KERTAS KERJA TAMAN HERBA

KERTAS KERJA CADANGAN PENAMBAHBAIKAN TAMAN HERBA SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESAR

1.0 PENDAHULUAN . Taman Herba Sekolah merupakan salah satu instrumen yang dinilai oleh pemantau kualiti sekolah di setiap Pejabat Pelajaran Daerah. Oleh itu, Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besar juga telah mewujudkan Taman Herbanya sendiri. Taman Herba SMK Sungai Besar adalah dibawah pengawasan Panitia Kemahiran Hidup dan kerjasama daripada Koperasi Sekolah SMKSB Berhad. Taman Herba ini telah dianugerahkan Taman Herba Terbaik sempena Anugerah Kualiti Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010. Untuk mengekalkan kedudukan sebagai taman herba terbaik daerah Sabak Bernam, kertas kerja ini dibentangkan untuk mencadangkan beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk

penambahbaikan Taman Herba SMK Sg Besar. Penambahbaikan ini berdasarkan komen dan ulasan yang diberikan oleh para hakim yang memantau kualiti taman-taman herba sekolah pada tahun 2010.

2.0 MISI . Penubuhan Taman Herba Sekolah adalah untuk memelihara warisan ubatan-ubatan yang berasaskan herba yang diwarisi oleh nenek moyang kita dahulu. Kewujudan taman herba ini juga dapat meningkatkan pengetahuan tentang tanaman-tanaman herba dan kegunaan-kegunaannya yang

semakin dilupakan oleh generasi masa kini.

3.0 VISI Menjadikan Taman Herba ini sebagai sumber rujukan kepada para pelajar dan warga SMK Sg Besar . Senantiasa menambah baik dan menambah koleksi herba dan tanaman yang mempunyai nilai perubatan .

4.0 OBJEKTIF. Objektif Kertas Kerja ini ialah :

1. 2.

Untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak pentadbiran sekolah tentang cadangan

penambahbaikan Taman Herba Sekolah. Mendapatkan peruntukan yang diperlukan untuk proses pemulihan dan penambahbaikan

yang difikirkan perlu mengikut skema Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam.

3.

Mewujudkan sebuah Taman Herba yang kemas , cantik dan teratur dari segi landskap

dan susun atur tanaman herba yang dipamerkan.

Menyelaras setiap tugas dan tanggungjawab supaya tidak berlaku pertindihan tugas dan memastikan kelancaran aktiviti yang dirancang. PN SOLEHA BINTI MAHMUD 3. EN AZMAN BIN SAIRI 4.0 AHLI JAWATANKUASA TAMAN HERBA PENASIHAT : PN HJH ZURAIDAH BT HJ MOHD SANIF PENGETUA CEMERLANG PN SAZUNA BINTI BINTI ABDUL WAHID PK KOKURIKULUM EN ALI ASAD B MAT JUBAIDI GKMP TEKNIK DAN VOKASIONAL EN AHMAD LUTFI B HASHIM PN HJH SABRINA CHUA BINTI ABDULLAH PN FARIDAH BINTI SARANI PENGERUSI : PENYELARAS I : PENYELARAS II SETIAUSAHA 1 SETIAUSAHA II : : : AJK GURU DAN KAKITANGAN : 1.4. PN NORHAYATI BINTI MUBIN 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) AJK PELAJAR : MOHD MIZZI BIN SOHAMI ( 5S3 ) FAHREN FAZZER BIN SUKATIS ( 4S1 ) MOHD SHAFA AMIRUDDIN BIN MOHD SHAZARI (4A3 ) MUHAMMAD KHAIRUL SYAFIQ BIN ABDUL HAMID (4A3) MOHD FAUZAN BIN BAINURI (4S2) ABDUL HALEEM BIN ABDULLAH SANI (4S3) MOHD ARIF BIN JAMALUDIN (4A4) MOHAMMAD RAZZIE BIN OTHMAN (4S3) MUHAMMAD IZZ ZULKARNAIN BIN DARWIS ( 4S3) FAKHRUL HELMI BIN ROSLAN ( 302 ) 6. EN SALIHIN B AMAT 2. PN RESIMAS YONG BINTI BAHROM 5. 5. . 5.0 KEKUATAN DAN KELEMAHAN Berdasarkan pemantauan yang telah dilakukan oleh Jawatankuasa Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam 2010 beberapa perkara telah dikenal pasti untuk dijadikan rujukan untuk menambah baik program Warisan Taman Herba Sekolah. Mendapatkan kerjasama yang erat daripada pihak pengurusan sekolah dan pihak jawatankuasa pelaksana Taman Herba .

Kurang mempunyai koleksi tanaman herba yang eksotik dan jarang didapati . Berdasarkan beberapa kelemahan yang telah dikenal pasti . 3. 2. 4. 3. Membina landskap yang menarik dengan menambak kawasan Taman Herba dengan dan tempat pejalan kaki yang selesa dan menarik .Kekuatan : 1. Tidak mempunyai unsur air dalam Taman Herba. Pendokumentasian aktiviti dan pelabelan tanaman yang masih belum lengkap dan sempurna. Penggunaan sistem pengairan yang sistematik seperti sistem pancuran automatik dan sistem fertigasi. 4. Landskap Taman Herba Sekolah kurang menarik dan ceria. 4. kami cadangkan kawasan belakang Hub Kosmek dan Bilik PLBS sebagai kawasan tambahan Taman Herba Sekolah. 2. Menambah kawasan Taman Herba . Membeli pokok-pokok herba yang mempunyai nilai eksotik dan sukar didapati . Kawasan Taman Herba batu-batu krikil sekarang ini dilitupi tanah merah yang menyebabkan tanah lecah apabila hujan dan berdebu apabila cuaca panas . menyebabkan kawasan taman tidak ceria dan menarik. 5. Kawasan yang sedia ada walaupun agak luas namun tidak dapat menampung jumlah tanaman yang semakin bertambah pada masa akan datang. Kerjasama dengan Koperasi Sekolah yang merupakan penyumbang dana kepada program Taman Herba Sekolah. 2. pihak jawatankuasa telah mencadangkan beberapa perkara untuk dipertimbangkan oleh pihak pengurusan untuk diambil tindakan segera . Setakat ini . 7.0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN . Memasang label dan papan tanda kekal dan tahan lama. . 3. taman herba ini mempunyai lebih 60 jenis tanaman herba pelbagai kategori. Kelemahan : 1. Mempunyai pelbagai variasi tumbuhan mengikut kategori herba yang dipertandingkan. Membina kolam ikan mini untuk mewujudkan unsur air di dalam Taman Herba Sekolah. Mempunyai jaringan Taman Herba antara unit-unit lain seperti Taman Herba SBPT dan Taman Herba Pendidikan Khas. antaranya ialah : 1.

kunyit. Manakala untuk herbaherba eksotik yang lain seperti lempoyang. telah digunakan untuk menaik taraf sistem pengairan Taman Herba SMK Sungai Besar .00 300. cili padi dan tanaman ulam-ulaman seperti kacang botor. lengkuas. Oleh itu. tumpuan akan diberikan kepada pembiakan anak-anak pokok . temu lawak. Taman herba ini telah menjalani fasa pertama pada 2010 untuk fasa penyelidikan dan latihan penanaman herba yang boleh dikomersialkan.0 PROJEK KEUSAHAWANAN TANAMAN HERBA. Mulai tahun 2010 . Misai Kucing dan sebagainya. Sistem yang digunakan ialah gabungan dua sistem pengairan iaitu sistem pengairan secara fertigasi dan pancuran automatik .0 ANGGARAN KOS MENGIKUT CADANGAN DAN SUMBER KEWANGAN Bil 1 2 3 4 5 6 Perkara Kolam Ikan Mini ( 1 set.8. iaitu fasa pertama ialah fasa penyelidikan . cekur . Fasa kedua ialah fasa penanaman dan fasa ketiga ialah fasa penuaian .00 350. Pihak koperasi telah menjadikan penanaman herba ini sebagai Projek Keusahawanan Koperasi Sekolah pada tahun 2010 dan 2011 . peralatan ) Jumlah Kos 1000. untuk mencapai hasil yang memuaskan . sistem pam dan kolam ) Menambak Kawasan Taman / 1 lori batu krikil Lapik batu Pejalan Kaki / 20 unit x RM15. manjakani . Melalui peruntukan Projek Bumi Hijau sebanyak RM 2000 pada 2010.00 300.00 Sumber SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH KOSMEK BHD KOSMEK BHD JUMLAH 2450. patawali . Taman Herba Sekolah telah mendapat kerjasama daripada Koperasi SMK Sungai Besar Bhd sebagai penyumbang dana dan kerja-kerja pengoperasian taman herba sekolah . Mas Cotek . kawalan serangga dan penyakit tanaman . ulam raja dan pegaga.pada tahun 2011 ini. pihak jawatankuasa telah meletakkan 3 fasa dalam proses penanaman herba. baja . halia bara. makan minum. Walau bagaimanapun.00 300.00 200. racun rumpai.kacip fatimah . Melalui sistem pengairan ini penjagaan tanaman-tanaman herba akan lebih mudah dan dijangka hasil pengeluaran taman herba juga akan meningkat .00 Memasang Papan Tanda dan Label Pokok herba Membeli anak pokok dan benih herba Kos penyelenggaraan ( Tanah semaian.00 9. perancangannya adalah bertumpu kepada penanaman herba-herba kormersial yang boleh dijual terus kepada pengguna seperti serai makan.

yang salah satu matlamatnya ialah mengekalkan Taman Herba Sekolah sebagai Taman Herba Terbaik Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010 dan juga menjadi salah satu projek Keusahawan Koperasi Sekolah yang berasaskan tanaman herba .0 PENUTUP : Program Warisan Taman Herba Sekolah SMK Sungai Besar 2011 merupakan projek serampang dua mata . dengan kerjasama pelbagai pihak diharapkan Taman Herba SMK Sungai Besar akan mendapat mencapai kejayaan yang lebih membanggakan pada tahun ini dan tahuntahun yang akan datang. Diharapkan segala cadangan dan masalah yang dikemukan dalam kertas kerja ini akan mendapat perhatian yang sewajarnya daripada pihak pentadbiran sekolah supaya projek ini dapat dijalankan mengikut perancangan yang telah dirancang oleh pihak jawatankuasa Taman Herba SMK Sungai Besar.perancangan yang teliti dan komitmen yang tinggi diperlukan untuk menjayakan Projek Keusahawanan Tanaman Herba ini. Mengikut perancangan tanamantanaman herba ini sudah mula membiak dan mengeluarkan hasil .untuk dijual kepada peminat-peminat tanaman herba dan nurseri-nurseri di sekitar daerah Sabak Bernam . Fasa ketiga dijangka dapat direalisasikan pada tahun 2012 . PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN DISEDIAKAN OLEH : . bukan hanya sekadar mempamer tumbuhan-tumbuhan herba untuk pertandingan Kualiti Taman Herba semata-mata tetapi juga mewujudkan satu peluang perniagaan berasaskan tanaman herba. kertas kerja ini telah dirancang untuk mencapai matlamat tersebut. Sekian. Oleh itu. Justru. terima kasih. Projek Tanaman Herba ini perlu dijalankan sepanjang tahun dan berterusan pada tahun-tahun yang akan datang . 10. Hasil jualan ini nanti diharapkan dapat menampung sebahagian kos penyelengaraan taman herba dan dapat mencatat keuntungan seawalnya pada tahun 2013 atau 2014. Akhirnya. Sehubungan itu. Perlu dingatkan setengah-setengah tanaman herba ini agak sukar untuk dibiakkan dan memerlukan masa untuk membiak dan mengeluarkan hasil .

............................... .............. (AHMAD LUTFI BIN HASHIM) Penyelaras II Taman Herba SMK Sungai Besar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful