P. 1
Ayat Rangsangan Tentang Remaja Bagi Perenggan Pengenalan

Ayat Rangsangan Tentang Remaja Bagi Perenggan Pengenalan

|Views: 14|Likes:
Published by Ping Leng Law
dimensi remaja
dimensi remaja

More info:

Published by: Ping Leng Law on May 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2013

pdf

text

original

a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

. Sebagaimana yang kita maklum.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini. Sebelum sesuatu wahana yang konkrit. 8. Pada pendapat saya... terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini... Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. 10. puncapunca berlakunya kemelut ..Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”...(isu). 11. 5. tak tumbuh tak melata. harus dikaji sehingga ke akar umbi. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1.. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut... Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . 9. kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. Oleh hal yang demikian. maka. 3. untuk membendung masalah ini daripada terus menular. “kalau tiada angin bertiup. takkan pokok bergoyang. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah..” 6.b. 2. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan. Oleh itu. 4. 7. tak sungguh orang tak berkata. . … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara.Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. ada pokoknya”. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . 12.. adalah lebih wajar sekiranya kita . kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada . punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera.. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. “ada angin.

2. 2....13. juga menjadi punca gejala .. Sebagai contohnya... Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah.... Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya .. Biar kita lihat…. 8.misalnya.. Jika direnung sejenak....... masakan tempua bersarang rendah.(isu). Ayat Contoh 1. d.(isi). . didapati. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada. 7.. 8.... antara faktor yang menyebabkan .. . 4. kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini... 5... Biar kita ambil contoh. setelah kajian mendalam dibuat.. Tanpa kita sedari. 3.(masalah).. Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah.(isu)...... 5.. Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah . perkara yang dimaksudkan ialah.Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam. .... Ayat Topik: Punca/faktor/ 1.... 6....umpamanya . Sebagai contohnya. 3. Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah . .......... 4. . banyak didominasikan oleh faktor . 7. ini terjadi termasuklah 6. c...

. e.Dengan kenyataan yang diberikan. . 11.. Dengan keterangan yang diberikan... 13.... dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa.. Jelaslah di sini 4.. . 6....Sebagai contoh........ 3. 10. 15..... . Berdasarkan senario di atas. .. seperti mana ....biar kita mengambil contoh . 11. Rumusnya. Pada dasarnya. jelaslah bahawa . 8..ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat ..... Ayat Penegas/Rumusan 1.. terbuktilah bahawa... Pendek kata... ...… misalnya.... . 5...Lantaran itu..Seperti yang umum ketahui. 10..9. 7. Sudah terang lagi bersuluh... terbuktilah bahawa.....Menurut pakar motivasi.. . 2. Berdasarkan huraian yang diberikan. 9. 16. 14. Jelaslah bahawa....mari kita mengambil contoh . 12.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->