a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

4.. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah.” 6. 7. 11. harus dikaji sehingga ke akar umbi. untuk membendung masalah ini daripada terus menular. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada .. Oleh hal yang demikian. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.(isu). tak sungguh orang tak berkata. 12. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera. puncapunca berlakunya kemelut . Sebelum sesuatu wahana yang konkrit. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini.. maka.. tak tumbuh tak melata. ada pokoknya”... Sebagaimana yang kita maklum.. “ada angin.. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. 8.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini.Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.... “kalau tiada angin bertiup. 2.... 5. 3. 10. 9. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini. … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara.b.Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. takkan pokok bergoyang. kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. . terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini. Pada pendapat saya. Oleh itu. adalah lebih wajar sekiranya kita . maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan.

. Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah. .. masakan tempua bersarang rendah. Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya .. 8. 2.. 5..(masalah)... .. Jika direnung sejenak...(isu).... Tanpa kita sedari.13. 8. 7. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1. setelah kajian mendalam dibuat. Sebagai contohnya. 3... kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini. Sebagai contohnya...... 4... 7........ 6. .. perkara yang dimaksudkan ialah.. didapati. Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah. Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah . juga menjadi punca gejala . Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah .. ini terjadi termasuklah 6.... d.. Biar kita ambil contoh. 2. Ayat Contoh 1..(isu). saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada..... banyak didominasikan oleh faktor ... 3.... . ..umpamanya .. Biar kita lihat…. 5.Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam.. c. 4.(isi)..misalnya.... antara faktor yang menyebabkan ..

.ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat . Ayat Penegas/Rumusan 1.. Pada dasarnya.. Rumusnya.. 16. ....... 6..Lantaran itu. Jelaslah bahawa. . Berdasarkan senario di atas.. dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa. 8. e. terbuktilah bahawa.. .Seperti yang umum ketahui. Jelaslah di sini 4..9. 5.... ..... Pendek kata.… misalnya.. 14...mari kita mengambil contoh ..... 15. 13. . jelaslah bahawa .. 3.. 2. 10.... 11... seperti mana .. Sudah terang lagi bersuluh..Sebagai contoh..biar kita mengambil contoh ......... 9. Dengan keterangan yang diberikan. 10. . .Dengan kenyataan yang diberikan.Menurut pakar motivasi........ Berdasarkan huraian yang diberikan... 7.. terbuktilah bahawa. 11. 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful