SUKAN DAN KANAK-KANAK

NAMA : NUR FARAHIYAH BINTI AB WAHAB

 Pada semester ke-2 abad ke-20.PERMULAAN SUKAN KANAKKANAK TERANCANG  Pada awal abad ke-20. permainan bebas @ permainan tidak berstruktur memberi laluan kepada sukan kanak-kanak terancang.  Sukan dan permainan yang disediakan untuk aktiviti fizikal telah disifatkan secara umumnya spontan. tidak berstruktur dan tiada penglibatan orang dewasa. aktiviti fizikal lebih kerap dalam sebahagian kehidupan kanak-kanak biasa. .

.• Umur permulaan untuk sukan kanakkanak terancang juga telah berkembang ke satu titik bahawa latihan program kanak-kanak terdapat untuk pelbagai sukan.

.FAEDAH SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG  Meningkatkan tahap kesihatan kanak.  Meningkatkan kemahiran motor dan kecergasan fizikal.  Menjalankan kehidupan yang sihat.  Meningkatkan kemahiran sosialisasi melalui sukan.kanak.  Meningkatkan pertumbuhan fizikal. sosial dan kematangan yang normal.

.perasaan . .RISIKO SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG Ketidakmatangan dalam penyertaan sukan.Kemahiran Peningkatan dalam kecederaan.

PERSOALAN PENGLIBATAN KANAKKANAK DLM SUKAN TERANCANG • Bilakah kanak-kanak bersedia untuk sukan terancang? • Apakah hubungan keluarga dinamik dengan perkaitan sukan terancang? • Bagaimanakah faktor sosial mempengaruhi pengalaman kanak-kanak dalam sukan terancang? .

CADANGAN PERUBAHAN SUKAN KANAK-KANAK 1) Organisasi / badan yang mentadbir sukan.padang dan tempoh pertandingan yang sesuai untuk kanak-kanak. .bertanggungjawab untuk menyediakan dan mengekalkan statistik kecederaan untuk kanakkanak yang mengambil bahagian dalam sukan. . . .perlu bertanggungjawab terhadap keselamatan dan latihan atlet kanak-kanak yang terlibat dalam sukan tertentu.perlu bertanggungjawab untuk menentukan standard peralatan perlindungan.

. .mempunyai kelayakan yang merangkumi teknik-teknik dan kemahiran sukan kanakkanak.risiko keselamatan khusus sukan kanakkanak.2) Jurulatih Sukan Jurulatih perlu: .menyertai program khas pendidikan. psikologi dan sosiologi kanak-kanak serta fisiologi pertumbuhan dan pembangunan yang berkaitan dengan aktiviti fizikal semasa zaman kanak-kanak.

perlu mengambil langkah untuk meningkatkan pengetahuan dan pemahaman tentang persekitaran sukan kanak-kanak. .3) Pakar kesihatan .doktor perlu memantau kesihatan dan keselamatan kanak-kanak yang terlibat dalam sukan kanak-kanak terancang. .

setiap penekanan harus diberikan peluang penyertaan yang meluas untuk meningkatkan pembangunan motor umum.pada peringkat awal latihan. . .4) Latihan sukan . .perlu memantau status nutrisi atlet kanakkanak.pengkhususan sukan perlu dielakkan sebelum umur 10 tahun.

. .harus menyertai secara aktif dalam proses bimbingan dan latihan anakanak dalam sukan.5) Ibu Bapa .harus meningkatkan pengetahuan dan kesedaran tentang faedah dan risiko sukan yang bersaing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful