Disediakan oleh: Thivya A/P Kalaichelvan Omar Anak Eddy Nadzirul Akmal Bin Mohd Hamzah

 Sistem Integumentari terdiri daripada

kulit dan struktur tambahan yang lain seperti;
a) Rambut b) Kuku c) Kelenjar

.0 mm .3 -4.KULIT  Struktur kulit .julat daripada 0.Organ terbesar yang terdapat pada badan manusia.meliputi hampir 2 meter persegi permukaan badan & 20 % berat badan manusia.Dewasa .Ketebalan .bergantung kepada lokasinya pada badan . .

terdiri daripada 3 lapisan utama: a) Epidermis (lapisan luar) b) b) Dermis (lapisan dalam) c) c) Hypodermis (lapisan subcutaneous) .

(Hypodermis) .

 Tidak setebal dermis.EPIDERMIS  Terdiri daripada lapisan squamous epithelium dan dipisahkan daripada dermis oleh membran bawah (basement membrane) yang nipis. .

.  Struktur ‘avascular’ – gas. Mempunyai julat ketebalan hampir 0.3mm di kelopak mata hingga 1.5mm di tapak tangan dan tapak kaki. nutrien & bahan kumuh mesti diserap ke atau daripada kapilari yang terletak di dalam dermis.

Epidermis terbina daripada 5 lapisan (strata) Lapisan epidermis daripada atas hingga ke bawah disusun seperti berikut:  stratum corneum  stratum lucidum  stratum granulosum  stratum spinosum  stratum basale .

.

 Sering diganti dan dikenali sebagai penghadang kerana berfungsi sebagai penghalang. .Stratum corneum  Lapisan paling superficial yang terdiri daripada sel squamous yang nipis dan leper dan sudah mati .

 Cytoplasma dalam sel akan diganti dengan cecair “repellent” protein dikenali sebagai keratin. Keratinisasi adalah proses lapisan dalam epidermis diganti dengan keratin. .

 Lapisan ini tidak ada pada kulit yang nipis tetapi kelihatan pada kulit yang tebal seperti pada tapak kaki ataupun tapak tangan.  Eleiden kaya dengan gabungan protein lipid yang bertindak sebagai penahan kepada kehilangan cecair badan. . tiada nukleus dan diisi oleh bahan gel lembut yang dipanggil eleiden yang akan bertukar kepada keratin.Stratum lucidum  Keritinocytes sangat rapat dan jelas.

 Sel disusun pada 2 atau 4 lapisan dalam dan dipenuhi oleh granul yang dikenali sebagai keratohyalin (bahan yang diperlukan untuk pembentukan keratin). .  Sel di lapisan ini akan mula denegratif dan sama seperti stratum lucidum di mana akan hilang pada kulit yang nipis.Stratum granulosum  Peringkat proses keratinisasi bermula.

Stratum spinosum  dikenali sebagai stratum germinative (lapisan yang berkembang) yang terbentuk daripada 8-10 lapisan dengan sel berbentuk irregular. .  Kaya dengan RNA (Ribonucleic acid) untuk sintesis protein yang diperlukan untuk penghasilan keratin.

Stratum basale Satu lapisan sel columnar yang melakukan mitosis. .

DERMIS  Satu lapisan tisu penghubung yang tebal. otot erektor.  Kapilari darah. kelenjar peluh. folikel rambut.  Berbeza ketebalan -kurang daripada 1 hingga 4mm. kelenjar sebum. hujung-hujung saraf . lapisan lemak.

 Peranan penting dalam pengawalan kehilangan haba. .KAPILARI DARAH  Mengangkut oksigen dan makanan ke sel-sel kulit.  Mengeluarkan karbon dioksida dan kumuhan bernitrogen dari kulit.

.OTOT ARRECTOR  Otot arrector pili adalah ikatan kecil daripada fiber otot licin yang melekat pada folikel rambut.  Otot dirangsang oleh saraf simpatetik fiber yang bertanggungjawb kepada ketakutan dan kesejukan.  Kontraksi menyebabkan rambut berdiri tegak.

 Rambut yang tegak akan memerangkap udara dan bertindak sebagai lapisan penebat. . mekanisma mengalakkan kesuaman terutama apabila berada dalam keadaan menggigil contoh kontraksi otot skeletal luar kawal.

.LAPISAN LEMAK  Di bahagian bawah dermis.  Membentuk satu lapisan penebat - mengurangkan kehilangan haba dari badan.  Menyimpan tenaga yang berlebihan.

HUJUNG-HUJUNG SARAF  5 jenis hujung saraf dalam kulit a) reseptor sejuk b) reseptor haba c) reseptor sentuhan d) korpuskel Pacini (reseptor tekanan) e) hujung saraf bebas (reseptor sakit) .

.

Kapilari darah dan saraf. Tisu penghubung dan tisu adipos 11/2 lemak tersimpan dalam badan Penebat . Melekatkan kulit kepada tulang dan otot di lapisan bawah.HYPODERMIS Lapisan subsutaneous.

muka. . aksila dan celah peha.  Kelenjar sebaceous didapati di seluruh tubuh kecuali di tapak tangan dan tapak kaki serta paling banyak didapati di kulit kepala.Kelenjar sebaceous  mengandungi sel epithelial yang merembeskan bahan minyak iaitu sebum ke dalam folikel rambut.

Fungsi sebum  untuk melembapkan dan memudahkan rambut dibentuk serta kelihatan berkilat.  mencegah dari kekeringan dan pecahan pada kulit apabila terdedah pada cahaya matahari dan kepanasan. .  kalis air yang bertindak sebagai agen pencegah infeksi bakteria dan fungus.

 Fungsi utama ialah PERLINDUNGAN. .FOLIKEL RAMBUT  Berkembang dari epidermis embryonik.

yang menjulur keluar di atas permukaan kulit b) Akar rambut (hair root) – di bawah permukaan kulit (dermis)  Pangkal akar rambut mengembang seperti mentol dan dikenali sebagai ‘hair bulb’  Terdiri daripada berapa kolum sel mati dan sel keratin.STRUKTUR FOLIKEL RAMBUT  Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu: a) Liang rambut (hair shaft) .  3 lapisan berpusat iaitu MEDULLA. .KORTEKS dan KUTIKEL.

.

KUKU  Struktur Kuku  Lapisan keras dan terdiri daripada himpunan sel keratin daripada epidermis yang tersusun secara padat. b) Bucu bebas (Free edge) .bahagian kuku yang boleh dilihat.  Terdiri dari 3 bahagian utama: a) Badan kuku (Nail body) .bahagian kuku yang memanjang c) Akar kuku (Nail root) .bahagian kuku yang tertanam di bawah lipatan kulit .

.

FUNGSI SISTEM INTEGUMENTARI       Perlindungan Pengawalaturan suhu badan Perkumuhan Sintesis Vitamin D Sentuhan Menghalang kehilangan air dari badan  Pengimunan .

.

.

DEFINISI  satu sistem pengangkutan yang membantu peredaran darah dan membawa cecair yang keluar dari salur darah kembali semula ke dalam salur darah. kapilari darah dan sel-sel darah .  berkait rapat antara kapilari limfa.

. Semasa darah mengalir dari arteriol ke kapilari darah.  Tekanan hidrostatik yang tinggi ini menyebabkan sebahagian plasma meresap keluar melalui dinding kapilari darah ke dalam ruang antara sel.  Tekanan tinggi ini terhasil akibat daya pengepaman jantung dan rintangan dalam kapilari darah. satu tekanan hidrostatik yang tinggi akan dikenakan pada darah dalam kapilari darah yang berdiameter kecil.

garam mineral.meresap semula ke kapilari darah  10%. . Bahan bermolekul saiz kecil dalam plasma seperti air.  90%. glukosa dan asid amino meresap keluar dari kapilari darah ke dalam ruang antara sel.  Cecair ini yang berada dalam ruang antara sel dikenali sebagai bendalir tisu.meresap ke dalam kapilari limfa.

 limfa mempunyai semua komposisi darah kecuali eritrosit. Cecair yang terdapat dalam salur limfa disebut limfa. platelet. dan protein darah.  Limfa adalah bendalir jernih atau kuning muda yang berasal daripada darah. .

FUNGSI SISTEM LIMPATIK •Mengumpul dan mengembalikan bendalir tisu berlebihan yang terkumpul di ruang antara sel ke dalam sistem peredaran darah melalui vena subklavikel. •Berfungsi sebagai sistem pertahanan badan. .

a) Salur limfa f ) Sumsum tulang e) Kelenjar timus Organ utama sistem limpati k d) Spleen b) Kapilari limfa c) Nodus Limfa .

.

.  Terletak dibawah kulit dan selaras dengan kapilari darah.  Nipis dan mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.Kapilari limfa  Merupakan salur-salur halus yang saling bersambungan dan membentuk sturuktur seperti jaring.

.Salur limfa  Terdapa 2 salur limfa yang paling besar: a) Duktus Toraks – vena subklavikel kiri b) Duktus limfa kanan – vena subklavikel kanan  Kapilari limfatik bersambung dengan salur limfatik.

 Mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’.  Terdapat bintilan pelbagai saiz berbentuk biji kacang – Nodus limfa .

SALUR LIMFATIK .

.

 Cecair limfa mesti melalui nodus ini sebelum kembali ke dalam sistem peredaran darah.  Terdapat di sepanjang salur limpatik.  Tempat berlaku pemusnahan agen jangkitan dan toksin.  Berwarna kelabu merah jambu.Nodus Limfa  Bintilan tisu yang berbentuk seperti biji kacang. .

STRUKTUR NODUS LIMFA KAPSUL RUANG² YANG MENGANDUNGI LIMFOID TISU KAPILARI DARAH SALUR EFFERENT LIMFATIK SALUR AFFERENT LIMFATIK .

 Banyak terdapat di bahagian leher. benda asing dan leukosit yang telah mati.  Menghasilkan limfosit.  Limfosit mengeluarkan antibodi untuk mempertahankan badan daripada serangan virus dan bakteria. . ketiak dan celah paha.  Mengandungi fagosit untuk menapis bakteria.

 Ia berfungsi memerangkap dan menapis antigen. • Menghasilkan sel darah merah yang baru. terletak di bahagian atas kiri ruang abdomen iaitu dipermukaan perut. memusnahkan sel darah merah yang telah tua. .Spleen  Organ seperti span. • Menakung darah pada waktu kritikal.

Bahagian berwarna hijau adalah lokasi limfa .

Kelenjar Timus  Sepasang kelenjar yang terletak pada ventral trakea dan atas sedikit dari jantung.  Berlaku pembentukkan limfosit .

.

.Sum-sum tulang(bone marrow)  Mengawal pengeluaran sel limfosit yang bertindak sebagai sistem imun.

SUMSUM TULANG .

Thymus: • Menghasilkan sel limfosit T. .SEL IMUNITI Sumsum Tulang:  Menghasilkan sel limfosit B.

.

Peredaran limfa Duktu s toraks Vena subklavikel kiri Kapilari limfa Salur limfa Nodus limfa Duktus limfa kanan Venan subklavik el kanan .

.

 Limfosit dihasilkan oleh nodus limfa yang terlibat dalam penghasilan antibodi.  Limfosit memiliki peranan penting dan terpadu dalam sistem pertahanan tubuh.  Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada kanak-kanak dan akan meningkat seiring dengan bertambahnya usia. Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem imuniti. .

Tempat limfosit dan antigen bertemu.Tisu Limpoid  Tisu limfoid primer . .tempat limfoid dibuat dan diperkembangkan. .  Tisu limfoid sekunder . .Tempat tindak balas imun.organ penting adalah sum-sum tulang. .Organ penting adalah limpa dan nodus limpa.

.

Pathogen  microorganisma(bakteria) yang masuk ke dalam badan kita. Boleh menyebabkan pelbagai penyakit. .

Jenis-jenis Sistem Pertahanan Tidak khusus = tahap 1 dan tahap 2 Sistem Pertahanan Khusus = tahap 3 .

Tahap 1
Berlaku di peringkat awal.
Contohnya di kulit dan mukus.

Tahap 1
SEBUM
mengandungi latid acid untuk mengelakkan pertumbuhan pathogen

PELUH
dapat memusnahkan pathogen dalam badan

KULIT

EPITILIUM LAYER
(menghasilkan mukus untuk memerangkap pathogen masuk melalui laluan sistem respirasi)

CILIA (nama bagi bulu-bulu halus untuk memerangkap pathogen)

mukus

. Melibatkan bahagian fagosit(phagocytes).Tahap 2 Di bahagian nodus limfa(lymph nodes).

Proses ini dikenali sebagai proses fagositosis.Fagosit ini berfungsi sebagai pemusnah pathogen.  Dengan cara makan dan musnahkannya. .

Kehadiran pathogen dalam badan akan meransang limfosit(lymphocyte) untuk menghasilkan antibodi untuk memusnahkan pathogen tersebut. .Tahap 3 Berlaku dalam nodus limfa(lymph nodes). Antibodi yang dihasilkan adalah spesifik untuk satu jenis penyakit sahaja.

inactivate. Inflamasi berperanan sebagai pelindungi iaitu isolate. remove tisu rosak supaya tisu yang sihat boleh menggantikannya dalam tempoh pendek . Apabila bakteria berjaya menyerang pertahanan tidak khusus.Inflamasi  Inflamasi merupakan satu respon kepada tisu yang rosak.

Ultraviolet. sakit. Sebab inflamasi termasuk diserang oleh bakteria. berwarna merah atau tidak dapat berfungsi . bengkak. ionising radiation dan cedera manakala tanda utama inflamasi termasuk panas.

Imunisasi dijalankan melalui proses suntikan (innoculation). sama ada melalui suntikan vaksin atau suntikan serum yang mengandungi antibodi. .Imuniti dan Imunisasi Imuniti Keupayaan badan untuk mempertahankan badan melalui penghasilan antibodi yang spesifik.

IMUNITI Aktif – mengeluarkan antibodi Pasif – menerima antibodi Semula Jadi (Natural) .Menerima daripada susu ibu.Suntikan vaksin supaya limfosit menghasilkan antibodi .Cth chicken pox Tiruan (Artificial) Semula jadi (Natural) . Tiruan (Artificial) – suntikan serum yang mengandungi antibodi .

 Antibodi yang berlebihan dihasilkan yang seterusnya boleh tahan lama untuk memberi perlindungan daripada jangkitan patogan yang sama pada masa depan. . antibodi dikeluarkan dalam badan selepas beberapa hari.a) Pengimunan Aktif Semula Jadi  Apabila patogen memasuki badan manusia.

.b) Pengimunan Aktif Buatan Disuntik dengan vaksin hidup (patogen hidup yang dilemahkan) atau vaksin mati (patogen yang telah mati/toksid yang telah diubah secara kimia.

bayi masih dapat antibodi ibunya melalui susu ibu. . Selepas lahir.c) Pengimunan pasif semula jadi diperoleh oleh bayi semasa antibodi dalam plasma darah ibunya meresap melalui plasenta ke dalam fetus.

 Contohnya penyakit akibat dipatuk ular / penyakit anjing gila tetapi jangka masa keimunan agak pendek.d) Pengimunan pasif buatan  diperoleh daripada suntikan antiserum (serum darah yang mempunyai antibodi/antitoksin) yang bertindak dengan antigen secara serta-merta. .

Selamat Belajar… SEKIAN. TERIMA KASIH… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful