SMK MUADZAM JAYA RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2012 MATEMATIK TINGKATAN 1 Bul an Mingg u 1 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil

Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1. NOMBOR BULAT (i) Membilang, membaca dan 1.1 Memahami konsep menulis nombor nombor bulat. bulat (ii) Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. (iii) Membundarkan nombor bulat. Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. B2D1 Mengetahui dan memahami Nombor Bulat. B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta. B2D1E1 Kenal pasti nilai tempat dan nilai digit nombor bulat sehingga juta. B3D1E1 Membundarkan nombor bulat.

Jan

2

1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Menambah nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. (iii) Menolak nombor bulat. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat.

B3D1E2 Melakukan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi ke atas nombor bulat.

1

1.3

Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Mendarab dua atau lebih nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban nombor bulat. (iii) Membahagi suatu nombor bulat dengan suatu nombor bulat yang lebih kecil. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pembahagian nombor bulat.

Bula n Jan

Mingg u 3

Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1.4 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan yang yang melibatkan melibatkan gabungan sebarang gabungan operasi operasi tambah, tolak, tambah, darab dan bahagi nombor tolak, darab dan bahagi bulat untuk nombor bulat menyelesaikan masalah. termasuk menggunakan tanda kurung. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat

Standard Prestasi Deskriptor B4D1 Melakukan operasi gabungan yang melibatkan nombor bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta.

B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi.

B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat, pecahan dan nombor perpuluhan.
2

(ii) Melanjutkan urutan nombor. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. (iv) Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi.termasuk penggunaan tanda kurung. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. membuat (ii) Membuat pernyataan umum pernyataan umum berkenaan dengan nombor berkenaan genap dengan nombor Standard Prestasi Deskriptor Eviden B2D2E2 Menyenaraikan nombor ganjil dan nombor genap. Bula n Jan Mingg u 4 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. B2D2 Mengetahui dan Menyatakan perbezaan antara nombor ganjil 3 . B2D2E1 Menghuraikan bentuk urutan nombor yang diberi.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz.. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. 3 4.2 Mengenal nombor (i) Mengenal pasti dan genap dan menghuraikan nombor genap nombor ganjil dan dan nombor ganjil. (iii) Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. Melanjutkan urutanurutan nombor. B3D2E1 Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. (i) Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. URUTAN DAN POLA NOMBOR 2. B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor.

tersebut. (i) Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. 4 . 2. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. (iii) Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada100. memahami pola dan urutan nombor. (i) Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat. 2. B3D2E2 Menentukan nombor perdana. (ii) B2D2E3 Mengenalpasti ciri-ciri nombor perdana. dan nombor ganjil. (iii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. B3D2E3 Menentukan faktor dan faktor perdana bagi suatu nombor bulat. 2. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat.4 5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. (i) Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktorfaktor.5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat.3 Memahami ciri-ciri nombor perdana. dengan nombor genap. (ii) Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana.

B4D2 Menyelesaikan urutan dan pola nombor. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. 2.6 Memahami dan (i) Menyenaraikan gandaan bagi menggunakan pengetahuan nombor bulat. (i) Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat.7 Memahami ciri-ciri (i) Mencari gandaan sepunya dan menggunakan bagi dua atau tiga nombor pengetahuan tentang bulat. B4D2E2 Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor. B4D2E3 Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor. gandaan sepunya dan (ii) Menentukan sama ada satu Gandaan Sepunya Terkecil nombor adalah gandaan (GSTK) suatu nombor bulat sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi. 5 . (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi. (iii) Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi Standard Prestasi Deskriptor B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. gandaan bagi nombor bulat. B4D2E1 Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor. 5 2. (iii) Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi. Eviden B2D2E4 Menyenaraikan gandaan nombor-nombor bulat.Bula n Jan Mingg u 5 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. B4D2E4 Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat.

3. tentang pecahan setara (ii) Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. (iii) Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. nombor yang mewakili (iii) Mewakilkan suatu sebahagian daripada pecahan dengan gambar keseluruhan. (iv) Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. B2D3E2 Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar dan sebaliknya. rajah. 6 . nombor bercampur.3 Memahami konsep (i) Mengenal nombor nombor bercampur dan perwakilannya. 3. 3.2 Memahami dan (i) Mencari pecahan setara menggunakan pengetahuan bagi pecahan yang diberi. (iii) Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor Eviden B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. B2D3 Mengetahui dan memahami nilai Pecahan. (ii) Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah.Bula n Feb Mingg u 6 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. B2D3E1 Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi.1 Memahami dan (ii) Menerangkan pecahan menggunakan pengetahuan sebagai sebahagian daripada tentang pecahan sebagai keseluruhan. (v) Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. PECAHAN (i) Menyebut suatu pecahan. bercampur. (iv) Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. pecahan wajar dan pecahan tak wajar.

nombor bercampur. (i) Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. darab dan bahagi ke atas 7 . Bula n Feb Mingg u 8 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Melakukan penambahan 3.rajah yang diberi. 3. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. tambah. d) Pecahan dan nombor bercampur. c) Nombor bulat dan pecahan. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. tolak. menyelesaikan masalah. Standard Prestasi Deskriptor Eviden B3D3 B3D3E1 Melakukan operasi asas ke Melakukan operasi atas Pecahan. pecahan wajar dan pecahan tak wajar. (ii) Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. (ii) Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. e) Nombor bercampur. (iv) Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor B1D1E2 Mengenalpasti pecahan.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut pecahan untuk yang sama. (iii) Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur.

e) Nombor bercampur. b) Pecahan dengan pecahan. nombor bercampur. c) Pecahan dengan pecahan.6 Memahami konsep (i) Mendarab: pendaraban dan a) Nombor bulat dengan pembahagian pecahan untuk pecahan atau menyelesaikan masalah. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan. b) Pecahan dengan nombor bulat. c) Nombor bulat dengan pecahan. pecahan.8. 3.9 c) Nombor bulat dan pecahan. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur. (iii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan. d) Pecahan dan nombor bercampur. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 8 . iii) Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan.

B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. penolakan. B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. B2D4E1 a) Mewakilkan pecahanpecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. PERPULUHAN Mac 10 4. (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. i) Mewakilkan pecahan-pecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. iv) Menukar pecahan kepada perpuluhan dan begitu juga sebaliknya.Feb 9 3. 100 dan 1000 sebagai nombornombor perpuluhan. b) Mewakilkan pecahanpecahan dengan penyebut 10. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. ii) Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. penolakan. penolakan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. 9 . iii) Membaca dan menulis perpuluhan sehingga ‘perseribu’.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. 7. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan.7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. c) Menukar pecahanpecahan kepada nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. pecahan dan nombor perpuluhan.

11 . 11 4. perpuluhan. (i) Mendarab dua atau lebih perpuluhan. darab dan bahagi ke atas nombor perpuluhan. (iii) Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat. Standard Prestasi Deskriptor B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. (ii) Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi. B2D4E3 Membandingkan nilainilai bagi dua nombor perpuluhan. B3D4E2 Melakukan operasi tambah. tolak.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. B3D4 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas nombor perpuluhan. B3D4E1 Membundarkan nombor perpuluhan. (iv) Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan. 12 4. (iii) Menolak perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan.2 Memahami konsep nilai (i) Menyatakan nilai tempat dan tempat dan nilai setiap digit nilai bagi setiap digit dalam dalam perpuluhan. 10 .3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. Eviden B2D4E2 Menyatakan setiap nilai tempat dan nilai digit dalam nombor-nombor perpuluhan.Bula n Mac Mingg u 10 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. (iii) Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. (i) Menambah perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan.

Bula n Mac Mingg u 12 April 13 . pendaraban dan pembahagian perpuluhan. . (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan.5 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan melibatkan gabungan operasi operasi penambahan. pendaraban. masalah. penolakan. termasuk untuk menyelesaikan penggunaan tanda kurung.1 Memahami konsep daripada setiap 100 bahagian peratusan dan hubungan (ii) Menukarkan pecahan dan antara peratusan dengan perpuluhan kepada peratusan dan pecahan atau perpuluhan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. B2D5E2 Menukar pecahan dan nombor perpuluhan kepada peratus dan 11 B2D5 Memahami konsep peratusan. 8.b) Perpuluhan dengan perpuluhan. begitu juga sebaliknya. penambahan. pecahan dan nombor perpuluhan. 14 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. PERATUSAN (i) Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian 5. B2D5E1 Memberikan peratusan satu kuantiti. c) Perpuluhan dengan pecahan. Standard Prestasi Deskriptor B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. Eviden B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. penolakan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. termasuk penggunaan tanda kurung. dan pendaraban dan pembahagian pembahagian perpuluhan perpuluhan. penolakan.

B4D4 Membuat pengiraan melibatkan peratus. menggunakan pengetahuan integer. 5. (iii) Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. B4D4E1 Mencari peratusan kenaikan atau penurunan. (iv) Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. Eviden B1D1E3 Menyebut dan menulis integer. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. (iv) Menyusun integer dalam urutan. (iii) Membandingkan nilai dua integer.sebaliknya. (v) Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. 16 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. B2D6 Mengetahui dan memahami nilai integer. (i) Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. B2D6E1 Membandingkan nilainilai bagi dua integer dengan menggunakan simbol > dan <. B5D2E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. INTEGER (i) Membaca dan menulis 6. (ii) Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan.1 Memahami dan integer.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. (ii) Mewakilkan integer pada garis nombor. Bula n Mingg u April 15 . B5D2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. (v) Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. 12 .

(iii) Menolak integer. 6. 7. (ii) Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi. (iv) Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi. pembolehubah. B5D3E1 Menyelesaikan masalah integer yang melibatkan: a) penambahan. d) sebutan serupa dan tak serupa dengan satu pembolehubah. c) pekali dalam sebutan algebra dengan satu pembolehubah. Mei 17 UNGKAPAN ALGEBRA (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. B2D7 b) sebutan algebra Mempunyai kefahaman dengan satu tentang Algebra. B4D3E1 Melakukan pengiraan yang melibatkan manamana gabungan jenisjenis nombor. (iii) Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. B4D3 Melakukan operasi yang melibatkan gabungan jenis-jenis nombor. B2D7E1 Menyatakan: a) pembolehubah dalam satu situasi.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah.huraian. e) sebutan serupa bagi sebutan yang diberi. B5D3 Menyelesaikan masalah yang melibatkan integer. B1D2 B1D2E1 Mengetahui perkara asas Menggunakan abjad tentang algebra. 13 . 7. (ii) Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi.1 Memahami konsep pembolehubah.2 Memahami konsep sebutan algebra. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. b) penolakan. (i) Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. (i) Menambah integer. 7. untuk mewakili pembolehubah. (i) Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah.

m dan km).Bula n Mei Mingg u 18 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 7. 18 . B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: a) panjang sesuatu objek B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) panjang. cm. B1D3E2 Menimbang dan menyatakan jisim 14 B3D5 Memudahkan ungkapan algebra. cm. 8. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. (iii) Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. b) menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra.3 Memahami konsep (i) Mengenal ungkapan ungkapan algebra. algebra. B1D3E1 Mengukur dan menyatakan panjang sesuatu objek menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita ukur. . 19 (i) Mengukur panjang objek. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. (ii) Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. (ii) Menukar unit metrik ukuran panjang (mm. m dan km). 8. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas.. B3D5E1 Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: a) panjang (mm. UKURAN ASAS Standard Prestasi Deskriptor B2D7 Mempunyai kefahaman tentang Algebra.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. 20 8.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah (i) Mengukur jisim objek. Eviden B2D7E2 a) mengenal ungkapan algebra. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. (iii) Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa.

jam. 8. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: b) jisim bagi sesuatu objek Bula n Jun Mingg u 21 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. kg dan tan). kg. Standard Prestasi Deskriptor B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. . jam. hari.(ii) Menukar unit metrik jisim (mg. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. tertentu.3 Memahami konsep masa (i) Menentukan ukuran masa dalam saat. Eviden B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan:-b)Jisim B1D3E3 Menyatakan: a) kesesuaian pengukuran masa bagi sesuatu peristiwa. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. minit. b) Masa dalam sistem 12 jam c) Masa dalam sistem 24 jam B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: c) masa (saat. bulan dan tahun. Memahami konsep masa dalam saat. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: b) jisim (mg. hari. jam.minit. sesuatu objek menggunakan alat penimbang.hari. yang sesuai bagi peristiwa minggu. minggu. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas.bulan dan tahun). tan). hari. bulan dan tahun). bulan dan tahun. g. minggu. minggu. 15 21. g. (iii) Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. minit. 22 (ii) Menukar unit ukuran masa (saat. minit. jam.

b) Menentukan tempoh masa antara dua masa yang diberi. 23 8. (ii) Menanda dan melabel sudut. (i) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. 25 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 9. B2D9E1 Menandakan dan melabelkan sudut. Standard Prestasi Deskriptor B1D4 Mengetahui perkara asas tentang sudut. (ii) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. sudut cakah dan sudut refleks. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: c) tempoh masa bagi sesuatu peristiwa B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: c) masa B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. Bula n Julai Mingg u 24 . 9. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. 16 .1 Memahami konsep sudut. B2D8E3 a) Menukar masa dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam. (iv) Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. sudut tegak.(iii) Menganggar jangka masa suatu peristiwa. SUDUT DAN GARIS (i) Mengenal sudut. (iii) Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. Eviden B1D4E1 Mengenalpasti sudut tirus.

dan refleks dengan protraktor. (iv) (v) Melukis sudut dengan Mengenal. (i) Mengenal pasti garis selari. (vi) Melukis sudut tirus. sudut tegak. B2D9E3 Memahami sudut 90◦. b) satu pusingan lengkap ialah 360◦. tegak. protraktor. sudut cakah dan sudut refleks menggunakan protraktor. membanding dan B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. (viii) Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. tegak. membanding dan mengkelas sudut tirus. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. c) Mengenal. B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. B3D6E1 a) Mengukur sudut menggunakan protraktor. B4D6E2 Menentukan: a) sudut-sudut pada garis lurus sama dengan 180◦.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang. cakah dan refleks. b) garis serenjang. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: a) garis selari. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 17 . sudut tegak. (iii) Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90° 25 9. mengelaskan sudut sebagai tirus. cakah.(iii) Mengukur sudut dengan protraktor. sudut cakah dan sudut refleks. b) Melukis sudut menggunakan protraktor. (vii) Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°. B4D6E1 Melukis sudut tirus. (ii) Mengenal pasti garis serenjang.

heptagon dan oktagon). bucu dan pepenjuru) bagi poligon. (iv) Menyelesaikan masalah yang B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. B4D6E3 Menyelesaikan masalah melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. B1D5 Mengetahui perkara asas tentang poligon. B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. (i) Mengenal pasti garis bersilang. B1D5E1 Mengenalpasti ciri-ciri poligon. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: c) garis bersilang. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon.Julai 26 9. B2D10 Mengetahui dan memahami konsep poligon. B2D10E1 Menamakan poligon (segi tiga. 10.1 Memahami konsep poligon (ii) Menamakan poligon (segitiga. sisi empat. b) nilai sudut pada satu garis. heptagon dan oktagon). B3D6E2 Menentukan: a) ciri-ciri sudut bertentangan bucu. (ii) Menentukan ciri sudut bertentangan bucu. heksagon. melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. B3D7E1 Melakar poligon. Ogo s 27 POLIGON (i) Mengenal poligon. pelengkap dan penggenap. pentagon. (iii) Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. (iv) Melakar poligon. 10.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. bucu dan pepenjuru poligon yang diberi. pentagon. penggenap dan pelengkap. (iii) Menentukan bilangan sisi. heksagon. B2D10E2 Menyatakan ciri-ciri (bilangan bagi sisi. sisi empat. 18 .

B4D7 Membina bentuk geometri. 29 10. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. (ii) Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. Eviden B3D7E2 Menentu dan melukis garis-garis simetri bagi sesuatu bentuk. (i) Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi. (v) Menyelesaikan masalah B5D4 B5D4E1 19 .Bula n Ogo s Mingg u 28 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Menentukan dan melukis 10. B4D7E1 a) Melengkapkan suatu bentuk apabila sebahagian bentuk tersebut dan garis simetri diberi. (ii) Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi. (iii) Melukis corak menggunakan konsep simetri. (iii) Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. B4D7 Membina bentuk geometri. B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. 28 . Standard Prestasi Deskriptor B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. simetri suatu bentuk.2 Memahami konsep paksi simetri. b) Melukis reka bentuk menggunakan konsep simetri.

B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. Bula n Ogo s Mingg u 30 . B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. B5D4 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. menggunakan protraktor dan pembaris Standard Prestasi Deskriptor Eviden B4D7 Membina bentuk geometri.yang melibatkan segitiga. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. (iii) Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. 31 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 10. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º. sisi empat untuk (ii) Melukis suatu sisi empat menyelesaikan masalah. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat.4 Mengenal pasti dan (i) Menentukan dan melukis garis menggunakan ciri geometri simetri bagi sisi empat yang diberi. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: a) Segi tiga. B5D4E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: 20 .

Standard Prestasi Deskriptor Eviden 35 . (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas. 36 11. B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) perimeter.3 Memahami konsep luas segitiga. 21 . B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. segiempat selari dan trapezium.b) Sisi empat 32 11. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter. segi empat selari dan trapezium. segiempat selari dan trapezium. B3D8E2 Mencari luas b) segi tiga. B3D8E1 Mencari perimeter bagi suatu gambarajah. (i) Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga. B3D8 Mencari perimeter dan luas.2 Memahami konsep (i) Menganggar luas suatu bentuk luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah (ii) Menentukan luas segiempat tepat.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah. (i) Mengenal pasti perimeter suatu kawasan. Bula n Sept Mingg u 33 . (ii) Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. 34 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 11. B3D8E2 Mencari luas a) segi empat tepat B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: b) luas B2D11E1 b) Menentukan tinggi dan tapak bagi segi tiga. (ii) Menentukan luas segitiga. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B2D11E1 a) Menyatakan perimeter bagi suatu kawasan. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. PERIMETER DAN LUAS 11.

b) Melipatkan bentangan yang diberi. B4D10 Mencari isi padu bentuk tiga matra. kuboid. Standard Prestasi Deskriptor B4D9 Membuat model pepejal. (ii) Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. B4D8E2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segi tiga. PEPEJAL GEOMETRI (i) Mengenal pasti pepejal geometri. B3D9 Menentukan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. segiempat tepat. Sept 37 12. segiempat tepat.(iii) Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. (iii) Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. B1D6 Mengetahui perkara asas tentang kubus dan kuboid. segi empat tepat. 22 . B2D12 Mengetahui dan memahami konsep kubus dan kuboid. (i) Menganggar isi padu c) segi empat selari.1 Memahami ciri geometri kubus dan kuboid. Eviden B4D9E1 Membuat model kubus dan kuboid. segi empat selari dan trapezium. B2D12E1 Menyatakan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. (ii) Menentukan isi padu kuboid. 12. segiempat selari atau trapezium. 12. B1D6E1 Mengenalpasti objekobjek kubus dan kuboid. e) gabungan rajah. segiempat selari dan trapezium. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga. d) trapezium. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B3D9E1 Melukis bentangan kubus dan kuboid. B4D10E1 a) Menganggarkan isi padu kuboid. Bula n Okt – Nov Mingg u 38 – 41 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yangdiberi. b) Mencari isi padu kuboid. b) Kertas kosong.

B5D5 Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu pepejal. B5D5E1 Menyelesaikan masalah melibatkan isi padu kuboid.(iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid. 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful