P. 1
Simpulan Dan Ikatan

Simpulan Dan Ikatan

|Views: 39|Likes:

More info:

Published by: Raja Dain Jazlands Shah on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2013

pdf

text

original

SELAMAT DATANG KE SUBJEK

JPAM PERAK

PENGENALAN
Tali merupakan salah satu peralatan yang mustahak dalam Perkhidmatan Pertahanan Awam terutama dalam kerja-kerja menyelamat mangsa dan harta benda. Digunakan secara meluas oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan tugas-tugas dalam operasi mencari dan menyelamat. Setiap anggota penyelamat harus mempelajari dan mengetahui selok belok tali serta berlatih untuk memahirkan diri dalam setiap aspek mengenai tali seperti teknik ikatan, kegunaannya, kaedah penggunaan dan penjagaannya mengikut klasifikasi tali-tali tersebut.

KUMPULAN TALI
1. TALI FIBER ASLI (Natural Fibre)

2. TALI FIBER TIRUAN (Artificial Fibre)
3. TALI DAWAI (Wire Rope)

6.JENIS-JENIS TALI FIBER ASLI 1. 3. 2. 4. Tali Belati Manila Hemp Tali Sisal Tali Jut Tali Sabut Tali Kapas . 5.

Tali Sisal - Tali Jut Tali Sabut - Diperbuat dari pokok jut (jerami) di India. Sapu minyak khas untuk elakkan cepat rosak.Tali Belati Manila Hemp - Kekuatannya sederhana dan harganya murah Digunakan secara meluas dalam kerja menyelamat. Harganya murah. Digunakan dalam perkhidmatan bomba laut. Diperbuat dari sabut kelapa. Banyak digunakan di jeti-jeti pelabuhan. Tali Kapas - . Lembut dan mudah rosak sekiranya bengkok. Kembang dan licin apabila basah serta tahan untuk kerja-kerja biasa/harian. Diperbuat dari pokok hemp yang banyak didapati di Filipina(Manila). kurang kukuh dan mudah terapung. Bersifat elastik (memanjang & memendek). Harganya murah dan digunakan untuk kerja harian. Sejenis pokok yang kekuatannya sama dengan Manila Hemp. Ringan.

saiz dan ketahanan dari segi penggunaan / jangka hayat. Disebabkan kawalan kualiti yang baik ianya digunakan secara meluas untuk aktiviti-aktiviti lasak. lembut dan kukuh serta berkualiti tinggi dibandingkan dengan fiber asli. Kerana ketahanannya. Pembuatannya lebih halus. tali-tali jenis ini banyak digunakan oleh penyelamat dalam aktiviti abseiling dan sebagainya. Harganya bergantung kepada kualiti. .TALI FIBRE TIRUAN Pembuatanya di kilang-kilang pengeluaran khas dengan menggunakan kaedah teknologi moden.

Tali Nilon (Nylon) 2.JENIS-JENIS TALI FIBER TIRUAN 1. Tali Kernmantle a) Statik b) Dinamik . Tali Polister (Polyester) 3.

TALI DAWAI Ketahanannya adalah 9 kali ganda dari tali fiber asli / tali belati yang sama saiznya. Digunakan pada tangga menyelamat. .

7. Bercendawan / berlapuk – lembab / basah atau terendam terlalu lama 9. Dikenakan beban yang berlebihan. 2. 4. Reput atau telah mencapai jangka hayat penggunaannya. 3. 6. . 11. Disalah guna. Disentap-sentap. Geseren atau diseret pada permukaan tanah atau pasir yang kasar. Geselan pada bucu-bucu bangunan (yang tajam). 10. Tetas atau terguris / luka / terkoyak. Penggunaan takal(Pulley) yang tidak sesuai. Bengkok atau kerap dibengkokkan. Terkena bahan kimia (asid / alkali) 8. Dikenakan beban secara mengejut. 12. 5.SEBAB-SEBAB KEROSAKAN TALI 1.

PENJAGAAN TALI 1. . Tali harus diuji pada masa-masa :a) Semasa baru dibeli b) Sebelum digunakan c) Selepas digunakan d) Ujian berkala (ikut spesifikasi) e) Selepas tali dibaiki 2. Bagi tali kernmantle – 700 kali atau 100 jam penggunaannya secara intensif. Jangka hayat tali bagi kerja-kerja biasa adalah 5 tahun selepas digunakan.

3. Elakkan dari mengikat tali secara tetap. Elakkan dari memotong tali kecuali terpaksa. Simpan tali di tempat kering pada suhu bilik. Gunakan pelapik yang sesuai jika bekerja di bucu-bucu yang tajam. 6.Gunakan tali yang paling sesuai untuk satusatu tugas dan jenis beban kerja. 5. terkena bahan kimia dan sebagainya yang menyebabkan kurangnya kekuatan tali.Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari yang terik secara langsung. 11. Gunakan takal yang sesuai dengan saiz tali. 4. Ikat dibahagian hujung supaya tidak terburai. . 10. Hamparkan tali yang baru pada pencangkuk berputar. 9. 8. 7.

Pengujian Cara Hidraulik .Ujian Musnah .Memeriksa Dengan Sentuhan . Pengujian Cara Visual .Ujian Tak Musnah .Ujian Penyelamat 3.Melihat Keadaan Tali .Menguji Tali 2.

Pengujian Cara Praktikal . .Ikat satu hujung dan tarik di satu hujung lagi dengan kekuatan 3 orang penyelamat selama 20 saat.Tali ditarik dengan kekuatan 6 orang penyelamat selama 20 saat.Sesuatu daya dikenakan dan lepaskan secara perlahan-lahan. . .Menguji Tali 3.

IKATAN DAN SIMPULAN ASAS (Basic Knots & Hitches) .

hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatanikatan dan simpulan-simpulan asas. .  Penyelamat harus belajar/berlatih dan memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul.PENDAHULUAN  Sebagai Anggota Penyelamat. cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan penyelamatan nyawa mangsa dsbnya.

2. 7. 8.JENIS IKATAN DAN SIMPULAN ASAS 1. 6. 3. 5. 4.3 Simpul Buku Sila Simpul Bunga Geti . Simpul Mati . 9.2 Simpul Manuk / Manggis Ikatan Balak Tindih Kasih Satu Lingkaran 2 ½ Belit Simpul Kerusi .2 Simpul Angka Lapan .

 Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal (Pulley Block) .Simpul Mati (Thumb Knot) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.

Tanjul .Simpul Mati Bertanjul (Overhand Loop) Kegunaan : Untuk menyangkut tanjul di pancang.

 Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal. .Simpul Angka Lapan(8) ( Figure Of Eight) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.  Lebih berguna kerana mudah di buka.

sebagai tali keselamatan atau mengikat khemah.ANGKA LAPAN BERGANDA Digunakan untuk mengangkat barang. .

.  Sebagai ikatan sementara di pinggang semasa memanjat tebing batu.Simpul Angka Lapan Bertanjul ( Figure Of Eight Loop) Kegunaan : Untuk Menyangkut tanjul di pancang.

Ikatan Buku Sila (Reef Knot) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang sama saiz terutama tali kering.  Mudah / cepat dilucut.  Untuk mengikat Kain Segi Tiga. .

Ikatan Bunga Geti (Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah .

. tali licin atau basah.  Kekuatannya 3 kali ganda lebih kukuh dari Bunga Geti Tunggal.Ikatan Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz.

 Digunakan untuk mengikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir).  Boleh dijadikan sebagai ikatan sauh.Simpul Manuk (Clove Hitch) Kegunaan : Merupakan asas bagi menambat ikatan di hujung atau di tengahtengah tali. .

.  Amat kukuh dan mudah dibuat dan dibuka.Ikatan Balak (Timber Hitch) Kegunaan : Digunakan untuk menaik dan menurunkan barangbarang di tempat tinggi.  Sesuai pada kayu bulat.

.  Sebagai tali pandu semasa menaik dan menurunkan usungan.Ikatan Tindih Kasih (Bowline) Kegunaan : Sebagai tali pandu keselamatan.  Boleh digunakan untuk menarik keluar mangsa yang pengsan.

Satu Lingkaran & 2 ½ Belit (Round Turn & Two Half Hitch) Kegunaan : Untuk mengikat tali di tiang. kayu bulat dan pancang. .

Simpul Kerusi (Chair Knot)  Kegunaan : Sebagai buaian (Sling) untuk menaik dan menurunkan mangsa di tempat tinggi.  Ia dapat memberi sokongan di bahagian dada dan kaki mangsa. .

Buat Latihan Kendiri Sehingga Mahir. Elakkan Kesilapan Kerana Anda Akan Di Uji Nanti. Selamat Mencuba!!! . Jurutunjuk Akan Membantu Anda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->