P. 1
Kumpulan 1(Instrumen)

Kumpulan 1(Instrumen)

|Views: 3|Likes:
Published by JLetchemy Madavan
PBS TINGKATAN 1
PBS TINGKATAN 1

More info:

Published by: JLetchemy Madavan on May 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2014

pdf

text

original

INSTRUMEN PBS Unit 1-KEUNIKAN ALAM CIPTAAN TUHAN/KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN (Rujuk m.

s 1-3) SOAL SELIDIK NO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 BAND 1 HINGGA 3 TULISKAN BETUL ATAU SALAH BERDASARKAN PERNYATAAN YANG DIBERI PERNYATAAN Alam semesta dicipta oleh Tuhan. Antara contoh ciptaan Tuhan ialah robot, kereta dan komputer. Haiwan ialah salah satu ciptaan Tuhan yang istimewa. Tuhan mengurniakan akal dan keupayaan mental kepada manusia untuk bertanding antara satu sama lain. Masa depan manusia dan alam sekitar yang cemerlang terletak pada corak kehidupan yang kita amalkan sekarang. disebabkan perbuatan haiwan. Manusia dengan alam sekitar mempunyai hubungan yang rapat. Manusia perlu menjaga kesihatan untuk memastikan dia dapat hidup mewah. Tuhan yang memberi kita anggota badan yang tersusun rapid an wajah yang menarik. Tuhan. Manusia harus sentiasa bersyukur dengan setiap pemberian Banyak spesies haiwan telah pupus atau hampir pupus BETUL/TIDAK

Murid dibahagikan mengikut kumpulan dan diberikan tugasan masing-masing. No 1 2 3 4 5 Soalan Siapakah rakan anda dalam aktiviti gotong-royong tadi? Adakah rakan anda bersungguh-sungguh membuat kerja? Adakah dia memberikan kerjasama dalam melakukan tugas? Adakah dia membantu anda? Adakah rakan anda dalam kumpulan yang boleh dicontohi? Jawapan .Unit 1-KEUNIKAN ALAM CIPTAAN TUHAN/KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN BAND 4-6 INSTRUMENT : AKTIVITI GOTONG-ROYONG MEMBERSIH DAN MENCERIAKAN KELAS. Selepas tugasan. kajian soal selidik akan diberikan kepada setiap pelajar.

Mementingkan diri iii.tidak bercakap bohong iv. Nilai amanah bermaksud sikap bertanggungjawab yang menimbulkan A. I. Dalam kumpulan anda. bincangkan apakah tindakan yang patut diambil 2. . Antara berikut yang manakah bukan cirri-ciri amanah? a. Kepercayaan dan keyakinan sendiri D.Kesemua di atas 2. Kepercayaan dan keyakinan orang lain B. I dan ii C. Bercakap benar iv.iii dan iv D.Mengamalkan sikap jujur ii. Berpegang pada janji b.ii dan iii B. Sanggup mengakui kelemahan diri c. I. Tidak mencuri A. ii dan iii D. Menunjukkan perasaan simpati terhadap orang lain d. Keyakinan dan kejayaan orang lain C. Lakonkan sebuah sketsa berdasarkan situasi Ketika membeli makanan di kantin sekolah. Mungkir janji ii. Bagaimanakah caranya kita mendapatkan kepercayaan orang lain? i.iii dan iv Kad situasi Band 4-6 Arahan:1. Mengamalkan sikap ikhlas iii.ii dan iv C. pekerja kantin telah memulangkan baki wang yang lebih dari sepatutnya. I. Mendedahkan rahsia A. Orang yang tidak amanah bersikap i. Melaksanakan tanggungjawab yang diberi 3. I dan iii B.UNIT 2-AMANAH Pilih jawapan yang paling tepat(Band 1-3) 1. I. ii. Keyakinan dan kejayaan sendiri 4.

…………. Berikan tiga contoh perlakuan yang menunjukkan anda mempunyai harga diri. suatu hari.. Anda merupakan pengawas dan dikehendaki mencattkan nama pelajar yang datng lewat... 2. wang persatuan yang diamanahkan telah hilang. Berikan sebab mengapa anda perlu mempunyai harga diri.(Band 3) (i) (ii) (iii) …………………………………………………………………………. Latihan Pengukuhan 1 Unit 3 .Nilai Harga Diri (Band 1.…………. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… Kelas: ……………. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… 4. (Band1) (i) (ii) (iii) …………………………………………………………………………. Setiap individu hendaklah mempunyai harga diri dalam kehidupan.. Berikan empat cara anda dapat membina harga diri. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ..Anda memegang jawatan sebagai bendahari Kelab computer .(Band 2) ……………………………………………………………………………………………… 3. 1. Suatu hari rakan baik anda terlwat dan meminta nada membenarkannya masuk tanpa mencatat namanya.4) Nama: ……………………………………………………….…………. Berikan tiga ciri individu yang mempunyai harga diri.(Band 4) (i) (ii) (iii) (iv) …………………………………………………………………………...

KELAS:…………………………………. Perlakuan 1. Pelajar ini menunjukan semangat persaingan yang positif 7.Pelajar ini tidak mudah terpengaruh oleh perkara-perkara yang negatif .Pelajar ini sentiasa membuat tugasan yang diberi dengan baik dan sempurna 9..Pelajar ini mahu bertanya sekiranya tidak faham 6. contohnya Ponteng kelas.Pelajar ini berpakaian mengikut garis panduan sekolah 2.Pelajar ini boleh menerima teguran dan cuba memperbaiki diri 5.. 10. Pelajar ini disukai rakan dan boleh dicontohi Ya Tidak . Pelajar ini pandai memilih kawan 8.Pelajar in I tidak mempunyai masalah disiplin disekolah 3.Pelajar ini sentiasa menggunakan bakat yang ada pada dirinya 4.SOAL SELIDIK PELAJAR YANG DISERAH KEPADA GURU MATAPELAJARAN (BAND 5-6) BORANG PENILAIAN HARGA DIRI NAMA PELAJAR:…………………………………………………………………….

4. ……………………………………………………………………………………… 2. Kesan buruk jika saya tidak menjaga kesihatan diri 1. 2. ………………………………. ………………………………. 4. ……………………………….. ………………………………. ………………………………. ……………………………………………………………………………………. ………………………………. 2. ……………………………….Nilai Bertanggungjawab (Band 1) Cara saya menjaga kesihatan diri 1. ……………………………….. 3. 3. ……………………………………………………………………………………… (Band 2-3) Banding beza kesan penjagaan kesihatan A. . 1.Kesan baik jika saya menjaga kesihatan diri B. 3.

Soal selidik Nilai Bertanggungjawab Band 4-6 Soal Selidik untuk Guru PJK Nama: Tingkatan: Tandakan (/) pada pernyataan yang benar berkaitan murid ini. Band 4 Bil. Soalan Adakah murid ini: 1 Hadir kelas PJK? 2 Memakai pakaian sukan? 3 Aktif melaksanakan aktiviti yang diarahkan? 5 Adakah murid ini: 1 Hadir kelas PJK pada masa yang ditetapkan? 2 Memakai pakaian sukan yang lengkap? 3 Aktif melaksanakan aktiviti yang diarahkan dengan betul? 6 Adakah murid ini: 1 Sentiasa hadir kelas PJK pada masa yang ditetapkan? 2 Sentiasa memakai pakaian sukan yang lengkap? 3 Sentiasa aktif melaksanakan aktiviti yang diarahkan dengan betul? 4 Boleh diteladani oleh rakan-rakan? YA TIDAK .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->