SULIT

4531/1

Jawab semua soalan. Setiap soalan diikuti oleh tiga atau empat pilihan jawapan. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi setiap soalan dan hitamkan ruangan yang sepadan pada kertas jawapan objektif anda. 1. Antara kuantiti berikut, yang manakah kuantiti skalar? A Kerja B Daya C Berat D Momentum 2. Sebuah blok kayu mempunyai ukuran Isipadu blok kayu itu dalam unit adalah … A B C D .

3. Rajah 1 menunjukkan tanda yang dibuat oleh lima tembakan pada sebuah papan sasar.

Rajah 1 Pernyataan manakah yang betul mengenai kejituan dan kepersisan tembakan itu? A Jitu tetapi tidak konsisten B Konsisten tetapi tidak jitu C Jitu dan konsisten D Tidak jitu dan tidak konsisten 4. Rajah 2 menunjukkan sebuah tolok skru mikrometer.

Rajah 2 Apakah bacaan tolok skru mikrometer itu? A B C D 3

Graf dalam Rajah 4 menunjukkan hubungan di antara v dan t. Rajah 3 Apakah yang ditunjukkan oleh papan tanda tersebut? A jarak bagi suatu tempat B Had laju bagi sebuah kenderaan C Had pecutan bagi sebuah kenderaan D Had beban bagi sebuah kenderaan berat 7. Alat manakah yang paling sesuai dugunakan untuk mengukur panjang dan juga ketebalan dawai kuprum tersebut? A B C D Panjang Pembaris meter Pembaris meter Pita pengukur Angkup Vernier Ketebalan dawai Angkup Vernier Tolok skru mikrometer Angkup Vernier Tolok skru mikrometer 6.SULIT 4531/1 5. Rajah 3 menunjukkan satu papan tanda di tepi sebuah lebuh raya. Seutas dawai kuprum panjangnya dan diameter . Rajah 4 Hubungan di antara v dan t ditunjukkan oleh persamaan A B C D 4 .

4531/1 Rajah 5 Manakah berikut menunjukkan pergerakan objek tersebut? OJ JK A Pecutan seragam Pecutan berkurang B Pecutan meningkat Pecutan berkurang C Pecutan meningkat Nyahpecutan seragam D Pecutan seragam Nyahpecutan seragam 9. Rajah 5 menunjukkan graf halaju-masa bagi gerakan suatu objek. Rajah 6 menunjukkan sebuah kereta berjisim 1000 kg sedang bergerak dengan pecutan . Rajah 6 Apakah daya yang dikenakan pada enjin kereta itu? A B C D 5 .SULIT 8. Daya geseran bertindak ke atas kereta itu.

13. Sebelum jatuh ke tanah.SULIT 4531/1 10. Kira masa bagi bagi bata tersebut jatuh ke tanah. Satu bata dijatuhkan dari ketinggian A B C D . Apabila suatu objek berada dalam keseimbangan daya. Kotak tersebut berhenti selepas mengenai tanah. Rajah 7 Apakah magnitud daya impuls bertindak ke atas kotak itu? A B C D 11. objek tersebut dikatakan dalam A keadaan rehat B bergerak dengan halaju seragam C keadaan rehat atau bergerak dengan halaju seragam D bergerak halaju seragam atau pecutan seragam 6 . halaju kotak tersebut adalah . Rajah 7 menunjukkan sebuah kotak berjisism dijatuhkan daripada sebuah helikopter. Kenapa bahagian depan dan belakang kereta direka mudah remuk? A untuk memanjangkan masa perlanggaran B untuk mengurangkan momentum C untuk meningkatkan geseran D untuk mengurangkan geseran 12.

SULIT 4531/1 14. Rajah 8 menunjukkan 2 bola. Rajah 9 Berapakah tekanan yang dikenakan oleh bongkah kayu itu ke atas tanah? A B C D 7 . Rajah 9 menunjukkan satu bongkah kayu dengan jisim di atas tanah. Perlanggaran antara 2 bola adalah perlanggaran kenyal. Rajah 8 Kenyataan manakah yang betul berkenaan perlanggaran kenyal? A Momentum bola P sebelum perlanggaran sama dengan momentum Q sebelum perlanggaran B Jumlah momentum sebelum perlanggaran sama dengan jumlah momentum selepas perlanggaran C Tenaga kinetik bola P sebelum sama dengan tenaga kinetic bola Q sebelum perlanggaran D Jumlah tenaga kinetik sebelum perlanggaran lebih besar daripada jumlah tenaga kinetik selepas perlanggaran 15. P dan Q bergerak bertentangan antara satu sama lain dengan halaju v dan .

P dengan kedalaman air. . Graf manakah menunjukkan hubungan yang betul antara tekanan.SULIT 4531/1 16. Ketumpatan Rajah 10 Berapakah tekanan merkuri pada titik X? A B C D 8 . Rajah 10 menunjukkan satu tiub kaca diisi dengan merkuri setinggi merkuri adalah . h? 17.

Rajah 12 Berapakah tekanan udara di dalam tiub itu? [Tekanan atmosfera = A B C D ] 9 .SULIT 4531/1 18. Rajah 12 menunjukkan satu turus merkuri di dalam sebuah tiub kapilari. 19. Rajah 11 Pernyataan manakah berikut adalah benar mengenai tekanan dalam silinder? A Tekanan di dalam silinder gas lebih kecil daripada tekanan atmosfera. Rajah 11 menunjukkan satu manometer digunakan untuk mengukur tekanan dalam silinder gas. B Tekanan di dalam silinder gas adalah sama dengan tekanan atmosfera. Terdapat udara terperangkap di bahagian atas tiub itu. C Tekanan di dalam silinder gas lebih besar daripada tekanan atmosfera.

D Tekanan dipindahkan melalui air. Rajah 13 menunjukkan omboh yang ditolak dengan daya yang tetap ke dalam kelalang yang berlubang. U. Rajah 13 Antara pernyataan berikut. 10 . B Tekanan dipindahkan melalui air semakin bertambah.SULIT 20. C Air terpancut keluar daripada lubang pada semua arah. Rajah yang manakah menunjukkan aras air yang betul pada tiub T. yang manakah salah apabila omboh ditolak ke dalam kelalang? A Daya itu mengenakan suatu tekanan pada permukaan air. V dan W? 4531/1 21.

D Perbezaan tenaga haba dipindahkan antara dua objek adalah sifar. 24. Dua objek yang bersentuhan dikatakan dalam keadaan keseimbangan terma jika A Tiada perpindahan haba di antara objek. C Suhu kedua-dua objek adalah berbeza. 25. Haba pendam tentu pelakuran ais ialah haba yang diserap oleh A 1 kg ais semasa melebur tanpa perubahan suhu B 1 m3 ais semasa melebur tanpa perubahan suhu C 1 kg air untuk menaikkan suhu sebanyak D 1 m3 air untuk menaikkan suhu sebanyak 11 . . B Kedua-duanya mempunyai jumlah haba yang sama. Berapakah Rajah 15 Apakah yang berlaku bila udara ditiup di antara kedua bola? A Jarak antara bola tetap B Bola akan berayun pada arah bertentangan C Bola akan menghampiri antara satu sama lain D Bola akan berpusing. 4531/1 Rajah 14 Tekanan yang dikenakan oleh merkuri ke atas titik P adalah kedalaman P jika ketumpatan merkuri adalah ? A B C D 23. Rajah 15 menunjukkan dua bola pingpong yang serupa.SULIT 22. Rajah 14 menunjukkan sebuah botol mengandungi merkuri.

apakah suhu awal gas tersebut? A B C D 30. pada . C Peningkatan suhu dalam kuprum lebih tinggi berbanding blok aluminium. Aluminium mempunyai muatan haba tentu yang tinggi berbanding kuprum. A B C D 27. B Blok aluminium mengembang dengan banyaknya berbanding blok kuprum. D Peningkatan suhu dalam blok aluminium adalah sama dengan blok kuprum. fokus. yang manakah antara berikut akan berlaku? A Blok aluminium melebur lebih cepat daripada blok kuprum. Tekanan suatu gas berkurang daripada kepada isipadu gas adalah malar. Hitungkan muatan haba tentu objek. Apabila haba dibekalkan dengan kadar yang sama. Rajah 16 menunjukkan sebuah cermin cekung. Jika Rajah 16 Yang manakah menunjukkan hubbungan yang betul di antara jarak objek.SULIT 4531/1 26. ? A B C D 12 dan panjang . didapati tenaga digunakan untuk menaikkan blok sebanyak . Berapakah suhu akhir apabila suhu ? A B C D air pada suhu dicampurkan dengan air pada 28. 29. Dalam suatu eksperimen untuk menentukan muatan haba tentu sebuah logam.

n 1. sama saiz dengan objek dan nyata C Tegak.52 1.SULIT 31. sama saiz dengan objek dan nyata.33 1. B Tegak.30 33. Jadual 1 menunjukkan tiga medium yang mempunyai indeks biasan yang berbeza. Halaju cahaya di dalam vakum ialah Berapakah halaju cahaya di dalam air? A B C D 4531/1 Indeks biasan bagi air ialah . sama saiz dengan objek dan maya 13 . Yang manakah antara berikut adalah betul bagi ciri-ciri imej yang terbentuk di atas cermin satah? A Songsang. Medium Kaca Air Ais Jadual 1 Yang manakah menunjukkan lintasan sinar dengan betul? Indeks biasan. dibesarkan dan songsang sisi D Songsang sisi. 32.

Satu objek diletakkan di hadapan sebuah kanta cembung. Rajah 17 menunjukkan gelombang air merambat dari kawasan X ke kawasan Y. Rajah 17 Antara pernyataan berikut. B Laju gelombang itu adalah malar apabilabergerak dari kawasan X ke kawasan Y. D Gelombang itu mempunyai amplitud lebih tinggi di kawasan Y. Suatu tempat di mana gelombang bunyi tidak dapat merambat melaluinya adalah … A melalui sebiji belon yang berisi hydrogen B antara dua orang penyelam di dasar laut C antara dua orang angkasawan yang terpisah pada jarak 10 m di permukaan bulan D dari dalam sebuah bilik ke suatu mikrofon di luar bilik 37. yang manakah benar? A Gelombang itu bergerak lebih laju di kawasan Y. Dia melihat imejnya dua kali ganda lebih tinggi.SULIT 4531/1 34. Berapakah panjang fokus kanta tersebut? A B C D 36. Satu imej yang tajam dihasilkan di atas skrin yang terletak di belakang kanta. C Gelombang itu mempunyai frekuensi lebih besar di kawasan X. Apakah jenis cermin tersebut? A Cermin satah B Cermin cekung C Cermin cembung 35. 14 . Seorang budak lelaki berdiri di depan sebuah cermin.

K dan L? A B C D J Sinar-X Sinar-X Sinar ultraungu Sinar alfa K Sinar ultraungu Cahaya Nampak Cahaya Nampak Sinar-X L Cahaya Nampak Sinar ultraungu Sinar. Berapakah jarak di antara pesawat itu dari radar? A B C D 39. Sinar gama J K L Rajah 19 Apakah nama bagi gelombang elektromagnet J. Rajah 19 menunjukkan spektrum gelombang elektromagnet. couloumb cas mengalir menerusi satu titik dalam seutas dawai dalam masa arus dalam dawai? A B 4 C 7. Rajah 18 Laju gelombang mikro ialah dan pantulan gelombang itu diterima selepas penghantaran isyarat.5 A D 12. B Menseterika pakaian dalam kuantiti yang banyak pada satu masa apabila menggunakan seterika elektrik. Berapakah 15 . Rajah 18 menunjukkan gelombang mikro dihantar dari radar ke sebuah pesawat untuk menentukan jarak pesawat itu dari lapangan terbang. Yang manakah di antara berikut dapat membantu mengurangkan pembaziran tenaga elektrik? A Menggunakan lampu filamen berbanding lampu fluoresen untuk dewan yang besar.5 A . C Memasak makanan dengan menggunakan ketuhar elektrik sebaik sahaja dikeluarkan dari peti sejuk.SULIT 4531/1 38.X Sinar ultra ungu Sinar inframerah Gelombang mikro Gelombang radio s 40. 41.

Rintangan seutas dawai logam boleh dikurangkan dengan A tambahkan panjang dawai B tambahkan diameter dawai C tambahkan kerintangan dawai D tambahkan suhu dawai 16 .SULIT 4531/1 42. A B C D 44. Rajah 21 Hitungkan rintangan berkesan dalam litar. Rajah 21 menunjukkan sebuah litar elektrik. Rajah 20 menunjukkan sebuah litar elektrik yang mengandungi tiga buah mentol yang serupa. Rajah 20 Di antara berikut yang manakah perbandingan yang betul mengenai bacaan ammeter? A B C D 43.

yang manakah betul bagi menentukan daya gerak elektrik (d.4 A. Rajah manakah menunjukkan corak medan elektrik yang betul? 17 . Jika arus yang mengalir melalui litar ialah 0.e) sebuah bateri? 46.g.SULIT 4531/1 45. Antara susunan litar berikut. Sebiji mentol disambungkan secara bersiri dengan bateri . berapakah nilai bagi rintangan dalam bateri? A B C D 47.

4531/1 Rajah 22 Apakah arah tindakan daya yang dikenakan ke atas X dan Y? X Y A ke atas ke atas B ke atas ke bawah C ke bawah ke atas D ke bawah ke bawah 49. yang manakah akan mengurangkan arus pusar dalam sebuah transformer? A menggunakan teras besi lembut B menggunakan teras besi berlamina C menggunakan gegelung dawai bertebat D menggunakan gegelung dawai yang berdiameter besar 18 . X dan Y pada Rajah 22 adalah hujung sebuah gegelung yang membawa arus.SULIT 48. Antara yang berikut.

Bahagian XY gegelung berputar mengikut arah jam. yang manakah menunjukkan kedudukan XY gegelung yang tidak menghasilkan arus aruhan? 19 . Rajah 23 Antara rajah berikut. Rajah 23 menunjukkan sebuah penjana arus terus.SULIT 4531/1 50.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.