a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. 7. Pada pendapat saya. 11.(isu). terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada .. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. maka. ada pokoknya”.. takkan pokok bergoyang.. Oleh itu. harus dikaji sehingga ke akar umbi.. untuk membendung masalah ini daripada terus menular. tak sungguh orang tak berkata. adalah lebih wajar sekiranya kita . 3. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini. tak tumbuh tak melata. Oleh hal yang demikian.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini. maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera. “kalau tiada angin bertiup.Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”.Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini..b. puncapunca berlakunya kemelut . “ada angin. Sebagaimana yang kita maklum... Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . 12. 9. 10. Sebelum sesuatu wahana yang konkrit... Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah. . Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.. … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara.. pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. 5... Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1. 2. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. 8.. 4.” 6.

setelah kajian mendalam dibuat.... .. Sebagai contohnya. Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah .misalnya. Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya .. 2.. juga menjadi punca gejala ........13..... 8. Biar kita lihat…....... .. antara faktor yang menyebabkan . Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah.umpamanya .. kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini. ini terjadi termasuklah 6.(masalah)... saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada. 2. Jika direnung sejenak.(isu).. Sebagai contohnya.(isi)...... 5... didapati.. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1. c.. 4.(isu). 5.. . 7. Biar kita ambil contoh.Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam. Ayat Contoh 1.. 3.. .. perkara yang dimaksudkan ialah... . Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah. banyak didominasikan oleh faktor ....... Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah . masakan tempua bersarang rendah. 3. 4. 7. Tanpa kita sedari.... d.. 8.. 6.

Sudah terang lagi bersuluh.. Dengan keterangan yang diberikan. 6. 9. . seperti mana ... dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa.. ..... Berdasarkan senario di atas. 8....Menurut pakar motivasi.... 15.. Pada dasarnya. . Jelaslah di sini 4.Sebagai contoh.ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat ..biar kita mengambil contoh . terbuktilah bahawa. 11.... Rumusnya.. jelaslah bahawa . 11. 12..Lantaran itu. 2.... . Berdasarkan huraian yang diberikan..... 5.. 16..... ..Dengan kenyataan yang diberikan. e.... .. 14..... Pendek kata. 13... 10.9... Ayat Penegas/Rumusan 1. 3. terbuktilah bahawa. 7. Jelaslah bahawa.… misalnya.Seperti yang umum ketahui.. 10....mari kita mengambil contoh .... ....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful