PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. JOM . c. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka.. Contoh : a. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. DATANG KE SEKOLAH …………. b.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. . Assalamualaikum / Selamat sejahtera. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah.

PK HEM. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. . 3. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7.30 pagi hingga 8.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. Pengacara Majlis Sistem siaraya. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. rostrum : perhimpunan mingguan. DATANG KE SEKOLAH …………. 3. 4. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. kerusi. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. 2. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. 6. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. 7. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. tahniah kerana memberi tumpuan. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 3. 3. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. DATANG KE SEKOLAH …………. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. 5. 2. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 2. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. 4. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. 8. JOM . Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. . Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran.

Guru memberi salam kepada murid. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 3. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. DATANG KE SEKOLAH …………. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. rakanrakan dan kelas sendiri.. kewujudan keharmonian kelas. terhadaap guru. 2. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. 4. JOM . Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. . 3. dan sebagainya. pengurusan papan notis. contohnya penjagaan kebersihan kelas. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis.15 pagi hingga 9. Kelas Kebanggaanku 1. 2.

2. 2. sayang 1. .PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. kewangan dan lain-lain 4. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. mangsa bencana. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan.kematian. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. pakaian. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. Guru Kelas.. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. JOM . PK HEM. DATANG KE SEKOLAH …………. 3. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. 3. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Alumni. Guru Kebajikan.

papan kenyataan. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. c. 3. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Jawatankuasa 3K Kain rentang. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. 2. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. b. Contoh : a. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. b.. e. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. 2. . JOM . DATANG KE SEKOLAH …………. komuniti penyayang 1. c. 3. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. d.

PERSONALIA PN. WAN ALI 7.30 pagi ( 30 minit ) 2.45 t/hari (Tahap ) 1. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.45 pagi ( 15 minit ) 3.15 t/hari (Tahap 2) 5.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas ..00 pagi . . ABDUL RANI 2.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM .30 pagi .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.WAN MOHD AMINUDDIN B.7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. DATANG KE SEKOLAH …………. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7. PN. 2. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.45 pag -1.MOHD FAIZAL B. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. Bersalaman dengan murid-murid.7. EN.  Prihatin dengan kesihatan murid. YUSLINA BT YUSOB EN. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.

.45 t/hari (Tahap ) 1. Bersalaman dengan murid-murid.00 pagi .30 pagi .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Pintu pagar sekolah 1. YUSOF 5. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7.45 pagi 3. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.PN. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. DATANG KE SEKOLAH ………….EN.7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.MOHD RIZAL B.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .45 pag -1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . HAYARI OSMAN B. ABU BAKAR 7.EN.EN. ABD HAMID 2. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra..7. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. NOR DISHAH BT.30 pagi ( 30 minit ) 2.

MUHAMAD SOFIAN B.00 pagi .30 pagi ( 30 minit ) 2.. UMI KALSOM BT.MOHD YATIM 2.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.7. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .45 pag -1. Pengurusan waktu perhimpunan    7. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.45 pagi ( 15 minit ) 3.EN.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .7.EN. PN. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B.PUAN HORIAH BT. Bersalaman dengan murid-murid.30 pagi . RAMLI 7. Pintu pagar sekolah 1. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7. DATANG KE SEKOLAH …………. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2.45 t/hari (Tahap ) 1. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . .

Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. Bersalaman dengan murid-murid.45 pagi 3.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. SAERAH BT.15 t/hari (Tahap 2) 5..15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.PN.45 pag -1. MOHD AFFENDI B. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .45 t/hari (Tahap ) 1.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .  Prihatin dengan kesihatan murid. ISMAIL 2.7. .HALIT 2.7.30 pagi .EN. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7. SUHAIMI B. DATANG KE SEKOLAH …………. ABD JAMIL JOM .00 pagi .EN.30 pagi ( 30 minit ) 2.EN. YUSOF 7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.SHAMSYUL B.

45 pagi ( 15 minit ) 3. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7.AZAINIZAN B.30 pagi ( 30 minit ) 2.7. . Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. ABD AZIZ 2. GURU J-QAF JOM .S. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.30 pagi .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.EN. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Bersalaman dengan murid-murid.ZULHAZMI B.45 pag -1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.EN.15 t/hari (Tahap 2) 5. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.SREENIVASARAO 2.7. KAMARUDIN 7.45 t/hari (Tahap ) 1. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1..00 pagi .EN. DATANG KE SEKOLAH ………….  Prihatin dengan kesihatan murid.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.