Pada era gobalisasi perkembangan ekonomi hari ini, pasaran dan persaingan antara syarikat-syarikat jugasemakin menjadi

meluas, ini telah memanfaatkan pengguna mempunyai lebih banyak pilihan untuk membeli produk yang diingini. Tujuan kajian ini adalah demi mengkaji persepsi dan tingkah laku pengguna dalam membeli sesuatu barang serta mengenalpasti faktor-faktor yang mendorong pembelian produk tersebut, mengenalpasti kesan selepas pembelian dan keinginan membelikan produk tersebut secara berterusan. Kajian ini dijalankan sejak pada hari 4 Mac 2013 sehingga 31 Mac 2013, dan dibahagikan kepada 4 minggu ataupun 4 fasa. Setiap pembelian produk akan direkod dalam diari. Dalam minggu yang pertama (4hb-10hb Mac), pembelian yang dianggapkan konsisten ialah McChicken ( MacDonald), Surat Khabar Sin Chew, dan Roti Gardiner Coklat (jenis Rm0.50). Pembelian McChicken adalah disebabkan perasaan adalah sedap, tempat pemakanan yang bersih, harga yang berpatutan ( RM 5.95, berbanding dengan KFC Rm 11.20), dan kualiti perkhidmatan yang baik. Manakala, saya membeli surat khabar Sin Chew adalah disebabkan ia mempunyai isi kandungan maklumat yang banyak dan muka surat yang lebih tebal berbanding surat khabar jenama yang lain seperti NanYang atau China Press dalan penetapan harga yang sama ( Rm 1.30). Manakala pembelian Roti Gardenia adalah disebabkan jenama terkenal dan hanya ia menjualnya dengan produk Rm 0.60 sekeping. Selain itu, kepuasan pembelian barangan yang atas adalah tinggi disebabkan kualiti produk adalah relatifnya tinggi di atas jangkaan pendahuluan. Tambahan pula, saya lebih mementingkan penetapkan harga sesuatu barang selaras dengan harga yang sesuai dan tempat penjualannya juga dekat di Arked Meranti ( hanya 100meter dari kolej rahman putra), ini memudahkan pembelian menjadi lebih senang dan selesa. Pendek kata, kepuasan saya adalah tinggi terhadap produk-produk tersebut dan saya akan terus menggunakan produk yang disenaraikan di atas secara berterusan.

Saya berpendapat hanya separuh puas hati kepada barang tersebut. Manakala Softtech tisu merupakan jenama buatan Malaysia dan ia menjadi penggunaan keperluan harian yang tidak dapat ditinggalkan. saya ingin membeli pencukur elektronik tetapi harganya telah melebihi bajet yang sedia ada. kerana berbanding dengan produk tisu yang lain. mengikuti persepsi saya.00 sebatang). Gillete merupakan produk yang mahal berbanding produk jenama yang lain seperti Gold Star ( Rm 2. tetapi pencukur Gillete ini berkualiti dan tahan lama. Oleh itu. walaupun sudahlah menjadi kebiasaan tetapi harganya semakin naik sampainya Rm 16. Malah. pembelian produk yang dianggapkan konsisten adalah Gilette pencukur misai. Jika ada peluang. ini telah mengurangkan kepuasan saya kepada produk ini. saya sentiasa membawa tisu ini ke mana-mana tempat. Bagi pembelian Milo. Bagi kepuasan kepada produk yang disenaraikan dalam minggu ini. ini adalah disebabkan. .Dalam minggu kedua ( 11 Mac -17 Mac). pembelian minuman milo adalah satu kebiasaan sejak kecil. minuman milo membawa maksud sihat kepada badan kita. Pemilihan Gilette pencukur misai adalah disebabkan pengalaman dahulu bagi penggunaan pencukur jenama yang lain tidak puas hati dan setiasa melukakan kulit saya. Softtech Tissues dan minuman Milo.00 sekilo. Softtech tisu merupakan buatan tempatan dan mempunyai wangi. saya masih akan terus menggunakan produk ini tetapi memanjangkan tempoh masa pembelian semula seperti dalam hanya dua kali seminggu sahaja dan hanya membeli bungkusan sachet supaya tidak memboros dan jimatkan duit. ia relatifnya murah dan kualitinya licin. ia telah menarik perhatian saya untuk terus menggunakan produk ini. wangi dan lembut selaras dengan iklan yang dipamerkan dalam TV3.

pakej-pakej yang ditawarkan lebih mahal sampainya 36 sen/minut. keras dan tidak mudah patah. hanya 12sen/minit. Saya mimilih produk Hotlink ini adalah disebabkan pakej Hotlink yang sedia ada ini merupakan pakej edisi kampus. penambahan nilai yang ketara adalah demi menghubungi ahli keluarga demi perayaan ini. . tetapi saya akan terus membeli produk ini sekirannya hanya menghampiri minggu pemeriksaan. Saya akan terus menggunakan produk ini kerana saya berasa puas hati dengan produk dan kualiti serta menaikkan keyakinan dalam menjawab peperiksaan.Dalam minggu ketiga ( 18-24 Mac 2013). serta jenama ini sentiasa berada dalam iklan dan banner. saya membeli pencil ini untuk menjawab peperiksaan dan saya memilih produk ini adalah disebabkan warnanya cukup hitam. ini mengurangkan kepuasan saya terhadap membeli produk ini. perasaannya adalah pahit. Produk yang ketiga konsisten dalam minggu ini ialah Faber Castel pencil 2B. sejenis minuman kesihatan demi menyegarkan otak dan menyihatkan badan. saya membeli produk ini secara pertama sekali kerana slogan iklannya ‘ essence of brain’ telah mempengaruhi saya memerlukan produk ini demi belajar. 10 sen/sms. pembelian produk yang dianggapkan konsisten dalam minggu ini adalah tambahan nilai kredit telefon bimbit Rm 10 (dua kali seminggu). Dalam minggu ini merupakan minggu peperiksaan. penggunaan produk ini adalah disebabkan minggu ini merupakan perayaan menziarahi kubur nenek moyang. Barang yang seterusnya ialah ‘ BRANDS’ pati ayam. Saya berasa sangat puas hati disebabkan produk yang kualiti. murah dan senang dibelikan dalam kawasan persekitaran mendorong saya akan terus menggunakkan produk ini. Walau bagaimanapun. Berbanding dengan produk yang lain seperti Digi dan Celcom. dan 1sen/sms.

harganya lebih murah disebabkan barulah memasuki pasaran Malaysia. Saya akan terus membelikan produk ini demi tujuan hiburan secara berterusan dalam masa yang lapang. Produk ini boleh dikategorikan sebagai barang mewah. Produk yang seterusnya ialah tiket tayangan filem. dan harganya hanya Rm3. Dalam minggu ini. pembelian produk yang paling konsisten dalam diari ialah Coklat Fereror Rocher. strategi promosi dan penurunan harga perlu digunakkan untuk menarik pelanggan.00. .Dalam minggu keempat. dan saya berminat membawa kawan-kawan pergi membeli-belah dan menyaksikkan tayangan filem. Walaupun produk ini mahal. Dalam minggu ini. tetapi saya merasa produk ini sesuai dimakan semasa dalam minggu peperiksaan dan selepas minggu peperiksaan sebagai ganjaran demi mengurangkan tekanan dan menggalakkan saya dapat terus berusaha dalam peperiksaan. Berbanding dengan mee segera yang lain. Oleh itu. Saya akan terus menggunakkan produk ini kerana sangat puas hati kepada kualiti produk. satu kotak bernilai Rm 42. Produk ini memberikan kesesoronokkan dan saya dapat mengimbas kembali semasa ibu saudara membelikan untuk saya. saya juga membelikan makanan segera Indomee. Saya membelikan produk ini adalah disebabkan dalam Jusco Taman U menawarkan gerai sampel makanan secara percuma. Saya akan terus membelikan produk ini disebabkan kepuasan selepas menggunakkan adalah sangat tinggi. Dan saya sangat suka perasaan ini berdasarkan wangi bawang. saya kerap menyaksikkan tayangan filem di U Mall disebabkan ujian pertengahan semester sudah habis.50 dan percuma lagi satu bungkus. Produk ini diimport daripada Indonesia.

M. Kini. Coklat Fereror Rocher ( Learning) Coklat Fereror Rocher merupakan jenama terkenal dalam pasaran coklat. . R. Selain itu. . ia juga menggabungkan pengiklanannya dengan seorang pelajar yang meminum pati ayam sampainya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. ia akan terus membawa kepada persepsi atas sedaran. Selepas subliminial mesej ini membawa kepada pengguna.2011). Maka. sebernarnya saya banyak dipengaruhi oleh operan conditioning disebabkan. Dalam pembelian produk ini. Tambahan pula. coklat ini sangat laris dan berada dalam setiap pasaraya yang berjenama seperti Giant dan Jusco. saya akan mengingatkan produk ini. ia akan mempengaruhi prima tindak balas bagi individu untuk merasangkan aktiviti emosi dalam otak manusia. setelah saya imbas kembali ibu saudara saya. Seterusnya peneguhan ini akan membawa saya untuk membeli produk supaya ingat semula kepada jenama yang terkenal ini.Bahagian B Bahagian ini akan menganalisa bahawa teori-teori dan tingkah laku pembelian produk: BRANDS pati ayam ( Subliminial message) Jenama pati ayam ini membawa maksud (BRANDS=brains). pengguna akan ingin dan terus membeli produk tersebut. secara langsungnya akan mempengaruhi pengguna mempunyai emosi dan tanggapan yang positif terhadap keberkesanan produk ini (Solomon. ia membawa makna kemewahan sejak produknya dijual dalam pasaran. iaitu produk ini adalah sesuatu keperluan untuk pelajar yang menjawab peperiksaan. Seterusnya. Ini adalah disebabkan ia akan merangsangkan visual dalam bentuk imej dan ungkapan muka ( facial expression). ia akan menyakinkan individu bahawa mesej dan slogannya sampai iaitu ‘essence of brain’ . . pengguna akan mudah mengganggapan produk ini adalah bermanfaat dan berkesan.

Menyaksikkan tayangan filem merupakan satu aktiviti social di kalangan remaja. ini selaras dengan teori purchase situation involvement. pengguna akan lebih beremosi positif dan akan menggalakkan pembelian sesuatu produk seperti tayangan filem (Solomon. ini sesuai dengan situasi yang mempunyai teori pengalaman social yang menceritakan bahawa. pihak pemasaran juga menggunakan strategi warna dan bungkusan yang menggambarkan produk ini mewah dan sesuai untuk menghadiahkan kepada kawan-kawan. tekanan akan diselesakan. Merujuk kapada teori need of affiliation. . M. kita memerlukan kawan untuk berkongsi keseronokkan. Teori ini menggambarkan produk tersebut menghiburkan pengguna bahawa produk ini adalah berhubung kait dengan mereka atau situasi yang lain seperti hadiah hari jadi dan sebagainya. pengguna suka berkumpul dalam situasi yang beramai untuk melakukan sesuatu motif iaitu menyaksikkan tayanagan filem. kegembiraan akan menaikkkan. . Dalam keadaan tersebut. R.2011).Selain itu. Tiket tayang filem ( Social Orientation). Merujuk kepada dimensi ini.

.): Pearson. R. M. (2011). Consumer Behavior: Buying. Having and Being (Ninth ed.Bibilografi Solomon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful