P. 1
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

|Views: 385|Likes:
Published by Afiq Razak
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Afiq Razak on May 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2015

pdf

text

original

Perkembangan seni lukis di pulau pinang sebelum dan selepas merdeka.

Sebelum merdeka

Seni lukis yang terawal di pulau pinang telah bermula pada tahun 1786 oleh pengasas Syarikat Hindia timur iaitu Sir Francis Light. Para pelukis yang menetap di pulau pinang amat menggemari untuk melukis suasana laut dan kecantikan alam semula jadi di sekitar pulau pinag. Terdapat kemungkinan bahawa pelukis tempatan telah membejalkan lukisan-lukisan kepada para penaung syarikat perniagaan eropah.

Sehingga tahun 1920an, perkembangan seni lukis dapat dilihat dan dikesan terutamanya apabila kumpulan Penang impressionist ditubuhkan. Kebanyakan ahli kumpulan ini terdiri daripada suri rumah tangga bangsa inggeris. Mereka gemar untuk melukis apabila waktu lapang. Pada waktu ini, pelukis-pelukis tempatan tidak diterima dan tidak dibenarkan untuk menyertai Penang Impressionist. Akan tetapi, tedapat 2 orang pelukis tempatan telah diterima masuk didalam kumpulan ini. 2 orang pelukis tersebut ialah, Lim Cheng Kung dan Abullah Ariff. Pn lim merupakan seorang jutawan yang mampu member sokongan kewangan untuk kumpulan ini dan Abdullah Ariff pula diterima disebabkan perkhidmatan beliau sebagai pendidik seni amat diperlukan

Tahun 1920an juga merupakan satu peringkat yang penting dalam sejarah seni lukis Pulau Pinang apabila Yong Mun Seng telah datang ke Pulau Pinang dari Singapura dan mendirikan studio seninya. Ooi Hwa yang merupakan Pelukis pertama yang mengadakan pameran seni lukis di Malaysia, beliau telah mempamerkan karyakaryanya di Pulau Pinang pada tahun 1927. Ooi Hwa dan Lee Cheng Yong adalah nama yang disebut-sebut kerana mereka dipecayai sebagai pelukis pertama yang pergi ke luar negeri untuk mempelajari seni di Akademi Seni Halus Shanghai. Kemudiannya, sebuah institusi endidikan iaitu SITC (Sultan Idris Training College) ditubuhkan pada tahun 1922. Mata pelajaran Pendidikan Seni diajar di samping subjek-subjek lain.

Minimalisme. Lee Cheng Yong merupakan pengerusi bagi kelab ini. Bukan hanya setakat itu. pelukis-pelukis cina telah menubuhkan kelab seni lukis cina pulau pinang. Tay Hooi keat merupakan bendahari dan Kuo Ju Ping. Setelah perang tamat. Pada tahun 1948. Pameran pertama yang dianjurkan oleh kelab ini ialah pameran seni dan fotografi. Seni Pop. Seni Op. Kesemua nama yang dinyatakan merupakan pengasas kepada kelab ini. pusat seni telah beralih dari Paris ke New York. Ekspressionisme abstrak. Seni Konseptual dan sebagainya. manakala Yong Mun Seng dilantik sebagai Timbalan Presiden. Tetera jepun telah membuat pengawasan kepada kumpulan kebudayaan china. pada tahun 1945. Mereka turut mengundang pelukispelukis di seluruh Malaysia dan singapura untuk menyertai pameran ini. kesenian dipulau pinang telah diberi nafas baru dan dihidupkan kembali dengan penubuhan Kumpulan Pendidik seni Pulau Pinang. kelab seni lukis cina pulau pinang turut mengadakan beberapa lagi pameran dibawah pimpinan Lim Cheng Ean. Tay hooi Keat menjadi warganegara Malaysia pertama yang pergi ke Britain untuk mempelajari seni lukis di Camberwell School of Art. Kesenian pada ketika ini seakan-akan terkubur disebabkan penjajah. Tahun 1941 menjadi titik hitam bagi kelab seni lukis cina pulau pinang. Para pelukis Amerika Syarikat memulakan pergerakan seni seperti Action painting. Performance Art. Pelukis-pelukis tempatan yang pergi ke luar negeri turut terdedah kepada pelbagai pengaruh aliran seni. Tan Seng Aun. Pada awal tahun 30-an.Komponen subjek Pendidikan Seni diajar bersama-sama dengan pertukangan tangan seperti membuat bakul dan lain-lain seni pertukangan rakyat ketika itu. 4 tahun kemudian. Aliran yang dipegang oleh kumpulan ini ialah Realisme Barat dan Post Impressionism di samping beberapa lukisan berus Cina tradisional. Ternyata mereka menerima maklum balas yang positif mengenai pameran mereka. . Quan Kuan Sin dilantik sebagai setiausaha. dibawah pengaruh Yong Mun Sen. Tan Gek Khean serta Wan Fee sebagai ahli jawatan kuasa.

Majlis Kesenian ditubuhkan untuk memberi sokongan. Tahun 1957 memperlihatkan kemunculan Thursday art group yang telah ditubuhkan di Pulau Pinang. . Pulau Pinang menjadi pusat daya tarikan para pelukis. Seterusnya pada tahun 1952 juga. Majlis Kesenian Pulau Pinang ditubuhkan pada tahun yang sama dengan souter sebagai Presiden. menjaga dan menggiatkan aktiviti-aktiviti dalam pelbagai bidang seni dengan bantuan kerajaan. Frank Sullivan. Chen Chong Swee. Chen Wen His dan Liu Kang berkunjung ke Bali. Hoession seterusnya menubuhkan Angkatan Pelukis semenanjung dan menjadi tokoh seni kebangsaan yang terkenal. Kim Tong Juan. Di antara ahli-ahlinya adalah Lee Joo For. penaung seni yang terkenal telah menemui Mohd Hoessein Enas di Pulau Pinang pada tahun 1949 dan telah menggesa beliau berpindah ke Kuala Lumpur . Tan Lye Hoe dan Chee Wee Sun. Pameran ini telah mendorong ramai pelukis tempatan seperti Khaw Sia membuat lawatan melukis ke Bali.Pada tahun ini juga Cheong Soo Pieng. Pada tahun 1953. Persatuan Seni Pulau Pinang ditubuhkan di bawah pimpinan Loh Cheng Chuan. Tay Hooi Keat yang kembali ke Pulau Pinang dari United Kingdom memperkenalkan konsep-konsep baru yang memeranjatkan masyarakat seni lukis tempatan. Pada tahun 1952. Majlis Pendidik Seni Pulau Pinang telah ditubuhkan dan diterajui oleh Tay Hooi Keat sebagai pengerusi.Selepas perang tamat. Objektif penubuhan kumpulan ini ialah untuk memperkenalkan kosep seni lukis yang baru. Kumpulan ini ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat. Sekembalinya dari Bali mereka mengelolakan pameran bertajuk ’Empat Pelukis Kembali’ yang menyebabkan penciptaan susuk tubuh badan yang dikaitkan dengan seniman Nanyang. Tay Hooi Keat sebagai setiausaha dan A Sabapathy sebagai bendahari dan juruaudit. Mereka menganjurkan pameran solo untuk para pelukis tempatan serta pelukis luar negara yang membuat lawatan. Kedua-dua pertubuhan ini telah mengadakan pameran-pameran seni secara tetap untuk ahli-ahli mereka. Tan Tin Kok. Kebanyakan ahli-ahlinya terdiri guru-guru sekolah aliran Bahasa Inggeris.

Abdullah Ariff. Pada waktu ini. Lukisan mereka banyak dipengaruhi dengan gaya lukisan pelukis luar Negara. Antara tulang belakang kelab ini ialah. Subjek yang menjadi tumpuan para pelukis ialah lebih kepada figura berbanding pemandagan. pelukis telah berani untuk mengeluarkan idea mereka sendiri. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa. Pada waktu ini. Mereka terdiri dari kumpulan ’New Scene’ seperti Redza Piyadasa.Kelas lukisan diadakan pada setiap hari khamis dan sabtu. dan adat istiadat. Kuo Ju Ping.K Lau. Karya mereka juga senang untuk dikenali kerana mereka mempunyai identity karya yang tersendiri. Tan Teong Eng. Pada era 1960-1970an. Konsep karya yang ditonjolkan lebih bebas dan tidak teikat dangan mana-mana tema. Lee Joo For dan William K. Pada tahun 1957. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Intitut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde.1960. dan kebanyakan pelukis pada waktu ini datang daripada Nanyang Academy School of Art. Chong Kam Kow. . timbulnya idea untuk menghasilkan lukisan yang lebih menjurus kepada kemasyarakatan. Mereka ingin tampil dengan sesuatu yang baru. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Seni lukis selepas merdeka Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Mereka lebih matang dan lebih berani dalam penghasilan karya. aktiviti yang dijalankan ialah mengadakan sesi perbincangan dan pameran. para pelukis mencari-cari teknik terbaru dan juga identity mereka sendiri. Selain melukis. Sulaiman Haji Esa. para pelukis merasakan mereka perlu mengekalkan budaya dan ciri-ciri Malaysia. Seni lukis mula dikenali sebagai seni lukis moden. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum.

op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. maktab dan sekolah serta para professional yang lebih mahir dalam bidang seni halus. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. pop.Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. pada tahun 1984. teori-teori seni. seni arca. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. . nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Seterusnya. rekabentuk grafik.USM menawarkan kursus seni halus. aspek-aspek seni asia tradisonal dan latihan ilmiah. penubuhan pusat seni di University Sain Malaysia telah member peluang untuk melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. fotografi.

Ramlee. seterusnya unsur pergerakan dapat dilihat pada garisan yang dilukis pada rambut. . dapat dilihat dengan jelas jalinan tampak yang dihasilkan seperti lipatan baju dan baju P. Latar belakang yang banyak menggunakan stroke berus dilihat member kesan pergerakan di dalam gambar.Aprisiasi karya menurut Edwand Pelukis : Aris Aziz \ Tajuk karya : portrait P. Usur kontra dapat dilihat paga wanita yang berkebaya merah. Garisana tebal dan halus dapar dilihat dengan jelas pada karya figure tersebut dan menjadikan karya ini tidak kaku.Ramlee. karya ini lebih berfokus pada figura manusia. Didalam karya ini. Ruang dapat dilihat antara figura dengan latar belakang. Warna yang digunakan ada lah warna haroni iaitu hijau biru dan sedikit kuning yang menampakkan karya ini tenang. Karya ini lebih focus pada kehidupan seharian wanita pada suatu ketika dahulu. Pengkarya telah memilih untuk menghasilkan beberapa figura wanita. keseluruha warna di dalam karya ini menggunakan warna harmoni.Ramlee Bahan dan dan media : Oil on Canvas Saiz: 100cm x 71 cm Tahun karya : 1983 Pelukis : Yong Mun Seng Tajuk karya : Ronggeng Bahan dan dan media : Oil and Canvas Saiz: 90cm x 126 cm Tahun karya : - h Deskripsi karya ini merupakan sebuah potret seniman lagenda tanah air iaitu P.selain dari kontar.

ramlee berada dilama keadaan yang tenang dimana warna yang dipilih menimbulkan mood .Intrepretasi Dilhat dengan mendalam pada lukisan ini. Melalui lukisan ini. Analisis Karya ini merupakan satu catan realistic dimana dapat dilihat ianya dibuat dengan teliti. lukisan ini juga dapat menunjukkan bahawa P. Ini mungkin untuk menimbulkan mood gembira dan ceria yang terdapat dalam majlis tersebut. Warna yang dipilih juga harmoni iaitu warna pada pakaian wanita yang lain. Lukisan ini pula memberi gambaran kepada kita tentang aktiviti wanita melayu pada zaman dahulu.pakaian mereka juga dapat dilihat dengan jelas iaitu kebaya singkat.Ramlee dimana dapat dilihat pada jam emas beliau dan juga cincin yang dipakai oleh P.Ramlee sebagai tema utama didalam karya. Mereka menghiburkan hati dengan joget lambak atau ronggeng yang selalu diadakan pada kenduri khawin. Catan ini juga merupakan catan realistic dimana figura wanita tersebut dilukis denfan skala yang beresuaian. Latar belakang sedikit garang dari pemilihan warna. pelukis dilihat ingin menunjukkan status yang dipegang oleh P. Memalui karya ini juga.Ramlee. .ini saja dalat dilihatrtatersebut dan juga wajah P.Ramlee. pelukis ingin mengabadikan seorang laganda didalam karya beliau. Karya ini menonjolkan P.kita dapat mengetahui perihal budaya yang dijalankan oleh wanita satu ketika dulu.Ramlee itu sendiri pada raut wajah beliau. Kontra dapat dilihat pada jam yang bewarna emas manakala penegasan dilakuan pada riak wajah Tan Sri P. Pemilihan warna yang digunakan adalah harmonis dimana banyak menggunakan warna biru dan hijau. Kontra pada karya ini ialah perempuan yang berkebaya merah.

Generas muda turut melihat kebudayaan yang diamalkan pada zaman dahulu iaitu ronggeng atau tarian. Melalui potret ini. Karya ini dapat mengingatkan kita kepada perit getir kehidupan yang dijalani oleh P. . potret ini juga sebagai simbol lagenda beliau terus berkekalan hingga kehari ini.Ramleee. orang dapat mengenali siapa itu P.Penilaian Karya ini memperlihatkan kehebatan seorang seniman agung di Malaysia. generasi muda dapat milihat bagaimana kehidupan wanita melayu pada suatu ketika dahulu. Mereka dapat mengetahui pakaian yang menjafi kebangaan mereka dulu. Melaui karya ini.Ramlee.

scribd.Tingkatan 2. Art Malaysian Kamibudak seni(2011) Teori Pengalaman Pelbagai Edmund Burke Feldman di ambil pada 25 Mac 2013 daripada http://itukamibudakseni. Shell Companies in Malaysia.com/2011/05/teori. Kuala Lumpur: Pelangi Publishing Group Bhd Chee Khuan Tan(1994) Perintis-perintis seni lukis Malaysia.com/doc/129134875/Teori-Edmund-Burke-Feldman-Eta-Grace-Aan Lawatan Pendidikan Seni Visual di Pulau Pinang 2 Mac 2013 .pengalaman-pelbagai-edmundburke.Rujukan Kathleen Chee(2011) Siri Rujukan Pendidikan Seni Visual.html Scrib(2013)Sejarah dan apresiasi seni diambil pada 26 Mac daripada http://www.blogspot.

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA PSV 3110 PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL AMBILAN JANUARI 2011 SEMESTER 5/2013 TAJUK : Perkembangan seni lukis di Pulau Pinang dan Aprisiasi Karya NAMA : MUHAMMAD AFIQ B AND RAZAK NO K/P : 900121115669 NAMA PENSYARAH : PUAN MAZLINA BINTI JOHARI .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->