P. 1
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

|Views: 392|Likes:
Published by Afiq Razak
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka
Perkembangan Seni Lukis Di Pulau Pinang Sebelum Dan Selepas Merdeka

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Afiq Razak on May 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2015

pdf

text

original

Perkembangan seni lukis di pulau pinang sebelum dan selepas merdeka.

Sebelum merdeka

Seni lukis yang terawal di pulau pinang telah bermula pada tahun 1786 oleh pengasas Syarikat Hindia timur iaitu Sir Francis Light. Para pelukis yang menetap di pulau pinang amat menggemari untuk melukis suasana laut dan kecantikan alam semula jadi di sekitar pulau pinag. Terdapat kemungkinan bahawa pelukis tempatan telah membejalkan lukisan-lukisan kepada para penaung syarikat perniagaan eropah.

Sehingga tahun 1920an, perkembangan seni lukis dapat dilihat dan dikesan terutamanya apabila kumpulan Penang impressionist ditubuhkan. Kebanyakan ahli kumpulan ini terdiri daripada suri rumah tangga bangsa inggeris. Mereka gemar untuk melukis apabila waktu lapang. Pada waktu ini, pelukis-pelukis tempatan tidak diterima dan tidak dibenarkan untuk menyertai Penang Impressionist. Akan tetapi, tedapat 2 orang pelukis tempatan telah diterima masuk didalam kumpulan ini. 2 orang pelukis tersebut ialah, Lim Cheng Kung dan Abullah Ariff. Pn lim merupakan seorang jutawan yang mampu member sokongan kewangan untuk kumpulan ini dan Abdullah Ariff pula diterima disebabkan perkhidmatan beliau sebagai pendidik seni amat diperlukan

Tahun 1920an juga merupakan satu peringkat yang penting dalam sejarah seni lukis Pulau Pinang apabila Yong Mun Seng telah datang ke Pulau Pinang dari Singapura dan mendirikan studio seninya. Ooi Hwa yang merupakan Pelukis pertama yang mengadakan pameran seni lukis di Malaysia, beliau telah mempamerkan karyakaryanya di Pulau Pinang pada tahun 1927. Ooi Hwa dan Lee Cheng Yong adalah nama yang disebut-sebut kerana mereka dipecayai sebagai pelukis pertama yang pergi ke luar negeri untuk mempelajari seni di Akademi Seni Halus Shanghai. Kemudiannya, sebuah institusi endidikan iaitu SITC (Sultan Idris Training College) ditubuhkan pada tahun 1922. Mata pelajaran Pendidikan Seni diajar di samping subjek-subjek lain.

Quan Kuan Sin dilantik sebagai setiausaha. Minimalisme.Komponen subjek Pendidikan Seni diajar bersama-sama dengan pertukangan tangan seperti membuat bakul dan lain-lain seni pertukangan rakyat ketika itu. pusat seni telah beralih dari Paris ke New York. Aliran yang dipegang oleh kumpulan ini ialah Realisme Barat dan Post Impressionism di samping beberapa lukisan berus Cina tradisional. Tan Gek Khean serta Wan Fee sebagai ahli jawatan kuasa. Para pelukis Amerika Syarikat memulakan pergerakan seni seperti Action painting. Tahun 1941 menjadi titik hitam bagi kelab seni lukis cina pulau pinang. Bukan hanya setakat itu. Pelukis-pelukis tempatan yang pergi ke luar negeri turut terdedah kepada pelbagai pengaruh aliran seni. Kesenian pada ketika ini seakan-akan terkubur disebabkan penjajah. 4 tahun kemudian. Pada awal tahun 30-an. Mereka turut mengundang pelukispelukis di seluruh Malaysia dan singapura untuk menyertai pameran ini. kelab seni lukis cina pulau pinang turut mengadakan beberapa lagi pameran dibawah pimpinan Lim Cheng Ean. Pameran pertama yang dianjurkan oleh kelab ini ialah pameran seni dan fotografi. dibawah pengaruh Yong Mun Sen. pelukis-pelukis cina telah menubuhkan kelab seni lukis cina pulau pinang. manakala Yong Mun Seng dilantik sebagai Timbalan Presiden. Pada tahun 1948. Lee Cheng Yong merupakan pengerusi bagi kelab ini. Ekspressionisme abstrak. Ternyata mereka menerima maklum balas yang positif mengenai pameran mereka. Kesemua nama yang dinyatakan merupakan pengasas kepada kelab ini. Setelah perang tamat. Performance Art. Tan Seng Aun. Seni Op. Seni Pop. kesenian dipulau pinang telah diberi nafas baru dan dihidupkan kembali dengan penubuhan Kumpulan Pendidik seni Pulau Pinang. Seni Konseptual dan sebagainya. . pada tahun 1945. Tay hooi Keat menjadi warganegara Malaysia pertama yang pergi ke Britain untuk mempelajari seni lukis di Camberwell School of Art. Tetera jepun telah membuat pengawasan kepada kumpulan kebudayaan china. Tay Hooi keat merupakan bendahari dan Kuo Ju Ping.

Tahun 1957 memperlihatkan kemunculan Thursday art group yang telah ditubuhkan di Pulau Pinang. Frank Sullivan. Majlis Pendidik Seni Pulau Pinang telah ditubuhkan dan diterajui oleh Tay Hooi Keat sebagai pengerusi. Mereka menganjurkan pameran solo untuk para pelukis tempatan serta pelukis luar negara yang membuat lawatan. Chen Chong Swee. Kumpulan ini ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat. Pada tahun 1952. Persatuan Seni Pulau Pinang ditubuhkan di bawah pimpinan Loh Cheng Chuan. Tan Tin Kok. Pulau Pinang menjadi pusat daya tarikan para pelukis. Kebanyakan ahli-ahlinya terdiri guru-guru sekolah aliran Bahasa Inggeris. menjaga dan menggiatkan aktiviti-aktiviti dalam pelbagai bidang seni dengan bantuan kerajaan. penaung seni yang terkenal telah menemui Mohd Hoessein Enas di Pulau Pinang pada tahun 1949 dan telah menggesa beliau berpindah ke Kuala Lumpur .Selepas perang tamat. Majlis Kesenian Pulau Pinang ditubuhkan pada tahun yang sama dengan souter sebagai Presiden. Tan Lye Hoe dan Chee Wee Sun. Di antara ahli-ahlinya adalah Lee Joo For. Tay Hooi Keat yang kembali ke Pulau Pinang dari United Kingdom memperkenalkan konsep-konsep baru yang memeranjatkan masyarakat seni lukis tempatan. Objektif penubuhan kumpulan ini ialah untuk memperkenalkan kosep seni lukis yang baru.Pada tahun ini juga Cheong Soo Pieng. Kim Tong Juan. . Chen Wen His dan Liu Kang berkunjung ke Bali. Seterusnya pada tahun 1952 juga. Sekembalinya dari Bali mereka mengelolakan pameran bertajuk ’Empat Pelukis Kembali’ yang menyebabkan penciptaan susuk tubuh badan yang dikaitkan dengan seniman Nanyang. Majlis Kesenian ditubuhkan untuk memberi sokongan. Pameran ini telah mendorong ramai pelukis tempatan seperti Khaw Sia membuat lawatan melukis ke Bali. Hoession seterusnya menubuhkan Angkatan Pelukis semenanjung dan menjadi tokoh seni kebangsaan yang terkenal. Kedua-dua pertubuhan ini telah mengadakan pameran-pameran seni secara tetap untuk ahli-ahli mereka. Pada tahun 1953. Tay Hooi Keat sebagai setiausaha dan A Sabapathy sebagai bendahari dan juruaudit.

. Seni lukis mula dikenali sebagai seni lukis moden. Chong Kam Kow. Kuo Ju Ping.Kelas lukisan diadakan pada setiap hari khamis dan sabtu. Lee Joo For dan William K. Pada tahun 1957. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum. para pelukis mencari-cari teknik terbaru dan juga identity mereka sendiri. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Intitut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. timbulnya idea untuk menghasilkan lukisan yang lebih menjurus kepada kemasyarakatan. Selain melukis. Subjek yang menjadi tumpuan para pelukis ialah lebih kepada figura berbanding pemandagan. Mereka terdiri dari kumpulan ’New Scene’ seperti Redza Piyadasa. Karya mereka juga senang untuk dikenali kerana mereka mempunyai identity karya yang tersendiri. Seni lukis selepas merdeka Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Konsep karya yang ditonjolkan lebih bebas dan tidak teikat dangan mana-mana tema. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa.1960. Tan Teong Eng. Pada era 1960-1970an. pelukis telah berani untuk mengeluarkan idea mereka sendiri. Lukisan mereka banyak dipengaruhi dengan gaya lukisan pelukis luar Negara. Sulaiman Haji Esa. aktiviti yang dijalankan ialah mengadakan sesi perbincangan dan pameran. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Pada waktu ini. Joseph Tan dan lain-lain lagi.K Lau. Mereka lebih matang dan lebih berani dalam penghasilan karya. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Mereka ingin tampil dengan sesuatu yang baru. dan adat istiadat. Antara tulang belakang kelab ini ialah. Pada waktu ini. para pelukis merasakan mereka perlu mengekalkan budaya dan ciri-ciri Malaysia. dan kebanyakan pelukis pada waktu ini datang daripada Nanyang Academy School of Art. Abdullah Ariff.

maktab dan sekolah serta para professional yang lebih mahir dalam bidang seni halus. op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. aspek-aspek seni asia tradisonal dan latihan ilmiah. pada tahun 1984.USM menawarkan kursus seni halus. rekabentuk grafik. penubuhan pusat seni di University Sain Malaysia telah member peluang untuk melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut.Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. seni arca. Seterusnya. . pop. fotografi. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. teori-teori seni. nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan.

Didalam karya ini. Ruang dapat dilihat antara figura dengan latar belakang. Warna yang digunakan ada lah warna haroni iaitu hijau biru dan sedikit kuning yang menampakkan karya ini tenang. Karya ini lebih focus pada kehidupan seharian wanita pada suatu ketika dahulu. . keseluruha warna di dalam karya ini menggunakan warna harmoni.selain dari kontar.Ramlee. dapat dilihat dengan jelas jalinan tampak yang dihasilkan seperti lipatan baju dan baju P.Ramlee Bahan dan dan media : Oil on Canvas Saiz: 100cm x 71 cm Tahun karya : 1983 Pelukis : Yong Mun Seng Tajuk karya : Ronggeng Bahan dan dan media : Oil and Canvas Saiz: 90cm x 126 cm Tahun karya : - h Deskripsi karya ini merupakan sebuah potret seniman lagenda tanah air iaitu P. Latar belakang yang banyak menggunakan stroke berus dilihat member kesan pergerakan di dalam gambar. Garisana tebal dan halus dapar dilihat dengan jelas pada karya figure tersebut dan menjadikan karya ini tidak kaku. Usur kontra dapat dilihat paga wanita yang berkebaya merah. seterusnya unsur pergerakan dapat dilihat pada garisan yang dilukis pada rambut.Ramlee.Aprisiasi karya menurut Edwand Pelukis : Aris Aziz \ Tajuk karya : portrait P. Pengkarya telah memilih untuk menghasilkan beberapa figura wanita. karya ini lebih berfokus pada figura manusia.

pakaian mereka juga dapat dilihat dengan jelas iaitu kebaya singkat. Mereka menghiburkan hati dengan joget lambak atau ronggeng yang selalu diadakan pada kenduri khawin.Ramlee sebagai tema utama didalam karya. Melalui lukisan ini. Lukisan ini pula memberi gambaran kepada kita tentang aktiviti wanita melayu pada zaman dahulu.Ramlee. . Catan ini juga merupakan catan realistic dimana figura wanita tersebut dilukis denfan skala yang beresuaian. Kontra pada karya ini ialah perempuan yang berkebaya merah. Kontra dapat dilihat pada jam yang bewarna emas manakala penegasan dilakuan pada riak wajah Tan Sri P. Pemilihan warna yang digunakan adalah harmonis dimana banyak menggunakan warna biru dan hijau.Ramlee dimana dapat dilihat pada jam emas beliau dan juga cincin yang dipakai oleh P.kita dapat mengetahui perihal budaya yang dijalankan oleh wanita satu ketika dulu.Ramlee.ini saja dalat dilihatrtatersebut dan juga wajah P. Karya ini menonjolkan P. Warna yang dipilih juga harmoni iaitu warna pada pakaian wanita yang lain. pelukis ingin mengabadikan seorang laganda didalam karya beliau. Memalui karya ini juga. Ini mungkin untuk menimbulkan mood gembira dan ceria yang terdapat dalam majlis tersebut.ramlee berada dilama keadaan yang tenang dimana warna yang dipilih menimbulkan mood . lukisan ini juga dapat menunjukkan bahawa P. Analisis Karya ini merupakan satu catan realistic dimana dapat dilihat ianya dibuat dengan teliti.Intrepretasi Dilhat dengan mendalam pada lukisan ini.Ramlee itu sendiri pada raut wajah beliau. pelukis dilihat ingin menunjukkan status yang dipegang oleh P. Latar belakang sedikit garang dari pemilihan warna.

Ramlee. Mereka dapat mengetahui pakaian yang menjafi kebangaan mereka dulu. . Karya ini dapat mengingatkan kita kepada perit getir kehidupan yang dijalani oleh P. Generas muda turut melihat kebudayaan yang diamalkan pada zaman dahulu iaitu ronggeng atau tarian. orang dapat mengenali siapa itu P.Ramleee. generasi muda dapat milihat bagaimana kehidupan wanita melayu pada suatu ketika dahulu. Melalui potret ini. potret ini juga sebagai simbol lagenda beliau terus berkekalan hingga kehari ini. Melaui karya ini.Penilaian Karya ini memperlihatkan kehebatan seorang seniman agung di Malaysia.

blogspot.scribd.com/2011/05/teori. Kuala Lumpur: Pelangi Publishing Group Bhd Chee Khuan Tan(1994) Perintis-perintis seni lukis Malaysia.pengalaman-pelbagai-edmundburke. Art Malaysian Kamibudak seni(2011) Teori Pengalaman Pelbagai Edmund Burke Feldman di ambil pada 25 Mac 2013 daripada http://itukamibudakseni.Rujukan Kathleen Chee(2011) Siri Rujukan Pendidikan Seni Visual.html Scrib(2013)Sejarah dan apresiasi seni diambil pada 26 Mac daripada http://www.Tingkatan 2.com/doc/129134875/Teori-Edmund-Burke-Feldman-Eta-Grace-Aan Lawatan Pendidikan Seni Visual di Pulau Pinang 2 Mac 2013 . Shell Companies in Malaysia.

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA PSV 3110 PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL AMBILAN JANUARI 2011 SEMESTER 5/2013 TAJUK : Perkembangan seni lukis di Pulau Pinang dan Aprisiasi Karya NAMA : MUHAMMAD AFIQ B AND RAZAK NO K/P : 900121115669 NAMA PENSYARAH : PUAN MAZLINA BINTI JOHARI .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->