Zarah-zarah sentiasa bergerak dan berlanggar antara satu sama lain dan menghentam dinding bekas.APA ITU TEKANAN UDARA? • Berdasarkan kepada Teori Kinetik Jirim: .Pelanggaran dan hentaman ini menghasilkan tekanan udara • Udara menekan ke atas semua benda di bumi dan tekanan ini disebut tekanan udara . .

Ciri-ciri tekanan udara a) bertindak ke semua arah b) berubah-ubah dari satu tempat ke tempat yang lain c) berkurangan dengan pertambahan ketinggian dari permukaan bumi. Ini kerana udara berkurangan di tempat yang tinggi .

pelanggaran zarah dengan dinding bekas menjadi lebih kerap .bilangan pelanggaran ke atas dinding bertambah bekas 2) Isipadu bekas dikecilkan (gas dimampatkan) .Faktor-faktor yang mempengaruhi tekanan udara Tekanan udara bertambah apabila: 1) Gas ditambah (bilangan zarah-zarah gas ditambah) .

3) Gas dipanaskan .tenaga zarah-zarah bertambah dan berlanggar dengan dinding bekas dengan lebih kerap dan kuat .

Aplikasi prinsip tekanan udara dalam kehidupan harian Picagarii Straw straw Sifon .

Sucker hook Penitis .

gas akan berubah menjadi cecair Tekanan tinggi Gas Cecair • Cecair akan menjadi gas semula apabila tekanan dibebaskan .Gas di bawah tekanan tinggi • Apabila gas dikenakan tekanan yang cukup tinggi atau disejukkan.

Letakkan tangki dalam keadaan tegak 2. Nyalakan mancis terlebih dahulu sebelum membuka pili gas 4. Jauhkan tangki daripada api atau cahaya matahari 3.Langkah keselamatan semasa penggunaan gas di bawah tekanan tinggi 1. Guna air sabun untuk memeriksa kebocoran pada saluran gas . Jangan buang tin aerosol ke dalam api kerana ia akan meletup 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful