Modul Program Guru Penyayang Dan Jadual Tugas Guru

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG
Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH
Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
“Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.”

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH …………..

JOM . Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. b. Penilaian Rumusan : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. Contoh : a. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 3.. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. . Assalamualaikum / Selamat sejahtera. c.

2.30 pagi hingga 8. 3. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. PK HEM. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.. kerusi. 2. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. rostrum : perhimpunan mingguan. . 4. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. Majlis berjalan mengikut aturcara JOM . Pengacara Majlis Sistem siaraya. DATANG KE SEKOLAH …………. 3. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7.

guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. 4. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. JOM . Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. tahniah kerana memberi tumpuan. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 8. 5. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. . Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. 6. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. 3. 7. 2.. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. 3. 2. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1.

Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. kewujudan keharmonian kelas. contohnya penjagaan kebersihan kelas. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. pengurusan papan notis. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas.. 3. JOM . dan sebagainya. . Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri.15 pagi hingga 9. 3. rakanrakan dan kelas sendiri. 2.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Kelas Kebanggaanku 1. DATANG KE SEKOLAH …………. 2. terhadaap guru. Guru memberi salam kepada murid. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8. 4.

Guru Kelas.. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. PK HEM. Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. Guru Kebajikan. DATANG KE SEKOLAH …………. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. Menghulurkan bantuan :  Lawatan ke rumah  Lawatan ke hospital  Bantuan makanan. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. Bahan / Alat : Langkah-langkah Penilaian Rumusan : : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. JOM . mangsa bencana. 3. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. anak yatim dan lain-lain) Personalia : PIBG. Alumni.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. 2. 3. Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. sayang 1.kematian. pakaian. 2. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. . kewangan dan lain-lain 4.

tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. d. e. bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. 3. b. b.. c. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. . JOM . 2. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. DATANG KE SEKOLAH …………. Penilaian Rumusan : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. c.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. 2. Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. 3. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. komuniti penyayang 1. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. papan kenyataan. Jawatankuasa 3K Kain rentang. Contoh : a.

PN. LOKASI Pintu pagar sekolah 1.WAN MOHD AMINUDDIN B.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .45 pag -1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. YUSLINA BT YUSOB EN. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.7.30 pagi . Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN Ahad 7. PERSONALIA PN.30 pagi ( 30 minit ) 2.45 pagi ( 15 minit ) 3.. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Bersalaman dengan murid-murid. 2. WAN ALI 7. . DATANG KE SEKOLAH ………….15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.MOHD FAIZAL B.7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1. ABDUL RANI 2.15 t/hari (Tahap 2) 5.45 t/hari (Tahap ) 1.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013 HARI MASA 1.00 pagi .  Prihatin dengan kesihatan murid. EN. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD JOM .

Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid.MOHD RIZAL B.PN.7. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas.45 t/hari (Tahap ) 1. Bersalaman dengan murid-murid. DATANG KE SEKOLAH …………. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.45 pag -1.30 pagi ( 30 minit ) 2. ABU BAKAR 7. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM . . Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2.EN..45 pagi 3.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. HAYARI OSMAN B. Pintu pagar sekolah 1. Pengurusan waktu perhimpunan   ISNIN ( 15 minit ) GURU BERTUGAS MINGGUAN  7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah    Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.30 pagi .EN. NOR DISHAH BT.00 pagi .7. ABD HAMID 2.EN. YUSOF 5.

45 pag -1. DATANG KE SEKOLAH ………….PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.45 t/hari (Tahap ) 1.PUAN HORIAH BT.30 pagi ( 30 minit ) 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    JOM .EN.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) Prihatin dengan kesihatan murid. Bertanya khabar LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran    Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  12.7. Pintu pagar sekolah 1.15 t/hari (Tahap 2) Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .00 pagi . Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN SELASA 7. JUNID ( TAHAP 2 ) 5. RAMLI 7. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah  Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Kantin sekolah  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih GURU BERTUGAS MINGGUAN   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas .. MUHAMAD SOFIAN B. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 4.MOHD YATIM 2. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. PN. UMI KALSOM BT. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah    KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.7.EN.30 pagi . . Pengurusan waktu perhimpunan    7. Bersalaman dengan murid-murid. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B.45 pagi ( 15 minit ) 3.

 Prihatin dengan kesihatan murid. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.EN.45 t/hari (Tahap ) 1.7.30 pagi .   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .EN. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.30 pagi ( 30 minit ) 2. AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra.00 pagi . ABD JAMIL JOM . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . SAERAH BT.45 pagi 3.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4.15 t/hari (Tahap 2) 5. .HALIT 2. SUHAIMI B.SHAMSYUL B.. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN RABU ( 15 minit ) 7. YUSOF 7. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12. DATANG KE SEKOLAH ………….7.45 pag -1. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. ISMAIL 2. Bersalaman dengan murid-murid.EN. MOHD AFFENDI B. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.PN.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1.

30 pagi ( 30 minit ) 2. Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah Kantin sekolah GURU BERTUGAS MINGGUAN KHAMIS 7. DATANG KE SEKOLAH …………. .45 pagi ( 15 minit ) 3..45 pag -1.AZAINIZAN B.EN.PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013 HARI MASA 1. Pengurusan waktu perhimpunan   Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN 7.15 t/hari (Tahap 2) 5. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. LOKASI Pintu pagar sekolah PERSONALIA 1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit ) 4. Bersalaman dengan murid-murid.7.EN.30 pagi . Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi  Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih   Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . KAMARUDIN 7.45 t/hari (Tahap ) 1.S.EN. ABD AZIZ 2.SREENIVASARAO 2. Mengiringi murid pulang dari sekolah    Pintu pagar sekolah 1.ZULHAZMI B.00 pagi . AKTIVITI Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah     KAEDAH Menyapa murid dengan mesra. Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran  Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU 12.  Prihatin dengan kesihatan murid.   Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan  Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . GURU J-QAF JOM .7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful