Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual 2013

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Kehadiran Bidang Tajuk Masa Objektif Pengajaran

: Pendidikan Seni Visual : Tahun 6 Cempaka : 23 April 2013 : / 20 orang murid

: Membentuk dan membuat binaan (pembungkusan) : Beg Kertas dan Kad Hati : 9.10 pagi - 10.10 pagi ( 60 minit )

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1. Menghasilkan beg kertas menggunakan pelbagai alat, bahan dan teknik inovatif dengan memberi penekanan kepada prinsip imbangan 2. Menggunakan kemahiran melipat dan menggam dengan kemas dan teliti untuk aktiviti pembungkusan. 3. Menyatakan kewujudan binaan dan fungsi binaan tersebut dalam kehidupan seharian.

Alat dan Bahan : 1. Alat - kertas pembalut hadiah, kertas warna, tali

2. Bahan - gam, gunting, pembaris, penebuk lubang Bahan Bantu Mengajar: Contoh hasil beg kertas, contoh hasil origami hati Pengetahuan Sedia Ada: 1. Murid pernah membeli dan melihat beg kertas 2. Murid boleh menggunakan gam dan membuat lipatan 3. Murid kurang pengetahuan tentang kemahiran melipat untuk membuat binaan beg kertas Penerapan Nilai: Kebersihan, rajin, kreatif, kerjasama

Pembelajaran Akses Kendiri .Strategi Pengajaran dan Pembelajaran: 1. Konstruktif . 4. Kemahiran berfikir – Murid berfikir secara kritis dan kreatif untuk menghias hasil beg kertas tersebut. Murid dapat membuat beg kertas dengan sendiri dan tidak perlu membeli nya lagi. . Murid boleh menghubungkaitkan hasil binaan dengan menggunakan bahan-bahan terbuang atau teknik lain. 3. Murid dapat memahami teknik lipatan untuk membuat beg kertas 2.Pembelajaran secara fleksibel tanpa tekanan dan murid boleh membuat secara persendirian atau kumpulan.Murid menghasilkan pembungkusan dengan kemas dan teliti mengikut bentuk dengan sendiri dan bantuan guru. Murid dapat menghasilkan beg kertas dengan kemas 3. 2. KBKK: 1.

verbal linguistik BBM: contoh beg kertas. lagu. Guru menunjukkan demonstari kepada murid 4. Murid menjawab soalan guru 4. Guru bertanya murid tentang cara membuat beg kertas dan bahanbahan yang digunakan 3. Guru membahagikan murid kepada kumpulan 2.  Guru bertanyakan soalan kepada murid berkaitan kegunaan beg kertas. Guru menjelaskan tajuk pelajaran iaitu kemahiran membrntuk dan membuat binaan beg kertas. Langkah 1 (5 minit) 1. Guru bertanyakan idea murid tentang cara untuk membuat beg kertas 4. Murid-murid menumpukan perhatian terhadap penerangan yang dibuat oleh guru. 5. Murid memahami konsep Strategi P&P Nilai/Catatan/BBM Teori Kecerdasan Pelbagai .Langkah & Masa  Set Induksi ( 5 minit )  Isi Pelajaran/Fokus Pembelajaran Memainkan muzik “Selamat Hari Jadi” Guru membuat perkaitan tentang aktiviti pembungkusan yang akan dijalankan pada hari ini. 2. 1. Teknik Soal jawab Pembelajaran Kontekstual BBM: contoh beg kertas yang telah siap. Murid bertanyakan soalan . Guru menunjukkan contoh-contoh beg kertas iyang berisi hadiah kepada murid.  Definisi konsep dan teknik membentuk dan membuat binaan  Menunjukkan contoh beg kertas yang telah siap kepada murid. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. 2.interpersonal .  Murid melihat dan memikirkan idea cara membuat beg kertas tersebut. Guru mengedarkan alat dan bahan kepada setiap kumpulan 3. Langkah 2 (10 minit)  Guru mengedarkan alat dan bahan kepada murid  Guru menunjukkan demonstrasi membuat beg kertas dan kad hati kepada murid. Murid-murid memberikan pelbagai respon dan soalan kepada guru. Guru menunjukkan hasil yang telah siap kepada murid 3. Murid memberi perhatian BBM: contoh beg kertas dan origami hati yang telah siap Langkah-langkah membuat beg kertas dengan teliti 5.

Setelah itu lipat bahagian hujung kertas 4. Lipatkan setiap hujung kepada separuh lipatan . kepada guru 2. Bahagikan pembalut hadiah kepada dua bahagian dan gariskan 1cm dihujung nya. Jadikan lipatan hujung kertas seperti mulut boneka 5. 3. Kemudian lekat kedua-dua hujung kertas tersebut mengikut garis 1cm tadi.1.

lipat bahagian tapak. lipat bahagian kiri dan kanan kotak itu 8. Tebuk lubang dengan alat penebuk lubang 9. Setelah itu. Lekat lipatan tadi menggunakan gam 7. Lipat kertas kepada dua bahagian .6. Hiaskan dengan tali dan bentuk hati Langkah-langkah membuat kad hati 1.

Masuk kan ke lebihan kertas ke dalam setiap bahagian hadapan dan belakang kertas . Kemudian lipat kedua-dua bahagian ke atas 3. Kemudian bahagikan garisan tengah dengan melipat dua 4. Lipat bahagian kanan ke tengah belakang kertas 5. Lipat bahagian kiri ke tengan hadapan kertas 6.2.

Berkerjasama. .Bekerjasama 2. Sesi apresiasi dan refleksi hasil kerja yang telah dihasilkan murid: Baik Sederhana kurang mencapai tahap Nilai: 1. 1. Kebersihan 3. Keberanian 2.Visual-ruang .Warna Penutup (10 minit)  Sesi apresiasi dan refleksi kerja murid 1. Guru membantu murid yang lemah 5. 5. Lipatkan hujung setiap kertas tersebut membentuk hati.7. Guru menunjukkan demonstrasi mengikut kumpulan dan murid membuat binaan beg kertas tersebut 3. Guru mempamerkan dan seterusnya menceritakan tentang hasil kerja mereka. Murid memulakan aktiviti membuat beg kertas 2. 3. Murid menulis ucapan pada kad hati dan menghias beg kertas mereka yang telah siap 4.Verbal-linguistik 4. Murid berasa gembira dengan hasil kerja masing-masing. Murid menjawab soalan.Verbal-linguistik . Langkah 3 (30 minit)  Aktiviti murid  Murid dan guru saling bekerjasama membuat binaan  Guru memberi penerangan demonstrasi mengikut kumpulan  Guru menyuruh murid menghias beg kertas tersebut dengan kad hati yang telah siap.Berdisiplin Kemahiran Generik: .Kebersihan. 2.Tolong-menolong 4. Hormat-menghormati 4. Guru bertanya soalan tentang cara membuat beg kertas dan kegunaannya 3. Murid saling berinteraksi dengan guru dan rakan-rakan mereka yang lain Nilai: 1. Kemahiran Generik: .

Murid diberi peluang memberi pendapat tentang hasil kerja rakan yang lain. Murid dapat menilai tahap keupayaan diri dan rakan-rakan.6. 7. Refleksi: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful