a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

Lepas itu siram dengan air kapur barus.12. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. ulangi menyiram seperti bil. kuku dll). Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. Telentangkan semula mayat. Siram sebelah kiri 3 kali. Siram dengan air sembilan. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. 25. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . 13 hingga 17. c. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. 15. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 14. Siram sebelah kanan 3 kali. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. 17. 24. 18. 22. 20. Telentangkan mayat. 21. 19. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. 23. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. 26. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Lepas itu wudukkan mayat. 16.

baju. Kedua buah dada 4. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. benarkan warisnya melihat atau menciumnya. tutup kepala. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Kedua Telinga 5.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya.diberi harum-haruman. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. Kemaluan 2. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. . Kedua siku tangannya 6. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Sebelum diikat di bahagian kepala. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Wajah (muka) 3.

bersih pakaian . o o 2. 1. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. diperbolehkan di dalam masjid. Membaca shalawat Nabi 6. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. Membaca surat Al Fatihah 5. Berdiri bagi yang mampu 3. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. kecuali shalat gaib. Bagi jenazah perempuan. . Mendoakan Jenazah 7.d. Niat 2. Takbir 4X 4.tempat dari najis. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a. menghadap kiblat. Menshalatkan Jenazah 1.suci dari hadats kecil dan besar. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan. Rukun Shalat Jenazah 1. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang.

Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN.“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a.

3. Sunat Shalat jenazah 1. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. dalamnya kira-kira satu meter. e. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. Tali-tali pengikat kain dilepas. Merendahkan suara bacaan 3. 5. Membaca Taawudz 4. Memperbanyak shaf. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Disunatkan banyak pengikutnya. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. 3. . Mendoakan dan memohon ampun. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5. 4. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2.