P. 1
Kertas Kerja Taman Herba

Kertas Kerja Taman Herba

|Views: 36|Likes:
Published by Muhammad Hairul
sekolah
sekolah

More info:

Published by: Muhammad Hairul on May 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/08/2013

pdf

text

original

KERTAS KERJA TAMAN HERBA

KERTAS KERJA CADANGAN PENAMBAHBAIKAN TAMAN HERBA SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESAR

1.0 PENDAHULUAN . Taman Herba Sekolah merupakan salah satu instrumen yang dinilai oleh pemantau kualiti sekolah di setiap Pejabat Pelajaran Daerah. Oleh itu, Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besar juga telah mewujudkan Taman Herbanya sendiri. Taman Herba SMK Sungai Besar adalah dibawah pengawasan Panitia Kemahiran Hidup dan kerjasama daripada Koperasi Sekolah SMKSB Berhad. Taman Herba ini telah dianugerahkan Taman Herba Terbaik sempena Anugerah Kualiti Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010. Untuk mengekalkan kedudukan sebagai taman herba terbaik daerah Sabak Bernam, kertas kerja ini dibentangkan untuk mencadangkan beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk

penambahbaikan Taman Herba SMK Sg Besar. Penambahbaikan ini berdasarkan komen dan ulasan yang diberikan oleh para hakim yang memantau kualiti taman-taman herba sekolah pada tahun 2010.

2.0 MISI . Penubuhan Taman Herba Sekolah adalah untuk memelihara warisan ubatan-ubatan yang berasaskan herba yang diwarisi oleh nenek moyang kita dahulu. Kewujudan taman herba ini juga dapat meningkatkan pengetahuan tentang tanaman-tanaman herba dan kegunaan-kegunaannya yang

semakin dilupakan oleh generasi masa kini.

3.0 VISI Menjadikan Taman Herba ini sebagai sumber rujukan kepada para pelajar dan warga SMK Sg Besar . Senantiasa menambah baik dan menambah koleksi herba dan tanaman yang mempunyai nilai perubatan .

4.0 OBJEKTIF. Objektif Kertas Kerja ini ialah :

1. 2.

Untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak pentadbiran sekolah tentang cadangan

penambahbaikan Taman Herba Sekolah. Mendapatkan peruntukan yang diperlukan untuk proses pemulihan dan penambahbaikan

yang difikirkan perlu mengikut skema Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam.

3.

Mewujudkan sebuah Taman Herba yang kemas , cantik dan teratur dari segi landskap

dan susun atur tanaman herba yang dipamerkan.

5.4. Menyelaras setiap tugas dan tanggungjawab supaya tidak berlaku pertindihan tugas dan memastikan kelancaran aktiviti yang dirancang. PN RESIMAS YONG BINTI BAHROM 5. PN SOLEHA BINTI MAHMUD 3. PN NORHAYATI BINTI MUBIN 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) AJK PELAJAR : MOHD MIZZI BIN SOHAMI ( 5S3 ) FAHREN FAZZER BIN SUKATIS ( 4S1 ) MOHD SHAFA AMIRUDDIN BIN MOHD SHAZARI (4A3 ) MUHAMMAD KHAIRUL SYAFIQ BIN ABDUL HAMID (4A3) MOHD FAUZAN BIN BAINURI (4S2) ABDUL HALEEM BIN ABDULLAH SANI (4S3) MOHD ARIF BIN JAMALUDIN (4A4) MOHAMMAD RAZZIE BIN OTHMAN (4S3) MUHAMMAD IZZ ZULKARNAIN BIN DARWIS ( 4S3) FAKHRUL HELMI BIN ROSLAN ( 302 ) 6. Mendapatkan kerjasama yang erat daripada pihak pengurusan sekolah dan pihak jawatankuasa pelaksana Taman Herba . EN AZMAN BIN SAIRI 4. . EN SALIHIN B AMAT 2.0 KEKUATAN DAN KELEMAHAN Berdasarkan pemantauan yang telah dilakukan oleh Jawatankuasa Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam 2010 beberapa perkara telah dikenal pasti untuk dijadikan rujukan untuk menambah baik program Warisan Taman Herba Sekolah. 5.0 AHLI JAWATANKUASA TAMAN HERBA PENASIHAT : PN HJH ZURAIDAH BT HJ MOHD SANIF PENGETUA CEMERLANG PN SAZUNA BINTI BINTI ABDUL WAHID PK KOKURIKULUM EN ALI ASAD B MAT JUBAIDI GKMP TEKNIK DAN VOKASIONAL EN AHMAD LUTFI B HASHIM PN HJH SABRINA CHUA BINTI ABDULLAH PN FARIDAH BINTI SARANI PENGERUSI : PENYELARAS I : PENYELARAS II SETIAUSAHA 1 SETIAUSAHA II : : : AJK GURU DAN KAKITANGAN : 1.

4. . kami cadangkan kawasan belakang Hub Kosmek dan Bilik PLBS sebagai kawasan tambahan Taman Herba Sekolah. antaranya ialah : 1. Kurang mempunyai koleksi tanaman herba yang eksotik dan jarang didapati . Membina landskap yang menarik dengan menambak kawasan Taman Herba dengan dan tempat pejalan kaki yang selesa dan menarik . 2. Kelemahan : 1. Pendokumentasian aktiviti dan pelabelan tanaman yang masih belum lengkap dan sempurna. 3. 4. Berdasarkan beberapa kelemahan yang telah dikenal pasti . Mempunyai jaringan Taman Herba antara unit-unit lain seperti Taman Herba SBPT dan Taman Herba Pendidikan Khas. 4. Membeli pokok-pokok herba yang mempunyai nilai eksotik dan sukar didapati . 3.Kekuatan : 1. Setakat ini . 2. 2. 7. 3. Landskap Taman Herba Sekolah kurang menarik dan ceria. Tidak mempunyai unsur air dalam Taman Herba. Kawasan yang sedia ada walaupun agak luas namun tidak dapat menampung jumlah tanaman yang semakin bertambah pada masa akan datang. Kerjasama dengan Koperasi Sekolah yang merupakan penyumbang dana kepada program Taman Herba Sekolah. Kawasan Taman Herba batu-batu krikil sekarang ini dilitupi tanah merah yang menyebabkan tanah lecah apabila hujan dan berdebu apabila cuaca panas . Memasang label dan papan tanda kekal dan tahan lama. Membina kolam ikan mini untuk mewujudkan unsur air di dalam Taman Herba Sekolah. pihak jawatankuasa telah mencadangkan beberapa perkara untuk dipertimbangkan oleh pihak pengurusan untuk diambil tindakan segera . 5. Penggunaan sistem pengairan yang sistematik seperti sistem pancuran automatik dan sistem fertigasi. Mempunyai pelbagai variasi tumbuhan mengikut kategori herba yang dipertandingkan. menyebabkan kawasan taman tidak ceria dan menarik. Menambah kawasan Taman Herba . taman herba ini mempunyai lebih 60 jenis tanaman herba pelbagai kategori.0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN .

racun rumpai.00 300. Taman Herba Sekolah telah mendapat kerjasama daripada Koperasi SMK Sungai Besar Bhd sebagai penyumbang dana dan kerja-kerja pengoperasian taman herba sekolah . patawali . temu lawak.00 300. Taman herba ini telah menjalani fasa pertama pada 2010 untuk fasa penyelidikan dan latihan penanaman herba yang boleh dikomersialkan. untuk mencapai hasil yang memuaskan . Pihak koperasi telah menjadikan penanaman herba ini sebagai Projek Keusahawanan Koperasi Sekolah pada tahun 2010 dan 2011 .00 Sumber SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH KOSMEK BHD KOSMEK BHD JUMLAH 2450. Oleh itu. Manakala untuk herbaherba eksotik yang lain seperti lempoyang. manjakani . tumpuan akan diberikan kepada pembiakan anak-anak pokok . ulam raja dan pegaga.0 ANGGARAN KOS MENGIKUT CADANGAN DAN SUMBER KEWANGAN Bil 1 2 3 4 5 6 Perkara Kolam Ikan Mini ( 1 set.pada tahun 2011 ini. kawalan serangga dan penyakit tanaman .00 9. Melalui sistem pengairan ini penjagaan tanaman-tanaman herba akan lebih mudah dan dijangka hasil pengeluaran taman herba juga akan meningkat .00 200. peralatan ) Jumlah Kos 1000. Mas Cotek .00 350. pihak jawatankuasa telah meletakkan 3 fasa dalam proses penanaman herba. iaitu fasa pertama ialah fasa penyelidikan . halia bara. telah digunakan untuk menaik taraf sistem pengairan Taman Herba SMK Sungai Besar . lengkuas.8. Misai Kucing dan sebagainya. Melalui peruntukan Projek Bumi Hijau sebanyak RM 2000 pada 2010. kunyit. Fasa kedua ialah fasa penanaman dan fasa ketiga ialah fasa penuaian . Sistem yang digunakan ialah gabungan dua sistem pengairan iaitu sistem pengairan secara fertigasi dan pancuran automatik . Mulai tahun 2010 . Walau bagaimanapun. cili padi dan tanaman ulam-ulaman seperti kacang botor. cekur .kacip fatimah . makan minum.0 PROJEK KEUSAHAWANAN TANAMAN HERBA. baja . sistem pam dan kolam ) Menambak Kawasan Taman / 1 lori batu krikil Lapik batu Pejalan Kaki / 20 unit x RM15. perancangannya adalah bertumpu kepada penanaman herba-herba kormersial yang boleh dijual terus kepada pengguna seperti serai makan.00 Memasang Papan Tanda dan Label Pokok herba Membeli anak pokok dan benih herba Kos penyelenggaraan ( Tanah semaian.00 300.

perancangan yang teliti dan komitmen yang tinggi diperlukan untuk menjayakan Projek Keusahawanan Tanaman Herba ini. bukan hanya sekadar mempamer tumbuhan-tumbuhan herba untuk pertandingan Kualiti Taman Herba semata-mata tetapi juga mewujudkan satu peluang perniagaan berasaskan tanaman herba. Mengikut perancangan tanamantanaman herba ini sudah mula membiak dan mengeluarkan hasil . Hasil jualan ini nanti diharapkan dapat menampung sebahagian kos penyelengaraan taman herba dan dapat mencatat keuntungan seawalnya pada tahun 2013 atau 2014. Akhirnya. yang salah satu matlamatnya ialah mengekalkan Taman Herba Sekolah sebagai Taman Herba Terbaik Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010 dan juga menjadi salah satu projek Keusahawan Koperasi Sekolah yang berasaskan tanaman herba . PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN DISEDIAKAN OLEH : . Perlu dingatkan setengah-setengah tanaman herba ini agak sukar untuk dibiakkan dan memerlukan masa untuk membiak dan mengeluarkan hasil .untuk dijual kepada peminat-peminat tanaman herba dan nurseri-nurseri di sekitar daerah Sabak Bernam . kertas kerja ini telah dirancang untuk mencapai matlamat tersebut.0 PENUTUP : Program Warisan Taman Herba Sekolah SMK Sungai Besar 2011 merupakan projek serampang dua mata . Oleh itu. Sekian. terima kasih. dengan kerjasama pelbagai pihak diharapkan Taman Herba SMK Sungai Besar akan mendapat mencapai kejayaan yang lebih membanggakan pada tahun ini dan tahuntahun yang akan datang. Diharapkan segala cadangan dan masalah yang dikemukan dalam kertas kerja ini akan mendapat perhatian yang sewajarnya daripada pihak pentadbiran sekolah supaya projek ini dapat dijalankan mengikut perancangan yang telah dirancang oleh pihak jawatankuasa Taman Herba SMK Sungai Besar. Sehubungan itu. 10. Projek Tanaman Herba ini perlu dijalankan sepanjang tahun dan berterusan pada tahun-tahun yang akan datang . Fasa ketiga dijangka dapat direalisasikan pada tahun 2012 . Justru.

.......................................... . (AHMAD LUTFI BIN HASHIM) Penyelaras II Taman Herba SMK Sungai Besar...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->