a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. 17. Siram sebelah kiri 3 kali. 23. 15. 18. 24. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . Telentangkan mayat. Telentangkan semula mayat. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. 14. 22. 25. 19. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. 26. 20. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. Siram dengan air sembilan. 21. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. c. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. Lepas itu wudukkan mayat. Siram sebelah kanan 3 kali. kuku dll). Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. ulangi menyiram seperti bil. 13 hingga 17. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan.12. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Lepas itu siram dengan air kapur barus. 16.

cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya. tutup kepala. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut. Kedua buah dada 4.baju. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Kedua Telinga 5. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Sebelum diikat di bahagian kepala. Kemaluan 2. .Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. Wajah (muka) 3. benarkan warisnya melihat atau menciumnya.diberi harum-haruman. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Kedua siku tangannya 6. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi.

Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. Bagi jenazah perempuan. diperbolehkan di dalam masjid. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. Rukun Shalat Jenazah 1. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. . Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. Berdiri bagi yang mampu 3. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. Membaca shalawat Nabi 6. bersih pakaian . Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Menshalatkan Jenazah 1. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. o o 2.d. Niat 2. Mendoakan Jenazah 7.tempat dari najis.suci dari hadats kecil dan besar. menghadap kiblat. 1. Takbir 4X 4. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. kecuali shalat gaib. Membaca surat Al Fatihah 5.

Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN.“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b.

Membaca Taawudz 4. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. Sunat Shalat jenazah 1. Tali-tali pengikat kain dilepas. 3. Mendoakan dan memohon ampun.3. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5. 5. dalamnya kira-kira satu meter. . Memperbanyak shaf. e. 4. Merendahkan suara bacaan 3. Disunatkan banyak pengikutnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful