P. 1
2. BAIK BENAR PATUT

2. BAIK BENAR PATUT

5.0

|Views: 1,971|Likes:
Published by gengkapak
Apa itu baik? Apa itu Benar? Apa itu Patut? Slaid kuliah yang dikongsikan ini membincangkan istilah benar, baik dan patut dari sudut pendidikan moral.
Apa itu baik? Apa itu Benar? Apa itu Patut? Slaid kuliah yang dikongsikan ini membincangkan istilah benar, baik dan patut dari sudut pendidikan moral.

More info:

Published by: gengkapak on Apr 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

BAIK BENAR PATUT

PERSOALAN
 APAKAH

YANG ANDA FAHAM TENTANG MAKSUD BAIK, BENAR DAN PATUT ?  JELASKAN CIRI-CIRI TENTANG KONSEP-KONSEP TERSEBUT?

BAIK
Idea ‘ baik’ memberi makna berbeza mengikut situasi:
 Secara

fizikal: alat  memberi lebih faedah atau kepuasan dari segi penggunaan, melihat dsb jika dibandingkan dengan pengalaman lama, elok  Memuaskan hati dari segi rupa ( mutu, kegunaan )  Tidak jahat ( kelakuan )  Pulih, sembuh ( penyakit )

Konsep baik = penerimaan atau sikap psikologi individu

Hobbes  objek yang diingini  baik baginya yang dibenci = buruk C.I. Lewis  baik atau buruk = pengalaman individu secara intrinsik Confucious  baik =menjalankan tanggungjawab penuh dedikasi ( tingkah laku ) Aristotle  baik = unsur kebahagiaan yang ada dan dirasai

Kebaikan ekstrinsik:
 

Penilaian atau taksiran piawaian Digunakan untuk membuat penilaian terhadap sesuatu kerja atau objek ( standard / taraf ) Contoh: Guru menulis perkataan ‘baik’ dalam buku kerja murid - kerana hasil kerja mencapai standard. Pandai mengurus masa yang diperlukan Baik dapat membantu seseorang  memudahkan kerja, jimat masa dan tenaga Contoh: Kemajuan komputer – baik bagi mereka yang tahu menggunakannya ( dilihat dari segi emprikal = penelitian &

Membuat keputusan atau pemilihan  Manusia sentiasa membuat keputusan dan pemilihan. Keputusan awal biasa dibuat berdasarkan sifat-sifat atau rupa yang ada pada objek - fakta pertama menarik perhatian ( baik atau tidak )  Contoh: membeli kereta  lihat rupa bentuk dan warna.

Kebaikan Intrinsik:

Sokongan atau nasihat ( penuh tanggungjawab ) ‘Pandangan / pendapat yang baik’  unsur menyokong atas hasil pemikiran penutur. Perasaan sokongan yang dirasai oleh penerima dapat memberi keyakinan  membuat keputusan. Menghargai dan memuji Hasil kerja yang baik atau pertolongan yang diberi  memberi kepuasan dan keseronokan. Pujian diberi apabila pencapaian tahap tinggi atau baik.

BENAR

Kamus Dewan ( 1989 ): Betul, tidak salah, tidak keliru Tepat ( tidak berbeza dengan keadaan sebenar) Amat, sangat, sekali ( ramai sekali ) Bermaksud  betul dan mengandungi ciri penjelasan: Nilai Fakta-fakta Sebab-sebab Bukti ( yang sah dan diterima oleh majoriti )

    

G.E. Moore  tingkah laku benar atau salah bergantung kepada darjah keseronokan yang dihasilkan ( dirasai secara intrinsik ) dan berbeza-beza antara setiap individu Dewey  ‘Benar’ = perkara abstrak hanya wujud daripada permintaan orang lain kepada kita. Autoriti ‘ benar’  menjadi permintaan dan pengakuan seseorang individu. Confucious  benar atau salah hanya wujud dalam hati manusia.

Kebenaran yang mutlak:

Kepercayaan kepada Tuhan dan menurut ajaran agama ( mutlak ) Kewujudan dan isi ajaran dalam kitab agama tidak boleh dibahaskan atau dikaitkan dengan perkembangan sains dan amalan-amalan sosial pada bila-bila masa. Kepercayaan kepada Tuhan telah wujud dalam otak manusia itu sendiri.

Kebenaran secara saintifik:
 Boleh

dibuktikan dengan fakta-fakta atau maklumat yang dikumpul dan dianalisis secara saintifik.  Penggunaan statistik  dapat menunjukkan darjah kebenaran yang lebih tepat dan terperinci.  Betul / salah tidak bergantung kepada kesedaran otak, kenyataan yang sah & tepat, boleh diuji berulang kali pada masa, tempat yang berbeza  menghasilkan teori dan hukum.

Kebenaran secara relatif:  Sentiasa berubah-ubah  hari ini benar, tepi akan datang mungkin berubah ( akibat perubahan masa ).  Wujud secara relatif kerana ilmu pengetahuan, kajian, pertimbangan dan kemahuan individu, kemajuan sains dan perubahan cita rasa yang berubah-ubah serta pantang larang dan peraturan adat yang diwarisi

PATUT
Kamus Dewan ( 1989 );
       

Baik atau elok ( perangai, perbuatan ), senonoh Layak, sesuai ( melakukan sesuatu) Tidak lebih atau berkurangan, padan sesuai Sepadan, sesuai benar, setuju Seimbang, setimpal Perlu, penting Sebenarnya, sesungguhnya Boleh jadi, mungkin

Moore ( 1903 )  sama dengan ‘baik’ mempunyai unsur bertindak secara waras dan bijaksana. Konsep patut memerlukan penilaian secara intrinsik:  memberi pertimbangan terhadap suatu standard yang diterima oleh manusia  memberi tafsiran secara psikologi terhadap fakta-fakta yang wujud.

Secara perkataan, patut bermaksud:  Memberi dorongan terhadap sesuatu aktiviti atau tindakan yang betul ( pujian, nasihat, cadangan atau arahan )  Memberi penjelasan atas sesuatu kelakuan ( pengajaran, mengarah membuat sesuatu atau memberi hukuman terhadap tindakan )  Memberi persetujuan kerana mempunyai pendapat / sifat yang sama  Tidak setuju dengan sesuatu kelakuan  Secara umum ‘patut’ perlu dilakukan dan dipenuhi

Terima Kasih

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->