a. Ayat rangsangan tentang remaja bagi perenggan pengenalan 1.

Akhir-akhir ini, kita sering dihidangkan/disajikan dengan berita yang negatif tentang generasi muda. 2. Berita tentang remaja yang bertindak di luar batasan sering terpampang dalam media massa, malah isu tersebut menjadi topik hangat dalam kalangan masyarakat mahupun di parlimen. 3. Semakin hari, banyak remaja terjebak dalam gejala sosial yang mampu menuntup sinar harapan kehidupan mereka. 4. Semakin hari, banyak remaja (golongan pascamerdeka) terjebak dalam gejala sosial yang mampu menutup sinar harapan kehidupan mereka. 5. Apabila memperkatakan remaja maka terbayanglah di kota fikiran kita seorang manusia yang berada dalam lingkungan belasan tahun yang masih muda, sihat, dan bertenaga namun masih mentah dalam segala aspek kehidupan. 6. Pada era globalisasi ini, wujud segelintir ...(pihak)... yang hanyut dibuai arus kemodenan dan alpa bahawa perkara yang seharusnya dikejarkan oleh mereka ialah ...(perkara)... bukan keseronokan duniawi sahaja. 7. Remaja sering dikaitkan dengan kebejatan sosial dan budaya hedonisme yang begitu cepat merebak umpama virus epidemik. 8. Remaja merupakan generasi pelapis pemimpin masa hadapan seterusnya mencorak perjalanan masa depan sesebuah negara. 9. Dalam keasyikan negara menarik rancak bersama bayang-bayang pembangunan yang bergerak pantas pada zaman pascakemerdekaan, masalah … tetap menjadi isu yang hangat diperkatakan kerana sudah mencapai tahap yang membimbangkan. Hal ini berlaku demikian kerana kes … yang dilaporkan mencapai peningkatan yang mendadak. Masalah sosial yang menjadi buah mulut masyarakat ialah gejala … 10.Slogan “Pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara” sering diuar-uarkan pada masa ini. Slogan ini bermaksud golongan remaja merupakan aset afdal dan tonggak negara pada masa depan. Malangnya, penyakit sosial … menjadi semakin kritikal dalam halakah masyarakat. Masalah yang wujud dan semakin berkembang dalam masyarakat ini ibarat duri dalam daging dalam kehidupan kita … 11.Sejak akhir-akhir ini, dalam menongkah arus pembangunan semakin gah di negara kita, golongan remaja memainkan peranan yang signifikan untuk merealisasikan aspirasi negara yang telah digariskan dalam Wawasan 2020.

11... 2. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikesan seberapa segera. maka. tak tumbuh tak melata. terdapat beberapa pemangkin yang menyebabkan berlakunya sandiwara ini. “kalau tiada angin bertiup.. terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya masalah ini. 12. Sebagaimana yang kita maklum... 4. kita perlu menyelami punca-punca yang menjurus kepada peningkatan statistik . 3. Sebelum sesuatu wahana/langkah/modus operandi yang konkrit dan pragmatik dirangka untuk membanteras kemelut ini. kita wajar menyelami faktor-faktor yang mendorong kepada . kita mesti mengupas perkara ini hingga ke akar umbi untuk mengetahui faktor yang mencetuskan masalah ini dan kaedah terbaik untuk mengatasi masalah …Bak kata pepatah. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut.. takkan pokok bergoyang.Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah “Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”..Masalah … yang berlaku tentu ada puncanya/sebabnyaSesungguhnya. Sebagai mengukuhkan lagi pernyataan tersebut. Oleh hal yang demikian.” 6. 9. 8. puncapunca berlakunya kemelut . tak sungguh orang tak berkata. Oleh itu.. . “ada angin.Memang benar perencah … menjadi salah satu punca berlakunya fenomena ini.b. adalah lebih wajar sekiranya kita . untuk membendung masalah ini daripada terus menular. ada pokoknya”... pragmatik dan kolaboratif dirangka bagi mengekang kemaraan kemelut ini. Sebelum perkara ini menjadi pertikaian akan permusuhan dalam negara.. Pada pendapat saya.. Punca … dapat dikenal pasti bak kata pepatah. 7. Ayat arah bagi perenggan pengenalan Sebab/Punca/Faktor 1. Setiap masalah yang berlaku pasti ada puncanya bak kata pepatah 'Masakan pokok boleh bergoyang kalau tiada angin yang bertiup”.. Sebelum sesuatu wahana yang konkrit.(isu). maka punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu dikaji dengan seberapa segera kerana sediakan payung sebelum hujan. harus dikaji sehingga ke akar umbi. … tentu mendatangkan impak kepada masyarakat kepada negara.. Persoalan yang sering ada di benak fikiran kita ialah “apakah erti kes . 5. 10.

. 6. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan … kerana jikalau tiada berada-ada. Satu lagi punca yang tidak kurang pentingnya ialah . 7..... 4.. Tanpa kita sedari... Ayat Contoh 1..(isu).... antara faktor yang menyebabkan . banyak didominasikan oleh faktor .. .. 5.. 8.. didapati..13.. 3. Biar kita lihat…... Salah satu sebab/ punca/ alasan/ pemangkin / indikator berlakunya .... 4. .(isu).. Biar kita ambil contoh.... ..Setelah meneliti dan mengkaji secara mendalam... setelah kajian mendalam dibuat. Sebagai contohnya.. ini terjadi termasuklah 6.. kita juga merupakan antara penyumbang senyap terhadap … yang kian meruncing ini. perkara yang dimaksudkan ialah.. Ayat Topik: Punca/faktor/ 1...misalnya.... 2. juga menjadi punca gejala .. Punca perdana/dominan/afdal yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah... . 5. Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya gejala ini ialah ... Antara contoh yang boleh dikemukakan ialah. c. 2..(isi). masakan tempua bersarang rendah.(masalah). 3. 8... Jika direnung sejenak...umpamanya ...... 7.. d.. Sebagai contohnya.

Berdasarkan huraian yang diberikan..Seperti yang umum ketahui. 6.. jelaslah bahawa . Berdasarkan senario di atas. 2. 14..... 12.. .. . 10. 10. 7... Dengan keterangan yang diberikan..... terbuktilah bahawa....… misalnya.. 13...Dengan kenyataan yang diberikan.. 11...biar kita mengambil contoh .ternyata merupakan (faktor/ kesan/ langkah) yang dapat . .. terbuktilah bahawa. 16..9. . . Ayat Penegas/Rumusan 1..... 15. Jelaslah bahawa.. 5.. 3... dapat disanggah pendapat yang menyatakan bahawa. 11. Pada dasarnya.... . e.Lantaran itu.. 8..Sebagai contoh. Sudah terang lagi bersuluh..mari kita mengambil contoh .... Jelaslah di sini 4.. seperti mana ......Menurut pakar motivasi...... 9.. Pendek kata. Rumusnya.. ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful