SELAMAT DATANG KE SUBJEK

JPAM PERAK

PENGENALAN
Tali merupakan salah satu peralatan yang mustahak dalam Perkhidmatan Pertahanan Awam terutama dalam kerja-kerja menyelamat mangsa dan harta benda. Digunakan secara meluas oleh pasukan penyelamat ketika menjalankan tugas-tugas dalam operasi mencari dan menyelamat. Setiap anggota penyelamat harus mempelajari dan mengetahui selok belok tali serta berlatih untuk memahirkan diri dalam setiap aspek mengenai tali seperti teknik ikatan, kegunaannya, kaedah penggunaan dan penjagaannya mengikut klasifikasi tali-tali tersebut.

KUMPULAN TALI
1. TALI FIBER ASLI (Natural Fibre)

2. TALI FIBER TIRUAN (Artificial Fibre)
3. TALI DAWAI (Wire Rope)

6. 5. Tali Belati Manila Hemp Tali Sisal Tali Jut Tali Sabut Tali Kapas . 2. 4.JENIS-JENIS TALI FIBER ASLI 1. 3.

kurang kukuh dan mudah terapung. Ringan. Kembang dan licin apabila basah serta tahan untuk kerja-kerja biasa/harian. Lembut dan mudah rosak sekiranya bengkok. Digunakan dalam perkhidmatan bomba laut. Sapu minyak khas untuk elakkan cepat rosak. Banyak digunakan di jeti-jeti pelabuhan.Tali Belati Manila Hemp - Kekuatannya sederhana dan harganya murah Digunakan secara meluas dalam kerja menyelamat. Diperbuat dari sabut kelapa. Tali Sisal - Tali Jut Tali Sabut - Diperbuat dari pokok jut (jerami) di India. Harganya murah dan digunakan untuk kerja harian. Sejenis pokok yang kekuatannya sama dengan Manila Hemp. Harganya murah. Tali Kapas - . Diperbuat dari pokok hemp yang banyak didapati di Filipina(Manila). Bersifat elastik (memanjang & memendek).

. tali-tali jenis ini banyak digunakan oleh penyelamat dalam aktiviti abseiling dan sebagainya. Pembuatannya lebih halus. saiz dan ketahanan dari segi penggunaan / jangka hayat. Harganya bergantung kepada kualiti. Disebabkan kawalan kualiti yang baik ianya digunakan secara meluas untuk aktiviti-aktiviti lasak.TALI FIBRE TIRUAN Pembuatanya di kilang-kilang pengeluaran khas dengan menggunakan kaedah teknologi moden. Kerana ketahanannya. lembut dan kukuh serta berkualiti tinggi dibandingkan dengan fiber asli.

Tali Polister (Polyester) 3. Tali Nilon (Nylon) 2. Tali Kernmantle a) Statik b) Dinamik .JENIS-JENIS TALI FIBER TIRUAN 1.

TALI DAWAI Ketahanannya adalah 9 kali ganda dari tali fiber asli / tali belati yang sama saiznya. . Digunakan pada tangga menyelamat.

Reput atau telah mencapai jangka hayat penggunaannya. . Geseren atau diseret pada permukaan tanah atau pasir yang kasar. 6. 12. Bercendawan / berlapuk – lembab / basah atau terendam terlalu lama 9. Tetas atau terguris / luka / terkoyak. Bengkok atau kerap dibengkokkan. Dikenakan beban secara mengejut. 2. 10. 4.SEBAB-SEBAB KEROSAKAN TALI 1. 7. 5. Disentap-sentap. Penggunaan takal(Pulley) yang tidak sesuai. Disalah guna. Dikenakan beban yang berlebihan. 11. Terkena bahan kimia (asid / alkali) 8. Geselan pada bucu-bucu bangunan (yang tajam). 3.

Tali harus diuji pada masa-masa :a) Semasa baru dibeli b) Sebelum digunakan c) Selepas digunakan d) Ujian berkala (ikut spesifikasi) e) Selepas tali dibaiki 2.PENJAGAAN TALI 1. Jangka hayat tali bagi kerja-kerja biasa adalah 5 tahun selepas digunakan. . Bagi tali kernmantle – 700 kali atau 100 jam penggunaannya secara intensif.

3. 5. Simpan tali di tempat kering pada suhu bilik. 10.Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari yang terik secara langsung. terkena bahan kimia dan sebagainya yang menyebabkan kurangnya kekuatan tali. 9. Hamparkan tali yang baru pada pencangkuk berputar. 4. Gunakan takal yang sesuai dengan saiz tali.Gunakan tali yang paling sesuai untuk satusatu tugas dan jenis beban kerja. 7. . Ikat dibahagian hujung supaya tidak terburai. 8. 6. Elakkan dari memotong tali kecuali terpaksa. 11. Elakkan dari mengikat tali secara tetap. Gunakan pelapik yang sesuai jika bekerja di bucu-bucu yang tajam.

Melihat Keadaan Tali .Ujian Musnah .Memeriksa Dengan Sentuhan .Ujian Penyelamat 3. Pengujian Cara Visual .Ujian Tak Musnah .Menguji Tali 2. Pengujian Cara Hidraulik .

Tali ditarik dengan kekuatan 6 orang penyelamat selama 20 saat.Sesuatu daya dikenakan dan lepaskan secara perlahan-lahan. . .Ikat satu hujung dan tarik di satu hujung lagi dengan kekuatan 3 orang penyelamat selama 20 saat.Menguji Tali 3. Pengujian Cara Praktikal . .

IKATAN DAN SIMPULAN ASAS (Basic Knots & Hitches) .

 Penyelamat harus belajar/berlatih dan memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul. . hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatanikatan dan simpulan-simpulan asas. cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan penyelamatan nyawa mangsa dsbnya.PENDAHULUAN  Sebagai Anggota Penyelamat.

2.JENIS IKATAN DAN SIMPULAN ASAS 1. 7.3 Simpul Buku Sila Simpul Bunga Geti . 5. 6. 3. 9.2 Simpul Manuk / Manggis Ikatan Balak Tindih Kasih Satu Lingkaran 2 ½ Belit Simpul Kerusi .2 Simpul Angka Lapan . 4. Simpul Mati . 8.

 Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal (Pulley Block) .Simpul Mati (Thumb Knot) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.

Simpul Mati Bertanjul (Overhand Loop) Kegunaan : Untuk menyangkut tanjul di pancang. Tanjul .

 Lebih berguna kerana mudah di buka. .  Untuk menahan tali tidak tercabut dari Blok Takal.Simpul Angka Lapan(8) ( Figure Of Eight) Kegunaan : Sebagai ikatan sementara di hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah.

ANGKA LAPAN BERGANDA Digunakan untuk mengangkat barang. . sebagai tali keselamatan atau mengikat khemah.

 Sebagai ikatan sementara di pinggang semasa memanjat tebing batu.Simpul Angka Lapan Bertanjul ( Figure Of Eight Loop) Kegunaan : Untuk Menyangkut tanjul di pancang. .

Ikatan Buku Sila (Reef Knot) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang sama saiz terutama tali kering.  Mudah / cepat dilucut.  Untuk mengikat Kain Segi Tiga. .

Ikatan Bunga Geti (Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah .

 Kekuatannya 3 kali ganda lebih kukuh dari Bunga Geti Tunggal. .Ikatan Bunga Geti Berganda (Double Sheet Bend) Kegunaan : Untuk menyambung dua tali yang tidak sama saiz. tali licin atau basah.

.Simpul Manuk (Clove Hitch) Kegunaan : Merupakan asas bagi menambat ikatan di hujung atau di tengahtengah tali.  Digunakan untuk mengikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir).  Boleh dijadikan sebagai ikatan sauh.

 Amat kukuh dan mudah dibuat dan dibuka.Ikatan Balak (Timber Hitch) Kegunaan : Digunakan untuk menaik dan menurunkan barangbarang di tempat tinggi. .  Sesuai pada kayu bulat.

.  Boleh digunakan untuk menarik keluar mangsa yang pengsan.  Sebagai tali pandu semasa menaik dan menurunkan usungan.Ikatan Tindih Kasih (Bowline) Kegunaan : Sebagai tali pandu keselamatan.

. kayu bulat dan pancang.Satu Lingkaran & 2 ½ Belit (Round Turn & Two Half Hitch) Kegunaan : Untuk mengikat tali di tiang.

Simpul Kerusi (Chair Knot)  Kegunaan : Sebagai buaian (Sling) untuk menaik dan menurunkan mangsa di tempat tinggi.  Ia dapat memberi sokongan di bahagian dada dan kaki mangsa. .

Buat Latihan Kendiri Sehingga Mahir. Elakkan Kesilapan Kerana Anda Akan Di Uji Nanti. Selamat Mencuba!!! . Jurutunjuk Akan Membantu Anda.