P. 1
Sukan Dan Kanak-kanak

Sukan Dan Kanak-kanak

|Views: 20|Likes:
Published by Farah Faya
pjm 3117- psikososial sukan
pjm 3117- psikososial sukan

More info:

Published by: Farah Faya on May 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

SUKAN DAN KANAK-KANAK

NAMA : NUR FARAHIYAH BINTI AB WAHAB

tidak berstruktur dan tiada penglibatan orang dewasa.PERMULAAN SUKAN KANAKKANAK TERANCANG  Pada awal abad ke-20. . permainan bebas @ permainan tidak berstruktur memberi laluan kepada sukan kanak-kanak terancang. aktiviti fizikal lebih kerap dalam sebahagian kehidupan kanak-kanak biasa.  Sukan dan permainan yang disediakan untuk aktiviti fizikal telah disifatkan secara umumnya spontan.  Pada semester ke-2 abad ke-20.

• Umur permulaan untuk sukan kanakkanak terancang juga telah berkembang ke satu titik bahawa latihan program kanak-kanak terdapat untuk pelbagai sukan. .

 Meningkatkan kemahiran sosialisasi melalui sukan.  Meningkatkan pertumbuhan fizikal. sosial dan kematangan yang normal.FAEDAH SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG  Meningkatkan tahap kesihatan kanak.  Menjalankan kehidupan yang sihat.  Meningkatkan kemahiran motor dan kecergasan fizikal. .kanak.

Kemahiran Peningkatan dalam kecederaan.RISIKO SUKAN KANAK-KANAK TERANCANG Ketidakmatangan dalam penyertaan sukan. .perasaan . .

PERSOALAN PENGLIBATAN KANAKKANAK DLM SUKAN TERANCANG • Bilakah kanak-kanak bersedia untuk sukan terancang? • Apakah hubungan keluarga dinamik dengan perkaitan sukan terancang? • Bagaimanakah faktor sosial mempengaruhi pengalaman kanak-kanak dalam sukan terancang? .

. .perlu bertanggungjawab terhadap keselamatan dan latihan atlet kanak-kanak yang terlibat dalam sukan tertentu.bertanggungjawab untuk menyediakan dan mengekalkan statistik kecederaan untuk kanakkanak yang mengambil bahagian dalam sukan.CADANGAN PERUBAHAN SUKAN KANAK-KANAK 1) Organisasi / badan yang mentadbir sukan. .perlu bertanggungjawab untuk menentukan standard peralatan perlindungan. .padang dan tempoh pertandingan yang sesuai untuk kanak-kanak.

risiko keselamatan khusus sukan kanakkanak. .mempunyai kelayakan yang merangkumi teknik-teknik dan kemahiran sukan kanakkanak.2) Jurulatih Sukan Jurulatih perlu: . psikologi dan sosiologi kanak-kanak serta fisiologi pertumbuhan dan pembangunan yang berkaitan dengan aktiviti fizikal semasa zaman kanak-kanak.menyertai program khas pendidikan. .

doktor perlu memantau kesihatan dan keselamatan kanak-kanak yang terlibat dalam sukan kanak-kanak terancang. . .perlu mengambil langkah untuk meningkatkan pengetahuan dan pemahaman tentang persekitaran sukan kanak-kanak.3) Pakar kesihatan .

.pengkhususan sukan perlu dielakkan sebelum umur 10 tahun.perlu memantau status nutrisi atlet kanakkanak.4) Latihan sukan .pada peringkat awal latihan. . . setiap penekanan harus diberikan peluang penyertaan yang meluas untuk meningkatkan pembangunan motor umum.

.5) Ibu Bapa .harus menyertai secara aktif dalam proses bimbingan dan latihan anakanak dalam sukan.harus meningkatkan pengetahuan dan kesedaran tentang faedah dan risiko sukan yang bersaing. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->