P. 1
Guru Sebagai Pembimbing (Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah - Guru dan Peranannnya)

Guru Sebagai Pembimbing (Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah - Guru dan Peranannnya)

|Views: 9|Likes:
menerangkan secara jelas tentang bimbingan dan kaunseling yang diamalkan dan diaplikasikan di sekolah
menerangkan secara jelas tentang bimbingan dan kaunseling yang diamalkan dan diaplikasikan di sekolah

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Qamarul Aqramin Rosli on May 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2014

pdf

text

original

GURU SEBAGAI PEMBIMBING

Guru bukan sahaja memainkan peranan untuk menyampaikan maklumat dan kemahiran mata pelajaran kepada murid. Malah untuk melaksanakan tugasnya dengan Sekiranya pelajar tidak tahu cara akan menjejaskan berkesan, guru perlu memastikan bahawa pelajarnya membina kemahiran untuk menangani masalah yang mungkin dihadapi dalam hidupnya. menangani masalah emosi dan masalah peribadinya, maka hal ini

pembelajarannya. Justeru dia tidak dapat mengikuti aktiviti pembelajaran dalam bilik darjah. Oleh itu, guru tidak boleh mengelakkan peranan sebagai pembimbing kepada pelajar, bukan sahaja dalam mata pelajaran yang diajarnya, malah juga dalam menangani cabaran dan masalah harian yang dihadapinya. Di bawah topik ini kita akan membincangkan maksud, matlamat dan prinsip-prinsip bimbingan, kemahiran yang digunakan dalam bimbingan, dan peranan guru dalam membimbing pelajar yang menghadapi masalah dalam hidupnya. Kita juga akan melihat jenis-jenis bimbingan yang diberi oleh sekolah kepada pelajar secara ringkas, serta cara guru dan murid dapat menggunakannya.

Sebelum kita teruskan, berhenti sebentar dan buat refleksi mengenai soalan berikut.

Bagaimanakah anda telah membimbing pelajar anda untuk menangani masalah hariannya? Apakah isu-isu kehidupan dan masalah emosi yang sering dihadapi oleh pelajar anda?

4.1

Matlamat dan Prinsip-prinsip Bimbingan

Sebelum kita melihat matlamat dan prinsip-prinsip bimbingan, mari kita teliti maksudnya dahulu. Umumnya, bimbingan merujuk kepada proses membantu seseorang membina kefahaman dan kemahiran untuk menangani isu dan cabaran hidup dengan berkesan. Dalam proses ini, seseorang itu belajar untuk berubah dan membina sikap, nilai dan kemahiran baru supaya dapat menangani situasi yang sukar dengan lebih baik. Kita perlu faham bahawa bukan mudah untuk berubah; ia merupakan proses yang berterusan dan sebagai guru kita perlu faham bahawa seseorang pelajar itu memerlukan masa untuk berubah.

Oleh itu, walaupun bimbingan ialah satu cara untuk membantu pelajar, namun ini tidak bermaksud bahawa guru atau kaunselor harus menyelesaikan masalah pelajar. Sebaliknya, ini bermaksud guru haruslah mempunyai sikap mengambil berat dan mendengar supaya pelajar dapat menerokai dan memahami situasi dan dirinya dengan lebih baik, lalu membina kemahirannya sendiri untuk menangani masalahnya. Matlamat utama bimbingan adalah untuk membantu pelajar: • Membina potensinya supaya ia boleh menjadi seorang yang sihat dan seimbang, dengan kebolehan dan sikap yang akan membantunya menangani cabaran dan kesukaran hidup dengan berkesan. • • • • Membina kemahiran menyelesaikan masalah dan kemahiran membuat keputusan. Membina kemahiran menguruskan diri seperti menguruskan masa, menguruskan tekanan, dan menentukan matlamat dan keutamaan untuk dirinya. Memperbaik hubungan interpersonalnya dan membina kemahiran komunikasi yang baik. Membina nilai dan sikap yang sihat dan positif terhadap dirinya dan orang lain, untuk meningkatkan kesedran dirinya serta kefahaman peranan dan tanggung jawabnya dalam hidaup, dan • Membina kemahiran dan sikap bagi kejayaan akademik dan kerjayanya Guru dan kaunselor harus memastikan bahawa bimbingan yang diberi kepada pelajar haruslah sejajar dengan prinsip dan etika tertentu seperti yang berikut: • Bimbingan adalah bagi semua pelajar, kerana perkembangan diri, dijalankan secara sistematik dan terancang dan tidak harus ditujukan kepada “pelajar bermasalah” sahaja. • Fokus utamanya ialah pencegahan – iaitu, untuk mencegah masalah yang serius dalam kalangan pelajar dengan memberi mereka kemahiran untuk menangani masalah sementara masalah itu masih boleh dikawal; • Ia harus dijalankan secara kolaborasi dengan kakitangan sekolah yang lain, seperti guru besar, guru-guru lain, kaunselor, serta dengan kerjasama ibu bapa dan masyarakat; • Pelajar haruslah menyertai proses bimbingan ini sepenuhnya dan penuh rela, serta membina matlamat sendiri untuk membantu dirinya – iaitu, faham bahawa ia bertanggungjawab terhadap perkembangan dirinya serta keputusan yang dibuat dalam hidupnya pada akhirnya. Guru atau kaunselor tidak membuat keputusan bagi pelajar;

menangani masalah hubungan dan masalah emosi. seperti (i) semua keputusan yang dibuat semasa sesi bimbingan dan kaunseling adalah sulit – iaitu. Bimbingan kerjaya – kecerdasan dan tinjauan minat. Guru perlu berganding bahu dengan guru bimbingan/kaunselor untuk memastikan bahawa pelajarnya mendapat bimbingan yang diperlukan.• Ia harus mengikut garis panduan etika bagi bimbingan dan kaunseling. dan mengelakkan diri daripada menjalin hubungan yang tidak sihat serta tidak beretika dengan pelajar tersebut. kemahiran belajar. penempatan untuk pengajian tinggi. Apakah caranya anda rasa seorang guru dapat bekerja secara kolaboratif dengan guru bimbingan dan kaunselor untuk memberi bimbingan yang sesuai kepada pelajar apabila diperlukan? Antara tugas guru bekerjasama dengan perkhidmatan bimbingan sekolah untuk pelajar dapat diterangkan seperti yang berikut: . bahan rujukan. supaya dapat menjalin hubungan baik dengan pelajar. Sebagai guru. dan lain-lain. dan lain-lain. dan mempunyai perasaan prihatin dan bersikap positif terhadap murid. (ii) guru/kaunselor haruslah senantiasa bertingkah laku secara profesional terhadap pelajar. Sesi bimbingan kumpulan dan individu. Berhenti sejenak dan buat refleksi terhadap soalan yang berikut. persediaan untuk peperiksaan. apakah aspek yang paling sukar bagi anda semasa membimbing pelajar? Apakah halangan yang anda hadapi dalam situasi sekolah anda untuk memberi bimbingan yang berkesan kepada pelajar apabila diperlukan oleh mereka? Saya pasti anda sedar bahawa kebanyakan sekolah mempunyai guru bimbingan atau kaunselor yang terlatih untuk memberi perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. dan • Guru/kaunselor perlu menggunakakan kemahiran interpersonal seperti mendengar dengan aktif dan empati. maklumat mengenai pelajar dan hal yang dibincangkan semasa sesi tersebut tidak harus didedahkan kepada orang lain tanpa kebenaran pelajar tersebut. Antara perkhidmatan bimbingan yang diberi di sekolah termasuklah: • • • • Bimbingan pendidikan – motivasi pelajar. kebajikan pelajar. memilih kerjaya yang betul. dan Bimbingan perkembangan diri – komunikasi dan kemahiran memimpin. pilihan mata pelajaran. perbincangan dengan ibu bapa.

dan guru perlu membina satu hubungan yang baik dengan pelajarnya supaya ia bertanggungjawab mengatasi masalahnya. peranan guru sebagai pembimbing adalah secara tidak langsung.• • Memberi maklumat serta maklum balas mengenai keperluan pelajar dan keberkesanan program bimbingan. dan lain-lain. sebelum merujukkannya kepada guru bimbingan atau pegawai lain sekiranya diperlukan bantuan/bimbingan yang seterusnya. sebagai mentor bagi program mentor-menti. • • Menyimpan rekod terkini mengenai pelajar dalam kelasnya. • Guru haruslah mengenal perkhidmatan bimbingan yang diberi oleh pihak sekolah supaya dapat memberi maklumat yang berkaitan kepada pelajar dan menggalakkan mereka menggunakan perkhidmatan yang disediakan. 4. dan mereka boleh menyesuaikan diri dan berkomunikasi dengan lebih berkesan dalam menjalankan aktiviti dalam kelas.2.2 Kemahiran Asas dalam Bimbingan Sekarang kita akan mempelajari beberapa kemahiran asas dalam bimbingan. Kemahiran asas bimbingan akan dibincangkan di bawah. Membina hubungan baik dengan pelajarnya. dan mempunyai sikap prihatin dan positif terhadap mereka. 4. Memberi bimbingan awal kepada pelajar dan berbincang tentang keperluannya. Oleh itu. tetapi membimbing bermaksud guru perlu membantu pelajar membina sikap serta kemahiran yang baik untuk mengatasi masalahnya. Apakah kemahiran yang diperlukan oleh seorang guru untuk membimbing pelajar dengan berkesan. seperti maklumat latar belakang pelajar dan laporan kemajuan kedatangan dan prestasi akademiknya. • Memberi sokongan dan bantuan kepada program bimbingan yang ada di sekolah. dengan berperanan sebagai fasilitator dalam kem motivasi. untuk membantu mereka menangani masalah isu-isu dalam hidup mereka? Kita perlu ingat bahawa tugas guru bukanlah untuk menyelesaikan masalah pelajar. dan mempercayai bahawa gurunya akan membantunya. dan • Membantu pelajar membina nilai dan sikap positif.1 Menunjukkan hormat dan layanan yang positif . supaya guru lebih peka dan memahami keperluan pelajar.

Memparafrasa : Menyatakan kata-kata klien semula dengan menggunakan perkataan/ayat lain Minta penjelasan: :Meminta klien menerangkan maksudnya dengan lebih terperinci. mesra dan tidak berat sebelah.Apakah maksudnya? Ringkasnya. R. Mendengar kandungan verbal mesejnya.. mata dan hati’! Amalan mendengar secara aktif. serta juga mengambil kira latar belakang peribadi dan sosialnya [Nelson-Jones. Anda boleh melakukan ini dengan mendengar pendapat pelajar itu dan menghormatinya. serta menghargai pelajar sebagai individu yang unik dan berguna. Untuk menjadi pendengar yang baik kita perlulah ‘mendengar dengan telinga.2 Kemahiran mendengar secara aktif “Mendengar ialah satu tindakan kasih sayang. tindakan prihatin. 4. iaitu peka. 1997]. sekiranya kita mahu menyertai rahsia insan lain… dengan mendengar kita memperoleh kuasa untuk meningkatkan atau menghapuskan kehidupan orang lain yang berkaitan dengan kita” .2. walaupun anda tidak bersetuju dengannya. Imbas kembali : Mengulangi hal yang dikatakan oleh klien. komitmen kita kepada orang lain… kita perlu mendengar sepenuh perasaan. isyarat badan dan memek muka. .daripada puisi ‘On Listening’ oleh Reul L. dan memerhatikan tingkah laku nonverbalnya. Ini akan membantu pelajar kita supaya menjadi lebih terbuka dan berterus terang dalam mengeluarkan perasaannya apabila bercakap mengenai isu peribadi dan masalahnya. Howe Mendengar secara aktif bukan sekadar mendengar kata-kata lisan klien kita. Beberapa kemahiran mendengar yang penting disenaraikan di bawah: Kemahiran Mendengar Yang Asas Mendengar penuh perhatian :Menghantar mesej verbal dan non-verbal kepada klien. tetapi juga cuba memahami maksud klien kita dengan menjadi peka kepada petanda nonverbalnya. yang seterusnya dapat membina hubungan mesra dengan pelajar. hal ini bermaksud bahawa guru menunjukkan sikap positif dan prihatin terhadap pelajarnya. dapat membina hubungan baik dan kepercayaan pelajar. serta menunjukkan minat dan keikhlasan untuk memahami situasi dan pandangannya. seperti intonasi serta nada suara.

Tingkah laku mendengar penuh perhatian membantu klien menerokai dan mengembangkan pendapatnya dan mengurangkan pendengar membuat respons dan saranan yang tidak berguna.. tak perlu terburu-buru. tanpa mengkritik atau menolak pendapatnya. tetapi janganlah merenung klien. tidak terlalu kuat atau berdominasi. air muka dan suaranya. Air muka anda haruslah tenang. seperti anggukan kepala. dan memberi respons yang boleh menggalakkan klien meluahkan idea dan perasaannya dengan selesa. Baca dan cuba fahamkan garis panduan kemahiran mendengar dengan penuh perhatian yang berkesan di bawah: Garis panduan untuk kemahiran mendengar dengan penuh perhatian • • • • Duduklah dalam kedudukan yang membolehkan anda melihat klien secara bersemuka. sedih atau marah melalui pergerakan badan. “Sila teruskan” . Gunakan respon galakan yang minimum. tertekan. “Dan…?” “Oh?” “Lepas itu apa yang berlaku. dan bisikan verbal untuk menggalakkan klien supaya terus bercakap.seperti gugup. Galakkan klien memberi pendapatnya atau menerangkan pengalamannya dengan menggunakan kenyataan atau soalan terbuka. “Lepas itu?” .Sekarang marilah kita melihat kemahiran mendengar yang disenaraikan di bawah: (i) Kemahiran mendengar dengan penuh perhatian Mendengar dengan penuh perhatian bermaksud memberi perhatian sepenuhnya terhadap klien. kamu boleh beritahu saya jika kamu mahu. dan konsisten dengan angin klien. menunjukkan minat. Memerhati dan memahami mesej non-verbal yang ditunjukkan oleh klien . jelas.?” .” Contoh bisikan verbal yang menunjukkan minat (respons galakan minimum): “Uh-hmm” . • • Contoh soalan terbuka yang menggalakkan klien supaya mula bercakap mengenai pengalamannya: “Bolehkah kamu beritahu apa yang berlaku dalam kelas Matematik semalam?” “Kamu kelihatan tegang. dan menggunakan intonsi perbualan. Suara anda haruslah tenang.

dan membuang masa. Apabila saya cuba menjawab soalan dalam kelas. Saya tidak boleh membuat kerja saya.” “Kamu rasa kamu tidak boleh membuat kerja dan menjawab soalan dalam kelas kerana tingkah laku kawan-kawan kamu? Kamu tidak faham mengapa mereka ketawakan dan mengganggu kamu? Guru: Anda mungkin fikir bahawa respons pendengar seperti di atas adalah lewah. mere ketawakan saya. Contoh memparafrasa ialah. anda menukar perkataan atau menukar ayat yang disebutkan oleh klien. anda mengulangi sebahagian atau sepenuhnya hal yang diluahkan klien. Penting supaya intonasi suara anda menunjukkan minat.(ii) Kemahiran imbas kembali yang mudah Kemahiran ini membantu anda memberi fokus terhadap hal yang dikatakan oleh klien. lalu . seperti burung kakatua. Dalam imbas kembali. Saya perlukan bimbingan” Guru: situasi) ATAU Guru: pelajar) “Awak bimbang mengenai Matematik?” (fokus anda adalah terhadap perasaan “ Awak perlu bimbingan dalam Matematik?” (fokus anda adalah terhadap (iii) Memparafrasa Dalam memparafrasa. bukannya kritikan atau Hal ini tidak bermaksud bahawa anda mengulangi sindiran atau merendah-rendahkan. Pelajar: “Saya bimbang saya tidak mendapat gred yang baik dalam Matematik. supaya ia berpeluang mendengar semula hal yang disebutnya serta mengembangkan maksudnya dengan anda. Tetapi memparafrasa memainkan peranan penting dalam mendengar secara aktif – ia membantu anda memberi fokus terhadap hal yang dikatakan oleh klien. Contoh kemahiran mengimbas kembali. Pelajar: “Saya tak tahu mengapa kawan-kawan saya senantiasa mengganggu saya. serta memberitahu klien bahawa anda mendengar hal yang diperkatakan olehnya. segala yang dikatakan oleh klien.

(iv) Mendapatkan Penjelasan Dalam kemahiran ini.memastikan sama ada kita telah mendengar dengan tepat atau tidak. maksud awak begitu? Kemahiran ini memastikan Contoh respons yang bahawa kedua-dua pihak memahami mesej klien dengan jelas. supaya maksudnya menjadi lebih jelas. kawan-kawan saya ketawakan saya. anda sebenarnya menyelami pandangan atau perasaan orang itu. dan bukan sebagai satu kemahiran [Nelson-Jones. Guru: ATAU Guru: Cuba fikirkan soalan yang berikut buat beberapa ketika.2.” “Bila kamu kata kawan-kawan kamu mengganggu. anda meminta klien menjelas dan mengembangkan hal yang dikatakannya.3 Berempati (atau menunjukkan kefahaman) Apabila anda berempati dengan seseorang. dan anda membuat kepastian dengan klien sama ada anda telah faham mesejnya dengan tepat. untuk memahami pengalaman dan situasi hidupnya mengikut sudut pandangannya. Mengapa anda rasa mendengar murid anda adalah penting? Adakah anda pendengar yang baik? Apakah kesulitan yang anda alami apabila mendengar murid anda? 4.. ia dapat memberi peneguhan kepada klien dan menggalakkannya untuk meneruskan perbualan. R. Ia juga memberitahu klien bahawa kita telah mendengar dengan tepat hal yang dikatakannya. awak rasa tidak selesa dan tidak boleh menumpukan perhatian terhadap kerja. Rogers lebih suka menganggap empati sebagai sikap atau cara hemah seseorang. meminta penjelasan daripada klien: Pelajar: “Saya tak tahu mengapa kawan-kawan saya senantiasa mengganggu saya. Carl Rogers menerangkan empati sebagai kebolehan menyelami “dunia dalaman seseorang yang sulit dan peribadi” dan untuk menyampaikan kefahaman ini kepada orang lain. . apa yang dilakukan oleh mereka?” “Apa yang saya faham ialah apabila kawan-kawan awak ketawakan dan mempermainkan awak. Apabila saya cuba menjawab soalan dalam kelas. 1997]. Saya tidak boleh membuat kerja saya.

dan 2. • • • Gunakan Selalu pandangan semak semula orang tersebut sama dan ada bercakap anda telah dari sudut perspektif/pandangannya. dan cuba menyemak semula dengannya untuk melihat sama ada fahaman anda adalah tepat. Penanggapan tepat mengenai dunia dalaman seseorang. mereka akan menganggap awak kedekut?” Guru: Contoh 2 . Memberi respons dengan menyatakan hal yang anda fikirkan mengenai perasaannya. jangan buat andaian. Garis panduan menunjukkan empati: • • Respons anda haruslah ‘selari’ dengan perasaan atau angin orang itu.” “Awak rasa jika awak tidak bayar.Kefahaman empati melibatkan dua langkah utama: 1. kebolehan melihat sesuatu dengan cara yang sama seperti orang lain. Jangan memberi respons dengan menyatakan “saya faham bagaimana anda rasa” – ini tidak menggambarkan sama ada anda telah benar-benar memahami pandangan atau perasaannya. Kenyataan seperti “saya rasa sama seperti kamu” juga tidak membantu. Mereka mengharapkan saya boleh bayar kerana saya menang perlawanan itu. ia merupakan simpati dan bukan empati! Contoh respons empati dalam sesi bimbingan” Contoh 1 Pelajar: “Saya gunakan wang saya untuk belanja kawan. Berkongsi kefahamannya dengan orang lain secara lisan Empati bukan bermakna kita bersetuju dengan orang lain (ia bukan simpati). Saya tak sukalah menyatakan saya tak mahu bayar minuman mereka. dengannya memahami pandangan/perasaannya dengat tepat. Ia hanya bermakna bahawa kita memperlihatkan cara orang lain berasa atau berfikir mengenai situasinya.

Ketika memudahcarakan.Pelajar: “ Apabila saya cuba jawab dalam kelas. pelajar lain mula ketawa dan mempermainkan saya. 4. “Aspek apakah yang awak suka bincang atau fokus dalam perbincangan kita?” “Biasanya bagaimana awak belajar di rumah?” “Bagaimana perasaan awak apabila tahu yang awak tidak dijemput?” Soalan “mengapa” selalunya tidak membantu – contohnya “mengapa awak tidak menyiapkan kerja rumah?” – kerana ia boleh menjadikan pelajar tersebut lebih defensif.4 Kemahiran Memudah Cara (facilitative) Dalam bimbingan. yang akan membantu untuk memulakan perbincangan.2. Jangan menggunakan soalan untuk memaksa seseorang memberi maklumat terperinci yang tidak rela diberi. kita menggunakan soalan untuk membantu seseorang itu memfokus dan berfikir. Awak rasa lebih baik berdiam diri dan tidak menarik perhatian mereka terhadap awak. atau sebagai soal siasat. soalan dikemukakan dengan nada lembut. Contoh soalan terbuka. dan . sebagai permintaan bukan paksaan. kerana soalan terbuka membantu seseorang berasa lebih relaks dan bebas untuk memberi maklumat secara tak langsung. Penyoalan tidak harusnya dijalankan sebagai temu duga.” “Awak rasa tidak selesa apabila mereka berbuat demikian. Jadi saya tidak lagi mengangkat tangan untuk menjawab. tetapi tidak perlu menyatakan sama ada ia bersetuju dengan pelajarnya atau mempunyai perasaan yang sama seperti pelajarnya. dan relaks. Soalan terbuka lebih baik daripada soalan tertutup (lihat contoh di bawah). atau bertujuan untuk mendapatkan jawapan yang ‘betul’. serta membantunya menganalisis situasinya lalu mengeluarkan maklumat relevan yang akan membantunya memahami situasinya dengan lebih jelas.” Guru: Perhatikan bahawa dalam contoh di atas guru menunjukkan empati dengan menyatakan hal yang dirasakan oleh pelajarnya.

Begitu?” . Ini akan menutup kerelaannya untuk memberi respons. Berikut ialah contoh rumusan dalam sesi bimbingan. Jadi kamu berasa agak kecewa dan tidak berminat untuk datang ke sekolah. dan kamu berasa susah untuk berkawan dengan pelajar dalam kelas sekolah ini. “Bila awak balik ke rumah?” “Apa pekerjaan bapa awak?” “Apa markah yang awak perolehi dalam Matematik?” “Adakah awak lebih suka sukan atau muzik?” Soalan berbentuk tertutup membuatkan orang itu berasa tertekan untuk memberi jawapan. pastikan anda menyemak semula dengan klien sama ada anda telah mendapat isu yang betul. dan selalunya berasa dunianya dicerobohi.5 Kemahiran membuat rumusan Merumus melibatkan hal menyatakan kesemua aspek dan isu utama yang dibincangkan dan dijelaskan semula. tidak menggalakkan untuk membuka perbincangan). kerana ia menutup perbincangan. Semasa sesi bimbingan. Ia juga membantu klien membuat tumpuan terhadap matlamat dan keperluannya semula. Kamu juga kata guru-guru sekolah ini tidak memberi layanan seperti guru di sekolah lama. atau anda boleh menunggu sehingga akhir sesi untuk membuat rumusan yang lebih panjang. Contoh rumusan ringkas pada pertengahan sesi: “Tadi kamu menyatakan bahawa kamu masih teringatkan kawan-kawan di sekolah lama. anda boleh membuat rumusan ringkas setelah klien bercakap beberapa minit. serta mengelakkan kedua-dua pihak menyeleweng daripada isu-isu penting. 4. Anda juga boleh membuat rumusan ringkas pada permulaan atau pada akhir sesi untuk membantu klien membuat tumpuan mengenai hal yang perlu dibincangkannya.2. dan tidak membantunya memberi penumpuan kepada situasi sebenar.mendorongnya mencari alasan. Soalan yang lebih baik harus berbunyi “Apa masalah anda dalam membuat kerja rumah?” Contoh soalan tertutup (yang tidak membantu. Selepas membuat rumusan.

Meskipun begitu. ketika kamu bercakap. Minta kebenarannya untuk merakam sesi perbincangan tersebut. (iv) menyoal bertujuan untuk memudah cara (facilitative). Ia sangat penting kepada kamu. dengar semula dan cuba buat penilaian mengenai bagaimana anda menggunakan kemahiran asas dalam membimbing. Kemahiran ini memerlukan banyak latihan sebelum anda boleh menggunakannya secara alamiah. Kamu cuba bersungguh-sungguh untuk menyukai kawan kamu. seorang memainkan peranan pembimbing dan seorang lagi sebagai pelajar. cara lain untuk mendekati mereka. sehingga kamu berasa sangat sedih dan tidak boleh membuat kerja kamu apabila kamu rasa mereka tidak suka kamu dan tidak menerima kamu. memparafrasa dan kemahiran menerangkan atau menjelaskan. dan kita cuba cari jalan. Apa kekuatan anda? Apa Kemudian. Boleh tak begitu?” Setakat ini kita telah membincangkan lima kemahiran asas yang anda boleh gunakan semasa sesi bimbingan dengan klien anda. Keadaan ini membuatkan kamu berasa tertekan dan tidak seronok dengan diri dan hidup kamu. main peranankan satu sesi bimbingan. walaupun kamu rasa perkara yang mereka mahu kamu buat adalah tidak betul. kemahiran komunikasi non-verbal. dapatkan seorang rakan lain untuk memerhati dan . Latihan untuk dipraktikkan. Walau bagaimanapun. Berikutnya adalah beberapa latihan kemahiran yang boleh anda lakukan dengan rakan-rakan. Minta rakan atau pelajar anda berbincang dengan anda masalah yang sedang dialaminya. imbas kembali. kemahiran asas inilah yang akan membantu anda membimbing pelajar anda dengan lebih berkesan pada setiap peringkat dalam proses bimbingan. Dalam perbincangan seterusnya nanti. Dalam pasangan. 2. dan (v) kemahiran membuat rumusan. kamu rasa betapa bersungguh-sunguh anda cuba.Contoh rumusan yang lebih panjang apabila hampir tamat sesi: “Liza. (iii) empati. kelemahan atau kekurangan anda? Cuba gunakan setiap kemahiran secara bergilir-gilir. ia adalah (i) menunjukkan layanan positif dan hormat. 1. namun tiada orang yang berpuas hati. saya berasa bahawa kamu sering menekankan hal betapa pentingnya kamu disukai oleh kawan-kawan sedarjah dan guru-guru kamu. kita akan memberi fokus kepada sebab-sebab pentingnya bagi kamu untuk memuaskan hati kawan-kawan kamu. mencatat nota untuk memaklumkan balik. (ii) kemahiran mendengar secara aktif seperti mendengar penuh perhatian.

kita akan bincang beberapa masalah pelajar dan bagaimana mengenalpastinya. Masalah keluarga – ibu bapa yang bercerai. masalah makan. 4. berlebihan/kekurangan berat badan Masalah kewangan – pendapatan keluarga rendah . • • • Masalah kesihatan .3. kemarahan yang amat sangat. kecacatan fizikal. dan bagaimana untuk melaksanakan proses bimbingan untuk menangani masalah tersebut. tidak upaya mengawal emosi.1 : Masalah Pelajar Isi-isu peribadi yang menyebabkan masalah kepada pelajar termasuklah : • • • Masalah perhubungan – dengan ahli keluarga. kawan wanita/lelaki.3 Masalah pelajar Dalam bahagian ini. kekurangan pemakanan.4.penyakit fizikal dan mental. mood yang tidak stabil. Masalah emosi – konsep kendiri negatif. perasaan takut dan tidak selamat. kematian ibu bapa/ahli keluarga. kawan sedarjah. tingkah laku menyendiri. tekanan.1 Mengenalpasti masalah pelajar Masalah pelajar boleh dikategorikan seperti berikut: MASALAH PELAJAR Isu-isu personal Masalah akademik Penyesuaian sosial Rajah 4. persekitaran rumah yang tidak selesa. Masalah akademik termasuklah: . rendah harga diri. tidak mempunyai kemahiran untuk menangani situasi yang tegang. dan lain-lain. dan lain-lain. dan Isu pengurusan kendiri – lemah dalam mengurus masa. kesukaran menyuarakan emosi yang sebenar. lemah kemahiran komunikasi.lemah dalam pengurusan kewangan. kawan-kawan.

ia haruslah mempastikan bahawa pelajar tersebut dirujukkan kepada orang lain yang lebih bertauliah supaya pelajar tersebut mendapat bantuan yang diperlukannya. tidak menyertai aktiviti kelas. melepak. bagaimana ia berkomunikasi dan menyuarakan perasaannya. dan kemahiran belajar yang kurang baik Masalah penyesuaian sosial merujuk kepada masalah tingkah laku yang disebabkan oleh kurang kebolehan pelajar tersebut untuk mengadaptasikan diri dengan situasi sosial serta ekspektasi norma dalam masyarakat. rusuhan. motivasi rendah dan kurang berminat untuk belajar. gangster. Guru dan kakitangan sekolah harus mengenal pasti masalah pelajar dengan segera. salah guna bahan-bahan. perhubungan sex secara rambang. Sekiranya guru itu tiada masa atau tidak terlatih untuk membimbing masalah tersebut. masalah berkomunikasi dengan guru. peras ugut. supaya boleh memberi bantuan kepada pelajar sebelum masalahnya menjadi lebih besar atau lebih serious. Ia termasuklah: • • • • • • • tidak mematuhi peraturan sekolah. ponteng. perosak. dan aktiviti jenayah – mencuri. Ini akan membolehkan anda mengesan masalah yang serious lebih awal. mengedar dadah kepada kawan sekolah. Beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengenal pasti masalah pelajar ialah: • perhatikan tingkah laku pelajar anda di dalam dan di luar kelas.• • • • • • masalah pembelajar dalam mata pelajaran tertentu. pencapaian akademik yang rendah. bergaduh. dan lain-lain. bagaimana ia berinteraksi antara satu sama lain. • galakkan pelajar anda membincangkan masalah dan pengalamannya secara terbuka dengan anda . .

1 : Peringkat Dalam Proses Bimbingan Peringkat dalam proses bimbingan I. supaya mereka boleh mengenal pastinya dengan lebih awas dan langkah-langkah pencegahan boleh diambil. Mahu berbincang mengenai masalah atau situasinya . dan • ada sesi bimbingan secara peribadi dengan pelajar tersebut untuk membicangkan masalahnya yang telah anda perhatikan. Jadual berikut menunjukkan garis panduan mengenai lima peringkat utama dalam proses bimbingan [Nelson-Jones. Bina perhubungan dan kenal pasti masalah • bina rapo • Peranan guru sebagai pembimbing Menunjukkan layanan yang positif dan rasa hormat • Peranan pelajar. Ini membolehkan anda mengesan sejarah masalah tersebut. tingkah laku di rumah.3. • berbincang dengan ibu bapa untuk meninjau sama ada mereka mempunyai maklumat terhadap anaknya.• • rujuk kepada rekod dan laporan prestasi pelajar. 1997]. dan sebagainya. rekod kesihatannya.. untuk melihat sama ada terdapat satu corak tingkah laku yang konsisten yang menyebabkan masalahnya. 4.2 Melaksanakan proses bimbingan Membimbing pelajar untuk menangani masalahnya dengan berkesan adalah satu proses yang memakan masa dan melibatkan beberapa peringkat. bagaimana melaksanakan proses bimbingan dalam menangani masalah pelajar. R. dengan tugas-tugas yang sejajar dengannya untuk kedua-dua guru dan pelajar. Apakah masalah yang dialami oleh kebanyakan pelajar? Apakah cara yang anda gunakan untuk mengenal pasti masalah tersebut? Apa tindakan yang biasa anda ambil? Seterusnya. kita akan pertimbangkan. Jadual 4. bincangkan pemerhatian anda terhadap pelajar tersebut dengan guru lain yang berkenaan. Berhenti sebentar dan buat refleksi mengenai soalan di bawah.

Bina matlamat. Merancang tindakan yang boleh diambil dan beriltizam untuk menjalankan dan III. terokai alternatif. Menterjemahkan masalah menggunakan istilahistilah yang lebih praktikal. perasaan dan tindakan. dan akibatnya Membentuk persepsi yang tepat mengenai masalahnya Bertanggung jawab membuat pilihan untuk hidupnya Membina keyakinan diri dan motivasi dengan menentukan matlamat dan membuat keputusan hidupnya sendiri Menggunakan kreativiti dan kemahiran berfikir untuk menyarankan penyelesaian yang kreatif yang sesuai dengan situasinya. dan • • • . supaya mudah untuk kerja membimbing • • • • • • • • • • • • Menerokai pemikiran dan perasaan sendiri Menganalisa masalah dan mengenal pasti sebab-sebabnya Meningkatkan kesedaran kendiri dengan sentiasa menyedar perasaannya Memahami pertalian antara pemikiran. untuk memotivasi pelajar. Mencari penyelesaian masalah yang kreatif dan praktikal Membuat keputusan Merancang • • • • • • • • • Bimbing pelajar dalam proses menentukan matlamat untuk dirinya Bantu pelajar menentukan matlamat yang realistik untuk menangani situasinya Menggalakkan pelajar berfikir secara kreatif untuk mencari penyelesaiannya sendiri dan cadangan untuk tindakan Bimbing pelajar berfikir secara kritikal dan menilai beberapa alternatif untuk tindakan Bimbing pelajar dengan proses membuat keputusan Menunjukkan sikap yang positif dan optimistik. buat keputusan dan rancang tindakan • Bina matlamat yang realistik untuk membina kemahiran menangani masalah dan mengubah situasi yang bermasalah itu. Menunjukkan empati Realistik dalam membantu pelajar menentukan matlamat awal untuk sesi tersebut. dan nyatakan semula masalah dalam istilah yang lebih praktikal • • Mengenal pasti sumber atau sebab masalah Meneliti & mengenal pasti komponenkomponen atau bahagian masalah. Teroka dan fahami masalah. Menggalakkan pelajar mengambil tanggung jawab membina kemahirannya sendiri untuk mengatasi masalahnya Memikirkan tentang masalah tersebut dan membuat penilaian pertama mengenai situasi pelajar Menggunakan empati dan kemahiran membuat penjelasan untuk membantu pelajar menyedari perasaannya Menggunakan kemahiran menyoal dan membuat rumusan untuk membantu pelajar mengenal pasti punca kepada masalahnya Bantu pelajar menyatakan semula masalahnya dengan menyatakan apa kemahiran dan perubahan sikap yang diperlukan Bantu pelajar melihat pertalian antara tindakan dan akibatnya • • • • • Beriltizam untuk mencari cara menangani masalahnya Bekerjasama dengan gurunya dengan menepati temu janji untuk sesi bimbingan Jujur serta ikhlas Mengambil tanggung jawab untuk mencari penyelesaian Berusaha membentuk matlamat awal untuk menangani situasinya II.• • • bina saling mempercayaai & saling hormat iltizam untuk bekerja bersama untuk matlamat yang sama jelaskan masalah dan bentuk matlamat awal • • • • • • • Tingkah laku yang tidak menilai Membentuk persekitaran yang mesra dan selesa Menggunakan kemahiran mendengar secara aktif untuk mendengar dan memahami masalah pelajar. Tidak memberi nasihat. tidak cuba menyelesaikan masalah untuk pelajar.

rakan atau keluarganya Sentiasa memantau kemajuannya. Menamatkan sesi bimbingan dengan kedua-dua guru dan pelajar merasakan matlamatnya telah dicapai. penilaian mengenai keberkesanan tindakan. jika perlu • Pemantauan kemajuan pelajar dalam mengubah tingkah laku • Menamatkan sesi bimbingan • • • • • • • • • • • • • Berbincang secara jujur dengan gurunya mengenai kemajuannya dalam menggunakan kemahiran barunya atau dalam mengubah tingkah lakunya Berbincang dengan gurunya mengenai kerisauan terhadap kemajuannya Meminta maklumbalas daripada guru. setelah . memantau kemajuan. serta kerisauan pelajar mengenainya. Maklum balas. Mengambil tindakan untuk membina kemahiran hidup. tidak mengharapkannya memperoleh kemahiran dengan serta merta Memberi peneguhan kepada pelajar dengan memberi maklum balas kepada pelajar mengenai kemajuannya Main peranan dengan pelajar untuk membantunya berlatih kemahiran-kemahiran tersebut Menggalakkannya untuk mencuba tingkah laku baru. Memberi maklum balas positif dan negative mengenai usaha pelajar untuk membaiki dirinya Menggalakkan pelajar untuk menilai dirinya serta kemajuannya Berbincang dengan pelajar mengenai keberkesanan tindakan yang diambil.tindakan yang perlu diambil IV. dan memotivasikan dirinya untuk terus memperbaiki kemahiran dan tingkah lakunya dalam menangani masalah Menilai keberkesanan tindakannya dan pencapaian matlamat Membuat keputusan untuk menamatkan sesi bimbingan. serta mengakhiri sesi bimbingan • Laporan-kendiri oleh pelajar mengenai kemajuannya • Pemerhatian guru atau kaunselor • Maklum balas dari guru dan orang lain mengenai keberkesanan tindakan • Penilaian semula matlamat. dan samada rancangan tindakan yang baru perlu dibuat Semak dengan pelajar untuk melihat sejauh mana matlamatnya telah dicapai Berbincang dengan pelajar mengenai menamatkan sesi bimbingan. atau kemajuan seterusnya tidak boleh dibuat melalui sesi ini Jadualkan perjumpaan susulan untuk memantau kemajuan pelajar. yang lebih sihat dalam berhadapan dengan situasi harian dalam hidupnya. • menyelesaikannya Berbincang mengenai kebimbangan dan sangsi mengenai tindakan yang telah diputuskan Berlatih kemahiran menangani masalah untuk menghadapi situasi bermasalah Mengambil risiko untuk mencuba tingkah laku baru untuk mengubah amalan berfikir dan beraksi yang tidak membantu Mengambil tindakan untuk menangani masalah atau situasinya • • • • • • • • V. sebelum melaksanakan tindakan yang telah dipersetujui Membimbing dan mendemonstrasikan kemahiran langkah demi langkah. mengubah sikap dan corak tingkah laku • Mengambil langkah yang sesuai untuk menangani situasi bermasalah • memberinya keyakinan untuk membuat keputusannya sendiri Memberi masa dan perhatian untuk membimbing pelajar berlatih kemahiran yang diperlukan untuk mengambil tindakan seterusnya Mengurangkan rasa bimbang pelajar dengan berlatih di tempat yang selamat terlebih dahulu. mengubah sikap dan corak tingkah laku supaya dapat berhadapan dengan situasi bermasalah dengan lebih berkesan • Belajar kemahiran baru.

Philosophical and Ideological Perspectives on Education. .L. akademik dan masalah perkembangan sosial. kemahiran menyoal. Edisi Kedua. apakah kelainan yang akan anda lakukan? Rumusan Topik ini membincangkan guru sebagai pembimbing. Falsafah dan Konsep Pendidikan. (1997). Kuala Lumpur: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Gutek. G. dengan kebolehan dan sikap yang membantunya menangani cabaran dan kesukaran hidup dengan berkesan. • • Prinsip melaksanakan proses bimbingan adalah berdasarkan kepada garis panduan etika seperti kerahsiaan dan hormat kepada hak pelajar untuk menerima bimbingan.berbincang dengan gurunya. • • Masalah pelajar yang sering berlaku termasuk peribadi. Bhd. Isi-isi utamanya ialah: • Matlamat utama bimbingan ialah untuk membantu pelajar membina potensi dan kemahiran hidup supaya ia boleh menjadi individu yang sihat dan seimbang. dan kemahiran membuat rumusan. dengan tugas-tugas guru dan murid. Cuba buat refleksi mengenai soalan berikut… Fikirkan pengalaman yang anda telah ada mengenai membantu pelajar yang mempunyai masalah. berempati. Berikut adalah senarai teks bacaan dan buku rujukan yang digunakan Teks bacaan asas Abdul Rahman Aroff & Zakaria Kasa (1994). kemahiran mendengar dengan aktif. dan Lima peringkat utama proses bimbingan telah diterangkan. Kemahiran asas bimbingan termasuk menunjukkan layanan positif dan hormat. Aspek mana yang berkesan? Apa yang tidak berkesan? Manggunakan kemahiran membimbing dan peringkat-peringkat bimbingan.

& Craver. (1987). (1984). (1990). Barrow.L.eg/www/universities/html/hamed2. D. Glenview: Scott. Albany. R.). Brighton: Wheatsheaf Books. (1995). Philosopher and Theologian.M. D.aljadid. Titus. Practical Counselling and Helping Skills. (1990). (4th Ed. H. R. (3rd ed. (1975). (1997). (1994). Curriculum Development: Theory and Practice.G. http://www. Bondi. (1997).susancanthony. Mizan Adiliah Ahmad Ibrahim (1992). Education: An Introduction. Eisner. K.T.W. H.W. The Philosophy of Education (Report of the National Workshop and Survey).A. (1976). Matlamat dan Misi Kementerian Pendidikan Malaysia. Kuala Lumpur: Ministry of Education. & Rudnitski.gov. & Savage. Al-Jadid.).R. T.F.eun. Walton Hall. Integrated Teaching Methods. W. Falsafah Pendidikan Kebangsaan. (1989).A. Armstrong. Kuala Lumpur: Ministry of Education. http://www. (1962). Pusat Perkembangan Kurikulum (2001). A Critical Introduction to Curriculum Theory. H. New York: Macmillan College Pub. B. Needham Heights: Allyn and Bacon.E. S. Henson. (1998). (1995). (1995). Teaching: An Introduction. H. London: Heinemann. An Introduction to curriculum Research and Development . Education Resource Book for Lecturers.Ohio: Merrill Publishing Co. Foreman. Fifth Edition.frcu.htm Egan. Raslan. Curriculum Leadership.com/index. Stenhouse. New York: Van Nostrand Reinhold Company. The Skilled Helper. Englewood Cliffs: Prentice Hall. G. Jenkins.A. Teacher Education Division (1982). New York: McGraw-Hill Publishing Co. Kuala Lumpur: DBP Nelson-Jones. Frazee.html http://www. Duke. (1970). New York: Delmar Publishers.moe. Philosophical Foundations of Education. Pelaksanaan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah. Giving Teaching Back to Teachers. Tyler. Glatthorn. A. 3 (20). (4th Ed. The Educational Imagination. Curriculum Development: A Guide to Practice. Pacific Grove: Brooks/Cole Publishing Co.Second Edition. Basic Principles of Curriculum and Instruction. Curriculum Evaluation (Unit 19 till Unit 21).A. A.). Y. New York: Harcourt Brace and World. D. London: Cassell Publications Ozmon. Kuala Lumpur: Kementerian Pendidikan Malaysia.V.my . R. Chicago: The University of the Chicago Press Teacher Education Division (2002). Averroes As A Physician. Taba. Living Issues in Philosophy. New York: Macmillan Publishing Company. Ibn Rushd.com/Workshops/philosophy_hand.html http://www. Rujukan Ead. ( 1969). Milton Keynes: Open University Press..

org/biblio/b-curric.edueyctr/cdromsup.siu.edu/fac/georgeoff/phil am ed/essentialism. http://pages.soe.org/wiki/Philosophy http://www.html http://www.org/udl/EnvisioningFutureCurriculum189.purdue.edu/~asr209/curriculum.infed.wikipedia.doc http://www.com/bookbind/pubbooks/armstrong3/chapter3/chapter12/deluxe.nyu.edu/people/w.html http://www.cfm .willis/fourtheories.morehead-st.htm.html http://www.cast.http://cw.html http://www.prenhall.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->