PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

Contoh : a.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. c. . DATANG KE SEKOLAH …………. JOM . Assalamualaikum / Selamat sejahtera. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa.. b. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid.

Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. 3..30 pagi hingga 8. kerusi. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. 2. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Pengacara Majlis Sistem siaraya. . DATANG KE SEKOLAH …………. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. 4. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. rostrum : perhimpunan mingguan. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. PK HEM. 3.

7. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. JOM . 3. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. tahniah kerana memberi tumpuan. 3. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. . Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 4. 2. 6. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. 5. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. 8.. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1.

Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. 2. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. terhadaap guru.. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. 4.15 pagi hingga 9. kewujudan keharmonian kelas. Guru memberi salam kepada murid. 3. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. dan sebagainya. pengurusan papan notis. . JOM . DATANG KE SEKOLAH …………. 2. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. contohnya penjagaan kebersihan kelas. Kelas Kebanggaanku 1. rakanrakan dan kelas sendiri. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 3.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis.

Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. pakaian. 3. Guru Kelas. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Mengenalpasti murid yang berkeperluan.. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. 2. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. . anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. kewangan dan lain-lain 4. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. Guru Kebajikan. PK HEM. sayang 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. Alumni. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup.kematian. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. JOM . Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. 3. 2. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. DATANG KE SEKOLAH …………. mangsa bencana.

Jawatankuasa 3K Kain rentang. JOM .. c. . 3. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. c. 2. e. 3. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. 2. komuniti penyayang 1. DATANG KE SEKOLAH …………. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. b. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. papan kenyataan. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. b.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Contoh : a. d. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah.

15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. PERSONALIA PN.MOHD FAIZAL B.45 pag -1. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM . DATANG KE SEKOLAH …………. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.  Prihatin dengan kesihatan murid. EN.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . LOKASI Pintu pagar sekolah 1. PN. WAN ALI 7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1. .15 t/hari (Tahap 2) 5.30 pagi . ABDUL RANI 2.45 pagi ( 15 minit ) 3. Bersalaman dengan murid-murid.7. 2.30 pagi ( 30 minit ) 2.. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.WAN MOHD AMINUDDIN B.7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.00 pagi . YUSLINA BT YUSOB EN. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.45 t/hari (Tahap ) 1.

ABD HAMID 2.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . ABU BAKAR 7. Bersalaman dengan murid-murid. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. HAYARI OSMAN B.EN. NOR DISHAH BT. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.7.45 pag -1.. DATANG KE SEKOLAH ………….45 t/hari (Tahap ) 1.PN. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. .MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2.30 pagi ( 30 minit ) 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Pintu pagar sekolah 1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.00 pagi .7.EN.45 pagi 3.30 pagi .EN. YUSOF 5. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .MOHD RIZAL B.

RAMLI 7.45 pagi ( 15 minit ) 3. Pintu pagar sekolah 1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .30 pagi ( 30 minit ) 2. PN. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .30 pagi . .7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.MOHD YATIM 2..45 pag -1. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.PUAN HORIAH BT. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . DATANG KE SEKOLAH …………. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. Bersalaman dengan murid-murid.7. MUHAMAD SOFIAN B. UMI KALSOM BT.EN.00 pagi . MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B. Pengurusan waktu perhimpunan    7.EN.45 t/hari (Tahap ) 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.

YUSOF 7.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.SHAMSYUL B. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.45 t/hari (Tahap ) 1. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Bersalaman dengan murid-murid.00 pagi . MOHD AFFENDI B. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7.30 pagi ( 30 minit ) 2. ISMAIL 2.HALIT 2.EN.EN.30 pagi .45 pagi 3. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.PN.. ABD JAMIL JOM .45 pag -1. SUHAIMI B. DATANG KE SEKOLAH …………. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.  Prihatin dengan kesihatan murid.7. SAERAH BT. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.15 t/hari (Tahap 2) 5. .EN.

30 pagi .EN. Bersalaman dengan murid-murid.15 t/hari (Tahap 2) 5.7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.EN.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .AZAINIZAN B. GURU J-QAF JOM ..7. KAMARUDIN 7. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .30 pagi ( 30 minit ) 2.45 pagi ( 15 minit ) 3.ZULHAZMI B.45 t/hari (Tahap ) 1.00 pagi .15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. DATANG KE SEKOLAH …………. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. .  Prihatin dengan kesihatan murid. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.SREENIVASARAO 2. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.EN. ABD AZIZ 2.45 pag -1.S.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful