a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera.. “kalau tiada angin bertiup. 4. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah. tak sungguh orang tak berkata.(isu).. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini. Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes .. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. untuk membendung masalah ini daripada terus menular. maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan. 11.Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya.. “ada angin. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada .Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”... pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. tak tumbuh tak melata. puncapunca berlakunya kemelut . 7. 2.. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . 9.... Sebelum sesuatu wahana yang konkrit. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1. ada pokoknya”. 10. .. terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini. takkan pokok bergoyang. … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara. Oleh itu. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.” 6. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini. harus dikaji sehingga ke akar umbi. Pada pendapat saya.. Sebagaimana yang kita maklum.. 5. maka. Oleh hal yang demikian.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini. adalah lebih wajar sekiranya kita . 8. 12.b. kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. 3.

... 3.. c. 7. masakan tempua bersarang rendah. setelah kajian mendalam dibuat.umpamanya .... 5... Sebagai contohnya.... . 2. 6. 2.. Jika direnung sejenak.. Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya ..(isi). .. .. 7.. 4. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada...... ini terjadi termasuklah 6. 3. Biar kita lihat…... 5.(isu).(masalah). Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah.. juga menjadi punca gejala .. .. Tanpa kita sedari...misalnya.. 8..... perkara yang dimaksudkan ialah. . Ayat Contoh 1..(isu).... banyak didominasikan oleh faktor .. kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini.. Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah . Sebagai contohnya.. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1. Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah . didapati..13. Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah... antara faktor yang menyebabkan . Biar kita ambil contoh. d...Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam.. 4. 8.......

10. 16.... Berdasarkan senario di atas.. Pada dasarnya...........biar kita mengambil contoh .. Rumusnya.. 12. 13.. ...mari kita mengambil contoh . 10. e.Lantaran itu... 11.Sebagai contoh... . dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa.. terbuktilah bahawa. ... terbuktilah bahawa.. Ayat Penegas/Rumusan 1..Dengan kenyataan yang diberikan..... Jelaslah bahawa. Pendek kata.. 3. Berdasarkan huraian yang diberikan.. seperti mana .. ....Seperti yang umum ketahui.. 2....ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat . 9. jelaslah bahawa . ... 14....... 11.9.. 6.. .. 5. 7.. Sudah terang lagi bersuluh. Jelaslah di sini 4. .. Dengan keterangan yang diberikan. 8. 15.… misalnya.Menurut pakar motivasi..