AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya). mintalah pada Allah. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. tak sedikit juga yang keliru.” (QS. risau. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan. 3. Kehidupan yang mencabar. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima.” (Alam Nasyrah : 5-6). Namun.”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. bertakwalah pada-Nya.” (Saba : 39 ) Jadi.” ( QS. Sementara. 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa. Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. bimbang. keperluan dan . (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. gangguan emosi dan kemurungan. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. kenapa kita mesti takut. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Salam. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat. Kita punya Allah. amin yarrabbal alamin. Subhanallah. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini. ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. jangan takut akan kekurangan rezeki. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras.

Sahabat yang dimuliakan. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. penderaan seksual. Padahal. Menyayangi orang miskin : . segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. tidur pun tak lena. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat. Selesai membaca. dan jiwanya pun tenang.w. dan fikiranku kusut. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin..w tersebut. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya. 2. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. Makan tak lalu. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah.a. Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup. Hakikat sebenarnya.” kata orang tersebut. Ibnu Mas‟ud menjawab. Ketiga. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. Ia mengeluh. penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. jiwaku gelisah. Kekayaan. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud.tuntutan kehidupan yang meningkat. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. hidupnya terasa seronok kembali. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi.a. Namun. ”Kalau penyakit itu yang menimpamu. Sampai saja di rumah. Contohnya faktor bunuh diri. Fikirannya segar kembali. Kedua. “Wahai Ibnu Mas‟ud. tempat orang membaca al-Quran.

Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat.w. baik dalam segi harta kekayaan.a.Rasulullah s. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain.t. kedamaian dan kemesraan. Siapa yang tidak mensyukuri manusia.a.a.a.t. dan mengabaikannya adalah kufur. meskipun nampak sedikit.a. Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan.” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan. Oleh itu. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s. aku jamin untuknya empat perkara. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita. bererti dia juga tidak mensyukuri Allah.a. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) . Hubungan yang baik di dalam keluarga. di dalam hadis Rasulullah s. Kedua. 3. untuk bantu membantu sesama mereka. Rasulullah s. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak.t. tahap kesihatan.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Rasulullah s. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan. Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s. Ternyata. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara. bersabda yang bermaksud. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4.w. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa.w. Rasulullah s. Melihat orang yang di bawah. pekerjaan dan pendidikannya.w. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur.w. Pertama. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . Berjemaah itu dirahmati. rupa paras.w.

Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita.nescaya keluarganya akan mencintainya. memasukkan ke dalam Syurga. Perhubungan yang kuat dengan Allah s. 8.w.t. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah.w. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan. Sebaliknya. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah. baik dalam keadaan senang maupun susah.a. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita.w. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain. orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s.” . Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang. pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa. dalam semua keadaan. Sebaliknya.t.t.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat. Kebenaran harus diperjuangan.t.a.w. diperluas baginya rezeki. 6. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s. Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s.w. 9. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan.t. akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat. iaitu Islam sebagai cara hidup. 7.” dan berzikir kepada Allah. ditambah umurnya dan Allah s.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari.

kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Hadis Riwayat Ahmad. setiap kita diberikan oleh Allah s.) 3. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4.w.a.t. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari. Sentiasa ingat Allah SWT . Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. anNasa‟i.Begitulah kenyataanya.) 2. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya. Padahal.” 10. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. Rasulullah s. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. jiwa menjadi lebih bersemangat. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya. Abu Daud.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang. sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.” (Hadis Riwayat Ahmad.a. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan.a. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum. Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1. Tirmizi. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut. berbagai kelebihan. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.

(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7.. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki.Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya. hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. Ingatlah. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. Firman-Nya: “. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad. seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8. anak yatim dan fakir miskin. at-Tabrani.. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. orang sakit. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu. ayat 28) 5.” (Surah Ar-Ra‟d. Banyak berselawat . hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan.

11. berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. juga mempunyai rahsia tersendiri. menggelapkan hati. menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair. 15. Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW. 9.) 14.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. kemurahan rezeki.” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. Dan siapa yang menyedikitkan. Wallahu a‟lam. nescaya Allah membanyakkan baginya.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” 10. Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati. melemahkan tubuh. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. kesedihan. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). .a. nescaya Allah menyedikitkan baginya. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki.

Lawannya adalah kufur nikmat. Wallahu a‟lam. menjenihkan dan melunakkan hati. dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. nescaya Dia akan perkenankan. dia tidak akan ditimpa kepapaan. hendak tenang dibacanya Quran.” Ada juga hadis menyebut. Allah suruh kita meminta kepada-Nya.” (Surah ali-Imran. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat.” (Surah Ibrahim. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. Misalnya. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. (Riwayat Ahmad. al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. sesungguhnya azab-Ku amat keras. dia akan dapat. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur. Misalnya. 18. Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. Ini sunnatullah. Salah satu nama Allah. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam. terbukanya pintu hidayah. Dalam al-Quran. dimudahkan faham agama. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan. diiringi doa: “Ya Allah. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. ayat 145) 17.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. 19. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya. ya Fattah ya „Alim. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu.

hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram. Bagi yang beragama Islam. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah. sedih dan sebagainya. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. Ibnu Hibban. Ibnu Majah. bagi orang Islam.” (Riwayat Ahmad. Dengan takwa. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan). ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Surah at-Thalaq. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas. Amiin. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat.a. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat. Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk . dan sebagainya. 20.yang baik dan halal. at-Tirmizi. Insya Allah. ayat 2-3) Pendek kata. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah. hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1.” (Surah at-Talaq. ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Bertawakal Dengan tawakal. 2. anda akan kembali tenang.

solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Oleh itu. solat sunat taubat. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Antaranya. pagi sebelum waktu Subuh. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. tengah malam. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini. solat sunat hajat. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat. 5. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari. malam hari raya. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. dengan mendirikan solat sunat. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah. Namun. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. 6. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”. ketika waktu azan dan iqamah. solat sunat tasbih. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Para pelajar misalnya. 3. Solat sunat dhuha. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. 4. Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. Insya-Allah. Membaca al-Quran. motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan.

8. Berhubung dengan keluarga. Oleh itu.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya. . seperti menetapkan keutamaan. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. syaitan-syaitan akan menyambarnya. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah. 7. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. orang ramai dan masjid. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan. ke mana sahaja seseorang itu pergi.” . Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. ini hanya menambahkan sebak di dada. Insya Allah. 9. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Jadi. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan. 10.

maka cubalah menangis sepuas-puasnya. Maka dengan itulah. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. „nature walk‟. Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Anda juga menikmati „bird watching‟.11. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga. Jaga makan dan tidur berlebihan. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. menyemai iman dan penawar bagi manusia. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. Sayangi badan anda. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Aktiviti berkebun. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. 14. Sebagai contoh. 12. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. kencing manis. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. 15. 13. Apabila kita mempunyai keyakinan diri. darah tinggi. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Oleh itu.

Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. Warna merah terang. Justeru. 17. Apa yang penting ialah. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria. Jika ia tidak perlu. 18. Menurut kajian dari Avram Goldstein. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. 21. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. oren dan kuning memberikan kita tenaga. 16. 19. dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan. NGO berkaitan atau boleh juga . 20. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. jika anda rasa tertekan. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda.

maka rusaklah jasad seluruhnya.” (H. jika ia rusak. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya. tetapi juga penentu aqidah. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms. sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. persoalan-persoalan. Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. Kami telah menguji orang- . sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya. Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif. Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. seputar masalah ujian yang menimpanya. penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. tenang atau tidaknya. Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama. Sebenarnya. hati tidak hanya sekerat daging. tergantung dari hati kita. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama. jika ia baik. Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. Imam Bukhari dan Muslim). keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan. dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. dan baik atau buruknya hidup kita.S Ibrahim: 1). laam raa. meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka. Sekiranya semua gagal. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak.melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain.” (HR. maka baiklah jasad seluruhnya.

bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya. sedang kamu tidak mengetahui. Percayalah. Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. Cuma kalau kita pikir-pikir. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong. diterima atau tidak. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai. Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita. .” (QS. Allah mengetahui. cobalah buka Al Quran. Al Baqarah {2} : 216). maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta.” (HR Bukhari dan Muslim). Kadang ada dari teman-teman mengeluh. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut. bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku. Jadi ujian dan cobaan. Ini adalah jaminan dari Allah. Al Baqarah {2} : 45-46). Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. Al Baqarah {2} 286). dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. Ingatlah. Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. padahal ia amat baik bagimu. dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Surah Al Ankabut {29} : 23). dan pasti benarnya.” (QS. paling cocok dan paling tepat untuk kita.orang sebelum mereka. ” (QS. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya. Allah lebih mengetahui apa yang paling baik. memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita. Teman-teman.

Amalan saya membaca surrah Yaasiin. “Sholat dhuha termasuk sunnah. Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. Allah Swt yang menciptakan kita. Lambat laun. berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah. Saya teringat tausiyah seorang ustadz.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa. maka hanya stres yang akan kita dapatkan. Al Mulk dan Ar raahman. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan . pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu.” Begitu gumamku dalam hati. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. asalkan kita kuat iman dan sabar. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya. beban persoalan yang over dosis. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu.

Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). lalu ditambah lagi satu surat lagi. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. Tuhan Yang Maha Kuasa. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) . harus diimbangi dengan yang positif. Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. “Wahai Rabb kami. Tapi pun saya sangat menyadari. dari koran dan televisi… Dari gosip. amalan itu akan terus saya baca. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. Dalam Al-Qur‟an. tapi seterusnya. mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. Bila sudah hafal.memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. misalnya Al-Kahfi. yang ditangkap mata kita.