Isu-isu dalam Sukan

Zachary Enjat Anak Daniel Mohd Hafiq Bin Yakub

Wanita dan sukan

Politik dan sukan

Insentif dan atlet

Wanita dan Sukan Isu pakaian wanita ketika bersukan daripada perspektif Islam. .

. Datuk Azalina Othman Said berhubung dengan isu pemakaian tudung dan pakaian menutup aurat oleh para atlit negara.Wanita dan Sukan  Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mengecam kenyataan yang dibuat oleh Menteri Belia dan Sukan.

Setiap atlit yang beragama Islam bebas untuk memakai pakaian yang dipakai oleh mereka yang bukan Islam untuk .Wanita dan Sukan   Pada pandangan beliau pemakaian pakaian renang atau baju gimnas yang ketat dan menampakkan peha atlit wanita Islam tidak menjadi isu dikalangan rakyat Malaysia dan beliau berterima kasih kerana rakyat dinegara ini kononnya berfikiran terbuka terhadap perkara ini.

.Wanita dan Sukan  Beliau bangga untuk menjadi contoh sebagai pemegang tali pinggang hitam dalam sukan Tae Kwan do yang tidak memakai tudung dan bagi beliau wanita Islam yang aktif bersukan dinegara ini khususnya mereka yang bertanding untuk mengharumkan negara tidak diwajibkan memakai tudung sebagai mencontohi dirinya.

Wanita dan Sukan   Pemuda PAS Wilayah mendesak agar Azalina menarik balik kenyataan beliau dan berusaha memperbaiki imej atlit-atlit Islam dinegara ini. . Kejayaan Ruqaya Al Ghasara dari Bahrain memenangi pingat emas dalam acara lumba lari 200 meter wanita di Sukan Asia tahun lalu sebenarnya sudah cukup untuk menjawab kritikan terhadap pemakaian tudung oleh atlit Islam yang kononnya dikatakan merencatkan kualiti persembahan mereka.

Era 60an Era Millenium .

Penggunaan Hormon Penggunaan pakaian oleh muslimah .

Politik dan sukan .

Menurut Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi: “ AHLI-ahli politik atau kerabat diraja boleh menyandang jawatan utama dalam sukan asalkan mereka memberikan komitmen tinggi terhadap sukan yang diceburi. ” .

Menurut bekas Perdana Menteri. penglibatan golongan (ahli politik) ini tidak memberi masalah kepada sukan. . sebaliknya mereka juga boleh memainkan peranan sebaik golongan profesional atau mereka yang mempunyai latar belakang sukan.

Kesan positif penglibatan ahli politik dalam sukan .

Seperti yang diketahui. sesebuah badan sukan yang aktif memang memerlukan pertolongan dari segi kewangan. Dengan adanya bantuan daripada ahli politik. maka sumber kewangan badan sukan tersebut sedikit sebanyak dapat dipertingkatkan. Selain itu. . badan sukan tersebut juga boleh menggunakan nama ahli politik untuk mendapatkan penaja-penaja yang dapat memberi sumbangan dari segi kewangan.

Latihan yang profesional dapat membantu dalam mempertingkatkan kejayaan ahli-ahli sukan dan ini juga dapat akan membantu dalam meningkatkan kebolehan mereka untuk mendapatkan johan dalam pelbagai pertandingan sukan. maka badan sukan tersebut dapat mencari jurulatih-jurulatih yang berkebolehan dan berkemampuan untuk memberi latihan kepada ahli-ahli sukan dalam badan tersebut. .Secara tidak langsung. dengan adanya sumber kewangan.

ahli-ahli politik akan dihantar ke luar negara untuk mengadakan persahabatan dengan negara lain. Perhubungan yang baik antara negara akan dapat membantu badan sukan dalam negara ini mendapat pelbagai maklumat bagaimana hendak mempertingkatkan prestasi sesebuah badan sukan dan sebagainya.Apabila terdapatnya pertandingan yang melibatkan pertandingan antarabangsa seperti sukan ASEAN sebagainya. .

maka perkara seperti itu tidak akan berlaku kerana mereka arif dalam menyelesaikan masalah dalaman. . kebanyakan pemimpin dalam persatuan sukan yang ada sekarang kurang arif dalam menyelesaikan masalah politik dalaman dan ini akan memberi kesan yang negatif kepada pengerakan persatuan tersebut.Selain. Sekiranya persatuan sukan ditadbir oleh ahli politik.

Kesan negatif penglibatan ahli politik dalam sukan .

Ini kerana mereka tahu jawatan-jawatan tersebut sudah tentu dapat mempopularkan nama mereka selain ianya juga boleh digunakan untuk membantu mereka ketika pemilihan parti dan pilihanraya umum.Terdapat sesetengah ahli politik yang suka benar memegang pelbagai jawatan dalam persatuan sukan dan belia. .

Keterlibatan ahli politik dalam menerajui sesuatu persatuan kadang-kadang akan menjejaskan penumpuan mereka mentadbir negeri dan negara. . Selain itu ianya juga menjejaskan persatuan-persatuan itu sendiri kerana pemimpin ini juga sibuk dengan urusan pentadbiran kerajaan dan politik.

Malah kadang-kadang persatuan-persatuan terjejas kerana urusan politik dicampuradukkan dengan urusan persatuan. Akhirnya kedua-dua jawatan iaitu jawatan kerajaan dan persatuan diabaikan oleh kerana kesuntukan masa dan kurangnya penumpuan. .

Insentif dan Atlet .

000 Seorang Juarai Piala AFF Suzuki .Pemain Dan Jurulatih Terima Habuan RM65.