Pelanggaran dan hentaman ini menghasilkan tekanan udara • Udara menekan ke atas semua benda di bumi dan tekanan ini disebut tekanan udara .APA ITU TEKANAN UDARA? • Berdasarkan kepada Teori Kinetik Jirim: . .Zarah-zarah sentiasa bergerak dan berlanggar antara satu sama lain dan menghentam dinding bekas.

Ini kerana udara berkurangan di tempat yang tinggi .Ciri-ciri tekanan udara a) bertindak ke semua arah b) berubah-ubah dari satu tempat ke tempat yang lain c) berkurangan dengan pertambahan ketinggian dari permukaan bumi.

Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara Tekanan udara bertambah apabila: 1) Gas ditambah (bilangan zarah-zarah gas ditambah) .bilangan pelanggaran ke atas dinding bertambah bekas 2) Isipadu bekas dikecilkan (gas dimampatkan) .pelanggaran zarah dengan dinding bekas menjadi lebih kerap .

tenaga zarah-zarah bertambah dan berlanggar dengan dinding bekas dengan lebih kerap dan kuat .3) Gas dipanaskan .

Aplikasi prinsip tekanan udara dalam kehidupan harian Picagarii Straw straw Sifon .

Sucker hook Penitis .

Gas di bawah tekanan tinggi • Apabila gas dikenakan tekanan yang cukup tinggi atau disejukkan. gas akan berubah menjadi cecair Tekanan tinggi Gas Cecair • Cecair akan menjadi gas semula apabila tekanan dibebaskan .

Letakkan tangki dalam keadaan tegak 2. Jauhkan tangki daripada api atau cahaya matahari 3. Nyalakan mancis terlebih dahulu sebelum membuka pili gas 4. Guna air sabun untuk memeriksa kebocoran pada saluran gas .Langkah keselamatan semasa penggunaan gas di bawah tekanan tinggi 1. Jangan buang tin aerosol ke dalam api kerana ia akan meletup 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful