KERTAS KERJA TAMAN HERBA

KERTAS KERJA CADANGAN PENAMBAHBAIKAN TAMAN HERBA SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESAR

1.0 PENDAHULUAN . Taman Herba Sekolah merupakan salah satu instrumen yang dinilai oleh pemantau kualiti sekolah di setiap Pejabat Pelajaran Daerah. Oleh itu, Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Besar juga telah mewujudkan Taman Herbanya sendiri. Taman Herba SMK Sungai Besar adalah dibawah pengawasan Panitia Kemahiran Hidup dan kerjasama daripada Koperasi Sekolah SMKSB Berhad. Taman Herba ini telah dianugerahkan Taman Herba Terbaik sempena Anugerah Kualiti Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010. Untuk mengekalkan kedudukan sebagai taman herba terbaik daerah Sabak Bernam, kertas kerja ini dibentangkan untuk mencadangkan beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk

penambahbaikan Taman Herba SMK Sg Besar. Penambahbaikan ini berdasarkan komen dan ulasan yang diberikan oleh para hakim yang memantau kualiti taman-taman herba sekolah pada tahun 2010.

2.0 MISI . Penubuhan Taman Herba Sekolah adalah untuk memelihara warisan ubatan-ubatan yang berasaskan herba yang diwarisi oleh nenek moyang kita dahulu. Kewujudan taman herba ini juga dapat meningkatkan pengetahuan tentang tanaman-tanaman herba dan kegunaan-kegunaannya yang

semakin dilupakan oleh generasi masa kini.

3.0 VISI Menjadikan Taman Herba ini sebagai sumber rujukan kepada para pelajar dan warga SMK Sg Besar . Senantiasa menambah baik dan menambah koleksi herba dan tanaman yang mempunyai nilai perubatan .

4.0 OBJEKTIF. Objektif Kertas Kerja ini ialah :

1. 2.

Untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak pentadbiran sekolah tentang cadangan

penambahbaikan Taman Herba Sekolah. Mendapatkan peruntukan yang diperlukan untuk proses pemulihan dan penambahbaikan

yang difikirkan perlu mengikut skema Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam.

3.

Mewujudkan sebuah Taman Herba yang kemas , cantik dan teratur dari segi landskap

dan susun atur tanaman herba yang dipamerkan.

Menyelaras setiap tugas dan tanggungjawab supaya tidak berlaku pertindihan tugas dan memastikan kelancaran aktiviti yang dirancang. Mendapatkan kerjasama yang erat daripada pihak pengurusan sekolah dan pihak jawatankuasa pelaksana Taman Herba .0 KEKUATAN DAN KELEMAHAN Berdasarkan pemantauan yang telah dilakukan oleh Jawatankuasa Penilaian dan Pemantauan Program Warisan Taman Herba Peringkat Daerah Sabak Bernam 2010 beberapa perkara telah dikenal pasti untuk dijadikan rujukan untuk menambah baik program Warisan Taman Herba Sekolah. PN NORHAYATI BINTI MUBIN 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) AJK PELAJAR : MOHD MIZZI BIN SOHAMI ( 5S3 ) FAHREN FAZZER BIN SUKATIS ( 4S1 ) MOHD SHAFA AMIRUDDIN BIN MOHD SHAZARI (4A3 ) MUHAMMAD KHAIRUL SYAFIQ BIN ABDUL HAMID (4A3) MOHD FAUZAN BIN BAINURI (4S2) ABDUL HALEEM BIN ABDULLAH SANI (4S3) MOHD ARIF BIN JAMALUDIN (4A4) MOHAMMAD RAZZIE BIN OTHMAN (4S3) MUHAMMAD IZZ ZULKARNAIN BIN DARWIS ( 4S3) FAKHRUL HELMI BIN ROSLAN ( 302 ) 6.0 AHLI JAWATANKUASA TAMAN HERBA PENASIHAT : PN HJH ZURAIDAH BT HJ MOHD SANIF PENGETUA CEMERLANG PN SAZUNA BINTI BINTI ABDUL WAHID PK KOKURIKULUM EN ALI ASAD B MAT JUBAIDI GKMP TEKNIK DAN VOKASIONAL EN AHMAD LUTFI B HASHIM PN HJH SABRINA CHUA BINTI ABDULLAH PN FARIDAH BINTI SARANI PENGERUSI : PENYELARAS I : PENYELARAS II SETIAUSAHA 1 SETIAUSAHA II : : : AJK GURU DAN KAKITANGAN : 1.4. PN RESIMAS YONG BINTI BAHROM 5. 5. . PN SOLEHA BINTI MAHMUD 3. EN AZMAN BIN SAIRI 4. 5. EN SALIHIN B AMAT 2.

menyebabkan kawasan taman tidak ceria dan menarik. Kelemahan : 1. 7. . Penggunaan sistem pengairan yang sistematik seperti sistem pancuran automatik dan sistem fertigasi. taman herba ini mempunyai lebih 60 jenis tanaman herba pelbagai kategori. 3. Membina landskap yang menarik dengan menambak kawasan Taman Herba dengan dan tempat pejalan kaki yang selesa dan menarik . Membina kolam ikan mini untuk mewujudkan unsur air di dalam Taman Herba Sekolah. 4. Pendokumentasian aktiviti dan pelabelan tanaman yang masih belum lengkap dan sempurna. Memasang label dan papan tanda kekal dan tahan lama. 3. 4. Membeli pokok-pokok herba yang mempunyai nilai eksotik dan sukar didapati . Kawasan Taman Herba batu-batu krikil sekarang ini dilitupi tanah merah yang menyebabkan tanah lecah apabila hujan dan berdebu apabila cuaca panas . 5. kami cadangkan kawasan belakang Hub Kosmek dan Bilik PLBS sebagai kawasan tambahan Taman Herba Sekolah. Mempunyai pelbagai variasi tumbuhan mengikut kategori herba yang dipertandingkan. 2. 4. Menambah kawasan Taman Herba . Setakat ini .0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN . antaranya ialah : 1. 3. Landskap Taman Herba Sekolah kurang menarik dan ceria. Berdasarkan beberapa kelemahan yang telah dikenal pasti . Tidak mempunyai unsur air dalam Taman Herba. Kurang mempunyai koleksi tanaman herba yang eksotik dan jarang didapati . Mempunyai jaringan Taman Herba antara unit-unit lain seperti Taman Herba SBPT dan Taman Herba Pendidikan Khas. Kerjasama dengan Koperasi Sekolah yang merupakan penyumbang dana kepada program Taman Herba Sekolah. 2. Kawasan yang sedia ada walaupun agak luas namun tidak dapat menampung jumlah tanaman yang semakin bertambah pada masa akan datang. 2. pihak jawatankuasa telah mencadangkan beberapa perkara untuk dipertimbangkan oleh pihak pengurusan untuk diambil tindakan segera .Kekuatan : 1.

0 ANGGARAN KOS MENGIKUT CADANGAN DAN SUMBER KEWANGAN Bil 1 2 3 4 5 6 Perkara Kolam Ikan Mini ( 1 set.0 PROJEK KEUSAHAWANAN TANAMAN HERBA. sistem pam dan kolam ) Menambak Kawasan Taman / 1 lori batu krikil Lapik batu Pejalan Kaki / 20 unit x RM15.8. baja . Misai Kucing dan sebagainya. lengkuas. perancangannya adalah bertumpu kepada penanaman herba-herba kormersial yang boleh dijual terus kepada pengguna seperti serai makan. peralatan ) Jumlah Kos 1000. halia bara. Pihak koperasi telah menjadikan penanaman herba ini sebagai Projek Keusahawanan Koperasi Sekolah pada tahun 2010 dan 2011 . tumpuan akan diberikan kepada pembiakan anak-anak pokok . Fasa kedua ialah fasa penanaman dan fasa ketiga ialah fasa penuaian . Melalui peruntukan Projek Bumi Hijau sebanyak RM 2000 pada 2010. telah digunakan untuk menaik taraf sistem pengairan Taman Herba SMK Sungai Besar . Mas Cotek .00 300. Taman Herba Sekolah telah mendapat kerjasama daripada Koperasi SMK Sungai Besar Bhd sebagai penyumbang dana dan kerja-kerja pengoperasian taman herba sekolah . pihak jawatankuasa telah meletakkan 3 fasa dalam proses penanaman herba.00 350. ulam raja dan pegaga. Manakala untuk herbaherba eksotik yang lain seperti lempoyang.00 300.00 200. makan minum. patawali . Taman herba ini telah menjalani fasa pertama pada 2010 untuk fasa penyelidikan dan latihan penanaman herba yang boleh dikomersialkan. iaitu fasa pertama ialah fasa penyelidikan .00 Sumber SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH KOSMEK BHD KOSMEK BHD JUMLAH 2450. Oleh itu. racun rumpai.pada tahun 2011 ini. kunyit. cekur . manjakani . Walau bagaimanapun. cili padi dan tanaman ulam-ulaman seperti kacang botor. temu lawak.00 300.00 Memasang Papan Tanda dan Label Pokok herba Membeli anak pokok dan benih herba Kos penyelenggaraan ( Tanah semaian. Melalui sistem pengairan ini penjagaan tanaman-tanaman herba akan lebih mudah dan dijangka hasil pengeluaran taman herba juga akan meningkat .00 9. untuk mencapai hasil yang memuaskan .kacip fatimah . Mulai tahun 2010 . kawalan serangga dan penyakit tanaman . Sistem yang digunakan ialah gabungan dua sistem pengairan iaitu sistem pengairan secara fertigasi dan pancuran automatik .

Projek Tanaman Herba ini perlu dijalankan sepanjang tahun dan berterusan pada tahun-tahun yang akan datang . bukan hanya sekadar mempamer tumbuhan-tumbuhan herba untuk pertandingan Kualiti Taman Herba semata-mata tetapi juga mewujudkan satu peluang perniagaan berasaskan tanaman herba. PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN DISEDIAKAN OLEH : . Oleh itu. terima kasih. yang salah satu matlamatnya ialah mengekalkan Taman Herba Sekolah sebagai Taman Herba Terbaik Daerah Sabak Bernam pada tahun 2010 dan juga menjadi salah satu projek Keusahawan Koperasi Sekolah yang berasaskan tanaman herba . Justru. Akhirnya.perancangan yang teliti dan komitmen yang tinggi diperlukan untuk menjayakan Projek Keusahawanan Tanaman Herba ini.0 PENUTUP : Program Warisan Taman Herba Sekolah SMK Sungai Besar 2011 merupakan projek serampang dua mata . Hasil jualan ini nanti diharapkan dapat menampung sebahagian kos penyelengaraan taman herba dan dapat mencatat keuntungan seawalnya pada tahun 2013 atau 2014. 10. kertas kerja ini telah dirancang untuk mencapai matlamat tersebut.untuk dijual kepada peminat-peminat tanaman herba dan nurseri-nurseri di sekitar daerah Sabak Bernam . Diharapkan segala cadangan dan masalah yang dikemukan dalam kertas kerja ini akan mendapat perhatian yang sewajarnya daripada pihak pentadbiran sekolah supaya projek ini dapat dijalankan mengikut perancangan yang telah dirancang oleh pihak jawatankuasa Taman Herba SMK Sungai Besar. dengan kerjasama pelbagai pihak diharapkan Taman Herba SMK Sungai Besar akan mendapat mencapai kejayaan yang lebih membanggakan pada tahun ini dan tahuntahun yang akan datang. Mengikut perancangan tanamantanaman herba ini sudah mula membiak dan mengeluarkan hasil . Sekian. Sehubungan itu. Perlu dingatkan setengah-setengah tanaman herba ini agak sukar untuk dibiakkan dan memerlukan masa untuk membiak dan mengeluarkan hasil . Fasa ketiga dijangka dapat direalisasikan pada tahun 2012 .

........ (AHMAD LUTFI BIN HASHIM) Penyelaras II Taman Herba SMK Sungai Besar......... .............................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful