P. 1
Pergerakan kreatif

Pergerakan kreatif

|Views: 470|Likes:
Published by Goku Saiyan
Merancang pergerakan kreatif dalam sebuah persembahan
Merancang pergerakan kreatif dalam sebuah persembahan

More info:

Published by: Goku Saiyan on May 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2014

pdf

text

original

1

QGJ 3043 : PERGERAKAN DAN RITMA
Tugasan 1: Sila sediakan 1 kertas kerja berkaitan perancangan anda dalam menysusun kareografi persembahan Pergerakan Kreatif tersebut. Tugasan 2: Tugas anda ialah menyediakan satu borang markah yang mengandungi skema pemarkahan/rubrik pemarkahan.

DISEDIAKAN OLEH : NAMA MOHD SHAIPUL RIZAL BIN KADIR PUSAT PEMBELAJARAN: EL – UPSI(46) NAMA TUTOR E-LEARNING: Cik Noor Syalihuda binti Bani TARIKH SERAH: 03 Mei 2013 NO. KP 811203 – 04 – 5049 NO. MATRIK D 20102045711

0 MASA 3.0 LATAR 7.0 ASPEK KESELAMATAN 8.0 TAJUK 2.0 KAREOGRAFI 9. 1 PERKARA (A) KERJA KURSUS 1 1.2 NO.0 OBJEKTIF 4.0 JUMLAH MURID 5.0 PENUTUP M/S 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2.0 ALATAN 6. (B) KERJA KURSUS 2 PERTANDINGAN PEMARKAHAN PERGERAKAN KREATIF 2013 BORANG 8 .

iii) Afektif : Murid dapat menyatakan kehebatan bagaimana Sang Kancil menggunakan tipu helah bagi menyelamatkan diri.0 ASPEK KESELAMATAN : i) Ruangan untuk gerakan kreatif disediakan dengan secukupnya bagi mengelakkan kecederaan.0 OBJEKTIF i) : Kognitif : Murid dapat berfikir mengenai kesusahan dan kepayahan Sang Kancil memikirkan idea bagaimana membuat helah untuk melepaskan diri..0 MASA : 15 minit 3. ii) iii) Murid dikehendaki mengikut arahan yang telah ditetapkan. ii) Psikomotor : Murid dapat melakukan pergerakan haiwan seperti Sang Kancil dan Sang Buaya dengan menggunakan pergerakan lokomotor. Jangan bermain ketika persembahan sedang dijalankan.0 TAJUK : Sang Kancil dan Sang Buaya 2. bukan lokomotor dan manipulatif alatan.3 (A) KERJA KURSUS 1 1..0 ALATAN : Kostum kancil dan buaya serta pokok 6.0 JUMLAH MURID : 10 orang 5.’ 7. 4.0 LATAR i) ii) : Bunyi – menggunakan bunyi deruan aliran sungai dan unggas rimba Lagu – petikan lagu siri animasi ‘Pada Zaman Dahulu. .

. M. M. M. 4... Lagu siri animasi ‘Pada zaman dahulu. M. M. 2.A. 3. M.A menggerak-gerakkan kepala ke kiri kanan seperti mencari sesuatu.A memberitahu dengan mengangguk-anggukkan kepala dan mengoyang-goyangkan bahunya (pergerakan bukan lokomotor) bahawa dia memanggil Sang Buaya kerana ingin mengira buaya-buaya dalam sungai untuk dijemput ke kenduri Raja Sulaiman.1 Segmen i) Segmen 1 ( 5 minit ) 1. Di samping itu.C. 5.A menggaru-garukan kepalanya (pergerakan bukan lokomotor) kerana berfikir bagaimana caranya untuk menyeberangi sungai yang besar itu.B mengarahkan semua buaya merangkak untuk berbaris merentasi sungai agar Sang Kancil dapat mengira bilangan mereka. M.D dan M.E bergerak keluar dari tepi prop batu dengan merangkak ke arah M.’ di pasangkan.4 8.A memanggil buaya dengan mengetuk batang pokok (pergerakan manipulatif alatan) yang kosong dalamnya menggunakan ranting kayu yang keras untuk memanggil sang-sang buaya (Murid B.A menggunakan hidungnya menghidu (pergerakan bukan lokomotor) bauan yang sedap di seberang sungai. ii) Segmen 2 (5 minit) 1. Kemudian M.A mendapat idea untuk ke seberang dengan melompat ke kiri dan ke kanan (pergerakan lokomotor) bagi menyatakan kegembiraannya.0 KAREOGRAFI : 8. M.B. 5. 6.A) keluar dari belakang pentas dan melompat kecil (pergerakan lokomotor) pada tanda yang disedia melalui celahan pokok hingga menuju di tepi sungai. Setelah lagu tersebut dipasangkan.A terhidu bauan rambutan yang telah masak ranum. 3. diikuti dengan bunyi deruan aliran sungai dan bunyian unggas rimba menggambarkan keadaan di dalam sebuah hutan yang yang penuh dengan haiwan liar yang hidup dalam satu komuniti. M. D dan E) untuk naik ke permukaan air. Kemudian M. 2.B merangkak (pergerakan lokomotor) keluar dari tepi prop pokok tepi sungai dan menuju ke arah M. Sang Buaya setuju dengan permintaan Sang Kancil dan memanggil semua buaya berkumpul dengan meniup trompet (pergerakan manipulatif alatan). 7. . 4. C. Sang Kancil (Murid A – M.

C. Cerita ditamatkan dengan lagu penutup dari siri animasi ‘Pada Zaman Dahulu.A tiba di seberang sungai. dalam segmen 1 pada bilangan 3 menunjukkan perkaitan mengenai tema ini yang mana pergerakan lokomotor yang ditunjukkan oleh Sang Kancil iaitu bergerak dengan melompat pada tanda yang ditetapkan. bukan lokomotor dan manipulatif alatan. 4.B dan memukulnya dengan ranting kayu yang ada di situ. 6. 5. Sebagai contoh.E yang kemarahan berkumpul berjalan mengelilingi M.A. ada diselitkan tema dan unsur pergerakan. Kemudian semua buaya berasa bengang dengan menunjukkan genggaman penumbuk menggunakan tangan kanan kepada M.A. Sebelum keluar.’ 8.A menjelirkan lidah dan menggoyanggoyangkan pinggulnya kerana gembira. Tema-tema yang terdapat dalam kareografi ini merangkumi tema dari satu.A menoleh ke belakang dan menggoyangkan ekornya kepada semua buaya.A berasa sangat gembira dan berlalu pergi dengan melompat secara zig zag pada tanda hingga ke pintu keluar belakang pentas..3 Tema dan unsur pergerakan Jika dilihat kepada setiap segmen. M. M. dia pun melompat dalam arah bulatan mengikut arah jam (pergerakan lokomotor) kerana gembira berjaya membohongi semua buaya. . i) Tema 1 : Kesedaran Tubuh Badan Dalam setiap segmen pasti ada tema 1 ini. M. iii) Segmen 3 (5 minit) 1. Sila rujuk pada setiap segmen yang mana ada perkataan ditandakan “Italic Bold” yang mana ia menunjukkan pergerakan kreatif tersebut. Setelah M. 8.D dan M.B. 3. M. dan M. M. Boleh dilihat bahawa dalam setiap segmen ada dipraktikkan pergerakan kreatif. 2. M.E berasa sangat marah dengan berdiri dan cekak pinggang (pergerakan bukan lokomotor) menghadap ke arah M.. M. M.A pun mengira setiap bilangan buaya dengan melangkah badan mereka hingga menyeberang sungai. M. tiga dan lima.5 6.D.2 Jenis pergerakan Di dalam kareografi Sang Kancil dan Sang Buaya ini menggunakan semua jenis pergerakan kreatif iaitu pergerakan lokomotor.C.

Aktiviti ini adalah yang melibatkan anggota badan individu. iii) Tema 5 : Penyesuaian terhadap rakan Tema ini merupakan hubungan sebuah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dengan pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. Sebagai contoh. Dari aspek ini kita dapat melihat kanak-kanak sejauh mana pergaulannya dengan rakan-rakan lain dalam aktiviti berkumpulan yang dijalankan. Yang ketiga adalah perkembangan emosi iaitu penerimaan kanak-kanak dalam melakukan aktiviti yang dilakukan samada memberi kesan yang positif atau positif dan yang terakhir adalah perkembangan fizikal. ia menunjukkan bagaimana kegembiraan Sang Kancil diterjemahkan dengan melompat ke kiri dan ke kanan yang mana penggunaan ruang yang kreatif dipraktikkan. dalam segmen 3 juga terdapat penggunaan tema 3 iaitu pada bilangan 1. Selain itu. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Pergerakan kreatif juga merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. 9. pada segmen 2 dan 3 juga boleh didapati tema 1 ini.0 PENUTUP Daripada tugasan ini secara amnya saya dapat merumuskan bahawa pergerakan kreatif dapat dilihat kepada empat elemen iaitu dari segi perkembangan sosial. Ia boleh dilihat pada bilangan 1 segmen 2 dan pada bilangan ke-4. Ini boleh dilihat di dalam segmen 3 pada bilangan 2 dan 5. dalam segmen 1 pada bilangan ke-6. 8. ii) Tema 3 : Kesedaran ruang Tema ini juga ada digunakan dalam segmen 1 dan 3.4 Masa mengikut segmen Kareografi ini telah dibahagikan kepada 3 segmen yang mana setiap segmen telah ditetapkan sebanyak 5 minit bagi mengaplikasikan pergerakan kreatif. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan .Menekankan kepada aspek motor halus dan motor kasar.6 Selain itu. Seterusnya melihat kepada perkembangan kognitif iaitu mencungkil bakat kanak-kanak dalam menjalani sesuatu aktiviti dan penyelesaian dalam sesuatu tindakan.

Aktiviti-aktiviti yang melibatkan pergerakan ini perlu diaplikasikan oleh guru dalam pengajaran untuk mewujudkan suasana yang lebih efisyen dan berkesan serta dapat menarik minat kanak-kanak untuk mengikuti pembelajaran yang diajar. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. Secara keseluruhannya pergerakan kreatif telah memberikan pengalaman yang sangat bermakna kepada kanak-kanak kerana sedikit sebanyak telah memberikan input yang sangat berguna kepada mereka. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. Selain daripada itu. penerapan nilai bekerjasama dalam kumpulan dapat memberi pengalaman yang menyeronokkan kepada kanak-kanak bersama rakan mereka. .7 pergerakan . idea atau perasaan. kognitif dan efektif kanak-kanak. Pergerakan kreatif merupakan suatu elemen penting dalam menjana perkembangan psikomotor.Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok.

8 (B) KERJA KURSUS 2 PERTANDINGAN PERGERAKAN KREATIF 2013 BORANG PEMARKAHAN BIL KRITERIA PEMARKAHAN KREATIVITI PERGERAKAN  Kesesuaian formasi pergerakan (4 markah)  Ketrampilan (2 markah)  Teknik dan persembahan (4 markah) KESERAGAMAN PERGERAKAN  Tempo antara pergerakan (5markah)  keserasian antara alatan dan anggota badan (5 markah)  Keyakinan Peserta (3 markah) PENGGUNAAN RUANG  Ruang (3 markah) 3  Masa (3 markah)  Kegunaan pentas (4 markah) PERKEMBANGAN FIZIKAL 4  Penggunaan Anggota Badan (5 markah)  Pemeringkatan formasi pergerakan (5 markah) PAKAIAN DAN PROPS 5  Kesesuaian dan rekaan pakaian (2 markah) 7 10 10 MARKAH MAKSIMA SEKOLAH / MARKAH JURI SEKOLAH 1 SEKOLAH 2 SEKOLAH 3 SEKOLAH 4 SEKOLAH 5 SEKOLAH 6 SEKOLAH 7 SEKOLAH 8 SEKOLAH 9 SEKOLAH 10 1 10 2 13 .

9  Aksesori / Perhiasan Diri (2 markah)  Props yang digunakan(3 markah) JUMLAH CATATAN 50 TANDATANGAN NAMA JURI : : _____________________________ _____________________________ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->