PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. . Assalamualaikum / Selamat sejahtera.. Contoh : a. c. JOM .PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. DATANG KE SEKOLAH …………. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. b.

rostrum : perhimpunan mingguan. 3.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. .30 pagi hingga 8. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.. 3. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7. 2. 2. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. Pengacara Majlis Sistem siaraya. 4. PK HEM. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. kerusi. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan.

. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 7. 2. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. 5.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 6. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. tahniah kerana memberi tumpuan. 3. 8. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. . JOM . Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. 4. DATANG KE SEKOLAH …………. 3. 2.

3. terhadaap guru. Guru memberi salam kepada murid. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. 4.15 pagi hingga 9. JOM . 2.. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. dan sebagainya. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. DATANG KE SEKOLAH ………….15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. . 2. contohnya penjagaan kebersihan kelas. pengurusan papan notis. Kelas Kebanggaanku 1. 3. rakanrakan dan kelas sendiri.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. kewujudan keharmonian kelas. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis.

kematian. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. pakaian. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. DATANG KE SEKOLAH …………. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. mangsa bencana. Guru Kebajikan. 2. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. Alumni. 2. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. . Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. kewangan dan lain-lain 4. 3. sayang 1. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela.. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. PK HEM.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. JOM . Guru Kelas. 3.

Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. DATANG KE SEKOLAH …………. c. b.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin.. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. 2. c. Jawatankuasa 3K Kain rentang. 2. komuniti penyayang 1. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. d. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. e. . Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. papan kenyataan. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. 3. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Contoh : a. JOM . Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. b. 3.

WAN ALI 7. DATANG KE SEKOLAH …………. LOKASI Pintu pagar sekolah 1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.MOHD FAIZAL B. 2.45 pag -1.WAN MOHD AMINUDDIN B. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.30 pagi ( 30 minit ) 2.45 pagi ( 15 minit ) 3. PERSONALIA PN. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . .15 t/hari (Tahap 2) 5. PN.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 t/hari (Tahap ) 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.00 pagi . EN. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM .  Prihatin dengan kesihatan murid. ABDUL RANI 2. Bersalaman dengan murid-murid..PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1. YUSLINA BT YUSOB EN.7.30 pagi .7.

EN. ABU BAKAR 7. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7.. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.00 pagi .PN. NOR DISHAH BT.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . HAYARI OSMAN B. .15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . YUSOF 5.30 pagi ( 30 minit ) 2. ABD HAMID 2. Pintu pagar sekolah 1.EN.30 pagi .7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.EN.45 pag -1.MOHD RIZAL B.45 pagi 3. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.45 t/hari (Tahap ) 1. DATANG KE SEKOLAH ………….7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid.

45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B. .PUAN HORIAH BT.EN. PN.45 pagi ( 15 minit ) 3.EN. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. MUHAMAD SOFIAN B.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .7. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.00 pagi . DATANG KE SEKOLAH …………. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .30 pagi .45 pag -1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.30 pagi ( 30 minit ) 2. Bersalaman dengan murid-murid. RAMLI 7. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. Pengurusan waktu perhimpunan    7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . UMI KALSOM BT. Pintu pagar sekolah 1. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7..MOHD YATIM 2.7.

Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7. SUHAIMI B.. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.45 pagi 3. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.45 t/hari (Tahap ) 1.45 pag -1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. DATANG KE SEKOLAH …………. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. ABD JAMIL JOM .PN.00 pagi . YUSOF 7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.7.SHAMSYUL B. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.EN.15 t/hari (Tahap 2) 5. Bersalaman dengan murid-murid.7.30 pagi ( 30 minit ) 2. ISMAIL 2. MOHD AFFENDI B.30 pagi .EN.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.EN. SAERAH BT. .HALIT 2. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .  Prihatin dengan kesihatan murid.

KAMARUDIN 7. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.EN.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. ABD AZIZ 2.15 t/hari (Tahap 2) 5..30 pagi .SREENIVASARAO 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.30 pagi ( 30 minit ) 2.  Prihatin dengan kesihatan murid.7.7. DATANG KE SEKOLAH ………….45 pagi ( 15 minit ) 3.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . . GURU J-QAF JOM . Bersalaman dengan murid-murid.AZAINIZAN B.EN.00 pagi .45 t/hari (Tahap ) 1.EN. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .S. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.45 pag -1.ZULHAZMI B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful