AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

risau. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini. Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. Namun. Kita punya Allah.” (Alam Nasyrah : 5-6).” (QS. amin yarrabbal alamin. mintalah pada Allah. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. 3. kenapa kita mesti takut. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita. niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras.”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat.” ( QS. bimbang. Salam. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. jangan takut akan kekurangan rezeki. Kehidupan yang mencabar. bertakwalah pada-Nya. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.” (Saba : 39 ) Jadi. Subhanallah. ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. keperluan dan . „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya). Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa. (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. gangguan emosi dan kemurungan. Sementara. tak sedikit juga yang keliru. 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya.

hidupnya terasa seronok kembali. penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. Kedua. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah. Makan tak lalu. Sahabat yang dimuliakan.a. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain.w tersebut. Selesai membaca. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. ”Kalau penyakit itu yang menimpamu. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat.” kata orang tersebut. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul. Hakikat sebenarnya. 2. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. Ketiga.. “Wahai Ibnu Mas‟ud. Kekayaan. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut. Fikirannya segar kembali. Menyayangi orang miskin : . Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin. dan fikiranku kusut. Namun. Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup.w. jiwaku gelisah. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. dan jiwanya pun tenang. penderaan seksual. tempat orang membaca al-Quran. Sampai saja di rumah. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah. Ibnu Mas‟ud menjawab.tuntutan kehidupan yang meningkat. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. Padahal. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan. Ia mengeluh.a. Contohnya faktor bunuh diri. tidur pun tak lena. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan.

Pertama. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara. Rasulullah s. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak. Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa. Rasulullah s. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan. di dalam hadis Rasulullah s.t. bersabda yang bermaksud. Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain.a. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab. dan mengabaikannya adalah kufur.w. Siapa yang tidak mensyukuri manusia.a. rupa paras. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa.w.w. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . bererti dia juga tidak mensyukuri Allah. Ternyata. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim. tahap kesihatan.” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan.t.w.a. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s. Kedua. Melihat orang yang di bawah.t.a. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s.a.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4. pekerjaan dan pendidikannya. Berjemaah itu dirahmati. Rasulullah s. baik dalam segi harta kekayaan. kedamaian dan kemesraan.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita. Oleh itu.Rasulullah s.w. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s. untuk bantu membantu sesama mereka.a. 3. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Hubungan yang baik di dalam keluarga. meskipun nampak sedikit. aku jamin untuknya empat perkara.w. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s. Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) .

Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain. diperluas baginya rezeki.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5. iaitu Islam sebagai cara hidup.nescaya keluarganya akan mencintainya. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s.” dan berzikir kepada Allah. ditambah umurnya dan Allah s. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s. 6. Kebenaran harus diperjuangan.a.t. Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah.w. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. memasukkan ke dalam Syurga. orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah. Perhubungan yang kuat dengan Allah s. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan. dalam semua keadaan.w. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran. 7. Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang. akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan. pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa. Sebaliknya.w. 8.t. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a. baik dalam keadaan senang maupun susah. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun.t. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang. Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s.” .t.w.w.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari. Sebaliknya.t. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita. 9.

Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka. Rasulullah s.) 2. Abu Daud.a. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4.a.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r. Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1.” (Hadis Riwayat Ahmad. Tirmizi. jiwa menjadi lebih bersemangat. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.a. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. Padahal. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah.w. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau. Sentiasa ingat Allah SWT .” 10. sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.) 3. kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya.Begitulah kenyataanya. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya.t.” (Hadis Riwayat Ahmad. anNasa‟i. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa. berbagai kelebihan. setiap kita diberikan oleh Allah s. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari.

” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. Banyak berselawat . seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8. hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. Firman-Nya: “.Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya. anak yatim dan fakir miskin.. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya. ayat 28) 5. hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan.. at-Tabrani. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad.” (Surah Ar-Ra‟d. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. orang sakit. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7. Ingatlah.(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.

menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah. Dan siapa yang menyedikitkan. kemurahan rezeki. kesedihan. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati. 9. berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). nescaya Allah membanyakkan baginya. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa.” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12.” 10. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. 15.a. . Wallahu a‟lam. menggelapkan hati. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. melemahkan tubuh. juga mempunyai rahsia tersendiri. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. 11.) 14. nescaya Allah menyedikitkan baginya. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain.

Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. hendak tenang dibacanya Quran. tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya. menjenihkan dan melunakkan hati. nescaya Dia akan perkenankan. diiringi doa: “Ya Allah. al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu.” Ada juga hadis menyebut. dia akan dapat. 19. Dalam al-Quran.” (Surah ali-Imran. dia tidak akan ditimpa kepapaan. 18.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). Allah suruh kita meminta kepada-Nya. Wallahu a‟lam. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. (Riwayat Ahmad. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam. Misalnya. dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu. dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu. terbukanya pintu hidayah. Salah satu nama Allah. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan. dimudahkan faham agama. Misalnya. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. ayat 145) 17.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16. Lawannya adalah kufur nikmat. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Surah Ibrahim. Ini sunnatullah. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. ya Fattah ya „Alim. Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.

bagi orang Islam. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas.a. Bertawakal Dengan tawakal. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1. Bagi yang beragama Islam.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. 20. Amiin. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat. ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang. Ibnu Majah.” (Riwayat Ahmad. 2. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah.” (Surah at-Thalaq. Insya Allah. Dengan takwa.yang baik dan halal. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri. Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk . Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan). hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. anda akan kembali tenang. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. ayat 2-3) Pendek kata. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah.” (Surah at-Talaq. hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram. at-Tirmizi. sedih dan sebagainya. dan sebagainya. Ibnu Hibban. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah.

6. Antaranya. dengan mendirikan solat sunat. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Oleh itu. 5. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. 4. solat sunat taubat. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. tengah malam. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. solat sunat tasbih. Para pelajar misalnya. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama. motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah. ketika waktu azan dan iqamah. Membaca al-Quran. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat. pagi sebelum waktu Subuh. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. solat sunat hajat. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Solat sunat dhuha. Insya-Allah. malam hari raya. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Namun. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. 3.

. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. 9. Berhubung dengan keluarga. Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. Insya Allah. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. Oleh itu. ini hanya menambahkan sebak di dada. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya.” . seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. ke mana sahaja seseorang itu pergi. 10. Jadi. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa. 7. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. orang ramai dan masjid. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. 8. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan. syaitan-syaitan akan menyambarnya. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. seperti menetapkan keutamaan. Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan. Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah.

14. maka cubalah menangis sepuas-puasnya. Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. „nature walk‟. Maka dengan itulah. Sayangi badan anda. Apabila kita mempunyai keyakinan diri. darah tinggi. 13. Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. 12. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. Anda juga menikmati „bird watching‟. Aktiviti berkebun. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui.11. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. menyemai iman dan penawar bagi manusia. Oleh itu. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. Jaga makan dan tidur berlebihan. Sebagai contoh. kencing manis. 15.

Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. oren dan kuning memberikan kita tenaga. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. 17. Menurut kajian dari Avram Goldstein. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan. 21. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. Jika ia tidak perlu. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. NGO berkaitan atau boleh juga . Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda. jika anda rasa tertekan. 20. Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. 16. 19. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. Warna merah terang. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. Apa yang penting ialah. Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. 18. Justeru.

Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. seputar masalah ujian yang menimpanya. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. laam raa. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama. Kami telah menguji orang- . meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. jika ia rusak. Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms. Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya.” (HR. Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya. karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka. jika ia baik.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama.S Ibrahim: 1). tetapi juga penentu aqidah.melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain. keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. maka baiklah jasad seluruhnya. tenang atau tidaknya. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran. sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. dan baik atau buruknya hidup kita. Sekiranya semua gagal. maka rusaklah jasad seluruhnya. penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda. hati tidak hanya sekerat daging. tergantung dari hati kita. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati.” (H. sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya. Imam Bukhari dan Muslim). Sebenarnya. persoalan-persoalan. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya.

Allah lebih mengetahui apa yang paling baik. paling cocok dan paling tepat untuk kita. Cuma kalau kita pikir-pikir. dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. Jadi ujian dan cobaan. ” (QS. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. Percayalah. Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. cobalah buka Al Quran. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. dan pasti benarnya. diterima atau tidak. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. . maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta. sedang kamu tidak mengetahui. bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. Kadang ada dari teman-teman mengeluh.” (HR Bukhari dan Muslim). Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. Al Baqarah {2} : 45-46). Allah mengetahui. Ingatlah. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya.” (QS. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut. bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya. Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita. memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. Teman-teman. padahal ia amat baik bagimu. Ini adalah jaminan dari Allah.orang sebelum mereka. Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. Al Baqarah {2} : 216). takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku. Al Baqarah {2} 286). Surah Al Ankabut {29} : 23). dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong.” (QS.

berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu.” Begitu gumamku dalam hati. setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan . Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. “Sholat dhuha termasuk sunnah. AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu. maka hanya stres yang akan kita dapatkan. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. asalkan kita kuat iman dan sabar. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. beban persoalan yang over dosis. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa. Saya teringat tausiyah seorang ustadz. Al Mulk dan Ar raahman. Amalan saya membaca surrah Yaasiin. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita. Allah Swt yang menciptakan kita. pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci. Lambat laun. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya.

Tapi pun saya sangat menyadari. harus diimbangi dengan yang positif.memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. yang ditangkap mata kita. amalan itu akan terus saya baca. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. misalnya Al-Kahfi. Dalam Al-Qur‟an. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). “Wahai Rabb kami. Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. tapi seterusnya. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. lalu ditambah lagi satu surat lagi. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. dari koran dan televisi… Dari gosip. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. Tuhan Yang Maha Kuasa. mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) . “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. Bila sudah hafal. Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful