Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri- www.bina-rumah.

com/wp
k

2011

NOTIS UNDANG-UNDANG & PENAFIAN Segala usaha telah dilakukan yang terbaik untuk memastikan ebook ini menepati matlamat dengan tepat dan betul pada masa ia diterbitkan. Segala maklumat di dalam ebook ini adalah pandangan semasa untuk tujuan pembelajaran dan makluman pembaca sahaja.Tiada sebarang jaminan sama ada semua orang mampu mendapat hasil yang sama dengan teknik atau maklumat yang diberikan kerana masing-masing mempunyai perbezaan dari segi skills, pengetahuan, pengalaman dan apa jua aspek & factor kemanusiaan. Oleh itu pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas mana-mana liabiliti, kerugian, kehilangan atau risiko yang ditanggung oleh orang perseorangan atau sebagainya, yang timbul akibat daripada penggunaan mana-mana kandungan buku ini sama ada secara langsung ataupun tidak langsung.

www.bina-rumah.com/wp/

Page 1

dipakejkan di website/email anda diberikan sebagai hadiah atau bonus dijual semula sebagai Master Resale Rights [TIDAK] boleh mengedit apa jua isi kandungan dalam ebook ini [TIDAK] boleh copy/paste isi kandungan ebook ini ke tempat lain [YA] boleh dijual semula di web lelong atau shopping cart [YA] boleh diletakkan di dalam web keahlian berbayar [YA] boleh diletakkan di dalam web forum. Saya dedikasikan khas kepada para pembaca atau sesiapa saja yang bercadang untuk memiliki rumah sendiri tetapi masih belum mampu dari segi kewangan kerana harga hartanah ini semakin meningkat sejak kebelakangan ini.com/wp k 2011 EBOOK INI MEMPUNYAI HAK JUALAN SEMULA ! [YA] [YA] [YA] [YA] boleh boleh boleh boleh diberikan percuma kepada orang lain.www.com/wp * Anda digalakkan untuk mempunyai sambungan Internet bagi menggunakan hyperlinks yang bermanfaat di dalam ebook ini. Fatahbidin www.bina-rumah.com/wp/ Page 2 . Wassalam.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.bina-rumah. Aluan Penulis Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera buat anda yang sudi mendapatkan ebook istimewa ini. Kontraktor Siber.com/wp www. portal & komuniti * Sebarang permohonan untuk lesen penuh PLR hendaklah mendapat keizinan daripada pihak www.bina-rumah.bina-rumah.

Belum ada tanah 7. Cara mendapatkan modal 6.www.com/wp/ Page 3 . Pengenalan 3 2. namun. Isu-isu yang dilaporkan adalah berkaitan dengan peningkatan harga rumah yang melampau dan kualiti rumah yang begitu rendah. kemungkinan untuk memiliki sebuah rumah bagi golongan ini adalah agak sukar. Bagaimana caranya? • Bagi mereka yang sudah ada tanah • Kaedah pengiraan 3.bina-rumah. Ebook 5. Isu kenaikan harga rumah yang melambung sering kali mendapat perhatian terutamanya kepada bakal pembeli rumah golongan muda yang baru menceburi dunia pekerjaan.bina-rumah.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. harga rumah yang rata-ratanya tinggi jika dibandingkan dengan jumlah pendapatan penduduk dan diiringi pula dengan kenaikan harga barangan www. Bina rumah • Urus sendiri 4. penutup 5 6 11 12 14 Pengenalan SEJAK kebelakangan ini. Beralaskan jumlah pendapatan yang tidak seberapa. isu-isu menyangkut tentang rumah dan perumahan kembali menghiasi laporan akhbar-akhbar utama di negara ini.com/wp k 2011 MASALAH MEMILIKI RUMAH SENDIRI KERANA HARGA RUMAH TERLALU MAHAL – KAEDAH PENYELESAIAN ISI KANDUNGAN 1. Walaupun kini kerajaan menyatakan bahawa deposit 10 peratus daripada harga rumah yang ingin dibeli tidak lagi perlu dibayar kepada pemaju perumahan.

Sementara warganegara yang berpendapatan sederhana dan rendah hanya akan termangu dan terpaksa bergelut dengan pasaran terbuka ini semata-mata untuk mendapatkan sebuah rumah yang selesa. Manakala harga rumah semi-D adalah antara RM175k ~ RM200k mengikut keluasan. Justeru. Rumah mewah yang berharga satu juta dan ke atas ditentukan harga pasaran oleh sebilangan individu yang mempunyai modal yang besar dan membuka pasaran kepada orang asing atau luar negara.ruang tamu. pelbagai lagi senarai tanggungjawab yang belum selesai terpaksa ditempuh sehinggalah bayaran hutang rumah dilunaskan. bilik stor.www. ruang makan. Oleh kerana kadar tukaran mata wang negara tertakluk kepada kadar tukaran antarabangsa.bina-rumah. bukanlah menjadi masalah besar bagi warga asing dari negara jiran. Kecanggihan sistem pengangkutan udara dan darat yang terhampar indah merupakan antara faktor utama mereka untuk memiliki rumah di Malaysia. www. Keluasannya antara 1400 hingga 1600 kaki persegi dan mempunyai 3 bilik tidur . Setelah rumah tersebut diperoleh pula.(petikan akhbar) Sebagaimana kita semua maklum isu harga rumah mahal ini bukan saja berlaku di Bandar-bandar besar sahaja. malahan mungkin membawa kepada generasi seterusnya dalam kitaran keluarga tersebut.bina-rumah. harga sebuah rumah setingkat(bungalow) yang sederhana dari segi saiz dan rekabentuk adalah antara RM275k ~ RM300k. dapur dan 2 bilik air. Walau bagaimanapun. spekulasi harga rumah yang berlaku menyebabkan penduduk tempatan terpaksa bersaing dengan warga asing untuk mendapatkan rumah yang diimpikan. Isu-isu ketidakpuasan hati yang dibangkitkan oleh penduduk ini telah dan sedang mendapat perhatian daripada pihak yang bertanggungjawab dalam mengendalikan isu-isu berkaitan. malahan terdapat pemilik rumah dari India yang bekerja di Amerika Syarikat membeli rumah di negara ini. ini menyebabkan harga rumah mewah yang ditawarkan itu seolah-olah seperti harga sebuah rumah kos sederhana bagi sesetengah pelabur dan pemodal luar. malah ia juga merebak ke bandar kecil dan sederhana di seluruh Negara. Namun begitu.com/wp/ Page 4 .Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. Mengikut kajian di sebuah Bandar kecil. seringkali pula isu yang dibangkitkan itu tidak mendapat penyelesaian yang tuntas kerana pendekatan yang diambil dalam menyelesaikan isu-isu tersebut dibuat secara terpisah kerana bidang kuasa dan tanggungjawab yang berbeza di antara jabatan yang bertindak.com/wp k 2011 keperluan akan membantutkan usaha golongan muda untuk mendapatkan sebuah rumah.

Secara puratanya adalah RM100 ~ RM 130 / ka persegi mengikut lokasi dan rekabentuk. maka saya nasihatkan supaya anda patut memikirkannya walaupun masih muda dan belum berumahtangga kerana apabila sampai masanya setiap orang akan memikirkan untuk memiliki rumah sendiri. Dalam ebook ini saya akan menjelaskan satu kaedah yang kita semua boleh praktiskan dan ianya sangat sesuai bagi mereka yang tinggal di Bandarbandar kecil dan pinggir Bandar yang inginkan rumah yang selesa dengan harganya yang munasabah.bina-rumah. 2.3 tahun kebelakangan ini. 5. Harga sesebuah rumah adalah mengikut pasaran semasa. 3. www.com/wp/ Page 5 . Kaedah Penyelesaian Saya sebagai kontraktor binaan dan mempunyai ramai kenalan dalam bidang binaan ini termasuk pemaju perumahan.bina-rumah.com/wp k 2011 Harga rumah dan lain-lain hartanah sememangnya akan meningkat setiap tahun tetapi ianya begitu ketara 2. Jadi bertindaklah cepat sebelum terlambat . Harga ka persegi ini adalah termasuk harga bahan binaan. 2.www. Jika permintaan tinggi maka harga pasti akan naik di tambah pula dengan kenaikan harga bahan binaan dan juga kadar upah pekerja. Jika anda belum lagi memiliki rumah dan belum bercadang untuk memilikinya. Nilai tanah Harga bahan binaan Upah pekerja Keuntungan kontraktor Keuntungan pemaju Harga rumah menjadi mahal adalah disebabkan 3 perkara iaitu :1. Kita semua terpaksa bersaing dalam pasaran terbuka. Harga tanah – nilainya mengikut lokasi dan permintaan semasa. Kita tidak boleh mengharapkan pihak kerajaan supaya mengawal atau menurunkan harga rumah dan ianya tidak mungkin berlaku kerana harga rumah bergantung kepada pasaran semasa. pembekal dan pihak perunding (consultant) telah mengenalpasti bahawa harga sesebuah rumah itu ditentukan mengikut perkara-perkara seperti berikut:1. 4. Keuntungan kontraktor – pihak yang membekal pekerja dan meletakkan harga mengikut kaki persegi. Persoalannya sekarang ini apakah ada jalan penyelesaian bagi mereka-mereka berpendapatan sederhana dan ingin memiliki rumah yang selesa dari segi keluasan dan kualilti rumah kerana harga rumah semakin lama semakin mahal.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.

bina-rumah.800 28. Bagi mereka yang sudah ada tanah Caranya ialah dengan “BINA SENDIRI RUMAH ANDA” jika anda sudah ada tanah lot tapak rumah.800 3.com/wp k 2011 3.bina-rumah.www.800 28. Jangkamasa menyiapkan sesebuah rumah satu tingkat yang sederhana adalah 5 ~ 6 www. Secara asasnya sesiapa yang melantik kontraktor bagi membina rumah mereka maka harga rumah tersebut boleh di bahagikan mengikut peratus seperti berikut:Andaikan kos pembinaan rumah = RM 90. Bayangkan duit sebanyak ini sebenarnya milik anda jika mengurus sendiri pembinaan rumah anda.600 90. Keuntungan pemaju – pemaju akan mengaut 2 kali keuntungan iaitu ke atas nilai tanah dan nilai rumah. Ini bermakna anda tidak perlukan kontraktor / pemaju bagi membina rumah anda. Bagaimana caranya? 1.000 Jika kos membina rumah adalah RM90 ribu maka keuntungan kontraktor yang diperolehi oleh kontraktor adalah RM28. Jadi wang yang anda perlukan bagi menyiapkan rumah anda hanyalah RM60k saja untuk membeli bahan binaan dan upah pekerja.800 ribu. Maksudnya ialah mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Maka kos membina rumah hanyalah membeli bahan binaan dan upah pekerja saja. Ketiga-tiga perkara di atas yang menjadikan sesebuah rumah itu mahal boleh dikurangkan dengan banyaknya sehingga dua per tiga (2/3) dan boleh jimatkan wang anda sehingga berpuluh-puluh ribu ringgit.000 keterangan Bahan binaan Upah pekerja Keuntungan kontraktor pengurusan total % 32% 32% 32% 4% 100% RM 28.com/wp/ Page 6 .Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.

1no .bina-rumah. Pinjaman perumahan lebih mahal dari pinjaman kenderaan.www. Sebenarnya tidak perlu buat pinjaman perumahan bagi pembinaan rumah anda. Saya pun tak pasti kenapa tetapi kenyataannya memang begitu. ruang bumbung dinding Pintu utama Pintu belakang Pintu bilik Pintu setor Pintu sliding Jubin lantai Ruang makan Ruang tamu + keluarga Varendah Dapur Ruang belakang dapur Kekuda kayu Atap genting konkrit Batu-bata merah disudahi dengan 15mm thk.bina-rumah.com/wp k 2011 bulan.2 nos.com/wp/ Page 7 .1no .1no . Spesikasi binaan rumah bungalow di sebelah adalah standard rumah bungalow kelas sederhana dan paling popular serta banyak sekali digunakan oleh pemaju atau orang www. Spesikasi standard sederhana rumah bungalow setingkat.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. Cement render Rumah bungalow yang sederhana Berapakah kos pembinaan rumah bungalow ini? Andaikan tanah tapak rumah milik anda dan mengupah kontraktor bagi kerja pembinaannya. . Plaster luar dan dalam Decorative timber solid door Hardwood timber solid door Timber panel flush door Plywood flush door Aluminium frame sliding door c/w glass panel 300 x 300mm ceramic tile Smooth surface -m/bedroom -bedroom 1 -bedroom 2 -ruang makan -ruang tamu/keluarga 300 x 300mm ceramic tile rough surface -ruang dapur -bilik air/tandas 50mm thk. lokasi Jenis rumah Keluasan termasuk carporch bilik Bandar kecil Bungalow setingkat 1650 ka persegi Master bedroom Bedroom 1 Bedroom 2 Setor Bilik air/tandas – 1no.

batu.00 keterangan Bahan binaan Upah pekerja Keuntungan kontraktor pengurusan total % 32% 32% 32% 4% 100% RM 63.360 63.000 Kos pengurusan ini adalah wang yang dibelanjakan oleh kontraktor bagi menyiapkan rumah anda.bina-rumah.360 63. Apalah lah sangat belanja yang dikeluarkan. Dengan merujuk spesikasi di sebelah. Cuma minyak kereta dan bil telefon saja.ruang dan carporch. besi.000. Kalau dikira betul-betul kosnya tak sampai pun RM 2000.com/wp/ Page 8 . Maka keuntungan sebenar yang diperolehi oleh kontraktor adalah melebihi dari nilai RM 63360 dalam masa 5 ~ 6 bulan saja.bina-rumah.www.920 198.com/wp k 2011 perseorangan. Kontraktor rumah tak perlu pejabat atau kerani atau pembantu. Harga per kaki persegi yang digunapakai oleh kontraktor buat masa sekarang adalah : RM 110 ~ RM 130 per ka persegi. Kenaikan bahanbahan seperti simen. www. kayu. Secara purata adalah RM120/ka persegi with smooth surface -bilik setor -bilik belakang dapur 300 x 300mm homogeneus ceramic tile rough surface(heavy duty) -Car porch Jubin dinding 200 x 250mm ceramic wall tile 1500mm high surrounding -Bilik air/tandas -ruang dapur Jotun emulsion paint 1 layer undercoat 2 layer finishing coat Siling kapor -Ruang tamu Free asbestos ceiling Lain-lain bilik.batu-bata dan jubin akan mempengaruhi harga rumah kerana bahan-bahan ini mempunyai kuantiti yang besar dalam pembinaan sesebuah rumah.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. atap.360 7. kontraktor biasanya sudah ada harga per kaki persegi yang biasa diguna pakai dan akan naik mengikut kenaikan harga bahan binaan di pasaran. cat siling Oleh itu harga bagi menyiapkan rumah bungalow tersebut adalah: RM120 X 1650 ka persegi (keluasan lantai rumah termasuk carporch) harganya= RM 198. pasir.

Anda hanya perlu tangatangan beberapa keping borang saja. Apa yang anda perlu buat adalah membayar balik kepada pihak bank setiap bulan. bank dan lain-lain mengurus sendiri pembinaan rumah mereka tanpa mengganggu kerja mereka . kerani. Jawapannya adalah dengan cara BINA SENDIRI RUMAH ANDA iaitu:1. Tetapi anda tidak akan merasainya kerana kerana kontraktor akan mendapat duit ini melalui tuntutan atau claim melalui bank tempat anda membuat pinjaman perumahan.bina-rumah.com/wp k 2011 Cuba anda bayangkan duit anda sebanyak RM 63360 dibayar kepada kontraktor bagi pengurusan pembinaan rumah anda. Mengurus Mengurus sendiri pembinaan rumah anda. boleh memajukan tanah mereka dengan membina 1 atau 2 biji rumah kemudian menjualkannya. Ianya tidak susah seperti yang anda fikirkan kerana seseorang kontraktor boleh mengurus pembinaan 5 buah rumah sekali gus dalam satu masa. Apa yang anda perlu buat bagi mengatasi masalah ini. Begitulah seterusnya. Dapatkan panduan lengkap “BINA SENDIRI RUMAH ANDA” dan belajar secara terperinci tentang ilmu binaan yang biasa dipraktiskan.com/wp/ Page 9 .penjawat awam. www. Bagi yang ada tanah pesaka dan duit lebih.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.www.bina-rumah. pekerja swasta. Saya dapati banyak mereka yang bekerja sebagai guru-guru sekolah. Keuntungan yang mereka dapat digunakan untuk membeli lot-lot tanah yang lain untuk dimajukan dengan membina rumah kemudian menjualkannya.

Memohon kelulusan pelan 6. Memahami pelan rumah 3.com/wp/ Page 10 .Lantai konkrit www.Tiang tetulang.Membina grd.Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork. formwork dan konkrit .Mengenalpasti lokasi tapak rumah. Melantik tukang rumah 7. 4.com/wp k 2011 EBOOK Isi kandungan Ebook " Membina Sendiri Rumah Anda" ISI KANDUNGAN 1.Kerja-kerja membina tapak asas .bina-rumah.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.Mengenal pasti sempadan tanah anda .Kerja-kerja pengorekkan/penggalian .Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit . . Peringkat-peringkat pembinaan . Beam .www.(setting out) .bina-rumah. Pengenalan 2. Penyediaan pelan rumah 5.

Tidak perlu buat pinjaman perumahan kerana pinjaman perumahan jika dikira betul-betul kita terpaksa membayar balik kepada pihak bank sehingga lebih 2/3 dari jumlah pinjaman selain memerlukan dokumen-dokumen yang menyulitkan lebih-lebih lagi pekerja swasta. Apa yang perlu diubah adalah pelan lokasi. Mendapatkan sjil layak mendudukki ( CF ) Selain dari ebook “Bina Sendiri Rumah Anda” saya juga akan memberikan satu bonus hebat iaitu “1 set lengkap pelan rumah (pelan arkitek) dan anda boleh pilih samada mahu pelan rumah bungalow atau pelan rumah semi-D. Mengurus pembelian bahan binaan 9. Mendapatkan modal Mendapatkan modal dengan cara mencagarkan tanah tapak rumah anda. Untuk pengetahuan anda. Kenapa? Kerana pihak bank tidak mahu menanggung kerugian jika rumah yang anda bina sendiri itu www.bina-rumah. lot tanah anda sebagaimana dalam geran tanah. Anda boleh download pelan ini apabila membeli ebook “Bina Sendiri Rumah Anda” 2. Mendapatkan bekalan air dan api. Pelan rumah ini dilukis dengan program AutoCad sebagaimana yang dikehendakki oleh arkitek dan Majlis Daerah di seluruh Negara. Kualiti binaan 11. pelan tapak dan pelan kunci serta masukkan nama dan no.com/wp k 2011 - Roof beam Dinding bata Plaster / melepa Bumbung Kerja kemasan Kemasan lantai Cara memasang jubin lantai Jubin dinding Kerja mengecat 8. Pelan rumah yang sudah siap ini anda boleh gunakan terus untuk membuat permohonan kelulusan pelan di daerah masing-masing.bina-rumah. Pihak bank tidak akan membenarkan anda membina sendiri rumah anda.www. jika anda membuat pinjaman perumahan maka pihak bank akan meminta anda memberikan nama syarikat kontraktor yang berdaftar dengan pusat khidmat kontraktor (Pkk – sekurang-kurangnya kelas f) yang akan membina rumah anda.com/wp/ Page 11 . 10.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.

maka masa yang diambil bagi bayaran balik pinjaman bank lebih kurang 20 ~ 30 tahun bergantung kepada umur anda dan juga jumlah pinjaman. nak bayar hutang atau nak menyelesaikan masalah keluarga. Maka untuk mengelakkan kerenah pihak bank dan insuran saya syorkan anda membina sendiri rumah anda dengan mendapatkan modal dari cagaran tanah tapak rumah anda. Pihak bank tidak akan memberi pinjaman jika tidak ada syarikat insuran yang melindungi rumah anda. Pihak insuran akan menolong anda membayar balik pinjaman bank anda semua sekali. Sehingga sekarang saya masih lagi belum mendengar berita kebakaran ke atas rumah bungalow sehingga hangus tak boleh diduduki lagi.bina-rumah. Kebakaran biasanya berlaku pada deretan rumah-rumah kedai yang lama yang terjadi akibat kecuaian manusia. Setiap pembinaan rumah perlukan perlindungan insuran. kebarangkalian untuk berlaku kebakaran adalah sangat tipis. Pihak insuran pula tidak akan memberi perlindungan jika tidak ada nama syarikat kontraktor sebagai pihak yang membina rumah anda.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri. Pihak KWSP akan meminta anda www. anda boleh pilih untuk berhenti sekejap pembinaan rumah sehingga ada cukup duit. Macamana kalau nak gunakan duit KWSP untuk tambahan modal? Duit KWSP boleh dikeluarkan jika anda membuat pinjaman bank bagi pembinaan rumah anda. Ianya lebih mudah dan pihak bank tidak akan bertanya nak buat apa dengan duit pinjaman ini. Jadi dalam waktu ini jika rumah anda mengalami kebakaran atau apa saja yang menyebabkan kerosakan yang teruk pada rumah sehingga tidak boleh digunakan terus maka anda terpaksa mencari rumah baru tetapi rumah yang sudah rosak kita masih lagi terpaksa juga membayar balik pinjaman bank.com/wp k 2011 tidak siap dan anda pula menghadapi masalah membayar balik pinjaman.bina-rumah. Di sinilah peranan pihak insuran.www. Sudah tentu anda tidak mampu. Tetapi jika difikirkan. Apa gunanya insuran? Pihak bank yang lebih memerlukan insuran berbanding daripada kita. Jika anda membuat pinjaman bank bagi pembinaan rumah anda. Ianya tidak menjadi masalah kerana kerana ianya tidak melibatkan sesiapa dan banyak orang lakukan cara ini jika menghadapi masalah kewangan. Jika duit cagaran tanah campur dengan duit simpanan yang anda ada masih lagi tidak cukup. Jika bertanya pun anda boleh katakan nak buat bisnes . Selain itu pihak bank juga akan berurusan dengan pihak insuran.com/wp/ Page 12 .

Bagaimana dengan rumah semi-D.bina-rumah.com/wp k 2011 menyerahkan dokumen-dokumen pinjaman bank termasuklah polisi perlindungan insuran dan nama kontraktor yang membina rumah anda. Tidak perlu beli yang baru. malah kontraktor akan mendapat keuntungan yang lebih kerana formwork iaitu acuan plywood yang digunakan untuk membentuk konkrit bertetulang seperti tapak asas. Maksudnya jangan beli tanah yang sudah dipecah lot kerana harganya sememangnya mengikut harga pasaran. Bagi Mereka yang belum ada tanah Bagi mereka-mereka yang belum ada tanah saya syorkan kalau boleh jangan terburu-buru nak beli rumah yang dijual oleh pemaju. Biasanya kontraktor kelas ‘F’ tidak kisah langsung jika anda gunakan nama syarikat mereka sedangkan anda sendiri yang membina rumah anda tetapi kenalah bagi duit saguhati (RM1500 ~ RM2000) kepada pemilik lesen ini sebagai tanda terima kasih. Percayalah…selepas beberapa tahun anda akan merasa tidak selesa dengan rumah teres dan mahukan yang lebih besar dan selesa kerana anak-anak sudah ramai dan sedang membesar. kena banyak bersabar sehingga ada tanah sendiri kemudian bina rumah ikut citarasa sendiri. Bagaimana untuk mendapatkan tanah yang lebih murah dari harga pasaran? Jika anda ingin membeli tanah saya syorkan supaya beli tanah secara berkelompok. Carilah www. Kaedah ini banyak orang gunakan dan ianya perkara biasa di mana-mana pun malah pegawai bank pun tahu dan maklum perkara ini. beam dan tiang dapat digunakan lagi sekali bagi rumah sebelah.www.com/wp/ Page 13 . Jika anda ingin selesa dan lebih privacy. Dalam kaedah ini saya syorkan anda membuat pinjaman bank dalam jumlah yang sedikit saja dan anda carilah kontraktor kelas ‘F’ hanya untuk memakai nama syarikat nya saja supaya dicatitkan dalam dokumen perjanjian dengan bank. Kadangkala orang tidak sabar-sabar untuk menduduki rumah sendiri biarpun ianya sebuah rumah teres. 2.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.bina-rumah. Rumah semi-D juga mempunyai spesifikasi yang sama dengan rumah rumah bungalow yang sederhana oleh itu kadar harga yang ditetapkan oleh kontraktor adalah sama.

empat segi atau lima segi.www.com/wp/ Page 14 .com/wp k 2011 kawan-kawan yang sama-sama hendak beli tanah dan berpakat dengan membeli tanah yang luasnya boleh dibina 5 atau 6 buah rumah atau lebih kurang 1 ekar. Tanah sebegini yang belum dipecah harganya lebih murah dan proses pecah lot boleh dilakukan dengan mengupah juruukur tanah berlesen. Contoh geran tanah www.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.bina-rumah.bina-rumah. 1 ekar tanah boleh dipecah kepada lot tapak rumah bungalow sebanyak 5 atau 6 lot mengikut bentuk keluasan tanah tersebut samada memanjang.

Pakej yang saya tawarkan ini tiada di mana-mana pasaran samada di internet atau di luar. Pakej ini adalah terhad dan mungkin www.com/wp k 2011 Tanah ini luasnya 0. Boleh didirikan 4 buah rumah bungalow dan 1 semi-D. Membina rumah semi-D lebih menguntungkan bukan saja dalam satu lot tanah kita boleh bina 2 biji rumah tapi papan formwork boleh digunakan untuk rumah yang satu lagi. Manakala di sebelah kiri/kanan dan belakang jaraknya mestilah 10 kaki keatas.746 ekar. Penutup Jika anda bercandang mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan ingin belajar atau mengetahui lebih terperinci tentang binaan sesebuah rumah maka dapatkan ebook panduan lengkap “BINA SENDIRI RUMAH ANDA” dan “RAHSIA PENGURUSAN KONTRAKTOR” serta bonus percuma berupa pelan rumah bungalow atau semi – D. mengikut building by law di bahagian hadapan rumah iaitu jarak antara dinding rumah dengan sempadan lot tanah (pagar) mestilah sekurang-kurangnya 20 kaki.com/wp/ Page 15 .Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.bina-rumah. Apabila membuat rancangan bagi membina rumah.bina-rumah.www. Harganya tersangat rendah iaitu hanya RM 50 sahaja berbanding ilmu binaan yang ada di dalamnya dan juga 1 set pelan arkitek yang bernilai lebih RM 1500 jika anda mengupah pelukis pelan atau arkitek.

bina-rumah.bina-rumah.bina-rumah.com/info/home.bina-rumah.com/wp www.php Sesiapa yang berminat ingin mengedar ebook ini adalah dialu-alukan dan sila daftar di link affiliate KLIK SINI Wassalam.bina-rumah.com/wp/ Page 16 .com/wp k 2011 saya akan naikan harganya bila-bila masa saja.com/wp www. Fatahbidin www. Kontraktor Siber. Iaitu:www.www. Dapatkan dari pengedar yang sah saja.Kaedah penyelesaian memiliki rumah sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful