AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. 3. keperluan dan . ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. Salam. Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. tak sedikit juga yang keliru. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima.” (Saba : 39 ) Jadi. amin yarrabbal alamin. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras. Sementara. kenapa kita mesti takut. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. bimbang. risau. Subhanallah. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. mintalah pada Allah. bertakwalah pada-Nya. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya.” ( QS. (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa. Namun. Kita punya Allah. 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. jangan takut akan kekurangan rezeki. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya).” (QS. niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. Kehidupan yang mencabar. gangguan emosi dan kemurungan.” (Alam Nasyrah : 5-6).

w. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. Sahabat yang dimuliakan. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. penderaan seksual. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman.tuntutan kehidupan yang meningkat. tidur pun tak lena. “Wahai Ibnu Mas‟ud. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. Contohnya faktor bunuh diri. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud. Makan tak lalu. Kedua. Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin. Padahal. Ibnu Mas‟ud menjawab. Hakikat sebenarnya. Fikirannya segar kembali. Ia mengeluh.a. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1. Menyayangi orang miskin : . Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup. Kekayaan. jiwaku gelisah. ”Kalau penyakit itu yang menimpamu. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah.a. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. Ketiga. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah. tempat orang membaca al-Quran. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat.w tersebut. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain.. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan. Sampai saja di rumah. 2. hidupnya terasa seronok kembali. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya. segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan. Namun. dan jiwanya pun tenang. dan fikiranku kusut. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. Selesai membaca.” kata orang tersebut.

Rasulullah s. Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain. pekerjaan dan pendidikannya. di dalam hadis Rasulullah s.t.w. Rasulullah s.w.a. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim.a.w.a. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak. tahap kesihatan. Ternyata. dan mengabaikannya adalah kufur. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan.a. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin.w. bererti dia juga tidak mensyukuri Allah.a.w. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita.Rasulullah s.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik.w.t. 3. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain. bersabda yang bermaksud. untuk bantu membantu sesama mereka. Oleh itu. kedamaian dan kemesraan.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4. aku jamin untuknya empat perkara. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa. Hubungan yang baik di dalam keluarga. Melihat orang yang di bawah. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat.t. Kedua. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur. Siapa yang tidak mensyukuri manusia.” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) . Rasulullah s. Pertama. Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah. rupa paras. meskipun nampak sedikit. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s.a. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia. baik dalam segi harta kekayaan. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit. Berjemaah itu dirahmati.

akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat. orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah. Kebenaran harus diperjuangan.w.” .t. 8. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. 9.w. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s. Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain.t.” dan berzikir kepada Allah. Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini. dalam semua keadaan.a. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah. 7. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita. Sebaliknya. Sebaliknya. Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan.w. diperluas baginya rezeki.w.a. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun. Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s.w.t. ditambah umurnya dan Allah s. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat. memasukkan ke dalam Syurga. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita.nescaya keluarganya akan mencintainya. iaitu Islam sebagai cara hidup.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari.t. 6. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan. baik dalam keadaan senang maupun susah.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5. Perhubungan yang kuat dengan Allah s.t. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa.

Padahal.w.” 10. sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.) 3. Rasulullah s. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. Tirmizi. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa.a. Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif.) 2. berbagai kelebihan. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau. setiap kita diberikan oleh Allah s. anNasa‟i.Begitulah kenyataanya.t. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.a. Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut.” (Hadis Riwayat Ahmad. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif.” (Hadis Riwayat Ahmad. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum. Sentiasa ingat Allah SWT . Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang. Abu Daud.a. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya. jiwa menjadi lebih bersemangat. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan.

hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. orang sakit. hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman.. Banyak berselawat . anak yatim dan fakir miskin. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki.(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.” (Surah Ar-Ra‟d. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya. Firman-Nya: “.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala.Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang.. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri. seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7. at-Tabrani. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya. Ingatlah. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu. ayat 28) 5. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil.

” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. menggelapkan hati. Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati. Dan siapa yang menyedikitkan.” 10. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. nescaya Allah membanyakkan baginya. . berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. kesedihan. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa. nescaya Allah menyedikitkan baginya. kemurahan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain.) 14. Wallahu a‟lam. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW. 9. Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan.a. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair. menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah. melemahkan tubuh. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. 11. juga mempunyai rahsia tersendiri. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. 15.

Misalnya. al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu.” (Surah ali-Imran. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan.” Ada juga hadis menyebut. Ini sunnatullah. Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). Wallahu a‟lam. (Riwayat Ahmad. ya Fattah ya „Alim. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. ayat 145) 17. diiringi doa: “Ya Allah. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya. terbukanya pintu hidayah. nescaya Dia akan perkenankan.” (Surah Ibrahim. dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat. Allah suruh kita meminta kepada-Nya. Dalam al-Quran. 18. dimudahkan faham agama. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. Salah satu nama Allah. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah. 19. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur. hendak tenang dibacanya Quran. menjenihkan dan melunakkan hati. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu. tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. dia tidak akan ditimpa kepapaan. Lawannya adalah kufur nikmat. Misalnya. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. dia akan dapat. dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16. sesungguhnya azab-Ku amat keras.

at-Tirmizi. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1. Ibnu Majah. Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk . anda akan kembali tenang. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya. hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram. Dengan takwa. ayat 2-3) Pendek kata. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki. ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang. hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik. 2. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan). ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah. 20. Ibnu Hibban.a. dan sebagainya. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. sedih dan sebagainya. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. Bertawakal Dengan tawakal. Amiin. Bagi yang beragama Islam. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah.” (Surah at-Thalaq. bagi orang Islam. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.yang baik dan halal. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri.” (Surah at-Talaq. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat.” (Riwayat Ahmad. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Insya Allah.

disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan. Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. solat sunat tasbih. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. Para pelajar misalnya. tengah malam. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari. solat sunat hajat. Insya-Allah. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan. Oleh itu. 3. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah. ketika waktu azan dan iqamah. Solat sunat dhuha. solat sunat taubat. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”. dengan mendirikan solat sunat. Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. malam hari raya. solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Namun. pagi sebelum waktu Subuh. Membaca al-Quran. 5. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. Antaranya. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. 4. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah. 6. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat.

8. kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. Jadi. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah.” . Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah. Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. ke mana sahaja seseorang itu pergi. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. 10. Insya Allah. Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan. seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. ini hanya menambahkan sebak di dada. 7. . 9. seperti menetapkan keutamaan. Berhubung dengan keluarga. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. orang ramai dan masjid. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. Oleh itu. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. syaitan-syaitan akan menyambarnya. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan.

menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. kencing manis. Anda juga menikmati „bird watching‟. Sebagai contoh. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. Maka dengan itulah. menyemai iman dan penawar bagi manusia. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana.11. darah tinggi. 13. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. Oleh itu. 14. Sayangi badan anda. Jaga makan dan tidur berlebihan. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Aktiviti berkebun. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Apabila kita mempunyai keyakinan diri. 15. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. 12. „nature walk‟. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. maka cubalah menangis sepuas-puasnya. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga.

Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. Justeru. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. 20. NGO berkaitan atau boleh juga . dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. jika anda rasa tertekan. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin. 17. mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. Menurut kajian dari Avram Goldstein.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. 21. Apa yang penting ialah. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. Jika ia tidak perlu. Warna merah terang. 19. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. 18. 16. Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. oren dan kuning memberikan kita tenaga.

Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. Kami telah menguji orang- . Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati. laam raa. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran. intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. hati tidak hanya sekerat daging. Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya.melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain. tetapi juga penentu aqidah. Sekiranya semua gagal. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. Imam Bukhari dan Muslim). dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. tergantung dari hati kita.” (HR. tenang atau tidaknya. meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu.” (H. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama. dan baik atau buruknya hidup kita. karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka. maka baiklah jasad seluruhnya. jika ia rusak.S Ibrahim: 1). penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak. sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q. jika ia baik. persoalan-persoalan. Sebenarnya. seputar masalah ujian yang menimpanya. Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. maka rusaklah jasad seluruhnya.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya.

Al Baqarah {2} : 45-46). Teman-teman.” (HR Bukhari dan Muslim). Percayalah. Surah Al Ankabut {29} : 23). ” (QS. takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku.” (QS. Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya. karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai. Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu.orang sebelum mereka. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. Kadang ada dari teman-teman mengeluh. Cuma kalau kita pikir-pikir. . bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. Al Baqarah {2} : 216). Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta. diterima atau tidak. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita. bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya. Jadi ujian dan cobaan. cobalah buka Al Quran. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. Ingatlah. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut. Allah mengetahui. Ini adalah jaminan dari Allah. paling cocok dan paling tepat untuk kita. Al Baqarah {2} 286). padahal ia amat baik bagimu. sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. dan pasti benarnya. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. Allah lebih mengetahui apa yang paling baik.

Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan . maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu. asalkan kita kuat iman dan sabar. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. Allah Swt yang menciptakan kita. maka hanya stres yang akan kita dapatkan.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. Al Mulk dan Ar raahman. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. “Sholat dhuha termasuk sunnah. AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. Lambat laun. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu. Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita. beban persoalan yang over dosis. niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa.” Begitu gumamku dalam hati. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. Amalan saya membaca surrah Yaasiin. pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. Saya teringat tausiyah seorang ustadz.

amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. Tuhan Yang Maha Kuasa. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). tapi seterusnya. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. Tapi pun saya sangat menyadari. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut. amalan itu akan terus saya baca. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) .memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu. Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi. yang ditangkap mata kita. lalu ditambah lagi satu surat lagi. Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. “Wahai Rabb kami. Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. Dalam Al-Qur‟an. harus diimbangi dengan yang positif. dari koran dan televisi… Dari gosip. “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). Bila sudah hafal. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. misalnya Al-Kahfi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful