a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

3. Pada pendapat saya. maka.b. tak tumbuh tak melata. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1.. 9.. harus dikaji sehingga ke akar umbi. 2. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada . kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan.. Oleh itu. 10. ada pokoknya”. terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini...(isu).. 7. adalah lebih wajar sekiranya kita . pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. 4. 11. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. 8. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini... takkan pokok bergoyang. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera.. 12. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. .. puncapunca berlakunya kemelut . tak sungguh orang tak berkata. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah. … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.” 6.Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini. Oleh hal yang demikian. 5.. Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . untuk membendung masalah ini daripada terus menular..Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. Sebagaimana yang kita maklum.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini. Sebelum sesuatu wahana yang konkrit.. “ada angin. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”.. “kalau tiada angin bertiup.

(isu).. 8....... Jika direnung sejenak.. setelah kajian mendalam dibuat. 7. banyak didominasikan oleh faktor .. 4.....(isi). . 8.. 5....13. 6. 3..(isu).... Ayat Contoh 1.. 4. Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah. ..(masalah). d.. Sebagai contohnya. .. c. 2. Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah ... juga menjadi punca gejala .. Biar kita lihat….. masakan tempua bersarang rendah..umpamanya ... 5. Tanpa kita sedari.. Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya . kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini. Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah ...... 7.. ini terjadi termasuklah 6.... . antara faktor yang menyebabkan .. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada. Biar kita ambil contoh. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1... 2...misalnya. 3..... Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah. Sebagai contohnya... . didapati..Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam. perkara yang dimaksudkan ialah.

.. ..biar kita mengambil contoh ... . . Berdasarkan huraian yang diberikan. terbuktilah bahawa. 6. 11.. Dengan keterangan yang diberikan. Jelaslah di sini 4... 9....Seperti yang umum ketahui.. Pendek kata. 14. seperti mana ... 2. Jelaslah bahawa.. jelaslah bahawa . 8.. Berdasarkan senario di atas... 10...mari kita mengambil contoh . ..… misalnya......Dengan kenyataan yang diberikan... Sudah terang lagi bersuluh. 5.... 16.Sebagai contoh.. 7...... .... ... 3....Menurut pakar motivasi..Lantaran itu. 15.ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat . 13.. 12. Pada dasarnya. 10.. e.9. dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa..... Rumusnya. Ayat Penegas/Rumusan 1.... 11.. . terbuktilah bahawa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful