a. Memandikan Syarat-syarat jenazah yang harus dimandikan: 1. Muslim/muslimat 2.

Anggota badan masih ada walaupun sebagian 3. Matinya bukan mati syahid 4. Pernah hidup walaupun sebentar. Alat-alat yang diperlukan dalam memandikan jenazah : 1. Sediakan tempat mandi. 2. Sabun mandi. 3. Air daun bidara. 4. Air bersih. 5. Sugi – 7 batang. 6. Sarung tangan – 3 atau 5. 7. Sedikit kapas. 8. Air kapur barus. b. Cara Memandikan Jenazah 1. Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan. 2. Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka. 3. Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri. 4. Sediakan air sabun. 5. Sediakan air kapur barus. 6. Istinjakkan mayat terlebih dahulu. 7. Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya. 8. Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya. 9. Siram dan basuh dengan air sabun. 10. Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya. 11. Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.

22. 23. Kemudian jenazah diletakkan diatasnya. 14. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. Masing-masing lapis menutupi seluruh jenazah. 20. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. Lepas itu wudukkan mayat. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat : 13. Kedua tangannya diletakkan diatas dadanya . Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. ulangi menyiram seperti bil. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. 19. kuku dll). 25. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. Telentangkan mayat. 13 hingga 17. Siram sebelah kiri 3 kali. 26. c. Siram sebelah kanan 3 kali. 17. Lepas itu siram dengan air kapur barus. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 24. Mengafani Jenazah Disunatkan bagi jenazah laki-laki dgn tiga lapis kain tanpa baju dan surban. Cara memakaikannya kain kafan dihamparkan sehelaisehelai dan ditaburkan harum-haruman. 21. 15. Siram dengan air sembilan. 16. 18. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula.12. Telentangkan semula mayat. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat.

benarkan warisnya melihat atau menciumnya. Wajah (muka) 3. Kedua tumitnya Keempat : Kelima Keenam : : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. Kedua buah dada 4.baju. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Kedua Telinga 5. Cara memakaikannya dihamparkan kain untuk membungkus seluruh tubuh.Disunatkan bagi jenazah wanita dikafani dengan lima lembar kain yaitu basahan. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas.cadar dan kain yang menutupi seluruh tubuhnya. Sebelum diikat di bahagian kepala. Tulislah kalimah “ALLAH dan MUHAMMAD” di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. Kedua siku tangannya 6. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. kemudian jenazah dibungkus seluruh tubuhnya dengan kain pembungkus Cara-cara mengkafankan jenazah Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Kemaluan 2. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Kedua Ketiga : : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.diberi harum-haruman. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. . tutup kepala.

Mendoakan Jenazah 7. Membaca shalawat Nabi 6. menghadap kiblat. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki.Syarat shalat jenazah o Menutup aurat. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. o o 2. . Berdiri bagi yang mampu 3. 1) Membaca niat o o Lafaz niat solat jenazah : a. Bagi jenazah perempuan. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. kecuali shalat gaib. diperbolehkan di dalam masjid.suci dari hadats kecil dan besar. 1. bersih pakaian . Lafaz niat untuk jenazah laki-laki bagi Makmum. Rukun Shalat Jenazah 1. Menshalatkan Jenazah 1. Cara mengerjakan Solat Jenazah o Bagi jenazah lelaki. Memberi salam Dalam mengerjakan solat jenazah. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. Takbir 4X 4. Niat 2.d. Membaca surat Al Fatihah 5.tempat dari najis. Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Jenazah telah dimandikan dan dikafani Letak jenazah didepan orang yang menshalatkan.

“Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” b. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Makmum “Niat saya menyolatkan ini mayit laki-laki empat takbiran fardhu kifayah makmum karena Allah Ta’ala” *Jika menjad imam kata MA’MUUMAN diganti dengan IMAAMAN. Jika jenazahnya laki laki b. Jika jenazahnya perempuan 5) Takbir keempat membaca doa yang ditujukan untuk jenazah dan orang yang menyalatkan a. 2) Takbir pertama (takbiratul ihram) Membaca isti’adzan dan surat Al-fatihah 3) Takbir kedua membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW Lafadz shalawat kepada Nabi Muhammad SAW : 4) Takbir ketiga membaca doa yang ditujukan untuk jenazah a. Jika jenazahnya perempuan 6) Setelah membaca doa dilanjutkan dengan membaca salam . Jika jenazahnya laki laki b.

Sunat Shalat jenazah 1. e. Jenazah ditutup dengan papan/kayu lalu ditimbun tanah 5. Ketika meletakan jenazah hendaknya dibacakan lafal “Dengan nama Allah dan atas agama Rasulullah SAW”. Memperbanyak shaf. Mendoakan dan memohon ampun. Merendahkan suara bacaan 3. 5. pipi kanan dan ujung kaki ditempelkan pada tanah. . Dibuat liang lahad sepanjang badan jenazah. dalamnya kira-kira satu meter. Membaca Taawudz 4.3. Tali-tali pengikat kain dilepas. 3. Didasar lubang dibuat miring lebih dalam kearah kiblat 2. Disunatkan banyak pengikutnya. Mengangkat tangan pada setiap takbir 2. Menguburkan jenazah Tata cara menguburkan jenazah 1. 4. Menyiram dengan air diatas tanah kubur 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful