P. 1
Simpulan Dan Ikatan

Simpulan Dan Ikatan

|Views: 40|Likes:

More info:

Published by: Raja Dain Jazlands Shah on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2013

pdf

text

original

SELAMAT DATANG KE SUBJEK

JPAM PERAK

PENGENALAN
Tali merupakan salah satu peralatan yang mustahak dalam Perkhidmatan Pertahanan Awam terutama dalam kerja-kerja menyelamat mangsa dan harta benda. Digunakan secara meluas oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan tugas-tugas dalam operasi mencari dan menyelamat. Setiap anggota penyelamat harus mempelajari dan mengetahui selok belok tali serta berlatih untuk memahirkan diri dalam setiap aspek mengenai tali seperti teknik ikatan, kegunaannya, kaedah penggunaan dan penjagaannya mengikut klasifikasi tali-tali tersebut.

KUMPULAN TALI
1. TALI FIBER ASLI (Natural Fibre)

2. TALI FIBER TIRUAN (Artificial Fibre)
3. TALI DAWAI (Wire Rope)

3. 4. 6. 5.JENIS-JENIS TALI FIBER ASLI 1. 2. Tali Belati Manila Hemp Tali Sisal Tali Jut Tali Sabut Tali Kapas .

Harganya murah dan digunakan untuk kerja harian. Digunakan dalam perkhidmatan bomba laut. Ringan. Tali Kapas - . Kembang dan licin apabila basah serta tahan untuk kerja-kerja biasa/harian. Diperbuat dari sabut kelapa.Tali Belati Manila Hemp - Kekuatannya sederhana dan harganya murah Digunakan secara meluas dalam kerja menyelamat. Sapu minyak khas untuk elakkan cepat rosak. Harganya murah. Tali Sisal - Tali Jut Tali Sabut - Diperbuat dari pokok jut (jerami) di India. Bersifat elastik (memanjang & memendek). Sejenis pokok yang kekuatannya sama dengan Manila Hemp. kurang kukuh dan mudah terapung. Lembut dan mudah rosak sekiranya bengkok. Diperbuat dari pokok hemp yang banyak didapati di Filipina(Manila). Banyak digunakan di jeti-jeti pelabuhan.

. Pembuatannya lebih halus.TALI FIBRE TIRUAN Pembuatanya di kilang-kilang pengeluaran khas dengan menggunakan kaedah teknologi moden. saiz dan ketahanan dari segi penggunaan / jangka hayat. Harganya bergantung kepada kualiti. Kerana ketahanannya. lembut dan kukuh serta berkualiti tinggi dibandingkan dengan fiber asli. Disebabkan kawalan kualiti yang baik ianya digunakan secara meluas untuk aktiviti-aktiviti lasak. tali-tali jenis ini banyak digunakan oleh penyelamat dalam aktiviti abseiling dan sebagainya.

Tali Polister (Polyester) 3. Tali Kernmantle a) Statik b) Dinamik .JENIS-JENIS TALI FIBER TIRUAN 1. Tali Nilon (Nylon) 2.

. Digunakan pada tangga menyelamat.TALI DAWAI Ketahanannya adalah 9 kali ganda dari tali fiber asli / tali belati yang sama saiznya.

Penggunaan takal(Pulley) yang tidak sesuai. Disalah guna. Bengkok atau kerap dibengkokkan. Reput atau telah mencapai jangka hayat penggunaannya. Geseren atau diseret pada permukaan tanah atau pasir yang kasar. Bercendawan / berlapuk – lembab / basah atau terendam terlalu lama 9. Geselan pada bucu-bucu bangunan (yang tajam). Tetas atau terguris / luka / terkoyak. Terkena bahan kimia (asid / alkali) 8. 12. 3. Dikenakan beban yang berlebihan. 4. 10. 2.SEBAB-SEBAB KEROSAKAN TALI 1. Dikenakan beban secara mengejut. Disentap-sentap. . 6. 5. 11. 7.

.PENJAGAAN TALI 1. Bagi tali kernmantle – 700 kali atau 100 jam penggunaannya secara intensif. Jangka hayat tali bagi kerja-kerja biasa adalah 5 tahun selepas digunakan. Tali harus diuji pada masa-masa :a) Semasa baru dibeli b) Sebelum digunakan c) Selepas digunakan d) Ujian berkala (ikut spesifikasi) e) Selepas tali dibaiki 2.

9. Hamparkan tali yang baru pada pencangkuk berputar. Ikat dibahagian hujung supaya tidak terburai. 4.Gunakan tali yang paling sesuai untuk satusatu tugas dan jenis beban kerja.3. Elakkan dari mengikat tali secara tetap. Gunakan takal yang sesuai dengan saiz tali. 11. Elakkan dari memotong tali kecuali terpaksa. 5. 8.Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari yang terik secara langsung. Simpan tali di tempat kering pada suhu bilik. . terkena bahan kimia dan sebagainya yang menyebabkan kurangnya kekuatan tali. 10. 7. Gunakan pelapik yang sesuai jika bekerja di bucu-bucu yang tajam. 6.

Pengujian Cara Visual .Melihat Keadaan Tali .Menguji Tali 2.Ujian Musnah . Pengujian Cara Hidraulik .Ujian Penyelamat 3.Memeriksa Dengan Sentuhan .Ujian Tak Musnah .

.Sesuatu daya dikenakan dan lepaskan secara perlahan-lahan.Menguji Tali 3. Pengujian Cara Praktikal . .Ikat satu hujung dan tarik di satu hujung lagi dengan kekuatan 3 orang penyelamat selama 20 saat. .Tali ditarik dengan kekuatan 6 orang penyelamat selama 20 saat.

IKATAN DAN SIMPULAN ASAS (Basic Knots & Hitches) .

. cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan penyelamatan nyawa mangsa dsbnya. hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatanikatan dan simpulan-simpulan asas.PENDAHULUAN  Sebagai Anggota Penyelamat.  Penyelamat harus belajar/berlatih dan memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul.

3 Simpul Buku Sila Simpul Bunga Geti . 4.JENIS IKATAN DAN SIMPULAN ASAS 1. 7.2 Simpul Angka Lapan . 3. 6. 9. 8. Simpul Mati . 2.2 Simpul Manuk / Manggis Ikatan Balak Tindih Kasih Satu Lingkaran 2 ½ Belit Simpul Kerusi . 5.

Simpul Mati (Thumb Knot) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal (Pulley Block) .

Simpul Mati Bertanjul (Overhand Loop) Kegunaan : Untuk menyangkut tanjul di pancang. Tanjul .

.Simpul Angka Lapan(8) ( Figure Of Eight) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.  Lebih berguna kerana mudah di buka.  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal.

.ANGKA LAPAN BERGANDA Digunakan untuk mengangkat barang. sebagai tali keselamatan atau mengikat khemah.

.Simpul Angka Lapan Bertanjul ( Figure Of Eight Loop) Kegunaan : Untuk Menyangkut tanjul di pancang.  Sebagai ikatan sementara di pinggang semasa memanjat tebing batu.

 Untuk mengikat Kain Segi Tiga.  Mudah / cepat dilucut. .Ikatan Buku Sila (Reef Knot) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang sama saiz terutama tali kering.

Ikatan Bunga Geti (Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah .

 Kekuatannya 3 kali ganda lebih kukuh dari Bunga Geti Tunggal.Ikatan Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. . tali licin atau basah.

 Digunakan untuk mengikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir). .Simpul Manuk (Clove Hitch) Kegunaan : Merupakan asas bagi menambat ikatan di hujung atau di tengahtengah tali.  Boleh dijadikan sebagai ikatan sauh.

Ikatan Balak (Timber Hitch) Kegunaan : Digunakan untuk menaik dan menurunkan barangbarang di tempat tinggi. .  Amat kukuh dan mudah dibuat dan dibuka.  Sesuai pada kayu bulat.

Ikatan Tindih Kasih (Bowline) Kegunaan : Sebagai tali pandu keselamatan.  Sebagai tali pandu semasa menaik dan menurunkan usungan. .  Boleh digunakan untuk menarik keluar mangsa yang pengsan.

. kayu bulat dan pancang.Satu Lingkaran & 2 ½ Belit (Round Turn & Two Half Hitch) Kegunaan : Untuk mengikat tali di tiang.

.Simpul Kerusi (Chair Knot)  Kegunaan : Sebagai buaian (Sling) untuk menaik dan menurunkan mangsa di tempat tinggi.  Ia dapat memberi sokongan di bahagian dada dan kaki mangsa.

Jurutunjuk Akan Membantu Anda. Elakkan Kesilapan Kerana Anda Akan Di Uji Nanti. Selamat Mencuba!!! .Buat Latihan Kendiri Sehingga Mahir.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->