a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

kuku dll). Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. 18. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. 26. 17. Telentangkan semula mayat. 19. Siram dengan air sembilan. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. Telentangkan mayat. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Lepas itu wudukkan mayat. 16. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 25. 24. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. 14. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Siram sebelah kiri 3 kali. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah.12. 20. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. c. Siram sebelah kanan 3 kali. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. 21. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. 13 hingga 17. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. 22. ulangi menyiram seperti bil. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. 15. Lepas itu siram dengan air kapur barus. 23.

.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Kedua Telinga 5. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. tutup kepala. Kemaluan 2. Sebelum diikat di bahagian kepala. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. benarkan warisnya melihat atau menciumnya.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Kedua siku tangannya 6. Wajah (muka) 3. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.diberi harum-haruman. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan.baju. Kedua buah dada 4. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil.

Mendoakan Jenazah 7. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah.tempat dari najis. diperbolehkan di dalam masjid. . Membaca surat Al Fatihah 5. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. Menshalatkan Jenazah 1. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan. 1. Bagi jenazah perempuan. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. o o 2. Berdiri bagi yang mampu 3. Membaca shalawat Nabi 6. Niat 2. Rukun Shalat Jenazah 1. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. menghadap kiblat. Takbir 4X 4. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu.suci dari hadats kecil dan besar. bersih pakaian . Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. kecuali shalat gaib. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a.d.

“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN. Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. Jika jenazahnya laki laki b.

dalamnya kira-kira satu meter. Mendoakan dan memohon ampun. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Disunatkan banyak pengikutnya. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2. 3. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. Merendahkan suara bacaan 3.3. Sunat Shalat jenazah 1. Memperbanyak shaf. 5. Tali-tali pengikat kain dilepas. . Membaca Taawudz 4. 4. e. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful