SEJARAH OLAHRAGA Mengikut catatan sejarah, olahraga dipercayai bermula pada 3000 tahun yang lampau di Greece.

Oleh itu ianya boleh dianggap sebagai acara sukan yang tertua di dunia. Mengikut catatan, Sukan Olimpik kuno bermula tahun 776 S.M di Greece. Mengikut The Encyclopedia melompat sejauh 23 kaki 1 ½ inci pada Sukan Olimpik 656 S.M. Peringkat awal sukan olahraga melibatkan orang-orang Yunani dan Roman yang cenderung kepada permainan-permainan membaling, sukan kereta kuda lumba. gusti, serta sukan pertempuran. Di zaman pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan dididik untuk berlari, melompat dan bergusti, sebagai tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan latihan senjata. Olahraga bermula dari Sukan Olimpik Moden yang telah diadakan buat kali pertama di Greece tahun 1896. Sukan ini dianjurkan oleh Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa yang bergabung dengan Majlis Olimpik Antarabangsa dan ia diadakan empat tahun sekali. Sukan ini tidak mungkin wujud kembali jika tiada orang yang bernama Baron Pierre de Coubertin menerajuinya. Pada Sukan Olimpik yang pertama itu sebanyak 295 atlit telah menyertainya. Olahraga merupakan elemen yang paling penting dalam sukan Olimpik Moden. Ia dipraktikkan di semua Negara kerana nilai pendidikannya dan peranannya boleh memberi peningkatan kepada fizikal individu. Ia juga merupakan asas yang diperlukan untuk prestasi optimum dalam sukan lain. Tambahan pula ia menawarkan peluang kepada penyelidik untuk mengkaji pergerakan manusia. Di England sukan olahraga telah dihidupkan oleh Royal Military College di Sandhurst dimana temasya sukan bermula pada 1812. Kemudian Kelab Olahraga yang pertama ditubuhkan iaitu ‘The Necton Guild’. Setelah itu semakin banyak kelab olahraga yang ditubuhkan dan ada kelab olahraga peringkat universiti yang ditubuhkan iaitu pada tahun 1850 di Oxford University, Exeter College Athletic Club. Manakala kejohanan kebangsaan yang pertama ialah pada tahun 1866 dianjurkan oleh Amateur Athletic Club di England. of Sports acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan olahraga ialah lompat jauh dimana ahli sukan Sparta iaitu Chionis berjaya

Peranan IAAF ialah sebagai penasihat dan pengiktiraf kepada semua perjumpaan sukan terbesar ini. Menjelang abad ke-20 ramai atlit Amerika Syarikat telah mampu mencatatkan prestasi yang memberangsangkan. Selepas itu semua negara boleh menganggotai badan tertingi sukan olahraga dunia ini. negeri. Segala peraturan dan undang-undang yang berkaitan dibawah tanggungjawab IAAF. Ternyata kebanyakkan peserta dari negara Amerika Syarikat ialah berketurunan Negro. Cogan kata bagi Sukan Olimpik ialah “Perkara yang penting didalam sukan bukanlah kemenangan. Bermula dari peringkat sekolah. Berdasarkan kepada cogan kata inilah banyak negara yang telah menyertainya walaupun untuk mencapai sesuatu kemenangan. mereka yang terpilih akan mengambil bahagian pula di peringkat daerah. Sememangnya ketika itu atlit dari Asia dan Afrika masih belum mampu menyaingi kemampuan atlit dari Eropah. Kewujudan IAAF telah menggerakkan program-program olahraga yang telah diubahsuai dan diperkembangkan secara berterusan. tetapi mengambil bahagian seperti perkara yang penting dalam hidup ialah berusaha”. Tetapi kini senario tersebut telah berubah dan boleh dikatakan atlit Asia dan Afrika dianggap setaraf dengan atlit Eropah. amat sukar . Persekutuan ini adalah satu-satunya badan kejayaan yang dicapai oleh dengan olahraga adalah atau pertubuhan yang boleh mengiktiraf sebarang rekod atau atlit.Seterusnya kejohananan antarabangsa yang pertama diadakan pada tahun 1876 antara England dan Ireland. perancangan dan pengurusan yang licin. kebangsaan sehinggalah ke peringkat antarabangsa. Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa telah ditubuhkan pada tahun 1912. bersistem dan berkesan amat diperlukan dan membuahkan hasil iaitu prestasi yang baik. Namun begitu atlit dari negara Eropah lain juga turut cemerlang dalam acara-acara olahraga. Pada peringkat awal wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik sehingga tahun 1928. zon. Dalam menjamin kejayaan sesuatu penganjuran sukan. Contohnya pada 1992 di Barcelona lebih dari 135 negara yang menyertai sukan ini. Setelah itu banyak kejayan yang diperolehi atau dilihat pada Sukan Olimpik.

Acara melempar cakera yang menggunakan teknik ini hanya berlaku sehingga tahun 1920 dan selepas itu. acara merejam lembing adalah acara rejaman yang tertua dalam sejarah sukan olahraga. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki. cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. leper. . Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. teknik lemparan telah diubahsuai dan diperbaiki dari masa ke semasa begitu juga bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. dan dibaluti besi di sekelilingnya.Mengikut catatan sejarah. Acara ini mula dipertandingkan buat pertama kali di dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. serta dimasukkan timah hitam seberat 1. Sementara itu. Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera. Acara ini dipertandingkan mengikut kategori lelaki dan wanita. Kini. teknik lemparan baru telah diperkenalkan. ia merupakan salah satu acara padang yang penting di dalam sukan olahraga. Namun begitu. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu. Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan.

bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Orang Scotland dan Ireland telah dianggap sebagai golongan pertama yang mencipta acara lontar peluru. Pada ketika ini. nya sebagai salah satu acara olahraga yang Dari sini. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. aktiviti melontar batu telah dijadikan pertandingan bermula pada abad ke-19. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. dan akhirnya menjadikan dipertandingkan. Dengan ini.Acara lontar peluru tidak mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan acara merejam lembing dan melempar cakera. Namun begitu. Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. Pada tahun 1909. . Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun 1896. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negaranegara lain seperti Greek. Mengikut sejarah. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. Bagaimanapun. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik. acara lontar peluru tidak dapat diterima sebagai acara sukan di kedua-dua buah negara itu.

Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan . Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.Akhirnya. Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. pada tahun 1950-an. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. Mengikut catatan sejarah. Dalam Sukan Olimpik Kuno. Pada 1935. Ini bermakna. iaitu dengan cara membelakang. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. peserta lompat tinggi melompat dan mendarat di atas tanah yang berumput dengan menggunakan gaya gunting. Gaya ini banyak mendatangkan kecederaan kepada para peserta. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. Biasanya atlet yang mengambil bahagian dalam acara lompat tinggi mempunyai susuk badan yang kurus dan tinggi lampai. acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh. Dalam abad ke-19 . acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno. Peserta yang menggunakan gaya Fosbury Flop telah berjaya mencatatkan rekod dalam acara lompat tinggi. seorang atlet lontar peluru telah tiba-tiba menonjol dalam acara ini. Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston. Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik. acara ini tidak dipertandingkan. Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. Beliau ialah Perry O`Brien dari Amerika Syarikat.

menggunakan sebelah kaki yang sama. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. Greek. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. dan terus kekal sehingga ke hari ini. dan Kesatuan Soviet. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. step. dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke19. Pada peringkat awal. Kini. sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh. Ini bermakna. . Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens. kaedah. maka teknik. Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. Dari Ireland. lompat kijang dikenali sebagai hop. dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. acara lompat kijang diperkenalkan ke negara Scotland. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor kijang. Brazil. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek.

lari 60 m berpagar. Untuk kepelbagaian acara. lompat tinggi. Sukan Asia. lontar peluru. Malaysia telah mula menyertai Sukan Olimpik pada tahun 1956 di Melbourne dalam 4 acara iaitu hoki. Mana-mana badan atau pertubuhan yang berdaftar dibawah IAAF boleh menyertai kejohanan dibawah pengawasan IAAF. lompat bergalah dan lari 1000 m). Sejak dari itu Malaysia tidak pernah ketinggalan dari menyertai Sukan Olimpik kecuali tahun 1980 kerana membantah tindakan Rusia yang menceroboh Afghanistan. . angkat berat. lontar peluru. Sukan Komanwel dan Sukan Olimpik. Dewasa ini pelbagai kejohanan sukan telah diadakan seperti Sukan Sea. Sehingga kini kita hanya pernah memenangi pingat gangsa dalam acara badminton di Barcelona tahun1992 dan baru-baru ini sahaja. dan membaling) sering ditempatkan di dalam dan di sekitar balapan larian. terdapat acara Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar. lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m. olahraga dan renang. yang mana kebanyakan daripada acara-acara dilaksanakan di atasnya. melompat. Bagaimanapun. lompat tinggi. Acara padang (berpagar. acara padang kerap dijalankan di luar stadium kerana dikhuatiri merosakkan padang rumput. Inovasi telah membawa kepada rekaan pembinaan lantai balapan yang semakin modern seperti AstroTurf atau FieldTurf dari rumput.Acara-acara olahraga yang moden biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter. lompat jauh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful