Disediakan oleh: Thivya A/P Kalaichelvan Omar Anak Eddy Nadzirul Akmal Bin Mohd Hamzah

 Sistem Integumentari terdiri daripada

kulit dan struktur tambahan yang lain seperti;
a) Rambut b) Kuku c) Kelenjar

KULIT  Struktur kulit .3 -4.meliputi hampir 2 meter persegi permukaan badan & 20 % berat badan manusia.Organ terbesar yang terdapat pada badan manusia.Ketebalan .julat daripada 0. . .bergantung kepada lokasinya pada badan .Dewasa .0 mm .

terdiri daripada 3 lapisan utama: a) Epidermis (lapisan luar) b) b) Dermis (lapisan dalam) c) c) Hypodermis (lapisan subcutaneous) .

(Hypodermis) .

.EPIDERMIS  Terdiri daripada lapisan squamous epithelium dan dipisahkan daripada dermis oleh membran bawah (basement membrane) yang nipis.  Tidak setebal dermis.

 Struktur ‘avascular’ – gas.3mm di kelopak mata hingga 1. Mempunyai julat ketebalan hampir 0.5mm di tapak tangan dan tapak kaki. nutrien & bahan kumuh mesti diserap ke atau daripada kapilari yang terletak di dalam dermis. .

Epidermis terbina daripada 5 lapisan (strata) Lapisan epidermis daripada atas hingga ke bawah disusun seperti berikut:  stratum corneum  stratum lucidum  stratum granulosum  stratum spinosum  stratum basale .

.

Stratum corneum  Lapisan paling superficial yang terdiri daripada sel squamous yang nipis dan leper dan sudah mati .  Sering diganti dan dikenali sebagai penghadang kerana berfungsi sebagai penghalang. .

 Cytoplasma dalam sel akan diganti dengan cecair “repellent” protein dikenali sebagai keratin. Keratinisasi adalah proses lapisan dalam epidermis diganti dengan keratin. .

Stratum lucidum  Keritinocytes sangat rapat dan jelas.  Lapisan ini tidak ada pada kulit yang nipis tetapi kelihatan pada kulit yang tebal seperti pada tapak kaki ataupun tapak tangan.  Eleiden kaya dengan gabungan protein lipid yang bertindak sebagai penahan kepada kehilangan cecair badan. . tiada nukleus dan diisi oleh bahan gel lembut yang dipanggil eleiden yang akan bertukar kepada keratin.

.Stratum granulosum  Peringkat proses keratinisasi bermula.  Sel disusun pada 2 atau 4 lapisan dalam dan dipenuhi oleh granul yang dikenali sebagai keratohyalin (bahan yang diperlukan untuk pembentukan keratin).  Sel di lapisan ini akan mula denegratif dan sama seperti stratum lucidum di mana akan hilang pada kulit yang nipis.

 Kaya dengan RNA (Ribonucleic acid) untuk sintesis protein yang diperlukan untuk penghasilan keratin. .Stratum spinosum  dikenali sebagai stratum germinative (lapisan yang berkembang) yang terbentuk daripada 8-10 lapisan dengan sel berbentuk irregular.

.Stratum basale Satu lapisan sel columnar yang melakukan mitosis.

hujung-hujung saraf . kelenjar sebum. lapisan lemak.  Kapilari darah. kelenjar peluh. folikel rambut.  Berbeza ketebalan -kurang daripada 1 hingga 4mm. otot erektor.DERMIS  Satu lapisan tisu penghubung yang tebal.

 Mengeluarkan karbon dioksida dan kumuhan bernitrogen dari kulit.KAPILARI DARAH  Mengangkut oksigen dan makanan ke sel-sel kulit.  Peranan penting dalam pengawalan kehilangan haba. .

 Otot dirangsang oleh saraf simpatetik fiber yang bertanggungjawb kepada ketakutan dan kesejukan.  Kontraksi menyebabkan rambut berdiri tegak. .OTOT ARRECTOR  Otot arrector pili adalah ikatan kecil daripada fiber otot licin yang melekat pada folikel rambut.

mekanisma mengalakkan kesuaman terutama apabila berada dalam keadaan menggigil contoh kontraksi otot skeletal luar kawal. Rambut yang tegak akan memerangkap udara dan bertindak sebagai lapisan penebat. .

LAPISAN LEMAK  Di bahagian bawah dermis.  Menyimpan tenaga yang berlebihan.  Membentuk satu lapisan penebat - mengurangkan kehilangan haba dari badan. .

HUJUNG-HUJUNG SARAF  5 jenis hujung saraf dalam kulit a) reseptor sejuk b) reseptor haba c) reseptor sentuhan d) korpuskel Pacini (reseptor tekanan) e) hujung saraf bebas (reseptor sakit) .

.

HYPODERMIS Lapisan subsutaneous. Tisu penghubung dan tisu adipos 11/2 lemak tersimpan dalam badan Penebat . Melekatkan kulit kepada tulang dan otot di lapisan bawah. Kapilari darah dan saraf.

muka.  Kelenjar sebaceous didapati di seluruh tubuh kecuali di tapak tangan dan tapak kaki serta paling banyak didapati di kulit kepala. aksila dan celah peha. .Kelenjar sebaceous  mengandungi sel epithelial yang merembeskan bahan minyak iaitu sebum ke dalam folikel rambut.

 kalis air yang bertindak sebagai agen pencegah infeksi bakteria dan fungus.Fungsi sebum  untuk melembapkan dan memudahkan rambut dibentuk serta kelihatan berkilat.  mencegah dari kekeringan dan pecahan pada kulit apabila terdedah pada cahaya matahari dan kepanasan. .

 Fungsi utama ialah PERLINDUNGAN. .FOLIKEL RAMBUT  Berkembang dari epidermis embryonik.

STRUKTUR FOLIKEL RAMBUT  Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu: a) Liang rambut (hair shaft) . .yang menjulur keluar di atas permukaan kulit b) Akar rambut (hair root) – di bawah permukaan kulit (dermis)  Pangkal akar rambut mengembang seperti mentol dan dikenali sebagai ‘hair bulb’  Terdiri daripada berapa kolum sel mati dan sel keratin.KORTEKS dan KUTIKEL.  3 lapisan berpusat iaitu MEDULLA.

.

bahagian kuku yang memanjang c) Akar kuku (Nail root) .KUKU  Struktur Kuku  Lapisan keras dan terdiri daripada himpunan sel keratin daripada epidermis yang tersusun secara padat. b) Bucu bebas (Free edge) .  Terdiri dari 3 bahagian utama: a) Badan kuku (Nail body) .bahagian kuku yang boleh dilihat.bahagian kuku yang tertanam di bawah lipatan kulit .

.

FUNGSI SISTEM INTEGUMENTARI       Perlindungan Pengawalaturan suhu badan Perkumuhan Sintesis Vitamin D Sentuhan Menghalang kehilangan air dari badan  Pengimunan .

.

.

 berkait rapat antara kapilari limfa. kapilari darah dan sel-sel darah .DEFINISI  satu sistem pengangkutan yang membantu peredaran darah dan membawa cecair yang keluar dari salur darah kembali semula ke dalam salur darah.

 Tekanan tinggi ini terhasil akibat daya pengepaman jantung dan rintangan dalam kapilari darah. satu tekanan hidrostatik yang tinggi akan dikenakan pada darah dalam kapilari darah yang berdiameter kecil. Semasa darah mengalir dari arteriol ke kapilari darah. .  Tekanan hidrostatik yang tinggi ini menyebabkan sebahagian plasma meresap keluar melalui dinding kapilari darah ke dalam ruang antara sel.

 Cecair ini yang berada dalam ruang antara sel dikenali sebagai bendalir tisu. glukosa dan asid amino meresap keluar dari kapilari darah ke dalam ruang antara sel. Bahan bermolekul saiz kecil dalam plasma seperti air.meresap semula ke kapilari darah  10%.meresap ke dalam kapilari limfa.garam mineral. .  90%.

 Cecair yang terdapat dalam salur limfa disebut limfa.  Limfa adalah bendalir jernih atau kuning muda yang berasal daripada darah. platelet. .  limfa mempunyai semua komposisi darah kecuali eritrosit. dan protein darah.

FUNGSI SISTEM LIMPATIK •Mengumpul dan mengembalikan bendalir tisu berlebihan yang terkumpul di ruang antara sel ke dalam sistem peredaran darah melalui vena subklavikel. . •Berfungsi sebagai sistem pertahanan badan.

a) Salur limfa f ) Sumsum tulang e) Kelenjar timus Organ utama sistem limpati k d) Spleen b) Kapilari limfa c) Nodus Limfa .

.

.Kapilari limfa  Merupakan salur-salur halus yang saling bersambungan dan membentuk sturuktur seperti jaring.  Terletak dibawah kulit dan selaras dengan kapilari darah.  Nipis dan mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.

.Salur limfa  Terdapa 2 salur limfa yang paling besar: a) Duktus Toraks – vena subklavikel kiri b) Duktus limfa kanan – vena subklavikel kanan  Kapilari limfatik bersambung dengan salur limfatik.

 Mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.  Terdapat bintilan pelbagai saiz berbentuk biji kacang – Nodus limfa .

SALUR LIMFATIK .

.

 Berwarna kelabu merah jambu.  Terdapat di sepanjang salur limpatik.Nodus Limfa  Bintilan tisu yang berbentuk seperti biji kacang.  Cecair limfa mesti melalui nodus ini sebelum kembali ke dalam sistem peredaran darah.  Tempat berlaku pemusnahan agen jangkitan dan toksin. .

STRUKTUR NODUS LIMFA KAPSUL RUANG² YANG MENGANDUNGI LIMFOID TISU KAPILARI DARAH SALUR EFFERENT LIMFATIK SALUR AFFERENT LIMFATIK .

 Limfosit mengeluarkan antibodi untuk mempertahankan badan daripada serangan virus dan bakteria.  Menghasilkan limfosit.  Mengandungi fagosit untuk menapis bakteria. ketiak dan celah paha. . benda asing dan leukosit yang telah mati. Banyak terdapat di bahagian leher.

. • Menghasilkan sel darah merah yang baru. memusnahkan sel darah merah yang telah tua.  Ia berfungsi memerangkap dan menapis antigen.Spleen  Organ seperti span. terletak di bahagian atas kiri ruang abdomen iaitu dipermukaan perut. • Menakung darah pada waktu kritikal.

Bahagian berwarna hijau adalah lokasi limfa .

 Berlaku pembentukkan limfosit .Kelenjar Timus  Sepasang kelenjar yang terletak pada ventral trakea dan atas sedikit dari jantung.

.

Sum-sum tulang(bone marrow)  Mengawal pengeluaran sel limfosit yang bertindak sebagai sistem imun. .

SUMSUM TULANG .

SEL IMUNITI Sumsum Tulang:  Menghasilkan sel limfosit B. . Thymus: • Menghasilkan sel limfosit T.

.

Peredaran limfa Duktu s toraks Vena subklavikel kiri Kapilari limfa Salur limfa Nodus limfa Duktus limfa kanan Venan subklavik el kanan .

.

.  Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada kanak-kanak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia.  Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh. Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem imuniti.  Limfosit dihasilkan oleh nodus limfa yang terlibat dalam penghasilan antibodi.

. . .Tempat tindak balas imun.tempat limfoid dibuat dan diperkembangkan.Tisu Limpoid  Tisu limfoid primer .organ penting adalah sum-sum tulang.  Tisu limfoid sekunder .Tempat limfosit dan antigen bertemu.Organ penting adalah limpa dan nodus limpa. .

.

Boleh menyebabkan pelbagai penyakit. .Pathogen  microorganisma(bakteria) yang masuk ke dalam badan kita.

Jenis-jenis Sistem Pertahanan Tidak khusus = tahap 1 dan tahap 2 Sistem Pertahanan Khusus = tahap 3 .

Tahap 1
Berlaku di peringkat awal.
Contohnya di kulit dan mukus.

Tahap 1
SEBUM
mengandungi latid acid untuk mengelakkan pertumbuhan pathogen

PELUH
dapat memusnahkan pathogen dalam badan

KULIT

EPITILIUM LAYER
(menghasilkan mukus untuk memerangkap pathogen masuk melalui laluan sistem respirasi)

CILIA (nama bagi bulu-bulu halus untuk memerangkap pathogen)

mukus

Melibatkan bahagian fagosit(phagocytes). .Tahap 2 Di bahagian nodus limfa(lymph nodes).

.Fagosit ini berfungsi sebagai pemusnah pathogen. Proses ini dikenali sebagai proses fagositosis.  Dengan cara makan dan musnahkannya.

Kehadiran pathogen dalam badan akan meransang limfosit(lymphocyte) untuk menghasilkan antibodi untuk memusnahkan pathogen tersebut. Antibodi yang dihasilkan adalah spesifik untuk satu jenis penyakit sahaja. .Tahap 3 Berlaku dalam nodus limfa(lymph nodes).

Inflamasi berperanan sebagai pelindungi iaitu isolate.Inflamasi  Inflamasi merupakan satu respon kepada tisu yang rosak. remove tisu rosak supaya tisu yang sihat boleh menggantikannya dalam tempoh pendek . inactivate. Apabila bakteria berjaya menyerang pertahanan tidak khusus.

 Sebab inflamasi termasuk diserang oleh bakteria. ionising radiation dan cedera manakala tanda utama inflamasi termasuk panas. Ultraviolet. bengkak. berwarna merah atau tidak dapat berfungsi . sakit.

Imunisasi dijalankan melalui proses suntikan (innoculation).Imuniti dan Imunisasi Imuniti Keupayaan badan untuk mempertahankan badan melalui penghasilan antibodi yang spesifik. . sama ada melalui suntikan vaksin atau suntikan serum yang mengandungi antibodi.

Tiruan (Artificial) – suntikan serum yang mengandungi antibodi .IMUNITI Aktif – mengeluarkan antibodi Pasif – menerima antibodi Semula Jadi (Natural) .Cth chicken pox Tiruan (Artificial) Semula jadi (Natural) .Suntikan vaksin supaya limfosit menghasilkan antibodi .Menerima daripada susu ibu.

 Antibodi yang berlebihan dihasilkan yang seterusnya boleh tahan lama untuk memberi perlindungan daripada jangkitan patogan yang sama pada masa depan. antibodi dikeluarkan dalam badan selepas beberapa hari. .a) Pengimunan Aktif Semula Jadi  Apabila patogen memasuki badan manusia.

.b) Pengimunan Aktif Buatan Disuntik dengan vaksin hidup (patogen hidup yang dilemahkan) atau vaksin mati (patogen yang telah mati/toksid yang telah diubah secara kimia.

bayi masih dapat antibodi ibunya melalui susu ibu. Selepas lahir.c) Pengimunan pasif semula jadi diperoleh oleh bayi semasa antibodi dalam plasma darah ibunya meresap melalui plasenta ke dalam fetus. .

.  Contohnya penyakit akibat dipatuk ular / penyakit anjing gila tetapi jangka masa keimunan agak pendek.d) Pengimunan pasif buatan  diperoleh daripada suntikan antiserum (serum darah yang mempunyai antibodi/antitoksin) yang bertindak dengan antigen secara serta-merta.

Selamat Belajar… SEKIAN. TERIMA KASIH… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful