P. 1
Modul Program Guru Penyayang Dan Jadual Tugas Guru

Modul Program Guru Penyayang Dan Jadual Tugas Guru

|Views: 209|Likes:
Published by Hasnah Halip
modul program guru penyayang
modul program guru penyayang

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Hasnah Halip on Apr 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2015

pdf

text

original

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

c. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. Contoh : a. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. Assalamualaikum / Selamat sejahtera.. JOM . Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. . b. DATANG KE SEKOLAH …………. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah.

.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. 3. rostrum : perhimpunan mingguan. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Pengacara Majlis Sistem siaraya. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. kerusi. DATANG KE SEKOLAH ………….30 pagi hingga 8. 2. . Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. 2.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. PK HEM. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. 3. 4. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid.

4. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. 3. tahniah kerana memberi tumpuan. 3. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. 2. 2.. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 5. . Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. JOM . 6. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. 7. DATANG KE SEKOLAH …………. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. 8.

Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8.. 3. Guru memberi salam kepada murid. kewujudan keharmonian kelas.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Kelas Kebanggaanku 1. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. terhadaap guru. contohnya penjagaan kebersihan kelas. 4. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. 2. . rakanrakan dan kelas sendiri. JOM . 2. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. 3.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku.15 pagi hingga 9. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. pengurusan papan notis. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. dan sebagainya.

Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. 2. mangsa bencana. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. kewangan dan lain-lain 4. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. JOM . 3. PK HEM. Mengenalpasti murid yang berkeperluan.. Guru Kebajikan. Guru Kelas. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. 2. .PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. 3. pakaian. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru.kematian. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. DATANG KE SEKOLAH …………. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Alumni. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. sayang 1.

tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. JOM . c. b. 2. 2. c. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Jawatankuasa 3K Kain rentang. b. komuniti penyayang 1. 3. DATANG KE SEKOLAH …………. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. d. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a.. 3. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Contoh : a. . e. papan kenyataan.

45 pag -1. ABDUL RANI 2.. PERSONALIA PN. DATANG KE SEKOLAH …………. YUSLINA BT YUSOB EN.45 t/hari (Tahap ) 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1. Bersalaman dengan murid-murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM .MOHD FAIZAL B. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .30 pagi ( 30 minit ) 2. EN.15 t/hari (Tahap 2) 5. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.00 pagi .WAN MOHD AMINUDDIN B. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. 2.7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. PN.7.45 pagi ( 15 minit ) 3.30 pagi .  Prihatin dengan kesihatan murid. WAN ALI 7. . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.

Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. ABD HAMID 2.MOHD RIZAL B. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.EN.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 pag -1.30 pagi ( 30 minit ) 2. YUSOF 5.PN. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7. .00 pagi .EN.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2.7. ABU BAKAR 7.45 t/hari (Tahap ) 1.30 pagi . Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. NOR DISHAH BT. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.7.45 pagi 3..EN.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. HAYARI OSMAN B. DATANG KE SEKOLAH …………. Pintu pagar sekolah 1. Bersalaman dengan murid-murid.

7.00 pagi . .EN. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.30 pagi .PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.MOHD YATIM 2.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . UMI KALSOM BT.45 pagi ( 15 minit ) 3. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B.PUAN HORIAH BT. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. JUNID ( TAHAP 2 ) 5.45 t/hari (Tahap ) 1. DATANG KE SEKOLAH …………. RAMLI 7. Bersalaman dengan murid-murid. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.EN.30 pagi ( 30 minit ) 2. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. MUHAMAD SOFIAN B. PN. Pintu pagar sekolah 1.45 pag -1.7. Pengurusan waktu perhimpunan    7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.7. SAERAH BT.45 pag -1.SHAMSYUL B. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.45 pagi 3. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.30 pagi ( 30 minit ) 2.PN.EN.EN. MOHD AFFENDI B. Bersalaman dengan murid-murid.HALIT 2.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .15 t/hari (Tahap 2) 5.EN.00 pagi . DATANG KE SEKOLAH ………….45 t/hari (Tahap ) 1.  Prihatin dengan kesihatan murid. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.30 pagi . SUHAIMI B. YUSOF 7.7. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7. ABD JAMIL JOM . ISMAIL 2. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.

30 pagi .15 t/hari (Tahap 2) 5.ZULHAZMI B.7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.  Prihatin dengan kesihatan murid. Bersalaman dengan murid-murid.SREENIVASARAO 2. ABD AZIZ 2. GURU J-QAF JOM .EN. DATANG KE SEKOLAH ………….45 t/hari (Tahap ) 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.AZAINIZAN B.45 pag -1.EN.EN. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7.7. KAMARUDIN 7. . Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.30 pagi ( 30 minit ) 2.S.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 pagi ( 15 minit ) 3. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.00 pagi ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->