KECERGASAN

KECERGASAN
- berkaitan dengan fungsi sosiologi dan psikologi yang dipercayai memberi seseorang individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik seperti penyakit jantung, kegemukan dan penyakit berkaitan dengan otot dan tulang.

KECERGASAN KESELURUHAN

Tingkahlaku (3)

Kecergasan Sosial

Baka (1)

Alam Sekitar (2)

Konsep Kecergasan Keseluruhan

KECERGASAN FIZIKAL KECERGASAN MENTAL KECERGASAN ROHANI KECERGASAN EMOSI KECERGASAN SOSIAL .

kegemukan dan pelbagai penyakit otot dan tulang. berdaya tahan. 1979 “Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan dari ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung. 1980 . berdaya kuasa. kekuatan.Clarke. -Falls. Kecergasan prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga. berkemahiran dan sebagainya”.DEFINISI KECERGASAN FIZIKAL “Keupayaan melaksanakan tugas harian dengan cekap dan cergas tanpa rasa kepenatan serta mempunyai tenaga berlebihan untuk menjalani aktiviti rekreasi dan sanggup menghadapi cabaran keadaan kecemasan yang mungkin timbul.” .

KOMPONEN KECERGASAN FIZIKAL KECERGASAN BERLANDASKAN PERLAKUAN KECERGASAN BERLANDASKAN KESIHATAN Dayatahan kardiovaskular Dayatahan otot Kekuatan Otot Kelembutan Komposisi Badan Ketangkasan Imbangan Koordinasi Kuasa Masa tindakbalas Kepantasan .

Kadar nadi rehat • • • • sangat cergas Cergas Sederhana Tidak cergas bawah 50 denyutan seminit 50-70 denyutan seminit 70-80 denyutan seminit lebih drp. Kadar nadi pulihan Taraf kecergasan : Sangat baik Baik Sederhana Tidak cergas : : : : Jangkamasa yang diperlukan untuk nadi selepas senaman jatuh ke bawah 100 denyutan seminit 30 saat 60 saat 90 saat 2 minit ke atas .Bagaimana mengetahui tahap kecergasan? 1. 80 denyutan seminit 2.

5. Mengurangkan asid laktik dalam darah sewaktu bersenam (toleransi terhadapnya meningkat) 10. 3. 6.Mengurangkan kolesterol dalam tubuh badan 13. 2. 4.Memperbaiki efisien kerja 19.KESAN LATIHAN SENAMAN DAN AKTIVITI FIZIKAL KE ATAS TUBUH MANUSIA 1.Mengurangkan risiko penyakit jantung 15.Memperkuatkan ketahanan daripada serangan penyakit 17.Mengurangkan kecederaan dan mempercepatkan pemulihan 16. Merendahkan peratusan lemak Mengurangkan berat badan Menambahkan nisbah kekuatan/ berat badan Mengurangkan kadar nadi rehat Merendahkan tekanan darah Menambahkan bahan ATP (bahan tenaga) dalam otot-otot Meningkatkan pemulihan kadar nadi jantung ke tahap kelaziman selepas bersenam 8.Meningkatkan keupayaan otot jantung dan otot-otot rangka berfungsi dengan efisien 14. Menambahkan isipadu sedenyut jantung (stroke volume) 9.Memperbaiki serta meningkatkan kesihatan diri keseluruhannya .Meningkatkan koordinasi psikomotor (lakuan motor) 18.Meningkatkan kapasiti paru-paru 11.Menambahkan pengambilan oksigen oleh tisu-tisu tubuh badan 12.Meningkatkan kestabilan emosi dan penghargaan kendiri 20. 7.

.

Membina dayatahan (otot-otot dan kardiovaskular) 4.Membina ketangkasan 5.Membina koordinasi dan imbangan badan .Memperbaiki dan mencergaskan organ-organ sistem kardiovaskular.Kecergasan tubuh badan hanya akan tercapai menerusi latihan fizikal yang bersistematik yang terancang dan dijalankan mengikut prinsip latihan dan disiplin yang tinggi.Membina kelajuan (kepantasan) 3. 2. sistem penafasan dan sistem otot. Program latihan kecergasan fizikal memberi tumpuan kepada peningkatan dan pertambahan dari segi kecergasan keseluruhan tubuh badan seperti: 1.Membina kekuatan dan kelembutan anggota (kelenturan sendi) 6.

Bagaimana mengekalkan tahap kecergasan? .

lari terikat . lari naik bukit b. Latihan tekanan a. Latihan jarak dekat (pecut) ii. lari naik tangga d. lari tepi pantai c. Latihan Jeda intensiti tinggi iii.Jenis latihan yang sesuai untuk kecergasan DAYATAHAN – Latihan Aerobik yang banyak memerlukan oksigen • merentas desa • latihan jeda • latihan fartlek • latihan jarak jauh balapan • latihan berbentuk permainan KELAJUAN – Latihan Anaerobik yang kurang menggunakan oksigen i.

Latihan plyometrik iv. Latihan litar iv.KEKUATAN – Dibina menerusi latihan bebanan i. MASA TINDAKBALAS . KELEMBUTAN. IMBANGAN.Diperolehi melalui latihan senaman yang bertubi-tubi i. Latihan angkat berat iii. Larian ulang alik iii. Latihan litar ii. Senaman kalistenik (senaman bebas) ii. Latihan tekanan KETANGKASAN. Latihan spesifik mengikut jenis permainan . Latihan dengan bola segar v.

PRINSIP-PRINSIP LATIHAN Intensiti Latihan 70% KNL Intensiti Latihan Kesan latihan mengikut peratusan kadar nadi latihan Masa Latihan Latihan sekurangkurangnya 3 kali seminggu Latihan disyorkan tidak kurang dari 30 minit .

30 minit 10 .Menilai Aktiviti Gaya Hidup (Indek Aktiviti fizikal Kasar) SKOR AKTIVITI Intensiti 5 4 3 2 1 Tempoh 4 3 2 1 5 4 3 2 1 Mengalami pernafasan cepat dan berpeluh Pernafasan cepat berselang-seli dan berpeluh seperti dalam tenis / skuasy Sederhana cepat seperti berbasikal / berekreasi Sederhana seperti dalam bola tampar / bola lisut Ringan – seperti berjalan / memancing Lebih 30 minit 20 .5 kali seminggu 1 .2 kali seminggu Beberapa kali sebulan Kurang sekali sebulan Kekerapan .20 minit Bawah 10 minit Setiap hari / hampir setiap hari 3 .

(Skor = Intensiti x Tempoh x kekerapan) .Catatan Sekiranya jumlah skor anda berada dalam kategori lemah. Anda boleh menilai diri anda untuk mengetahui betapa aktifnya anda dengan mendarabkan kesemua skor dari ketiga-tiga kategori. anda perlu membuat perancangan untuk melibatkan diri dalam aktiviti senaman yang lebih sistematik.

Penilaian Pencapaian Dan Kategori Kecergasan Skor Penilaian Kategori Kecergasan 100 60-80 40-60 20-40 Bawah 20 Gaya Hidup Aktif Aktif dan Sihat Sederhana aktif Tidak Cukup Baik Tidak aktif (sedentari) Tinggi Sangat Baik Sederhana Lemah Sangat Lemah .

Latihan berprogresif 3. Penyejukan badan Peraturan latihan menitikberatkan faktor-faktor umum seperti • menggunakan aktiviti-aktiviti bersesuaian dengan kebolehan dan kemampuan tubuh badan • menggunakan prinsip beban saraf • menggunakan prinsip ansur maju (progresif) dalam intensiti aktiviti • menggunakan prinsip pengkhususan (specificity) . Memanaskan badan 2.Semua aktiviti kecergasan fizikal dimulakan dengan 1.

Kadang-kadang bersenam( <3x seminggu) 3. Tidak bersenam/jarang bersenam . Aktif bersenam ( > 3x seminggu) 2.PREVALEN SENAMAN 70% 80% 60% 40% 20% 0% 1   11% 19% 2 3  1.

PREVALEN SENAMAN MENGIKUT JANTINA 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Aktif(>3x) Kadang2 (<3x) Tidak Senam Lelaki Perempuan Purata .

ALASAN TIDAK BERSENAM Tiada Masa Tiada Teman Tidak Tahu Bersenam Tidak Perlu Bersenam Tidak Sihat Tiada Kemudahan Buang Masa Tiada Manafaat 70 60 50 40 30 20 10 0 .

Terima kasih .

Faktor-faktor yang mempengaruhi kecergasan Baka Setiap manusia dilahirkan dengan kekuatan dan kelemahan tersendiri yang mempengaruhi saiz tubuh badan. Kecergasan fisiologi manusia hendaklah dibuat bersesuaian dengan keupayaan dan kebolehan fizikal individu itu. kepandaian dan personaliti kendiri. Baka menentukan limitasi potensi kepada seseorang itu. .

Contohnya: Seseorang yang berada jauh dari kesibukan bandar akan merasai kenikmatan udara nyaman ketika berada di alam sekitar yang penuh dengan tumbuhan hijau. .Faktor-faktor yang mempengaruhi kecergasan Alam Sekitar  Alam sekitar dapat mempengaruhi status kesihatan individu.  Alam sekitar juga dikatakan berperanan penting dalam menyekat perkembangan positif kendiri. Ini secara tidak langsung akan menggalakkan perkembangan aktiviti-aktiviti fizikal.

kecergasan fizikalnya akan terganggu dan sentiasa dalam keadaan yang kurang sihat dan mengalami tekanan.  Seseorang itu walaupun berada di dalam suasana dan alam sekitar yang baik dan status baka yang baik tetapi disebabkan tingkahlaku yang negatif.Faktor-faktor yang mempengaruhi kecergasan Tingkahlaku  Tingkahlaku yang positif terhadap pembinaan kecergasan fizikal harus diutamakan. .

Daya Tahan Kardiovaskular Keupayaan untuk melakukan aktiviti fizikal yang berterusan atau dalam jangka masa yang panjang Contoh ujian : Bleep test  Daya Tahan Otot Keupayaan untuk menggunakan otot tulang rangka secara berterusan tanpa berasa penat Contoh ujian : Tekan tubi .

Kekuatan Otot Keupayaan otot menghasilkan tenaga luaran.mesomorfik dan ektomorfik . Jenis badan : endomorfik. Contoh ujian : Bangun tubi variasi Kelembutan Keupayaan menggunakan sendi. ligamen dan tendon dalam julat yang maksima. Contoh ujian : Duduk dan jangkau Komposisi Badan Peratusan lemak tubuh badan berbanding dengan tisu-tisu badan lain.

Ketangkasan Keupayaan mengubah arah dan kedudukan badan dengan pantas semasa dalam pergerakan di samping mengawal pergerakan dan imbangan badan. Contoh ujian : Lari ulang alik Imbangan Keupayaan mengawal postur secara equilibrium sama ada statik atau dinamik. Contoh ujian : Imbangan satu kaki dan dua kaki .

Contoh ujian : Lompat Kuadron 3 1 2 1 meter 4 1 meter Kuasa Keupayaan melakukan sesuatu pergerakan dengan pantas.Koordinasi Keupayaan untuk menggunakan deria penglihatan atau sentuhan bersama deria kinestatik atau otot untuk menghasilkan pergerakan badan pada masa yang sesuai dan tepat. Contoh ujian : Lompat jauh berdiri .Ianya merupakan gabungan kekuatan dan kelajuan.

Masa tindak balas Masa untuk seseorang bertindak sebaik sahaja menerima sesuatu rangsangan. Contoh ujian : Tangkap pembaris Kepantasan Keupayaan bergerak dengan pantas Contoh ujian : Lari 3 saat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful