Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual 2013

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Kehadiran Bidang Tajuk Masa Objektif Pengajaran

: Pendidikan Seni Visual : Tahun 6 Cempaka : 23 April 2013 : / 20 orang murid

: Membentuk dan membuat binaan (pembungkusan) : Beg Kertas dan Kad Hati : 9.10 pagi - 10.10 pagi ( 60 minit )

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1. Menghasilkan beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan dan teknik inovatif dengan memberi penekanan kepada prinsip imbangan 2. Menggunakan kemahiran melipat dan menggam dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. 3. Menyatakan kewujudan binaan dan fungsi binaan tersebut dalam kehidupan seharian.

Alat dan Bahan : 1. Alat - kertas pembalut hadiah, kertas warna, tali

2. Bahan - gam, gunting, pembaris, penebuk lubang Bahan Bantu Mengajar: Contoh hasil beg kertas, contoh hasil origami hati Pengetahuan Sedia Ada: 1. Murid pernah membeli dan melihat beg kertas 2. Murid boleh menggunakan gam dan membuat lipatan 3. Murid kurang pengetahuan tentang kemahiran melipat untuk membuat binaan beg kertas Penerapan Nilai: Kebersihan, rajin, kreatif, kerjasama

4. Kemahiran berfikir – Murid berfikir secara kritis dan kreatif untuk menghias hasil beg kertas tersebut. Murid dapat membuat beg kertas dengan sendiri dan tidak perlu membeli nya lagi. Murid dapat memahami teknik lipatan untuk membuat beg kertas 2. Konstruktif .Strategi Pengajaran dan Pembelajaran: 1. Pembelajaran Akses Kendiri . Murid boleh menghubungkaitkan hasil binaan dengan menggunakan bahan-bahan terbuang atau teknik lain.Murid menghasilkan pembungkusan dengan kemas dan teliti mengikut bentuk dengan sendiri dan bantuan guru. Murid dapat menghasilkan beg kertas dengan kemas 3. KBKK: 1.Pembelajaran secara fleksibel tanpa tekanan dan murid boleh membuat secara persendirian atau kumpulan. 2. 3. .

Murid-murid menumpukan perhatian terhadap penerangan yang dibuat oleh guru. 2. lagu. Guru bertanyakan idea murid tentang cara untuk membuat beg kertas 4. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Murid-murid memberikan pelbagai respon dan soalan kepada guru. Guru menunjukkan hasil yang telah siap kepada murid 3. Murid menjawab soalan guru 4. Guru menjelaskan tajuk pelajaran iaitu kemahiran membrntuk dan membuat binaan beg kertas. 2. Murid bertanyakan soalan . Guru menunjukkan demonstari kepada murid 4.  Murid melihat dan memikirkan idea cara membuat beg kertas tersebut. Langkah 1 (5 minit) 1. Murid memahami konsep Strategi P&P Nilai/Catatan/BBM Teori Kecerdasan Pelbagai .  Guru bertanyakan soalan kepada murid berkaitan kegunaan beg kertas.  Definisi konsep dan teknik membentuk dan membuat binaan  Menunjukkan contoh beg kertas yang telah siap kepada murid. Guru bertanya murid tentang cara membuat beg kertas dan bahanbahan yang digunakan 3.interpersonal . 1. Teknik Soal jawab Pembelajaran Kontekstual BBM: contoh beg kertas yang telah siap. Guru mengedarkan alat dan bahan kepada setiap kumpulan 3. Murid memberi perhatian BBM: contoh beg kertas dan origami hati yang telah siap Langkah-langkah membuat beg kertas dengan teliti 5.Langkah & Masa  Set Induksi ( 5 minit )  Isi Pelajaran/Fokus Pembelajaran Memainkan muzik “Selamat Hari Jadi” Guru membuat perkaitan tentang aktiviti pembungkusan yang akan dijalankan pada hari ini.verbal linguistik BBM: contoh beg kertas. Langkah 2 (10 minit)  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada murid  Guru menunjukkan demonstrasi membuat beg kertas dan kad hati kepada murid. Guru menunjukkan contoh-contoh beg kertas iyang berisi hadiah kepada murid. Guru membahagikan murid kepada kumpulan 2. 5.

kepada guru 2. Lipatkan setiap hujung kepada separuh lipatan . Jadikan lipatan hujung kertas seperti mulut boneka 5. Kemudian lekat kedua-dua hujung kertas tersebut mengikut garis 1cm tadi.1. Bahagikan pembalut hadiah kepada dua bahagian dan gariskan 1cm dihujung nya. 3. Setelah itu lipat bahagian hujung kertas 4.

lipat bahagian kiri dan kanan kotak itu 8. Lekat lipatan tadi menggunakan gam 7. Setelah itu. Lipat kertas kepada dua bahagian . Hiaskan dengan tali dan bentuk hati Langkah-langkah membuat kad hati 1. lipat bahagian tapak.6. Tebuk lubang dengan alat penebuk lubang 9.

Masuk kan ke lebihan kertas ke dalam setiap bahagian hadapan dan belakang kertas . Kemudian bahagikan garisan tengah dengan melipat dua 4. Lipat bahagian kanan ke tengah belakang kertas 5. Lipat bahagian kiri ke tengan hadapan kertas 6. Kemudian lipat kedua-dua bahagian ke atas 3.2.

Murid memulakan aktiviti membuat beg kertas 2.Kebersihan. Murid saling berinteraksi dengan guru dan rakan-rakan mereka yang lain Nilai: 1. Berkerjasama.7. 5. Kemahiran Generik: . Langkah 3 (30 minit)  Aktiviti murid  Murid dan guru saling bekerjasama membuat binaan  Guru memberi penerangan demonstrasi mengikut kumpulan  Guru menyuruh murid menghias beg kertas tersebut dengan kad hati yang telah siap.Bekerjasama 2. Sesi apresiasi dan refleksi hasil kerja yang telah dihasilkan murid: Baik Sederhana kurang mencapai tahap Nilai: 1.Verbal-linguistik . Murid berasa gembira dengan hasil kerja masing-masing. Guru bertanya soalan tentang cara membuat beg kertas dan kegunaannya 3. 3. 2. Guru mempamerkan dan seterusnya menceritakan tentang hasil kerja mereka. Guru menunjukkan demonstrasi mengikut kumpulan dan murid membuat binaan beg kertas tersebut 3.Warna Penutup (10 minit)  Sesi apresiasi dan refleksi kerja murid 1.Visual-ruang .Tolong-menolong 4. Guru membantu murid yang lemah 5. Lipatkan hujung setiap kertas tersebut membentuk hati. Kebersihan 3. . Keberanian 2. Murid menulis ucapan pada kad hati dan menghias beg kertas mereka yang telah siap 4.Berdisiplin Kemahiran Generik: . Hormat-menghormati 4. Murid menjawab soalan.Verbal-linguistik 4. 1.

Murid dapat menilai tahap keupayaan diri dan rakan-rakan. Murid diberi peluang memberi pendapat tentang hasil kerja rakan yang lain. 7.6. Refleksi: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful