AYAT-AYAT AL-QURAN YANG MENENANGKAN HATI

Kamu galau? sedih? putus asa? dan tidak tahu arah jalan? kamu mencari-cari kata-kata yang bisa menguatkanmu? Tidak usah jauh-jauh. Buat kamu yang muslim silahkan buka Al-quran, baca ayat-ayatnya dan renungkan artinya. Insya allah kamu akan menemukan kekuatan disana. Yap, teman. Terkadang kita jauh-jauh mencari penghibur jiwa, padahal “sang penghibur” ada di dekat kita. Dan percaya atau tidak, para motivator juga mengutip ayat-ayat Al-quran untuk mendukung kata-kata mereka. Dan sekarang mari berbagi beberapa ayat-ayat yang bisa menenangkan hati kita… 1. Tentang jodoh “Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ar-Ruum: 21)
“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari nikmat Allah ?” (QS. An-Nahl:72) Coba perhatikan kata “jenis” dari kedua ayat diatas. Saya jadi bisa memahami kenapa motivator terkenal Mario Teguh bisa berkata,” belahan jiwamu hanya seindah jiwamu.” Karena memang belahan jiwa seseorang pastilah “sejenis” dengannya. Dan saya paham pula kenapa orang bisa berkata bahwa sesungguhnya jodoh itu ada di dekat kita, ya bisa jadi jodoh itu ada di lingkungan kerja kita, lingkungan tempat tinggal, lingkungan organisasi, lingkungan keluarga atau malah jangan-jangan sahabat sendiri. “Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49) Nah, dari ayat ini kita tahu bahwa segala sesuatu di dunia ini mempunyai pasangan. Jadi, jangan takut tidak dapat jodoh. Jodoh itu ada, hanya saja masalah waktunya saja. Saya jadi teringat sebuah kata motivasi: semua akan indah pada waktunya. 2. Tentang kesulitan hidup “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Al Baqarah: 214)

bimbang. amin yarrabbal alamin. ath-Thalaaq: 2–3) ”Dan barang siapa yang bertakwa kepada Allah. jangan takut akan kekurangan rezeki. bertakwalah pada-Nya. ath-Thalaaq : 4) ”Katakanlah. Kita punya Allah. niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. maka Allah akan menggantinya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. risau. 3. (Al Baqarah : 153) “Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (QS. Tentang rezeki ”Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Namun. keperluan dan . 10 CARA MENENANGKAN HATI Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa.” (Saba : 39 ) Jadi. sangup menghabiskan masa berjam-jam untuk berhibur sambil mengambil minuman keras. Tak sedikit yang menghabiskan wang ribuan ringgit untuk mendapatkan pil penenang. Terima kasih sudah membaca semoga bermanfaat. „Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya). Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. gangguan emosi dan kemurungan.”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat”. Kehidupan yang mencabar. Sementara. kenapa kita mesti takut. Subhanallah. tak sedikit juga yang keliru. Salam. ketenangan yang diperolehi hanya sebentar saja. Banyak yang mengorbankan apa saja untuk mendapatkannya. Lihat saja apabila seseorang ingin mendapatkan ketenangan jiwa.‟ Dan barang apa saja yang kamu infakkan.” (Alam Nasyrah : 5-6). Kehidupan setiap hari dengan berbagai-bagai masaalah menyebabkan seseorang mendapat stress. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. mintalah pada Allah. Akibatnya bukan ketenangan jiwa yang diperolehi tetapi kerosakan dan kehancuran yang diterima. ada perasaan haru saat saya membaca ayat-ayat ini.” ( QS. niscaya akan dicukupkan-Nya rezeki kita.

a. pangkat dan kedudukan takkan mampu menghalanginya.” kata orang tersebut. hidupnya terasa seronok kembali. Kekayaan. Sahabat yang dimuliakan. engkau cari waktu dan tempat yang sunyi. Membaca dan mendengarkan kitab suci al-Qur‟an : Suatu ketika seseorang datang kepada Ibnu Mas‟ud. dan kadangkala boleh mengakibatkan seseorang itu bertindak diluar batasan manusia yang sihat. Makan tak lalu. penderaan seksual. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mendapat ketenangan jiwa: 1. Ketiga. Hakikat sebenarnya.membuang dan membunuh bayi yang baru dilahirkan. Selesai membaca. Sampai saja di rumah. “Wahai Ibnu Mas‟ud. kos sara hidup yang tinggi kesemuanya menyumbang kepada keadaan jiwa yang tidak tenang dan memberikan tekanan jiwa yang amat membimbangkan. Ia mengeluh. Persoalannya Islam telah memberikan penyelesaian untuk menghadapi tekanan hidup. Apabila keadaan ini tak dapat dikawal dikhuatiri berbagai masaalah yang akan timbul. Tak ada istilah stress atau kecewa bagi seorang Mukmin. salah seorang sahabat utama Rasulullah s. ia segera dapati hatinya memperoleh ketenteraman.w tersebut. tidur pun tak lena. Itulah sunatullah yang berlaku di dunia. engkau pergi ke majlis ilmu yang mengingatkan hatimu kepada Allah. Padahal. tempat orang membaca al-Quran. tak ada seorang pun boleh terlepas dari masaalah kehidupan.tuntutan kehidupan yang meningkat. dan jiwanya pun tenang. jiwaku gelisah. Fikirannya segar kembali..a. Contohnya faktor bunuh diri. hinggakan ianya boleh sampai keperingkat membunuh orang lain. Namun. di sana engkau berkhalwat mengabdikan diri kepada Allah. Kedua. Hari-hariku penuh dengan perasaan tak tenteram. ia baru melaksanakan satu dari tiga nasihat yang disampaikan sahabat Rasulullah s. ”Kalau penyakit itu yang menimpamu. 2. nasihatilah aku dan berilah ubat bagi jiwaku yang gelisah ini. Islam memberikan penyelesaian terhadap tekanan hidup itu agar jiwa menjadi tenang. Nasihat sahabat Nabi itu segera dilaksanakan orang tersebut. maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat : Pertama. Engkau baca al-Quran atau engkau dengar baik-baik orang yang membacanya. Ibnu Mas‟ud menjawab. dan fikiranku kusut.w. segera ia berwudhu kemudian diambilnya al-Qur‟an dan dibacanya dengan khusyuk. penyiksaan fizikal terhadap kanakkanak dan pembantu rumah. Menyayangi orang miskin : .

pekerjaan dan pendidikannya.Rasulullah s. bersabda yang bermaksud.t. sikap dermawan itu boleh mendatangkan ketenangan jiwa. Menjaga perhubungan silaturahim : Manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang memerlukan perhubungan sesama manusia.a.” (Hadis Riwayat Ahmad dalam Musnad Ahmad) 4.a.t. Dan Malaikat yang kedua pun berdo‟a :‟ Ya Allah! Berikanlah kepada orang yang kedekut itu kebinasaan. maupun dengan jiran tetangga akan mendatangkan ketenangan. Rasa syukur itu akan muncul bila kita senantiasa melihat orang-orang yang lebih rendah taraf kehidupannya dari kita.a.w bersabda yang maksudnya :“Setiap pagi hari dua Malaikat senantiasa mendampingi setiap orang. Hubungan yang baik di dalam keluarga. bersabda yang bermaksud : “Siapa yang tidak bersyukur dengan pemberian yang sedikit. bererti dia juga tidak mensyukuri Allah. mendapatkan limpahan ketenangan jiwa dan belas kasihan dari Allah s.” Dari hadis tersebut dapat disimpulkan bahwa orang yang dermawan itu memperoleh dua balasan. Oleh itu. Rasulullah s.a. sedangkan berpecah belah itu mengundang azab.t. baik dalam segi harta kekayaan.w. ia mendapatkan ganjaran atas apa yang diberikannya kepada orang lain. dia juga tidak akan bersyukur dengan pemberian yang banyak. Ternyata. Pertama. Kedua. tahap kesihatan.w.w. meskipun nampak sedikit. untuk bantu membantu sesama mereka. Berbagai keperluan hidup tak mungkin diperolehi tanpa bantuan orang lain.w. Rasulullah s. Melihat orang yang di bawah. juga pernah bersabda bahwa silaturahmi dapat memanjangkan umur dan memurahkan rezeki . Rasulullah s. sekalipun terhadap orang yang melakukan permusuhan. Berjemaah itu dirahmati.w. 3. aku jamin untuknya empat perkara. kedamaian dan kemesraan.w diperintahkan untuk tetap menjalin hubungan silaturahim. Memperkatakan nikmat Allah adalah tanda syukur. Siapa yang tidak mensyukuri manusia. “Barangsiapa menjamin untukku satu perkara. Hubungan yang baik itu juga akan menyelesaikan berbagai masaalah yang dihadapi oleh masyarakat. dan mengabaikannya adalah kufur.w memerintahkan kepada Muslim yang punya kelebihan harta untuk memberikan perhatian kepada orang miskin. Rasa syukur itu selain mendatangkan ketenangan jiwa. Hendaklah dia bersilaturahim (menjalinkan hubungan baik) . Salah satunya mengucapkan do‟a: „ Ya Allah! Berikanlah balasan kepada orang yang bersedekah. juga akan mendapat ganjaran dari Allah s. Betapa ramai di dunia ini orang yang kurang bernasib baik.a. jangan lihat orang di atas : Ketenangan jiwa akan diperoleh jika kita senantiasa bersyukur atas segala pemberian Allah s. Mengapa? Dalam sebuah hadis dijelaskan bahwa para Malaikat selalu mendoakan orangorang dermawan: Rasulullah s.w. rupa paras. di dalam hadis Rasulullah s.a.

orang yang selalu meminta-minta menggambarkan jiwa yang lemah.w.t. Menjauhkan diri dari berhutang : Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a. Lihat saja orang-orang kerap berbuat maksiat. 9. Tidak meminta-minta kepada orang lain : “Tangan di atas (memberi) lebih mulia dari tangan di bawah” adalah hadis Rasulullah s. Banyak mengucapkan kalimah “la hawla wa la quwwata illa billah.t.” dan berzikir kepada Allah. Sebaliknya.t.t. Banyakkanlah berzikir dan membaca kalimah-kalimah Allah. Tidak bergantung dan meminta-minta kepada orang lain.” . dalam semua keadaan.w. Kebenaran harus diperjuangan. Sedangkan seseorang akan memiliki pendirian yang kuat jika berpegang kepada prinsip-prinsip yang datang dari Allah s. tak mudah diganggu gugat oleh sesiapa pun.nescaya keluarganya akan mencintainya. Sentiasa berlapang dada terhadap kecaman orang lain asalkan yang kita lakukan benar-benar kerana Allah : Salah satu faktor yang membuat jiwa seseorang tidak tenang adalah kerena selalu mengambil perhatian kecaman orang lain terhadap dirinya. akan membuat jiwa seseorang menjadi kuat. 7.t. Pelanggaran terhadap kebenaran akan mendatangkan kegelisahan. ditambah umurnya dan Allah s.w yang memotivasi setiap mukmin untuk hidup berdikari. Oleh itu hendaklah kita selalu menghubungkan hati dengan Allah s.w.w. Sumber ketenangan jiwa yang hakiki adalah bersumberkan dari Allah s. Ketenangan jiwa akan terbina apabila kita tidak melanggar nilai-nilai kebenaran. kehidupannya dipengaruhi kegelisahan. 6. ianya akan menganggu ketenagan jiwa kita. Sekiranya kita ikuti apa yang berlaku di dunia sekarang ini. Sebaliknya.w dengan tegas mengatakan yang bermaksud : “Janganlah engkau jadikan dirimu ketakutan setelah merasakan keamanan!” (Para sahabat) bertanya:” Bagaimana boleh terjadi seperti itu!” Sabdanya :” Kerana hutang. iaitu Islam sebagai cara hidup. kerana jiwanya akan kuat dan sikapnya lebih berani dalam menghadapi kehidupan. Perhubungan yang kuat dengan Allah s.a.w. baik dalam keadaan senang maupun susah.”(Hadis Riwayat Ar-Rabii) 5. pelanggaran terhadap kebenaran akan berpengaruh terhadap ketenangan jiwa. memasukkan ke dalam Syurga. apabila hati sentiasa mengingati Allah maka syaitan laknatullah tidak akan dapat mempengaruhi hati dan fikiran kita. Mengatakan kebenaran walaupun ianya pahit didengar : Hidup ini harus dijaga agar senantiasa berada di atas jalan kebenaran. 8. diperluas baginya rezeki. Hal ini tentu membuat jiwanya tidak tenang.

Padahal.” 10. Tinggalkan perbuatan dosa Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. lemah badan dan kecewa dengan ucapan yang mengembirakan. Orang yang berhutang akan senantiasa bimbang dan risau.” (Hadis Riwayat Ahmad.a. Menyempatkan diri beribadah Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.t. jiwa menjadi lebih bersemangat. Bukankah di balik kesulitan dan kegagalan ada hikmah yang boleh jadi pelajaran? Dan bukankah disebalik kesulitan ada kemudahan? 20 Amalan Pemurah Rezeki 1. seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. kerena ia akan didatangi oleh orang yang memberi hutang kepadanya. Ucapan yang mengembirakan akan membuat kita mudah tersenyum. Selalu berfikiran positif : Mengapa seseorang mudah stress dan jiwa tak tenang? Salah satu faktornya kerena ia selalu berfikiran negatif.) 2. sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Inilah salah satu faktor yang membuat banyak orang mengalami tekanan jiwa. Rasulullah s. Ubahlah fikiran negatif itu menjadi positif. Selalu mencela dan menyesali kekurangan diri. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r. berbagai kelebihan.w.Begitulah kenyataanya. Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r. Abu Daud.” (Hadis Riwayat Ahmad.) 3. yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. setiap kita diberikan oleh Allah s. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Memperbanyak istighfar Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah. kerena hutang itu menjadi beban fikiran di malam hari dan rasa rendah diri di siang hari. Ubahlah perasaan keluh kesah yang membuat muka berkerut. Tirmizi. Sentiasa ingat Allah SWT . Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya. menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi) 4.a.a.w juga mengatakan dalam hadisnya yang bermaksud : “Hendaklah kamu jauhi hutang. anNasa‟i.

anak yatim dan fakir miskin.” (Hadis Riwayat Abu Ya‟ala. Berbakti dan mendoakan ibu bapa Dalam hadis riwayat Imam Ahmad. ayat 28) 5. juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Ingatlah. orang sakit. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya. at-Tabrani. al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orangorang lemah di kalangan kamu. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) 6. Banyak berselawat ..Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Firman-Nya: “. berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya. hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Hadis Riwayat Bukhari) 7. hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Tunaikan hajat orang lain Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri.(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman.” (Surah Ar-Ra‟d. seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim) 8.. Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya.

Buat kebajikan banyak-banyak Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati.” (Riwayat ad Daruquthni dari Anas r. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam. Melazimi solat Dhuha Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian). Wallahu a‟lam. juga mempunyai rahsia tersendiri. dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.” (Hadis Riwayat Bukhari) 12. Bersedekah Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. kesedihan. Melazimi solat malam (tahajud) Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki. 15. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain. kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. nescaya Allah menyedikitkan baginya. . Berpagi-pagi Menurut Rasulullah SAW.” 10.) 14. ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy. 9. melemahkan tubuh. menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah. yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Dan siapa yang menyedikitkan. kemurahan rezeki.a.Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid) 13. sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya. 11. Menjalin silaturrahim Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya. nescaya Allah membanyakkan baginya. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair. berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. Melazimi kekal berwuduk Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki. menggelapkan hati.

al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. Bersyukur kepada Allah Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat. Berdoa Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah. tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. Dalam al-Quran.” (Surah Ibrahim. ayat 145) 17. Ibnu Abi Syaibah dan alHakim) Bagi orang beriman. 19. Misalnya. tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan . dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya. penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu. nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu. sesungguhnya azab-Ku amat keras.jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha). Ini sunnatullah. ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu. Salah satu nama Allah. Misalnya.” (Riwayat al -Hakim dan Thabrani) 16. 18. Allah suruh kita meminta kepada-Nya. menjenihkan dan melunakkan hati. Berikhtiar sehabisnya Siapa berusaha. siapa amalkan baca surah al Waqi‟ah setiap malam. diiringi doa: “Ya Allah. hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi. misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang. ayat 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. dan demi sesungguhnya jika kamu kufur. hendak tenang dibacanya Quran. dia akan dapat. dimudahkan faham agama. terbukanya pintu hidayah.” Ada juga hadis menyebut. dia tidak akan ditimpa kepapaan. bukalah hati kami untuk mengenali-Mu. (Riwayat Ahmad. ya Fattah ya „Alim. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma‟ul husna selain menenangkan. nescaya Dia akan perkenankan. Wallahu a‟lam. Lawannya adalah kufur nikmat.” (Surah ali-Imran. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur.

at-Tirmizi. kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. bagi orang Islam. Insya Allah. saya akan tarik nafas dalam-dalam sekitar 7-9 saat. dan lepaskan perlahan-lahan juga sekitar 7-9 saat. al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram. Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk . Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. 2. Bawa-bawalah bertenang Bila kita menyarankan seseorang supaya bertenang apabila dia marah. Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki.) Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.yang baik dan halal. hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik. biasanya jika diulang sebanyak 7 kali.a. anda digalakkan beristighfar semasa melepaskan nafas.” (Surah at-Talaq. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah. Ibnu Majah.” (Riwayat Ahmad. dan sebagainya.” (Surah at-Thalaq. 20. ayat 3) Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal. Bertawakal Dengan tawakal. Tips bagi mengatasi tekanan perasaan Tips mudah yang boleh diamalkan untuk mengatasi tekanan dengan bijak : 1. sedih dan sebagainya. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah. Bagi yang beragama Islam. Amiin. Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan). Dengan takwa. sebutkan “astagfirullah hal „aziim al-lazi laa ila ha illa huwal hayyul qayyum wa atuubu ilaik” dan tumpukan fikiran yang anda sedang memohon ampun daripada Allah. ayat 2-3) Pendek kata. seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). anda akan kembali tenang. lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. pernahkah kita terfikir untuk mengajak atau mengajar cara-cara untuk memenangkan diri? Apa yang selalu saya praktikkan bila saya mahu bertenang menenangkan diri sendiri. Ibnu Hibban. untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya.

motivasi dan sebagainya untuk menghilangkan kesepian atau kesedihan. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. pertolongan Allah SWT tetap ada kerana selepas kesempitan pasti ada kelegaan dan selepas kepayahan pasti ada kesenangan. kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Ini bererti kita dituntut berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Membaca al-Quran. Oleh itu. Banyakkan solat sunat Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah.Jiwa kita akan menjadi tenang jika membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. 5. Antaranya. Anda juga boleh mengurangkan tekanan perasaan dengan berzikir dan berselawat agar hati sentiasa tenang dan tidak gusar. 3. kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak . Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Selalu berdoa kepada Allah SWT Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. solat sunat tasbih. Insya-Allah. Sesungguhnya ayat Al-Quran adalah penenang jiwa yang paling mujarab. Anda juga boleh meluaskan pembacaan anda kepada buku-buku ilmiah yang lain seperti bukubuku berkaitan agama. kita dituntut membanyakkan amal ibadat kita seharihari. Namun. tengah malam. solat sunat tahajud dan sebagainya adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. solat sunat hajat. jadikanlah al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. malam hari raya. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Solat sunat dhuha. dengan mendirikan solat sunat. zikir dan selawat Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca al-Quran walaupun satu ayat. ketika waktu azan dan iqamah. pagi sebelum waktu Subuh. solat sunat taubat. Cintai diri sendiri “Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain. 4. 6. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.” Jelas daripada maksud sepotong hadis ini. Para pelajar misalnya. Ramai orang rekomen baca buku “Jangan Bersedih”. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat. Kita perlu yakin bahawa walau bagaimana hebat tekanan yang kita alami. disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati. Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas.

Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu. Belajarlah cara kemahiran pengurusan diri dan masa. dia harus mencari tiga perkara iaitu jamaah. Itu perumpamaan dari Baginda SAW mengenai peranan syaitan ke atas manusia. tidak kira sama ada waktu sedih mahupun gembira. 8. Cuba luahkan ekspresi tanpa limitasi. Jangan duduk diam dan berkurung dalam bilik sambil melayan lagu-lagu sedih yang menyayatkan jiwa hati. ini hanya menambahkan sebak di dada. . kongsikan perasaan anda dengan ahli keluarga atau rakan-rakan yang anda rasa selesa dengannya. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa. Jadi. orang ramai dan masjid.” . seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya. Bersangka baik dengan Allah SWT Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Sesungguhnya serigala hanya membaham kambing yang memencilkan dirinya dari kumpulan yang besar. rakan-rakan dan jangan bersendirian Syaitan selalunya menyerang manusia yang suka bersendirian. bersukan dapat menghasilkan hormon yang mampu melegakan tekanan perasaan. seperti menetapkan keutamaan. Lakukan apa saja akitiviti kecergasan.akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Bergaullah dengan orang-orang yang bukan dalam kemurungan. Lakukan aktiviti luar rumah atau aktiviti fizikal Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. 7. Insya Allah. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba-Nya. Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik menyatakan bahawa beliau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tangan Allah berserta jemaah. kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan takdir-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Cuba patuhi waktu pejabat dan jangan terselalu membuat kerja lebih masa kerana setiap kita ada hak-hak yang perlu kita tunaikan. Oleh itu. 9. syaitan-syaitan akan menyambarnya. ke mana sahaja seseorang itu pergi. Mengurus masa dengan baik Usahlah bersikap tamak untuk menghabiskan semua kerja dalam satu masa. Segala tekanan sewaktu belajar atau bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan atau berenang. 10. Berhubung dengan keluarga. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Berbicaralah dengan mereka yang boleh anda dipercayai atau hubungi sesiapa sahaja yang anda kenali.

Sebagai contoh. 14. Ia mampu membuang jauh-jauh perasaan yang gundah gelana. cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. 12. „nature walk‟. Menangis dengan sepuas hati Jika anda jenis yang „tidak boleh‟ gelak-ketawa sebab „terputus wayar‟. 13. mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. kencing manis. Jaga makan dan tidur berlebihan. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung. Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. berjalan di tepi pantai sambil mengutip cengkerang untuk hiasan akuarium atau apa saja berkaitan dengan aktiviti alam semulajadi yang cukup mendamaikan bersama-sama ahli keluarga. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh . menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan. Cuba gunakan keseluruhan deria untuk merasai kehadiran Allah SWT. menanam dan menjaga pokok bunga bukan sahaja menyihatkan malah membantu memupuk diri memelihara alam. menyemai iman dan penawar bagi manusia. mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Jangan malu untuk ketawa Bilakah kali terakhir anda memegang majalah Gila-Gila atau Gelihati? Anda boleh cubalah baca komik atau menonton cerita-cerita yang kelakar yang mampu membuat anda ketawa atau tersenyum. Hargai kebolehan diri sendiri Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. maka cubalah menangis sepuas-puasnya. Aktiviti berkebun. maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja.11. Anugerah alam ciptaan Allah SWT berupaya menenangkan. Apabila kita mempunyai keyakinan diri. Anda juga menikmati „bird watching‟. 15. Aktiviti bersama alam Sentiasa memelihara hubungan dengan alam. jangan mendera badan anda dengan tidur yang tidak mencukupi atau makan makanan yang tidak berkhasiat. Sayangi badan anda. darah tinggi. Maka dengan itulah. Oleh itu. Amal diet dengan disiplin yang kuat Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana.

oren dan kuning memberikan kita tenaga. 21. Fokus kepada warna yang menenangkan Kajian membuktikan bahawa warna memberi kesan kepada perasaan kita. Kita dilahirkan dengan perasaan yang tidak selesa kepada bunyi bising. sebaliknya akan membuatkan anda menjadi ketagih dengannya. muzik boleh menyebabkan otak mengeluarkan sejenis bahan penenang yang dinamakan endorfin. Warna merah terang. Mengambil sesuatu yang mengkhayalkan tidak akan membantu untuk menghilangkan tekanan. Anda boleh cuba hangatkan pati aromaterapi lavender atau dapatkan saja bau -bauan yang di gemari. mempercepatkan degupan jantung dan memberi kesan psikologi yang lain. Simpan ubatan di tempat yang susah sukar dicapai sekiranya anda berniat untuk mengambilnya dalam dos yang berlebihan. Menurut kajian dari Avram Goldstein. Dapatkan sokongan sosial atau rujuk pakar Cuba dapatkan bantuan kaunseling melalui ruangan kaunseling. Anda pasti boleh mengenalpasti warna dengan cara anda sendiri untuk mengubah perasaan yang anda mahukan.dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. dengarlah lagu-lagu kegemaran anda. Muzik contohnya boleh memberi kesan yang baik kepada perasaan dan kesihatan diri kita. Ia juga boleh menaikkan tekanan darah. 16. Justeru. Kombinasi warna merah dan kuning menyebabkan darah kita berkitar dan menaikkan suhu badan. Jangan mengambil pil tidur tanpa preskripsi doktor. Cuba hidu aroma yang menenangkan Minyak pati aromaterapi lavender amat terkenal dengan aroma menenangkan. NGO berkaitan atau boleh juga . Hindari bunyi bising Bunyi boleh memberi kesan kepada perasaan kita. Hadkan pengambilan ubat-ubatan Ada sesetengah ubat-ubatan yang kita ambil mampu menyumbangkan mood swing yang kurang baik seperti kemurungan dan emosi tidak terkawal. Apa yang penting ialah. 17. 18. 20. Semoga ia dapat membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. anda boleh cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan sebegini seboleh mungkin. 19. Kebisingan juga boleh memberi tekanan dalam diri. Katakan tidak pada alkohol dan dadah Elakkan dari mengambil alkohol dan dadah-dadah lain yang boleh mengakibatkan hilang pertimbangan anda. Walau bagaimanapun bukan semua bunyi memberi kesan buruk. Biru dan hijau memberi kesan menyejukkan dan menenangkan. Jika ia tidak perlu. jika anda rasa tertekan. Muzik juga boleh menimbulkan pelbagai variasi perasaan. kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

Imam Bukhari dan Muslim). intinya tentang kegundahan hati mereka dalam menjalani hidup Saya membuat tulisan ini. Salah satu firman-Nya yang artinya “Alif.” (HR. (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji” (Q.S Ibrahim: 1). Tulisan ini saya buat untuk semua teman-teman. penentu budi pekerti dan penentu keputusan terbesar seperti yang dijelaskan dalam sebuah hadits Arbain Nawawiyah bahwa Rasulullah saw pernah bersabda. Sebenarnya.melalui telefon seperti talian „Befrienders‟ dan lain-lain. jika ia rusak. keinganan-keinginan duniawi kita dan segala macam tantangan. kebanyakan pertanyaan-pertanyaan yang mereka ajukan hampir sama. karena saya pun tidak akan mengungkap nama dan permasalahan mereka.” (H. yang artinya “Mintalah fatwa kepada hatimu sendiri. Hadits ini menunjukkan betapa pentingnya posisi hati dalam tubuh manusia. tetapi juga penentu aqidah. jika ia baik. barangkali ada yang mengalami/mempunyai pertanyaan yang sama. dan untuk semua teman-teman dimanapun berada. meskipun orang-orang memberi fatwa yang membenarkanmu. maka rusaklah jasad seluruhnya. Kebaikan adalah apa-apa yang menentramkan jiwa dan hati. hati tidak hanya sekerat daging. laam raa. seperti yang diungkapkan Rasulullah saw : “Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging. Kami telah menguji orang- . tenang atau tidaknya. Mengatasi Kegundahan Hati Ada beberapa teman yang menghubungi dan curhat pada saya. Tulisan ini bukan untuk membeberkan kepercayan mereka kepada saya. bisa menyebabkan hati kehilangan cahaya-Nya sehingga perlu segera ditemukan terapinya. tergantung dari hati kita. kenapa saya diuji seperti ini? Sebenarnya jawaban pertanyaan ini sudah ada di Al Quran di Surah Al-Ankabut ayat : 2-3 : “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”. persoalan-persoalan. dan dari mereka yang menghubungi saya via email atau sms. sedangkan dosa adalah apa-apa yang mengusik jiwa dan meragukan hati. dapatkan bantuan pakar untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya. Allah yang Maha Ar-Rahman dan Ar-Rahim telah memberikan solusi-solusi kegundahan hati dengan obat mujarab yaitu ayat-ayat dalam Al-Quran. Kebanyakan teman-teman yang curhat bertanya. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka. sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya. seputar masalah ujian yang menimpanya. Sekiranya semua gagal. antara lain berdasar pada curhat teman-teman ke saya. maka baiklah jasad seluruhnya. baik yang pernah curhat kepada saya ataupun tidak.R Imam Ahmad bin Hambal dan Iman Ad-Darani) Kegundahan hati yang disebabkan oleh problematika hidup yang penuh dengan konflik. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati. dan baik atau buruknya hidup kita.

” (QS. sedang kamu tidak mengetahui. dan temukan jawabannya di surah Al Baqarah ayat 286 sebagai berikut : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. kecuali bagi orang-orang yang khusu‟ (yaitu) orang-orang yang meyakini. Allah mengetahui. . Surah Al Ankabut {29} : 23). dan pasti benarnya. Tidak ada yang bisa kita lakukan selain menerima dan menghadapi kenyataan serta berserah diri kepada Allah dan mengembalikan semua kejadian kepada Penguasa setiap kejadian atau dengan kata lain bertawakkal kepada Allah Swt. Al Baqarah {2} 286). dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. bisa sebagai penggugur dosa-dosa kita dan juga untuk mengangkat kita ke derajat keimanan yang lebih tinggi. bahwa Allah tidak akan pernah membebani kita melebihi kemampuan kita. maka coba renungkan firman Allah di surah Al Baqarah ayat 45-46 sebagai berikut : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Nabi Muhammad Saw bersabda: “Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya. diterima atau tidak. Ujian bisa jadi sebagai sarana untuk meningkatkan iman kita atau sebagai penggugur dosa-dosa kita. Allah lebih mengetahui apa yang paling baik. Percayalah. khususnya yang tidak sesuai dengan keinginan kita atau yang kita rasakan berat dan pahit. Ini adalah jaminan dari Allah. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta. ” (QS. Kadang ada dari teman-teman mengeluh.” (HR Bukhari dan Muslim). Sebaiknya kita tetap selalu berprasangka baik terhadap Allah Swt Yang Maha mengetahui apa yang paling baik untuk semua hamba-Nya. Teman-teman. Al Baqarah {2} : 216).” (QS. melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. Ada juga dari teman-teman yang curhat dan merasa tidak puas dengan takdir Allah. memang kadang tidak gampang menerima kenyataan. cobalah buka Al Quran. untuk teman-teman yang mengeluh dan merasa tidak sanggup menerima ujian-Nya yang terasa berat dan menyakitkan. maka temukan jawabannya di surah Al-Baqarah ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu. Ingatlah. bahwa mereka akan menemui Tuhannya dan bahwa mereka akan kembali pada-Nya.orang sebelum mereka. bahwa mereka benar-benar merasa sudah tidak sanggup lagi menerima ujian-Nya yang terasa begitu berat dan menyakitkan. Astaghfirullah… Dan bila teman-teman masih bingung juga harus bagaimana menghadapi persoalan hidup yang berat tersebut. paling cocok dan paling tepat untuk kita. padahal ia amat baik bagimu. Jadi ujian dan cobaan. Jadi bila ada dari kita yang masih merasa tidak kuat menerima ujian atau ketetapan-Nya yang terasa berat dan menyakitkan kita. maka berati kita tidak percaya dengan firman Allah dan secara tidak langsung kita telah menuduh Allah sebagai pembohong. Cuma kalau kita pikir-pikir. takdir dan ketentuan Allah tetap berlaku. Al Baqarah {2} : 45-46). karena merasa sudah berusaha sekuat tenaga untuk meraih keinginan tapi tidak tercapai.

Begitu seterusnya sampai benar-benar selama 40 hari saya bisa meminimalisasi perbuatan dosa. bahwa ibadah yang kita lakukan dengan lebih baik dan lebih baik lagi. pasti sangat tahu keadaan kita dengan sangat rinci. Sebenarnya yang paling mendasar yang kita perlukan hanyalah kemampuan kita untuk menenangkan diri disertai dengan Istighfar dan tawakal karena kalau kita membiarkan kegalauan hati dan pikiran menguasai kita. Kita pasti sanggup menerima semua ujian yang diberikan-Nya. Inginnya tepat waktu dan juga berjamaah. Saya bahkan tak terpikir niat awal dari sholat dhuha waktu itu. ya 40 berikutnya untuk menutupnya lagi. Jadi saat saya berniat melakukan ritual ibadah selama 40 hari berturut-turut. “Sholat dhuha termasuk sunnah. Ternyata tantangan dan godaannya luar biasa! Termasuk ketika harus ada tugas luar kota yang memotong waktu sholat dhuha atau terkadang membuat pikiran lupa. maka saya sudah menyadari bahwa itu nantinya untuk menutup dosa-dosa kecil lebih dulu. Saya teringat tausiyah seorang ustadz. Aku saja benar-benar dibuat iri dengan kerajinannya itu. setelah itu ibadah kita yang membaik dan rutin itu barulah dipertimbangkan Alloh SWT untuk memenuhi harapan/keinginan/doa yang kita panjatkan. Rasa iri itu menggerakanku untuk mencoba menjalani rutinitas sholat dhuha tanpa terputus. pasti ada maksud lain yang ingin Dia sampaikan dibalik ujian yang diberikan dan pasti ada hikmah yang tersembunyi yang kadang butuh waktu bagi kita untuk memahaminya. Lambat laun. Allah Swt yang menciptakan kita. asalkan kita kuat iman dan sabar. Al Mulk dan Ar raahman. maka hanya stres yang akan kita dapatkan.” Begitu gumamku dalam hati. AWALNYA adalah untuk melebur dosa-dosa (kecil) kita dulu. beban persoalan yang over dosis. Amalan saya membaca surrah Yaasiin. Yang penting jalani dan membaca doanya dalam bahasa Indonesia…. Dan kita harus yakin dengan seyakin-yakinnya. Jika di tengah-tengah saya menjalaninya ternyata saya berbuat maksiat/dosa lagi. Niat kuat untuk rutin sholat dhuha ternyata juga membakar semangat memperbaiki sholat 5 waktu. berarti sholat wajibnya harus bener dulu dong. setiap habis sholat dan menjelang berdoa memang saya lakukan agar Allah SWT YANG MAHA PERKASA berkenan . niat untuk menghitung 40 hari pun terlupa. Dewi Yana Al-Quran Pengobat Hati “Cobalah untuk rutin sholat dhuha selama 40 hari berturut-turut dan berdoalah agar jalan rezekimu terbuka luas…” Begitu pesan seorang sahabat yang sangat rajin beribadah.Dan kita harus yakin bahwa Allah tidak pernah menyulitkan hamba-Nya dan tidak pernah membuat Hamba-Nya menderita. jadi tidak akan pernah ada dalam kehidupan kita.

dan Insya Allah memberi energi positif yang luar biasa. Sesungguhnya Alloh Maha Mengetahui atas niat kita baik yang terucap maupun dalam batin kita. baik laki2 maupun perempuan “ (QS Muhammad:19). Mari saling mendoakan agar semua langkah kita diridhoi oleh Alloh SWT. Tuhan Yang Maha Kuasa. mungkin tidak hanya untuk 40 hari berturutturut.memberi rahmat dan hidayah untuk hambanya yang hina ini. Informasi dan kata-kata yang masuk dalam otak/pikiran kita. amalan itu rasanya tak cukup untuk AWALNYA menghapus dosa-dosaku yang sudah bejibun!! Oleh karena itu. yang ditangkap mata kita. Saya meyakini bacaan Alquran bisa menyembuhkan hati yang sakit dan menenangkan pikiran. “Dan mohonlah ampunan bagi dosamu & bagi (dosa) kaum mukminin. telah banyak tersimpan dalam otak kita dan kebanyakan bersifat duniawi. Dan tidak ada kata-kata yang sebaik (sesempurna) Kalam Alloh bukan? Membaca Kalam Alloh berulang-ulang saya yakini bisa menggerakkan sel-sel dalam tubuh kita yang jumlahnya jutaan milyar sel. Ternyata air yang diberi kata-kata positif menunjukkan pola/bentuk yang sangat indah. “Wahai Rabb kami. ghibah bahkan mungkin hingga ke fitnah… Bagaimanapun hal-hal itu akan tersimpan dalam alam bawah sadar kita. ampunilah aku & kedua orang tuaku & segenap orang2 yg beriman pd hari terjadinya hisab (kiamat)” (QS Ibrahim:41) . amalan itu akan terus saya baca. Anda tentu masih ingat percobaan yang dilakukan terhadap dua botol berisi air yang satu diteriaki dengan kata-kata negatif (makian). Bila sudah hafal. Dalam Al-Qur‟an. tapi seterusnya. lalu ditambah lagi satu surat lagi. Saya juga berusaha membaca artinya di lain kesempatan. dan lama-lama akan menumpuk serta mempengaruhi perilaku dan karakter kita. Allah memerintahkan hamba beriman utk slalu mendoakan kebaikan orang lain. harus diimbangi dengan yang positif. misalnya Al-Kahfi. Dengan membaca berulang-ulang terutama sehabis sholat wajib. Info dan bacaan yang ditangkap telinga kita. dari koran dan televisi… Dari gosip. yang satu lagi diteriaki dengan kata-kata positif. Apakah itu dari perbincangan kita dengan teman-teman. Tapi pun saya sangat menyadari. Kalam Alloh yang pernah dibacakan Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW ini saya yakini bisa masuk ke alam bawah sadarku dan memenuhi memoryku. mungkin sampai saya bisa menghafal ketiga surat itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful