 Perkataan

Parlimen adalah istilah Melayu yang diambil dari perkataan bahasa Inggeris “Parliament”. Perkatan “Parliament” dalam bahasa Inggeris itu pula asalnya dipetik dari perkataan Prancis “Parler” yang memberi maksud untuk bercakap (to talk).  Perlembagaan Persekutuan mengakui bahawa Parlimen merupakan sebuah badan perundangan Persekutuan yang rasmi untuk negara Malaysia

berbincang dan bersidang tentang perkaraperkara yang berkaitan dengan pemerentahan negara. parlimen merupakan tempat untuk bercakap.  fungsi utama parlimen bukanlah sematamata untuk bercakap atau bersidang sahaja. tetapi yang paling penting parlimen adalah tempat untuk menentukan undang-undang dan polisi negara .

.

 Badan tersebut dinamakan sebagai Majlis Mesyuarat Negeri  Majlis Mesyuarat Negeri terawal yang di perkenalkan oleh penjajah Inggeris ialah Majlis Mesyuarat Negeri Perak dan Selangor (1877).  Di peringkat awal pihak penjajah telah menubuhkan Majlis Mesyuarat di beberapa buah negeri tertentu sahaja.  .  Pengaruh tersebut tersebar dengan cepat melalui campurtangan Inggeris dalam pentadbiran dan politik di Tanah Melayu.bermula secara rasmi selepas termeterai Perjanjian Pangkor pada 20 haribulan Januari tahun 1874.

 Oleh itu pihak penjajah Inggeris telah menguasai sepenuhnya Majlis Mesyuarat tersebut sejak ianya ditubuhkan sehinggalah ia terbubar apabila berlakunya Perang Dunia Kedua pada awal tahun empat puluhan . Majlis Mesyuarat yang telah ditubuhkan itu sentiasa berada di bawah pengaruh dan seliaan Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu.

 Perubahan demi perubahan telah banyak berlaku. namun demikian pengamalannya masih lagi terikat dengan kaedah dan peraturan yang diwarisi dari penjajah Inggeris sebelumnya. Selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan (1957) bentuk dan sistem Majlis Mesyuarat sebagaimana yang diperkenalkan oleh penjajah Inggeris terus diamalkan di Malaysia sehinggalah ke hari ini.  Kini ia bergelar Parlimen Malaysia. .

.

Sebelum bangunan Parlimen seperti sedia ada dibina. terletak di atas sebuah bukit dan berhampiran dengan pusat bandaraya.  pada tahun 1959. satu kawasan berkeluasan 16. Kawasan tersebut dipilih kerana lokasinya yang strategik iaitu. Persidangan Pertama Parlimen Persekutuan Tanah Melayu telah diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman yang sekarang dikenali sebagai Kompleks Penerangan Pelancongan Malaysia (MATIC) pada 11 September 1959.  .2 hektar berhampiran Taman Bunga Kuala Lumpur telah dipilih sebagai tapak yang sesuai.

. Bangunan Parlimen telah dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong ketiga Tuanku Syed Putra Al-Haj Ibni Al-Marhum Syed Hassan Jamalullail pada 2 November 1963 yang mengambil masa selama setahun untuk disiapkan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 Mengandungi 1. 3. 2. 3 elemen iaitu: Yang di-Pertuan Agong Dewan Negara Dewan Rakyat .

Baginda tidak boleh membiarkan 6 bulan dari tarikh bersidang berlalu tanpa tarikh tetap untuk bersidang . Selain itu.      Kompenan penting Baginda akan bertitah dalam upacara pembukaan rasmi penggal parlimen yang lebih dikenali Titah Ucapan Diraja. Pembubaran ini bermakna pemilihan kerajaan baru akan dibuat bagi menggantikan kerajaan yang sedia ada. baginda juga berhak memanggil mesyuarat parlimen dan menangguhkan penggal parlimen mengikut perlembagaan dan membubarkan parlimen mengikut kuasa budi bicara baginda. Ucapan ini menjadi simbolik kepada penggal parlimen bermula.

 Bertindak sebagai Dewan Perwakilan rakyat yang tertinggi di Malaysia  Terdiri daripada 70 orang ahli  Terbahagi kepada dua bahagian:   36 ahli dipilih oleh DUN mewakili 13 negeri (setiap negeri diwakili 2 ahli) 44 ahli dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri. 2 ahli dari WPKL dan 1 dari WP Labuan dan WP Putrajaya. .

 Dewan negara tidak berubah dengan pembubaran Parlimen(dewan Rakyat)  Ahli dilantik dari khidmat cemerlang dalam profesion masing-masing.Rakyat.  Tugas Dewan Negara ialah :     Mengkaji semula Memperhalusi Meluluskan rang undang-undang yang dibawa dari D. Kedua-dua dewan perlu meluluskan rang undangundang yang dibuat sebelum dihantar kepada Yang di Pertuan Agong untuk perkenan Baginda. .

 Ahli-ahli dipilih atas dasar sokongan ramai melalui pilihan raya. dan setiap ahli mewakili satu kawasan pilihan raya. dan selepas itu pilihan raya yang baru akan diadakan.  Ahli tidak boleh memegang kedua dua jawatan serentak di Dewan Rakyat dan Dewan Negara dalam satu masa.  Setiap ahli Dewan Rakyat memegang jawatan selama lima tahun. Dewan Rakyat mempunyai seramai 222 ahli. .

.

dewan Rakyat bersidang selama maksimum lima tahun dan kemudian terbubar sendiri melainkan jika dibubarkan lebih awal dari itu. Yang di-Pertuan Agong juga boleh melantik seorang ahli parlimen lain yang menurut budi bicaranya boleh memiliki keyakinan dan kepercayaan ahli-ahli dewan lain.  Namun begitu.  Kuasa pembubaran ini terletak di bawah budi bicara Yang di-Pertuan Agong.  Baginda boleh membubarkan parlimen walaupun sesi perkhidmatannya masih lagi awal ataupun jika Perdana Menteri tidak lagi memiliki keyakinan dan kepercayaan majoriti ahliahli dewan kerana tewas sama ada melalui undi percaya atau meluluskan belanjawan.  .

.

 Kekebalan ini tidak ada di luar dewan  Ahli dewan boleh didakwa jika didapati melalukukan kesalahan di bawah Fasal 4 Perkara 10 atau dibawah Akta Hasutan 1948.  .Ahli Parlimen diberi kebebasan dan keistimewaan untuk membincangkan apa-apa isu  Tatatertib hanya boleh dilakukan oleh Jawatankuasa Parlimen bagi Hak dan Kebebasan sahaja.  Kekebalan parlimen berkuatkuasa serta merta setelah seseorang mengangkat sumpah dan hanya boleh digunapakai ketika ahli tersebut dibenarkan bersuara.

Perbahasan di Parlimen tidak boleh dipersoalkan di Mahkamah. 3. Tidak boleh didakwa mengenai apa yang ahli parlimen siarkan di Parlimen . Tidak boleh didakwa atau apa yang diundi ahli dewan sepanjang sidang. 2. Mengikut Perkara 63 Perlembagaan Persekutuan: 1.

.

Rangka Dasar 2. Kali Ketiga  . Bacaan Kali Pertama 6. Rundingan dgn Jabatan Peguam Negara.Untuk membentangkan rang undang-undang di Parlimen: 1. Peringkat Jawatankuasa 8. Perbendaharaan & Jabatan Kerajaan yang berkaitan 3. Mendapat kelulusan dari Jemaah Menteri 4. Bacaan Kali kedua 7. Bentang di Parlimen 5.

.

KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA SARAWAK DAN SABAH SEMPADAN .PERKARA YANG DIPINDA MELIBATKAN TUGAS DAN KUASA MAJLIS RAJA.PERUBAHAN SEMPADAN NEGERI . RAJA.MEMINDA SYARAT KEWARGANEGARAAN .KAEDAH PERTAMA/ DIPERSETUJUI MAJORITI LEBIH SUARA DUA PERTIGA DEWAN PARLIMEN DAN PERSETUJUAN MAJLIS RAJA.RAJA RAJA .RAJA DAN YANG DIPERTUAN NEGERI ISTIMEWA .RAJA WARGA YDPA .KEDUDUKAN YANG DI-PERTUAN AGONG DAN RAJA PERMAISURI AGONG.

MAHKAMAH . BAHASA.KEANGGOTAAN DAN BIDANG KUASA MAHKAMAH TINGGI DI SARAWAK DAN SABAH . AGAMA.PERKARA PERUNDANGAN DAN PEMERINTAHAN KUASA NEGERI.HAK DAN KUASA KERAJAAN NEGERI TENTANG KUASA MENAHAN KEMASUKAN ORANG YANG BUKAN DARI SARAWAK DAN SABAH( AKTA IMIGRESEN 1961) IMIGRESEN PEMERINTAHAN . DAN HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA DI SARAWAK DAN SABAH .