PERMAINAN TRADISIONAL

PERMAINAN TRADISIONAL

Permainan tradisional pada umumnya adalah merupakan permainan yang dicipta oleh masyarakat tradisional pada zaman dahulu iaitu merujuk kepada permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu. Permainan tradisional ini menjadi kebanggaan masyarakat dan seterusnya diwarisi dari satu generasi kepada generasi berikutnya. Permainan tradisional ini tidak terbatas usia pemainnya ia juga turut dimainkan oleh kanak-kanak bahkan juga oleh golongan dewasa. Permainan tradisional kebanyakannya dimainkan secara berkumpulan. Ini disebabkan sifat masyarakat dahulu yang suka hidup berkelompok dan juga senantiasa mengamalkan semangat berkumpulan dalam

masyarakatnya. Ada juga permainan tradisional ini yang boleh dimainkan secara perseorangan. Masyarakat tradisional pada pada zaman dahulu menjalankan aktiviti permainan ini sebagai suatu pengisian pada masa lapang, pada perayaan-perayaan atau majlis-majlis tertentu atau selepas tamat sesuatu musim, misalnya musim menuai padi. Umumnya juga masyarakat tradisional menjalankan permainan ini pada zaman dahulu adalah untuk hiburan, peraduan tenaga dan sebagai perlambangan adat resam suku kaum yang diwakili oleh masyarakat tertentu pada ketika itu. Permainan-permainan tradisional ini bukan sahaja dapat membangkitkan semangat kerjasama dan berkumpulan di kalangan masyarakat, malah ia sudah menjadi sebagai salah satu hiburan utama di kampung-kampung dahulu. Tambahan pula, terdapat juga permainan-permainan tradisional yang memerlukan pemain-pemainnya menggunakan strategi-strategi yang bijak untuk memenangi permainan itu! Namun pada zaman teknologi ini, permainan tradisional semakin dipinggirkan oleh golongan generasi muda kerana mereka lebih cenderung dengan aktiviti sukan lasak yang dianggap lebih mencabar kerana memerlukan daya saing serta daya tahan yang tinggi selain daripada ketertarikan mereka terhadap fenomena sukan yang digarapkan oleh dunia antarabangsa. Pertembungan generasi muda dengan permainan moden yang canggih seperti permainan komputer juga merupakan ancaman kepada permainan tradisional dimana melahirkan tanggapan bahawa permainan tradisional sudah ketinggalan arus zaman. Perkara ini menyebabkan generasi muda tidak lagi berminat dan kian melupakan cara atau kaedah sesuatu permainan tradisional dimainkan.

Sebagai rakyat Malaysia kita haruslah bersama-sama bertanggungjawab dan berganding bahu untuk mempopularkan kembali permainan tradisional ini agar terus popular seperti kata peribahasa tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

PERMAINAN TRADISIONAL DALAM MASYARAKAT BERBILANG KAUM DI MALAYSIA
Semua kaum mempunyai jenis permainan tradisional mereka masing-masing. Masyarakat berbilang kaum di Malaysia mempunyai pelbagai jenis kebudayaan yang digarap daripada pelbagai keturunan atau suku kaum. Kebudayaan ini telah dipersatukan menjadi satu kebudayaan yang unik kerana hampir setiap keturunan atau suku kaum mempunyai adat resam tersendiri sehingga membentuk kebudayaan masing-masing. Ini termasuklah suka bergotong-royong menjalankan kegiatan ekonomi, di mana ikatan itu terus diperkukuh dan dipererat dengan acara-acara keramaian dan juga hiburan. Lantaran resam yang demikian maka banyak permainan tradisional yang diperkenal dan pertandingkan.

TEROMPAH GERGASI Permainan ini tergolong dalam permainan tradisional yang dimainkan oleh

masyarakat setempat di Negeri Sabah semasa perayaan – perayaan atau pesta. Aktiviti permainan ini pada zaman dahulu sering dipermainkan oleh kalangan kanakkanak sebagai mengisi masa terluang dan hiburan mereka ketika ibu-bapa bekerja di ladang. Alatan yang biasa digunakan oleh kanakkanak pada zaman dahulu ialah batang dahan kelapa kering atau belahan bambu sebagai selipar gergasi yang diikatkan tali sebagai penyangkut tapak kaki. Penggunaan alatan zaman dahulu kini ditukar dengan menggunakan papan berukuran tiga (3) meter yang mempunyai empat atau lima penyangkut kaki. Permainan ini dilakukan secara berkumpulan 4 orang atau hingga 5 orang dalam satu pasukan. Permainan ini dilakukan dengan cara setiap gerakan kaki peserta mestilah sama semasa berjalan. Pada asasnya gerakan setara mesti dibuat oleh peserta dengan rentak dan laju yang sama semasa berjalan. Jika seseorang peserta tidak mengikut rentak maka pasukan tersebut akan tersekat perjalanannya dan akan terjatuh. Dari segi moral, sukan ini

Namun tidak lama kemudian permainan ini telah dipekembangkan dan telah mulai sering dipertandingkan.menggambarkan bahawa sesuatu perjalanan yang jauh atau masalah tidak dapat di capai atau di selesaikan tanpa koordinasi dan sokongan dari semua ahli. Kedua kaki dipijakkan pada kedua pijakan dan mencuba berjalan menggunakan rampanau tersebut. Rampanau ini diperbuat daripada dahan sagu (kumba). Permainan ini terbatas kepada permainan individu atau berombongan sahaja maksudnya permainan ini hanya dapat dimainkan secara individu bagi sepasang rampanau tersebut atau beberapa orang secara berombongan dengan rampanau milik masing-masing. Dahan sagu dan kayu keras digunakan sebagai tempat meletakkan kaki semasa aktiviti dalam lubang yang ditebuk pada bambu yang berukuran kira – kira 8cm dan 5cm. Bagi kanak-kanak biasanya akan merasa bangga bila dapat bermain rampanau. RAMPANAU ( BERJALAN MENGGUNAKAN CANGKUNGAN ) Permainan Rampanau atau pun adalah berjalan sejenis menggunakan cangkungan permainan tradisional yang sering dijalankan oleh kanak-kanak di zaman dahulu sebagai permainan santai bagi mengisi masa terluang mereka bersama rakan-rakan sepermainan sementara ibu bapa mereka sibuk di ladang. Permainan tradisional ini dimainkan dengan cara dan peraturan yang mudah. karena selain dapat melakukan keseimbangan badan. Sukan ini memerlukan kawasan yang luas. majlis atau pesta. Dalam permainan ini. Bambu berkenaan berukuran kira . Pemain yang bermain rampanau perlu menginjakkan kakinya pada alat pijakan yang tingginya sekitar 50 cm dari tanah.kira 3 hingga 10 kaki. pemain haruslah dapat menjaga . biasanya selepas kerja – kerja menjual padi dijalankan atau semasa sambutan sesuatu keramaian. kayu keras dan dua (2) batang bambu. dia juga akan merasa lebih tinggi dengan berpijak di atas pijakan rampanau tersebut. permainan rampanau biasanya digunakan oleh kanak-kanak zaman dahulu untuk bermain . Di sesetengah tempat pula hanya menggunakan sebatang dahan bambu tersebut sebagai anjal kaki atau tempat untuk berpijak. Pada awal zamannya.

muda – mudi itu secara sengaja atau tidak sengaja telah mengambil beberapa helai karung guni tersebut dan terus berlari berlumba – lumba sesama mereka untuk menghilangkan rasa jemu atau hanya untuk bersukaria sahaja. Permainan ini dimainkan secara individu yang mana setiap individu tersebut akan memasukkan kaki mereka dalam karung guni tersebut. Semanjak daripada peristiwa tersebut permainan ini telah mendapat tempat dikalangan masyarakat setempat di Negeri Sabah. Namun jika sudah terlatih. nombor dua dan nombor tiga bagi pemenang berikutnya sementara pemain nombor empat dan seterusnya dikira kalah. Pemain yang lebih dahulu sampai ke garis penamat akan dikira sebagai pemenang „nombor satu‟ bagi pemenang pertama.keseimbangan badan. sukan ini wujud daripada idea sekumpulan muda – mudi yang sedang membantu keluarga mereka berkerja semasa menuai padi. Tanpa mereka sedari perlakuan mereka itu mendapat perhatian daripada keluarga dan saudara mara mereka yang mana turut serta bermain dalam permainan tersebut. Seorang pelepas akan melepaskan mereka di tempat mula. Jika gagal menjaga keseimbangan badan akan sering terjatuh. Pemain yang terjatuh dari rampanaunya boleh kembali meneruskan permainan dengan rampanaunya. LARI DALAM GUNI Sukan ini tergolong dalam sukan tradisi yang dimainkan oleh masyarakat setempat di Negeri Sabah terutama semasa menyambut hari perayaan seperti Hari Kaamataan dan Karnival sukan Rakyat. permainan ini telah dijadikan sukan tradisi yang dimainkan turun menurun dari generasi sehingga kini. Pemain pula akan berlari dengan kaki dalam karung guni tersebut apabila dilepaskan oleh pelepas. Sementara menunggu padi yang mereka jemur kering. . maka dia akan mahir menggunakan permainan rampanau tersebut. Menurut cerita dahulu kala. Pemain permainan ini akan dikira menang jika pemain itu berjaya lebih dahulu menamatkan larian rampanaunya ke garisan penamat.

. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. putera Sultan Mansor Shah Muhammad tertanggal tanjaknya akibat terkena bola raga tendangan Tun Besar. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali. selain dimainkan oleh golongan bangsawan. Dalam permainan sepak raga. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Pada zaman itu. permainan sepak raga juga turut digemari oleh rakyat jelata. Jika bola itu jatuh. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. beberapa pemain berdiri dan membentuk satu bulatan. Dalam lipatan sejarah Melayu menceritakan tentang Raja Muhammad. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. malahan sukan sepak takraw ini telah dikenali di seluruh dunia. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Sepak takraw adalah permainan sepak raga yang telah dimodenkan sesuai dengan keperluan dunia sukan. Jika bola itu jatuh.SEPAK RAGA Permainan sepak raga mulai di dipermainkan oleh kaum Melayu sejak sekitar 600 tahun yang lalu. Bola sepak raga adalah diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis.

dan ibu itu harus dilambungkan ke udara. 4. Cara bermain Batu Seremban: 1. hanya satu biji buah akan dikutip. Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bilangan objek yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Buah Satu:  Kesemua buah hendaklah diselerakkan.  Ini bermakna. Buah Lima:  Buah lima akan dimainkan seperti buah empat. ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.  Hanya dua biji buah harus dikutip dengan masa yang sama.  Pada masa yang sama. Sering dimainkan di waktu lapang. berkeadaan semua buah tidak menyentuhi satu sama lain. 3. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. ibu akan dilambungkan sebanyak dua kali sahaja. Buah Empat:  Buah ibu akan dilambungkan ke udara.  Lambungan yang kedua pula. biji getah. Di Sabah permainan ini dikenali sebagai Main Batu.BATU SEREMBAN Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Pada lambungan pertama.  Perlakuan begini akan berterusan sehingga semua buah di atas lantai sudah dikutip.  Dalam masa yang sama. sebiji buah di atas lantai harus dikutip. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. 5. 2.  Sebiji buah akan dijadikan ibu. pemain harus mengutip kesemua empat biji buah yang berada di lantai dengan serentak. Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Buah Dua:  Cara buah dua dimainkan ialah sama seperti buah satu. Buah Tiga:  Buah tiga ada sedikit perbezaan. tiga biji buah akan dikutip dengan serentak. Biasanya ia menggunakan guli kaca. .

 Dua biji buah yang ada di dalam tangan harus dilambungkan dengan serentak. hanya satu biji buah yang akan dikutip.  Pada peringkat ini. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak.  Pada akhirnya. Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak yang disebut “cakak”.  Apabila sebiji daripadanya dilambung ke atas udara. pemain akan mendapat bahawa dua biji buah akan menjadi buah ibu. Permainan ini telah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Permainan tradisional ini selalunya digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak.  Satu di tangan kiri. Jumlah kampung yang biasa terdapat pada papan congkak ialah lima. Pemain harus melambungkan buah ibu ke udara dan mengutip keempat-empat biji buah diatas lantai dengan serentak. CONGKAK Permainan congkak ialah sejenis permainan tradisional Melayu.  Selepas itu. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil “kampung”. sebiji lagi buah ibu harus ditukar dengan buah yang lain yang terdapat di atas lantai hingga selesai. buah ibu yang dilambung terakhir juga akan disambut. dan lagi satu di tangan kanan. Sementara buah congkak atau cakak pula menggunakan biji-biji guli kaca. Buah Tujuh:  Buah tujuh adalah urutan daripada buah enam.  Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua-dua belah tangan. batu-batu kecil dan sebagainya. 7. Lubang ini dipanggil “rumah”. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. tujuh atau sembilan sebaris. . biji saga. pemain akan pendapat sedikit perbezaan.  Selepas itu. 6. buah ibu harus dilambungkan ke udara dan pada masa yang sama. Buah Enam:  Pada peringkat yang ke-enam. buah getah. Kampungkampung ini diisikan dengan buah congkak sama banyak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak. empat biji buah yang ada di dalam tangan pemain harus diletakkan di atas lantai supaya hanya buah ibu sahaja yang akan disambut. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.

durian atau kundang. Kayu itu dibentuk sehingga menjadi bentuk gasing. Setelah tamat pusingan pertama. setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak dan kedua-dua pemain akan mula dengan serentak.Cara-cara bermain Congkak 1. Gerakan diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong di kawasan sendiri atau lawan dan pemain hendaklah berhenti. 2. 8. 7. 3. maka permainan itu mati di situ sahaja dan pihak lawan boleh memulakan permainan seterusnya hingga mati. Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. . sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah. merbau. Sekiranya buah terakhir jatuh di dalam rumah sendiri. 9. 5. Sekiranya buah terakhir jatuh di kampung kosong pihak lawan. kemuning. Kampung ini tidak boleh diisi apabila bermain pada pusingan yang kedua. Pemenang adalah yang paling lama gasingnya berputar. Gasing dibuat daripada kayu bebaru. 6. Talinya selalunya 1 meter panjang. rambai. Mereka akan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati. pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di mana-mana kampung sendiri. 4. GASING Gasing adalah permainan yang boleh berputar pada bahagian bawahnya ia dimainkan oleh orang-orang Melayu sejak dahulu lagi. ia dianggap terbakar. Ia selalunya dimain selepas musim menuai.

KONDA-KONDI Merupakan salah satu permainan tradisional dikalangan masyarakat Melayu pada zaman dahulu sebagai salah satu cara untuk menghibur dan bergembira setelah penat bekerja. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Bagi pusingan sentap . memangkah. gasing itu jatuh. Langkah yang disusun akan menentukan hasilnya. Gasing dimainkan dengan dua cara. Ada dua jenis pusingan iaitu pusingan sorong tarik dan pusingan sentap. mengiring. Kawasan permainan ini ialah kawaasan yang terbuka dan lapang. dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya. meleret atau borot.Cara permainan dahulu dan sekarang tidak banyak perbezaannya. ia mengahasilkan pusingan yang tegak. Pusingan tarik. harus juga tertumpuh kepada arah sasaran di hadapan. Kondakondi adalah sejenis permainan memukul kayu kecil dengan kayu panjang. gasing harus dipegang mengiring dan dihayun ke belakang. Di Malaysia permainannya berlainan antara satu daerah dengan daerah lain. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya. Di beberapa tempat permainan ini juga dikenali sebagai Perik Mata. Gasing pangkah.Untuk memusingkan gasing. ia dinamakan sedemikian kerana permainan ini memerlukan fikiran yang . iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Jika mengikut cara yang betul ia akan menghasilkan pusingan yang tegak. kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. jika tidak betul. Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan. Walau bagaimanapun pemain harus mempunyai kemahiran memusing. membela uri gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. tali setebal 1. kuat. ligat dan kuat.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. ligat dan tetap.

Ia merupakan permainan yang ringkas dan menyeronokkan. Setiap pasukan sama banyak bilangannya. Lubang sedalam 15cm juga dikurang bagi tujuan meletakkan kayu panjang. maka kumpulan utama dikira mati. Mata akan dikira daripada bilangan ukuran yang dibuat. Jika pemain lawan gagal menangkap kayu anak.    Meneruskan permainan pada tahap dua. Mata dikumpul oleh pemain-pemain dalam pasukan itu dicampur bagi mendapatkan jumlah keseluruhan. Permainan ini selain sebagai hiburan ia juga bertujuan untuk menguji kepintaran pemain memukul kayu dan mengelak daripada disambut oleh pemain lawan.   Pemain kumpulan kedua berusaha menangkap kayu anak yang melambung di udara. Kumpulan kedua akan mengambil peranan sebagai kumpulan utama pula. Giliran permainan bertukar. Kumpulan yang mengumpul bilangan mata terbanyak dikira akan memenangi pertandingan itu. Peralatan yang diperlukan untuk permainan ini adalah terdiri daripada dua batang kayu kecil yang masing-masing berukuran 15cm dan 30cm panjang. Pemain utama memukul kayu anak.  Jika kayu anak berjaya disambut. Pemain utama meletak kayu anak melintangi lubang.  Pemain yang memulakan permainan akan berdiri dekat lubang tempat bermain. . Lalu menguis kayu anak menggunakan kayu ibu.tajam dan kekuatan pemain bagi menguis kayu ke arah yang selamat dan mengejar kayu yang dikuis tersebut untuk mematikan pihak lawan.   Pemain dibahagikan kepada dua pasukan.  Lubang dikorek di atas permukaan tanah. Kedua-dua batang kayu ini berbentuk bulat dab berukuran 2cm garis pusat. Ukur jarak kayu anak itu dari lubang dengan kayu ibu.. Pasukan lawan pula akan berdiri di serata tempat. Cara bermain Konda-kondi  Menggunakan dua batang kayu iaitu. Kayu yang pendek di panggil “anak” dan kayu yang panjang dipanggil “ibu”. Pemain utama berusaha menghalang kayu anak yang dibaling oleh pemain kedua. Undian dibuat untuk menentukan giliran sebagai pemain kumpulan mana yang main dahulu. satu kayu pendek berukuran ½ kaki dan satu kayu panjang berukuran 1 kaki.

Mahjong membabitkan kemahiran.MAHJONG Mahjong atau mahjung merupakan permainan untuk empat orang. Seiring dengan perkembangan zaman. Cara bermainnya adalah dengan membentuk suatu kombinasi biji Mahjong sebanyak 14 biji. Ada tiga jenis Mahjong yang ada dalam setiap setnya. . ia adalah permainan berpapan yang dimainkan oleh dua orang pemain. untuk memainkannya memerlukan kemahiran. Ini menyebabkan beberapa orang menganggap bahawa permainan Mahjong ini menjadi rumit. Bergantung kepada variasi yang dimainkan. kecekapan dalam mengatur strategi dan prediksi. saat ini keping kad Mahjong dibuat dari bahan plastik. Satu set Mahjong terdiri atas 108 buah keping kad ditambah 36 yang dijadikan cadangan jika diperlukan atau untuk tambahan. Pemenangnya iaitu peserta yang paling cepat mengumpulkan 14 biji buah Mahjong. Setiap jenisnya terdiri atas bunga serupa yang diberi nomor satu sampai sembilan. Permainan ini berasal dari China yang lahir dari China pada 3000-4000 tahun yang lalu. GO Go ialah satu permainan tradisional masyarakat Cina. “Tiao” dan “Wan”. Oleh karena itu. Kombinasi inilah yang berbeza-beza di setiap kawasan dalam memainkannya. Padahal dari asal usulnya Mahjong ini hanyalah sebuah permainan sehat yang diperuntukan untuk kesenangan semata. termasuk juga satu tahap nasib. strategi. Permainan yang menghibur para pemain-pemainnya. iaitu keberuntungan nasib. dan pengiraan. Jenis tersebut yaitu “Bing”. Dalam sejarahnya permainan Mahjong ini dimainkan oleh raja dan golongan-golongan bangsawan. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. Permainan ini kaya dengan strategi yang kompleks tetapi hanya mempunyai undang-undang permainan yang mudah. Permainan mahjong menggunakan keping kad atau balok tebal yang terbuat dari tulang dan buluh. serta hal lainnya. Go hanya menggunakan bijibiji batu berwarna hitam dan putih. Go juga dikenali sebagai wéiqí di dalam bahasa China.

Peraturan dan cara permainan Xiang Qi: 1. XIANG QI Xiangqi merupakan sebuah permainan papan cina yang dimainkan oleh dua orang pemain. Jika terdapat sekeping antara pertengahan kedudukan asal dan akhir yang dicadangkan bagi menteri.Go dimainkan dengan cara kedua-dua pemain akan berganti-ganti meletakkan batu masingmasing di atas persilangan grid garis. . Tambahan pula. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia. Ciri-ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao (meriam). Raja bergerak hanya satu ruang pada satu masa. Oleh itu setiap pemain akan berusaha untuk meletakkan biji-biji batu mereka dalam cara-cara tertentu agar tidak ditangkap oleh pihak lawan. 3. sama ada secara melintang atau menegak. Tujuannya adalah untuk menguasai kawasan papan yang lebih besar daripada lawan. menteri disekat dan pergerakannya adalah tidak dibenarkan. Sebiji batu atau sekumpulan batu akan ditangkap dan dialihkan jika sekiranya ianya tidak mempunyai persilangan bersebelahan yang kosong. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. oleh itu permainan ini juga digelar sebagai Catur Cina. Sama seperti Raja. peraturan yang melarang panglima (seperti “raja” dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. yang merupakan persegi ditanda dengan X. Pengawal (Advisor) bergerak hanya satu ruang pada satu masa menyerong. disamping itu merancang pemetaan kawasan-kawasan yang pihak lawan tidak akan dapat duduki tanpa ditangkap. Mereka mesti kekal dalam bahagian masing-masing sungai. Xiangqi bentuk masa kini adalah berasal dari China. serta “sungai” dan “istana” yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. akibat daripada dikelilingi sepenuhnya oleh batu-batu dari pihak lawan. pengawal mesti berada dalam lingkungan istana. Raja perlu sentiasa berada dalam lingkungan istana. 2. Menteri-menteri (Gajah) bergerak dua ruang pada satu masa menyerong (iaitu 2 ruang kiri / kanan dan 2 tempat dalam pergerakan ke atas / bawah). Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China.

6. Dalam keadaan bukan menangkap. Salah satu atau kedua-dua pihak melanggar Peraturan Advanced. Sekeping ditangkap dikeluarkan dari papan. Kereta kebal (Kereta) bergerak satu atau lebih ruang secara melintang atau menegak dengan syarat bahawa semua kedudukan di antara kedudukan asal dan akhir adalah kosong. Syarat Penamatan permainan: permainan ini berakhir apabila salah satu daripada situasi berikut berlaku:   Checkmate: Jika seseorang mengancam untuk menangkap Raja lawan dan lawan tidak mempunyai cara untuk menyelesaikan ancaman. Garis penglihatan Raja: Dua Raja-raja dalam lembaga tidak boleh berada di fail yang sama (garisan menegak) tanpa sebarang keping di antara mereka. Jika bidak tidak melintasi sungai lagi. Sebarang langkah yang meletakkan Raja dalam apa-apa suasana yang menyalahi undang-undang. ia menangkap sekeping bahawa lawan. Meriam bergerak satu atau lebih ruang mendatar atau menegak seperti Rook a. kebuntuan: Jika seseorang itu tidak mempunyai apa-apa langkah yang sah. 9. kuda itu disekat dan langkah itu adalah tidak dibenarkan. ia hanya boleh bergerak ke hadapan secara menegak. bidak juga boleh bergerak secara mendatar. Bidak (atau Askar) bergerak satu ruang pada satu masa.4. Keselamatan Raja: Satu tidak boleh meninggalkan Raja hendak ditawan oleh pembangkang dalam langkah seterusnya. Walau bagaimanapun. satu kehilangan. Satu langkah yang meletakkan kedua-dua Raja-raja dalam apa-apa suasana yang menyalahi undangundang. Tangkap: Apabila sekeping bergerak ke kedudukan yang kini dipegang oleh sekeping lawan. satu kemenangan. semua ruang di antaranya mestilah kosong. dalam usaha menangkap. Jika terdapat sekeping di sebelah kuda (menegak) arah melintang. . mesti ada betul-betul satu ruang yang tidak kosong di antara kedudukan asal dan akhir. Setelah menyeberangi sungai. 5. 8. Kuda (Horses) bergerak dua ruang mendatar dan satu ruang menegak (atau masingmasing 2 ruang menegak dan satu ruang mendatar). 7. 10.

Pada awal abad 19. dan kemenangan tergantung pada buah terakhir. Permainan kho-kho ini memerlukan kecergasan fizikal pemain serta pergerakan yang fleksibel untuk megelak peserta-peserta lain. Bagi setiap 2 giliran terdapat 5 minit masa rehat diberikan. yang berkembang di India pada abad ke-6. atau dalam catur modern ditandai dengan tumbangnya sang raja. CHATURANGA Asal-usul catur modern semula dikenal dengan nama Charuranga. keluasan petak padang yang diperlukan ialah 27mX15m. Bagi kumpulan pengejar (chaser). Setiap 8 peserta ini akan duduk dalam kedudukan yang bertentangan secara berselang-selang. 8 pemain akan berada di tengah setiap 8 kotak yang terdapat di padang permainan. setiap kumpulan boleh mempunyai 12 pemain. Sasaran bagi setiap pengejar ialah menyentuh pemain lawan dengan menggunakan tapak tangan. Pengejar boleh menukar giliran mengejar dengan menyentuh ahli pasukannya yang lain sambil berkata “Kho Kho”.Namun. Pemain yang disentuh kemudiannya akan menjadi pengejar dan begitulah seterusnya. sebuah pendapat disampaikan Kapten Hiram Cox dan Duncan Forbes bahwa dulu catur dimainkan 4 orang sekaligus. papan catur memiliki 100 kotak atau malah lebih. Pemain lawan akan tersingkir apabila pengejar menyentuhnya dengan tapak tangan tanpa melakukan “foul”. Setiap giliran diperuntukkan selama 7 minit untuk acara lari dan kejar. hanya 9 daripadanya akan bermain bagi satu perlawanan. perbedaan buah catur dengan kekuataan yang berbeda. Permainan yang berasal dari Maharashtra ini pada mulanya dimainkan menggunakan kereta kuda.KHO-KHO „Kho-kho‟ merupakan satu permainan tradisional yang popular di kalangan kaum India. pemain yang kesembilan akan bertindak sebagai pengejar. pemain lawan telah melebihi had garisan dengan sendirinya ataupun lambat sampai ke had garisan. Kebanyakan ahli sejarah India mengatakan bahawa Kho-Kho merupakan hasil pengubahsuaian daripada satu permainan „Lari dan kejar‟ di mana seorang pemain akan berlari dan mengejar serta menyentuh pemain lain. Terdapat 2 giliran dalam permainan khokho ini. Dalam catur kuno. Bagi permainan kho-kho. . termasuk empat pemain dalam chaturanga. Manakala. Sejak awal permainan ini sudah memperkenalkan dua pihak yang bermain. Bagi permainan „Kho-Kho‟ ini.

perkataan “kabaddi” bermaksud menahan nafas yang juga merupakan sebahagian dari permainan tersebut. Catatan Mas‟ūdī juga menunjukkan Ivory di India merupakan daerah pengeluar alat permainan catur untuk pertama kali. iaitu tujuh pemain utama dan lima lagi sebagai pemain simpanan. KABADI Permainan Kabaddi merupakan permainan tradisional yang berasal dari negara India. menyebarkan serta memperkenalkan permainan ini dari Persia ke India semasa Kerajaan Nushirwan. Posisi pion dan kuda tidak berubah. Ilmuwan Arab Abu al-Hasan „Alī al-Mas‟ūdī memberi rincian tentang penggunaan catur yakni sebagai sebuah alat strategi ketenteraan. tapi bidak lain mengalami perubahan bentuk. Menurut bahasa Hindi.” Nama itu sendiri bersumber dari sebuah formasi pertempuran dalam epos Mahabrata yang terkenal di India. Kabaddi turut merupakan salah satu permainan yang dipertandingkan di Sukan Asia.Dalam terminologi sanskrit. jepun dan Iran. Kemudian terjadi evolusi pada permainan chaturanga yang dikenal dengan nama Shatranj (chatrang). Permainan ini dimainkan antara dua pasukan. yakni sebuah permainan dua orang pemain yang kekalahan dan kemenangan ditentukan melalui pembersihan terhadap semua bidak lawan (kecuali raja) atau melalui penaklukan terhadap raja lawan.Permainan ini selatan Asia dan mula Tenggara. perjudian dan terkadang dihubungkan dengan ramalan nasib di India dan tempat lainnya. Bagi setiap sesi . “Chaturanga” berarti “memiliki empat bagian” dan dalam puisi epos kepahlawanan kata itu juga berarti “tentara. Setiap pasukan mempunyai 12 orang pemain. matematik. kotak 8 x 8 di sebuah papan merupakan tempat bermain Charuranga. Ashtāpada. Turut dikenali dengan nama Hadududi kalangan sangat popular berkembang di orang di Asia Bangladesh. Papan lain yang dikenal di India adalah Dasapada 10 x 10 dan Saturankam 9 x 9. Chaturanga adalah sebuah simulasi permainan perang guna memperlihatkan kekuatan strategi militer India saat itu.

permainan. Peraturan am permainan ini ialah. apabila penyerang sudah berjaya mengeluarkan seorang pemain. Penyerang tersebut akan berusaha untuk menyentuh atau menjatuhkan mana-mana pemain dari pasukan pihak lawan. keseluruhan pasukan pihak lawan akan cuba menahannya daripada kembali semula ke gelanggang pasukan penyerang. Jika penyerang dapat menyentuh atau menjatuhkan mana-mana pemain semasa beliau masih lagi menahan nafas. seorang penjaga masa dan seorang pencatat markah. Permainan ini dimainkan di kawasan gelanggang permainan yang meliputi luas 12. Kedua-dua pasukan bertukar posisi sebagai penyerang dan pihak lawan secara bergilir-gilir sehingga sesi permainan tamat. beliau juga turut terkeluar. beliau dikehendaki menyebut „kabaddi‟ secara berterusan. Mana-mana pemain yang keluar secara sengaja atau mana-mana bahagian badannya menyentuh kawasan luar dari garisan gelanggang semasa sesi permainan berlangsung. dua penjaga garisan. Penyerang tersebut kemudiannya akan kembali semula ke gelanggangnya. satu pasukan akan bertindak sebagai pasukan penyerang manakala pasukan yang satu lagi bertindak sebagai pihak lawan. Jika penyerang tersebut mengambil nafas lain sebelum berjaya kembali. Sepanjang proses ini. tujuh pegawai diperlukan dalam menyelia permainan iaitu seorang pengadil. dua hakim. Namun. Untuk memastikan beliau tidak menipu dengan menarik nafas yang lain.5 x 10 meter persegi yang dibahagi pula kepada dua kawasan yang sama luas. Permainan ini dimainkan dengan cara Pasukan penyerang akan menghantar seorang penyerang yang akan memasuki kawasan pihak lawan (sebahagiannya seperti yang dijelaskan diatas). Durasi permainan adalah selama 40 minit untuk dua sesi dengan tambahan 5 minit untuk pertukaran dua sesi tersebut. Mata akan dikira berdasarkan percubaan yang berjaya untuk menyentuh/menjatuhkan dan kembali semula ke gelanggang pasukan dalam tempoh satu nafas. wakil pasukan penyerang tersebut perlu menahan nafas. pemain tersebut akan terkeluar dari permainan. .

kita dapat memastikan permainan tradisional mampu menjadi warisan budaya untuk generasi yang akan datang. Bagi peringkat yang tinggi. . Semua kaum mempunyai jenis permainan tradisional mereka masing-masing. Langkah tersebut penting supaya ahli masyarakat mendapat pendedahan dan mempelajari permainan tradisional sepanjang kempen dan pertandingan dijalankan kerana tak kenal. Oleh itu. Pertandingan bermain permainan tradisonal merupakan rencah maslahat untuk mempertahankannya. Pasukan yang berjaya mengeluarkan semua pemain dalam pasukan pihak lawannya dalam masa sesi permainan akan mendapat 2 mata bonus “lona”. permainan Kabaddi dijalankan mengikut asas ketinggian dan berat untuk memastikan keadilan dalam permainan. Di antaranya termasuklah permainan tradisional yang merupakan sebahagian daripada warisan budaya seluruh masyarakat malaysia. Namun dewasa ini. Dengan langkah proaktif tersebut. Permainan tradisional ini merupakan satu bentuk hiburan masyarakat zaman dahulu. Melalui permainan tradisional juga kita dapat mengenali budaya kaum lain kerana permainan tradisional itu sendiri merupakan lambang dan menggambarkan corak kehidupan masyarakat tersebut. Penganjuran permainan tradisional bukan sahaja dapat mendatangkan rasa keseronokan tetapi juga dapat memberikan pendedahan tentang kepelbagaian permainan tradisional masyarakat pelbagai kaum di Malaysia kepada bukan sahaja peserta tetapi juga kepada penonton yang hadir dalam majlis permainan tradisional tersebut. kepenganjuran sesuatu pertandingan yang melibatkan permainan tradisional dilihat sangat bermanfaat untuk memertabatkan kembali tradisi kesukanan tradisional ini. Permainan tradisional merujuk kepada permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu. aktiviti permainan tradisional smakin mendapat penyisihan oleh bukan sahaja golongan kanak-kanak malahan golongan dewasa juga turut menyisihkan permainan tradisi ini.pemain tersebut secara automatiknya akan dikira terkeluar dari permainan kecuali jika tindakan itu berlaku atas “struggle”. KELEBIHAN DAN MANFAAT PENGANJURAN PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan pelbagai budaya yang diwarisi dari masyarakatnya yang berbilang kaum. Permainan tradisional bukan hanya dimainkan oleh kanak-kanak bahkan juga oleh golongan dewasa. maka tak cinta.

Oleh yang demikian. permainan tradisional ini sangatlah penting dihidupkan semula supaya menjadi tak lapuk dek hujan. Jelas di sini bahawa permainan tradisional dapat mengukuhkan semangat perpaduan nasional dikalangan rakyat supaya terus menyuburkan semangat bersatu teguh. semangat kesukanan sama ada individu mahupun berpasukan dapat di pupuk. Perkara yang sedemikian mampu mempengaruhi gaya hidup yang lebih baik dan sihat. permainan tradisional akan dapat mengharumkan nama negara dan menaikkan imej Malaysia di persada dunia. Penganjuran ini juga mampu menyemai budaya bergiat cergas sepanjang hayat dalam diri setiap peserta mahu ahli penganjur itu sendiri. Melalui permainan tradisional kita dapat memupuk semangat perpaduan. penganjuran ini juga dapat menguji kemahiran kognitif peserta pertandingan untuk berfikir secara kritis dan kreatif serta berupaya untuk mengesan dan menyelesaikan sesuatu masalah yang timbul dengan tepat. Pertandingan permainan tradisional ini juga sangat berfaedah dan bermanfaat khususnya untuk meningkat dan mengeratkan hubungan sosial dikalangan masyarakat majmuk di Malaysia. tak lekang dek panas. tersimpul dengan nyata permainan tradisional ini dilihat sebagai permainan rakyat yang dapat menghidupkan kesuburan norma kehidupan murni kerana nilai tradisi yang tinggi di dalamnya terkandung pelbagai nilai budaya masyarakat yang memilikinya.Penganjuran pertandingan permainan tradisional ini juga turut dapat menghidupkan kesuburan norma kehidupan murni masyarakat setempat dan Malaysia amnya. dan mesra dalam kelompok masyarakat. Permainan tradisional merupakan salah satu cara rakyat tanpa mengira kaum mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah dan sekaligus membantu menjauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang sia-sia. Selain itu. Menerusi pertandingan permainan tradisional ini nilai-nilai murni seperti bekerjasama. Tanpa melihat warna kulit mahupun agama. selain dari itu pertandingan ini juga dapat mengeratkan silahtulrahim dikalangan peserta mahupun pihak penganjur dan masyarakat keseluruhannya. Secara tidak langsung. Warisan bangsa ini sebenarnya mestilah dikekalkan demi kesejahteraan negara. Kesimpulannya. Pertandingan permainan tradisional seumpama ini juga dapat membantu membangunkan dan meningkatkan keupayaan fizikal dan tahap kecergasan yang ada pada setiap peserta. Usaha seumpama ini sangatlah mustahak supaya permainan rakyat ini akan lebih dipandang berat dan diapresiasi oleh segenap lapisan masyarakat di nusa ini. rasa muhibah. .

Pelbagai pihak telah berusaha untuk mengembalikan populariti permainan tradisional masyarakat kita. Kecanggihan permainan moden melekakan generasi pada masa kini yang telah menjadi kera sumbang kerana asyik terperap di dalam kamar sahaja. Sikap segelintir generasi pada masa kini yang menganggap permainan tradisional adalah ketinggalan zaman dan hanya wujud pada zaman puntung asap sahaja haruslah dikikis. Salah satu dari cabaran dalam usaha untuk mempopularkan semula permainan ini ialah golongan remaja zaman sekarang yang beranggapan bahawa permainan tradisional sudah ketinggalan zaman dan tidak sesuai lagi dimainkan. Sikap acuh tak acuh sesetengah pihak dalam mengembalikan kegemilangan permainan tradisional ini menyebabkan permainan ini semakin terus dilupakan. Persaingan dengan permainan moden yang canggih seperti permainan komputer juga merupakan ancaman kepada permainan tradisional. Generasi muda hari ini tidak mengenali permainan tradisional dengan mendalam kerana kemajuan teknologi yang begitu pesat.CABARAN-CABARAN YANG DIHADAPI UNTUK MEMPOPULARKAN PERMAINAN TRADISIONAL Permainan tradisional yang merupakan warisan bangsa kini berhadapan dengan ancaman arus pembangunan dan pemodenan khususnya kemajuan teknologi menyebabkan popularitinya semakin berkurangan. usaha untuk mengembalikan kegemilangan permainan tradisional ini berhadapan dengan cabaran yang besar. Iklan-iklan sukan dunia disamping galakan pihak berkuasa khususnya penyertaan golongan remaja dalam aktiviti permainan moden dan antarabangsa bukan sahaja menjadi salah satu sebab mengapa permainan tradisional ini semakin tersisih menyebabkan mempopularkan semula permainan tradisional ini semakin mencabar. Sepatutnya generasi pada masa kini tampil sebagai pewaris pusaka tradisi nenek moyang yang terbilang. Permainan tradisional merupakan sumber hiburan utama masyarakat silam tetapi kini perkembangan teknologi moden telah merubah segala-galanya. . melepaskan pucuk masingmasing‟ menyebabkan permainan tradisional ini hanya tinggal dalam buku-buku dan majalah-majalah sahaja. Remaja hari ini juga lebih cenderung kepada sukan lasak yang dianggap lebih mencabar dan memerlukan daya saing serta daya tahan yang tinggi. Namun begitu. Kecenderungan masyarakat moden untuk hidup seperti „enaun dalam belukar.

Oleh itu. Sangat bertepatan sekali pendedahan pada peringkat sekolah yang mana sewajarnya pihak sekolah melalui sokongan penuh Kementerian Pelajaran agar mewujudkan kegiatan kokurikulum yang berkaitan dengan permainan tradisional. pertandingan permainan tradisional antara sekolah-sekolah akan menyemarakkan lagi semangat murid untuk memahirkan diri dengan permainan-permainan tradisional tertentu. Tambahan pula. Langkah ini sudah tentu dapat menghidupkan kembali kegemilangan permainan tradisional dalam kalangan generasi muda di negara kita.Kesimpulannya semua pihak perlu memainkan peranan untuk mempopularkan warisan ini kerana permainan tradisional ini merupakan satu daripada warisan silam yang perlu dipertahankan. Salah satu usaha bagi mempopularkan permainan tradisional adalah melalui pendedahan dan galakan serius dari peringkat sekolah. LANGKAH-LANGKAH UNTUK MEMPOPULARKAN PERMAINAN TRADISIONAL. kanak-kanak di peringkat prasekolah juga wajar didedahkan dengan permainan tradisional kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Malahan. pengaruh-pengaruh kuat dari aktiviti-aktiviti permainan yang bersifat antarabangsa yang mendapat suntikan bukan sahaja oleh media-media massa tetapi juga oleh badan-badan bukan Kerajaan dan Kerajaan malahan turut mendapat dukungan oleh sebahagian besar kalangan masyarakat kita. Pihak kerajaan dan swasta seharusnya bersama-sama menggembling tanggungjawab untuk mengembalikan semula kegemilangan permainan tradisional ini agar terus popular dikalangan remaja. Hal ini disebabkan adanya halangan dan kekangan yang disebabkan oleh arus kemodenan. Usaha ini bertujuan untuk memperkenalkan permainan tradisional kepada pelajar-pelajar. Setiap negeri mestilah digalakkan untuk mengambil bahagian sebagai langkah memeriahkan pesta tersebut. Salah satunya adalah dengan menubuhkan Kelab Permainan Tradisional di peringkat sekolah. Pihak kerajaan juga perlu main peranan dalam usaha ini. Pertandingan ini wajar dijadikan acara bulanan atau tahunan agar pendedahannya lebih kerap dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Kerajaan wajar menganjurkan pertandingan-pertandingan permainan tradisional di semua peringkat sosial. Tidak dapat disangkali hakikatnya pada hari ini. usaha-usaha perlu diambil bagi mempopularkan semula permainan tradisional ini. Langkah ini bertujuan untuk menarik . Usaha ini tidak akan sia-sia jika ianya berterusan sehingga ke peringkat pengajian tinggi. permainan tradisional mula dilupakan.

Pihak media seharusnya berpenanan sebagai medium yang dapat menghebahkan kelebihan permainan tradisional kepada masyarakat. . Ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan anak-anak mereka perlu memperkenalkan permainan tradisional ini kepada anak-anak sejak kecil lagi. Melalui Kementerian Pelancongan juga perlu menjadikan permainan tradisional ini sebagai satu bentuk kerjaya yang mana bukan sahaja memberi keuntungan kepada negara tetapi juga sebagai suatu punca pendapatan masyarakat kita. Usaha ini bukan sahaja dapat mempopularkan semula permainan tradisi masyakat kita tetapi juga dapat membantu mengharumkan nama negara kita sebagai sebuah negara yang kaya dengan budaya tradisional yang terpelihara di persada dunia. sebagai satu aktiviti riadah yang bukan sahaja sebagai mengisi masa lapang dan hiburan tetapi juga sebenarnya dapat membantu mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. televisyen. Ibu bapa dapat membantu mengembalikan kepopularan permainan tradisional ini seperti membelikan permainan tradisional seperti gasing.minat masyarakat untuk bergiat cergas dalam bidang permainan (sukan) tradisional yang semakin dilupakan. Penganjuran pertandingan akan dapat mengembalikan populariti permainan tradisional bangsa kita. congkak dan layang-layang khusus untuk anak-anak mereka. pihak kerajaan haruslah memainkan peranan dan memastikan permainan tradisional kekal diminati oleh rakyat. Peranan ibu bapa juga penting untuk mempopularkan semula permainan tradisional ini dikalangan anak-anak mereka. Peranan pihak media massa juga sangat penting. Anjuran mahu pun bantuan pihak media dalam menghebahkan aktiviti pertandingan permainan tradisional sangat-sangat membantu kerana rata-rata masyarakat zaman sekarang banyak bergantung kepada media-media massa ini untuk mendapatkan malumats Sesungguhnya. Hebahan boleh dilakukan melalui surat khabar. Ibu bapa sewajarnya dapat meluangkan masa bersama dengan anak-anak dengan bermain permainan tradisional seperti bermain congkak dan sebagainya.Tegasnya. peranan pihak media massa sangat penting dalam membantu memperkenalkan dan mempopularkan permainan tradisioanl ini kepada masyarakat khususnya generasi muda. Kerana permainan tradisional itu sendiri merupakan lambang dan menggambarkan corak kehidupan masyarakat yang majmuk kerana nilai tradisi yang tinggi di dalamnya terkandung pelbagai nilai budaya masyarakat yang memilikinya dan ini menjadikan amalan membudayakan permainan tradisional satu daya tarikan kepada pelancong luar dan dalam negara. majalah dan internet.

bulat air kerana pembetung. Oleh itu. Peranan masyarakat. Masyarakat boleh memberikan sokongan dengan menubuhkan persatuan atau kelab permainan tradisional di tempat tinggal mereka. Penyertaan pelajar dalam pertandingan yang diadakan oleh pihak sekolah dan masyarakat juga dapat membantu pelajar mencintai dan meminati permainan tradisional. peranan setiap individu itu amat penting dalam mempopularkan permainan tradisional. Dengan mempelajari dan mengambil bahagian dalam pertandingan permainan tradisional setiap individu dapat mengurangkan diri mereka daripada terlibat dengan permainan moden seperti permainan elektronik. bulat manusia kerana muafakat. Pertandingan ini dapat memperkenalkan dan menonjolkan bakat seseorang dalam permainan tradisional. Oleh yang demikian. Mereka hendaklah menanamkan sikap suka dan ingin tahu tentang permainan tradisional. permainan tradisional memang wajar dikembalikan kegemilangannya dalam kalangan generasi muda. Kesedaran adalah sangat penting ditanam dalam diri setiap individu itu. Semua pihak hendaklah berganding bahu untuk mempopularkan kembali warisan bangsa yang tidak ternilai harganya ini. Jika tidak permainan tradisional warisan berzaman ini hanya tinggal nama sahaja pada suatu masa nanti. layang-layang dan sepak raga. Bak kata pepatah. peranan masyarakat amat penting dalam usaha mempopularkan permainan tradisional. Mereka boleh bermain pada masa lapang.Peranan individu juga sangat penting dalam usaha mempopularkan permainan tradisional ini. Sebagai contoh permainan gasing. . Mereka juga boleh mengadakan pertandingan di peringkat kampung atau antara kampung. Kerjasama dan iltizam semua pihak akan dapat mempopularkan kembali warisan bangsa kita sampai bila-bila. Kesimpulannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful