P. 1
Al-qur'an Penenang Hati

Al-qur'an Penenang Hati

|Views: 22|Likes:
Published by hasamcgrady
bla bla bla
bla bla bla

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: hasamcgrady on May 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/13/2014

pdf

text

original

AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Subhanallah. jangan takut akan kekurangan rezeki. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini. Kita punya Allah. Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. gangguan emosi dan kemurungan. Sementara. mintalah pada Allah. (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa. kenapa kita mesti takut. amin yarrabbal alamin. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras. tak sedikit juga yang keliru.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. bimbang. Kehidupan yang mencabar.” (QS. 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Salam. 3. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. bertakwalah pada-Nya. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima.” ( QS. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat.” (Alam Nasyrah : 5-6). niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya). keperluan dan . risau. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita.” (Saba : 39 ) Jadi. Namun.

”Kalau penyakit itu yang menimpamu. Padahal. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. Contohnya faktor bunuh diri. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul. Selesai membaca.w tersebut. Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. dan jiwanya pun tenang.. Kekayaan. hidupnya terasa seronok kembali. Ibnu Mas‟ud menjawab. Fikirannya segar kembali. penderaan seksual. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah.a. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. dan fikiranku kusut. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. tidur pun tak lena. Namun. Ketiga. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan. segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1. Sampai saja di rumah. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman.w. Hakikat sebenarnya. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat. “Wahai Ibnu Mas‟ud. Menyayangi orang miskin : . penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. Sahabat yang dimuliakan.” kata orang tersebut. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin. Ia mengeluh. 2.a. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. Makan tak lalu.tuntutan kehidupan yang meningkat. jiwaku gelisah. tempat orang membaca al-Quran. Kedua.

Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat.a.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia.t. Oleh itu. Rasulullah s. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak. Siapa yang tidak mensyukuri manusia.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin. baik dalam segi harta kekayaan. dan mengabaikannya adalah kufur. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain. bersabda yang bermaksud. meskipun nampak sedikit. bererti dia juga tidak mensyukuri Allah.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4. Rasulullah s.w. 3. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s.a.w.Rasulullah s. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan.a. di dalam hadis Rasulullah s. Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik. Kedua.w.a.t. tahap kesihatan.” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab. aku jamin untuknya empat perkara. Melihat orang yang di bawah.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Berjemaah itu dirahmati.t. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . untuk bantu membantu sesama mereka. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) . Pertama. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa.a. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit. Rasulullah s. Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah.w. Hubungan yang baik di dalam keluarga. rupa paras. pekerjaan dan pendidikannya. kedamaian dan kemesraan.w.a. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan.w. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain. Ternyata. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s.

dalam semua keadaan.t. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita. Sebaliknya. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran. memasukkan ke dalam Syurga. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan. 7.” .” dan berzikir kepada Allah. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat. Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang. 8. ditambah umurnya dan Allah s. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah. akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita. Sebaliknya. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan. iaitu Islam sebagai cara hidup.w.w. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun. diperluas baginya rezeki. baik dalam keadaan senang maupun susah.w. 9.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari.w. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s.a.t. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini.t.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang.a. pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa.t. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah. Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan.t. 6. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s.nescaya keluarganya akan mencintainya. Kebenaran harus diperjuangan. Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s.w. Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain. orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah. Perhubungan yang kuat dengan Allah s.

Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1. Rasulullah s. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4. berbagai kelebihan.) 3. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif.Begitulah kenyataanya. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki.w.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang. jiwa menjadi lebih bersemangat.” (Hadis Riwayat Ahmad. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.) 2. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya. Sentiasa ingat Allah SWT .a.a. kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya. Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari. anNasa‟i. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. Tirmizi. Padahal. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. setiap kita diberikan oleh Allah s.t.” (Hadis Riwayat Ahmad. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.” 10. Abu Daud.

ayat 28) 5.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. Ingatlah. anak yatim dan fakir miskin. hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. at-Tabrani. hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah Ar-Ra‟d.(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki.Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala. seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu. orang sakit.. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Firman-Nya: “.. Banyak berselawat .

nescaya Allah menyedikitkan baginya. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. nescaya Allah membanyakkan baginya.) 14.” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. Dan siapa yang menyedikitkan. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). 15.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan. kemurahan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12.a. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” 10. Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. 9. menggelapkan hati. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. kesedihan. Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain. melemahkan tubuh. juga mempunyai rahsia tersendiri. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa. . Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. 11. Wallahu a‟lam.

Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. diiringi doa: “Ya Allah. tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan. Wallahu a‟lam. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. dimudahkan faham agama. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu. hendak tenang dibacanya Quran. dia akan dapat.” Ada juga hadis menyebut. Ini sunnatullah. al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. menjenihkan dan melunakkan hati. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. Allah suruh kita meminta kepada-Nya. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. nescaya Dia akan perkenankan. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. 19. Misalnya. Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . ya Fattah ya „Alim. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. Salah satu nama Allah. dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. dia tidak akan ditimpa kepapaan. (Riwayat Ahmad. sesungguhnya azab-Ku amat keras. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha. penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Misalnya. Dalam al-Quran. ayat 145) 17. dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat. Lawannya adalah kufur nikmat.” (Surah Ibrahim. terbukanya pintu hidayah. 18. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah.” (Surah ali-Imran. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur.

Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk . Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan).yang baik dan halal. Bagi yang beragama Islam.” (Surah at-Thalaq. Ibnu Hibban. Dengan takwa. anda akan kembali tenang. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki. sedih dan sebagainya. bagi orang Islam. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah. Insya Allah.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. ayat 2-3) Pendek kata. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah. ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. 2.” (Riwayat Ahmad. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri. Ibnu Majah. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat.” (Surah at-Talaq. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1. hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. at-Tirmizi.a. Amiin. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas. dan sebagainya. Bertawakal Dengan tawakal. 20.

Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan. pagi sebelum waktu Subuh. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. 5. Insya-Allah. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah. malam hari raya. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari. solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. dengan mendirikan solat sunat. tengah malam. Solat sunat dhuha. Namun. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Membaca al-Quran. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . 4. Oleh itu. Antaranya. motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan. solat sunat tasbih. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. Para pelajar misalnya. ketika waktu azan dan iqamah. solat sunat hajat. 6. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. solat sunat taubat. 3. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”.

Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. 9. seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali. Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. ini hanya menambahkan sebak di dada. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Berhubung dengan keluarga. Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. . orang ramai dan masjid. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. 8. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan.” . Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. Insya Allah. 10. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah. Jadi. syaitan-syaitan akan menyambarnya. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. seperti menetapkan keutamaan. ke mana sahaja seseorang itu pergi. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa. Oleh itu. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. 7.

mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. 15. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga. menyemai iman dan penawar bagi manusia. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. Aktiviti berkebun. 12.11. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. 13. Oleh itu. „nature walk‟. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. kencing manis. Sebagai contoh. Jaga makan dan tidur berlebihan. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. darah tinggi. Maka dengan itulah. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. 14. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. maka cubalah menangis sepuas-puasnya. Sayangi badan anda. menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. Anda juga menikmati „bird watching‟. Apabila kita mempunyai keyakinan diri.

mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. 17. Menurut kajian dari Avram Goldstein. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. 18. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. oren dan kuning memberikan kita tenaga. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. NGO berkaitan atau boleh juga . Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. Apa yang penting ialah. 16. 19. 20. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. 21. Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. Warna merah terang. jika anda rasa tertekan. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. Justeru. Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. Jika ia tidak perlu.

sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif. persoalan-persoalan. Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan.” (HR. tetapi juga penentu aqidah. meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu. Sekiranya semua gagal. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran. karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak.S Ibrahim: 1).melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain. sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya. seputar masalah ujian yang menimpanya. Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q. Kami telah menguji orang- . Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama. intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. hati tidak hanya sekerat daging.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. dan baik atau buruknya hidup kita. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati. laam raa. jika ia baik. Imam Bukhari dan Muslim). maka rusaklah jasad seluruhnya. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. jika ia rusak. penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya. Sebenarnya. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama. tergantung dari hati kita. tenang atau tidaknya. maka baiklah jasad seluruhnya. Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms.” (H.

Surah Al Ankabut {29} : 23). Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut. dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. Al Baqarah {2} : 45-46). . Teman-teman. dan pasti benarnya. padahal ia amat baik bagimu. takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku.” (QS.” (HR Bukhari dan Muslim). Percayalah. diterima atau tidak. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita.” (QS. Al Baqarah {2} 286). memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. Ingatlah. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong. karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai. paling cocok dan paling tepat untuk kita. Ini adalah jaminan dari Allah. maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya. ” (QS. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. Allah mengetahui. Jadi ujian dan cobaan. sedang kamu tidak mengetahui. Al Baqarah {2} : 216). bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita. cobalah buka Al Quran. Kadang ada dari teman-teman mengeluh.orang sebelum mereka. Allah lebih mengetahui apa yang paling baik. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. Cuma kalau kita pikir-pikir.

setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. Al Mulk dan Ar raahman. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. maka hanya stres yang akan kita dapatkan. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya. beban persoalan yang over dosis. niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi. “Sholat dhuha termasuk sunnah. Saya teringat tausiyah seorang ustadz. AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu. pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah.” Begitu gumamku dalam hati. Lambat laun. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. Amalan saya membaca surrah Yaasiin. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu. Allah Swt yang menciptakan kita. asalkan kita kuat iman dan sabar. Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan .

Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. lalu ditambah lagi satu surat lagi. misalnya Al-Kahfi. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). tapi seterusnya. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu. Tuhan Yang Maha Kuasa. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. harus diimbangi dengan yang positif. Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. amalan itu akan terus saya baca. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. dari koran dan televisi… Dari gosip. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) . Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). yang ditangkap mata kita. dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut. Bila sudah hafal. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. Tapi pun saya sangat menyadari. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi.memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. Dalam Al-Qur‟an. “Wahai Rabb kami.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->