbs form 1
files that contains rpt mathematics pbs form 1

More info:

Published by: Anuar Musa on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

SMK MUADZAM JAYA RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2012 MATEMATIK TINGKATAN 1 Bul an Mingg u 1 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil

Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1. NOMBOR BULAT (i) Membilang, membaca dan 1.1 Memahami konsep menulis nombor nombor bulat. bulat (ii) Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. (iii) Membundarkan nombor bulat. Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. B2D1 Mengetahui dan memahami Nombor Bulat. B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta. B2D1E1 Kenal pasti nilai tempat dan nilai digit nombor bulat sehingga juta. B3D1E1 Membundarkan nombor bulat.

Jan

2

1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Menambah nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. (iii) Menolak nombor bulat. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat.

B3D1E2 Melakukan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi ke atas nombor bulat.

1

1.3

Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Mendarab dua atau lebih nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban nombor bulat. (iii) Membahagi suatu nombor bulat dengan suatu nombor bulat yang lebih kecil. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pembahagian nombor bulat.

Bula n Jan

Mingg u 3

Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1.4 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan yang yang melibatkan melibatkan gabungan sebarang gabungan operasi operasi tambah, tolak, tambah, darab dan bahagi nombor tolak, darab dan bahagi bulat untuk nombor bulat menyelesaikan masalah. termasuk menggunakan tanda kurung. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat

Standard Prestasi Deskriptor B4D1 Melakukan operasi gabungan yang melibatkan nombor bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta.

B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi.

B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat, pecahan dan nombor perpuluhan.
2

B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru.. (i) Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. membuat (ii) Membuat pernyataan umum pernyataan umum berkenaan dengan nombor berkenaan genap dengan nombor Standard Prestasi Deskriptor Eviden B2D2E2 Menyenaraikan nombor ganjil dan nombor genap.2 Mengenal nombor (i) Mengenal pasti dan genap dan menghuraikan nombor genap nombor ganjil dan dan nombor ganjil. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. (iv) Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi. B3D2E1 Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. (iii) Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. URUTAN DAN POLA NOMBOR 2.termasuk penggunaan tanda kurung. Melanjutkan urutanurutan nombor. B2D2 Mengetahui dan Menyatakan perbezaan antara nombor ganjil 3 .1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz. B2D2E1 Menghuraikan bentuk urutan nombor yang diberi. 3 4. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. (ii) Melanjutkan urutan nombor. Bula n Jan Mingg u 4 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2.

(ii) Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain.3 Memahami ciri-ciri nombor perdana.4 5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. dengan nombor genap. dan nombor ganjil. (i) Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. memahami pola dan urutan nombor. B3D2E3 Menentukan faktor dan faktor perdana bagi suatu nombor bulat. 2. B3D2E2 Menentukan nombor perdana. 4 .5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat.tersebut. 2. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. (ii) B2D2E3 Mengenalpasti ciri-ciri nombor perdana. 2. (iii) Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada100. (i) Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktorfaktor. (iii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. (i) Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat.

8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. 5 2. Eviden B2D2E4 Menyenaraikan gandaan nombor-nombor bulat. B4D2E1 Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor. (iii) Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi Standard Prestasi Deskriptor B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. 5 . 2. B4D2E2 Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor. B4D2 Menyelesaikan urutan dan pola nombor. B4D2E3 Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor.Bula n Jan Mingg u 5 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. (iii) Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi.6 Memahami dan (i) Menyenaraikan gandaan bagi menggunakan pengetahuan nombor bulat. gandaan bagi nombor bulat.7 Memahami ciri-ciri (i) Mencari gandaan sepunya dan menggunakan bagi dua atau tiga nombor pengetahuan tentang bulat. B4D2E4 Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor. gandaan sepunya dan (ii) Menentukan sama ada satu Gandaan Sepunya Terkecil nombor adalah gandaan (GSTK) suatu nombor bulat sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi. (i) Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat.

6 . (iv) Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. (ii) Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. 3. (iii) Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. (iii) Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor Eviden B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. 3. B2D3 Mengetahui dan memahami nilai Pecahan. rajah. (v) Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. pecahan wajar dan pecahan tak wajar. 3. nombor yang mewakili (iii) Mewakilkan suatu sebahagian daripada pecahan dengan gambar keseluruhan. B2D3E2 Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar dan sebaliknya.1 Memahami dan (ii) Menerangkan pecahan menggunakan pengetahuan sebagai sebahagian daripada tentang pecahan sebagai keseluruhan. PECAHAN (i) Menyebut suatu pecahan. tentang pecahan setara (ii) Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. bercampur. (iv) Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. B2D3E1 Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi.Bula n Feb Mingg u 6 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. nombor bercampur.3 Memahami konsep (i) Mengenal nombor nombor bercampur dan perwakilannya.2 Memahami dan (i) Mencari pecahan setara menggunakan pengetahuan bagi pecahan yang diberi.

(ii) Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. (ii) Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar.rajah yang diberi. menyelesaikan masalah.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. (i) Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. nombor bercampur.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut pecahan untuk yang sama. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. darab dan bahagi ke atas 7 . b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. tambah. Bula n Feb Mingg u 8 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Melakukan penambahan 3. Standard Prestasi Deskriptor Eviden B3D3 B3D3E1 Melakukan operasi asas ke Melakukan operasi atas Pecahan. (iii) Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. c) Nombor bulat dan pecahan. 3. tolak. B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. (iv) Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. e) Nombor bercampur. pecahan wajar dan pecahan tak wajar. d) Pecahan dan nombor bercampur.

d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur.9 c) Nombor bulat dan pecahan. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 8 . 3. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan. b) Pecahan dengan nombor bulat. pecahan. b) Pecahan dengan pecahan.6 Memahami konsep (i) Mendarab: pendaraban dan a) Nombor bulat dengan pembahagian pecahan untuk pecahan atau menyelesaikan masalah. d) Pecahan dan nombor bercampur. iii) Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. nombor bercampur. e) Nombor bercampur. c) Nombor bulat dengan pecahan.8. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan. c) Pecahan dengan pecahan. (iii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan.

(ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. 9 . 100 dan 1000 sebagai nombornombor perpuluhan. c) Menukar pecahanpecahan kepada nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. penolakan. i) Mewakilkan pecahan-pecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. ii) Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. penolakan. 7. b) Mewakilkan pecahanpecahan dengan penyebut 10. iv) Menukar pecahan kepada perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. B2D4E1 a) Mewakilkan pecahanpecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. iii) Membaca dan menulis perpuluhan sehingga ‘perseribu’. penolakan. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung.Feb 9 3. PERPULUHAN Mac 10 4. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. pecahan dan nombor perpuluhan.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan.

B3D4E2 Melakukan operasi tambah.Bula n Mac Mingg u 10 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. 11 4. (ii) Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. (i) Menambah perpuluhan. 12 4. (i) Mendarab dua atau lebih perpuluhan. perpuluhan. (iv) Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. Standard Prestasi Deskriptor B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. (iii) Menolak perpuluhan.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. (iii) Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat.2 Memahami konsep nilai (i) Menyatakan nilai tempat dan tempat dan nilai setiap digit nilai bagi setiap digit dalam dalam perpuluhan. B3D4 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas nombor perpuluhan. darab dan bahagi ke atas nombor perpuluhan. (iii) Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. Eviden B2D4E2 Menyatakan setiap nilai tempat dan nilai digit dalam nombor-nombor perpuluhan. B3D4E1 Membundarkan nombor perpuluhan. 10 . (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. tolak. B2D4E3 Membandingkan nilainilai bagi dua nombor perpuluhan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. 11 .

b) Perpuluhan dengan perpuluhan. . PERATUSAN (i) Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian 5. penambahan. pendaraban. 8. 14 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. B2D5E2 Menukar pecahan dan nombor perpuluhan kepada peratus dan 11 B2D5 Memahami konsep peratusan.5 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan melibatkan gabungan operasi operasi penambahan. c) Perpuluhan dengan pecahan. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. penolakan. Standard Prestasi Deskriptor B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi.1 Memahami konsep daripada setiap 100 bahagian peratusan dan hubungan (ii) Menukarkan pecahan dan antara peratusan dengan perpuluhan kepada peratusan dan pecahan atau perpuluhan. pecahan dan nombor perpuluhan. Bula n Mac Mingg u 12 April 13 . Eviden B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. penolakan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. B2D5E1 Memberikan peratusan satu kuantiti. begitu juga sebaliknya. termasuk untuk menyelesaikan penggunaan tanda kurung. pendaraban dan pembahagian perpuluhan. termasuk penggunaan tanda kurung. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. dan pendaraban dan pembahagian pembahagian perpuluhan perpuluhan. masalah. penolakan.

2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. Bula n Mingg u April 15 . (ii) Mewakilkan integer pada garis nombor. B2D6E1 Membandingkan nilainilai bagi dua integer dengan menggunakan simbol > dan <. B5D2E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan.1 Memahami dan integer. B2D6 Mengetahui dan memahami nilai integer. (v) Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. B5D2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. (v) Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. (iv) Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . 5. 16 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. (i) Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. menggunakan pengetahuan integer. Eviden B1D1E3 Menyebut dan menulis integer. INTEGER (i) Membaca dan menulis 6. 12 . (iii) Membandingkan nilai dua integer. (ii) Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan.sebaliknya. (iii) Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. B4D4E1 Mencari peratusan kenaikan atau penurunan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. (iv) Menyusun integer dalam urutan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. B4D4 Membuat pengiraan melibatkan peratus.

B2D7E1 Menyatakan: a) pembolehubah dalam satu situasi. B4D3E1 Melakukan pengiraan yang melibatkan manamana gabungan jenisjenis nombor.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah. b) penolakan. (i) Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. (iii) Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. 6. B2D7 b) sebutan algebra Mempunyai kefahaman dengan satu tentang Algebra. 7. (ii) Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi.2 Memahami konsep sebutan algebra. (iii) Menolak integer. 7. B5D3E1 Menyelesaikan masalah integer yang melibatkan: a) penambahan. (iv) Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi. c) pekali dalam sebutan algebra dengan satu pembolehubah. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. pembolehubah. B1D2 B1D2E1 Mengetahui perkara asas Menggunakan abjad tentang algebra. d) sebutan serupa dan tak serupa dengan satu pembolehubah. (i) Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. (i) Menambah integer. Mei 17 UNGKAPAN ALGEBRA (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. 7.huraian. (ii) Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. 13 . e) sebutan serupa bagi sebutan yang diberi. untuk mewakili pembolehubah. B4D3 Melakukan operasi yang melibatkan gabungan jenis-jenis nombor.1 Memahami konsep pembolehubah. B5D3 Menyelesaikan masalah yang melibatkan integer.

(ii) Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. Eviden B2D7E2 a) mengenal ungkapan algebra.Bula n Mei Mingg u 18 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 7. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: a) panjang (mm. 19 (i) Mengukur panjang objek.3 Memahami konsep (i) Mengenal ungkapan ungkapan algebra. cm. 8. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. 18 . (iii) Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. m dan km). 8.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. B1D3E1 Mengukur dan menyatakan panjang sesuatu objek menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita ukur. .. (iii) Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. B1D3E2 Menimbang dan menyatakan jisim 14 B3D5 Memudahkan ungkapan algebra. m dan km). B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: a) panjang sesuatu objek B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) panjang. B3D5E1 Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. (ii) Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. algebra.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah (i) Mengukur jisim objek. UKURAN ASAS Standard Prestasi Deskriptor B2D7 Mempunyai kefahaman tentang Algebra. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. cm. 20 8. b) menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra.

B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: b) jisim bagi sesuatu objek Bula n Jun Mingg u 21 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. . B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: b) jisim (mg.bulan dan tahun). 15 21. bulan dan tahun. g. minit. kg.hari. 8. hari. minggu. jam. tan). minggu.jam.(ii) Menukar unit metrik jisim (mg. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. Standard Prestasi Deskriptor B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas.3 Memahami konsep masa (i) Menentukan ukuran masa dalam saat. hari. jam. tertentu. minit.minit. minit. yang sesuai bagi peristiwa minggu. g. bulan dan tahun. sesuatu objek menggunakan alat penimbang. Eviden B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan:-b)Jisim B1D3E3 Menyatakan: a) kesesuaian pengukuran masa bagi sesuatu peristiwa. bulan dan tahun). (iii) Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. hari. 22 (ii) Menukar unit ukuran masa (saat. kg dan tan). minggu. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. jam. b) Masa dalam sistem 12 jam c) Masa dalam sistem 24 jam B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: c) masa (saat. Memahami konsep masa dalam saat.

B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. B2D9E1 Menandakan dan melabelkan sudut.(iii) Menganggar jangka masa suatu peristiwa.1 Memahami konsep sudut. sudut cakah dan sudut refleks. (iii) Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. (iv) Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. sudut tegak. 25 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 9. (i) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. (ii) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. Bula n Julai Mingg u 24 . (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. SUDUT DAN GARIS (i) Mengenal sudut. b) Menentukan tempoh masa antara dua masa yang diberi. Standard Prestasi Deskriptor B1D4 Mengetahui perkara asas tentang sudut.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. B2D8E3 a) Menukar masa dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam. (ii) Menanda dan melabel sudut. 16 . 23 8. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu. Eviden B1D4E1 Mengenalpasti sudut tirus. 9. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: c) tempoh masa bagi sesuatu peristiwa B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: c) masa B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas.

(ii) Mengenal pasti garis serenjang. (iv) (v) Melukis sudut dengan Mengenal. (iii) Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90° 25 9. sudut cakah dan sudut refleks menggunakan protraktor. cakah dan refleks. b) satu pusingan lengkap ialah 360◦. sudut cakah dan sudut refleks.(iii) Mengukur sudut dengan protraktor. membanding dan B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: a) garis selari. cakah. (vii) Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang. B4D6E2 Menentukan: a) sudut-sudut pada garis lurus sama dengan 180◦. dan refleks dengan protraktor. sudut tegak. (viii) Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. protraktor. tegak. tegak. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 17 . B2D9E3 Memahami sudut 90◦. mengelaskan sudut sebagai tirus. B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. b) Melukis sudut menggunakan protraktor. B4D6E1 Melukis sudut tirus. membanding dan mengkelas sudut tirus. b) garis serenjang. B3D6E1 a) Mengukur sudut menggunakan protraktor. (i) Mengenal pasti garis selari. c) Mengenal. sudut tegak. (vi) Melukis sudut tirus.

heptagon dan oktagon). sisi empat. (iv) Menyelesaikan masalah yang B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. heksagon. B3D6E2 Menentukan: a) ciri-ciri sudut bertentangan bucu. (iv) Melakar poligon. heksagon. pentagon. B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. (ii) Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. (i) Mengenal pasti garis bersilang. b) nilai sudut pada satu garis. (iii) Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. pelengkap dan penggenap. B1D5 Mengetahui perkara asas tentang poligon. (iii) Menentukan bilangan sisi. heptagon dan oktagon).1 Memahami konsep poligon (ii) Menamakan poligon (segitiga.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. B2D10E1 Menamakan poligon (segi tiga. B1D5E1 Mengenalpasti ciri-ciri poligon. B2D10E2 Menyatakan ciri-ciri (bilangan bagi sisi. 10. B3D7E1 Melakar poligon. 10. penggenap dan pelengkap. B4D6E3 Menyelesaikan masalah melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: c) garis bersilang. 18 . Ogo s 27 POLIGON (i) Mengenal poligon. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi. pentagon. B2D10 Mengetahui dan memahami konsep poligon. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. bucu dan pepenjuru) bagi poligon.Julai 26 9. sisi empat.

29 10. B4D7 Membina bentuk geometri. b) Melukis reka bentuk menggunakan konsep simetri. (i) Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. (ii) Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi. simetri suatu bentuk. 28 . Eviden B3D7E2 Menentu dan melukis garis-garis simetri bagi sesuatu bentuk. B4D7E1 a) Melengkapkan suatu bentuk apabila sebahagian bentuk tersebut dan garis simetri diberi.Bula n Ogo s Mingg u 28 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Menentukan dan melukis 10. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. Standard Prestasi Deskriptor B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. (ii) Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya.2 Memahami konsep paksi simetri. (v) Menyelesaikan masalah B5D4 B5D4E1 19 . B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. B4D7 Membina bentuk geometri. (iii) Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. (iii) Melukis corak menggunakan konsep simetri.

Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: a) Segi tiga. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat. 31 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 10.yang melibatkan segitiga. Bula n Ogo s Mingg u 30 .4 Mengenal pasti dan (i) Menentukan dan melukis garis menggunakan ciri geometri simetri bagi sisi empat yang diberi. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. (iii) Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. menggunakan protraktor dan pembaris Standard Prestasi Deskriptor Eviden B4D7 Membina bentuk geometri. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. sisi empat untuk (ii) Melukis suatu sisi empat menyelesaikan masalah. B5D4E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: 20 . B5D4 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon.

Bula n Sept Mingg u 33 . (i) Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. B3D8E2 Mencari luas b) segi tiga. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas.b) Sisi empat 32 11. 34 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 11. segi empat selari dan trapezium. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. Standard Prestasi Deskriptor Eviden 35 . (i) Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga. B2D11E1 a) Menyatakan perimeter bagi suatu kawasan. B3D8E2 Mencari luas a) segi empat tepat B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: b) luas B2D11E1 b) Menentukan tinggi dan tapak bagi segi tiga. 21 . PERIMETER DAN LUAS 11. B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) perimeter. B3D8 Mencari perimeter dan luas.2 Memahami konsep (i) Menganggar luas suatu bentuk luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah (ii) Menentukan luas segiempat tepat.3 Memahami konsep luas segitiga. segiempat selari dan trapezium. (ii) Menentukan luas segitiga. B3D8 Mencari perimeter dan luas. (ii) Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. segiempat selari dan trapezium. 36 11. B3D8E1 Mencari perimeter bagi suatu gambarajah. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas.

(i) Menganggar isi padu c) segi empat selari. Sept 37 12. B2D12E1 Menyatakan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. segiempat tepat. B3D9 Menentukan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. kuboid. 12. b) Mencari isi padu kuboid. segi empat selari dan trapezium. (ii) Menentukan isi padu kuboid. Eviden B4D9E1 Membuat model kubus dan kuboid. segiempat selari dan trapezium. (ii) Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. PEPEJAL GEOMETRI (i) Mengenal pasti pepejal geometri. B4D10 Mencari isi padu bentuk tiga matra. (iii) Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. Standard Prestasi Deskriptor B4D9 Membuat model pepejal. 12.(iii) Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga.1 Memahami ciri geometri kubus dan kuboid. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B3D9E1 Melukis bentangan kubus dan kuboid. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. segiempat tepat. B2D12 Mengetahui dan memahami konsep kubus dan kuboid. b) Melipatkan bentangan yang diberi. B4D8E2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segi tiga. b) Kertas kosong. Bula n Okt – Nov Mingg u 38 – 41 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yangdiberi.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. e) gabungan rajah. 22 . B4D10E1 a) Menganggarkan isi padu kuboid. B1D6 Mengetahui perkara asas tentang kubus dan kuboid. segiempat selari atau trapezium. B1D6E1 Mengenalpasti objekobjek kubus dan kuboid. d) trapezium. segi empat tepat.

B5D5 Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu pepejal. B5D5E1 Menyelesaikan masalah melibatkan isi padu kuboid.(iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->