SELAMAT DATANG KE SUBJEK

JPAM PERAK

PENGENALAN
Tali merupakan salah satu peralatan yang mustahak dalam Perkhidmatan Pertahanan Awam terutama dalam kerja-kerja menyelamat mangsa dan harta benda. Digunakan secara meluas oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan tugas-tugas dalam operasi mencari dan menyelamat. Setiap anggota penyelamat harus mempelajari dan mengetahui selok belok tali serta berlatih untuk memahirkan diri dalam setiap aspek mengenai tali seperti teknik ikatan, kegunaannya, kaedah penggunaan dan penjagaannya mengikut klasifikasi tali-tali tersebut.

KUMPULAN TALI
1. TALI FIBER ASLI (Natural Fibre)

2. TALI FIBER TIRUAN (Artificial Fibre)
3. TALI DAWAI (Wire Rope)

2. 5. 3. Tali Belati Manila Hemp Tali Sisal Tali Jut Tali Sabut Tali Kapas .JENIS-JENIS TALI FIBER ASLI 1. 6. 4.

Harganya murah. Kembang dan licin apabila basah serta tahan untuk kerja-kerja biasa/harian. Diperbuat dari sabut kelapa. Diperbuat dari pokok hemp yang banyak didapati di Filipina(Manila). Ringan. Banyak digunakan di jeti-jeti pelabuhan. Lembut dan mudah rosak sekiranya bengkok. kurang kukuh dan mudah terapung. Digunakan dalam perkhidmatan bomba laut.Tali Belati Manila Hemp - Kekuatannya sederhana dan harganya murah Digunakan secara meluas dalam kerja menyelamat. Tali Kapas - . Bersifat elastik (memanjang & memendek). Sapu minyak khas untuk elakkan cepat rosak. Harganya murah dan digunakan untuk kerja harian. Sejenis pokok yang kekuatannya sama dengan Manila Hemp. Tali Sisal - Tali Jut Tali Sabut - Diperbuat dari pokok jut (jerami) di India.

Kerana ketahanannya. lembut dan kukuh serta berkualiti tinggi dibandingkan dengan fiber asli. tali-tali jenis ini banyak digunakan oleh penyelamat dalam aktiviti abseiling dan sebagainya. . Harganya bergantung kepada kualiti. Disebabkan kawalan kualiti yang baik ianya digunakan secara meluas untuk aktiviti-aktiviti lasak.TALI FIBRE TIRUAN Pembuatanya di kilang-kilang pengeluaran khas dengan menggunakan kaedah teknologi moden. saiz dan ketahanan dari segi penggunaan / jangka hayat. Pembuatannya lebih halus.

Tali Polister (Polyester) 3. Tali Nilon (Nylon) 2. Tali Kernmantle a) Statik b) Dinamik .JENIS-JENIS TALI FIBER TIRUAN 1.

Digunakan pada tangga menyelamat.TALI DAWAI Ketahanannya adalah 9 kali ganda dari tali fiber asli / tali belati yang sama saiznya. .

Terkena bahan kimia (asid / alkali) 8. 2. Bengkok atau kerap dibengkokkan. Reput atau telah mencapai jangka hayat penggunaannya. Tetas atau terguris / luka / terkoyak. 7. Disentap-sentap. Dikenakan beban yang berlebihan. 5. Geselan pada bucu-bucu bangunan (yang tajam). Geseren atau diseret pada permukaan tanah atau pasir yang kasar. 3. 6. 11. Dikenakan beban secara mengejut. . 10. Bercendawan / berlapuk – lembab / basah atau terendam terlalu lama 9. 12.SEBAB-SEBAB KEROSAKAN TALI 1. Penggunaan takal(Pulley) yang tidak sesuai. 4. Disalah guna.

. Jangka hayat tali bagi kerja-kerja biasa adalah 5 tahun selepas digunakan. Tali harus diuji pada masa-masa :a) Semasa baru dibeli b) Sebelum digunakan c) Selepas digunakan d) Ujian berkala (ikut spesifikasi) e) Selepas tali dibaiki 2. Bagi tali kernmantle – 700 kali atau 100 jam penggunaannya secara intensif.PENJAGAAN TALI 1.

Hamparkan tali yang baru pada pencangkuk berputar. 10. Ikat dibahagian hujung supaya tidak terburai. 11.Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari yang terik secara langsung.3. 4. 7. Elakkan dari mengikat tali secara tetap. . 9.Gunakan tali yang paling sesuai untuk satusatu tugas dan jenis beban kerja. 5. 8. Gunakan pelapik yang sesuai jika bekerja di bucu-bucu yang tajam. Simpan tali di tempat kering pada suhu bilik. terkena bahan kimia dan sebagainya yang menyebabkan kurangnya kekuatan tali. Elakkan dari memotong tali kecuali terpaksa. 6. Gunakan takal yang sesuai dengan saiz tali.

Pengujian Cara Hidraulik .Ujian Musnah .Memeriksa Dengan Sentuhan .Menguji Tali 2.Ujian Tak Musnah .Ujian Penyelamat 3. Pengujian Cara Visual .Melihat Keadaan Tali .

Tali ditarik dengan kekuatan 6 orang penyelamat selama 20 saat. . .Ikat satu hujung dan tarik di satu hujung lagi dengan kekuatan 3 orang penyelamat selama 20 saat.Menguji Tali 3. Pengujian Cara Praktikal . .Sesuatu daya dikenakan dan lepaskan secara perlahan-lahan.

IKATAN DAN SIMPULAN ASAS (Basic Knots & Hitches) .

cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan penyelamatan nyawa mangsa dsbnya. . hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatanikatan dan simpulan-simpulan asas.  Penyelamat harus belajar/berlatih dan memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul.PENDAHULUAN  Sebagai Anggota Penyelamat.

2 Simpul Angka Lapan . 4. 5. 3. 7.JENIS IKATAN DAN SIMPULAN ASAS 1. 6.3 Simpul Buku Sila Simpul Bunga Geti .2 Simpul Manuk / Manggis Ikatan Balak Tindih Kasih Satu Lingkaran 2 ½ Belit Simpul Kerusi . 8. 9. 2. Simpul Mati .

 Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal (Pulley Block) .Simpul Mati (Thumb Knot) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.

Simpul Mati Bertanjul (Overhand Loop) Kegunaan : Untuk menyangkut tanjul di pancang. Tanjul .

 Lebih berguna kerana mudah di buka. .  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal.Simpul Angka Lapan(8) ( Figure Of Eight) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.

sebagai tali keselamatan atau mengikat khemah.ANGKA LAPAN BERGANDA Digunakan untuk mengangkat barang. .

Simpul Angka Lapan Bertanjul ( Figure Of Eight Loop) Kegunaan : Untuk Menyangkut tanjul di pancang.  Sebagai ikatan sementara di pinggang semasa memanjat tebing batu. .

 Mudah / cepat dilucut. .  Untuk mengikat Kain Segi Tiga.Ikatan Buku Sila (Reef Knot) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang sama saiz terutama tali kering.

Ikatan Bunga Geti (Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah .

Ikatan Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz.  Kekuatannya 3 kali ganda lebih kukuh dari Bunga Geti Tunggal. . tali licin atau basah.

.  Digunakan untuk mengikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir).Simpul Manuk (Clove Hitch) Kegunaan : Merupakan asas bagi menambat ikatan di hujung atau di tengahtengah tali.  Boleh dijadikan sebagai ikatan sauh.

.  Amat kukuh dan mudah dibuat dan dibuka.Ikatan Balak (Timber Hitch) Kegunaan : Digunakan untuk menaik dan menurunkan barangbarang di tempat tinggi.  Sesuai pada kayu bulat.

.Ikatan Tindih Kasih (Bowline) Kegunaan : Sebagai tali pandu keselamatan.  Boleh digunakan untuk menarik keluar mangsa yang pengsan.  Sebagai tali pandu semasa menaik dan menurunkan usungan.

. kayu bulat dan pancang.Satu Lingkaran & 2 ½ Belit (Round Turn & Two Half Hitch) Kegunaan : Untuk mengikat tali di tiang.

Simpul Kerusi (Chair Knot)  Kegunaan : Sebagai buaian (Sling) untuk menaik dan menurunkan mangsa di tempat tinggi. .  Ia dapat memberi sokongan di bahagian dada dan kaki mangsa.

Buat Latihan Kendiri Sehingga Mahir. Elakkan Kesilapan Kerana Anda Akan Di Uji Nanti. Selamat Mencuba!!! . Jurutunjuk Akan Membantu Anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful