a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

22. 14. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. 13 hingga 17. Siram dengan air sembilan. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. Siram sebelah kanan 3 kali. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. 25. Telentangkan semula mayat. 26. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 18. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. 21. Telentangkan mayat. 16.12. 23. ulangi menyiram seperti bil. 20. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. Lepas itu siram dengan air kapur barus. kuku dll). 15. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. 19. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. 17. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. 24. c. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . Siram sebelah kiri 3 kali. Lepas itu wudukkan mayat.

benarkan warisnya melihat atau menciumnya. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Kemaluan 2. . Kedua siku tangannya 6.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Kedua Telinga 5. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh. tutup kepala. Kedua buah dada 4. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Sebelum diikat di bahagian kepala. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol.diberi harum-haruman. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Wajah (muka) 3.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya.baju.

bersih pakaian . Membaca shalawat Nabi 6. Menshalatkan Jenazah 1. o o 2. Mendoakan Jenazah 7. . Niat 2. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. Membaca surat Al Fatihah 5. diperbolehkan di dalam masjid.d. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan.suci dari hadats kecil dan besar. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. Bagi jenazah perempuan. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. Rukun Shalat Jenazah 1.tempat dari najis. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. 1. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. Berdiri bagi yang mampu 3. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. menghadap kiblat. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. kecuali shalat gaib.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a. Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. Takbir 4X 4.

Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a.“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN. Jika jenazahnya laki laki b.

pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. Disunatkan banyak pengikutnya. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5.3. Tali-tali pengikat kain dilepas. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6. Sunat Shalat jenazah 1. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. 5. 4. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. Memperbanyak shaf. dalamnya kira-kira satu meter. Mendoakan dan memohon ampun. . Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. 3. e. Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. Membaca Taawudz 4. Merendahkan suara bacaan 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful