SULIT

4531/1

Jawab semua soalan. Setiap soalan diikuti oleh tiga atau empat pilihan jawapan. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi setiap soalan dan hitamkan ruangan yang sepadan pada kertas jawapan objektif anda. 1. Antara kuantiti berikut, yang manakah kuantiti skalar? A Kerja B Daya C Berat D Momentum 2. Sebuah blok kayu mempunyai ukuran Isipadu blok kayu itu dalam unit adalah … A B C D .

3. Rajah 1 menunjukkan tanda yang dibuat oleh lima tembakan pada sebuah papan sasar.

Rajah 1 Pernyataan manakah yang betul mengenai kejituan dan kepersisan tembakan itu? A Jitu tetapi tidak konsisten B Konsisten tetapi tidak jitu C Jitu dan konsisten D Tidak jitu dan tidak konsisten 4. Rajah 2 menunjukkan sebuah tolok skru mikrometer.

Rajah 2 Apakah bacaan tolok skru mikrometer itu? A B C D 3

Seutas dawai kuprum panjangnya dan diameter . Rajah 3 menunjukkan satu papan tanda di tepi sebuah lebuh raya. Rajah 3 Apakah yang ditunjukkan oleh papan tanda tersebut? A jarak bagi suatu tempat B Had laju bagi sebuah kenderaan C Had pecutan bagi sebuah kenderaan D Had beban bagi sebuah kenderaan berat 7.SULIT 4531/1 5. Alat manakah yang paling sesuai dugunakan untuk mengukur panjang dan juga ketebalan dawai kuprum tersebut? A B C D Panjang Pembaris meter Pembaris meter Pita pengukur Angkup Vernier Ketebalan dawai Angkup Vernier Tolok skru mikrometer Angkup Vernier Tolok skru mikrometer 6. Rajah 4 Hubungan di antara v dan t ditunjukkan oleh persamaan A B C D 4 . Graf dalam Rajah 4 menunjukkan hubungan di antara v dan t.

Rajah 5 menunjukkan graf halaju-masa bagi gerakan suatu objek. Rajah 6 menunjukkan sebuah kereta berjisim 1000 kg sedang bergerak dengan pecutan . Daya geseran bertindak ke atas kereta itu. 4531/1 Rajah 5 Manakah berikut menunjukkan pergerakan objek tersebut? OJ JK A Pecutan seragam Pecutan berkurang B Pecutan meningkat Pecutan berkurang C Pecutan meningkat Nyahpecutan seragam D Pecutan seragam Nyahpecutan seragam 9.SULIT 8. Rajah 6 Apakah daya yang dikenakan pada enjin kereta itu? A B C D 5 .

Satu bata dijatuhkan dari ketinggian A B C D . Kira masa bagi bagi bata tersebut jatuh ke tanah. Sebelum jatuh ke tanah.SULIT 4531/1 10. Kotak tersebut berhenti selepas mengenai tanah. Rajah 7 Apakah magnitud daya impuls bertindak ke atas kotak itu? A B C D 11. Apabila suatu objek berada dalam keseimbangan daya. Kenapa bahagian depan dan belakang kereta direka mudah remuk? A untuk memanjangkan masa perlanggaran B untuk mengurangkan momentum C untuk meningkatkan geseran D untuk mengurangkan geseran 12. halaju kotak tersebut adalah . 13. objek tersebut dikatakan dalam A keadaan rehat B bergerak dengan halaju seragam C keadaan rehat atau bergerak dengan halaju seragam D bergerak halaju seragam atau pecutan seragam 6 . Rajah 7 menunjukkan sebuah kotak berjisism dijatuhkan daripada sebuah helikopter.

P dan Q bergerak bertentangan antara satu sama lain dengan halaju v dan . Perlanggaran antara 2 bola adalah perlanggaran kenyal. Rajah 9 Berapakah tekanan yang dikenakan oleh bongkah kayu itu ke atas tanah? A B C D 7 .SULIT 4531/1 14. Rajah 8 menunjukkan 2 bola. Rajah 9 menunjukkan satu bongkah kayu dengan jisim di atas tanah. Rajah 8 Kenyataan manakah yang betul berkenaan perlanggaran kenyal? A Momentum bola P sebelum perlanggaran sama dengan momentum Q sebelum perlanggaran B Jumlah momentum sebelum perlanggaran sama dengan jumlah momentum selepas perlanggaran C Tenaga kinetik bola P sebelum sama dengan tenaga kinetic bola Q sebelum perlanggaran D Jumlah tenaga kinetik sebelum perlanggaran lebih besar daripada jumlah tenaga kinetik selepas perlanggaran 15.

. h? 17. Ketumpatan Rajah 10 Berapakah tekanan merkuri pada titik X? A B C D 8 . P dengan kedalaman air.SULIT 4531/1 16. Graf manakah menunjukkan hubungan yang betul antara tekanan. Rajah 10 menunjukkan satu tiub kaca diisi dengan merkuri setinggi merkuri adalah .

Rajah 11 menunjukkan satu manometer digunakan untuk mengukur tekanan dalam silinder gas. Rajah 12 menunjukkan satu turus merkuri di dalam sebuah tiub kapilari. C Tekanan di dalam silinder gas lebih besar daripada tekanan atmosfera. B Tekanan di dalam silinder gas adalah sama dengan tekanan atmosfera. 19.SULIT 4531/1 18. Terdapat udara terperangkap di bahagian atas tiub itu. Rajah 12 Berapakah tekanan udara di dalam tiub itu? [Tekanan atmosfera = A B C D ] 9 . Rajah 11 Pernyataan manakah berikut adalah benar mengenai tekanan dalam silinder? A Tekanan di dalam silinder gas lebih kecil daripada tekanan atmosfera.

C Air terpancut keluar daripada lubang pada semua arah. B Tekanan dipindahkan melalui air semakin bertambah. V dan W? 4531/1 21. Rajah 13 menunjukkan omboh yang ditolak dengan daya yang tetap ke dalam kelalang yang berlubang. 10 . Rajah 13 Antara pernyataan berikut. U.SULIT 20. Rajah yang manakah menunjukkan aras air yang betul pada tiub T. D Tekanan dipindahkan melalui air. yang manakah salah apabila omboh ditolak ke dalam kelalang? A Daya itu mengenakan suatu tekanan pada permukaan air.

C Suhu kedua-dua objek adalah berbeza. Rajah 14 menunjukkan sebuah botol mengandungi merkuri. Dua objek yang bersentuhan dikatakan dalam keadaan keseimbangan terma jika A Tiada perpindahan haba di antara objek. 24. Berapakah Rajah 15 Apakah yang berlaku bila udara ditiup di antara kedua bola? A Jarak antara bola tetap B Bola akan berayun pada arah bertentangan C Bola akan menghampiri antara satu sama lain D Bola akan berpusing.SULIT 22. Haba pendam tentu pelakuran ais ialah haba yang diserap oleh A 1 kg ais semasa melebur tanpa perubahan suhu B 1 m3 ais semasa melebur tanpa perubahan suhu C 1 kg air untuk menaikkan suhu sebanyak D 1 m3 air untuk menaikkan suhu sebanyak 11 . Rajah 15 menunjukkan dua bola pingpong yang serupa. . D Perbezaan tenaga haba dipindahkan antara dua objek adalah sifar. 4531/1 Rajah 14 Tekanan yang dikenakan oleh merkuri ke atas titik P adalah kedalaman P jika ketumpatan merkuri adalah ? A B C D 23. B Kedua-duanya mempunyai jumlah haba yang sama. 25.

fokus. Aluminium mempunyai muatan haba tentu yang tinggi berbanding kuprum. A B C D 27.SULIT 4531/1 26. pada . 29. ? A B C D 12 dan panjang . C Peningkatan suhu dalam kuprum lebih tinggi berbanding blok aluminium. Hitungkan muatan haba tentu objek. yang manakah antara berikut akan berlaku? A Blok aluminium melebur lebih cepat daripada blok kuprum. Rajah 16 menunjukkan sebuah cermin cekung. Berapakah suhu akhir apabila suhu ? A B C D air pada suhu dicampurkan dengan air pada 28. Apabila haba dibekalkan dengan kadar yang sama. B Blok aluminium mengembang dengan banyaknya berbanding blok kuprum. didapati tenaga digunakan untuk menaikkan blok sebanyak . Tekanan suatu gas berkurang daripada kepada isipadu gas adalah malar. Jika Rajah 16 Yang manakah menunjukkan hubbungan yang betul di antara jarak objek. apakah suhu awal gas tersebut? A B C D 30. Dalam suatu eksperimen untuk menentukan muatan haba tentu sebuah logam. D Peningkatan suhu dalam blok aluminium adalah sama dengan blok kuprum.

Medium Kaca Air Ais Jadual 1 Yang manakah menunjukkan lintasan sinar dengan betul? Indeks biasan.SULIT 31. Jadual 1 menunjukkan tiga medium yang mempunyai indeks biasan yang berbeza. B Tegak. Halaju cahaya di dalam vakum ialah Berapakah halaju cahaya di dalam air? A B C D 4531/1 Indeks biasan bagi air ialah . n 1. Yang manakah antara berikut adalah betul bagi ciri-ciri imej yang terbentuk di atas cermin satah? A Songsang.33 1. sama saiz dengan objek dan maya 13 . sama saiz dengan objek dan nyata. sama saiz dengan objek dan nyata C Tegak.30 33. dibesarkan dan songsang sisi D Songsang sisi.52 1. 32.

Dia melihat imejnya dua kali ganda lebih tinggi.SULIT 4531/1 34. Rajah 17 Antara pernyataan berikut. yang manakah benar? A Gelombang itu bergerak lebih laju di kawasan Y. Seorang budak lelaki berdiri di depan sebuah cermin. B Laju gelombang itu adalah malar apabilabergerak dari kawasan X ke kawasan Y. D Gelombang itu mempunyai amplitud lebih tinggi di kawasan Y. Rajah 17 menunjukkan gelombang air merambat dari kawasan X ke kawasan Y. Suatu tempat di mana gelombang bunyi tidak dapat merambat melaluinya adalah … A melalui sebiji belon yang berisi hydrogen B antara dua orang penyelam di dasar laut C antara dua orang angkasawan yang terpisah pada jarak 10 m di permukaan bulan D dari dalam sebuah bilik ke suatu mikrofon di luar bilik 37. C Gelombang itu mempunyai frekuensi lebih besar di kawasan X. 14 . Satu imej yang tajam dihasilkan di atas skrin yang terletak di belakang kanta. Apakah jenis cermin tersebut? A Cermin satah B Cermin cekung C Cermin cembung 35. Satu objek diletakkan di hadapan sebuah kanta cembung. Berapakah panjang fokus kanta tersebut? A B C D 36.

SULIT 4531/1 38. Berapakah jarak di antara pesawat itu dari radar? A B C D 39. Rajah 18 Laju gelombang mikro ialah dan pantulan gelombang itu diterima selepas penghantaran isyarat. Yang manakah di antara berikut dapat membantu mengurangkan pembaziran tenaga elektrik? A Menggunakan lampu filamen berbanding lampu fluoresen untuk dewan yang besar. Sinar gama J K L Rajah 19 Apakah nama bagi gelombang elektromagnet J. B Menseterika pakaian dalam kuantiti yang banyak pada satu masa apabila menggunakan seterika elektrik. Rajah 19 menunjukkan spektrum gelombang elektromagnet.X Sinar ultra ungu Sinar inframerah Gelombang mikro Gelombang radio s 40. C Memasak makanan dengan menggunakan ketuhar elektrik sebaik sahaja dikeluarkan dari peti sejuk. couloumb cas mengalir menerusi satu titik dalam seutas dawai dalam masa arus dalam dawai? A B 4 C 7. K dan L? A B C D J Sinar-X Sinar-X Sinar ultraungu Sinar alfa K Sinar ultraungu Cahaya Nampak Cahaya Nampak Sinar-X L Cahaya Nampak Sinar ultraungu Sinar.5 A D 12. Berapakah 15 . 41. Rajah 18 menunjukkan gelombang mikro dihantar dari radar ke sebuah pesawat untuk menentukan jarak pesawat itu dari lapangan terbang.5 A .

Rajah 20 Di antara berikut yang manakah perbandingan yang betul mengenai bacaan ammeter? A B C D 43. Rajah 21 menunjukkan sebuah litar elektrik.SULIT 4531/1 42. Rintangan seutas dawai logam boleh dikurangkan dengan A tambahkan panjang dawai B tambahkan diameter dawai C tambahkan kerintangan dawai D tambahkan suhu dawai 16 . Rajah 20 menunjukkan sebuah litar elektrik yang mengandungi tiga buah mentol yang serupa. Rajah 21 Hitungkan rintangan berkesan dalam litar. A B C D 44.

berapakah nilai bagi rintangan dalam bateri? A B C D 47.g. yang manakah betul bagi menentukan daya gerak elektrik (d.e) sebuah bateri? 46. Rajah manakah menunjukkan corak medan elektrik yang betul? 17 .4 A. Sebiji mentol disambungkan secara bersiri dengan bateri .SULIT 4531/1 45. Antara susunan litar berikut. Jika arus yang mengalir melalui litar ialah 0.

Antara yang berikut. yang manakah akan mengurangkan arus pusar dalam sebuah transformer? A menggunakan teras besi lembut B menggunakan teras besi berlamina C menggunakan gegelung dawai bertebat D menggunakan gegelung dawai yang berdiameter besar 18 . 4531/1 Rajah 22 Apakah arah tindakan daya yang dikenakan ke atas X dan Y? X Y A ke atas ke atas B ke atas ke bawah C ke bawah ke atas D ke bawah ke bawah 49.SULIT 48. X dan Y pada Rajah 22 adalah hujung sebuah gegelung yang membawa arus.

Rajah 23 Antara rajah berikut. yang manakah menunjukkan kedudukan XY gegelung yang tidak menghasilkan arus aruhan? 19 .SULIT 4531/1 50. Rajah 23 menunjukkan sebuah penjana arus terus. Bahagian XY gegelung berputar mengikut arah jam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times