P. 1
jenazah.docx

jenazah.docx

|Views: 2|Likes:
Published by amakmurr

More info:

Published by: amakmurr on May 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/07/2013

pdf

text

original

a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

Siram sebelah kanan 3 kali. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . 21. 16. 24. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. 19. 20. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. 23. c. 25. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. 26. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. 13 hingga 17. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Lepas itu siram dengan air kapur barus. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Telentangkan mayat. ulangi menyiram seperti bil. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. 15. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. Siram sebelah kiri 3 kali. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. 14. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. 18. Siram dengan air sembilan. Lepas itu wudukkan mayat. Telentangkan semula mayat. 22. kuku dll). 17.12.

diberi harum-haruman. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. Wajah (muka) 3. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Kedua Telinga 5. Sebelum diikat di bahagian kepala. Kedua buah dada 4. Kedua siku tangannya 6. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. tutup kepala.baju. benarkan warisnya melihat atau menciumnya. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. . Kemaluan 2.

kecuali shalat gaib.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. Mendoakan Jenazah 7.suci dari hadats kecil dan besar. Berdiri bagi yang mampu 3. Membaca surat Al Fatihah 5. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Takbir 4X 4. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. Bagi jenazah perempuan.tempat dari najis. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a. 1. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. o o 2. Niat 2. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. bersih pakaian . . Membaca shalawat Nabi 6. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. diperbolehkan di dalam masjid. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah.d. Rukun Shalat Jenazah 1. menghadap kiblat. Menshalatkan Jenazah 1.

2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN.“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya laki laki b.

4. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Membaca Taawudz 4. Merendahkan suara bacaan 3. dalamnya kira-kira satu meter. e. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. 3. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. Mendoakan dan memohon ampun. Memperbanyak shaf. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. Sunat Shalat jenazah 1. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2.3. 5. . Disunatkan banyak pengikutnya. Tali-tali pengikat kain dilepas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->