AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

kenapa kita mesti takut. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras. Sementara. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita.” (Alam Nasyrah : 5-6).”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa. Subhanallah. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.” ( QS. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini. keperluan dan . (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat. 3. Namun. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Kita punya Allah.” (Saba : 39 ) Jadi.” (QS. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya. gangguan emosi dan kemurungan. Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. Kehidupan yang mencabar. mintalah pada Allah. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. bertakwalah pada-Nya. risau. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. bimbang. tak sedikit juga yang keliru. Salam. amin yarrabbal alamin. „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya). ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. jangan takut akan kekurangan rezeki.

Makan tak lalu. ”Kalau penyakit itu yang menimpamu. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. jiwaku gelisah.a. penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah. tidur pun tak lena. tempat orang membaca al-Quran. hidupnya terasa seronok kembali. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi.w tersebut. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan. 2. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman. Selesai membaca. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud. Ia mengeluh. segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. Menyayangi orang miskin : .w. dan fikiranku kusut. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut.. “Wahai Ibnu Mas‟ud. Namun. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1. dan jiwanya pun tenang.” kata orang tersebut. Fikirannya segar kembali.tuntutan kehidupan yang meningkat. Contohnya faktor bunuh diri. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. Padahal. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul. Hakikat sebenarnya. Kedua. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. Ibnu Mas‟ud menjawab. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat. Kekayaan. Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup.a. Ketiga. Sahabat yang dimuliakan. penderaan seksual. Sampai saja di rumah.

” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan.a. Rasulullah s. baik dalam segi harta kekayaan. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain. bererti dia juga tidak mensyukuri Allah. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur. tahap kesihatan. kedamaian dan kemesraan. rupa paras.w. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan.a. Kedua. untuk bantu membantu sesama mereka. di dalam hadis Rasulullah s. aku jamin untuknya empat perkara. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat.a.w. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik.Rasulullah s.w.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin. Pertama. Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s. Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan.a. pekerjaan dan pendidikannya. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit. Hubungan yang baik di dalam keluarga.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4.t. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s. Berjemaah itu dirahmati.a. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain. 3. Siapa yang tidak mensyukuri manusia. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) . Rasulullah s. Ternyata. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia.a. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak. Oleh itu.t. Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah. meskipun nampak sedikit.t.w. bersabda yang bermaksud.w. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . Melihat orang yang di bawah. Rasulullah s. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab.w. dan mengabaikannya adalah kufur.

pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa.” dan berzikir kepada Allah. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita.w. Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang. 7. ditambah umurnya dan Allah s. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. 8. Sebaliknya. 9.” . Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s. Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan.a. Kebenaran harus diperjuangan. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah. iaitu Islam sebagai cara hidup.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari.t. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan.w. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan.t.w. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s.w. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat.a. 6. baik dalam keadaan senang maupun susah. Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang. orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5.t.t. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran. Perhubungan yang kuat dengan Allah s. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah.w. memasukkan ke dalam Syurga. diperluas baginya rezeki. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s. dalam semua keadaan. akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat.t. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun.nescaya keluarganya akan mencintainya. Sebaliknya.

sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Rasulullah s. Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut. Padahal.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang.w. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.) 3. Abu Daud. Tirmizi. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.) 2. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum.a. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa.” (Hadis Riwayat Ahmad. kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya. jiwa menjadi lebih bersemangat.Begitulah kenyataanya.t. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4. Sentiasa ingat Allah SWT . anNasa‟i. berbagai kelebihan.” (Hadis Riwayat Ahmad. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. setiap kita diberikan oleh Allah s. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a. Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1.a.” 10. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau.

Firman-Nya: “.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7. anak yatim dan fakir miskin. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki. Ingatlah. hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan.. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua.(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya. seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8. Banyak berselawat .” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. at-Tabrani. hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad.. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. orang sakit.” (Surah Ar-Ra‟d. ayat 28) 5. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu.Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri.

” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki. 11. 9. melemahkan tubuh. Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa. Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati. menggelapkan hati. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. kesedihan. nescaya Allah membanyakkan baginya. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. juga mempunyai rahsia tersendiri. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a‟lam. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki. nescaya Allah menyedikitkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair.” 10. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. . Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam.a.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12. kemurahan rezeki. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. 15. menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.) 14.

Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah. Allah suruh kita meminta kepada-Nya. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur. Misalnya. diiringi doa: “Ya Allah. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan. tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . Ini sunnatullah. 18. Wallahu a‟lam. hendak tenang dibacanya Quran. Dalam al-Quran. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu. menjenihkan dan melunakkan hati.” Ada juga hadis menyebut. dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu.” (Surah ali-Imran. dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. ayat 145) 17. Lawannya adalah kufur nikmat. 19.” (Surah Ibrahim. dia tidak akan ditimpa kepapaan. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. nescaya Dia akan perkenankan. al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. dia akan dapat. Salah satu nama Allah. dimudahkan faham agama. Misalnya. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya. sesungguhnya azab-Ku amat keras. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. ya Fattah ya „Alim. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur. (Riwayat Ahmad. terbukanya pintu hidayah.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

2. 20. ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). bagi orang Islam. Bagi yang beragama Islam. anda akan kembali tenang. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah.” (Surah at-Thalaq. Ibnu Majah. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri. hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik. Dengan takwa. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. at-Tirmizi. ayat 2-3) Pendek kata. Bertawakal Dengan tawakal. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas. Amiin. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat.a. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya.” (Riwayat Ahmad. Ibnu Hibban. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah.yang baik dan halal. ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali. dan sebagainya. Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan). sedih dan sebagainya. Insya Allah. hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram.” (Surah at-Talaq. Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk .

Para pelajar misalnya. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama. Insya-Allah. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. 6. motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan. solat sunat hajat. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. pagi sebelum waktu Subuh. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Solat sunat dhuha. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Oleh itu. solat sunat taubat. tengah malam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah. solat sunat tasbih. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. ketika waktu azan dan iqamah. malam hari raya. Membaca al-Quran. Namun. 5. Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Antaranya. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. 3. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”. 4. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. dengan mendirikan solat sunat. disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari.

8. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Berhubung dengan keluarga. syaitan-syaitan akan menyambarnya. seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah. ke mana sahaja seseorang itu pergi. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah. Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa. . 7. kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan. Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. ini hanya menambahkan sebak di dada. Jadi. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. 10. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan. 9. Oleh itu. orang ramai dan masjid. seperti menetapkan keutamaan. Insya Allah.” . Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh.

menyemai iman dan penawar bagi manusia. menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. „nature walk‟. Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. 14. Anda juga menikmati „bird watching‟. Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. 13. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. Sebagai contoh. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. Apabila kita mempunyai keyakinan diri. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. Maka dengan itulah. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. 15. Oleh itu. mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. Jaga makan dan tidur berlebihan. Sayangi badan anda. kencing manis. Aktiviti berkebun. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam.11. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. darah tinggi. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . maka cubalah menangis sepuas-puasnya. 12.

17. 18. Justeru. NGO berkaitan atau boleh juga . Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Menurut kajian dari Avram Goldstein. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda. Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin. 20. 21. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. 19. Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. 16. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. jika anda rasa tertekan. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. Jika ia tidak perlu. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. oren dan kuning memberikan kita tenaga. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. Warna merah terang. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. Apa yang penting ialah.

karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka. hati tidak hanya sekerat daging. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. Kami telah menguji orang- .melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain. tergantung dari hati kita. laam raa. Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. Imam Bukhari dan Muslim). seputar masalah ujian yang menimpanya. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama. maka baiklah jasad seluruhnya. persoalan-persoalan. tetapi juga penentu aqidah. Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama.S Ibrahim: 1). keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan. dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. tenang atau tidaknya. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q. penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda.” (HR. jika ia rusak. intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. Sekiranya semua gagal. Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif. maka rusaklah jasad seluruhnya. Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. dan baik atau buruknya hidup kita. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati. sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. jika ia baik. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu. Sebenarnya.” (H. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya.

Percayalah. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong. karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya. bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. sedang kamu tidak mengetahui. Cuma kalau kita pikir-pikir. Jadi ujian dan cobaan.” (QS. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Surah Al Ankabut {29} : 23). Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita.” (HR Bukhari dan Muslim). Al Baqarah {2} 286). Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. diterima atau tidak. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. Al Baqarah {2} : 216). Ini adalah jaminan dari Allah. ” (QS. dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. . memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. paling cocok dan paling tepat untuk kita. Allah lebih mengetahui apa yang paling baik. bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita. takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku. Teman-teman.orang sebelum mereka. Allah mengetahui. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut.” (QS. Al Baqarah {2} : 45-46). padahal ia amat baik bagimu. Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. Kadang ada dari teman-teman mengeluh. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. cobalah buka Al Quran. Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. dan pasti benarnya. maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta. Ingatlah.

” Begitu gumamku dalam hati. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan . AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu. asalkan kita kuat iman dan sabar. Al Mulk dan Ar raahman. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. Amalan saya membaca surrah Yaasiin. setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. maka hanya stres yang akan kita dapatkan. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. Saya teringat tausiyah seorang ustadz. beban persoalan yang over dosis. berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. “Sholat dhuha termasuk sunnah. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu. Lambat laun. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa. pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci. Allah Swt yang menciptakan kita.

mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) . misalnya Al-Kahfi. Dalam Al-Qur‟an. Tuhan Yang Maha Kuasa. Tapi pun saya sangat menyadari. amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. “Wahai Rabb kami. lalu ditambah lagi satu surat lagi. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. Bila sudah hafal. mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu. harus diimbangi dengan yang positif. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. yang ditangkap mata kita. Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. amalan itu akan terus saya baca.memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). dari koran dan televisi… Dari gosip. tapi seterusnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful