P. 1
Hukum Mad (Tajwid)

Hukum Mad (Tajwid)

|Views: 5|Likes:
Published by Tony Brown

More info:

Published by: Tony Brown on May 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN E : MAD

3 Feb Huruf = ‫ا و ي‬ Makna = i. ii. iii. Memanjangkan suara pada huruf-huruf mad dengan kadar 2 hingga 6 harakah = ‫قال‬ Terdiri daripada 3 huruf iaitu :

Alif ( ‫ ) ا‬sebelumnya huruf berbaris di atas

Wau ( ‫ ) و‬sebelumnya huruf berbaris di hadapan = ‫يقول‬ Ya’ ( ‫ ) ي‬sebelumnya huruf berbaris di bawah = ‫قيل‬

Bahagian

= Bagi Mad terdapat 2 jenis hukum iaitu :

1. Mad Asli (Tabi’i) 2. Mad Far’i 1. MAD ASLI (TABI’I) Tidak ada huruf Hamzah ( ‫ ) ﺀ‬atau tanda Mati selepas huruf Mad. Kadar bacaannya ialah 2 harakah Tidak ada huruf Hamzah ( ‫ ) ﺀ‬atau tanda Mati selepas huruf Mad.

Makna = Hukum = Makna =

Terdapat 3 Keadaan Mad Asli, iaitu : 1. Wakaf Dan Wasal 2. Wasal 3. Wakaf 1.1 Mad Asli : Wakaf dan Washal

Huruf Mad tetap ada ketika washal atau wakaf samada : i. Huruf Mad itu terletak di tengah

ii. Huruf Mad terletak di akhir 1.2 Mad Asli : Washal (Shilah Shugra) pada Shilah Shughra,

Mad Asli juga terjadi pada Washal (dan hilang ketika wakaf) – iaitu :

Mad Arid Lissukun 10.3 Mad Asli: Pada Wakaf Mad Asli juga terjadi pada huruf Mad yang ada ketika Wakaf (dan hilang ketika Washal. Untuk Ha Dhamir disambung dengan Ya. Mad Iwad 11. Mad Lazim Harfi Muthaqqal 6. Mad Farq . Mad Lazim Kalimi Mukhaffaf 5. Mad Lazim Harfi Mukhaffaf 7.i. Mad Wajib Muttasil 2. Mad Tamkin 13. Mad Lin 12. Huruf Ya Kecil yang terdapat setelah Ha Dhamir yang berbaris Kasrah. Mad Lazim Kalimi Muthaqqal 4. Mad Badal 14. disyaratkan agar huruf itu harus terdapat di antara 2 huruf yang berharakat 1. Mad Silah Qasirah 8. iaitu jika disambung dengan kalimah sesudahnya). MAD FAR’I Makna = Mad yang dibaca lebih daripada kadar Mad Asli disebabkan terdapat huruf Hamzah ( ‫ ) ﺀ‬atau tanda Mati selepas huruf Mad. - Huruf Wau Kecil yang terdapat setelah Ha Dhamir yang berbaris Dhammah Untuk Ha Dhamir disambung dengan Wau. 2. Mad Jaiz Munfasil 3. Mad Silah Towilah 9. disyaratkan agar huruf itu harus terdapat di antara 2 huruf yang berharakat ii. Hukum = Kadar bacaannya / harakah adalah mengikut jenis Mad Bahagian = Mad Far’i terbahagi kepada 14 bahagian: 1. Hal ini terjadi pada huruf Alif Pengganti Tanwin (fathatain).

sedangkan ketika Wakaf tidak dibaca panjang.1 Mad Wajib Muttasil Muttasil bermaksud Sambung Apabila huruf Mad bertemu Hamzah dalam 1 Panjang bacaan adalah 4 atau 5 harakah. ii. 2. (Yunus : 91) 2. (Yunus : 51) 2.5 Mad Lazim Harfi Muthaqqal . Harus dibaca secara pendek dengan kadar 2 harakah. iaitu bila: i.3 Mad Lazim Kalimi Muthaqqal Makna = Hukum Contoh = 2. i. Ketika berhenti dibaca 6 harakah.2. Ya Kecil yang terdapat setelah Ha Dhamir yang berbaris Kasrah bertemu dengan Hamzah pada 2 kalimah * Cara bacaannya adalah sama dengan Mad Shilah ketika Washal. Wau Kecil yang terdapat setelah Ha Dhamir yang berbaris Dhammah bertemu dengan Hamzah pada 2 kalimah ii. Contoh = (Al-Anfal : 72) Termasuk Mad Jaiz Munfashil ialah Shilah Kubra.2 Mad Jaiz Munfasil Makna = 2 kalimah Munfasil bermaksud Berasingan Apabila huruf Mad bertemu Hamzah dalam Hukum = Panjang bacaan adalah 4 atau 5 harakah. (Ar-Ra’du : 21) Makna = kalimah Hukum = Contoh = 2.4 Apabila huruf Mad bertemu huruf bersabdu dalam 1 kalimah = Kadar bacaan adalah 6 harakah (Ali-Imran : 61) Mad Lazim Kalimi Mukhaffaf Apabila huruf mad bertemu huruf sukun dalam 1 kalimah Makna = Hukum = Wajib dibaca 6 harakah Nota : Hanya terdapat pada 2 tempat di dalam Al-Quran 1.

7 Mad Silah Qasirah Makna = Apabila huruf “Ha Dhomir” bertemu dengan huruf selain Hamzah dalam 2 kalimah.10 = Harus dibaca dalam 3 keadaan : 2.9 Kadar bacaan adalah 4 atau 5 harakah Mad Aridh Lissukun Makna = Apabila Huruf Mad bertemu huruf hidup dalam 1 kalimah dan bacaan diwaqafkan (berhenti). Dinamakan Aridh karena Mad Asli yang terdapat di akhir ayat dibaca sukun karena wakaf. Biasanya Mad ini dilambangkan dengan baris Fathah tegak. Hukum = 2. Ya’ . Mim = Wajib dibaca secara 6 harakah Mad Lazim Harfi Mukhaffaf Makna = Huruf Mad bertemu dengan Mati Aslipada salah satu huruf Hijaiah yang tidak bersabdu dan berada di permulaan surah Huruf = Hukum Huruf Mad ini ada 5 iaitu : Ha. atau Dhommah terbalik pada huruf “Ha Dhomir”. Sim. ’Ain. Hukum Contoh = 2.Makna = Huruf Mad bertemu dengan Mati Asli pada salah satu huruf Hijaiah yang bersabdu dan berada di permulaan surah Huruf = Hukum 2. Jika di washal. Hukum = Panjang bacaannya adalah 2 harakah . Qaf. Ra = Panjang bacaannya adalah 2 harakah 2. Syarat yang harus ada dalam Mad ini adalah huruf sebelum dan selepas “Ha Dhomir” harus berbaris hidup dan bukan mati/sukun. Lam. 4 atau 6 harakah (Al-Fajr : 6) Mad Iwad Makna = Mad yang terjadi apabila pada akhir kalimah terdapat huruf yang berbaris fathatain dan dibaca waqaf. Hukum = 2. Kaf. Syarat yang harus ada dalam Mad ini adalah huruf sebelum dan selepas “Ha Dhomir” harus berbaris hidup dan bukan mati/sukun. hukumnay kembali seperti Mad Asli. Tho. Kasroh tegak. Ha’.6 Huruf Mad ini ada 8 iaitu : Nun.8 Kadar bacaan adalah 2 harakah Mad Silah Towilah Makna = Apabila huruf “Ha Dhomir” bertemu dengan huruf Hamzah dalam 2 kalimah. Sad.

Dinamakan Mad Lin kerana pengucapannya lembut dan mudah. huruf selepasnya dibaca sukun kerana waqaf. Hamzah kedua ditukar menjadi Alif asalnya . Hamzah kedua ditukar menjadi Ya’ asalnya . Hukum 2. Jika Hamzah pertama berbaris di hadapan. 1.14 Mad Farq Makna = Apabila Mad Badal bertemu dengan huruf yang bertasydid sabdu dan untuk membezakan antara kalimat istifham (pertanyaan) dengan sebutan/berita. 4 atau 6 harakah Mad Tamkin Makna = Apabila terdapat dua huruf Ya’ dalam 1 kalimah di mana Ya’ pertama berbaris di bawah dan bersabdu dan Ya’ kedua sukun Hukum 2. 4 dan 6 harakah Mad Badal Makna = Apabila bertemu 2 Hamzah di dalam 1 kalimah. Hamzah kedua ditukar kepada huruf Mad mengikut baris huruf Hamzah pertama untuk meringankan bacaan. 3. Hamzah kedua ditukar menjadi Waw asalnya . Jika Hamzah pertama berbaris di bawah.12 = Panjang bacaan adalah 2. Jika Hamzah pertama berbaris di atas.2. di mana Hamzah pertama berbaris hidup dan Hamzah kedua berbaris Mati. 2.13 = Panjang bacannya ialah 2. Hukum = Kadar bacaannya adalah 2 harakah 2.11 Mad Lin Makna = Apabila huruf berbaris di atas bertemu huruf ‫ و‬atau ‫ ي‬bertanda sukun. Hukum = Panjang bacannya ialah 6 harakah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->