PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. . Assalamualaikum / Selamat sejahtera. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. JOM . Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. b. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. Contoh : a. c. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4..

Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. . Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7. 4. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . DATANG KE SEKOLAH …………. 3. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1.. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. kerusi. 2. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab.30 pagi hingga 8. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. PK HEM.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. rostrum : perhimpunan mingguan. Pengacara Majlis Sistem siaraya. 2. 3.

. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. 8. 2. 7. 3. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. 6. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. 4. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. 3. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. 2. DATANG KE SEKOLAH …………. . JOM . Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. tahniah kerana memberi tumpuan. 5. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran.

Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. terhadaap guru.. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Kelas Kebanggaanku 1. 2. kewujudan keharmonian kelas. 3. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. JOM . dan sebagainya.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. pengurusan papan notis. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. 3. Guru memberi salam kepada murid. contohnya penjagaan kebersihan kelas. . 2. rakanrakan dan kelas sendiri.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. 4.15 pagi hingga 9.

Guru Kelas. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. DATANG KE SEKOLAH …………. Guru Kebajikan. 3. 2. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. 2. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. pakaian. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Alumni. sayang 1. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. . Mengenalpasti murid yang berkeperluan. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan.. kewangan dan lain-lain 4. mangsa bencana.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. 3. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. PK HEM. JOM .kematian. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG.

Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. 3. c. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. b. e. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. Contoh : a. JOM . Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. . d. 2. papan kenyataan.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Jawatankuasa 3K Kain rentang.. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. komuniti penyayang 1. c. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. 2. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. 3. b.

7.45 pag -1. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.30 pagi ( 30 minit ) 2. Bersalaman dengan murid-murid..15 t/hari (Tahap 2) 5. EN.45 t/hari (Tahap ) 1. . Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM . PERSONALIA PN. YUSLINA BT YUSOB EN. DATANG KE SEKOLAH ………….15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .7. ABDUL RANI 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.45 pagi ( 15 minit ) 3.30 pagi . Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.  Prihatin dengan kesihatan murid. 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1.00 pagi .WAN MOHD AMINUDDIN B. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. PN. WAN ALI 7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.MOHD FAIZAL B.

7. Pintu pagar sekolah 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.45 pagi 3.EN. .00 pagi . Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 t/hari (Tahap ) 1. YUSOF 5.PN. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7.EN. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . ABU BAKAR 7. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. ABD HAMID 2.30 pagi ( 30 minit ) 2.30 pagi . Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.7. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2. Bersalaman dengan murid-murid. NOR DISHAH BT..MOHD RIZAL B.45 pag -1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . HAYARI OSMAN B. DATANG KE SEKOLAH ………….EN.

Pintu pagar sekolah 1. Bersalaman dengan murid-murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.45 pagi ( 15 minit ) 3.45 pag -1. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2.30 pagi . Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. RAMLI 7. DATANG KE SEKOLAH ………….30 pagi ( 30 minit ) 2. .45 t/hari (Tahap ) 1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.7.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. MUHAMAD SOFIAN B.7. JUNID ( TAHAP 2 ) 5.PUAN HORIAH BT. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .EN. UMI KALSOM BT. PN. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas ..00 pagi .MOHD YATIM 2.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .EN. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7. Pengurusan waktu perhimpunan    7.

30 pagi .45 t/hari (Tahap ) 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.7.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.  Prihatin dengan kesihatan murid. ABD JAMIL JOM . Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. SUHAIMI B.45 pag -1.EN.SHAMSYUL B.EN. YUSOF 7. MOHD AFFENDI B. SAERAH BT. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7.HALIT 2. DATANG KE SEKOLAH ………….00 pagi . Bersalaman dengan murid-murid.EN.15 t/hari (Tahap 2) 5.PN. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .7. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. . Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.45 pagi 3. ISMAIL 2.30 pagi ( 30 minit ) 2. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.

 Prihatin dengan kesihatan murid. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . GURU J-QAF JOM .45 t/hari (Tahap ) 1. Bersalaman dengan murid-murid. KAMARUDIN 7.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .EN. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.SREENIVASARAO 2. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.45 pag -1.EN.45 pagi ( 15 minit ) 3.S. ABD AZIZ 2. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.. .EN.15 t/hari (Tahap 2) 5.ZULHAZMI B.30 pagi ( 30 minit ) 2. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.7.30 pagi .00 pagi . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7.AZAINIZAN B.7. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful