a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”. Pada pendapat saya. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini.. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara. Oleh hal yang demikian.Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. . 10..Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. “ada angin. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah..Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”.” 6. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini. Oleh itu.. 5.. ada pokoknya”. kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini.. “kalau tiada angin bertiup. untuk membendung masalah ini daripada terus menular. pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini.. 2. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik ... 3. 9. maka... … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara. Sebagaimana yang kita maklum. 12.(isu). harus dikaji sehingga ke akar umbi. tak tumbuh tak melata. Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . 4.b. maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan.. 11. 8. adalah lebih wajar sekiranya kita . punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera. takkan pokok bergoyang.. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada . 7. Sebelum sesuatu wahana yang konkrit. tak sungguh orang tak berkata. puncapunca berlakunya kemelut .

.. 8. Biar kita ambil contoh..... Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah .... c. 8....Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam. perkara yang dimaksudkan ialah. Ayat Contoh 1.... 4. 6. setelah kajian mendalam dibuat.....misalnya. 2.. 5.. 7..(masalah)... ini terjadi termasuklah 6. .. Tanpa kita sedari. banyak didominasikan oleh faktor ... Sebagai contohnya. 2.... Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah..(isi)........ d.. antara faktor yang menyebabkan . Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1. 3.... kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini. juga menjadi punca gejala .. Jika direnung sejenak. 3. . saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada.umpamanya ......(isu). Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah .. 7.(isu).13. 5. . masakan tempua bersarang rendah.. Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya . didapati. .. Biar kita lihat….. 4. Sebagai contohnya....

3... 6.Sebagai contoh..Seperti yang umum ketahui. seperti mana ..... e. 15. Jelaslah bahawa... 8. jelaslah bahawa .... Pada dasarnya... Jelaslah di sini 4.ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat .… misalnya. . terbuktilah bahawa.... . 11. Berdasarkan senario di atas. 14..... Pendek kata...... 12... 5..mari kita mengambil contoh .. 10. dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa....Lantaran itu.. 2.biar kita mengambil contoh .9... Dengan keterangan yang diberikan......Dengan kenyataan yang diberikan. .. 16... 9. Berdasarkan huraian yang diberikan. 13. ... 10. . . 11.. ..... Rumusnya. Ayat Penegas/Rumusan 1.. Sudah terang lagi bersuluh... terbuktilah bahawa. 7..Menurut pakar motivasi..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful