P. 1
Modul Program Guru Penyayang Dan Jadual Tugas Guru

Modul Program Guru Penyayang Dan Jadual Tugas Guru

|Views: 168|Likes:
Published by Hasnah Halip
modul program guru penyayang
modul program guru penyayang

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Hasnah Halip on Apr 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2015

pdf

text

original

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. b. DATANG KE SEKOLAH …………. . Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid.. Contoh : a. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. c. Assalamualaikum / Selamat sejahtera.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. JOM . Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4.

Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1.. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7. 4.30 pagi hingga 8. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. 3. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. DATANG KE SEKOLAH …………. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. . 2. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. PK HEM. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. Pengacara Majlis Sistem siaraya. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. kerusi. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. rostrum : perhimpunan mingguan. 3. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. 2. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM .

Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. 3. 2. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 7. 2. tahniah kerana memberi tumpuan. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. 4.. JOM . 6. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. 8.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. 3. 5. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. . Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat.

Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. Guru memberi salam kepada murid. DATANG KE SEKOLAH ………….15 pagi hingga 9.. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. rakanrakan dan kelas sendiri. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. 4. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. Kelas Kebanggaanku 1. 2. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. . terhadaap guru. pengurusan papan notis. 3. JOM . contohnya penjagaan kebersihan kelas. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. 3. kewujudan keharmonian kelas. dan sebagainya.

Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Mengenalpasti murid yang berkeperluan.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. sayang 1. mangsa bencana. JOM . Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. 2. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. 3. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. . Alumni. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan.kematian. kewangan dan lain-lain 4. DATANG KE SEKOLAH …………. pakaian. Guru Kebajikan. PK HEM. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah.. Guru Kelas. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. 2. 3. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup.

Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. c. . c. Contoh : a.. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. komuniti penyayang 1. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. d. Jawatankuasa 3K Kain rentang. 2. 3. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. 2. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. DATANG KE SEKOLAH …………. JOM . papan kenyataan. 3. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. b. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. e. b.

.30 pagi ( 30 minit ) 2. DATANG KE SEKOLAH ………….45 t/hari (Tahap ) 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.7.. YUSLINA BT YUSOB EN.45 pagi ( 15 minit ) 3.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. 2. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.15 t/hari (Tahap 2) 5. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.30 pagi .   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . ABDUL RANI 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1. WAN ALI 7. Bersalaman dengan murid-murid. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.MOHD FAIZAL B. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM . Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.45 pag -1. PN. PERSONALIA PN.WAN MOHD AMINUDDIN B. EN. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .  Prihatin dengan kesihatan murid.7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.00 pagi .

Pintu pagar sekolah 1. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.MOHD RIZAL B.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .EN. NOR DISHAH BT. DATANG KE SEKOLAH ………….15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. ABD HAMID 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . .45 t/hari (Tahap ) 1.30 pagi ( 30 minit ) 2. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.45 pag -1. HAYARI OSMAN B.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Bersalaman dengan murid-murid.EN. YUSOF 5.PN. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.. ABU BAKAR 7.30 pagi . Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.EN.00 pagi .7.7. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.45 pagi 3.

15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7.30 pagi ( 30 minit ) 2.EN.30 pagi .15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . .00 pagi . Pintu pagar sekolah 1.45 pagi ( 15 minit ) 3. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. PN. RAMLI 7. MUHAMAD SOFIAN B. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. UMI KALSOM BT. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Pengurusan waktu perhimpunan    7.45 pag -1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .. DATANG KE SEKOLAH ………….PUAN HORIAH BT.7. Bersalaman dengan murid-murid.7.45 t/hari (Tahap ) 1. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.MOHD YATIM 2. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.EN. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B.

Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.7. YUSOF 7.00 pagi . SUHAIMI B.  Prihatin dengan kesihatan murid. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.30 pagi ( 30 minit ) 2.45 t/hari (Tahap ) 1. MOHD AFFENDI B.7.EN. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. DATANG KE SEKOLAH ………….45 pag -1. . ISMAIL 2.SHAMSYUL B. Bersalaman dengan murid-murid.15 t/hari (Tahap 2) 5. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. ABD JAMIL JOM . SAERAH BT.HALIT 2.45 pagi 3.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.EN.PN..EN. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.30 pagi .

  Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .AZAINIZAN B.45 pagi ( 15 minit ) 3. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. GURU J-QAF JOM .30 pagi ( 30 minit ) 2.7.00 pagi . .EN. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. Bersalaman dengan murid-murid. ABD AZIZ 2.7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.ZULHAZMI B. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7.45 pag -1.EN.SREENIVASARAO 2.  Prihatin dengan kesihatan murid.45 t/hari (Tahap ) 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. KAMARUDIN 7.30 pagi . Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.15 t/hari (Tahap 2) 5.EN.S. DATANG KE SEKOLAH …………. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->