SELAMAT DATANG KE SUBJEK

JPAM PERAK

PENGENALAN
Tali merupakan salah satu peralatan yang mustahak dalam Perkhidmatan Pertahanan Awam terutama dalam kerja-kerja menyelamat mangsa dan harta benda. Digunakan secara meluas oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan tugas-tugas dalam operasi mencari dan menyelamat. Setiap anggota penyelamat harus mempelajari dan mengetahui selok belok tali serta berlatih untuk memahirkan diri dalam setiap aspek mengenai tali seperti teknik ikatan, kegunaannya, kaedah penggunaan dan penjagaannya mengikut klasifikasi tali-tali tersebut.

KUMPULAN TALI
1. TALI FIBER ASLI (Natural Fibre)

2. TALI FIBER TIRUAN (Artificial Fibre)
3. TALI DAWAI (Wire Rope)

Tali Belati Manila Hemp Tali Sisal Tali Jut Tali Sabut Tali Kapas . 2. 3. 6. 5.JENIS-JENIS TALI FIBER ASLI 1. 4.

Tali Sisal - Tali Jut Tali Sabut - Diperbuat dari pokok jut (jerami) di India. Diperbuat dari sabut kelapa. Lembut dan mudah rosak sekiranya bengkok. Harganya murah dan digunakan untuk kerja harian. Sejenis pokok yang kekuatannya sama dengan Manila Hemp. Digunakan dalam perkhidmatan bomba laut. Bersifat elastik (memanjang & memendek). Tali Kapas - . Sapu minyak khas untuk elakkan cepat rosak. Kembang dan licin apabila basah serta tahan untuk kerja-kerja biasa/harian. Diperbuat dari pokok hemp yang banyak didapati di Filipina(Manila). Harganya murah. kurang kukuh dan mudah terapung. Ringan.Tali Belati Manila Hemp - Kekuatannya sederhana dan harganya murah Digunakan secara meluas dalam kerja menyelamat. Banyak digunakan di jeti-jeti pelabuhan.

Kerana ketahanannya. saiz dan ketahanan dari segi penggunaan / jangka hayat.TALI FIBRE TIRUAN Pembuatanya di kilang-kilang pengeluaran khas dengan menggunakan kaedah teknologi moden. tali-tali jenis ini banyak digunakan oleh penyelamat dalam aktiviti abseiling dan sebagainya. Harganya bergantung kepada kualiti. Disebabkan kawalan kualiti yang baik ianya digunakan secara meluas untuk aktiviti-aktiviti lasak. . Pembuatannya lebih halus. lembut dan kukuh serta berkualiti tinggi dibandingkan dengan fiber asli.

Tali Nilon (Nylon) 2.JENIS-JENIS TALI FIBER TIRUAN 1. Tali Polister (Polyester) 3. Tali Kernmantle a) Statik b) Dinamik .

TALI DAWAI Ketahanannya adalah 9 kali ganda dari tali fiber asli / tali belati yang sama saiznya. . Digunakan pada tangga menyelamat.

12. Tetas atau terguris / luka / terkoyak. 4. 6. Bengkok atau kerap dibengkokkan. Geselan pada bucu-bucu bangunan (yang tajam). 11. Reput atau telah mencapai jangka hayat penggunaannya. Dikenakan beban secara mengejut. Disalah guna. Penggunaan takal(Pulley) yang tidak sesuai. Disentap-sentap. 2. 5. Terkena bahan kimia (asid / alkali) 8. Dikenakan beban yang berlebihan. 7. Bercendawan / berlapuk – lembab / basah atau terendam terlalu lama 9. 10. . 3.SEBAB-SEBAB KEROSAKAN TALI 1. Geseren atau diseret pada permukaan tanah atau pasir yang kasar.

Jangka hayat tali bagi kerja-kerja biasa adalah 5 tahun selepas digunakan.PENJAGAAN TALI 1. Tali harus diuji pada masa-masa :a) Semasa baru dibeli b) Sebelum digunakan c) Selepas digunakan d) Ujian berkala (ikut spesifikasi) e) Selepas tali dibaiki 2. Bagi tali kernmantle – 700 kali atau 100 jam penggunaannya secara intensif. .

Elakkan dari memotong tali kecuali terpaksa.Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari yang terik secara langsung. 9. 7. Elakkan dari mengikat tali secara tetap. Hamparkan tali yang baru pada pencangkuk berputar. 8.3. terkena bahan kimia dan sebagainya yang menyebabkan kurangnya kekuatan tali. 11. Ikat dibahagian hujung supaya tidak terburai. . 4. Gunakan pelapik yang sesuai jika bekerja di bucu-bucu yang tajam.Gunakan tali yang paling sesuai untuk satusatu tugas dan jenis beban kerja. 6. Simpan tali di tempat kering pada suhu bilik. 10. 5. Gunakan takal yang sesuai dengan saiz tali.

Melihat Keadaan Tali .Ujian Musnah .Ujian Penyelamat 3.Menguji Tali 2.Memeriksa Dengan Sentuhan . Pengujian Cara Hidraulik .Ujian Tak Musnah . Pengujian Cara Visual .

Ikat satu hujung dan tarik di satu hujung lagi dengan kekuatan 3 orang penyelamat selama 20 saat.Tali ditarik dengan kekuatan 6 orang penyelamat selama 20 saat. . Pengujian Cara Praktikal . .Menguji Tali 3. .Sesuatu daya dikenakan dan lepaskan secara perlahan-lahan.

IKATAN DAN SIMPULAN ASAS (Basic Knots & Hitches) .

PENDAHULUAN  Sebagai Anggota Penyelamat. . hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatanikatan dan simpulan-simpulan asas.  Penyelamat harus belajar/berlatih dan memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul. cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan penyelamatan nyawa mangsa dsbnya.

Simpul Mati . 9. 5. 3. 8.JENIS IKATAN DAN SIMPULAN ASAS 1. 4. 7.2 Simpul Angka Lapan .2 Simpul Manuk / Manggis Ikatan Balak Tindih Kasih Satu Lingkaran 2 ½ Belit Simpul Kerusi . 6.3 Simpul Buku Sila Simpul Bunga Geti . 2.

Simpul Mati (Thumb Knot) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal (Pulley Block) .

Tanjul .Simpul Mati Bertanjul (Overhand Loop) Kegunaan : Untuk menyangkut tanjul di pancang.

Simpul Angka Lapan(8) ( Figure Of Eight) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah. .  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal.  Lebih berguna kerana mudah di buka.

ANGKA LAPAN BERGANDA Digunakan untuk mengangkat barang. sebagai tali keselamatan atau mengikat khemah. .

 Sebagai ikatan sementara di pinggang semasa memanjat tebing batu.Simpul Angka Lapan Bertanjul ( Figure Of Eight Loop) Kegunaan : Untuk Menyangkut tanjul di pancang. .

.  Mudah / cepat dilucut.  Untuk mengikat Kain Segi Tiga.Ikatan Buku Sila (Reef Knot) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang sama saiz terutama tali kering.

Ikatan Bunga Geti (Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah .

Ikatan Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz.  Kekuatannya 3 kali ganda lebih kukuh dari Bunga Geti Tunggal. . tali licin atau basah.

 Digunakan untuk mengikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir). .  Boleh dijadikan sebagai ikatan sauh.Simpul Manuk (Clove Hitch) Kegunaan : Merupakan asas bagi menambat ikatan di hujung atau di tengahtengah tali.

.  Sesuai pada kayu bulat.  Amat kukuh dan mudah dibuat dan dibuka.Ikatan Balak (Timber Hitch) Kegunaan : Digunakan untuk menaik dan menurunkan barangbarang di tempat tinggi.

.Ikatan Tindih Kasih (Bowline) Kegunaan : Sebagai tali pandu keselamatan.  Sebagai tali pandu semasa menaik dan menurunkan usungan.  Boleh digunakan untuk menarik keluar mangsa yang pengsan.

Satu Lingkaran & 2 ½ Belit (Round Turn & Two Half Hitch) Kegunaan : Untuk mengikat tali di tiang. . kayu bulat dan pancang.

Simpul Kerusi (Chair Knot)  Kegunaan : Sebagai buaian (Sling) untuk menaik dan menurunkan mangsa di tempat tinggi.  Ia dapat memberi sokongan di bahagian dada dan kaki mangsa. .

Elakkan Kesilapan Kerana Anda Akan Di Uji Nanti. Jurutunjuk Akan Membantu Anda.Buat Latihan Kendiri Sehingga Mahir. Selamat Mencuba!!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful