Sukan Dan Kanak-kanak

SUKAN DAN KANAK-KANAK

NAMA : NUR FARAHIYAH BINTI AB WAHAB

tidak berstruktur dan tiada penglibatan orang dewasa. aktiviti fizikal lebih kerap dalam sebahagian kehidupan kanak-kanak biasa. permainan bebas @ permainan tidak berstruktur memberi laluan kepada sukan kanak-kanak terancang. .  Sukan dan permainan yang disediakan untuk aktiviti fizikal telah disifatkan secara umumnya spontan.  Pada semester ke-2 abad ke-20.PERMULAAN SUKAN KANAKKANAK TERANCANG  Pada awal abad ke-20.

.• Umur permulaan untuk sukan kanakkanak terancang juga telah berkembang ke satu titik bahawa latihan program kanak-kanak terdapat untuk pelbagai sukan.

 Menjalankan kehidupan yang sihat. sosial dan kematangan yang normal.  Meningkatkan kemahiran motor dan kecergasan fizikal.  Meningkatkan kemahiran sosialisasi melalui sukan.kanak. .FAEDAH SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG  Meningkatkan tahap kesihatan kanak.  Meningkatkan pertumbuhan fizikal.

.Kemahiran Peningkatan dalam kecederaan.RISIKO SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG Ketidakmatangan dalam penyertaan sukan.perasaan . .

PERSOALAN PENGLIBATAN KANAKKANAK DLM SUKAN TERANCANG • Bilakah kanak-kanak bersedia untuk sukan terancang? • Apakah hubungan keluarga dinamik dengan perkaitan sukan terancang? • Bagaimanakah faktor sosial mempengaruhi pengalaman kanak-kanak dalam sukan terancang? .

.bertanggungjawab untuk menyediakan dan mengekalkan statistik kecederaan untuk kanakkanak yang mengambil bahagian dalam sukan.CADANGAN PERUBAHAN SUKAN KANAK-KANAK 1) Organisasi / badan yang mentadbir sukan. .perlu bertanggungjawab terhadap keselamatan dan latihan atlet kanak-kanak yang terlibat dalam sukan tertentu.perlu bertanggungjawab untuk menentukan standard peralatan perlindungan.padang dan tempoh pertandingan yang sesuai untuk kanak-kanak. . .

mempunyai kelayakan yang merangkumi teknik-teknik dan kemahiran sukan kanakkanak.risiko keselamatan khusus sukan kanakkanak.menyertai program khas pendidikan. . psikologi dan sosiologi kanak-kanak serta fisiologi pertumbuhan dan pembangunan yang berkaitan dengan aktiviti fizikal semasa zaman kanak-kanak. .2) Jurulatih Sukan Jurulatih perlu: .

3) Pakar kesihatan . . .doktor perlu memantau kesihatan dan keselamatan kanak-kanak yang terlibat dalam sukan kanak-kanak terancang.perlu mengambil langkah untuk meningkatkan pengetahuan dan pemahaman tentang persekitaran sukan kanak-kanak.

pengkhususan sukan perlu dielakkan sebelum umur 10 tahun. setiap penekanan harus diberikan peluang penyertaan yang meluas untuk meningkatkan pembangunan motor umum.perlu memantau status nutrisi atlet kanakkanak.4) Latihan sukan . . .pada peringkat awal latihan. .

5) Ibu Bapa .harus menyertai secara aktif dalam proses bimbingan dan latihan anakanak dalam sukan. .harus meningkatkan pengetahuan dan kesedaran tentang faedah dan risiko sukan yang bersaing. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful