P. 1
Cheese Kek

Cheese Kek

|Views: 3|Likes:
Published by Norhairi Zainuddin
kek keju
kek keju

More info:

Published by: Norhairi Zainuddin on May 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

Cheese kek ~ Bahan2: 3 Biji telur 250g mentega 1 cup Gula 2 cup Tepung kek 1 sudu teh esen

vanila 1/2 cup susu cair 6 keping slice cheese cara membuatnya: Gula..susu cair & cheese dimasak hingga cair, kena kacau selalu tau..supaya tak bergentil2..(guna api perlahan je) kemudian ketepikan... Pukul mentega...telur..& esen vanila hingga kembang.. selepas itu masukkn adunan yang dimasak tadi..kacau sebati.. kemudian masukkan tepung kek sedikit sedikit..kacau rata2.. bahagikan adunan mengikut warna pilihan anda..(saya guna 3 sudu besar serbuk koko utk 1bahagian) sediakan loyang..yg telah dialas dgn baking papper & sedikit mentega... Tuangkan adunan tadi...kukus lah hingga masak ..dlam 45mimit - 1jam.. slmat mencuba~

Rainbow cake/Kek Pelangi (by Admin Ms.Melia Meel) Bahan-bahan 430gm tepung gandum all purpose 2 sudu kecil baking powder 1/2 sudu teh garam 250gm mentega 340gm gula castor 375ml susu segar 5 biji putih telur suhu bilik 2 sudu teh esen vanila / badam Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu..**ikut suka**

Topping 1 buku/ketul cream cheese 1 cup gula ising 1/2 butter 1/2 shortening Loyang 8" di alas dan di gris Cara-cara : 1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan. 2. Pukul mentega dan gula hingga gebu. Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu. 3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati. 4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak letakkan pewarna yang berlainan. >> untuk kek saya ni, saya hanya buat 5 layer... kehabisan 1 warna<< 5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C. Bakar sehingga habis. 6. Angkat dan sejukkan di atas redai. Keluarkan alas bawah kek. 7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis (serbuk koko nie aku tak buh pun).

8. 9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk. . Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->