.

Penebangan hutan Keseimbangan ekosistem terganggu Habitat flora dan fauna musnah Rantaian makanan terganggu Kepupusan .

Kebanyakan kawasan lombong ditutup kerana kepupusan sumber  Contoh: 1. Lombong bijih timah di Sg Lembing  . Kebanyakan lombong di Lembah Kinta dan Klang telah ditutup 3. Lombong di Mamut ditutup 1999 2.

Penebangan hutan secara berleluasa Kandungan gas karbon dioksida bertambah Gas rumah hijau memerangkap bahang bumi Suhu meningkat (1°C – 2°C) .

 Pembakaran sisa kayu di kawasan hutan menghasilkan asap dan habuk yang mencemarkan udara Perlombongan petroleum dan gas asli di luar pantai dan tumpahan minyak dari kapal tangki mencemarkan air laut dan mengancam hidupan laut  .

bauksit dan kaolin  .Pemecahan batuan dari kuari batu granit dan batu kapur mengeluarkan habuk dan debu yang mencemarkan udara  Air sungai tercemar akibat perlombongan bijih timah. emas.

.

Pancutan air dari lombong bijih timah melemahkan struktur cerun dan menyebabkan hakisan  Cerun-cerun bukit yang gondol terdedah kepada agen hakisan (air mengalir)  Tanah runtuh akan berlaku terutama pada musim hujan  .

.

Penebangan hutan dan perlombongan di cerun-cerun bukit Tanih dan lumpur di bawa ke alur sungai Dasar sungaio menjadi cetek Air sungai melimpahi tebing akibat hujan lebat banjir .