PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

. c. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. Contoh : a. JOM . Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. Assalamualaikum / Selamat sejahtera.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. . DATANG KE SEKOLAH …………. b. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid.

Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. 2. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. 3. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7. DATANG KE SEKOLAH …………. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.. kerusi.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid.30 pagi hingga 8. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. . Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. rostrum : perhimpunan mingguan. 3. PK HEM. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. Pengacara Majlis Sistem siaraya. 4. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 2.

2. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. 5. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. 7. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 2. 6. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. 4. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. 8.. 3. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. JOM .PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. . 3. DATANG KE SEKOLAH …………. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. tahniah kerana memberi tumpuan. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran.

Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. 2. dan sebagainya. DATANG KE SEKOLAH …………. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. 3. Guru memberi salam kepada murid. JOM . 2. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. . pengurusan papan notis. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. terhadaap guru.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. kewujudan keharmonian kelas.. Kelas Kebanggaanku 1. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. contohnya penjagaan kebersihan kelas. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri.15 pagi hingga 9. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. rakanrakan dan kelas sendiri. 4. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. 3.

Guru Kelas.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu.. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. kewangan dan lain-lain 4. Guru Kebajikan. DATANG KE SEKOLAH …………. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. 3. sayang 1. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. 3. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. JOM . Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. pakaian. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. 2. mangsa bencana.kematian. . Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. 2. PK HEM. Alumni. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG.

Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. 3. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. 2. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. c. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. b. JOM . DATANG KE SEKOLAH …………. komuniti penyayang 1. 2. Jawatankuasa 3K Kain rentang.. 3. c. . bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. e. b. d. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. papan kenyataan. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. Contoh : a. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1.

DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1.00 pagi . EN. WAN ALI 7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. PN. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7.WAN MOHD AMINUDDIN B.30 pagi ( 30 minit ) 2.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.45 t/hari (Tahap ) 1. ABDUL RANI 2.15 t/hari (Tahap 2) 5. YUSLINA BT YUSOB EN. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 pagi ( 15 minit ) 3.45 pag -1. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. Bersalaman dengan murid-murid. PERSONALIA PN.7.MOHD FAIZAL B. .30 pagi . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.. 2.7.  Prihatin dengan kesihatan murid.

HAYARI OSMAN B. ABD HAMID 2.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.30 pagi .EN.45 pagi 3. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.. DATANG KE SEKOLAH ………….00 pagi .7. Bersalaman dengan murid-murid.45 pag -1.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2.EN. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .30 pagi ( 30 minit ) 2.45 t/hari (Tahap ) 1. NOR DISHAH BT. . Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Pintu pagar sekolah 1.MOHD RIZAL B. ABU BAKAR 7. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.EN.7. YUSOF 5. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .PN.

.EN. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.00 pagi .PUAN HORIAH BT.EN.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. UMI KALSOM BT. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. PN. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7.45 t/hari (Tahap ) 1.7.. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. RAMLI 7. Pintu pagar sekolah 1. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.30 pagi ( 30 minit ) 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . DATANG KE SEKOLAH …………. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2.45 pag -1.30 pagi .MOHD YATIM 2.45 pagi ( 15 minit ) 3. MUHAMAD SOFIAN B. Bersalaman dengan murid-murid. Pengurusan waktu perhimpunan    7.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .

45 pagi 3.7.PN.7.SHAMSYUL B. ISMAIL 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. SUHAIMI B. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.EN. DATANG KE SEKOLAH …………. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7.HALIT 2.45 pag -1. . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.EN..00 pagi . MOHD AFFENDI B.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .  Prihatin dengan kesihatan murid.45 t/hari (Tahap ) 1. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .30 pagi . SAERAH BT. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. ABD JAMIL JOM . YUSOF 7.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.15 t/hari (Tahap 2) 5.30 pagi ( 30 minit ) 2.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. Bersalaman dengan murid-murid.EN.

15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. GURU J-QAF JOM .EN. ABD AZIZ 2.15 t/hari (Tahap 2) 5. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. KAMARUDIN 7. DATANG KE SEKOLAH …………. .30 pagi ( 30 minit ) 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.30 pagi . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .S. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.45 pagi ( 15 minit ) 3.EN.45 t/hari (Tahap ) 1.SREENIVASARAO 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.45 pag -1. Bersalaman dengan murid-murid.00 pagi .  Prihatin dengan kesihatan murid. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .ZULHAZMI B.EN.AZAINIZAN B.7..7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful