Disediakan oleh: Thivya A/P Kalaichelvan Omar Anak Eddy Nadzirul Akmal Bin Mohd Hamzah

 Sistem Integumentari terdiri daripada

kulit dan struktur tambahan yang lain seperti;
a) Rambut b) Kuku c) Kelenjar

3 -4.Ketebalan .Dewasa .bergantung kepada lokasinya pada badan . .meliputi hampir 2 meter persegi permukaan badan & 20 % berat badan manusia.KULIT  Struktur kulit . .0 mm .julat daripada 0.Organ terbesar yang terdapat pada badan manusia.

terdiri daripada 3 lapisan utama: a) Epidermis (lapisan luar) b) b) Dermis (lapisan dalam) c) c) Hypodermis (lapisan subcutaneous) .

(Hypodermis) .

EPIDERMIS  Terdiri daripada lapisan squamous epithelium dan dipisahkan daripada dermis oleh membran bawah (basement membrane) yang nipis.  Tidak setebal dermis. .

 Mempunyai julat ketebalan hampir 0.3mm di kelopak mata hingga 1. . nutrien & bahan kumuh mesti diserap ke atau daripada kapilari yang terletak di dalam dermis.5mm di tapak tangan dan tapak kaki.  Struktur ‘avascular’ – gas.

Epidermis terbina daripada 5 lapisan (strata) Lapisan epidermis daripada atas hingga ke bawah disusun seperti berikut:  stratum corneum  stratum lucidum  stratum granulosum  stratum spinosum  stratum basale .

.

Stratum corneum  Lapisan paling superficial yang terdiri daripada sel squamous yang nipis dan leper dan sudah mati .  Sering diganti dan dikenali sebagai penghadang kerana berfungsi sebagai penghalang. .

Keratinisasi adalah proses lapisan dalam epidermis diganti dengan keratin. . Cytoplasma dalam sel akan diganti dengan cecair “repellent” protein dikenali sebagai keratin.

.  Eleiden kaya dengan gabungan protein lipid yang bertindak sebagai penahan kepada kehilangan cecair badan.  Lapisan ini tidak ada pada kulit yang nipis tetapi kelihatan pada kulit yang tebal seperti pada tapak kaki ataupun tapak tangan.Stratum lucidum  Keritinocytes sangat rapat dan jelas. tiada nukleus dan diisi oleh bahan gel lembut yang dipanggil eleiden yang akan bertukar kepada keratin.

.  Sel di lapisan ini akan mula denegratif dan sama seperti stratum lucidum di mana akan hilang pada kulit yang nipis.  Sel disusun pada 2 atau 4 lapisan dalam dan dipenuhi oleh granul yang dikenali sebagai keratohyalin (bahan yang diperlukan untuk pembentukan keratin).Stratum granulosum  Peringkat proses keratinisasi bermula.

.Stratum spinosum  dikenali sebagai stratum germinative (lapisan yang berkembang) yang terbentuk daripada 8-10 lapisan dengan sel berbentuk irregular.  Kaya dengan RNA (Ribonucleic acid) untuk sintesis protein yang diperlukan untuk penghasilan keratin.

Stratum basale Satu lapisan sel columnar yang melakukan mitosis. .

hujung-hujung saraf . lapisan lemak.  Kapilari darah. kelenjar peluh.DERMIS  Satu lapisan tisu penghubung yang tebal. kelenjar sebum. otot erektor. folikel rambut.  Berbeza ketebalan -kurang daripada 1 hingga 4mm.

.  Peranan penting dalam pengawalan kehilangan haba.  Mengeluarkan karbon dioksida dan kumuhan bernitrogen dari kulit.KAPILARI DARAH  Mengangkut oksigen dan makanan ke sel-sel kulit.

.  Kontraksi menyebabkan rambut berdiri tegak.  Otot dirangsang oleh saraf simpatetik fiber yang bertanggungjawb kepada ketakutan dan kesejukan.OTOT ARRECTOR  Otot arrector pili adalah ikatan kecil daripada fiber otot licin yang melekat pada folikel rambut.

. Rambut yang tegak akan memerangkap udara dan bertindak sebagai lapisan penebat. mekanisma mengalakkan kesuaman terutama apabila berada dalam keadaan menggigil contoh kontraksi otot skeletal luar kawal.

 Menyimpan tenaga yang berlebihan.LAPISAN LEMAK  Di bahagian bawah dermis.  Membentuk satu lapisan penebat - mengurangkan kehilangan haba dari badan. .

HUJUNG-HUJUNG SARAF  5 jenis hujung saraf dalam kulit a) reseptor sejuk b) reseptor haba c) reseptor sentuhan d) korpuskel Pacini (reseptor tekanan) e) hujung saraf bebas (reseptor sakit) .

.

Tisu penghubung dan tisu adipos 11/2 lemak tersimpan dalam badan Penebat .HYPODERMIS Lapisan subsutaneous. Kapilari darah dan saraf. Melekatkan kulit kepada tulang dan otot di lapisan bawah.

aksila dan celah peha. muka. .  Kelenjar sebaceous didapati di seluruh tubuh kecuali di tapak tangan dan tapak kaki serta paling banyak didapati di kulit kepala.Kelenjar sebaceous  mengandungi sel epithelial yang merembeskan bahan minyak iaitu sebum ke dalam folikel rambut.

Fungsi sebum  untuk melembapkan dan memudahkan rambut dibentuk serta kelihatan berkilat.  mencegah dari kekeringan dan pecahan pada kulit apabila terdedah pada cahaya matahari dan kepanasan. .  kalis air yang bertindak sebagai agen pencegah infeksi bakteria dan fungus.

FOLIKEL RAMBUT  Berkembang dari epidermis embryonik. .  Fungsi utama ialah PERLINDUNGAN.

.KORTEKS dan KUTIKEL.STRUKTUR FOLIKEL RAMBUT  Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu: a) Liang rambut (hair shaft) .yang menjulur keluar di atas permukaan kulit b) Akar rambut (hair root) – di bawah permukaan kulit (dermis)  Pangkal akar rambut mengembang seperti mentol dan dikenali sebagai ‘hair bulb’  Terdiri daripada berapa kolum sel mati dan sel keratin.  3 lapisan berpusat iaitu MEDULLA.

.

bahagian kuku yang tertanam di bawah lipatan kulit .bahagian kuku yang boleh dilihat.  Terdiri dari 3 bahagian utama: a) Badan kuku (Nail body) .bahagian kuku yang memanjang c) Akar kuku (Nail root) . b) Bucu bebas (Free edge) .KUKU  Struktur Kuku  Lapisan keras dan terdiri daripada himpunan sel keratin daripada epidermis yang tersusun secara padat.

.

FUNGSI SISTEM INTEGUMENTARI       Perlindungan Pengawalaturan suhu badan Perkumuhan Sintesis Vitamin D Sentuhan Menghalang kehilangan air dari badan  Pengimunan .

.

.

kapilari darah dan sel-sel darah .DEFINISI  satu sistem pengangkutan yang membantu peredaran darah dan membawa cecair yang keluar dari salur darah kembali semula ke dalam salur darah.  berkait rapat antara kapilari limfa.

satu tekanan hidrostatik yang tinggi akan dikenakan pada darah dalam kapilari darah yang berdiameter kecil. .  Tekanan hidrostatik yang tinggi ini menyebabkan sebahagian plasma meresap keluar melalui dinding kapilari darah ke dalam ruang antara sel. Semasa darah mengalir dari arteriol ke kapilari darah.  Tekanan tinggi ini terhasil akibat daya pengepaman jantung dan rintangan dalam kapilari darah.

meresap semula ke kapilari darah  10%. Bahan bermolekul saiz kecil dalam plasma seperti air. glukosa dan asid amino meresap keluar dari kapilari darah ke dalam ruang antara sel. .garam mineral.meresap ke dalam kapilari limfa.  Cecair ini yang berada dalam ruang antara sel dikenali sebagai bendalir tisu.  90%.

dan protein darah.  limfa mempunyai semua komposisi darah kecuali eritrosit. platelet.  Limfa adalah bendalir jernih atau kuning muda yang berasal daripada darah. Cecair yang terdapat dalam salur limfa disebut limfa. .

•Berfungsi sebagai sistem pertahanan badan. .FUNGSI SISTEM LIMPATIK •Mengumpul dan mengembalikan bendalir tisu berlebihan yang terkumpul di ruang antara sel ke dalam sistem peredaran darah melalui vena subklavikel.

a) Salur limfa f ) Sumsum tulang e) Kelenjar timus Organ utama sistem limpati k d) Spleen b) Kapilari limfa c) Nodus Limfa .

.

Kapilari limfa  Merupakan salur-salur halus yang saling bersambungan dan membentuk sturuktur seperti jaring.  Nipis dan mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.  Terletak dibawah kulit dan selaras dengan kapilari darah. .

Salur limfa  Terdapa 2 salur limfa yang paling besar: a) Duktus Toraks – vena subklavikel kiri b) Duktus limfa kanan – vena subklavikel kanan  Kapilari limfatik bersambung dengan salur limfatik. .

 Terdapat bintilan pelbagai saiz berbentuk biji kacang – Nodus limfa . Mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.

SALUR LIMFATIK .

.

 Cecair limfa mesti melalui nodus ini sebelum kembali ke dalam sistem peredaran darah. .  Berwarna kelabu merah jambu.  Tempat berlaku pemusnahan agen jangkitan dan toksin.  Terdapat di sepanjang salur limpatik.Nodus Limfa  Bintilan tisu yang berbentuk seperti biji kacang.

STRUKTUR NODUS LIMFA KAPSUL RUANG² YANG MENGANDUNGI LIMFOID TISU KAPILARI DARAH SALUR EFFERENT LIMFATIK SALUR AFFERENT LIMFATIK .

ketiak dan celah paha. benda asing dan leukosit yang telah mati.  Limfosit mengeluarkan antibodi untuk mempertahankan badan daripada serangan virus dan bakteria.  Menghasilkan limfosit. . Banyak terdapat di bahagian leher.  Mengandungi fagosit untuk menapis bakteria.

 Ia berfungsi memerangkap dan menapis antigen. terletak di bahagian atas kiri ruang abdomen iaitu dipermukaan perut. memusnahkan sel darah merah yang telah tua. • Menghasilkan sel darah merah yang baru. .Spleen  Organ seperti span. • Menakung darah pada waktu kritikal.

Bahagian berwarna hijau adalah lokasi limfa .

 Berlaku pembentukkan limfosit .Kelenjar Timus  Sepasang kelenjar yang terletak pada ventral trakea dan atas sedikit dari jantung.

.

.Sum-sum tulang(bone marrow)  Mengawal pengeluaran sel limfosit yang bertindak sebagai sistem imun.

SUMSUM TULANG .

SEL IMUNITI Sumsum Tulang:  Menghasilkan sel limfosit B. Thymus: • Menghasilkan sel limfosit T. .

.

Peredaran limfa Duktu s toraks Vena subklavikel kiri Kapilari limfa Salur limfa Nodus limfa Duktus limfa kanan Venan subklavik el kanan .

.

 Limfosit dihasilkan oleh nodus limfa yang terlibat dalam penghasilan antibodi.  Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh.  Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada kanak-kanak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia. Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem imuniti. .

Organ penting adalah limpa dan nodus limpa. .Tempat limfosit dan antigen bertemu.  Tisu limfoid sekunder .tempat limfoid dibuat dan diperkembangkan.Tempat tindak balas imun.Tisu Limpoid  Tisu limfoid primer . . . .organ penting adalah sum-sum tulang.

.

Boleh menyebabkan pelbagai penyakit. .Pathogen  microorganisma(bakteria) yang masuk ke dalam badan kita.

Jenis-jenis Sistem Pertahanan Tidak khusus = tahap 1 dan tahap 2 Sistem Pertahanan Khusus = tahap 3 .

Tahap 1
Berlaku di peringkat awal.
Contohnya di kulit dan mukus.

Tahap 1
SEBUM
mengandungi latid acid untuk mengelakkan pertumbuhan pathogen

PELUH
dapat memusnahkan pathogen dalam badan

KULIT

EPITILIUM LAYER
(menghasilkan mukus untuk memerangkap pathogen masuk melalui laluan sistem respirasi)

CILIA (nama bagi bulu-bulu halus untuk memerangkap pathogen)

mukus

. Melibatkan bahagian fagosit(phagocytes).Tahap 2 Di bahagian nodus limfa(lymph nodes).

Fagosit ini berfungsi sebagai pemusnah pathogen.  Dengan cara makan dan musnahkannya. . Proses ini dikenali sebagai proses fagositosis.

. Antibodi yang dihasilkan adalah spesifik untuk satu jenis penyakit sahaja.Tahap 3 Berlaku dalam nodus limfa(lymph nodes). Kehadiran pathogen dalam badan akan meransang limfosit(lymphocyte) untuk menghasilkan antibodi untuk memusnahkan pathogen tersebut.

Apabila bakteria berjaya menyerang pertahanan tidak khusus.Inflamasi  Inflamasi merupakan satu respon kepada tisu yang rosak. inactivate. Inflamasi berperanan sebagai pelindungi iaitu isolate. remove tisu rosak supaya tisu yang sihat boleh menggantikannya dalam tempoh pendek .

bengkak. ionising radiation dan cedera manakala tanda utama inflamasi termasuk panas. Ultraviolet. berwarna merah atau tidak dapat berfungsi . sakit. Sebab inflamasi termasuk diserang oleh bakteria.

Imuniti dan Imunisasi Imuniti Keupayaan badan untuk mempertahankan badan melalui penghasilan antibodi yang spesifik. sama ada melalui suntikan vaksin atau suntikan serum yang mengandungi antibodi. . Imunisasi dijalankan melalui proses suntikan (innoculation).

Suntikan vaksin supaya limfosit menghasilkan antibodi . Tiruan (Artificial) – suntikan serum yang mengandungi antibodi .Menerima daripada susu ibu.IMUNITI Aktif – mengeluarkan antibodi Pasif – menerima antibodi Semula Jadi (Natural) .Cth chicken pox Tiruan (Artificial) Semula jadi (Natural) .

.a) Pengimunan Aktif Semula Jadi  Apabila patogen memasuki badan manusia. antibodi dikeluarkan dalam badan selepas beberapa hari.  Antibodi yang berlebihan dihasilkan yang seterusnya boleh tahan lama untuk memberi perlindungan daripada jangkitan patogan yang sama pada masa depan.

b) Pengimunan Aktif Buatan Disuntik dengan vaksin hidup (patogen hidup yang dilemahkan) atau vaksin mati (patogen yang telah mati/toksid yang telah diubah secara kimia. .

bayi masih dapat antibodi ibunya melalui susu ibu. .c) Pengimunan pasif semula jadi diperoleh oleh bayi semasa antibodi dalam plasma darah ibunya meresap melalui plasenta ke dalam fetus. Selepas lahir.

 Contohnya penyakit akibat dipatuk ular / penyakit anjing gila tetapi jangka masa keimunan agak pendek.d) Pengimunan pasif buatan  diperoleh daripada suntikan antiserum (serum darah yang mempunyai antibodi/antitoksin) yang bertindak dengan antigen secara serta-merta. .

Selamat Belajar… SEKIAN. TERIMA KASIH… .