a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. Siram sebelah kiri 3 kali. 26. c. Telentangkan semula mayat. Siram dengan air sembilan. 20. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. 15. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Lepas itu wudukkan mayat. 25. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. ulangi menyiram seperti bil. kuku dll). Telentangkan mayat. 22. 19. 18. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. 21. Siram sebelah kanan 3 kali. Lepas itu siram dengan air kapur barus. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. 23. 17. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. 16. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. 24. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya .12. 13 hingga 17. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 14.

Wajah (muka) 3. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Sebelum diikat di bahagian kepala. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya. Kedua siku tangannya 6. . Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. Kedua buah dada 4. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Kedua Telinga 5. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. tutup kepala.diberi harum-haruman.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. benarkan warisnya melihat atau menciumnya.baju. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. Kemaluan 2.

Membaca shalawat Nabi 6. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. kecuali shalat gaib. Rukun Shalat Jenazah 1. diperbolehkan di dalam masjid. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. Takbir 4X 4. menghadap kiblat.suci dari hadats kecil dan besar. Berdiri bagi yang mampu 3. . Menshalatkan Jenazah 1. Niat 2.tempat dari najis. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. 1. Membaca surat Al Fatihah 5. bersih pakaian . Mendoakan Jenazah 7.d. Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a. o o 2. Bagi jenazah perempuan. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat.

Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam .“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. Jika jenazahnya laki laki b. 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN.

. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Mendoakan dan memohon ampun. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. dalamnya kira-kira satu meter. Memperbanyak shaf. Membaca Taawudz 4. Tali-tali pengikat kain dilepas. Sunat Shalat jenazah 1.3. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. Merendahkan suara bacaan 3. Disunatkan banyak pengikutnya. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. 4. 5. 3. e.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful